ramon6 19.02.09, 23:15 Sein oder Haben - mie sie zdou ze to je blank ciekawy tymat. Co je dlou kogo wozniejsze i zmiyniou sie ta masslatta we zyciu i jak ja to kej abo u kogo i czamu????? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ballest Re: byc abo Miec 20.02.09, 09:13 Do jednych jest yno Sein, do innych yno Haben, znomy przeciez te religie;) Odpowiedz Link
bratjakuba Re: byc abo Miec 20.02.09, 11:57 Sein oder haben. Być albo mieć. Dla 80% ziemskiej społeczności ten problem wyboru nie istnieje albo jest nie istotny. Ci,którzy taki wybór mają są za to bardzo zróżnicowani, zwłaszcza w zakresie "mieć". Dla jednych kryterium mieć,zaspakaja 1000 jednostek walutowych a inni granicę"mieć"stawiają sobie na poziomie miliardów. Mimo to,to "mieć" jest łatwiejsze do osiągnięcia a drogi do celu są zdefiniowane. Es ist einfach reich zu werden.Man muss betteln, stehlen oder Andere fur sich arbeiten lassen. Wystarczy żebrać,kraść albo kazać innym na siebie pracować . Dziś te formy przyjmują bardziej wyrafinowane postaci ale to już inna bajka. Z tym "być" to zwłaszcza w dzisiejszych czasach bardziej skomplikowana sprawa. Generalnie trzeba najpierw "mieć",choć by minimum aby "być". Większość powojennych prezydentów USA to potomkowie "bossów" z okresu prohibicji. Man kann was sein, wenn man was hat. Ale jest też zadziwiający pęd kreowania na idoli,ludzi znikąd przez ludzi znikąd. Przykład Doda w Polsce czy inni tego typu idole światowi. Odpowiedz Link
ballest Re: byc abo Miec 20.02.09, 12:28 Braciejakuba, jou tego Doda nie znom, co uon to zrobiou? Odpowiedz Link
alladyn15 Re: byc abo Miec 20.02.09, 14:41 A takie tam filozoficzne gadanie w fotelu z dymiaca herbatka jasminowa na stoliczku obok(jak akurat u mnie). Aby byc,trzeba miec co jesc.Zapytajcie sie zwierzatek,ktore na cale szczescie Bog stworzyl. Bycie samo w sobie opiera sie na jedzonku,spaniu,trawieniu i wydalaniu. Posiadanie natomiast,obejmuje powyzej wymienione plus swiadomosc,ze cos nalezy do mnie. Potem w kolejce jest zdobywanie.Zwierzatka przez Boga itd.tez to robia. Nastepuje potem chronienie co sie juz ma i chec miec jeszcze wiecej. Wszyscy tak maja,poczynawszy od szczorka mieszkajacego u mnie na strychu(nie chce sie dac otruc),muchy,mrowki,zone az po mnie,bossa w tym domu. Konkluzja jest prosta;jezeli nie chcesz miec,to nie byj. Mam nadzieje,ze pomoglem. Odpowiedz Link
bratjakuba Re: byc abo Miec 20.02.09, 22:09 Mówiąc "być" nie mamy na myśli wegetowania(w sensie życia czy przeżycia).To "BYĆ" polega na byciu "KIMŚ" - szanowanym,dlatego jest to o wiele trudniejsze niż zdobywanie bogactw. Jest nawet bardzo trudne ale "być" nawet w małym,lokalnym wymiarze czyni człowieka szczęśliwym,czego nie można powiedzieć o pieniądzach. Odpowiedz Link
ballest Re: byc abo Miec 20.02.09, 23:16 "Sein oder Haben" Bruder Jacob, in Deutsch ausgedrückt, hat das ganz andere Bedeutung!!! Tego nie mozna na polskie albo slonskie przetuplikowac! To jest cos w rodzaju Heimat, tego tysz nie idzie przetlumaczyc! Odpowiedz Link
rita100 Re: byc abo Miec 20.02.09, 17:42 ballest napisał: > Braciejakuba, jou tego Doda nie znom, co uon to zrobiou? > Wklep w szukiwarke YouTube Doda i sam zobaczysz Odpowiedz Link
gryfny Re: byc abo Miec 20.02.09, 14:55 "Kaum dass auf diese Welt Du kamst, zur Schule gingst,die Gattin nahmst, Dir Kinder,Gut und Geld erwarbst, schon liegst Du unten,weil Du starbst" napisol jedyn co sie przed 100-tu latami narodziou Odpowiedz Link
rita100 Re: byc abo Miec 20.02.09, 17:46 Być albo mieć ? Być, bo aby mieć, trzeba być :) Odpowiedz Link
sloneczko1 Re: byc abo Miec 20.02.09, 18:47 mi sie zdowo,że te być to niy jest ,że sie je yno chodzi o sfera duchowo Ramon powiniyn to bardzi uściślić Odpowiedz Link
ramon6 Re: byc abo Miec 20.02.09, 21:12 sloneczko1 napisała: > mi sie zdowo,że te być to niy jest ,że sie je yno chodzi o sfera > duchowo > > Ramon powiniyn to bardzi uściślić > Niy Sloneczko, niy poradza. je tak ze kouzdy s nous - i tego zech je pewiyn - mou take momynty we kerych sie zastanowiomy eli to co momy zamiar zrobic, zmiynic abo i planowac nous wzbogaci materialie albo duchowo. jeszcze jedyn bajszpil: robisz cojsik czego wcale ci sie niychce, bo Ci sie niy podobou, ale s drugi strony juzajs zaroubiosz tela piniyndzy s tym ze jest Ci ciynszo tom robotom/zajynciym ciepnonc, bo niewiysz eli cojs takego jeszcze dostaniesz. Zato dziyn w dziyn widzisz jednak ze corousto guambi sie w tyn uczynek wkopujesz kery wcale niy chcesz robic - i zapominosz sie i te BYC. Ros za kej sie nad tym myslisz eli je to co robisz tego wert, ale zaroski juzajs sie przed sa usprawiedliwiousz, bo musisz s czegojs zyc - a zyjesz dojs dobrz. Wiym ze je to blank szamoutane, ale jak zech pedziou niy poradza tego tysz uscislic. Dzisiej je mi conajmi BYC sympatyczniejsze jak MIEC Odpowiedz Link