cirano 11.04.14, 08:53 ...przez sowieckie NKWD w 1940 roku, "ślonskim" policjantom; www.dziennikzachodni.pl/artykul/3398987,w-katowicach-oddadza-hold-policjantom-pomordowanym-prez-nkwd,id,t.html Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
cirano Re: Czesc zamordowanym 11.04.14, 16:48 Prawie wszyscy ci "kochający porządek" pochodzili z Zagłębia sosnowieckiego, nasadzeni na Ślonsk, dla pokierowania mentalnością tamtejszych ludzi, od niedawna Polaków. Przemoc i gwałt to narzędzia tamtejszej policji, nierzadko konczące się zabójstwem czy "zaginięciem". Przed hitlerowską nawałą uciekli na wschód, do Sowietów, a tam...spotkali się znowu w Katyniu Odpowiedz Link
ballest Re: Czesc zamordowanym 11.04.14, 21:23 Oni nom przyniesli wolnosc, tylko my nie mogli rzadzic Odpowiedz Link
cirano Re: Czesc zamordowanym 12.04.14, 07:46 My ftynczos durch czekali na "polsko krowa" i... trzimali pysk. Fto był głośniyjszy tyn mioł problymy Odpowiedz Link
cirano Re: Czesc zamordowanym 14.04.14, 07:51 Całe prawie zło jakie spadło na Ślonsk pochodzi zza Brynicy. To oni tworzyli linię pro-polskości ślonskigo życia i przemysłu. Pozycję tę nie zdobyli fachowością, a lizosostwem do wszawskich władz i otwartą wrogością do Ślonska i jego tubylcow. Bezwzględność i brutalność w działaniu były w okresie między wojnami i po drugiej wojnie, ich cechą. Zbyt wiele złego im zawdzięczamy by teraz się bratać. Ja nie potrafiłbym. Zbyt wiele wiem; wiadomosci.onet.pl/tablica/konflikt-na-linii-gorny-slask-zaglebie,1667,1071601,130211383,watek.html Odpowiedz Link
cirano Re: Czesc zamordowanym 17.04.14, 07:54 "Dajcie NAM trochę czasu, potrzebujemy tylko 24 godziny by wysprzątać Śląsk" wołali Zagłębiacy po wojnie do swoich władz. Ciekawe co rozumieli oni pod pojęciem tego "sprzątania"? To informacje, które od bajtla mi przekazywano Odpowiedz Link