Dodaj do ulubionych

Sposób na korki?

IP: 80.72.35.* 02.10.08, 14:20
Jedni wolą bajery typu duży ekran, budynki 3D, filmy i zdjęcia - dla mnie
NaviExpert jest super bo dojeżdżam po prostu szybciej do celu omijając korki
(oszczędzam czas i pieniądze...płynna jazda to mniejsze zużycie paliwa). Na
ekran przecież nie patrzy sie non stop - mam Nokie 6300 i starcza - 90%
nawigacji to słuchanie komend głosowych (polecam słuchawke bluetooth). Jeżdżąc
po Warszawie poznałem sporo super przeskoków małymi uliczkami. Przećwiczyłem
kilka razy drogę do pracy i .... czasami nielogicznie niby prowadzi a ....
jestem w domu zamiast po godzinie to po 46 minutach (np. prowadzi ul. Dźwigową
gdzie zawsze są korki... a jednak ostatecznie od A do B 14 minut wcześniej
byłem...). Polecam też BLOG ralphocean.wordpress.com/ .
Obserwuj wątek
    • Gość: Tomasz Sposób na korki? IP: *.icpnet.pl 04.10.08, 19:42
      Dla mnie też NaviExpert to dobry produkt. Może nie jest idealny, ale pozwala na
      omijanie korków samochodowych, a to bardzo ważna cecha. Czekam na dalszy rozwój
      aplikacji może niedługo wejdzie wersja 5.0.
      • Gość: 4g63 Re: Sposób na korki? IP: 213.77.0.* 09.10.08, 09:14
        ja zawsze jeżdżę głównymi przez centrum, 10km w wawie i nigdy nie stoję w korku, na co komu jakieś badziewie ...

ps jeżdżę rowerem
        • Gość: wiadomosci_dd Re: Sposób na korki? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.10.08, 09:31
          Czyzby artykuł sponsorowany przez NAviExperta? ;)
        • Gość: Piotrrr Re: Sposób na korki? IP: *.ch.uj.edu.pl 09.10.08, 13:17
          A w deszczu i śniegu też rowerkiem? Z dziećmi do szkoły lub przedszkola
          podobnie? Z paczkami do klienta? Z teściową do lekarza? itp. itd...
          • Gość: szmatan Re: Sposób na korki? IP: 91.198.246.* 09.10.08, 14:57
            ja w śniegu i deszczu też
            • Gość: 4g63 Re: Sposób na korki? IP: 213.77.0.* 09.10.08, 15:15
              ja też, nie jestem z cukru jak co poniektórzy :)
    • Gość: Purysta najbardziej optymalną? IP: *.ee.pw.edu.pl 09.10.08, 09:37
      I kolejny "dziennikarz" nie znajacy języka poslkiego. Nie ma czegoś takiego jak "najbardziej optymalna". Optymalne to najlepsza. Najbardziej najlepsza????
      Ech, dziennikarzyny
      • Gość: m Re: najbardziej optymalną? IP: *.gitd.gov.pl 10.10.08, 14:20
        języka poslkiego a Ty znasz?
        a optymalna znaczy korzystny
        Miodek sie znalazl
    • Gość: Juzek Moja opinia IP: *.polkomtel.com.pl 09.10.08, 09:51
      Używam go raz po raz. Dla osoby, która ma możliwość jego używania,
      czyli odpowiedni telefon i chce nawigacji używać sporadycznie -
      świetny wybór - dzienny abonament to tylko 4 zł.

Same trasy nie są optymalne, ale naprawdę lepsze od proponowanych
      przez Automapę lub TomToma.

Interfejs jest naprawdę beznadziejny, wpisywanie celu podróży też do
      chrzanu.

Lista miast i ulic powinna być ściągana z serwera dla obszaru, gdzie
      ktoś jest tak, żeby aplikacja podpowiadała ulicę w czasie wpisywania.

Poza tym nadal jest za mało ludzi, którzy korzystają z tego softu i
      dane o korkach są średnio aktualne.

Gdyby firma NaviExpert pomyślała i zmienili model sprzedaży, to na
      pewno dane o korkach były by aktualne.

Wystarczy tylko wprowadzić coś takiego, że aplikacja działa w trybie
      śledzenia trasy, a nie nawigacji i za 10 min działania w tym trybie
      dostaje się np 1 min możliwości korzystania z nawigacji.
      Wtedy ludzie włączali by zawsze naviexperta w czasie jazdy nawet po
      znanych trasach i dane były by świeże.

• Gość: tomek Re: Moja opinia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.10.08, 12:48
        Super pomysł z tym trybem śledzenia nawigacji. Zadzwoń do NaviExperta, może to uwzględnią w następnych wersjach?

A co do wygody korzystania z systemu, to faktycznie, nie jest to aż tak wygodne jak w systemach z dużm, dotykowym wyświetlaczem. Podpowiadanie nazw ulic w czasie pisania pewnie by się jakoś odbiło na ilości ściąganych danych, a dla mnie ważne jest to, że NaviExpert nie nabija mi wysokich rachunków za dane ściągane przez komórkę. Ja natomiast radzę sobie z tym tak, że jeśli wpiszę trzy pierwsze litery nazwy ulicy, system podpowiada mi wszystkie pozostałe możliwości. I to jest dla mnie zupełnie wystarczające.
    • Gość: poz Obrzydliwy sponsorowany artykuł i ... IP: 213.172.177.* 09.10.08, 09:58
      ...sponsorowane komentarze. Wiadomo, że sprzedaż się wali, więc trzeba się
      chwytać ostatniej deski ratunku - wkładka do TopGear, artykuł do Gazety, itp.
      Prawda jest taka, że przeliczanie trasy, wymagające połączenia z internetem to
      rozpacz w przypadku, gdy samochód jest w ruchu. Mapy są fatalne, ale każda
      polska nawigacja ma fatalne mapy.
      • Gość: wiadomosci_dd Re: Obrzydliwy sponsorowany artykuł i ... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.10.08, 10:20
        Widać widać ze komentarze pisane przez pracownikow ;) Smierdzi sztucznością na
        odległość :)
      • Gość: Piotrrr Re: Obrzydliwy sponsorowany artykuł i ... IP: *.ch.uj.edu.pl 09.10.08, 13:33
        O kurczę... no nie wiedziałem, że tu sami sponsorowani piszą... to może ja też
        bym się na coś załapał bo NaviExpert bardzo mi się podoba i jeśli nie chce
        jechać się najkrótszą drogą samochodem innym niż terenówka ;-) to jest to
        naprawdę świetna mapa - używałem kilkanaście razy i nigdy mnie nie zawiódł.
      • Gość: Alejandro Re: Obrzydliwy sponsorowany artykuł i ... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.10.08, 19:23
        Jak zwykle na każdym forum znajdzie się jakiś malkontent. Żal mi
        Ciebie kolego. Dużo wiesz o nawiexpercie. Pewnie jakiś analityk
        TomToma jesteś? Pewnie nigdy nie jechałaś na NE że takie bzdury
        wypisujesz. Ja używam od lutego 2008 i muszę przyznać, że twoje
        zarzutu dotyczą wersji 3 a nie 4, czyli najnowszej. Ja polecam
        każdemu NAVIEXPERTA. Autor artykułu jest jak najbardziej obiektywny-
        wytknął również potknięcia.
    • Gość: c Re: Sposób na korki? IP: *.u.itsa.pl 09.10.08, 10:07
      pna+automapa za 300zł?

ROTFL.
      poziom GW.
    • Gość: Pikpok Artykuł sponsorowany! Artykuł sponsorowany! IP: *.anonymouse.org 09.10.08, 10:25
      > Jedni wolą bajery typu duży ekran, budynki 3D, filmy i zdjęcia - dla mnie
      > NaviExpert jest super bo dojeżdżam po prostu szybciej do celu omijając korki
      > (oszczędzam czas i pieniądze...płynna jazda to mniejsze zużycie paliwa).

Nawigacja w telefonie to pomyłka albo jakis gadżet dla naiwnych. Ekran musi miec
      ze 3 cale zeby to w ogole mialo sens

Rozwiazanie NaviExpert jest do bani - wątpliwa funkcjonalnosc i dodatkowe opłaty
      za transmisje danych.

Oczywiscie zaraz sie tu pojawi 10 komentarzy ze nie mam racji ale ja nie pisze
      tu z działu marketingu firmy NaviExpert.

PS: Lepiej za 300 zł kupic kompletny GPS niz posilkowac sie takim czyms
      • Gość: poz Re: Artykuł sponsorowany! Artykuł sponsorowany! IP: 213.172.177.* 09.10.08, 10:32
        I jeszcze jedno: kompletnie nie działa za granicą. Zresztą, nawet gdyby działał,
        to roaming GPRS zeżarłby tysiące złotych...
      • Gość: Maripoza Re: Artykuł sponsorowany! Artykuł sponsorowany! IP: *.icpnet.pl 09.10.08, 10:33
        W nokia n95 ekran jest duży i wyraźny. Poza tym naviexpert to nawigacja on-line,
        a więc o wiele dokładniejsza niż zwykłe gps. Mapy aktualne. Teraz producenci gps
        stacjonarnych wmawiają ludziom aby kupowali je bo już przygotowują do masowej
        sprzedaży gps, które będą podobne do tych które naviexpert dostarcza na telefon
        komórkowy tzn on-line. Poza tym naviexpert korzysta z funkcji nowszej a-gps i
        szybciej wyszuje sygnał niż zwykłe gps bo korzysta z namiarów na satelity z
        serwerów on-line.
        • Gość: Pikpok Re: Artykuł sponsorowany! Artykuł sponsorowany! IP: *.anonymouse.org 09.10.08, 11:24
          Gość portalu: Maripoza napisał(a):

> W nokia n95 ekran jest duży i wyraźny. Poza tym naviexpert to nawigacja on-line

czyli potrzeba do tego tylko Nokii n95 :) - telefonu za 1500 zł
          heh swietnie umiesz zachecic...

> szybciej wyszuje sygnał niż zwykłe gps bo korzysta z namiarów na satelity z
          > serwerów on-line.

widac że nie masz zielonego pojecia o GPS - wiec po co wprowadzasz ludzi w bład?
          • Gość: Piotrrr Re: Artykuł sponsorowany! Artykuł sponsorowany! IP: *.ch.uj.edu.pl 09.10.08, 13:35
            Na Nokii E51 też działa świetnie. Jakoś nie muszę mieć ekranu zasłaniającego pół
            szyby, żeby korzystać z gps-a.
            Swoją drogą... coś Ty taki agresywny? Może kropelek walerianowych...???
            • Gość: Pikpok Re: Artykuł sponsorowany! Artykuł sponsorowany! IP: *.anonymouse.org 09.10.08, 15:50
              Gość portalu: Piotrrr napisał(a):

> Na Nokii E51 też działa świetnie. Jakoś nie muszę mieć ekranu zasłaniającego pó
              > ł
              > szyby, żeby korzystać z gps-a.

Zatem należy napisać szczerze że to jest nawigacja nadająca sie na 2 modele
              telefonów

> Swoją drogą... coś Ty taki agresywny? Może kropelek walerianowych...???

Nie agresywny tylko nie lubie wciskania ciemnoty przez niedorobionych marketoidów
              • Gość: gość Re: Artykuł sponsorowany! Artykuł sponsorowany! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.10.08, 09:05
                2 modele? Zanim coś napiszesz sprawdź, nokia, Sony Ericsson, motorola,Samsung i
                z tego co wiem BlackBerry ale tylko w Orange.
                Przyznaje ma swoje wady i nie jest idealny ale czy któraś z nawigacji
                oferowanych w naszym kraju jest. Poza tym jeżeli ktoś próbuje usilnie
                przekonywać, że potrzebny jest drogi telefon to niech sprawdzi cenę n6300 z
                której ja korzysta. Widzę że na zawsze znajdzie się jakiś niezadowolony z życia
                człowiek dal którego wszystko jest do d...
                • Gość: Zadowolony Re: Artykuł sponsorowany! Artykuł sponsorowany! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.10.08, 19:28
                  A ja używam NaviExperta od lutego 2008. Zgadzam się w pełni z
                  autorem artykułu. Nie jest to program doskonały ale czego nie widzę
                  w ocenie piszącego- jest najlepszy. Przynajmniej dla mnie i mojej
                  N95. Artykuł może i sponsorowany ale rzetelny. Gratuluję Autorowi
          • Gość: Maripoza Re: Artykuł sponsorowany! Artykuł sponsorowany! IP: *.icpnet.pl 18.10.08, 22:29
            1)Skoro NaviExpert jest taki "zły", to dlaczego Orange zamontowało go na super
            nowoczesnym telefonie Black Berry Bold.
            Skoro NaviExprt wg pana jest taki zły to dlaczego Sony Ericsson i 2)Era
            zamontowała właśnie ten system w najnowszym telefonie z gps-em Sony Ericsson c702.
            3)Skoro NaviExpert jest taki "zły", to dlaczego takie firmy jak wp.pl poprosiła
            NaviExpert o stworzenie systemu nawigacji dla Navipunkt a Orange dla Navifona.
            Niech się pan nie da oszukiwać. Wystarczy tylko zdrowo-rozsądkowo pomyśleć!
            Podam panu przykład manipulacji: posiadając nawigację PND, trzeba co jakiś czas
            aktualizować mapy i bazę fotoradarów a w NaviExpert nie trzeba, bo jest to
            system on-line tzn. pobiera dane on-line z serwerów firmowych. Dlaczego robią
            teraz promocje firmy sprzedające nawigację off-line? Bo wiedzą, że niedługo
            tylko te systemy, które pracują on-line mają szanse.
            Niech się pan nie da manipulować!
    • micra Ale już jest taka nawigacja... 09.10.08, 10:47
      ...nazywa się Navigo, kosztuje 2-3 razy mniej od konkurencyjnej AutoMapy (nie
      znam ceny NaviExperta), jest moduł do powiadamiania o korkach, objazdach,
      patrolach policyjnych - bazuje na tym, co wprowadzą użytkownicy do systemu.

Nie jestem pracownikiem PPWK, używam na codzień Navigo do nawigacji.
      • Gość: tomek Re: Ale już jest taka nawigacja... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.10.08, 12:28
        Ja też nie jestem pracownikiem NaviExperta, ale wydaje mi się, że ten system jest lepszy od Navigo. On nie informuje cię o korkach. On sam zbiera od użytkowników informację o wąskich gardłach na podstawie danych z ich GPSów, sam je analizuje i automatycznie wybiera ci najlepszą trasę. Poza tym, Navigo pisze, że aktualizuje mapy co miesiąc. W NaviExpercie mapy w ogóle nie musisz aktualizować. System po wyznaczeniu trasy ładuje ci aktualną mapę danego odcinka trasy wraz z jej okolicami. Jak postanowisz zmienić drogę, od razu załaduje mapę nowego odcinka.
        No i nie musisz mieć PDA - to działa na zwykłej komórce, do której dokupujesz tylko moduł GPS.
        • micra kilka uwag 09.10.08, 15:13
          System nie zbiera informacji z GPSów, ale z PDA z modułami GSM lub z telefonów,
          w których to można zainstalować przy pomocy transmisji GPRS lub szybszej. Pod
          warunkiem, że oczywiście cały czas wysyłane i odbierane są dane o ruchu na
          drodze. Nie stanowi to problemu dla abonamentów z opcją przesyłania dużej ilości
          danych - również odnosi się to do pobierania map.

Gdy zmieniam trasę - w dowolnym programie nawigacyjnym - to mapa jest cały czas
          pod ręką, nie musi być zestawiane żadne połączenie.

Navigo też zadziała na komórce - z Windows Mobile, ale nie ma wersji pod Symbiana.

W NaviExpercie nie możesz poinformować innych o korku albo o objeździe, albo o
          tym, że zatrzymała Cię Policja (że jest patrol w tym miejscu) i dlatego stoisz,
          a nie dlatego, że jest korek, ponadto wysiadając z samochodu, np. na stacji
          benzynowej nie musisz wyłączać nawigacji, bo NaviExpert potraktuje to jako korek?
          • Gość: Dżon Wędrowiec Micra, wstydź się. Nikt tu nie krzyku marketingowc IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.10.08, 21:00
            Micra, Reprezentujesz navigo. To jest forum społeczności a nie
            marketingowców. Zgadzam się z Autorem że naviexpert nie jest
            doskonały, ale ma swoje zalety pewnie znacznie lepsze niż nikomu
            nieznane Navigo. Ten sam głos zabierałeś już wcześniej. Wstydź się
            marketingowcu..... jeden. Przypominam ci twój głos, mam nadzieję że
            poczerwieniałeś: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?
            f=48&w=85417680&a=85422143
          • Gość: tomek Re: kilka uwag IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.10.08, 22:18
            Zaznaczam jeszcze raz - nie znam Navigo. Pewnie ma swoje zalety. Ale widzę, że Ty nie znasz NaviExperta. Bo nie jest prawdą, że - jak twierdzisz - nie możesz poinformować innych o korku, kontroli drogowej, czy objeździe. Wystarczy, że nacisnę klawisz 2 na klawiaturze telefonu w czasie jazdy, system zapamiętuje pozycję i wyświetla mi menu o czym chcę poinformowac system: począwszy od fotoradaru, przez kontrolę drogową, utrudnienia na drodze i inne. System zbiera te informacje i - w zależności od tego jak wiarygodnym jesteś "informatorem" (oni to chyba robią na podstawie tego ile razy ich wprowadziłeś w błąd ;) ), uaktualnia swoją mapę o Twoje zgłoszenie.
            Tak więc ta funkcja jest w NaviExpercie i działa naprawdę dobrze.

Jak to jest z zatrzymaniem się na stacji benzynowej z włączoną nawigacją, tego nie wiem. Ja staram się wówczas przełączyć ją w tryb bez śledzenia GPS. Ale pytanie jest zasadne i mam nadzieję, że NaviExpert jakoś to sprytnie rozwiązuje. Poza tym, nie sądzę, żeby na podstawie informacji od jednego użytkownika, który stoi na stacji system od razu modyfikował swoją mapę o korek.

A tak w ogóle to nie ma się co kłócić, czy Navigo jest lepsze od NaviExperta, czy odwrotnie. Wydaje mi się, że każdy system ma swoje wady i zalety. Ja wybrałem NE i jestem zadowolony.
        • Gość: student Aktualne mapy, he he IP: *.wsnhid.pl 09.10.08, 15:30
          Pamiętam jak w miesiąc po oddaniu do użytku trójmiejskiego odcinka A1 naviexpert
          pokazywał mi, że jadę po polu. Często kazał jechać po chodniku osiedlowym albo
          skręcić na zakazie skrętu. Mapy są do d..., podobnie jak w automapie.
        • Gość: Wątpiący Re: Ale już jest taka nawigacja... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.10.08, 17:35
          Gość portalu: tomek napisał(a):
          > Ja też nie jestem pracownikiem NaviExperta

Ale któż by śmiał przypuszczać, że jesteś pracownikiem NaviExperta?
          W ogóle to nie przebija z Twoich postów.
          Podobnie, jak nie widać tego po pierwszym wpisie, czy niektórych kolejnych (np.
          Piotrrr).

A smutna prawda jest taka, że czeka was jeszcze wiele pracy nad tą aplikacją,
          choć już dziś ma sporo zalet. Najgorsze jest to, że zasadnicza, potencjalna
          przewaga, czyli najbardziej aktualne nawigacyjne dane on-line, jest porażką.
          Zarówno w sprawie remontów, jak korków czy nowootwieranych dróg.

Powodzenia rynkowego chwilowo nie wróżę, przynajmniej do czasu, kiedy opłaty za
          transmisję danych i roaming nie staną się symboliczną kwotą w rachunku. Szkoda,
          bo oferta mogłaby być atrakcyjna dla wielu profili klienta.

No, ale walczyć trzeba. I na forum Gazety, i w paru innych miejscach.
          Macie zdrowie. :-)
          • Gość: tomek Re: Ale już jest taka nawigacja... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.10.08, 22:27
            Rozumiem, że wątpisz - twoje prawo, twoja sprawa :)
            Być może, rzeczywiście, trudno uwierzyć, że komuś może się coś podobać i o tym napisze.

Mi się NE spodobał głównie z uwagi na koszt, bo nie miałem tylu pieniędzy do wydania, żeby kupić AutoMapę. Ale, przede wszystkim, z uwagi na ideę, że ten system ma charakter społecznościowy. Tzn. że dane od każdego uczestnika pomagają ulepszyć działanie systemu.
            Może dlatego też jestem fanem linuksa, a Ty pewnie wolisz Windowsa. A jak widać i w przypadku NE i linuksa efekty generowane przez społeczność mogą niekiedy przewyższać systemy, gdzie użytkownik jest tylko biernym konsumentem.

Nie uważam, że Ty jesteś gorszy, a ja lepszy. Każdy z nas jest inny i woli inne rzeczy. I to jest najfajniejsze.
    • Gość: Kierownik Re: Sposób na korki? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.10.08, 11:02
      Tom Tom 930 też ma taki bajer - nazywa się IQ routes i naprawdę działa i to w
      całej europie.
    • Gość: daniel apel do gazeta.pl IP: 195.205.254.* 09.10.08, 11:11
      niech ktoś czyta, ktokolwiek kto ma pojęcie o poprawnej
      polszczcyźnie, choćby studnet polonistyki - zrobi to za półdarmo
      przecież, niech ktoś czyta to, co piszą dziennikarze. najpierw
      pojedziemy sobie "najbardziej optymalną trasą" a później będzie
      lament nad umierającym językiem!
      to właśnie osoby publikujące do ogólnopolskiej prasy tworzą językowe
      standardy, jeśli Wy, dziennikarzem będziecie popełniać tak proste
      błędy, przeciętny użytkownik języka nigdy nie będzie pisał i mówił
      poprawnie...
    • Gość: sivvy Sposób na korki? IP: 83.168.70.* 09.10.08, 11:13
      tak i tylko kilka zlotych za transmisje danych...przy zwyklym abonamencie i zasiegu umts dane ciagnie tak ze po kilku minutach jestesmy te pare zlotych do tylu, moze byc taniej o ile wsadzimy tam jakas simdate,blueconnecta ale i tak bedzie to dosc kosztowne, wole wydac odrazu te 500zl na nawigacje, do tego wyjazd zagranice wiaze sie i tak z koniecznoscia uzycia innej aplikacji automapa jest 150zl drozsza ale ma pelne mapy, wystarczy miec telefon z windows mobile i gps, a takich jest coraz wiecej i mamy dobry zestaw nawigacyjny...
      • Gość: tomek Re: Sposób na korki? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.10.08, 12:22
        A skąd wiesz? Sprawdzałeś? Ja korzystam z NaviExperta od kilku miesięcy kilka dni w tygodniu, nie mam żadnego blueconnecta, mam zwykły abonament i płacę ok. 7 zł miesięcznie za transmisję danych. Nie wiem jak oni to robią, ale ten system chyba ściąga bardzo niewiele danych, albo je świetnie kompresuje.
        • Gość: student Re: Sposób na korki? IP: *.wsnhid.pl 09.10.08, 16:17
          No widzisz: 7 zł miesięcznie razy 12 = 84 zł
          Plus 150 zł za abonament = 234 zł
          Plus moduł GPS do telefonu za 200 zł = 434 zł

To teraz porównaj sobie z kosztem nawigacji stacjonarnej, gdzie to wszystko jest
          w cenie, a komfort użytkowania jak z innej planety.
          • Gość: tomek Re: Sposób na korki? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.10.08, 22:39
            Moduł GPS Nokii kupiłem sobie za 150 zł. A więc Twój rachunek należy skorygować do 384 zł.
            Wtedy, kiedy decydowałem się na rozwiązanie z NaviExpertem dobra nawigacja kosztowała znacznie więcej niż 400 zł. W zasadzie musiałbym wydać na nią ok. 1 tys. zł. No i nie oferowała tego, co mi się najbardziej podoba - że dzięki danych zbieranych od każdego użytkownika system potrafi prowadzić cię trasą o najlepszej przepustowości.

Miałem jeszcze jedną motywację. Czasami wybieram się na wypady w teren, gdzie potrzebny jest mi niewielki, wygodny GPS. Moduł GPS Nokii, który waży kilkadziesiąt gram i można go przywiesić jak breloczek + telefon to dla mnie optymalne rozwiązanie bez wydawania dużych pieniędzy.

Przyznaję, że te GPSy z dużymi dotykowymi ekranami są bardzo wygodne. Ale jednak znacznie droższe i musiałbym i tak kupić coś dodatkowego na wycieczki, np. najprostszego Garmina, który kosztuje dodatkowe 300-400 zł.

NaviExpert na pewno nie jest dla wszystkich. I ma, jak każdy system, swoje wady. Ale mi pasuje i niewątpliwie jego koszt jest bardzo atrakcyjny, a funkcja omijania korków mi się podoba.

Mój kolega kupił ostatnio Clariona z Automapą za niemal 1,5 zł. Do tego kupuje aktualizacje map (nie wiem ile to kosztuje, ale pewnie ok. 100 zł rocznie). No i się zdziwił jak zobaczył jak mój malutki, "prymitywny" NaviExpert w komórce poprowadził nas przez zatłoczone miasto. A jeszcze bardziej się zdziwił jak się dowiedział ile mnie to rozwiązanie kosztowało. :)
    • dorzeczny Optymalność 09.10.08, 11:32
      Uwielbiam, jak Wykształcony Dziennikarz napisze "najbardziej
      optymalną". A ja bym chciał jeszcze bardziej, niż najbardziej.
      najlepiej Przenajoptymalniuchniejszą. Całuski
    • Gość: tomek Sposób na korki? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.10.08, 12:19
      Korzystam z NaviExperta od kilku miesięcy. I jestem zadowolony. Autor artykułu nie napisał, dlaczego ten system tak dobrze radzi sobie z korkami. I to jest chyba wyjątkowe w porównaniu z innymi rozwiązaniami. Każdy użytkownik NaviExperta jest elementem systemu wykrywania wąskich gardeł na trasie. System na bieżąco rejestruje czas przejazdu każdego użytkownika NaviExperta poszczególnymi odcinkami jego trasy, zbiera te dane do kupy, przetwarza i na tej podstawie ocenia gdzie w danym momencie robi się korek. To rozwiązanie opracowali pracownicy poznańskiej politechniki i - jak się przekonałem - świetnie się sprawdza w życiu.

Faktem jest, że obserwowanie ekranu komórki w czasie jazdy nie jest wygodne. Ale mi zupełnie wystarcza słuchanie poleceń głosowych. I nie trzeba nawet kupować słuchawki bluetooth, bo komórka bez zestawu słuchawkowego działa w trybie głośnomówiącym.

NaviExpert dobrze działa także w małych miejscowościach. Już nie raz zaskoczył mnie znajomością adresów tam, gdzie AutoMapa stawała się bezradna.

No i bardzo sprawdza się system ostrzegania przed fotoradarami i miejscami częstych kontroli drogowych. Przez te kilka miesięcy tylko raz NaviExpert nie uprzedził mnie przed fotoradarem. Ale to było w małej wsi, na jakiejś bocznej drodze i wydaje mi się, że radar został postawiony kilka dni wcześniej. Kiedy go zobaczyłem, sam zgłosiłem jego lokalizację. Robi się to naciskając klawisz 2 na komórce. System od razu zanotował. W drodze powrotnej już uprzedzał mnie o tym nowym fotoradarze.

I warto jeszcze chyba wspomnieć o tym, że jeśli ktoś nie chce często korzystać z nawigacji i płacić rocznego abonamentu, może kupować pojedyncze, np. 48h dostępy do systemu płacąc SMSem.

System ma kilka drobnych wad, o których pisał autor artykułu. Ale, generalnie, jestem bardzo zadowolony.
    • Gość: R. Sposób na korki? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.10.08, 12:19
      Naviexpert jest ok ale jednak poległ całkowicie za granicą. Nie zna takiego
      miasta jak Kolonia. Nie słyszał o Wilnie. Gdyby firma zainwestowała i trochę
      podreperowała mapy zagraniczne to byłby to bezkonkurencyjny nawigator. Na
      polskich drogach jeszcze nigdy mnie nie zawiódł, ale reszta Europy to totalna
      porażka.

Druga rzecz to stabilność aplikacji, na nokii 6288 po prostu się nie da. Lista
      kompatybilnych telefonów jest nieaktualna. Bo to ze aplikacja się uruchomi, to
      jeszcze nie wszystko. Na 6288 działało niestabilnie, wieszało się i
      wyskakiwały błędy, chociaż producent nigdzie się do tego nie przyznaje.

Macie dobry produkt, ale traktujcie Klienta jak człowieka a nie idiotę. Jeśli
      nie macie map Europy to napiszcie to na stronie, zamiast polecać nawigację na
      zagraniczne trasy. Skończyło się to dla mnie tak, że co chwila musiałem
      kupować lokalne mapy na stacjach benzynowych. Tyle mnie kosztowało zaufanie do
      firmy i zawiodłem się.

pzdr
      r.

• Gość: tomek Re: Sposób na korki? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.10.08, 12:42
        Jestem trochę zaskoczony tą opinią o kiepskim działaniu NaviExperta za granicą Polski. Nie byłem, co prawda w Wilnie, ale wybrałem się z nim latem do małej miejscowości w Niemczech, na wyspie Rugia. Trafiłem bez problemu i to świetną trasą. Jeździełem po tej wyspie przez tydzień i NaviExpert prowadził mnie zawsze bezbłędnie. Prawdopodobnie wpisałeś Monachium po polsku, zamiast oryginalną pisownię miasta, tzn. Munich. Może z Wilnem było podobnie - Wilno zamiast Vilniaus? To jest najprostsze wyjaśnienie - sprawdziłem oba podane przez ciebie miasta w moim NaviExpercie (wer. 4.1) i u mnie wszystko jest ok. Ale wpisywałem nazwy w oryginalnej pisowni.

Warto też, abyś upewnił się, czy w ogóle kupiłeś sobie dostęp do modułu nawigacji za granicami Polski.

Ze stabilnością NaviExperta miałem tylko raz problem (nokia e51) - jak zdecydowałem się zainstalować wersję beta programu. Faktycznie, powiesił mi się dwa razy. Teraz nie korzystam z wersji beta (wersja testowa pozwalała na korzystanie z systemu przez jakiś czas za darmo) i wszystko jest ok.
    • Gość: olo331 Sposób na korki? IP: *.net 09.10.08, 14:37
      ja piernicze ale nowosc!!! jezdze od roku VW i tam juz jest to od dawna, co
      prawda w DE anie PL ale jest!!! PL jest zacofana, dobrze ze zabieraja nam EURO 12
      • Gość: amanda Re: Sposób na korki? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.10.08, 17:30
        Na szczęście "nasza kiełbasa już dawno przegoniła ich kiełbasę" ;-) a i o
        zabieraniu EURO 2012 jest tylko głośno w mediach a faktycznie robimy swoje.
        Pozdrawiam zgorzkniałego z Niemiec.
        Ama
    • Gość: Wojtek z Tłuszcza Polecam naviexperta każdemu Warszawiakowi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.10.08, 20:05
      Mieszkam w Tłuszczu a pracuję w Warszawie. Kupiłem sobie Nokie 6110
      Navigator. I ta za przeproszeniem "Nokia Maps" nadaje się do
      podtarcia d..y. Na forach znalazłem info o naviexpercie i
      wypróbowałem za SMSa. No i kupiłem sobie abonament na 2 lata.
      Faktycznie, pomimo niewielkich wad, jest to program, który pomaga
      jeździć po Warszawie. Po Polsce nie jeżdżę więc nie mam opinii.
    • Gość: NaviExpert Odpowiedź w sprawie sponsorowania IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.10.08, 21:31
      Nasza firma nie ma zwyczaju sponsorowania artykułów publikowanych jako teksty
      dziennikarskie. Udostępniamy jedynie dziennikarzom telefon z nawigacją na
      kilka dni do niezależnych tekstów. W żaden sposób nie narzucamy treści
      ewentualnych artykułów, które zostaną opublikowane po takim teście.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka