Dodaj do ulubionych

Wirtualna podróż koleją transsyberyjską

IP: 79.175.252.* 13.02.10, 17:54
Pomyśleć ,że jeszcze kilka lat temu zamalowywali okna farbą olejną,żeby nikt
nie mógł z okien pociągu oglądać tego sowieckiego raju.
Obserwuj wątek
    • Gość: ozi Re: Wirtualna podróż koleją transsyberyjską IP: 194.129.65.* 13.02.10, 18:03
      Kilka lat temu,to zaczalem jezdzic Transsibem i niczego takiego nie
      bylo.Polska jak zwykle przesadem zyje.Byle ruskim dokopac...
      • Gość: Borys Re: Wirtualna podróż koleją transsyberyjską IP: *.blutmagie.de 13.02.10, 18:23
        kolej-transsyberyjska.pl
        - nic dodać, nic ująć

• Gość: Tak sobie.. Re: Wirtualna podróż koleją transsyberyjską IP: 78.8.106.* 14.02.10, 00:36
          Chiba gość całą drogę w kiblu przesiedział :-P
          Jechałem tą drogą w 1985 roku. Podziwiały mnie tę piękne widoki za
          oknem. I wagony sypialnie były wręcz bardzo wygodne.
    • Gość: swan jeśli prawdą jest.. IP: 89.174.254.* 13.02.10, 18:14
      > Pomyśleć ,że jeszcze kilka lat temu zamalowywali okna farbą
      olejną,żeby nikt nie mógł z okien pociągu oglądać tego sowieckiego
      raju.

że tak robili to trzeba powiedzieć, że dobrze robili... :-)
      Po obejrzeniu tego filmiku jakos nie czuje się zachęcony do odbycia
      takiej wycieczki; boshe - jaki oni tam maja syf...

• Gość: ax Re: jeśli prawdą jest.. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.02.10, 19:55
        Syf???? Syf to jest w Warszawie na Centralnym. To, co widać na tym
        filmiku, wygląda bardzo porządnie, przynajmniej w porównaniu z tym,
        co widuje się z okien pociągów w Polsce. Inna sprawa, że autorzy
        wybrali pewnie najładniejsze widoki.
        • Gość: ;) Re: jeśli prawdą jest.. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.02.10, 20:19
          No właśnie jest u nas takie myślenie, że to, co na wschód to syf, kiła i mogiła.
          Ja 3 lata temu jechałam transibem. Wprawdzie "tylko" do Krasnojarska. I muszę
          przyznać, że nasz centralny to w porównaniu z takim Białoruskim dworcem w
          Moskwie albo Nowosybirskiem czy Krasnojarskiem to porażka. Sam pociąg też jest
          naprawdę schludny i czysty sprzątany 2 razy dziennie przez prowadniczki. I niech
          ci, którzy nie byli i nie widzieli się nie wypowiadają, bo to, co mamy w naszym
          PKP jest dopiero syfem. Podróżuję trochę po świecie i sporo rzeczy widziałam,
          ale szczerze powiedziawszy największą przygodę przeżyłam właśnie oglądając
          Moskwę i jadą koleją. Polecam każdemu! Pzdr
          • swan_ganz Re: jeśli prawdą jest.. 14.02.10, 11:24
            > No właśnie jest u nas takie myślenie, że to, co na wschód to
            syf, kiła i mogiła

I muszę przyznać, że nasz centralny to w porównaniu z takim
            Białoruskim dworcem w Moskwie albo Nowosybirskiem czy Krasnojarskiem
            to porażka

po pierwsze primo; mów za siebie a nie za mnie a po drugie primo;
            mówiąc "syf" miałem na myśli to co widac za oknem a nie
            infrastrukturę kolejową....
            • Gość: franko Re: jeśli prawdą jest.. IP: *.chello.pl 14.02.10, 12:21
              Syf to te niby drewniane domki i Łady? To ty chyba mało w Polsce
              pociagami jeździłeś. Proponuje trasy Wrocław-Kraków, ewentualnie
              Poznań-Berlin...to jest dopiero syf (po polskiej stronie). Rozpadające
              się ceglane budynki, dworce widma, brud smród i ubóstwo na podwórzu -
              ale antena satelitarna plus Audi na każdym podwórku jest.
              • swan_ganz Re: jeśli prawdą jest.. 14.02.10, 12:35
                w ogóle nie jeżdżę po Polsce pociagami bo jak juz jade to musze miec
                gwarancję, że dojadę a tych PKP dac mi nie może więc wszędzie jeżdżę
                samochodem :-)

Kiedyś w jakieś pod Zamościem widziałem podobny obrazek; stara
                drewniana chałupa z częściowo zapadnientym dachem i brudnymi oknami
                a obok chałupy przykryta jakąś starą plandeką wiata robiąca za
                garaż. Pejzaż uzupełniały walające się wszędzie jakieś stare,
                spróchniałe deski, kawałki papy i inne śmieci...
                W "garażu" natomiast dumnie zaparkowana błyszcząca woskiem Alfa
                Brera :-)
                Nie musisz mi więc pisać jaki syf mamy u nas bo jako osoba duzo
                jeżdżąca po kraju doskonale to wiem ale czy obecność tego syfu u nas
                miałoby oznaczać, że ten ruski syf miałby byc bardziej
                akceptowalny ? Skoro mamy syf u siebie to ten ruski nie powinien mi
                przeszkadzać czy tez pozbawia mnie on prawa do nazwania syfa syfem?
            • Gość: kubuśpuchatek Re: jeśli prawdą jest.. IP: *.chello.pl 14.02.10, 14:13
              Rzeczywiście ruski syf. Nie ma to jak świetliste, piękne, szerokie i niezwykle
              bezpieczne uliczki Bronxu w najśliczniejszym mieście NYC.
        • Gość: bumcyk Re: jeśli prawdą jest.. IP: *.range86-177.btcentralplus.com 13.02.10, 22:25
          "Inna sprawa, że autorzy
          > wybrali pewnie najładniejsze widoki. "
          oni nakrecili CALA przejazdzke, jest ponad 450 klipow kazdy po ok. 40
          minut.
          osobiscie dojechalem z moskwy do pietuszek i sie poddalem :D (nie
          wiedzialem ze to po drodze :D )a "ruski radio, bolsze od radio" nie
          jest za ciekawe:) ps. podali ze amman wygral, wymienili ktory byl
          rosjanin, i tyle. o malyszu nic :/
          • kacap_z_moskwy Re: jeśli prawdą jest.. 13.02.10, 23:21
            U nas te skoki sa wogule nie popularne. Dlatego dla statystyki powiedzieli ze sie odbyli. W Polsce to samo. Jak to sport malo uprawiany - to zadnych info. Nawet o hokeju, a to w porownaniu do skokow swiatowy sport, praktycznie nic nie znajdziesz w czolowych waszych mediach. Wiec nie martw sie. Jak by to byl biatlon, czy powiecmy bieg Kowalczyk, to by powiedzieli bardziej sczegolowo.
            • Gość: bumcyk Re: jeśli prawdą jest.. IP: *.range86-177.btcentralplus.com 14.02.10, 00:24
              co racja to racja
            • Gość: franko Re: jeśli prawdą jest.. IP: *.chello.pl 14.02.10, 12:23
              W Polsce jak nie było Małysza to też skoki były mało popularne. Tak
              samo z Formułą 1 ,jak nie było Kubicy. Co sie dziwic - wiadomo, że nie
              beda podawali wyników w dyscyplinach co mało kogo interesują.
              Nie jesteśmy pępkiem świata.
    • Gość: hen Re: Wirtualna podróż koleją transsyberyjską IP: *.olsztyn.vectranet.pl 13.02.10, 18:17
      Popier....ło?
      Czy ostatnią komórkę mózgu zlasowało od brudnego zioła?
    • ben-oni Wirtualna podróż koleją transsyberyjską 13.02.10, 18:29
      PKP powinno sobie tez coś takiego zrobić. Podróż wirtualna z Opola do Warszawy
      łącznie ze 120-minutowym postojem w Kłobucku, bo spadło za dużo śniegu, albo
      pijany dróżnik opuścił semafory.
      • Gość: kolejarz Re: Wirtualna podróż koleją transsyberyjską IP: *.radom.vectranet.pl 14.02.10, 20:06
        > pijany dróżnik opuścił semafory.
        ?????
    • giewont Ciekawe czy zrobią wirtualne łagry. 13.02.10, 18:38
    • wwwkajawolnickacom Wirtualna podróż koleją transsyberyjską 13.02.10, 19:56
      moje marzenie. jestem o krok przed tą wyprawą. wirtualna trasa może być
      dodatkową podpowiedzią co zobaczyć.
    • Gość: Rafa(L) Re: Wirtualna podróż koleją transsyberyjską IP: *.chello.pl 13.02.10, 20:06
      Kiedyś w przyszłości chętnie wykupie przejazd na trasie Moskwa -
      Pekin - Moskwa.

32 dni w trasie możliwość zobaczenia wielu kultur i pięknych miejsc.
    • Gość: cayt-london Wirtualna podróż koleją transsyberyjską IP: *.range217-43.btcentralplus.com 13.02.10, 20:12
      na szczescie dane mi bylo przjecha sie ta koleja 4 razy na trasie moskwa-pekin
      ,rewelacja pociag odbija na poludnie za czyta i gorami jablonowymi polecam
      goraco
    • Gość: zosiasamosia Re: Wirtualna podróż koleją transsyberyjską IP: *.jmdi.pl 13.02.10, 20:47
      A ja polecam podróż syberyjską, ale w realu;)
      www.psz.pl/index.php?option=com_content&task=view&id=16928
    • Gość: sk najlepsza najnizsza klasa IP: 94.75.121.* 13.02.10, 20:51
      kurde przeciez oni jechali pierwsza klasa, normalnie luksus!!! ja
      jechalem najnizsza i wtedy mozna dopiero poczuc klimat tego pociagu,
      gdy nie ma sie wygodnych lozek, telewizora czy przekasek tylko
      jedzie sie z rosjanami i studentami i nie ma osobnych przedzialow
      tylko scianki oddzielajece ludzi od siebie!!! sedrdecznie polecam!!!!
      • Gość: ex-podroznik Re: najlepsza najnizsza klasa IP: *.zone13.bethere.co.uk 14.02.10, 00:47
        tak plackartnyj wagon a nie kupiejnyj
      • kornel-1 Re: najlepsza najnizsza klasa 14.02.10, 19:33
        Gość portalu: sk napisał(a):
        > kurde przeciez oni jechali pierwsza klasa, normalnie luksus!!! ja
        > jechalem najnizsza i wtedy mozna dopiero poczuc klimat tego pociagu, gdy nie ma sie wygodnych lozek, telewizora czy przekasek tylko jedzie sie z rosjanami i studentami

No... w wagonie luks lub kupe z usługami również się jedzie z Rosjanami, tylko bogatszymi ;-) Ja jeździłem zarówno płackartnym jak i kupe. W tym ostatnim zmarzłem z powodu włączonej klimy. Płackartny ma tę zaletę, że wciąż coś się dzieje. No i współtowarzysze podróży popilnują bagażu ;-)

Kornel
    • kacap_z_moskwy Wirtualna podróż koleją transsyberyjską 13.02.10, 23:42
      Jedynie co troche nie rozumiem co to za pociag, bo jedzie z dworca Kurskij. A pociag N1 Moskwa - Wladywostok odjezrza z dworca Jaroslawskij i jedzie naipewrw na Polnoc i tylko potem skreca na Wschod. Tak jest krocej :) A tu przez poludniowy-wschod. No nie wiem. Moze to jakis pociag turystyczny??? Nie jestem kolejarzem :) Ale zdjecia robili nie tak dawno, bo na Kurskim juz sa pociagi ekspresowe (te zolte w koncu dworca) do Zeleznodoroznyj. To takie podmiejskie pociagi szybkie. Lacza juz prawie wszystkie wielkie miasta podmoskiewne i pozwolaja na bardzo szybkie znalezenie sie w Centrum Moskwy (przyklad Mytisi - Moskwa Jaroslawskaja z 18 min ekspresem, 33 - zwykla "elektriczka")) A wprowadzili te pociagi nie tak dawno. Znaczy nie tak dawno z Kurskogo wokzala (dworca Kurskij).

Ale powtarzam - glowny pociag transsyberyjski odjezrza z innego dworca.
      • kacap_z_moskwy Re: Wirtualna podróż koleją transsyberyjską 13.02.10, 23:45
        Dodam ze i radio mogli inne wstawic. Bo to RR jest do d...
      • Gość: Łukasz Re: Wirtualna podróż koleją transsyberyjską IP: *.gdynia.mm.pl 14.02.10, 00:07
        Świetny pomysł!

Podejrzewam, że to był specjalny pociąg wynajęty przez google -sam fakt, że
        większość filmów jest kręconych za dnia a wiadomo, że prawdziwy pociąg jedzie
        całą dobę (jedynie przed Władywostokiem (około 500km) jest kręcone nocą))
        • kacap_z_moskwy Re: Wirtualna podróż koleją transsyberyjską 14.02.10, 00:37
          No tak, mogli wagon wynajac. Nie pociag oczywiscie :) I zaprojektowac rozklad, zeby jechal w dzien. Nie pomyslalem o tym.
    • Gość: Cipcipburg obszczyj wagon to nie, ale pierwyj kłas to tak IP: 188.33.4.* 14.02.10, 00:14
      gdybym miał jechać to tylko transem bo bezpiecznie, czysto i jest z kim
      pogadać, widoki też egzotyczne z naszego punktu widzenia, czyli inne od
      naszych. Kiedyś jechałem czymś co nosiło nazwę obszczyj wagon czyli taki
      normalny i standard był jak PKP a nawet chwilami gorzej. Transem jednak bym
      pojechał, ale chyba mnie nie stać.
      • kacap_z_moskwy Re: obszczyj wagon to nie, ale pierwyj kłas to ta 14.02.10, 00:34
        "Obszich" na pociagach jak N1/2 (z Moskwy zawsze kratny numer, czyli 2, a do Moskwy 1) Moskwa-Wladiwostok nie ma. Sa w tak zwanych "nie firmowych" pociagach. Oni dluzej jada, bo wiecej sie zatrzymuja. No i od lat juz jest jakos takos z hygijena. Nie biore pod uwage drogie bilety w SV z prysznicem na dwa przydzialy, ale nawet w zwyklym "kupejnym" w pociagu "Rossija", czyli Moskwa-Wladywostok jest juz calkiem nezle. Ostatnio bilet kosztowal cos w granicach od 21 tys do 18 tys rubli. Naidrozszy kolo 37 tys. Ale to jak w hotelu podrozowac. A plackarta - troche mniej niz 8 tys.
    • Gość: nanologic Syf, kiła i gruźlica !!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.02.10, 00:50
      Rosja to "Imperium nędzy i rozpaczy" i to żyje tam kilkuset milionerów niczego
      nie zmienia.
      • ben-oni Re: Syf, kiła i gruźlica !!! 14.02.10, 09:30
        Byłeś, czy tylko tak sobie pieprzysz, boś się nie wyspał?? I proponuję Ci
        patrioto-Polaku przejechać się pociągiem z Wrocławia do Szczecina przez Zieloną
        Górę (7 godzin, czyli mniej więcej jak w XIX wieku), wtedy dowiesz się co to
        jest syf, kiła i nędza, plus smród i pijaństwo.
      • kornel-1 ignorance is bliss 14.02.10, 19:22
        Gość portalu: nanologic napisał(a):

> Rosja to "Imperium nędzy i rozpaczy" i to żyje tam kilkuset milionerów niczego nie zmienia.

Kilkaset milionów? Rosja to niecałe 142 milionów obywateli.

Kornel
        • Gość: kolo Re: ignorance is bliss IP: *.chello.pl 14.02.10, 20:54
          te hopek czytaj najpierw dokładnie a potem dopiero pisz i się wypowiadaj
        • swan_ganz Re: ignorance is bliss 14.02.10, 23:14
          żyje tam kilkuset milionerów niczego nie zmienia.

> Kilkaset milionów? Rosja to niecałe 142 milionów obywateli.

umiesz czytać? pewnei umiesz... tylko czemu z tej umiejętności nie
          skorzystasz zanim klepać zaczniesz?
    • manonthemon podróż koleją transsyberyjską nie taka łatwa 14.02.10, 04:49
      Jestem właśnie w stolicy Wietnamu, Hanoi. Za kilka dni uderzam do Chin a potem
      z Pekinu do domu. Chciałem wracać transsyberyjką ale okazało się, że to
      bardziej skomplikowane niż mi się wydawało. Na przeszkodzie stanęły przede
      wszystkim fundusze - bilet Pekin - Moskwa, nawet najtańszą klasą ( a to
      oznacza, że trzeba na każdej granicy zmieniać pociąg, bo nie ma
      międzypaństwowych pociągów klasy trzeciej) kosztuje drożej niż niektóre bilety
      lotnicze z Chin do Europy. Jeśli doliczyć do tego wizy (Mongolska i Rosyjska)
      i biurokratyczny zamieszanie przy załatwianiu wizy rosyjskiej - robi się
      skomplikowanie. Po pół roku w trasie portfel pusty więc niestety trzeba
      postawić na samolot - Pekin-Kijów.

Ale transsyberyjską pojadę następnym razem, przeciwnym kierunku - do a nie z
      Chin.

www.skokwbok.info

Maciek
    • Gość: franek Re: Wirtualna podróż koleją transsyberyjską IP: *.chello.pl 14.02.10, 12:18
      Hmmm...czyli jednak Rosja nie wygląda jak "kacapski brudny raj", jak
      to by chcieli co poniektórzy rusofobi z forum.

Dworce bardzo ładne, Moskwa też wygląda pięknie. Wstyd się przyznać,
      ale polskie dworce, koleje plus Warszawa/Wroclaw/Katowice, nawet
      Krakow wyglądają znacznie gorzej niż te rosyjskie miasta z filmików -
      a niby to my mamy taki raj, że hoho...

Moze czas nauczyć się rosyjskiego i pojeździć tam troche. Szkoda
      tylko, że przez bezmyślne zachowanie co poniektórych projankeskich
      oszołomów, Rosjanie nas nie lubią.
      • Gość: komar Re: Wirtualna podróż koleją transsyberyjską IP: *.static.petrus.pl 14.02.10, 12:56
        Nie prawda Rosjanie nas lubia i traktuja dobrze, ciagle jestesmy bratnim narodem co jest wspaniale, sam znam wielu Rosjan i czuje sie z nimi jak z swoimi
        A projankeskich politykow i tych co chca nas poroznic powiesi sie dla przykladu
        • Gość: Peter Re: Wirtualna podróż koleją transsyberyjską IP: 89.174.38.* 15.02.10, 10:05
          Gość portalu: komar napisał(a):
          > A projankeskich politykow i tych co chca nas poroznic powiesi sie dla przykladu

Milutkie. Takie rosyjskie...
    • chronski Wirtualna podróż koleją transsyberyjską 14.02.10, 14:33
      Jest pomysł żeby rozruszać Rosję.
      To 6 pasmowa autostrada biegnąca od Moskwy aż do cieśniny Berlinga.
      Za pomysł chciałbym obywatelstwo rosyjskie.
    • Gość: Baro Wirtualna podróż koleją transsyberyjską IP: *.wroclaw.mm.pl 14.02.10, 15:59
      Wspomnienie życia- gorące lato, kąpiel w Pacyfiku na "Ruskim Ostrowie" potem
      tramwaj na dworzec i 9 dni w plackartnym... (7 do Moskwy, potem jeszcze noc z
      Moskwy do Brześcia i noc z Brześcia do Wrocławia. Suszona ryba, zimne piwo od
      prowadnicy, kolejowy radiowęzeł.

Jedno z większych rozczarowań życia - jadę do Irkucka, lipiec, gorąco jak
      jasna cholera, okna nawet nie próbuję otworzyć. Pot cieknie strumieniem. W
      Jarosławiu nad Wołgą wyskoczyłem na peron kupić coś do picia i widzę, że
      ludzie mają jednak pootwierane okna. Szybki powrót na pryczę - i niestety
      wielki pech. Dostałem miejsce akurat przy oknie "awaryjnym", które jest zabite
      gwoździami.

Ural jest piękny, fajnie jest czekać na 1777 kilometr, za każdym razem
      człowiek ma takie dziwne uczucie. Nawet jak akurat jest na papierosie ze
      świeżo poznanym, pijanym w sztok żołnierzem wracającym z Czeczeni do
      rodzinnego Tajszetu.

Ehh, może jeszcze z raz tam kiedyś pojadę... :-)
    • kornel-1 Ignorance is bliss 14.02.10, 19:25
      Gość portalu: Olo napisał(a):

> Pomyśleć ,że jeszcze kilka lat temu zamalowywali okna farbą olejną,żeby nikt nie mógł z okien pociągu oglądać tego sowieckiego raju.

Nigdy w Rosji ani w ZSRR okna nie były zamalowywane farbą olejną. Taka farba jest droga. Czasem smarowano wapnem. Było to bardzo dawno temu.

Kornel
      --
      Kornel: moje podróże
      • swan_ganz Re: Ignorance is bliss 14.02.10, 23:17
        Czasem smarowano wapnem. Było to bardzo dawno temu.

pod koniec lat 80 jechałęm do Grcji pociągiem, którego fragment
        trasy wiódł przez ówczesne terytorium ZSRR czyli dzisiejszej Ukrainy
        (jeszcze....) I wtedy podczas przejazdu kazano zasłaniac okna
        zasłonkami ale nie były one niczym zasmarowane.. Może dlatego, że to
        był polski pociąg?
    • velobase Wirtualna podróż koleją transsyberyjską 14.02.10, 22:35
      Dla mnie bomba.
    • d4x Wirtualna podróż koleją transsyberyjską 14.02.10, 22:37
      Kiedyś życie będzie w 99% wirtualne.
    • Gość: waldek Potwierdzam, że kolej na Wschodzie bije PKP na gło IP: 78.133.249.* 15.02.10, 07:16
      ..wę. Eleganckie zadbane dworce, brak opóźnień, wygodne wagony. Jechałem kolejami wszystkich krajów Europy Wschodniej i mogę powiedzieć, że jedynie albańska kolej jest gorsza od naszej, a porównywalna do naszej jest w Mołdawii (chociaż tam dworce są czyste). W pozostałych krajach kolej jest lepsza niż nasza.
    • Gość: mk Wirtualna podróż koleją transsyberyjską IP: *.tczew.net.pl 17.02.10, 20:00
      Dobre ale lepiej by to wyglądało z loka z przodu byłoby widać 2
      strony ,ale tak i tak super sprawa .
    • Gość: szanel59 Wirtualna podróż koleją transsyberyjską IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 02.03.10, 04:50
      .Dodal bym do tego jakies wstawki z zycia podroznych obrazki z wnetrza
      wagonow, a przede wszystkim zdjecia z perspektywy maszynisty.Ogladac cala
      podroz z jednego ujecia troche nudno !Sumujac niezle 4.
    • mk.mail Wirtualna podróż koleją transsyberyjską 08.10.10, 09:07
      Wyjątkowa kolej, ktorej podroż jest moim marzeniem od lat. Na rosyjskie.blogspot.com/ kobieta tłumaczy z rosyjskiego sporo tekstów, także o kolei transsyberyjskiej:) o której zamieściła cały tekst rosyjskie.blogspot.com/2010/10/kolej-transsyberyjska_8487.html

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka