Dodaj do ulubionych

własność 'z-index' a 'position' w kodzie CSS

27.05.05, 10:53
czy jest jakieś logiczne wytłumaczenie dlaczego z-index działa wtedy i tylko
wtedy, gdy {position: absolute}?
Obserwuj wątek
    • roar Re: własność 'z-index' a 'position' w kodzie CSS 27.05.05, 16:56
      kate.is.great napisała:

> czy jest jakieś logiczne wytłumaczenie dlaczego z-index działa wtedy i tylko
      > wtedy, gdy {position: absolute}?

Po pierwsze - nie tylko. Z każdą wartością position różną od "static".

Po drugie (to są tylko moje przypuszczenia, ale wydają mi się dość logiczne ;) -
      w normal flow i tak tylko jeden element może być jednocześnie na danym miejscu na stronie, więc ustalenie mu z-indexu na sztywno niczego nie zmienia. A ponieważ zdecydowana większość elementów na stronach jest pozycjonowanych statycznie, brak konieczności dodatkowych obliczeń zapewne wyraźnie przyśpiesza renderowanie strony.
      • kate.is.great Re: własność 'z-index' a 'position' w kodzie CSS 28.05.05, 21:53
        roar napisał bardzo mądrze:

> Po pierwsze - nie tylko. Z każdą wartością position różną od "static".

to jest taka wartość 'static'? niespodzianka, no proszę.

> Po drugie (to są tylko moje przypuszczenia, ale wydają mi się dość logiczne ;)
        > - w normal flow i tak tylko jeden element może być jednocześnie na danym
        > miejscu

heh, a ja potrafię zrobić, żeby była dwa :-) przy czym jeden element ma position
        domyślne, drugi - absolute i na siebie włażą, tzn. na wierzchu jest ten z
        absolute, a ja właśnie chciałabym odwrotnie - do tego właśnie potrzebny mi
        z-index. o co dokładnie mi chodzi można obejrzeć <a
        href="http://katie.blox.pl/">tu</a>, kiedy spróbujesz zaznaczyć pierwszą linijkę
        pierwszego posta.

> A ponieważ zdecydowana większość elementów na stronach jest pozycjonowanych
        > statycznie, brak konieczności dodatkowych obliczeń zapewne wyraźnie
        > przyśpiesza renderowanie strony.

rany, mógłbyś jeszcze raz i trochę prościej? :-) z góry fenkju.
        • roar Re: własność 'z-index' a 'position' w kodzie CSS 29.05.05, 08:47
          > to jest taka wartość 'static'? niespodzianka, no proszę.

Jest. :) Nie ustawia się jej zwykle, bo jest domyślna.

> heh, a ja potrafię zrobić, żeby była dwa :-) przy czym jeden element ma
          > position domyślne, drugi - absolute i na siebie włażą

No właśnie. Musisz do tego użyć pozycjonowania. Inaczej się nie da.

Ze wszystkich elementów, które nachodzą na siebie, tylko jeden może być w normal flow. Dlatego temu jednemu można spokojnie ustalić z-index na 0, i dalej osiągnąć wszystkie zamierzone efekty, bo będzie istniał izomor... eee, sorry. ;)

> o co dokładnie mi chodzi można obejrzeć tu

Zmień z-index w #img* na wartości ujemne. :)
          • kate.is.great victoria :-] 29.05.05, 15:05
            roar napisał:

> Zmień z-index w #img* na wartości ujemne. :)

a ja zmieniłam. i voila, działa.
            dziękuję, dobry człowieku :-))
    • Gość: fan myie2com Re: własność 'z-index' a 'position' w kodzie CSS IP: 83.168.108.* 27.05.05, 21:53
      > czy jest jakieś logiczne wytłumaczenie dlaczego z-index działa wtedy i tylko
      > wtedy, gdy {position: absolute}?
      Nie działa wtedy i tylko wtedy. Działa również, gdy position: relative

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka