Dodaj do ulubionych

Rudziniec / Rudno

01.01.11, 20:56
Witom serdecznie.
Chciolem zapytac czy mol ktos z Wols stary zdjecia , pocztowki lub dokumynty z miejscowosci Rudziniec (Rudzinitz /Rudgershagen ) Rudno ( Rudnau / Braunbach )
Pozdrawiom i zycza wszystkiego dobrygo w nowym roku.
Obserwuj wątek
    • ballest Re: Rudziniec / Rudno 01.01.11, 21:43
      Ja, mom pora zdjec , a przedstow se proszam, zeby my wiedzieli czys jest ze Rudna Malego czytej Rudzinca, cz ze Rudna Wielkiego ?
      • sloneczko1 Re: Rudziniec / Rudno 01.01.11, 22:34
        bydziesz historia pisoł abo Ci je cza do czego inkszego?

https://photos.nasza-klasa.pl/8580959/10/main/a3e1791dd1.jpeg
        • ruffert Re: Rudziniec / Rudno 01.01.11, 23:04
          sloneczko1 napisała:

> bydziesz historia pisoł abo Ci je cza do czego inkszego?
          >
          > https://photos.nasza-klasa.pl/8580959/10/main/a3e1791dd1.jpeg
          Mozno kiedys cos napisza :) zbierom to tak dlo siebie sporo juz tego mom.
          Trocha zech pojezdziol po Rudziyncu i popytol starszich ludzi kaj co i jak bylo potem se to fajnie spisol. Interesuja sie wszystkim co tam kiedys bylo Hutom,cegkielniom,szkolami,kosciolym,zamkiem restauracjami itd....
          Kazdy zdjecie czy staro pocztowka bydzie mile widzianol,albo jakol wzmianka historycznol.

• sloneczko1 Re: Rudziniec / Rudno 02.01.11, 14:35
          https://photos.nasza-klasa.pl/8580959/10/main/a3e1791dd1.jpeg
          • ballest Re: Rudziniec / Rudno 03.01.11, 20:46
            schlesien.nwgw.de/foto/thumbnails.php?album=209
            Tam jkest pora ze Rudna Wielkiego
            • ballest Re: Rudziniec / Rudno 03.01.11, 20:48
              schlesien.nwgw.de/foto/thumbnails.php?album=186
              • ballest Re: Rudziniec / Rudno 03.01.11, 20:50
                schlesien.nwgw.de/foto/thumbnails.php?album=648
                • ruffert Re: Rudziniec / Rudno 04.01.11, 18:54
                  Dziekuje Ballest wiedziolem ze na Ciebie moga liczyc.
                  Chociaz juz kiedys ogladalem te zdjecia,te jedny nawet w rustauracji na zywo.
                  Jak bys cos jeszcze miol to jestem jak najbardziej zainteresowany,bardzi by mnie intertesowaly stare.
                  Ciebie Sloneczko tez bardzo serdecznie dziekuje.Pozdrawiam
      • ruffert Re: Rudziniec / Rudno 01.01.11, 22:58
        Jol nie je a i z Rudna ani z Rudziynca.Obecie mieszkom za granica.
        • szwager_z_laband Re: Rudziniec / Rudno 04.01.11, 19:18
          a to znosz?

Opuszczone duszyczki ze Rudziynca

We Rudziyncu stou roz na polu som jedyn dom, tak kajsik dziesiync minutow piechty ode wsi. We tym domu miyszkali fest pobozne ludzie. Te ludzie we kozdy wieczor zykali za opuszczone duszyczki. Coby sam jeszcze o tych ludziach pedziec, to je to ize szporowali juz dugo, i trocha talarow juz mieli na zas we zoce. Ale jakos sie o tym tysz i czi zuodzieje dowiedzieli, no i obgodali sie ize okradnom tych ludzi ze tych talarow. Poczekali ino na tako richtik czorno nocka i poszli we tyn czas pod tyn dom kery tak som we polu stou. Ale sztopli kole niego, bo ludzi pouno uaziouo kole tego doma durch a durch sie przetwiyrali we odniego dzwiyrzach. No to te zuodzieje pomysleli se ize poczekajom. Tak wachujom te zuodzieje i wachujom, i ino sie nadziwic niy poradzom czammu we nocy te ludzie tam uazom do i kole tego doma. Snerwowali sie na koniec i poszli furt. We drugo nocka juzas ale sie tam „przikludziyli” kole tego doma, coby te talary ukrasc, ale paczom a tam juzas tela ludzi uazi kole tego doma. No tosz padali se ize przidom jeszcze kedy indziyj. We czecio noc juas tam byli, ale juzas pouno ludzi uaziouo kole tego doma co stou som we polu jakes 10 mintow piechty ode wsi. Te zuodzieje tera sie juz ale kapli ize cosik sam je niy tak, i we dziyn ze ciekawosci poszli do tyj famili kero tam miyszkaua. Zagodali gospodorza i padali mu wszysko, tysz to ize go chcieli okorsc. Tyn gospodorz ino suchou i na koniec padou im tak:
          „ Wiycie jo juz wia co nos uratowauo od tego cobyscie nos niy okradli. My we kozdy wieczor zykomy za opuszczone duszyczki, i to te duszyczki na zicher nom pomoguy”. Jak to te zuodzieje usuyszeli tak ich to za serce chciouo i dauo do myslynia ize wszyske czi sie od tego czasu poprowiyli i juz zyli richtik jak pozondne ludzie. Wiycie mozno eli tyn dom tam jeszcze stoi we Rudziyncu a jak jo to eli te ludzie jeszcze dali take pobozne som? Jo mysla ize ja.
          • sloneczko1 Re: Rudziniec / Rudno 04.01.11, 19:26
            te ludzie to mono take pobożne dali som ale tego domu nikaj tam niy spotkałach;)
            • szwager_z_laband Re: Rudziniec / Rudno 04.01.11, 19:29
              bo juz som niy stoi;)
    • szwager_z_laband Re: Rudziniec / Rudno 04.01.11, 19:39
      schlesien.nwgw.de/foto/displayimage.php?album=399&pos=223
      • ballest Re: Rudziniec / Rudno 04.01.11, 20:36

Laband, a co mou tyn Bild ze Slonskiem wspolnego?

A ten Domek co go chcieli uokrasc bou napewno na Pustkowiu;)
        • szwager_z_laband Re: Rudziniec / Rudno 05.01.11, 07:16
          no tosz tam stoi pszeca ze to je dzwon ze Rudna.

ps

Ballest zapomniouechci te miano szkryfnonc - to niypamiyntom juz eli pisownia tako boua ale sie kapniesz
          • ruffert Re: Rudziniec / Rudno 05.01.11, 15:32
            Ja test tam napisane ze to je dzwon z Rudna,co miol byc przetopiony bez wojana.Naszczynscie nie zdazyli tego zrobic.Jesli chodzi o te podanie (legenda) o tyj pobozni rodzinie to zech jej jeszcze nie slyszol.Mol ktos moze zdjyncia mlyna z Rudzinca ?
            • kochtschutz Re: Rudziniec / Rudno 05.01.11, 18:41
              a znosz tako parafialno broszurka uo Braunbach ze 1937 napisano bez Michaletza
              • kochtschutz Re: Rudziniec / Rudno 05.01.11, 18:45
                schlesien.nwgw.de/foto/thumbnails.php?album=644
                • ballest Re: Rudziniec / Rudno 05.01.11, 19:07
                  Danke Kochtschütz, to jest Twoja galeria ze Rudna, mogl uech ci pokozac dwa malowane uobrozki koscioua Sw.Mikouaja, ale zech zapomniou;)#

Laband jak jou Kliknam
                  to tam nie widzam zwona ze Rudna!
                  - Zwon ze Rudna jest przeca we Hildesheimie a te Bildy mom cos mi przyslou
                  www.cylex-review.com/history/366859-kath-pfarramt-st-magdalenen/
                  jest tyn telefon richtig?
                  • ballest Re: Rudziniec / Rudno 05.01.11, 19:08
                    de.wikipedia.org/wiki/St._Magdalenen_%28Hildesheim%29
                    tam je przeca tyn Zwon ze Rudnau
                    • szwager_z_laband Re: Rudziniec / Rudno 05.01.11, 19:13
                      ja szysko sie zgodzo!
            • szwager_z_laband Re: Rudziniec / Rudno 05.01.11, 19:33
              niywia eli tam i tyn muyn znondziesz ale jak wleziesz we necu na Slonsko Biblioteka Dygitalno to we odniyj wyszukiwarce wszkryfnij hasuo Rudzinitz, i bydziesz miou couko fura adresow od " Oberschlesien im Bild" = i tam znondziesz trocha fotkow i tekstow!

jak bys miou problymy to sie pytej!

ps

niy miouech czasu Ci dokuadnie tego muyna tam szukac :(
              • szwager_z_laband ps 05.01.11, 19:57
                jedna fotka okolicy tego muyna mosz we Oberschlesien im Bild, 1925, nr 22
                • ballest Re: ps 05.01.11, 20:53
                  Tyn muon bou jak se jedzie ze Rudzinca do Kurziny przed Nowsiem po lewy stronie?
                  • ballest Re: ps 05.01.11, 21:01
                    www.sbc.org.pl/dlibra/doccontent?id=7156&dirids=1
                    • szwager_z_laband Re: ps 06.01.11, 05:53
                      ino dodom ze na ta zielono dolno szczauka cza kliknonc jak juz sie tak daleko je:)
          • ballest Re: Rudziniec / Rudno 05.01.11, 18:58
            Ja, wiem, a jednego z tego B. znom osobiscie, uozyniou se we rodzinie moji zony i miyszkajom kolo Ludwigshafen.
            • ruffert Re: Rudziniec / Rudno 06.01.11, 16:40
              Dziekuja Wom wszystkim za pomoc.Ten widok mlyna i jeszcze jedyn podobny ,wykonany z tej samej perspektywy juz mom,oba ze Oberschlesien im Bild jedyn z nich uzol w swojej ksiazce o Rudzincu - Jacek Schmidt. Juz dosyc dolwno tymu przejzolech wszystkie numery "Oberschlesien im Bild" jakie tam som, na stronie Sbc.org.pl trocha ciekawich rzeczy zech tam znold m.in. o hucie Piela,kosciele,mlynie o smierci Ruffera...
              Jesli chodzi o ta broszurka lod Michaltza slyszolech o niej ale nie bylo mi dane poczytac kaj jom moga zdobyc ?
              A teraz malol zagadka - kim byl Paul Koziol i czym sie trudnil ? - nagroda ode mnie zimne piwko u Vona :)
              • ballest Re: Rudziniec / Rudno 06.01.11, 18:41
                Muszam Cie poprawic, Kurzina, czytej wszystko co lezy po drugi stronie Nowsiou i koleji nawet Huta Piela nalezauy jeszcze przed wojnom administracyjnie do Laskarzowki, to mi moj Opa i uojciec pedziel, a Duck potwierdziou!
                Rudziniec sie zaczynou jak ues jechocu od Lohnie za Bachem!

Paul Koziol, nie wiem fto to je, choc nazwisko popularne we naszych stronach, napewno wyjechou do Niemiec, USA albo Australii i tam kariera zrobiou.
                Niedaleko mie tysz je jakis Koziol, co mou Firma i produkuje takie kulki ze sniegiem!
              • szwager_z_laband odpowiydz 06.01.11, 18:56
                to bou taki jedyn pieron ze miasta K.... co miou brata oficera, i jak bouo z tym pieronskim rojbrym tak daleko to se umyslou ze tyn brat mu pomoge w "biydzie" :)
                • ballest Re: odpowiydz 06.01.11, 18:58
                  Niy Laband, to mou ze tom stronom do czynienia
                  familytreemaker.genealogy.com/users/l/i/n/Charles-N-Lindley/GENE4-0005.html
                  Bo te Kozioly som ze PielaHütte co do Laskarzowki nalezala.
                  • ruffert Re: odpowiydz 06.01.11, 19:33
                    no juz cieplo, byl z PielaHütte wielu starszych ludzi z Rudzinca go pamietol.Jako ciekawostak dodom ze miol swoj fliger .
                    • szwager_z_laband Re: odpowiydz 06.01.11, 19:40
                      jo myslou ze to idzie o tego rojbra co mu Koziou bouo i bou ze Kozla:)

• ruffert Re: odpowiydz 06.01.11, 19:54
                        Nie ,tu chodzi o Kozla z Rudzinca.Ci z Kozla to byli bracia co mordowali ,rabowali ... jak glosi legenda ale to bylo kilkaset lat temu tak daleko sie nie zapuszczalem
                        • szwager_z_laband Re: odpowiydz 06.01.11, 20:50
                          no to mozno sie cosik dowiymy wiyncyj o tym ze Pieli(?)!
                          • kochtschutz Re: odpowiydz 06.01.11, 23:51
                            ruffert,kiej postawisz pifkoto ci poskanuja ta broszurka bo jom mo uod farorza ze rudna...abo lepij poslij jakie fotki staryj kaplicy kaj byli pochowani piersi Ballestremowie i sladu po nij niy ma
                            • ballest Re: odpowiydz 07.01.11, 11:30
                              Jakos se nie doczekomy ty historii te´go Kozla ze Pielahütte
                              • ruffert Re: odpowiydz 07.01.11, 19:46
                                witom
                                Fabryka Paula Kozla znajdowala sie w jak juz wspominolem w czesci zwanej Pielahutte tuz przed drugim mostem na klodnicy (kiedys glwna droga przebiegala ineczej).Mial on betoniarnie w ktorej robil kregi do studni,rury betonowe,pokrywy itp.
                                Kochtschutz chodzi Ci o zdjecia downego drewniannego kosciola z Rudna, co go zburzyli w 1922r. ?
                                • kochtschutz Re: odpowiydz 07.01.11, 20:48
                                  chodzi mi o kaplica grobowo Ballestremoow kiera stala jakies 10 metroow uod kosciola,po wojnie trzymalo sie we niyj rostomaite sprzynty aze jom rozebrano bo grozioua zawaleniym
                                  • ballest Re: odpowiydz 07.01.11, 21:04
                                    Ruffert , chodzi o ta kaplica
                                    schlesien.nwgw.de/foto/displayimage.php?album=187&pos=30
                                    • ruffert Re: odpowiydz 07.01.11, 21:55
                                      Niestety zdjync tej kaplicy nie posiadom w swoich zbiorach.
                                      Jedynie zburzonego kosciola i kilku innich budynkow ze Rudna (szkoly,restauracji od Vona, widok kolonii itp.) glownie interesuje mnie historia Rudzinca a ze w przeslosci obie mijscowosci mioly wiela wspolnego dlotego zaczolech wzglebiac historia Rudna.Ale strom sie skupiac na samym Rudzincu.
                                      • szwager_z_laband Re: odpowiydz 08.01.11, 15:32
                                        niywia eli wiysz ale temat Wielkego i Mauego Rudna to je u nos z Ballestym probym na sto lot!
                                        • ruffert Re: odpowiydz 10.01.11, 18:30
                                          Witom
                                          Czytolech wasze archiwalne forum na tymat Rudna malygo i wielkygo.Musza przinac ze tyz zech sie nad ta kwestiom zastanawiol tyz mi to do glowy nie wchodziylo ze Rudziyniec to Rudno male a Rudnlo to Rudno wielky.Tyz to wzbudzalo moje wontpliwosci ale konkretnich dowodow na obaleniy tej tezy nie mom, wienc pozostaje czekac i wierzyc ze tak bylo.
                                          Jeszcze prosba do Kochtschutz jakby byla mozliwosc to bych Cie bardzo prosiol o skan tyj broszurki o Braunbach,niestety zdjync kaplicy nie posiadom ale przizykom jak sie nadazi okazja to postawia Ci piwo WiELKY i ZIMNE
                                          • szwager_z_laband do Kochcic 10.01.11, 18:35
                                            a niy poradzioua bys to dac na naszo galeria zeskanowane?
                                            • ballest Re: do Kochcic 10.01.11, 20:29
                                              Laband jou to tysz kajs mom, ale nie je jech we doma
                                          • kochtschutz Re: odpowiydz 17.01.11, 21:02
                                            uoj to muszam sie brac za skanowanie zanim mi Ballest niy wypije mojego pifka
                                            sory ze tak pozno uodpisuja ale jo niy za czynsto kukom na forum i bez to niekery wazne rzeczy mi uciekajom
                                            • kochtschutz Re: odpowiydz 17.01.11, 21:47
                                              no to rekord gibkosci we skanowaniu pobity,niy zeby mie fest do tego bieru cionglo ale kiej czego niy zrobiam uod razu to juz wogoole niy bydzie
                                              schlesien.nwgw.de/foto/thumbnails.php?album=985
                                              • ballest Re: odpowiydz 17.01.11, 21:59
                                                Bardzo czysto zeskanowane, Marzena za to dostaniesz tera Pamietnik Ks.Pawlara, zrob se plac na Kompie
                                                • kochtschutz Re: odpowiydz 17.01.11, 22:59
                                                  komp je dopiyro co po czyszczyniu to mo placu kiej trza
                                                  • ballest Re: odpowiydz 18.01.11, 11:21
                                                    No to se cieszam, ale nie dowej tego dali, tylko se to dej przetlumaczyc;)
                                                  • ruffert Re: odpowiydz 18.01.11, 17:33
                                                    Dziykaja serdecznie Kochtschutz - mosz u mnie to piwko WIELKY !!!
                                                    Richtig to je fajne , tera se to wydrukuja i zloza jak ksiazka.
                                                    Panie Ballest co to je za pamiyntnik Ks.Pawlara ???
                                                  • szwager_z_laband Re: odpowiydz 18.01.11, 17:56
                                                    To tysz piykne Dziynki sam skuodom!

:)

a tyn pamiyntnik je pieronym -ciekawy - kedys mi go Ballest posuou ..., ale to on ci som juz powiy!
                                                  • ballest Re: odpowiydz 18.01.11, 18:48
                                                    Ruffert, to jest pamietnik Ks.Pawlara, kery bou ksiondzym uot Ballestremow i jak Russy wlazuy do Plawniowitz to kazdy dziyn uopisou co se tam i we okolicy wydarzylo, napisz mi prywatnie kim zes jest, to ci go tysz poslam, bo on tam duzo familiow ze sasiednich wsi wspominou i nie zawsze we dobrym swietle.
                                                    Napisz mi na
                                                    ballest@gazeta.pl
                                                    i posli mi twoj prywatny email.
                                                  • ballest Re: odpowiydz 20.01.11, 19:34
                                                    Ruffert, Tobie i Antonowi uech to juz wyslou!
                                                  • ballest Re: odpowiydz 20.01.11, 19:42
                                                    Prawie , jak uech tera bou na pogrzebie moji Tanty we Plawniowitz, to uech spotkou dzioucha co mnie zawsze na hustawce hustala (Hedwig)
                                                    Ona mi pedziala, ze jeji brat jak Ballestremowie uciekli, to tysz przynios ze Zomku talyrze porcelanowe, ale jejich Papa zaroz go poslou, zeby je nazod zanios!
                                                    Ta Hedwig, to ta, co jak Rusy wlezli, to uona siedziala na kolanach chyba uot mamy, miala wtedy 4 lata, ten Rus chciou jom wzionsc na rynce, a uona se go boua i uciekaua a jeji starszy brat jom zachyncou i godou:
                                                    Hedwig, geh doch zum Onkel Ufifraniec
                                                    .
                                                  • sloneczko1 Re: odpowiydz 20.01.11, 19:46
                                                    ballest napisał:

> Ruffert, to jest pamietnik Ks.Pawlara, kery bou ksiondzym uot Ballestremow i ja
                                                    > k Russy wlazuy do Plawniowitz to kazdy dziyn uopisou co se tam i we okolicy wy
                                                    > darzylo, napisz mi prywatnie kim zes jest, to ci go tysz poslam, bo on tam duzo
                                                    > familiow ze sasiednich wsi wspominou i nie zawsze we dobrym swietle.

a czymu mie niy poślesz tysz tyn pamiyntnik?
                                                  • szwager_z_laband Re: odpowiydz 20.01.11, 19:59
                                                    pszecas padaua ze mosz zepsuty puter;)
                                                  • sloneczko1 Re: odpowiydz 20.01.11, 20:11
                                                    miałach ale jusz od godziny działo---co prowda niy wiym jak dugo ale z poczty zawsze moga to przeca ściongny kedy
                                                  • ballest Re: odpowiydz 20.01.11, 20:40
                                                    Nie mogam poslac, bo bydom klachy, Ty za duzo ludzi z tych stron znosz!
                                                  • kochtschutz Re: odpowiydz 20.01.11, 20:41
                                                    Jo myslam ze Ballest kce sie z Woma trocha podroczyc i podbic cena,abo zmobilizowac do roboty :-)
                                                  • ballest Re: odpowiydz 20.01.11, 20:51
                                                    Kochtschütz, nie podbijom ceny, ale tam jest zle o roznych znanych Familiach pisano!
                                                  • kochtschutz Re: odpowiydz 20.01.11, 20:58
                                                    Wiym wiym,mom tyn sam problem-w piykno historia Kochtschutz i Ballestrema durch miyszajom sie rostomaite drobne swinstwa i wielkie przekrynty rodzicoow i dziadkoow dzisiejszych mieszkancoow Kochcic i bez to lepij gymba trzimac zamkniynto
                                                  • kochtschutz Re: odpowiydz 20.01.11, 20:59
                                                    ale dzisiej pedzieli mi ze jedyn chop ze Plawniowitz przibrou sie do Kochcic-znosz moze familio Nawrat?
                                                  • ballest Re: odpowiydz 20.01.11, 21:20
                                                    Ja Nawratow znom, tzn, Moja mama musi ich dobrze znac, bo jou juz 50 lot we Plawniowitzach nie mieszkom, jak cos zlego to mi napisz emailem !
                                                  • anton_28 Ballest DANKE! 20.01.11, 20:58
                                                    Dziynki Ballest!!

Zajs se czowiek wiyncy uo sfoji ziymi uojczysty dowiy !! To je einfach wielki Ergänzung do tygo co mie Opa uosprawiou.
                                                  • ballest Re: Ballest DANKE! 20.01.11, 21:22
                                                    Anton, tam je duzo uo Poniszowicach !
                                                  • sloneczko1 Re: Ballest 20.01.11, 21:29
                                                    Ballest

niy piernicz sam bo dobrze wiysz ,że niy zajmuja sie klachami

chyba,że tam je o Twoji rodzinie i chcesz to ukryc' :)
                                                  • ballest Re: Ballest 20.01.11, 21:33
                                                    No wiysz, jak by uo moji bouo, to bych to nie poslou innym:(
                                                  • sloneczko1 Re: Ballest 20.01.11, 21:35
                                                    no to czekom
                                                  • ballest Re: Ballest 20.01.11, 21:43
                                                    ale jou nie mom Twojego emaila, posli mi go na gazeta
                                                  • sloneczko1 Re: Ballest 20.01.11, 21:54
                                                    powiydz,żeś zapomnioł do mie adresu;)
                                                  • ballest Re: Ballest 14.01.12, 22:32
                                                    www.biuletyn.net/nt-bin/_private/rudziniec/5551.pdf
                                                    ;)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka