Gość: abst IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.02.06, 21:44 Hmm, w zasadzie jestem zwolennikiem wolnego rynku. Ale jeżeli na rynku są już operatorzy prywatni to państwowy może być chyba ciekawym rozwiązaniem. Może w końcu znalazłby się bat na tepse. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: tom bat na tepse IP: 193.151.38.* 10.02.06, 21:52 bat na tepse wszyscy czekamy chyba że później wykupi wszystko jakiś koleś Odpowiedz Link Zgłoś
tmkmk ojciec rydzyk 10.02.06, 21:59 pomysl jest chory, sa juz rowniejsze media to teraz buduja sobie rowniejsza firme telekomunikacyjna.. Odpowiedz Link Zgłoś
pndzelek Panstwowe to dobre 11.02.06, 16:29 PiSowcy maja ciekawe pomysly na gospodarke Odpowiedz Link Zgłoś
zibiwrocek Jak nie podzielono TPSA to konkurencję trzeba stwo 12.02.06, 14:19 rzyć. Połączenie Exatela(PSA), Dialogu (KGHM), Polkomtela, i paru mniejszych operatorów tel stacjonarnej. Poparte intratnymi zleceniami żądowymi mogłoby stworzyć równowagę dla TPSA. Zwłąszcza, że właścicielem TPSA jest państwowy francuski koncern. A lojalność francuzów wobec Polski znamy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: eMTe nowa tepsa IP: *.chomiczowka.waw.pl 12.02.06, 13:11 Nie taki chory, zwłaszcza widząc jak tepsa sobie olewa nasze państwo (notorycznie łamiąc prawo) i obywateli. Błękitna Linia działa tak, żeby nic nie można było załatwić (przyznawał to jeden z jej twórców, oczywiście anonimowo). Do mnie ostatnio przyszło, że ja w grudniu składałem jakąś reklamację i że tepsa odrzuca moje roszczenia i mogę sobie występować na drogę sądową. Ja żadnej reklamacji nie składałem i wogóle nie mam pojęcia o co może chodzić. Firma państwowa to byłoby pewne rozwiązanie, ale znając nieufność Jarosława K. ("każdy przetarg to 1500 przekrętów" - to nie jest cytat, tylko sposób myślenia) to skończy się znowu na gadaniu o tym co oni zamierzają... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jj Re: bat na tepse IP: 212.160.172.* 11.02.06, 12:00 takich konkurentów TP potrzebuje Odpowiedz Link Zgłoś
pan.nikt Re: Rząd stworzy państwową firmę telekomunikacyjn 10.02.06, 23:29 Qrwa. To po to, oddawali za grosze TP Kulczykowi, żeby teraz za duże pieniądze tworzyć od nowa? BO TO POLSKA WŁAŚNIE. aż nóż w kieszni sam się otwiera Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: q Re: Rząd stworzy państwową firmę telekomunikacyjn IP: *.chello.pl 11.02.06, 10:51 jak to po co - żeby kluczyk mogl spelnic swoje marzenie i zostac Najbogatszym Polakiem Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Do Debila Re: Rząd stworzy państwową firmę telekomunikacyjn IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.02.06, 12:16 Nie za grosze tylko za ciężkie pieniądze. Nie występuję tu w obronie ani rządu Buzka ani inwestorów którzy TP kupili( FT ,Kulczyk).Nie cierpię jednak gdy ktoś głupoty wypisuje. Wszak obecna cena na giełdzie (gdzie panuje od dłuższego czasu hossa) jest zdecydowanie niższa niż ta osiągnięta w trakcie IPO. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: abe Re: Rząd stworzy państwową firmę telekomunikacyjn IP: *.e-wro.net.pl 11.02.06, 12:29 ale pomyslec by tak bardziej o spoleczenstwie moze a nie o chwilowym zysku. bo teraz FT wysysa kase z polskich uzytkownikow ktorzy poprostu czesto nie maja alternatywy do telekomuny. Odpowiedz Link Zgłoś
rysiunamisiu Ciekawe jaka bylaby cena gieldowa gdyby FT 11.02.06, 14:07 odbrac mozliwosc transferu zysku, poprzez oplaty za logo i inne sztuczki z cenami transferowymi i doliczyc korzysci jakie odniosla np. FT z tytulu wprowadzenia numeru kierunkowego w Polsce (bo to jest trick, ktory umozliwil FT obnizenie kosztow funkcjonowania). Moze gdyby te korzysci byly udzialem mniejszosciowych akcjonariuszy to i cena bylaby inna. To jest wlasnie przyklad premii za kontrole, jaka ma swoich rekach FT, a nie maja mniejsi akcjonariusze. Nibu akacja taka sama a cena inna, wiec chyba ten argumrnt nie ma za bardzo sensu Odpowiedz Link Zgłoś
mahir Re: Rząd stworzy państwową firmę telekomunikacyjn 11.02.06, 12:51 pan.nikt napisał: > Qrwa. > To po to, oddawali za grosze TP Kulczykowi, żeby teraz za duże pieniądze > tworzyć od nowa? Kto oni? Zastanów się co i jak piszeszpiszesz. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: JJ Re: Rząd stworzy państwową firmę telekomunikacyjn IP: *.chello.pl 11.02.06, 00:06 Pomysł Paranoika i idioty w jednym. Na jakim rynku miałby działać ten telekom - tylko do obsługi administracji? A co z biznesem? Pójdzie w niepamięc? Szkodliwi Idioci lub złodzieje którzy chcą się nakraść ile wlezie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kojot Dziekuje wszystkim idiotom co glosowali na PiS. IP: *.patterson.dynamic.msstate.edu 11.02.06, 02:58 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ferdek Kiepski Mam pomysła IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.02.06, 06:05 Tak ten pomysł funkcjonował juz na początku SLDowskiego rządu. Potworzono spółki, rady , zarządu itp. Przykład takich inwestycji to m.in. Profuturo gdzie wielu kolesi z państwówek SLDowskich włożyło potęne kapitały i projekt się skiepścił z wielomilionowymi stratami bo ... kupowano drogo, zarządzano nieudolnie. PiS powiela ten sam co SLD model ? Abu poradzić sobie z TePsą potrzebna jest jednak Ustawa o demonopolizacji rynku telekomunikacyjnego i jednoznaczne wymuszenie na TePsie realizacji prawa telekomunikacyjnego a zwłaszcza udostępniania infrastruktury w tym szczególnie kanalizacji teletechnicznej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: To prawda Ale Plus to wlasnie jeden z takich SLD-wskich IP: *.dip.t-dialin.net 11.02.06, 09:58 projektow. I zdaje sie dosc udanych. A po drugie. Coz Frence Telecom tez panstwoy i niezle sobie radiz i nas tez loi. Poza zmuszeniem TPSA do konkurencji taka fima tez moglaby im przyloic. A poza tym, to na razie to wspanial GW wklada Plusowi dziecko w brzuch, sugerujac, ze Plus bedzie mial wicej udzialow panstwowych firm, by wygrywac przetargi w administracji. A juz mowienie tu o odwolaniu przetargu na CEPiK??? No ja wiem Prokom mial wygrac. No to rzeczywiscie PiSuary wykazaly sie brakiem wyczucia rynku i sprawiedliwosci. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gość Re: Mam pomysła IP: *.atol.com.pl 11.02.06, 13:52 A czym PiS różni się od SLD?. Nie widzę różnicy. Tylko czekać na przekręty, kombinacje, oszustwa itd. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ..ych Re: Mam pomysła IP: 195.3.113.* 11.02.06, 13:55 Jarek naprawde masz pomysła ?? Odpowiedz Link Zgłoś
piwenko szkoda ze dziennikarz gazety nie zna rynku.... 11.02.06, 11:12 jest zyupelnie krajowy i panstwowy operator telekomunikacyjny nazywa sie TELEKOMUNIKACJA KOLEJOWA Udziałowcami Spółki są: Skarb Państwa: 62,30% PKP S.A.: 37,70% wiec chyba trudno o bardziej panstwowa spolke w dzisiejszych czasach i starala sie o kontrakt rzadowy rzby bylo smieszniej zostala wyrzucona z przetargu za "razaco niska cene" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: JAN Ci nieudacznicy niczego dobrego nie zrobią :))) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.02.06, 11:12 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ktos Re: Ci nieudacznicy niczego dobrego nie zrobią :) IP: *.cm-upc.chello.se 11.02.06, 21:46 Nieudacznicy potrafia, wbrew temu, co twierdzisz ale najpierw trzeba ich dopuscic do rzadzenia, a starozakonne towarzystwo, ktore obsiadlo Polske po 1989, ochoczo wspomagane przez "zachodni demokratyczny swiat", niech jedzie do swojego kraju na i tam broni go przed Arabami. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: leszekk Re: Rząd stworzy państwową firmę telekomunikacyjn IP: *.org 11.02.06, 12:49 zeby jeszcze byla to spolka publiczna/ wejscie na GPW, zapwnilo by to wieksza kontrole pibliczna Odpowiedz Link Zgłoś
neiden Re: Rząd stworzy państwową firmę telekomunikacyjn 11.02.06, 16:15 widaje mi sie ze to jest dobry plan ceny powinne byc tagrze lepsze . Odpowiedz Link Zgłoś
israel Re: Rząd stworzy państwową firmę telekomunikacyjn 11.02.06, 19:38 Ja tez przyznam, ze chociaz nie jestem zwolennikiem firm panstwowych, to w sytuacji, kiedy panstwo moze miec udzialy w firmie nowoczsnych technologii, ktora w dodatku przynosi zyski, to czemu nie? przeciez wtedy poza podatkami panstwo ma dodatkowe korzysci z dywidendy od zyskow, jedynie martwie sie o to, czy panstwo bedzie w stanie skutecznie i ekonomicznie kierowac taka firma, ale moze sie uda. Tak czy inaczej sytuacja w Polkomtelu obecnie jest kiepska, co prawda najgorsza jest w Erze, gdzie konflikt zarzadow doprowadzil do wymiany czesci kierownictwa na ludzi Solorza, czesto nie majacych pojecia o pracy w takiej firmie. Slyszalem, ze wysokie stanowiska sa dublowane - oficjalny kierownik zarabia swoje i podpisuje papierki, ale ma dublera, ktory sie zna na robocie i doradza mu, zeby glupoty nie palnal. Tak czy inaczej czekam niecierpliwie na P4 - ciekawe co zaproponuja pozdrowienia! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: osservator Re: Rząd stworzy państwową firmę telekomunikacyjn IP: *.mgt.pl / *.mgt.pl 11.02.06, 21:42 temu nie bo nie chce juz wiecej doplacac do tego ani zadnego innego panstwa ani Partii czy jej funkcjonariuszy, ojcow (innych organizacji), braciszków (jak poprzednio)..., za duzo juz nam zabieraja Odpowiedz Link Zgłoś
lucky81 Re: Rząd stworzy państwową firmę telekomunikacyjn 12.02.06, 09:48 > nie jestem zwolennikiem firm panstwowych Sam sobie zaprzeczasz. Mówisz, że nie jesteś zwolennikiem, a dalej dokładnie coś przeciwnego. > Ja tez przyznam, ze chociaz nie jestem zwolennikiem firm panstwowych, to w > sytuacji, kiedy panstwo moze miec udzialy w firmie nowoczsnych technologii, > ktora w dodatku przynosi zyski, to czemu nie? Czemu tylko w jednej? Nie lepiej, żeby państwo miało udziały we wszystkich dochodowych firmach? Najlepiej niech państwo zbierze 100% podatku i kupi wszystkie firmy, które przynoszą zyski. To wtedy państwo będzie miało jeszcze większe korzyści z dywidendy, prawda? Rzecz w tym, że rolą państwa nie jest odbieranie obywatelom dywident i zarządzanie firmami, bo po prostu do tego się nie nadaje. Odpowiedz Link Zgłoś
israel Re: Rząd stworzy państwową firmę telekomunikacyjn 12.02.06, 20:30 Dziekuje za twoja opinie, ale nie moge sie z nia zgodzic. France Telecom, Deutsche Telekom, czy np High Tech Centers w Izraelu to wszystko panstwowe firmy. Nie chodzi mi o upanstwowienie wszystkiego, bo prywatne firmy lepiej sobie radza, ale w sytuacji, kiedy na rynku masz kilku prywatnych operatorow komorkowych, to dlaczego jeden kolejny nie moze byc panstwowy? Jesli tylko bedzie dziala zgodnie z prawem i przynosil Panstwu zyski? Moim zdaniem Panstwo powinno zapewnic nieskrepowana i wolna dzialalnosc gospodarcza wszystkim, ale jesli samo przy tym ma zarabiac to czemu nie? Przeciez jesli Panstwo zarabia to i my zarabiamy, bo np stac Panstwo na wieksze dofinansowanie Sluzby Zdrowia itd. W Norwegii jest panstwowy Statoil, a w Rosji m.in. Gazprom, to firmy, dzieki ktorym Panstwa te maja duze dochody i sa w stanie zapewnic obywatelom lepsze uslugi. W kazdym panstwie Europy Zachodniej istnieja dochodowe panstowe firmy i kraje te ani mysla o ich sprzedazy, bo po co sprzedawac taka firme jak Deutsche telekom??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gość Re: Rząd stworzy państwową firmę telekomunikacyjn IP: *.chello.pl 11.02.06, 20:04 było idiotycznym, wręcz przestępczym, postępowanie rządów sprzed lat, które dopuściły do wyprzedania w obce ręce kontroli fundamentalnego dla obronności i rozwoju gospodarki kraju działu łączności. Wszyscy ponosimy do dzisiaj tego konsekwencje. Teraz kombinują jakby tu wepchnąć się do firmy, która przynosi zyski - no przecież wiadomo, że nie chodzi tu o zabezpieczenie podstawy funkcjonowania administracji państwowej, jaką jest łączność, tylko o udział w zyskach...mydlenie oczu. Jak to nazwać... zdrada? No chyba... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ktos Re: Rząd stworzy państwową firmę telekomunikacyjn IP: *.cm-upc.chello.se 11.02.06, 21:42 Do wszystkich wielbicieli wolnego rynku i prywatyzacji polskiej gospodarki. Ilu z was wie, ze najlepsze polskie (dochodowe) przedsiebiorstwa kupily zagraniczne panstwowe firmy? Wymienie tylko kilka szwedzki Vattenfall, finski Fortum, francuski France Telekom, szwedzki monopol spirytusowy kupil dochodowe polskie firmy. Firmy te poprawily swoje nadszarpniete finanse a teraz dzieki okradaniu Polski i ich obywateli maja potezne zyski, np. Vattenfall 80% zysku za ubiegly rok. Prosze sie zastanowic nad tym zanim zaczniecie psioczyc na wszystko, co panstwowe. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xxx Re: Rząd stworzy państwową firmę telekomunikacyjn IP: *.dip.t-dialin.net 12.02.06, 09:56 > np. Vattenfall 80% zysku za ubiegly rok Ale musza miec marze! Co oni Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: arahat bedzie reaktywowana spolka TELEGRAF IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.02.06, 22:45 dobre hehehehe TKM...zawsze zywe Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: franek szwajcarski Re: Rząd stworzy państwową firmę telekomunikacyjn IP: *.aster.pl / *.aster.pl 12.02.06, 00:32 a co w tym rozwiązaniu ciekawego ? Odpowiedz Link Zgłoś
johngalt I po to obalalismy komunizm, zeby teraz panstwowe 12.02.06, 06:40 firmy tworzyc? Rakowski by to tez potrafil zrobic. Eh... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: stefek Re: I po to obalalismy komunizm, zeby teraz panst IP: *.zgora.dialog.net.pl 12.02.06, 15:41 po to żeby zbudować go na nowo w duchu kaczo-rydzykowego porządku i sprawiedliwosci społecznej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Allachakbar Do amatorów od profesjonalisty IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.02.06, 08:26 Zarówno pomysł tzw. KOT-a jak i aktualny jest w 100% trafiony i konieczny do realizacji. Wszystkim naiwniakom wydaje się pewnie, że w ramach wolnego rynku do danych przesyłane przez organa administracji Państwowej winna mieć dostęp dowolna firma prywatna a najlepiej wszystkie. Pokażcie mi taki kraj na świecie gdzie łączność specjalną zapewniają na szczeblu ogólnokrajowym firmy prywatne. To tylko w Polsce możliwe jest kuriozum sprzedania firmy kontrolującej w 90% tego typu przesył danych obcemu Państwu (tu Francji). /autorów komentarzy typu - przy współczesnej technologii można zabezpieczyć dane tak, że...; Firma daje medium transmisyjne i nie wnika w to, co klient przesyła, itp., z góry odsyłam do szkoły i to na ładnych parę lat/ Odpowiedz Link Zgłoś
lucky81 Re: Do amatorów od profesjonalisty 12.02.06, 09:42 > autorów komentarzy typu - > przy współczesnej technologii można zabezpieczyć dane tak, że...; Firma daje > medium transmisyjne i nie wnika w to, co klient przesyła, itp., z góry odsyłam > do szkoły i to na ładnych parę lat/ Przy współczesnej technologii można zabezpieczyć dane tak, że nikt nie ma pojęcia jak je odszyfrować. I całkiem prawdopodobne, że to koniec zmagań na linii kryptografia-kryptologia. Nie musisz odsyłać mnie do szkoły, uczę się :) Odpowiedz Link Zgłoś
lucky81 Re: Do amatorów od profesjonalisty 12.02.06, 09:43 Chodziło mi o kryptoanalizę, a nie kryptologię. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hołota polska NARESZCIE WRACA KOMUNIZM i SOCJALIZM .n/t IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.02.06, 08:52 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sprawiedliwość Nad Powołać Komsję Sejmowąw sprawie sprzedaży TPSA IP: *.kon.tvknet.pl / 82.160.85.* 12.02.06, 13:16 Powinien odpowiadać ostatni minister od łączności. Sprzedali z bezcen kurę, która znosi zlote jaja, firmę, która była w momencie sprzedaży w ogromnym rozkwicie a teraz co reaktywacja TPSA BIs?. Czemu nikt nie docieka jak tepsa była sprzedawana, jak w nocy pampersi dzielili łupy / dzielili skórę na niedzwiedziu/. To lepsza afera niż ORLEN i Rywina razem wzięte. Gdzie ci prawi i sprawiedliwi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: golem_t Re: Powołać Komisja Sejmową w sprawie sprzedaży TPS IP: 195.116.43.* 13.02.06, 09:12 Wiesz z jakiej partii był minister, który sprzedał TPSA? W jakiej dzisiaj są partii (w większości poza specjalistą od muszek) koledzy partyjni tego ministra? Taka komisja powinna np. postawić pare pytań najbardziej popularnemu politykowi RP III i 1/2. A przecież wszystkie komisje sejmowę będą mieć za zadanie ściganie "komuchów" i "liberałów" a walenie w "swoich". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tokio hotel monopole... IP: *.retsat1.com.pl 12.02.06, 13:19 co za roznica czy monopol panstwowy czy prywatny? kazdy monopol jest zly i powinno sie z nim walczyc a nie wspierac. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: stefek Zbudować chiński model państwa IP: *.zgora.dialog.net.pl 12.02.06, 15:12 Demokracja do worka, prawo do swobodnej wypowiedzi do worka, na niepokornych ja 20 lat temu pałka, a gospodarka na pełny luz. Sprywatyzować wszystko, a protestujących spacyfikować. Za 10 lat stopniowo przywracać demokrację. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tomek Re: Rząd stworzy państwową firmę telekomunikacyjn IP: *.acn.waw.pl 12.02.06, 16:36 taaa....najpierw jedną (TP, a przy okazji ideę) sprzedał żabojadom (no comment), a teraz niby będzie budował polkomtela...? jak ma apetyt być operatorem to po co by sprzedawał jedno, żeby budować drugie? ja sądzę, że akcjonariusze wykupią pakiet, a potem i tak się sprzeda to komuś innemu (bodajże vodafone) a nawiasem mówiąc konkurencja dla idei czy ery była by żadna, bo ceny by miała "bezkonkurencyjne" (bo przecież trzeba nakarmić prezesów, wiceprezesów i innych mocherowych braci) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jacenty Czy chłopcy z pisu... IP: *.petrus.com.pl 12.02.06, 17:28 Czy chłopcy z pisu są aby na pewno wystarczająco sprawni psychicznie, bo mi coraz bardziej przypominają komuchów, umysłowych bolszewików ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fsopolo Człowieku lecz się sam IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.02.06, 22:15 bo propaganda , jaka ci do głowy wtłamczaja ci, juz uszami wychodzi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Orzeszek Jjak wyglądał przetarg na łącza dla CEPIK i MSWiA IP: *.aster.pl / *.aster.pl 12.02.06, 20:13 widziałem na własne oczy. p. Nikolski myślę że miałby tu dużo do opowiedzenia kolejnej speckomisji. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: grzes dla zainteresowanych: udziałowcy Deutsche Telecom IP: *.eranet.pl 12.02.06, 21:14 www.telekom3.de/en-p/inve/1-t-/2-sh/home/shareholder-structure-ar.html Jak widać ta firma nie jest "Państwowa" jak twierdzą mondrale ;-) Odpowiedz Link Zgłoś