to.ja.kas 15.09.08, 07:55 no i ma byc nowy znak drogowy...moze skoncza sie dylematy, czy jazda na suwak pomaga rozładować korki czy to chamstwo Ciesze sie Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
foamclene uff... 15.09.08, 18:19 a juz mialam w czynie spolecznym stnac przy zwezeniu z tabliczka i ulotkami dla nieswiadomych jak powinno sie jezdzic Odpowiedz Link
to.ja.kas Re: uff... 16.09.08, 09:14 O ile mieszkańcy Jabłonny, Legionowa i okolic wypracowali w praktyce taki sposób jeżdżenia i odnoszę wrażenie, że jest o niebo lepiej niz np. rok temu to kierowcy ciężarówek są w takich sytuacjach nieobliczalni o czym juz pisałam na tym forum. Odpowiedz Link
tniewoli Re: uff... 22.09.08, 11:23 Uważam, ze znak powinien wymuszać taka jazdę (a nie być jedynie sugestią), a niedostosowanie się powinno być karane najwyższym mandatem(jako działanie wyjątkowo szkodliwe dla płynności ruchu). Jeśli tak nie będzie to i tak nikt nie będzie się do nich stosował. Odpowiedz Link
kwitkows Re: uff... 22.09.08, 22:19 Ciekaw jestem w jaki sposób taki znak miałby być egzekwowany. Będzie ustawowy obowiązek czekania na tego co ma się wcisnąć przed moją maskę? A co jeśli jechał za wolno i to ja byłem pierwszy? A gdy jadą dwa samochody równolegle i nie ma nikogo innego to kto ma pierwszeństwo, czy zależy ono od odległości od ostatniego samochodu który przejechał, kto będzie mierzył tą odległość? A gdy jeden samochód holuje inny to skąd człowiek jadący obok ma wiedzieć, że ma się nie wciskać między te dwa, skoro prawo mu nakazuje? A co jeśli ten z lewej nie chce wjechać przed moją maskę, mam czekać aż zmieni zdanie czy też będzie ustalony limit czasu, kto będzie mierzył ten czas?... Mam wyliczać dalej? Tego się nie uda załatwić nakazowo. Niech Państwo postara się o normalne drogi to wtedy nie będzie korków, a taka propaganda to tylko mydlenie oczu. Odpowiedz Link
tniewoli Re: uff... 23.09.08, 09:37 Po pierwsze taki znak ma zastosowanie jak są korki przy zwężeniu, bo przy normalnym ruchu jeździmy prawą stroną i nie ma problemu. A jeśli tak nie jest to należy w końcu egzekwować ten przepis. Co to znaczy "nie chce wjechać"? Jeśli ktoś staje na środku drogi bez powodu i hamuje ruch to wzywa się policje... To się da załatwić nakazowo! Tak masz w Niemczech, tam nie ma znaków bo sprawa jest załatwiona w przepisach ruchu drogowego. Masz obowiązek jazdy na zakładkę i jakoś nikt nie ma z tym problemu. Tak samo jak masz obowiązek wpuszczenia tych, którzy wjeżdżają na drogę np ze stacji benzynowej lub innej drogi i są na pasie, który zaraz się kończy! Nie stosowanie się do tych przepisów jest surowo karane. Skoro nasi sąsiedzi potrafią to u nas tez można spróbować. Ja zresztą byłbym za wersja niemiecka czyli zamiast znaków wprowadzić przepis, ze tak należy jeździć zawsze. Odpowiedz Link