kate.is.great 27.05.05, 10:53 czy jest jakieś logiczne wytłumaczenie dlaczego z-index działa wtedy i tylko wtedy, gdy {position: absolute}? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
roar Re: własność 'z-index' a 'position' w kodzie CSS 27.05.05, 16:56 kate.is.great napisała: > czy jest jakieś logiczne wytłumaczenie dlaczego z-index działa wtedy i tylko > wtedy, gdy {position: absolute}? Po pierwsze - nie tylko. Z każdą wartością position różną od "static". Po drugie (to są tylko moje przypuszczenia, ale wydają mi się dość logiczne ;) - w normal flow i tak tylko jeden element może być jednocześnie na danym miejscu na stronie, więc ustalenie mu z-indexu na sztywno niczego nie zmienia. A ponieważ zdecydowana większość elementów na stronach jest pozycjonowanych statycznie, brak konieczności dodatkowych obliczeń zapewne wyraźnie przyśpiesza renderowanie strony. Odpowiedz Link Zgłoś
kate.is.great Re: własność 'z-index' a 'position' w kodzie CSS 28.05.05, 21:53 roar napisał bardzo mądrze: > Po pierwsze - nie tylko. Z każdą wartością position różną od "static". to jest taka wartość 'static'? niespodzianka, no proszę. > Po drugie (to są tylko moje przypuszczenia, ale wydają mi się dość logiczne ;) > - w normal flow i tak tylko jeden element może być jednocześnie na danym > miejscu heh, a ja potrafię zrobić, żeby była dwa :-) przy czym jeden element ma position domyślne, drugi - absolute i na siebie włażą, tzn. na wierzchu jest ten z absolute, a ja właśnie chciałabym odwrotnie - do tego właśnie potrzebny mi z-index. o co dokładnie mi chodzi można obejrzeć <a href="http://katie.blox.pl/">tu</a>, kiedy spróbujesz zaznaczyć pierwszą linijkę pierwszego posta. > A ponieważ zdecydowana większość elementów na stronach jest pozycjonowanych > statycznie, brak konieczności dodatkowych obliczeń zapewne wyraźnie > przyśpiesza renderowanie strony. rany, mógłbyś jeszcze raz i trochę prościej? :-) z góry fenkju. Odpowiedz Link Zgłoś
roar Re: własność 'z-index' a 'position' w kodzie CSS 29.05.05, 08:47 > to jest taka wartość 'static'? niespodzianka, no proszę. Jest. :) Nie ustawia się jej zwykle, bo jest domyślna. > heh, a ja potrafię zrobić, żeby była dwa :-) przy czym jeden element ma > position domyślne, drugi - absolute i na siebie włażą No właśnie. Musisz do tego użyć pozycjonowania. Inaczej się nie da. Ze wszystkich elementów, które nachodzą na siebie, tylko jeden może być w normal flow. Dlatego temu jednemu można spokojnie ustalić z-index na 0, i dalej osiągnąć wszystkie zamierzone efekty, bo będzie istniał izomor... eee, sorry. ;) > o co dokładnie mi chodzi można obejrzeć tu Zmień z-index w #img* na wartości ujemne. :) Odpowiedz Link Zgłoś
kate.is.great victoria :-] 29.05.05, 15:05 roar napisał: > Zmień z-index w #img* na wartości ujemne. :) a ja zmieniłam. i voila, działa. dziękuję, dobry człowieku :-)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fan myie2com Re: własność 'z-index' a 'position' w kodzie CSS IP: 83.168.108.* 27.05.05, 21:53 > czy jest jakieś logiczne wytłumaczenie dlaczego z-index działa wtedy i tylko > wtedy, gdy {position: absolute}? Nie działa wtedy i tylko wtedy. Działa również, gdy position: relative Odpowiedz Link Zgłoś