Gość: Burek IP: *.bbtec.net 24.02.08, 12:45 Taaa fatalnie zaprojektowany! Najlepiej wepchac ludziom swoj szmelc np. Sony Vaio. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: /me Japońscy inżynierowie: MacBook Air jest fatalni.. IP: *.adsl.inetia.pl 24.02.08, 13:08 jak dla kogos to ze firma nie oszczedza na srubkach, i czyms, co nie zaszkodzi a moze pomoc, jest problemem to mam nadzieje ze nie bede mial przyjemnosci ich sprzetu uzywac, wiec sio od Sony Vaio bo juz sobie upatrzylem :P Odpowiedz Link Zgłoś
pe1 Re: Japońscy inżynierowie: MacBook Air jest fatal 24.02.08, 13:21 rozbierz klawiaturę Apple Pro - znajdziesz kilkadziesiąt śrubek łączących płytkę drukowaną z metalową podstawą znajdziesz też 4 bezsensowne śrubki, które nic nie łączą - po prostu są wkręcone w otwory wywiercone w blachę i tak sobie tkwią nabijając koszty produkcji Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: o_O Re: Japońscy inżynierowie: MacBook Air jest fatal IP: *.chello.pl 24.02.08, 13:34 skoro jest tak fatalnie zaprojektowany to czekam na laptopa od tych specjalistow. najlepiej cienszego, z dluzej trzymajaca bateria i roznymi bajerkami. bo skoro macbook air jest taki kiepski, oni na pewno potrafia zrobic lepszy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 30 śrubek Re: Japońscy inżynierowie: MacBook Air jest fatal IP: 212.76.37.* 24.02.08, 14:00 Japończycy byli wkurzeni bo musieli podczas rozkładania tego cienkiego notebooka wykręcić aż 30 śrubek :) Nie ma łatwo panowie z japonii ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bezel Re: Japońscy inżynierowie: MacBook Air jest fatal IP: *.adsl.inetia.pl 24.02.08, 15:14 Ale o czym ty piszesz, temu macowi wiele brakuje - nie ma napedu, malo usb, brak dysku - fatalna sprawa! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Re: Japońscy inżynierowie: MacBook Air jest fatal IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.02.08, 15:20 brak dysku ??? ma 80Gb, lub opcjonalny 64Gb SSD (oparty na pamięciach flasz. Dla mnie nie ma znaczenia ile śrubek ma w środku tylko ile on wytrzyma. Odpowiedz Link Zgłoś
pe1 Re: Japońscy inżynierowie: MacBook Air jest fatal 24.02.08, 16:22 brak napędu optyczne i brak możliwości podłączenia zewnętrznego - tylko 1 gniazdko usb, więc po podłączeniu myszy możliwości się wyczerpują Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ja Re: Japońscy inżynierowie: MacBook Air jest fatal IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.02.08, 18:07 Nie wiem, czy pececiarze już o tym słyszeli, ale myszkę do laptopa najprościej podłączać przez bluetooth... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: karol Re: Japońscy inżynierowie: MacBook Air jest fatal IP: *.chello.pl 24.02.08, 19:19 jak sie nie ma wystarczajacej ilosci portow usb, to trzeba kombinowac, bo bluetooth nigdy nie byl ani najprostszym ani najlepszym sposobem na podlaczenie myszy do komputera... no ale wy od tych ogryzkow to zawsze byliscie dziwni :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Alex Re: Japońscy inżynierowie: MacBook Air jest fatal IP: *.neurosoft.pl 25.02.08, 12:47 A jaki problem widzisz w podłączeniu huba USB? Odpowiedz Link Zgłoś
dr_andrzej_lepper Re: Japońscy inżynierowie: MacBook Air jest fatal 25.02.08, 23:24 co mi po MBA jak ja potrzebuje uzywac programow, ktore chodza tylko pod winde - lypa Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: :))) Re: Japońscy inżynierowie: MacBook Air jest fatal IP: *.com 30.03.08, 01:49 Gość portalu: bezel napisał(a): > Ale o czym ty piszesz, temu macowi wiele brakuje - nie ma napedu, malo usb, > brak dysku - fatalna sprawa! Zgadzam się, podobnie jest z iPhone - ponoć nie można go obsługiwać w rękawiczkach na mrozie! Okrrropieństwo. Dla mnie nieprzydatny. Wasz renifer Rollo Odpowiedz Link Zgłoś
honecker32 Swiet Apple obrazony - mamy herezje :) 24.02.08, 16:04 Moze byc tylko jako druga maszynka w domu jako glowny PC nigdy - typowy komputer do podrozy, pracy, duzy notatnik nie do powaznej zabawy gier czy multimedii. Na dzisiejszy czas stworzenie komputera do wszystkiego w takich wymiarach jest niemozliwe. Mam nadzieje ze producent go tak nieklasyfikuje, bo wiem ze niektorzy ludzie go tak widza i wszelkie jego wady biora jak obraze swojego ego. wady gdzie naped no chyba ze tylko pliki z netu , usb oczywiscie pro uzytkownika wystarczy jeden, gdyby nie komp stacjonarny laptop nigdy nie bylby przenosny 6 urzadzen na stale musi byc podlaczone (do lapa zazyczaj 3). Zabawa w srodku tylko w serwisie. Ethernet: pracuje czesto w starych archiwach piwnicach, a internet tylko przez kabel , w domu zreszta muisz miec dodatkowo router+ap bo inaczej netu nie bedzie. Bardzo wyrazny plus bateria trzyma dlugo. Z checia kupilbym ten komputer, niestety nie spelnia moich zapotrzebowan, jesli komus jego "wady" nie przeszkadzaja to niech kupuje na pewno bedzie zadowolony a innym nic do tego. Tylko prosze jak kupicie nie bronicie swej maszynki mowiac ze to jest najlepsza. Niestety tak jest z uzytkownikami Apple czesto zachowuja sie jak neofici. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kr964 Re: Swiet Apple obrazony - mamy herezje :) IP: *.dyn.optonline.net 24.02.08, 17:10 Co bzdurny tytul artykulu. Nikt nigdzie nie powiedzial ze laptop zostal zaprojektowany FATALNIE, lecz ze mozna by niektore elementy wykonac troche prosciej, szybciej i taniej. Ale jak wiadomo firma Apple to jedna z nielicznych, ktora nigdy nie poslugiwala sie metoda "prosto, tanio i na szybko". Kilka dni temu ogladalem MBA (MacBook Air) w sklepie. Super lekki ale jednoczesnie bardzo solidny i "sztywny". Pomimo swej lekkosci sprawia wrazenie bardzo trwalego sprzetu (jak zreszta wszystko inne od Apple). Ogladalem tez zwykly MacBook (bialy) i choc tez w sumie maly i poreczny to jest jak ciezki, gruby klocek w porownaniu do MBA. MBA to nie jest laptop dla kazdego i do wszystkiego. Sprawdzi sie swietnie jako drugi komputer. Poza tym naped optyczny moze byc podlaczony bezprzewodowo z innego komputera przez WiFi (AirPort) lub kablem USB (MBA ma 2 wejscia USB nie jedno). Ethernet dziala na przejsciowce (USB/Ethernet)do nabycia za $29. Jedyne czego mi brakuje to wejscie FireWire...no ale trudno obejde sie bez. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kumak MacBook Air jest... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.02.08, 17:00 1.Japończyków trafił piorun nienawiści, bo nie byli pierwsi. 2. Jak skonstruują lepszego to chętnie ocenię ich robotę. 3. Siedzę przy makach już 12 lat zapewniam, że nie wiem ile jest tam śrubek i wcale mnie to nie obchodzi. 4. Ludzie i tak zagłosują nogami. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ja-Kub Raz jeden zgodzę się z Macówką :) IP: *.chello.pl 24.02.08, 17:26 Raz jeden zgodzę się z Macówką :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja-kub To zróbcie lepiej! IP: *.chello.pl 24.02.08, 17:25 Żeby było jasne - nie jestem fanboyem Appla. Przeciwnie, śmieję się z nich i często kłócę się z tymi spośród userów Mac-ów którzy są zaślepionymi fanatykami. Ale jedno jest dla mnie oczywiste - dopie..ć się każdy może. "japońscy inżynierzy" piszą że można to było zrobić lepiej? taniej? To dlaczego NIE ZROBILI TEGO SAMI? Jak dla mnie jest to nic niewarty artykuł. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: h Re: Japońscy inżynierowie: MacBook Air jest fatal IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.02.08, 17:32 niech zrobią lepszy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: grass Re: Japońscy inżynierowie: MacBook Air jest fatal IP: 78.52.224.* 24.02.08, 17:42 Gość portalu: Burek napisał(a): > Taaa fatalnie zaprojektowany! Najlepiej wepchac ludziom swoj szmelc > np. Sony Vaio. taaa ty co uzywasz HP? sony,dell,ibm robia najlepsze laptopy nie zle sa rowniez toshiby i acery a reszta to szmelc na mac-ach sie nie znam to sie nie wypowiadam, wyglada szpanersko ale nie chcialbym go miec i nie kupie go nigdy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jacek Re: Japońscy inżynierowie: MacBook Air jest fatal IP: *.multimo.gtsenergis.pl 24.02.08, 17:58 Gość portalu: grass napisał(a): > taaa ty co uzywasz HP? > sony,dell,ibm robia najlepsze laptopy > nie zle sa rowniez toshiby i acery a reszta to szmelc > Skoro według Ciebie NIEZŁY jest Acer to ja gratuluję wiedzy. DEll jest tez dosc awaryjny, sam miałem kupiony w USA i sie posypał po roku. Moj kolega tez sie nie nacieszyl długo. Tak wiec ja o Dellu dobrej opinni nie mam ... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wrrr Re: Japońscy inżynierowie: MacBook Air jest fatal IP: *.ssp.dialog.net.pl 24.02.08, 20:34 A co masz do hp? Mam klocka NW8000, bo taki jest mi potrzebny do pracy, ma LPT, COM'a (nie jakieś "przejściówki na usb", które średnio działają, a w systemach innych niż jedyniesłuszny to w ogóle), firewire, WIFI, Bluetooth, matryce 1600x1200, 2 bay'e w które mógłbym włożyć baterie co dałoby mi jakieś 10-15 godzin pracy... czegóż więcej wymagać... Z całej tej Twojej listy zgodzę się tylko z IBM. Dell ma wpadki, Toshiba klocki, Sony zabawki... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tom Re: Japońscy inżynierowie: MacBook Air jest fatal IP: *.gprs.plus.pl 24.02.08, 18:30 Pozdrawiam posiadaczy vaio serii tz.Tylko my wiemy co to znaczy mobilnosc bez kompromisow.Super design i JEST W NIM WSZYSTKO czego nie ma air przy tym wazy 1.2 kg.Choc przyznaje sprzet apple tez mi sie podoba,choc tylko w wersji pro, te male macbooki sa za bardzo plastikowe Odpowiedz Link Zgłoś
tymon99 Re: Japońscy inżynierowie: MacBook Air jest fatal 28.02.08, 02:19 a mac os x na nim działa? wątpię.. Odpowiedz Link Zgłoś
khysiek Lenovo X300 jest lepszy pod kazdym wzgledem. 24.02.08, 18:31 MacBook Air to żaden cud. No może "cót". Ale liczy się PR i swoje grono bezmyślnych fanatyków, które łyknie wszystko bo to ejpl. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: michało Asus dawno miał już taki model IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.02.08, 18:57 Asus dawno miał już taki model w ofercie- U1. Tylko nie ma tak silnego PRu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wheee Re: Asus dawno miał już taki model IP: *.debica229.tnp.pl 24.02.08, 20:13 Bzdura. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kr964 Re: Asus dawno miał już taki model IP: *.dyn.optonline.net 24.02.08, 20:28 Nie, nigdy takiego nie mial. Asus U1 ma wolniejszy procesor, mniej pamieci RAM, mniejszy LCD, brak mozliwosci uzycia napedu DVD bezprzewodowo, brak opcji SSD, wiecej kosztuje i...troche gorzej wyglada. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kris Re: Lenovo X300 jest lepszy pod kazdym wzgledem. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.02.08, 06:28 pod każdym względem to na pewno Lenovo nie jest lepszy, choćby dlatego, że jest niemożebnie brzydki!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: posiadacz Re: Lenovo X300 jest lepszy pod kazdym wzgledem. IP: 212.33.81.* 25.02.08, 08:07 Powinno się to wymawiać "epl". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Aster Japońscy inżynierowie: MacBook Air jest fatalni.. IP: *.acn.waw.pl 24.02.08, 20:22 Kolejny bubel po iPhone. Obsługa MacBooków to najgorsza rzecz jaką można sobie wyobrazić. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gamon z Japonii robi sie druga Polska IP: *.dyn.optonline.net 24.02.08, 20:38 sami malkontenci i krytycy.Jak srubki sa najwiekszym problemem Air Mac to jest OK.Jestem uzytkownikie Mac od 2 lat i naprawde jestem zadowolony,sa drozsze ale dla mnie warte. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: artur to typowe dla apple IP: *.113.84.131.plusnet.pte-ag2.dyn.plus.net 24.02.08, 21:07 kosic kase wstawiajac lipne komponenty w ladna stylistyke, PC laptop o takich samych parametrach jak np. power mac mozna kupic 2 lub nawet 3 raz taniej Odpowiedz Link Zgłoś
tymon99 Re: to typowe dla apple 28.02.08, 02:22 a jak na tym odpalisz jedyny sensowny system operacyjny? jeśli umiesz, to się podziel wiedzą - gdyby można było uruchomić leoparda na badziewnym pececie z hipermarketu, byłbym pierwszy chętny :))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mi Re: to typowe dla apple IP: *.238.78.193.ip.airbites.pl 05.03.08, 01:32 Wszystko bujda! Nie zapomijamy że MBA został zaprojektowany jako jak najbardziej mobilny komputer i w tym przypadku brak napędu nie jest jego wadą, a racej zaletą tak samo jak brak zbędnych kabelków. Zreszą jeszcze chwila a te stosy płyt CD,DVD wyjądują tam gdzie nie tak dawno kasety magnetofonowe. A tym którzy uważają że Mac OX jest do kitu i są fanami komunikatów typu "Wystąpił nieokreślony błąd." a jedyną możliwą odpowiedzią jest "OK" polecam usiąść do najnowszej superprodukcji Microshitu WindowsVista :D - i odrazu gratuluję wyboru. Ja wiem jedno, każdy kto pozna Mac OX nigdy z własnej woli nie wróci do Windy. Odpowiedz Link Zgłoś
zofiauk Re: Japońscy inżynierowie: MacBook Air jest fatal 30.03.08, 14:30 takie zamieszanie zawsze robi komus reklame ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hansolo Japońscy inżynierowie: MacBook Air jest fatalni.. IP: *.sds.uw.edu.pl 25.09.08, 19:31 MBA ma jedna podstawowa wade - badziewna karte grafiki. Kazdy sprzet, w kazdym zakatku galaktyki, ktory posiada X3100 to KRAP. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hvman Japońscy inżynierowie: MacBook Air jest fatalni.. IP: *.szczecin.mm.pl 14.10.08, 18:51 Z tymi śrubami to jednak przesada (po obejrzeniu zdjęcia), wkręcenie ich wszystkich zajmuje sporo czasu, stąd dodatkowe koszta, a i więcej niepomyślunku się znajdzie ;). 4k za takiego laptopa to gruba przesada... P.S. Ostatnio podobna liczbę śrub widziałem w klawiaturze Commodore 64 :D Odpowiedz Link Zgłoś