Gość: majk IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.02.05, 15:50 Jakiego kabla sieciowego potrzebuje aby polaczyc router z karta sieciowa w moim kompie, zcrossowanego czy nie? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
m.gregor Re: jaki kabel - router-->komp 01.02.05, 16:04 Jesli router posiada wbudowany hub/switch to prosty. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: majk Re: jaki kabel - router-->komp IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.02.05, 16:10 Kurcze - ja laikiem jestem;) 1. prosty to rozumiem, ze niezcrossowany? 2. po czym poznac, czy tam jest ten hub/switch? router to us.robotics adsl modem & 4 port router 3. jak poznac czy kabel jest zcrossowany czy nie? Bo nie wiem, czemu mi net nie dziala :/ Odpowiedz Link Zgłoś
m.gregor Re: jaki kabel - router-->komp 01.02.05, 16:47 1.) Chlebak jak sama nazwa wskazuje sluzy do noszenia granatow. Tak. Prosty znaczy nieskrosowany. 2.) Jest switch 4 portowy 3.) Popatrz na wtyczki. Kazdy kabelek dochodzacy do zlotego pinu we wtyczce ma kolor. Jak ustawisz wtyczki zlotymi pinami do siebie (i jest to kabel skrosowany) to: Wtyczka 1 <----> Wtyczka 2 1 <----> 3 2 <----> 6 3 <----> 1 4 <----> 4 5 <----> 5 6 <----> 2 7 <----> 7 8 <----> 8 Numery oznaczaja numeracje pinow od lewej do prawej. Czyli jesli w pierwszej wtyczce do pierwszego pinu jest podlaczony drucik o kolorze np. zielonym to w drugiej wtyczce (jesli jest to kabel skrosowany) byl podlaczony do pinu 3. I tak dalej. Odpowiedz Link Zgłoś