Dodaj do ulubionych

Firefox 3 od podstaw

IP: *.retsat1.com.pl 27.05.08, 17:45
Oj cwaniaczki, cwaniaczki. A podstawowe rozszerzenie czyli Adblock to gdzie wam wcięło ???
Obserwuj wątek
    • Gość: ret Re: Firefox 3 od podstaw IP: *.retsat1.com.pl 27.05.08, 17:50
      Jeszcze jedno panie autorze.
      To co pan na końcu opisał to nie są żadne wtyczki/pluginy tylko właśnie rozszerzenia.
      Proponowałbym się przed napisaniem tekstu trochę rozeznać w terminologii...
      • roman_ha Re: Firefox 3 - będzie bicie rekordu Guinnessa 29.05.08, 22:50
        Spójrzcie tu: www.spreadfirefox.com/pl/worldrecord
        Mozilla szykuje bicie rekordu świata w ściąganiu aplikacji przez 24h, w dniu
        wypuszczenia oficjalnej wersji Firefox 3. Na razie przyjmuja deklaracje
        uczestnictwa (podaje się tylko kraj i ew. e-mail). Na mapie świata kolory
        pokazują ile osób z poszczególnych krajów juz wyraziło chęć uczestnictwa. Uwaga:
        w tej chwili jesteśmy lepsi od Chin, Rosji, Japonii, Niemiec, Francji,
        Hiszpanii, Kanady, Brazylii... Wyprzedzają nas tylko Stany Zjednoczone! Podajcie
        to info dalej, pokażmy się na świecie!
    • cswilkcs Re: Firefox 3 od podstaw 27.05.08, 19:22
      Mi tam działa nie wie jak Tobie :P

Dokładnie na : Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl; rv:1.9)
      Gecko/2008051206 Firefox/3.0
      • lemari Re: Firefox 3 od podstaw 28.05.08, 02:03
        A do Opery nic nie trzeba doinstalowywać
        ciekawe dlaczego :]
        • szarex2.0 A sprawdzanie pisowni? 12.06.08, 15:46
          Żeby Opera potrafiła sprawdzać pisownię trzeba doinstalować program ASpell i dodatkowo słownik z którego ma korzystać :)

A Firefox potrafi sprawdzać pisownię :)
    • Gość: Infolinia Re: Firefox 3 od podstaw IP: 89.240.32.* 05.06.08, 22:01
      > obsługę JavaScriptu i Javy (te dwa ostatnie elementy są wymagane,
      > jeśli użytkownik korzysta ze stron flashowych - np. YouTube,
      > aplikacji online - np. Gmail, Zoho - czy bankowości elektronicznej).

Bzdura: ani Java ani JavaScript nie sa wymagane do obslugi Flasha, a i dobry
      bank tez nie wymaga Javy!!!
      Za to JavaScript jest wymagany do wyswietlania reklam :-p
      • em_obywatel Nie wiesz co to jest Java ani Java Script 10.06.08, 20:21
        Nie wiesz co to jest Java ani Java Script. Łopatologicznie rzecz ujmując Java to
        maszyna wirtualna, która daje to, że ten sam program napisanyw Javie można
        odpalać na Windows, Solaris, AIX, HP-UX, MAC OSX. BSD Unix, Linux. Gdyby płatnik
        był w Jave ludzie z MAC OSX nie miely by problemu.
      • Gość: Kuba Re: Firefox 3 od podstaw IP: *.adsl.inetia.pl 15.06.08, 16:21
        To Ty piszesz bzdury. Twórca strony może zezwolić na komunikację strony
        internetowe z Flashem właśnie poprzez JavaScript.
    • Gość: ff O Adblocku blokującym reklamy zapomnieli IP: *.rdm.vectranet.pl 06.06.08, 23:50
      poza tym jest już Fx 3 RC2
    • Gość: pcmaniak Ja jednak pozostaje wierny IE IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.06.08, 17:53
      Ja jednak pozostaje wierny IE. Jest dużo szybsze, a po drugie wszystkie strony
      działają, w firefoksie niestety nie.
      • hatake Re: Ja jednak pozostaje wierny IE 10.06.08, 12:46
        Neostrada + WinXP/Vista + IE + pewnie masz GG 7 = you're screwed :P

Gdybyś odpowiedniemu komuś podpadł, można by ci zrobić z dysku jesień
        średniowiecza. Lepiej uważaj.

Nie wiem, jakie gó..ane strony mogą nie działać w Firefoxie. Prawdą jest, że
        jeśli ktoś ma czelność nazywać siebie webmasterem, to MUSI umieć napisać stronę
        zgodną ze standardami. Standardami, z którymi Firefox radzi sobie lepiej niż IE.

Poza tym, FF 3 jest szybszy od IE. No, chyba że twój komputer nie ma dość
        zasobów. Masz nick pcmaniak, ale o optymalizacji możesz wiedzieć mniej niż ci
        się zdaje.
      • Gość: Ajnsztajn Re: Ja jednak pozostaje wierny IE IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.06.08, 10:02
        Wszystkie strony działają w IE? Ciekawe, że jak piszę jakąkolwiek stronę
        (trzymam się wszystkich standardów z W3.org), to działa poprawnie we wszystkich
        przeglądarkach poza IE. I muszę spędzić drugie tyle czasu, żeby za pomocą
        brudnych sztuczek, PHP i instrukcji warunkowych serwować IE wersję, którą będzie
        w stanie wyświetlić.
    • Gość: Herod Opera głupcze! IP: *.tvk.torun.pl 10.06.08, 11:58
      Opera to najlepsza przeglądarka. Spróbujcie, nie wrócicie do Fajerfoksa
      • Gość: ja Re: Opera głupcze! IP: *.adsl.inetia.pl 11.06.08, 10:01
        a ja jakos wrocilem do fire :P
        • Gość: a Re: Opera głupcze! IP: *.acn.waw.pl 12.06.08, 11:42
          opera przechodzi test acid2 w przeciwieństwie do firefoxa i ie (test na zgodność
          ze standardami css2 - innymi słowy powinna poprawnie wyświetlać wszystkie
          stronki pisane z użyciem css - czyli chyba większość stron), ale to aż dziwne -
          bo ma kłopoty w komunikacji javascript/flash - w związku z tym część
          bajeranckich nowoczesnych stron nie działa poprawnie - np jeśli we flashowej
          stronie chcemy zawrzeć możliwość cofania sie w historii przeglądania z użyciem
          js, startowania od konkretnej nie istniejącej realnie podstrony po podaniu
          jakiegoś adresu, itd - itp - pod opera to nie zadziała. przejrzyjcie sobie
          najładniejsze serwisy pod adresem thefwa.com - jeśli któryś z nich
          odwołuje sie do javascript - opera będzie miała kłopoty. zaawansowana
          komunikacja flash/javascript występuje nie tylko w tak bajeranckich serwisach -
          pojawia się też w części wielu innych stron (także w reklamach, ale tam jest to
          pisane tak, że opera sobie radzi) - dlatego zostaję wierny firefoxowi.
          • Gość: a Re: Opera głupcze! IP: *.acn.waw.pl 12.06.08, 12:08
            no i opera ma kiepsko napisane aktualizacje - za każdą nową wersja trzeba
            ściągać i nadinstalowywać cały program.
          • Gość: a Re: Opera głupcze! IP: *.acn.waw.pl 12.06.08, 12:53
            tzn można tak napisać stronkę flash/javascript - że pod operą będzie działać
            poprawnie - ale wielu tego nie robi...
          • Gość: a Re: Opera głupcze! IP: *.acn.waw.pl 12.06.08, 15:41
            tzn właśnie ściągnąłem najnowszą operę 9.5 - wygląda, że problemy z js/flash
            zostały wyeliminowane - tzn stwierdzam to po teście kilu stronek, które
            poprzednio nie działały poprawnie.
            • Gość: a Re: Opera głupcze! IP: *.acn.waw.pl 13.06.08, 10:23
              Jednak nie wszystkie stronki flash/js działają pod operą 9.5 tak jak pod innymi
              przeglądarkami - udało mi się znaleźć witrynę, która zarówno pod starszą jak i
              pod nowszą wersją opery nie działa poprawnie - w przeciwieństwie do firefoxa i
              ie - fani opery mogą zwalić winę na webmasterów, ale niestety webmasterzy nigdy
              nie będą idealni i producenci przeglądarek powinni zadbać o większa
              kompatybilność między swoimi produktami a produktami konkurencji - szczególnie
              kiedy mają mały udział w rynku i chcą przekonać do swojego produktu użytkowników
              innych przeglądarek. Webmasterzy mogą być leniwi i nie uwzględnić specyficznych
              wymagań przeglądarki, której użytkownicy stanowią poniżej 10% odwiedzających ich
              serwis.
              • Gość: Operetka Re: Opera głupcze! IP: 195.116.211.* 17.06.08, 19:32
                Nie jest winą autorów Opery, że inne przeglądarki mają koszmarne błędy, nie działają zgodnie ze standardem, a webmasterom to wisi.
            • Gość: Kuba Re: Opera głupcze! IP: *.adsl.inetia.pl 15.06.08, 16:24
              Sprawdziłem i lipa. Poczta interii jest pierwszym przykładem.
              • Gość: a Re: Opera głupcze! IP: *.acn.waw.pl 16.06.08, 09:40
                opera różnie działa na różnych systemach. zauważyłem kiedyś różnice w
                wyświetlaniu stron pod dwoma różnymi xp, teraz w operze 9.5 znalazłem stronę
                która inaczej wygląda pod vistą (nie działa poprawnie), inaczej pod xp (tu jest
                ok). nie chodzi tu o zmianę ustawień javscript, co można zrobić w opcjach opery,
                bo w obu przypadach programy były świeżo zainstalowane na domyślnych
                ustawieniach. ogólnie problemy dotyczą chyba głównie javascript/flash,
                javascript i dynamiczny html. czasem strony flashowe mają źle działające pod
                operą osadzenie - czasem to samo osadzenie działa dobrze pod operą w innym
                windowsie - w ogóle nie wiadomo o co chodzi...
          • tiges_wiz Re: Opera głupcze! 19.06.08, 10:10
            > opera przechodzi test acid2 w przeciwieństwie do firefoxa i ie (test na zgodnoś
            > ć

masz stare i nieaktualne wiadomosci.
            Fx 3 przechodzi test ACID 2.
      • szarex2.0 A ja od jutra przesiadam się na z Opery na Fx 12.06.08, 15:51
        Opera 9.50 niestety mnie roczarowała. A do Firefoksa zdążyłem się już przyzwyczaić.
        • Gość: ziom Re: A ja od jutra przesiadam się na z Opery na Fx IP: 212.244.179.* 17.06.08, 11:20
          a ja mam safari :P bardzo szybciutkie i leciutkie, polecam tez w3m
          • kell99 Re: A ja od jutra przesiadam się na z Opery na Fx 17.06.08, 20:14
            Gość portalu: ziom napisał(a):

> a ja mam safari :P bardzo szybciutkie i leciutkie, polecam tez w3m

Musisz miec szalony refleks by porownujac FF3 i Safari twierdzic, ze Safari jest
            szybsze :) Poza tym, to calkiem inna liga. FF ma o niebo lepsza funkcjonalnosc i
            mase rozszerzen. Safari nie oferuje zbyt wielu udogodnien.

Niepokojaco wyglada tez podejscie Apple do bezpieczenstwa. Przypomina ono troche
            Microsoft sprzed kilku lat. Igonorowanie bledow albo zwalanie ich na innych
            dobrze bezpieczenstwu nie wrozy.
    • Gość: kuba Firefox 3 od podstaw IP: *.xdsl.centertel.pl 18.06.08, 13:43
      sghfsgd,jhf

gnghdmnb kikjmnn gg jgkg,[j uhigjk bj tyuhnm ji yhjk j jipmkj
      ikbgjgkmm , kkighobn- ihn,nl\ okhh,lkp gkhkhnkobn k
      gkb0hkkb hn jk o hokgj jhlk]jlp[n ujhopj. ;
      jhp;pui
    • tiges_wiz Jaki lis? 19.06.08, 10:11
      www.mozilla.org/projects/firefox/firefox-name-faq.html
      What's a Firefox?

A "Firefox" is another name for the red panda.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka