Gość: ret IP: *.retsat1.com.pl 27.05.08, 17:45 Oj cwaniaczki, cwaniaczki. A podstawowe rozszerzenie czyli Adblock to gdzie wam wcięło ??? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: ret Re: Firefox 3 od podstaw IP: *.retsat1.com.pl 27.05.08, 17:50 Jeszcze jedno panie autorze. To co pan na końcu opisał to nie są żadne wtyczki/pluginy tylko właśnie rozszerzenia. Proponowałbym się przed napisaniem tekstu trochę rozeznać w terminologii... Odpowiedz Link Zgłoś
roman_ha Re: Firefox 3 - będzie bicie rekordu Guinnessa 29.05.08, 22:50 Spójrzcie tu: www.spreadfirefox.com/pl/worldrecord Mozilla szykuje bicie rekordu świata w ściąganiu aplikacji przez 24h, w dniu wypuszczenia oficjalnej wersji Firefox 3. Na razie przyjmuja deklaracje uczestnictwa (podaje się tylko kraj i ew. e-mail). Na mapie świata kolory pokazują ile osób z poszczególnych krajów juz wyraziło chęć uczestnictwa. Uwaga: w tej chwili jesteśmy lepsi od Chin, Rosji, Japonii, Niemiec, Francji, Hiszpanii, Kanady, Brazylii... Wyprzedzają nas tylko Stany Zjednoczone! Podajcie to info dalej, pokażmy się na świecie! Odpowiedz Link Zgłoś
cswilkcs Re: Firefox 3 od podstaw 27.05.08, 19:22 Mi tam działa nie wie jak Tobie :P Dokładnie na : Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl; rv:1.9) Gecko/2008051206 Firefox/3.0 Odpowiedz Link Zgłoś
lemari Re: Firefox 3 od podstaw 28.05.08, 02:03 A do Opery nic nie trzeba doinstalowywać ciekawe dlaczego :] Odpowiedz Link Zgłoś
szarex2.0 A sprawdzanie pisowni? 12.06.08, 15:46 Żeby Opera potrafiła sprawdzać pisownię trzeba doinstalować program ASpell i dodatkowo słownik z którego ma korzystać :) A Firefox potrafi sprawdzać pisownię :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Infolinia Re: Firefox 3 od podstaw IP: 89.240.32.* 05.06.08, 22:01 > obsługę JavaScriptu i Javy (te dwa ostatnie elementy są wymagane, > jeśli użytkownik korzysta ze stron flashowych - np. YouTube, > aplikacji online - np. Gmail, Zoho - czy bankowości elektronicznej). Bzdura: ani Java ani JavaScript nie sa wymagane do obslugi Flasha, a i dobry bank tez nie wymaga Javy!!! Za to JavaScript jest wymagany do wyswietlania reklam :-p Odpowiedz Link Zgłoś
em_obywatel Nie wiesz co to jest Java ani Java Script 10.06.08, 20:21 Nie wiesz co to jest Java ani Java Script. Łopatologicznie rzecz ujmując Java to maszyna wirtualna, która daje to, że ten sam program napisanyw Javie można odpalać na Windows, Solaris, AIX, HP-UX, MAC OSX. BSD Unix, Linux. Gdyby płatnik był w Jave ludzie z MAC OSX nie miely by problemu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kuba Re: Firefox 3 od podstaw IP: *.adsl.inetia.pl 15.06.08, 16:21 To Ty piszesz bzdury. Twórca strony może zezwolić na komunikację strony internetowe z Flashem właśnie poprzez JavaScript. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ff O Adblocku blokującym reklamy zapomnieli IP: *.rdm.vectranet.pl 06.06.08, 23:50 poza tym jest już Fx 3 RC2 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pcmaniak Ja jednak pozostaje wierny IE IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.06.08, 17:53 Ja jednak pozostaje wierny IE. Jest dużo szybsze, a po drugie wszystkie strony działają, w firefoksie niestety nie. Odpowiedz Link Zgłoś
hatake Re: Ja jednak pozostaje wierny IE 10.06.08, 12:46 Neostrada + WinXP/Vista + IE + pewnie masz GG 7 = you're screwed :P Gdybyś odpowiedniemu komuś podpadł, można by ci zrobić z dysku jesień średniowiecza. Lepiej uważaj. Nie wiem, jakie gó..ane strony mogą nie działać w Firefoxie. Prawdą jest, że jeśli ktoś ma czelność nazywać siebie webmasterem, to MUSI umieć napisać stronę zgodną ze standardami. Standardami, z którymi Firefox radzi sobie lepiej niż IE. Poza tym, FF 3 jest szybszy od IE. No, chyba że twój komputer nie ma dość zasobów. Masz nick pcmaniak, ale o optymalizacji możesz wiedzieć mniej niż ci się zdaje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ajnsztajn Re: Ja jednak pozostaje wierny IE IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.06.08, 10:02 Wszystkie strony działają w IE? Ciekawe, że jak piszę jakąkolwiek stronę (trzymam się wszystkich standardów z W3.org), to działa poprawnie we wszystkich przeglądarkach poza IE. I muszę spędzić drugie tyle czasu, żeby za pomocą brudnych sztuczek, PHP i instrukcji warunkowych serwować IE wersję, którą będzie w stanie wyświetlić. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Herod Opera głupcze! IP: *.tvk.torun.pl 10.06.08, 11:58 Opera to najlepsza przeglądarka. Spróbujcie, nie wrócicie do Fajerfoksa Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Re: Opera głupcze! IP: *.adsl.inetia.pl 11.06.08, 10:01 a ja jakos wrocilem do fire :P Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: a Re: Opera głupcze! IP: *.acn.waw.pl 12.06.08, 11:42 opera przechodzi test acid2 w przeciwieństwie do firefoxa i ie (test na zgodność ze standardami css2 - innymi słowy powinna poprawnie wyświetlać wszystkie stronki pisane z użyciem css - czyli chyba większość stron), ale to aż dziwne - bo ma kłopoty w komunikacji javascript/flash - w związku z tym część bajeranckich nowoczesnych stron nie działa poprawnie - np jeśli we flashowej stronie chcemy zawrzeć możliwość cofania sie w historii przeglądania z użyciem js, startowania od konkretnej nie istniejącej realnie podstrony po podaniu jakiegoś adresu, itd - itp - pod opera to nie zadziała. przejrzyjcie sobie najładniejsze serwisy pod adresem thefwa.com - jeśli któryś z nich odwołuje sie do javascript - opera będzie miała kłopoty. zaawansowana komunikacja flash/javascript występuje nie tylko w tak bajeranckich serwisach - pojawia się też w części wielu innych stron (także w reklamach, ale tam jest to pisane tak, że opera sobie radzi) - dlatego zostaję wierny firefoxowi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: a Re: Opera głupcze! IP: *.acn.waw.pl 12.06.08, 12:08 no i opera ma kiepsko napisane aktualizacje - za każdą nową wersja trzeba ściągać i nadinstalowywać cały program. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: a Re: Opera głupcze! IP: *.acn.waw.pl 12.06.08, 12:53 tzn można tak napisać stronkę flash/javascript - że pod operą będzie działać poprawnie - ale wielu tego nie robi... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: a Re: Opera głupcze! IP: *.acn.waw.pl 12.06.08, 15:41 tzn właśnie ściągnąłem najnowszą operę 9.5 - wygląda, że problemy z js/flash zostały wyeliminowane - tzn stwierdzam to po teście kilu stronek, które poprzednio nie działały poprawnie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: a Re: Opera głupcze! IP: *.acn.waw.pl 13.06.08, 10:23 Jednak nie wszystkie stronki flash/js działają pod operą 9.5 tak jak pod innymi przeglądarkami - udało mi się znaleźć witrynę, która zarówno pod starszą jak i pod nowszą wersją opery nie działa poprawnie - w przeciwieństwie do firefoxa i ie - fani opery mogą zwalić winę na webmasterów, ale niestety webmasterzy nigdy nie będą idealni i producenci przeglądarek powinni zadbać o większa kompatybilność między swoimi produktami a produktami konkurencji - szczególnie kiedy mają mały udział w rynku i chcą przekonać do swojego produktu użytkowników innych przeglądarek. Webmasterzy mogą być leniwi i nie uwzględnić specyficznych wymagań przeglądarki, której użytkownicy stanowią poniżej 10% odwiedzających ich serwis. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Operetka Re: Opera głupcze! IP: 195.116.211.* 17.06.08, 19:32 Nie jest winą autorów Opery, że inne przeglądarki mają koszmarne błędy, nie działają zgodnie ze standardem, a webmasterom to wisi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kuba Re: Opera głupcze! IP: *.adsl.inetia.pl 15.06.08, 16:24 Sprawdziłem i lipa. Poczta interii jest pierwszym przykładem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: a Re: Opera głupcze! IP: *.acn.waw.pl 16.06.08, 09:40 opera różnie działa na różnych systemach. zauważyłem kiedyś różnice w wyświetlaniu stron pod dwoma różnymi xp, teraz w operze 9.5 znalazłem stronę która inaczej wygląda pod vistą (nie działa poprawnie), inaczej pod xp (tu jest ok). nie chodzi tu o zmianę ustawień javscript, co można zrobić w opcjach opery, bo w obu przypadach programy były świeżo zainstalowane na domyślnych ustawieniach. ogólnie problemy dotyczą chyba głównie javascript/flash, javascript i dynamiczny html. czasem strony flashowe mają źle działające pod operą osadzenie - czasem to samo osadzenie działa dobrze pod operą w innym windowsie - w ogóle nie wiadomo o co chodzi... Odpowiedz Link Zgłoś
tiges_wiz Re: Opera głupcze! 19.06.08, 10:10 > opera przechodzi test acid2 w przeciwieństwie do firefoxa i ie (test na zgodnoś > ć masz stare i nieaktualne wiadomosci. Fx 3 przechodzi test ACID 2. Odpowiedz Link Zgłoś
szarex2.0 A ja od jutra przesiadam się na z Opery na Fx 12.06.08, 15:51 Opera 9.50 niestety mnie roczarowała. A do Firefoksa zdążyłem się już przyzwyczaić. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ziom Re: A ja od jutra przesiadam się na z Opery na Fx IP: 212.244.179.* 17.06.08, 11:20 a ja mam safari :P bardzo szybciutkie i leciutkie, polecam tez w3m Odpowiedz Link Zgłoś
kell99 Re: A ja od jutra przesiadam się na z Opery na Fx 17.06.08, 20:14 Gość portalu: ziom napisał(a): > a ja mam safari :P bardzo szybciutkie i leciutkie, polecam tez w3m Musisz miec szalony refleks by porownujac FF3 i Safari twierdzic, ze Safari jest szybsze :) Poza tym, to calkiem inna liga. FF ma o niebo lepsza funkcjonalnosc i mase rozszerzen. Safari nie oferuje zbyt wielu udogodnien. Niepokojaco wyglada tez podejscie Apple do bezpieczenstwa. Przypomina ono troche Microsoft sprzed kilku lat. Igonorowanie bledow albo zwalanie ich na innych dobrze bezpieczenstwu nie wrozy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kuba Firefox 3 od podstaw IP: *.xdsl.centertel.pl 18.06.08, 13:43 sghfsgd,jhf gnghdmnb kikjmnn gg jgkg,[j uhigjk bj tyuhnm ji yhjk j jipmkj ikbgjgkmm , kkighobn- ihn,nl\ okhh,lkp gkhkhnkobn k gkb0hkkb hn jk o hokgj jhlk]jlp[n ujhopj. ; jhp;pui Odpowiedz Link Zgłoś
tiges_wiz Jaki lis? 19.06.08, 10:11 www.mozilla.org/projects/firefox/firefox-name-faq.html What's a Firefox? A "Firefox" is another name for the red panda. Odpowiedz Link Zgłoś