Dodaj do ulubionych

Powroty!!!!

13.05.06, 09:54
Cześć dziewczyny!!! Dzisiaj wróciłam po niecałych 2 miesiącach. Powiem tylko
tyle że nie żałuję że pojechałam i że mam nadzieję że za rok też pojadę z Oką
i Nrenią- życzę wszystkim takich wspaniałych współlokatorek :) Buziaki
dziewczyny!!!
Obserwuj wątek
    • brilliant Re: Powroty!!!! 13.05.06, 18:56
      i jak bylo?oplacalo sie wyjechac na 2 miesiace?Pozdrawiam
    • fresowka Re: Powroty!!!! 25.05.06, 09:50
      neferatti napisz gdzie bylas? jak sie pracowalo?
      • 63krysia Re: Powroty!!!! 26.05.06, 22:27
        neferatti napisz co zeście sobie gotowały przez te 2 miesiące brałyście
        jedzenie z polski? bo ja wyjeżdżam w czerwcu.biore zupy sosy ,makaron ryż ico
        dalej a jak z mięsem kupowałyście sobie.pozdrawiam. napisz czy ciężko czy da
        się wytrzymać.
        • fresowka Re: Powroty!!!! 27.05.06, 09:41
          wybierasz sie do hiszpanii????
          ja osobiscie nie polecam zabierania z polski duzej ilosci jedzenia w hiszpanii
          wszystko jest i w cenach zblizonych zabierz na kilka dni i polska wedline bo
          hiszpanska jest nie dobra
          nie wiem do jakiej pracy jedziesz jezeli na powietrzu to przygotuj sie na upal
          robi sie coraz bardziej goraco
          • 63krysia Re: Powroty!!!! 27.05.06, 10:53
            fresowko jadę do niemiec na początku czerwca.napisz jakie ciuchy wziąść i ile
            biore jedzenie żeby nie kupować chociaż na miesiąc. jesli bylas w hiszpanii to
            ile wzielas( spodni koszulek)bo jestem calkiem zielona jade 1-wszy raz.
            • fresowka Re: Powroty!!!! 27.05.06, 11:47
              jezeli chodzi o niemcy to nie mam zielonego pojecia pracowalam z dziewczynami w
              hiszpanii ktore rowniez jezdza na truskawki do niemiec z tego co mi opowiadaly
              biora o wiele wiecej jedzenia poniewaz w niemczech pracuje sie po 10 godzin
              dziennie i niestety nie maja kiedy robic zakupow
              co do ubran to mysle ze 3 pary spodni,3 podkoszulki oraz z pare krotkich
              spodenek i koszulek na ramiaczkach ciezko mi cokolwiek doradzac bo nigdy tam
              nie pracowalam nie wiem jakie sa temperatury, czy pracuje sie pod foliami? mam
              nadzieje ze ktos sie odezwie jeszcze i cos Ci doradzi
              pozdrawiam
              • 63krysia Re: Powroty!!!! 27.05.06, 11:57
                fresowko bardzo ci dziekuje i pozdrawiam.myśle że nie będzie tak żle.
                • kolega74 Re: Powroty!!!! 28.05.06, 20:39
                  Witam!Choć fresówka nazywa mnie kretynem,sporo wiem na temat zbiorów truskawek w
                  Niemczech.Jeżdżę tam od 10 lat,nawet organizuję bauerowi nowych pracowników.Jest
                  tak: w Niemczech,raczej rzadko spotyka się truskawki pod folią,prędzej na
                  folii.Musisz być przygotowana nie na pracę stojącą tak jak w Hiszpanii,a w
                  zależności od tego na jak zorganizowanego gospodarza trafisz,albo na zrywanie na
                  kolanach,albo na siedząco,na sp.wózku(co też nie należy do przyjemności przy
                  całym dniu pracy)Praca często zaczyna się jeszcze bladym świtem,w zależności od
                  pogody(w deszczu też się zrywa!)i potrzeb bauera praca trwa NAWET 15 godzin!Ale
                  nie bój się ,nie wszędzie tak jest!Przede wszystkim zabierz ze sobą
                  gumowce,dobre ubranie przeciwdeszczowe(góra i dół),trochę ciepłych ubrań,nawet
                  golf,bo sam kedyś zbierałem truskawkę gdy(w lipcu!)o godz4-5 rano było tylko 0,5
                  st. na plusie i szron na truskawkach,więc sama widzisz że bywa różnie.Po za tym
                  ocz. śpiwór,koc,małą poduszkę.Co do żywności,weż sobie wszystkiego po trochu,na
                  przeżycie powiedzmy 7-10 dni,a dalej zobaczysz sama,że na tamtejsze
                  zarobki,kupując w Aldi,Norma,Hit,Penny i innych wcale nie jest tak
                  drogo.Oczywiście nie są to takie same produkty jak u nas w kraju,po prostu
                  trzeba trochę "posmakować" i wybrać to co Tobie będzie smakowało.Dla porównania
                  :w HIT są pyszne konserwy,400g,za 1.19EUR,wieprzowe,wołowe,drobiowe- to drogo?
                  Pomyśl więc czy warto taszczyć ich zbyt dużo z Polski.Tańsze są tam niż u nas
                  np.makarony,sosów też do nich nie brakuje,chleb tostowy-0.40EUR. Oj zacząłem się
                  zagłębiać w szczegóły,troszkę się rozpisałem.Jeśli masz jeszcze jakieś
                  pytania,to wal śmiało,postaram się odp. Pozdrawiam
                  • 63krysia Truskawki niemcy 28.05.06, 21:55
                    kolego74 trochę się wystraszyłam bo jade 1-wszy raz to co napisaleś mnie
                    przeraża.ale oczywiście przekonam się na wlasnej skorze. rożne są
                    wersje.pozdrawiam.
                    • kolega74 Re: Truskawki niemcy 29.05.06, 22:29
                      Jeśli tak to bardzo przepraszam!Wcale nie miałem zamiaru Cię wystraszyć,a tym
                      bardziej zrażać do wyjazdu.Choć Cię nie znam wierzę że dasz sobie radę,ja też
                      kiedyś miałem swój "pierwszy raz".Lepiej nastawić się na coś gorszego,a miło
                      będzie jeśli okaże się że trafiłaś dobrze,że jest lżej niż Ci napisałem.Tego Ci
                      serdecznie życzę.Ja będę w okolicach Bonn,Meckencheim.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka