Dodaj do ulubionych

Spiders Web: Koniec ery peceta

• tujaztejstrony Re: Spiders Web: Koniec ery peceta 31.05.10, 18:44
      Komputery Apple to PC !!
      Tam nie ma nic własnego. Procesory Intela, karty graficzne nVidia, pamięci jakieś no name i dyski twarde, które padają jak mucha. System to linux, a cena to KOSMOS. Ale fajny ma znaczek co ?
    • piesburakzfilmu Re: Spiders Web: Koniec ery peceta 31.05.10, 18:47
      Dżizas, antyapplowska żółć zalewa wam chyba oczy i nie potraficie zrozumieć o czym jest ten artykuł. A jest o tym, że czasy zarabiania kokosów na pecetach się powoli kończą. Microsoft jest ostatnią firmą na tym rynku (no dobra, może poza Apple), która ma jeszcze jakieś przyzwoite marże - producenci sprzętu są co najwyżej ledwo na plusie (poczytajcie sobie raporty kwartalne, jak już wam odpłynie trochę). Solidne zyski przynoszą dziś rozwiązania mobilne, bo tam jest najwięcej innowacji i najłatwiej przekonać klientów, że warto zapłacić więcej i częściej. Dwuletni pecet jest dziś ciągle bardzo przyzwoitym sprzętem, a dwuletni smartfon to zabytek. Korzystają na tym firmy, które są mocne w mobile (a Apple to najlepszy przykład) i będą korzystać coraz bardziej, bo smartfony i tablety to jak na razie szybko rosnący margines rynku.
    • wujeksknerus Re: Spiders Web: Koniec ery peceta 31.05.10, 18:55
      technologie.gazeta.pl/internet/1,104530,7648879,Apple_zachowuje_sie_jak__zazdrosny_i_arbitralny_feudalny.html

Oto jaki ten wasz jabol innowacyjny.
      Albo jak chce znieść standard flash'a by się jeszcze bardziej nachapać.

Ostatnio ten koncern zmusił jakąś amerykańską prezenterkę do przeprosin bo skrytykowała ajfona (a dokładniej robiła sobie jaja z dotykowego ekranu, dlatego też piszę "ajfona" by mnie nie pozwali;)). Może zarobili sobie w tym roku na właścicielach ajfonków... Owce można strzyc wiele razy albo raz obedrzeć ze skóry i nawet debil jak zobaczy taki sam produkt (np. htc) w którym nie trzeba płacić za badziewne gierki wybierze tańszą opcję.
      pozdro
    • w126.11 Re: Spiders Web: Koniec ery peceta 31.05.10, 19:20
      @blue911:
      > nie wiadomo jaki los bedzie miala korporacja po jego
      > odejsciu?

Wybiorą jednego, który przejmie czarny golf. ;-)
    • xray.inc Re: Spiders Web: Koniec ery peceta 31.05.10, 20:16
      Używam platformy systemowo sprzętowej spod znaku jabłka od blisko czterech lat i nie wyobrażam sobie powrotu do "zwykłych pc" i windowsów. Dla mnie produkty Apple są odpowiedzią na moje potrzeby. To słowem wstępu.
      I dalej: Pająk, Pająk, nie pi***ol. Odsubskrybowałem Cię kiedy obciąłeś pełne RSSy i ściemniałeś i kręciłeś na temat prawdziwych powodów (które obchodziły mnie tylko dlatego, że o nich kłamałeś) i widzę że NIE ŻAŁUJĘ. Zaczynasz bredzić jak dziecko zachwycone zabawką. Z wizerunku eksperta od pewnych aspektów jabłkowych zagadnień które miałeś w środowisku niedługo nie zostanie nic. Kiedyś dało się Ciebie czytać, teraz już nie.
      Przecież to co piszesz, to jak natchnione bredzenie na antenie o końcu komunizmu w Polsce. Albo o śmierci telewizji kilka lat temu. Wrzuć na luz, napij się herbaty, wyjdź na spacer, porozmawiaj z ludźmi i przestań patrzyć tylko na kolumny cyferek, bo od nadmiaru tego robią się glisty w głowie i traci się zdolność właściwej oceny rzeczywistości.
      Ale jednego Ci nie mogę odmówić - jesteś bardzo dobry w kreowaniu buzzu z d*py. Niewiele znaczący fakt potrafisz ubrać w takie słowa, że jeśli nie jest się krytycznie nastawionym do Ciebie lub tematu, można się dać nabrać :)
    • jimmyjohny Re: Spiders Web: Koniec ery peceta 31.05.10, 20:33
      Nie wierze w was ludzie. Połowa to pozujaca na ekspertów IT ciemna masa krytykujaca urządzenia o których nie ma pojęcia, poza tym ze w iSpocie przestraszyliscie metki z cena. No ale już tak nasz naród ma.
      One love.
    • wymagany_login Re: Spiders Web: Koniec ery peceta 31.05.10, 21:51
      YES YES YES!!!
      Jabłecznik nie wytrzymał i przywalił nam z grubej rury: "w iSpocie przestraszyliscie metki z cena".
      I love it!
    • remo29 Re: Spiders Web: Koniec ery peceta 31.05.10, 23:28
      Nooo... Jak tak chciałem być w arce Jobsa, ale ta metka z ceną...
    • absurd.goni.absurd Re: Spiders Web: Koniec ery peceta 01.06.10, 08:27
      @tujaztejstrony chyba nie wiesz o czym piszesz. Po pierwsze komputery Apple są jak najbardziej na podzespołach innych producentów, ale pokaż mi te dyski padające jak muchy. Przerobiłem już kilka komputerów z pod znaku jabłka i nie miałem problemu z podzespołami. Po drugie posadź użytkownika linux'a przed systemem OsX i powiedz że to linux, to Cię wyśmieje, system jest na Darwinie a to jest Unix, dopiero z Unixa wywodzi się linux, i jest to inna ścieżka rozwoju systemu.
      Zaznajom się najpierw z problemem a potem komentuj.
      Więcej jak połowa komentujących nigdy nie miała do czynienia z komputerami apple, ale uważają się za specjalistów w tej dziedzinie. Dostali komputery z preinstalowanym systemem Win XP, odkryli funkcje takie jak formatowanie tekstu i internet, a teraz twierdzą że są obeznani w dziedzinie IT.
      Nie piszę tego jako fanboy apple, na co dzień pracuje w różnych systemach i na różnych sprzętach.
      Oczywiście też mnie irytują codzienne teksty o apple, które nic nowego nie wnoszą. Jestem za jeżeli mam dowiedzieć się o jakiejś poprawce oprogramowania, nowym osprzęcie, ale nie tekst o niczym, czy zdjęcie z bzdurnym podpisem.
    • zeus_gromowladny Re: Spiders Web: Koniec ery peceta 01.06.10, 10:01
      > wśród zainstalowanych programów na zdecydowanej większości komputerów
      > znajdziemy biurowy pakiet Microsoft Office.

Twierdzisz Waść, że >50% komputerów na świecie ma zainstalowany Office? Podaj źródło tych rewelacji.
    • sidian Re: Spiders Web: Koniec ery peceta 01.06.10, 10:12
      "Dżizas, antyapplowska żółć zalewa wam chyba oczy i nie potraficie zrozumieć o czym jest ten artykuł. A jest o tym, że czasy zarabiania kokosów na pecetach się powoli kończą. Microsoft jest ostatnią firmą na tym rynku (no dobra, może poza Apple), która ma jeszcze jakieś przyzwoite marże - producenci sprzętu są co najwyżej ledwo na plusie (poczytajcie sobie raporty kwartalne, jak już wam odpłynie trochę)."

I sadzisz, ze za to odpowiedzialny jest Stevie i jego cudowny jabcok. Oswiece Cie. Nie, wcale nie. Za to odpowiedzialne jest Sony i Microsoft. Widzisz, te dwie firmy wyprodukowaly cos, co sie nazywa konsola. To cos to stary komputer sprzedany w cenie nowego w malym pudelku. Nie mozna w tym wymienic karty graficznej, dolozyc ramu i takie tam. Producentom gier nie oplaca sie robic gier na jedna platforme, musza wiec dzialac na wszystkich trzech jednoczesnie (Xbox, PS3, PC). Z tego trio pecet jest zdecydowanie najmocniejszy, ale nie ma zadnego powodu, zeby sie dalej rozwijal, skoro wszystkie nowe gry chodza swietnie na sprzecie sprzed roku, prawda? W zwiazku z tym sprzetu sie mniej sprzedaje. Proste?

"Więcej jak połowa komentujących nigdy nie miała do czynienia z komputerami apple, ale uważają się za specjalistów w tej dziedzinie. Dostali komputery z preinstalowanym systemem Win XP, odkryli funkcje takie jak formatowanie tekstu i internet, a teraz twierdzą że są obeznani w dziedzinie IT."

Pracuje na PC i na Mac i nienawidze Macow jak morowej zarazy. Na nowych komponentach stracily juz nawet prym jesli chodzi o niezawieszalnosc, bo Win7 zawiesza mi sie rzadziej niz OSX, na piecu jakos wszystko dziala znacznie szybciej (chociaz i sprzet nieco lepszy niz w Macu) i jeszcze na dodatek dzialaja mi gry :). Nawet nie masz pojecia, jakie to przyjemne po 20 godzinach w pracy odpalic sobie jakas giere i odsapnac chwile. O, piec ma jeszcze jedna zalete: na Macu nie dziala najlepszy na swiecie program do skladu ksiazek i trzeba cisnac na smieciowym InDesign albo Quarku. Pfe. (to juz tytulem zartu :))
    • absurd.goni.absurd Re: Spiders Web: Koniec ery peceta 01.06.10, 10:51
      @sidian
      Nie chce nikogo obrażać ale czytasz czasem co piszesz?
      >Nawet nie masz pojecia, jakie to przyjemne po 20 godzinach w pracy odpalic sobie jakas giere i odsapnac chwile.
      Czyli śmiem twierdzić że nie sypiasz tylko grasz i pracujesz. Raczej do gier używałbym konsoli, a do pracy komputera. No ale możesz chcieć grać na PC no to tylko pozostaje windows.
      Wiele osób nie potrzebuje gier na PC, więc nie pieje nad windows'em i spokojnie używa innych systemów komputerowych (linux, os X).
      Win7 jest w miarę nowym produktem, być może w końcu stabilnym (nie wiem nie korzystam), ale dopiero teraz Microsoft wypuścił coś co Apple oferowało już od dłuższego czasu. Nie chce wspominać o interface systemu Win7 bo każdy ma inne odczucia (dla mnie jest to ściągnięte z innego systemu).
      Co do oprogramowania też mogę wyśmiewać że na Win nie działa oprogramowanie z Maca np. Final Cut, który nie ma sobie równego odpowiednika (przynajmniej jak dla mnie), więc jak widzisz każda sytuacja ma dwie strony, są programy działające zarówno na win i mac jak i programy dedykowane pod odpowiednie platformy
    • aleapj Re: Spiders Web: Koniec ery peceta 01.06.10, 11:24
      Trochę ciekawostek o pecetach znalazło się na kolejnym blogu. Notka, co ciekawe, zainspirowana powyższą treścią...
      www.blog.device.pl/2010/05/koniec-pecetow-wolne-zarty.html
    • dubh_linn Re: Spiders Web: Koniec ery peceta 01.06.10, 17:33
      Zapewnie 98% panów krytykujących maczki nie miało ichanie wręce, ani wogóle nie pracowało na nich, co wiąże sie z tym, ze poprostu jak to w wojnie PC kontra MAc jest, ze sramy, bo tak - dla zasady. Byle skrytykować. Obeserwuje od dłuzszego czasu własnie komentarze pod appleowskimi wpisami na GW, i wlasnie tak jest. MAc dla pedałow i gadzecierzy i funbojów. Ze mac drogi... i syf.
      Drogi tak, ale ci którzy by na nim popracowali, zauważyli by, co za tą "drogość" dostają. Niezawodność, brak wirusów i całkowita kompatybilność uzytkownik-system-maszyna.

NIe wazne, i tak sr... dalej będziecie. Bo tak łatwiej.
      Juz mi to nie przeszkadza, tylko smutno, że tak sie dzieje, ze ludzie wolą pieprzyć bzdury, zamiast sprawdzic.
      Z drugiej strony są PC i MAczki, nie chcesz, nie kupisz, bo cie nie stać, bo nie chcesz, bo, poprostu nie lubisz. Ot tyle...
      Poprostu można krytykować, a nie pisać gówna... powtarzane pod kazdym macowym wpisem...

szacuneczek dla obydwu stron

fi
    • ludendorf Re: Spiders Web: Koniec ery peceta 02.06.10, 00:50
      @dubh_linn

"Drogi tak, ale ci którzy by na nim popracowali, zauważyli by, co za tą "drogość" dostają. Niezawodność, brak wirusów i całkowita kompatybilność uzytkownik-system-maszyna."

A jaki jest sens pisania wirusów na komputer który używa jedynie kilka procent uzytkowników na świecie? Gdyby "Maki" były czymś więcej niż tylko niszowym sprzętem dla garstki fanatyków na rynku niemal całkowicie zdominowanym przez komputery PC to znaleźliby się także chętni do pisania wirusów na tą platformę.
    • tomek854 Re: Spiders Web: Koniec ery peceta 02.06.10, 06:46
      1. Mac to nie jest droższy PC, tak jak niestety PC to nie jest po prostu tańszy Mac.

To ciekawe, bo makintoszowy system operacyjny daje się na pccie zainstalować (jak się wie jak).

2. Całe życie spędziłem z PCetem, dziś dziwię się, jak mogłem wierzyć w to, że tak właśnie powinien wyglądać komputer osobisty.

Ale sekciarstwem zajechało ;-)

3. Gdyby nie ścieżka wyznaczona przez Apple, którą wciąż podąża windows o trzy kroki z tyłu, dziś mielibyśmy PC DOS 64bit, którego obsługi każdy pracownik biurowy uczyłby się latami na kursach wieczorowych.

Gdyby świat podążał ścieżką wyznaczoną przez Apple, to dziś większość komputerów była by produkowana przez bankrutujące firmy, miała bardzo ograniczone możliwości a żeby naprawić wbudowaną myszkę trzeba by cały odsyłać do serwisu :-)

4. Użytkownicy PCta którzy przeszli tą trudną szkołę życia uważają się za fachowców od technologii. Górują nad lamerami od Maca, podobnie jak mój wszystkopotrafiący i znający się na rzeczy sąsiad, co z pogardą spogląda na mnie gdy zawożę samochód do serwisu.

Ja jestem użytkownikiem PC który prawie nic nie umie, bo od lat ma Linuxa (to taki system oparty na Unixie, podobnie jak system operacyjny Maców, z tą różnicą, że jest nieporównywalnie więcej osób które się na nim znają i mogą legalnie pisać na niego programy).

5. Z góry przepraszam, piszę ten komentarz z imaca, mam nadzieję, że u użytkowników pc, nie wystąpią problemy z kodowaniem tekstu.

A co, norm Twoje kodowanie nie spełnia? Nie bój zaby, mój odczyta wszystko.
    • dukenukem1985 Re: Spiders Web: Koniec ery peceta 02.06.10, 13:00
      Twórca artykułu zapomniał, że PC nie służą jedynie do wygodnego dostępu do informacji i rozrywki. PC zawsze będą miały jedną przewagę na urządzeniami mobilnymi z powodu swojej uniwersalności i dużo większej mocy obliczeniowej. Od dawna PC'y zagościły w każdej dziedzinie naszego życia i uważam, że już zawsze z nami pozostaną
    • jimmyjohny Re: Spiders Web: Koniec ery peceta 02.06.10, 21:38
      @tomek854

1. Jak się wie jak... Po pierwsze takie działanie jest nielegalne a po drugie kulawo się sprawdza. Nie odkrywasz Ameryki - Apple często do budowy swoich komputerów używa części dostępnych na ogólnym rynku, choć i tu są wyjątki jak specjalne wersje C2D dla MacBooka Air czy GeForce 9400M w niektórych MacBookach. Ale to przecież nie to odróżnia Maca od PC. Chodzi tu o całkowitą różnicę w strukturze systemu i różnice miedzy otwartą konstrukcja PC a zamknięta Maca. To różnicuje te komputery. Kwestii designu nie będę poruszał, to sprawa gustu.

2. Ty wiesz co to jest sekta?

3. Robisz argument z dupy. Przecież użytkownik "ruchawka" mówi o paradygmacie który Apple ustanowiło w 1984 roku a nie o tym "co by było jakby świat podążył ścieżka wyznaczona przez Apple". To są dwie zupełnie różne rzeczy. Stwierdzenie ze większość komputerów byłaby produkowana przez bankrutujące firmy jest idiotyczna. Skoro byłaby to większość to jak miałyby bankrutować? I dlaczego? I niby dlaczego myszkę (która jest peryferium) miałoby się odsyłać z reszta komputera do serwisu? Peryferia dołączane do zestawów są serwisowane osobno.

4. Skoro nic nie umiesz to jak Ty sobie radzisz na Linuxie, beznadziejnie przystosowanym do użytkowania przez mniej obeznanych z komputerami ludzi? I co to za argument ze jest więcej ludzi którzy piszą programy na Linuxa skoro jest to najmniej popularny system wśród użytkowników prywatnych. Pokaz mi odpowiedniki takich programów jak iPhoto, Final Cut Pro czy Logic Studio które potrafią chociaż trochę z nimi rywalizować. Argumentujesz tez ze na Linuxa mogą legalnie pisać programy. A na Maca czy Windowsa nie mogą?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka