Dodaj do ulubionych

Mozilla mniej bezpieczne od IE i pecetów?

22.09.05, 16:35
:) www.internetstandard.pl/news/83260.html
Obserwuj wątek
    • nwrcn Symantec!!! :( 22.09.05, 16:41
      ciekawe czy chlopcy z G.W. przeczytali caly raport sporzadzony przez Symantec,
      czy tylko przetlumaczyli artykul z CNET.com :)

po drugie, fajnie, ze to akurat Symantec sporzadzil raport (wspolpracuje czy
      daje licencje dla Microsoftu), IE gora musi pozostac, bo inaczej obroty ich
      Antiwirusowych programow spadna,

Firefox rocks! :)
      • superpole No i co Kaziki na to ? 23.09.05, 01:29
        Hę..
    • robert.5055 Kolejny artykuł przepisany żywcem z wiadomości... 22.09.05, 16:53
      Autor żywcem przepisał komunikat prasowy, ale już nie doczytał, że Mozilla
      Fundation odpowiedziała na raport.
      Dodatkowo nie pokusił się o sprawdzenie portalu secunia.com, gdzie między innymi
      jest podane:
      Firefox ma 23 luki z czego 13% nie załatanych i tylko 4% wszystkich było lukami
      krytycznymi.
      secunia.com/product/4227/
      IE 6.0 ma 69 luk z czego 28% unpatched i 14% luk to luki krytyczne.
      secunia.com/product/11/
      Tak czy inaczej nie ma programów bez luk. Jednak luki w FF są naprawiane w
      znacznie krótszym czasie. IE ma nie załatane luki z 2004 roku.
      • tyminski.przemek Re: Kolejny artykuł przepisany żywcem z wiadomośc 22.09.05, 22:05
        no tak, ale to pewnie przedruk z papu wiec co sie dziwic.
    • stankot Re: Mozilla mniej bezpieczne od IE i pecetów? 22.09.05, 17:00
      wynika z tego że nie ma pewnego bezpieczeństwawsystemach komputerowych,więc
      wrócimy do wypełniania kwitków w bankach na pocztach a pieniądze najlepiej
      trzymać w skarpecie ,choc i tu myszy i szczury moga zeżreć
    • nikkou Re: Mozilla mniej bezpieczne od IE i pecetów? 22.09.05, 17:06
      A ja chcialby mdodac, ze IE jest przegladarką, której ostatnia wersja wyszła w
      TAMTYM WIEKU (XX). Kiepsko sobie radzi ze stylami CSS i jest mocno zacofana.
      Nie wspominając o uszkodzeniach wzorku jakie może powodować na współczesnych
      monitorach swoją maluteńką czcionką.
    • maruda.r Zainfekuj komputer nortonem. 22.09.05, 17:17

Przeglądarki Mozilla, które opanowały już ponad 14 proc. polskiego rynku, są
      bardziej wrażliwe na ataki hakerów niż Internet Explorer firmy Microsoft -
      wynika z najnowszego "Internet Security Threat Report" opublikowanego przez
      Symantec.

- Ryzyko można zmniejszyć, używając programu antywirusowego z bieżącą bazą
      danych oraz firewalla - radzi Kontkiewicz.

Symantec dość trudno uznać za wiarygodną firmę w tej kwestii, gdyż jak
      powszechnie wiadomo, jej produkty pasożytują na systemach żywiciela czyli MS.

W IE tak podniesiono poziom zabezpieczeń, że ta przeglądarka przestała być
      funkcjonalna.

No i na koniec rada: jeżeli chcesz wyciąc i wyrzucić na śmietnik 1/4 wydajności
      swojego nowego komputera, to zainfekuj go programem Norton Security.

• dementi Re: Zainfekuj komputer nortonem. 22.09.05, 23:01

>
        > No i na koniec rada: jeżeli chcesz wyciąc i wyrzucić na śmietnik 1/4 wydajności
        > swojego nowego komputera, to zainfekuj go programem Norton Security.
        >

Prawdą jest jakoby... Ja wywaliłem Nortona z dwóch powodów:
        1. Po zainstalowaniu mój komp wpadł w letarg.
        2. Skuteczność jako program antywirusowy wątpliwa. Po deinstalacji, MKS znalazł
        8 wirusów, które dla Nortona były niewidoczne.
        Dla mnie kompromitacja.
    • divak2 Re: Mozilla mniej bezpieczne od IE i pecetów? 22.09.05, 17:55
      "Mozilla mniej bezpieczne od IE i pecetów?" - ja rozumiem że od peceta to może
      byc mniej czy bardziej bezpieczna np. alpha czy amiga albo mac czy sun, ale
      pirewszy raz czytam że oprogramowanie jest mniej bezpiezczne od sprzętu, na
      którym działa. Nawiasem mówiąc w artykule nie ma słowa o sprzęcie komputerowym.
      Omawiane jest tylko oprogramowanie. Poza tym, wnioskując na podstawie tytułu, to
      piszącemu przydałaby powtórka z gramatyki. Czy dziemnnikarze to są ludzie,
      którzy znają sie tylko na dziennikarstwie?
      • aurangzeb Re: Mozilla mniej bezpieczne od IE i pecetów? 22.09.05, 18:26
        "Mozilla mniej bezpieczne od IE i pecetów?" - ani nie po "polskiemu" ani z
        odrobiną logiki - taki kwiatek zasługuje na BZDURĘ ROKU!!!!!!!

Wybiórcza stacza się w tempie szybszym od SLD. Nie dość, że jej REDAKTORZY nie
        potrafią sami napisać cokolwiek odkrywczego to jeszcze kaleczą tłumaczenia z
        angielskiego.

Już to pisałem i chyba jeszcze napiszę nie raz - uważałem GW za jeden z
        największych pozytywów III RP, ale od kilku lat moje rozczarowanie sięga zenitu
        - przewiduję szybki zjazd w stronę Faktu i SE.

Adaś - daj spokój politykom - ratuj Gazetę!!!!!
      • grgr_sw Niedoszkolony dziennikarz nie przeczytal calosci 22.09.05, 18:53
        W oryginale bylo, ze Modzilla jest mniej bezpieczna od IE, a Apple mniej
        bezpieczne od Zwyklych PC-tow

grgr
    • coggiorno Re: i pecetów?????? i od cyklistów też? 22.09.05, 19:14
      Brawo!
      Kolejny przykład niezgulstwa GW. Jak się czyta takie kretyństwa, które każdy średnio wykształcony laik jest w stanie wyłapać to trudno nie zastanowić się jakie brednie wypisują w dziedzinach, na których człowiek w ogóle się nie zna.
      I jeszcze to:
      Sam raport nie stwierdza jednoznacznie, jak szybko obie firmy reagują na wykryte usterki i wypuszczają odpowiednie łaty.
      Mozilla to w ogóle jest firma? Cholera już sam nie wiem co wiem. I czytaj tu człeku gazety. Będziesz mądrzejszy. Mądrzejszy inaczej.
      KK
    • gothri Opera rulez!!! Jest już wersja 8.50! 22.09.05, 19:49
      Najnowsza wersja Opery jest już bez banerów reklaowych. Moim zdaniem działa lepiej niż Mozilla - no cóż, jest szybsza, bardziej funkcjonalna i ładniejsza :)

W każdym razie jakbym miał wybierać - to na pewno Mozilla wygrywa u mnie z IE.
      • adziura Re: Opera rulez!!! Jest już wersja 8.50! 22.09.05, 20:18
        > W każdym razie jakbym miał wybierać - to na pewno Mozilla wygrywa u mnie z IE.

I bardzo dobrze. :) Sam mam Operę.

A co do artykułu to jest przesadzony. Tu jest jest bardziej obiektywny tekst: di.com.pl/news/11353,0.html
      • maruda.r Re: Opera rulez!!! Jest już wersja 8.50! 22.09.05, 22:40
        gothri napisał:

> Najnowsza wersja Opery jest już bez banerów reklaowych. Moim zdaniem działa lep
        > iej niż Mozilla - no cóż, jest szybsza, bardziej funkcjonalna i ładniejsza :)

To raczej kwestia gustu.

• rechott Artukuł sponsorowany? 22.09.05, 19:50
      Nie widziałem podpisu Artykuł sponsorowany, znowu niedopatrzenie GW:)
    • blq bez sensu ten artykul. 22.09.05, 20:02
      IE jest jak ta Nokia - przestarzaly produkt, ktorego producenci zamiast
      ulepszac, cala pare przeznaczaja na reklamę - czasem tak nieudolna jak te
      sponsorowane artykuly.

A GW znow pokazuje "klasę". I co niedługo napiszę?

"GW jest jak Nokia, albo IE...."
    • gagagibabazyl Firefox....buahaahaahaahaahaahaahaahaahaahaahaa 22.09.05, 20:23
      Linux to samo, czeka sie na latki miesiacami a te okropne znienawidzone Window$
      ma latke za dzien lub dwa.
      If you can't beat them, join them (you morons).
      • nikkou Re: Firefox....buahaahaahaahaahaahaahaahaahaahaah 22.09.05, 21:22
        A czy masz same legalne oprogramowanie na swoim komputerze?

Zeby miec szybka obsluge trzeba placic. Inaczej jest sie zwyklym zlodziejem.

Jesli mam placic takie pieniadze za explorera to wole Firefoxa, nawet
        okrojonego dwa razy.
      • phun Re: Firefox....buahaahaahaahaahaahaahaahaahaahaah 22.09.05, 21:44
        A zagladasz czasem do tych latek co w nich siedzi,
        niektore latki Linuxa sa gorsze niz choroba
        Linux ma jednak swoje niezaprzeczalne zalety polecam SuSe, ew Mandriva lub Aurox

• error_not_found [...] 23.09.05, 00:12
        Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
      • Gość: butters [...] IP: *.egb.pl 23.09.05, 09:31
        Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
    • kamiennygigant AUTOR TEGO PASZKWILA TO IGNORANT ;) 22.09.05, 21:00
      MICROSOFT NAPRAWIA BŁEDY W IE RAZ NA MIESIĄC, LUB RZADZIEJ A SAMA PRZEGLĄDARKA
      JEST OPÓŹNIONA W STOSUNKU DO RESZTY ŚWIATA O EONY SWIETLNE. TYMCZASEM OPERA JEST
      OD DWÓCH DNI ZA DARMO :)
      • meerkat1 Re: AUTOR TEGO POSTU TO IGNORANT ;) 22.09.05, 21:20
        "po drugie, fajnie, ze to akurat Symantec sporzadzil raport (wspolpracuje czy
        daje licencje dla Microsoftu),"

Akurat NIE "wspolpracuje" i NIE "daje licencji".

I dlatego panie fachowiec, jak Pan se chcesz system porzadnie zabezpieczysz to
        nie polegasz Pan na Firewallu czy ochronie antywirsuowej Microsoftu, tylko
        kupujesz pan sobie SystemWorks Symentacha, lub przynajmniej "Antivirus"
        i "Firewall" tegoz. Lub innej firmy (np. ZoneLab).

capisce?
        -------------------------------------------------------------------------------
        "KLAMCIE, KLAMCIE, A COS Z TEGO ZAWSZE W KONCU PRZYLGNIE!" (dr Joseph Goebbels)
        • phun Re: AUTOR TEGO POSTU TO IGNORANT ;) 22.09.05, 21:40
          Polecam PC Clin lub BitBefendera codziennie aktualizacje
          Prawda jest jednak taka ze przed niektorymi atakami programy zabezpieczajace sa
          bezbronne, nawet dowolnego firewalla mozna ominac one dzis przestaja
          gwarantowac cokolwiek mozna conajwyzej zmniejszyc ryzyko

• mirkwood_company Re: AUTOR TEGO POSTU TO IGNORANT ;) 22.09.05, 22:56
          fiu fiu meerkat1 ze swadą komentujący polityke kazuje sie tebyć znawcą w
          dziedzinie software'u - klasa!
          • mirkwood_company Re: AUTOR TEGO POSTU TO IGNORANT ;) 22.09.05, 22:58
            okazuje się też być (klawiatura sie przycięła)
    • grzelos Re: Mozilla mniej bezpieczne od IE i pecetów? 22.09.05, 21:11
      hmm a co powiecie o przegladrce "Opera"? kto w ogole jej uzywa jeszcze oprocz mnie?
      • mr.yez Re: Mozilla mniej bezpieczne od IE i pecetów? 23.09.05, 11:36
        grzelos napisał:

> hmm a co powiecie o przegladrce "Opera"? kto w ogole jej uzywa jeszcze
        > oprocz mnie?

Oczywiście, że używa, i to sporo osób :-) Jak chcesz tak szaczunkowo zobaczyć ile, to przyjrzyj się wyglądowi poszczególnych postów na forum GW. Posty rozciągnięte na szerokość całego okna są najprawdopodobniej pisane w Operze - bo Opera nie łamie linii na sztywno tak jak IE albo FF.
    • samsone Norton nie moze przy niej zarobic 22.09.05, 21:37
      i juz walke o swoje zarobki zaczal, jak Mozilla od od poczatku uzywal i jeszcze
      zaden arabskopolski duren nie potrafil mnie zablokowac.Morzilla z Suse 9 to top.
    • synziemi Re: Mozilla mniej bezpieczne od IE i pecetów? 22.09.05, 23:05
      Jezeli ktos jeszcze uzywa IE to jest totalnym anachronizmem. Normalni ludzie
      juz dawno przestawili sie na bezpieczniejsze i lepsze przegladarki. Po prostu
      nie pojmuje jak mozna ciagle uzywac IE!
    • wojtzuch Nie piszą wszystkiego... 22.09.05, 23:09
      There is one caveat: Symantec counts only those security flaws that have been confirmed by the vendor. According to security monitoring company Secunia, there are 19 security issues that Microsoft still has to deal with for Internet Explorer, while there are only three for Firefox.

(za cnet)

Krótko mówiąc, nie zajmuj się dziurami, to Ci ich Symantec nie policzy.
    • tppiotr Internet Explorer to . . . 22.09.05, 23:17
      ... program do przeglądania internetu z Twojego komputera i na odwrót.
    • mozart Re: Mozilla mniej bezpieczne od IE i pecetów? 22.09.05, 23:46
      Smiesza mnie takie spory: przypomina mi to kawal, ze wrobelki maja jedna nozke
      bardziej. Kazda monokultura (tutaj w sensie komputerowym) jest zagrozona przez
      szkodniki, spyware itp dziadostwo. Nie wierzycie? Nawet linux jest na to podatny:
      hacking.pl/5536
    • error_not_found Artykuł sponsorowany? 23.09.05, 00:03
      Tak to wygląda.
    • aamp Re: Mozilla mniej bezpieczne od IE i pecetów? 23.09.05, 00:08
      odkąd zainstalowałem Firefoxa jakis rok temu wywaliłem Nortona i zapomniałem o
      wirusach,pare razy przeskanowałem kompa różnymi programami i nic-żadnych wirusów
      szpiegów,adwarów i innego dfziadostwa,norton był żałosny-komunikat ,że wykrył
      wirusa i nie może go usunąć rozbawiał mnie do łez-co mi po takim programie
      antywirusowym?,to samo Panda i Kaspersky
    • rakunica Mozilla wyzwolila mnie od popupow 23.09.05, 06:48
      Nie dawalo sie nic czytac bo w ciagu minuty otwieralo mi sie po kilka
      niechcianych reklam, pomimo ustawienia na maksymalne bezpieczenstwo i blokade
      wszystkich cookies w IE. Dostawalam nerwicy od zamykania niby zablokowanych
      stron. Gdzies przeczytalam o Mozilli, zainstalowalam od reki i mam swiety - jak
      na razie - spokoj. Az mi sie wierzyc nie chcialo.

Mozilla to jest to!
    • Gość: ____ Re: Mozilla mniej bezpieczne od IE i pecetów? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.09.05, 10:14
      Ale chodzi o Mozille, czy o mozilla Firefox -jakby nie patrzeć dwa odrębne
      produkty. A ja i tak będe używał przeglądarki z rodziny mozillowych jednego
      powodu - Adblock - to jest to :D
    • zigzaur I, oczywiście 23.09.05, 11:09
      I, oczywiście, najlepszym środkiem będzie nowy Norton Antivirus, tak?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka