Dodaj do ulubionych

Windows 7 - pierwsze oficjalne informacje

29.10.08, 09:12
a miało być tak szybko... i tak skromnie... a tu Microsoft fundje
nam jedynie facelifting Visty ;/
Obserwuj wątek
    • Gość: anonim2 Windows 7 - pierwsze oficjalne informacje IP: *.chello.pl 29.10.08, 09:22
      Heh... na cholerę te wszystkie "dodatki". Szkoda, że nie będzie można wybrać
      sobie jak wyglądać interfejs np. wersja nieobciążająca CPU i wygląd jak w win98,
      wersja kolejna-lepszy wygląd, kolejna-najlepszy czy coś w ten deseń. Mi np.
      niepotrzebne są te wszystkie "udogodnienia", a jeśli chcę coś takiego to
      instaluje odpowiedni program, który mi porządkuje te rzeczy. Niech dadzą
      człowiekowi jakiś wybór !
      • Gość: smeagol_s Dziennikarzyna frajer sugeruje że Vista była pierw IP: *.pryde.devnet.pl 29.10.08, 09:38
        pierwowzorem efektów graficznych pulpitu. Żenada. Jak ktoś nie ma pojęcia o czym
        pisze to powinien zmienić temat albo zawód.
        • krycha_z_gazowni Re: Dziennikarzyna frajer sugeruje że Vista była 29.10.08, 10:28
          Nie chodzi o to, "kto by pierwszy"...
          Mowinien sie skupic na dziesitkach wad, ktore wytykane
          sa Viscie a nie rozwijaniu efektow graficznych pulpitu!
    • Gość: lopezik Re: Windows 7 - pierwsze oficjalne informacje IP: 213.180.137.* 29.10.08, 09:23
      MS sczyci sie jakimis nowymi funkcjonalnosciami, ktore w MAC OS X sa
      od kilku lat. dobre :))))))
    • Gość: michuk Windows 7 - pierwsze oficjalne informacje IP: *.range81-155.btcentralplus.com 29.10.08, 09:23
      Hmm tyle, że to co pokazał Microsoft pod względem wyglądu w Windows7 mają już
      użytkownicy środowiska KDE4 dla Linuksa. Kilka zrzutów z KDE 4.2:
      jakilinux.org/kde/przeglad-mozliwosci-kde-42-svn/
      • Gość: Andy Re: Windows 7 - pierwsze oficjalne informacje IP: *.acn.waw.pl 29.10.08, 10:02
        > Hmm tyle, że to co pokazał Microsoft pod względem wyglądu w Windows7
        > mają już użytkownicy środowiska KDE4 dla Linuksa. Kilka zrzutów z
        > KDE 4.2: jakilinux.org/kde/przeglad-mozliwosci-kde-42-svn/

To co jest na zrzutach wygląda po prostu nieestetycznie i brzydko. Zresztą to od
        dawna cecha charakterystyczna nie tylko kde ale i gnome.
        • bartosz_hardek Re: Windows 7 - pierwsze oficjalne informacje 29.10.08, 10:07
          > To co jest na zrzutach wygląda po prostu nieestetycznie i brzydko. Zresztą to o
          > d
          > dawna cecha charakterystyczna nie tylko kde ale i gnome.

:D
          Jeżeli Ci nie pasi, to możesz w łatwy sposób zarówno gnome'a jak i KDE przerobić na vistę. Ale pytam: po co? Obydwa otwarte środowiska są kilkanaście razy bardziej konfigurowalne :).
          • Gość: Andy Re: Windows 7 - pierwsze oficjalne informacje IP: *.acn.waw.pl 29.10.08, 12:56
            > Jeżeli Ci nie pasi, to możesz w łatwy sposób zarówno gnome'a jak i
            > KDE przerobić na vistę. Ale pytam: po co? Obydwa otwarte środowiska
            > są kilkanaście razy bardziej konfigurowalne :).

Nie zajmuje się konfigurowaniem tylko pracą :) Ja chce usiąść i pracować w
            estetycznym środowisku a nie grzebać się w konfiguracji.
            • smutas Re: Windows 7 - pierwsze oficjalne informacje 29.10.08, 14:15
              Troche racji masz, z tym, ze Windows mozna z cala odpowiedzialnoscia porownac do
              eleganckiego biurka z mahoniu gdzie szuflady to takie dekoracyjne dodatki,
              ktorych nie da sie otworzyc. Z drugiej strony slowo "koniguracja" brzmi zbyt
              powaznie jak na okreslenie zmian ukladu i wygladu tego wirtualnego biurka. W
              pracy jednak wazniejsza jest funkcjonalnosc a o gustach sie nie dyskutuje. Mnie
              osobiscie podoba sie KDE w obu wersjach, Gnome.... nie za bardzo. Ale
              wprowadzenie zmain w wygladzie jest doprawdy proste a do tego "prosto z pudelka"
              mam do dyspozycji wiele "desktopow" przez proste skroty klawiatorowe
              (alt+ctrl+Fx) moge przelaczyc sie z jednego menagera do kolejnego czy do pelnego
              trybu tekstowego. Moze to takie male co-nie-co ale cieszy i powoduje uczucie
              klaustrofobi gdy musze pracowac w Windows.

cheers
    • Gość: darek Windows 7 - pierwsze oficjalne informacje IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.10.08, 09:34
      no ciekawe jak to będzie wyglądało w rzeczywistości. mam nadzieje że nie
      bedzie tak pamięciozerne jak vista. wole xp

--
      www.youtube.com/watch?v=nKifyFoRyZo&e
    • Gość: x Re: Windows 7 - pierwsze oficjalne informacje IP: *.ds11.agh.edu.pl 29.10.08, 09:40
      przeciagniecie okna powoduje maksymalizacje, NIEEEEEEEEEEEEE Ja akurat lubie sobie czasem poprzestawiac kilka okienek tak zeby było mi wygodnie pracowac a jeśli one beda sie co chwila same maksymalizowac przy przesunieciu w góre to ja dziekuje za takie ulepszenie...
    • Gość: Doctor Windows 7 - pierwsze oficjalne informacje IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.10.08, 10:08
      Jeśli chodzi o te automatycznie maksymalizujące się okna, to nie po raz pierwszy
      m$ uznaje, że lepiej od użytkownika wie co on chce zrobić - żenada i kolejny
      windowsiany wkurzacz.
      A co do animacji, podglądu okienek itp - Linux (nie tylko w KDE jak pisał jeden
      z przedmówców, ale w Gnome też) oraz Mac OS oferują takie funkcje już od dawna.
      I to bez zauważalnego spowolnienia pracy systemu, co niestety w viście nie ma
      miejsca.
      W skrócie - na rynku systemów operacyjnych śpiochy z M$ zaczynają zauważać, że
      konkurencja zostawia ich technologicznie daleko w tyle, i próbują gonić. Biorąc
      pod uwagę jak to wygląda w przypadku IE - rewelacji bym się nie spodziewał...

I jeszcze słówko do autora artykułu: czas wrócić do rzeczywistości i przyjąć do
      wiadomości fakt, że microsoft nie jest już awangardą (o ile kiedykolwiek nią
      był) i to nie konkurencja tworzy rozwiązania podobne do windowsianych, ale jest
      dokładnie na odwrót...
    • Gość: Ooooo Windows 7 - pierwsze oficjalne informacje IP: *.pool.einsundeins.de 29.10.08, 10:10
      "W odróżnieniu od Visty, gdzie gadżety rezydują na Pasku bocznym, w Windows 7
      mogą być one "zawieszone" bezpośrednio na pulpicie."

Co za debil pisal ten tekst. Przeciez juz dzisiaj jest to mozliwe w Viscie. :D
    • Gość: sarkasta Interface wygląda jakby Aero skrzyżowano z KDE IP: 212.191.200.* 29.10.08, 10:17
      Paskudny kundel z tego wyszedł...
      Jednym słowem to co dostaniemy to Vistę SP3 ze zmienionym
      międzymordziem - dziękuję postoję.
      • Gość: coss Re: Interface wygląda jakby Aero skrzyżowano z KD IP: *.strong-pc.com 29.10.08, 10:23
        m$ to jednak debile są...
        Vista się generalnie nie podoba, bo jest wooooolna i ma mnóstwo
        pierdół, które nietylko nie a potrzebne, ale przeszkadzają w pracy.
        Co robi m$?
        Nie odchudza nowego systemu (ciekawe czy będzie chodził na
        czterordzeniowych prockach, czy wymagał jakichs lepszych....?),daje
        za to więcej pierdół i jeszcze bardziej mulący interfejs.
        Na bank użytkownicy zmienią od razu zdanie :]
        • go_bsh Re: Interface wygląda jakby Aero skrzyżowano z KD 29.10.08, 10:31
          Gość portalu: coss napisał(a):

> m$ to jednak debile są...
          > Vista się generalnie nie podoba, bo jest wooooolna i ma mnóstwo
          > pierdół, które nietylko nie a potrzebne, ale przeszkadzają w pracy.
          > Co robi m$?
          > Nie odchudza nowego systemu (ciekawe czy będzie chodził na
          > czterordzeniowych prockach, czy wymagał jakichs
          lepszych....?),daje
          > za to więcej pierdół i jeszcze bardziej mulący interfejs.
          > Na bank użytkownicy zmienią od razu zdanie :]

Dlaczego nieznając produktu przyznajesz sobie prawo do wypowiadania
          się na jego temat?
          • Gość: V Re: Interface wygląda jakby Aero skrzyżowano z KD IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.10.08, 11:02
            go_bsh napisał:
            > Dlaczego nieznając produktu przyznajesz sobie prawo do
            wypowiadania się na jego temat?

Niestety, we współczesnym Internecie to powszechne: im mniej ktoś
            wie na dany temat, tym częściej i głośniej zabiera na ten temat
            głos.
            Dlaczego tak się dzieje? To już osobny temat...
        • Gość: Ooooo Re: Interface wygląda jakby Aero skrzyżowano z KD IP: *.pool.einsundeins.de 29.10.08, 10:32
          > Vista się generalnie nie podoba, bo jest wooooolna i ma mnóstwo
          > pierdół, które nietylko nie a potrzebne, ale przeszkadzają w pracy.

Visty nie znasz, biedaku.
    • Gość: tomas Windows 7 - pierwsze oficjalne informacje IP: *.171.188.70.static.crowley.pl 29.10.08, 10:20
      Wszystkie te rewelacje z oknami i paskiem zadań są dostępne od dawna w MacOS -
      dashboard itp. Czy chłopaki z Redmond nie mogą w końcu wymyśleć czegoś nowego,
      tylko zżynać z innych?
      Ps. a Paint obecny w Windows 7 mnie rozwalił;-) - niezniszczalny jest chyba..
      • go_bsh Re: Windows 7 - pierwsze oficjalne informacje 29.10.08, 10:30
        WIDAĆ, ŻE WIN7 NIE WIDZIAŁEŚ :p
    • Gość: RE. Hot VISTA 7 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.10.08, 10:22
      Czyli pare zbednych wodotryskow + vita. W bambuko ten ms leci az sie smiac chce. Przeciez to co opisano w artykule mozna by wmontowac w viste (beznadziejna IMO) via kolejny service pack, ale .......... kasy nie mozna by wydoic z naiwnych klientow. Mam nadzieje, ze nadciagajacy kryzys przywroci rozsadek niezbedny przy wydawaniu kasy.
    • Gość: Mr. X Windows 7 - pierwsze oficjalne informacje IP: 217.96.21.* 29.10.08, 10:31
      I tak linux rulez !
    • Gość: f. dramat IP: *.multi-play.net.pl 29.10.08, 10:57
      pomijając spodziewaną schedę po Viście czyli mułowatość muszę stwierdzić, że
      większej graficznej cepelii nie widziałem.
    • Gość: Walisław Koński Windows 7 - pierwsze oficjalne informacje IP: *.acn.waw.pl 29.10.08, 11:00
      "Pasek zadań stał się zupełnie przezroczysty i zniknęły z niego
      etykietki tekstowe. Mamy do czynienia wyłącznie z podświetlonymi
      ikonami znaczących rozmiarów"

Zaraz. Przecież to opis Docka z Mac OS X :) Jak zwykle Microsoft
      kopiuje dobre wzorce (podobnie jak same okienka, na których tylko
      przestawił przycisk do zamykania w inne miejsce, myszkę z kursorem,
      którego kolor zmienił dla niepoznaki na biały, widgety, którym
      zmienił nazwę na "gadgets", Expose, które pod Vistą tylko ładnie
      wygląda, ale utraciło funkcjonalność z OS X)... a teraz Dock.

Z tą maksymalizacją okien na biurku (pulpicie) to raczej zły pomysł.
      Nigdy nie maksymalizuję okien, okno na cały ekran dobre było w
      czasach 15" monitorów i rozdzielczości 800x600. Okno np.
      przeglądarki internetowej na 24" albo 30" ekranie (2560x1600) nie
      może pokrywać jego całej przestrzeni, bo to wygląda koszmarnie i
      przeszkadza w pracy.
    • Gość: kbm Windows 7 - pierwsze oficjalne informacje IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.10.08, 11:05
      ale fajny linuks
    • Gość: mark Ludzie kupia Windows 7, ignorując darmowego Linuxa IP: 62.108.164.* 29.10.08, 11:07
      Stara prawda w biznesie mówi, ze dobry jest ten produkt który ludzie
      kupują, a nie ten który dysponuje "obiektywnie" lepszymi
      parametrami. Zrozumienie tego prostego faktu jest podstawą biznesu.
      A windows to biznes, nie zabawa.
    • Gość: ddfg Windows 7 - pierwsze oficjalne informacje IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.10.08, 11:08
      czyzby wykorzystali wreszczie pomysły z linuksa
    • Gość: Proszę Cię Fachowcy... IP: *.chello.pl 29.10.08, 11:13
      Czytając większość wypowiedzi aż dziw bierze, że nikt w Polsce nie wpadł na
      pomysł stworzenia lepszego systemu mimo tak dogłębnej wiedzy jak ma on działać i
      wyglądać. Ależ tu się fachowców marnuje..!
      • Gość: f. Re: Fachowcy... IP: *.multi-play.net.pl 29.10.08, 12:12
        zabłysnąłeś
        • Gość: Blue Re: Fachowcy... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.10.08, 12:23
          Gość portalu: f. napisał(a):
          > zabłysnąłeś

A i owszem, napisał coś z sensem. Zdecydowanie wyróżnił się na tle
          tutejszego bełkotu linuksiarzy i makówkarzy.
          • Gość: YY Re: Fachowcy... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.10.08, 13:03
            Jeśli chodzi o "linuksiarzy" to zrobili oni kilka polskich systemów na bazie
            GNU/Linuks. Ja znam np.: KateOS.
            • go_bsh Re: Fachowcy... 29.10.08, 18:05
              A JAKI JEST ICH UDZIAŁ W RYNKU? :D
              • smutas Re: Fachowcy... 29.10.08, 18:26
                A co udzial w rynku ma wspolnego z jakoscia czy "udzielaniem" sie polskich
                linuksiarzy? SGI nie jest obecny na rynku desktopow a jednak produkuje LEPSZE
                komputery od tych na ktorych dziala Windows (choc jak sobie zazyczysz to tez
                moga ci zainstalowac Windows). Przeprasza, ale Twoj argument nic nie wnosi.
              • Gość: subzero Re: Fachowcy... IP: *.icpnet.pl 29.10.08, 18:46
                No akurat udział linuksów w rynku jest dosyć spory. Zwłaszcza, że często
                obsługują jako serwery, stacje robocze z windows.
                Swoją droga przypomniały mi się czasy 8-bitowców. Jak ktoś chciał mieć grę z
                Bajtka, to wklepywał dziesiątki linii w basic i się cieszył. Teraz często jak
                ktoś nie znajdzie na pulpicie "internetu" w postaci niebieskiego "E", to
                twierdzi, że system jest do "de".
    • Gość: grypsy Windows 7 - pierwsze oficjalne informacje IP: *.broker.com.pl 29.10.08, 11:19
      Ludzie przeciez to wyglada jak KDE. Wg mnie sa to fake screeny. Zobaczcie pasek
      na dole po prawej...jest ewidentnie przycisk przesuwania paska jak w KDE...tak
      asmo glosnik, zywcem wyjety z KDE. Nie mowiac juz o pogodynec, ktora wyglada jak
      podprowadzona z Karamby. Wg mnie te screeny prezentuja przerobione KDE!
    • Gość: Marek Windows 7 - pierwsze oficjalne informacje IP: *.teoc.pl 29.10.08, 11:37
      Co za ohydne kłamstwo!!! Compiz, Beryl od dawna pozwalały na takie efekty
      wizualne o których system WinXP mogł tylko pomarzyć i to właśnie Microsoft
      pozazdrościł Linuxowi efektownych okienek i stylów co uwidoczniło się dodaniem
      do Visty marnej namiastki tego co można osiągnąć w Linuksie.
    • Gość: open source'owiec Windows 7 - pierwsze oficjalne informacje IP: *.chello.pl 29.10.08, 12:01
      "efekty wizualne". srodowisko open source przede wszystkim "efekty wizualne" z
      Visty zna juz od dawna z Linuksow o MacOS'ach nie wspominajac. z ta roznica,
      ze w obu przypadkach do wytworzenia tychze efektow nie sa potrzebne "potwory
      sprzetowe", wystarcza zwykle komputery "biurowe". ot i wielka zasluga
      Microsoftu. Dogonila poziom konkurencji, w dodatku nieudolnie...
    • Gość: Microsyf A ile ramu trzeba na otwarcie okna? IP: 83.71.216.* 29.10.08, 12:06
      Microsoft mam nadzieje, ze ktos to od was przeczyta!
      Kupilem NOWEGO laptopa toshiba, za 2600zl i co!
      Vista PIERDZI I PIERDZI przy otwieraniu okien przy kazdej czynnosci!
      Trzeba bylo wylaczyc WSZYSTKIE CO DO JEDNEGO efekty wizualne, zeby sie
      dalo waszego gw....ego systemu w ogole uzywac.

Maki se kupciem jelopy z Microsyfu!
    • Gość: Herod Re: Windows 7 - pierwsze oficjalne informacje IP: *.tvk.torun.pl 29.10.08, 12:14
      Sfora makówek i linuksiarzy znowu ujada, a karawana jedzie dalej :)

Nie wiem czy czytacie artykuły, które komentujecie, ale na początku jest wyraźnie napisane, że mówimy o demonstracji środowiska graficznego nowego Windows. Nie ma nic o wydajności i stabilności, bo wynurzenia redaktora na temat bazowania na Viście, to zapełniacz miejsca i zwykłe domysły. Dopóki system nie wyjdzie, to nie będzie można napisać o nim rzetelnej publikacji. Nie dzielcie zatem skóry na niedźwiedziu.

Wszelkie komentarze typu "ale przecież to już jest w MacOS i KDE!" są żałosne. Co z tego, że "już jest"? Popularności tych systemów jakoś nie podnosi. Jeśli macie jakieś wątpliwości, to zobaczcie tutaj:
      www.ranking.pl/index.php?page=Ranks:RanksPage&stat=21|OW
      • Gość: Proszę Cię Re: Windows 7 - pierwsze oficjalne informacje IP: *.chello.pl 29.10.08, 12:56
        Linux i Mac mają aż 0,7 razem wzięte. Pomimo tak niesamowitych zalet, o których
        tu można wyczytać z postów tutejszych fachowców. Tylko pogratulować.
        • Gość: subzero Re: Windows 7 - pierwsze oficjalne informacje IP: *.icpnet.pl 29.10.08, 18:49
          Bo przez X lat windows miał 99.999% rynku. Spróbuj teraz kupić lapika, który
          sobie wybrałeś bez dopłacania microsoftowi za dołączony siłą OS.
        • Gość:   Re: Windows 7 - pierwsze oficjalne informacje IP: 91.204.160.* 01.11.08, 20:47
          Zgadza się. Przeświadczenie że komputer jest dla wszystkich
          doprowadziło do powstania Onetu. ;>
          Dodam tylko że stat24 i gemiusa to mam ubite już na ogniomurku
          a google-analytics niestety dopiero w adblocku.
      • smutas Re: Windows 7 - pierwsze oficjalne informacje 29.10.08, 19:19
        Fajne zestawienie. Szkoda, ze zawiera tylko poskie strony odwiedzane z Polski.
        Czyli ja sie tam juz nie znalazlem :-) Ciekawe jak to wyglada w skali globalnej.
        Zdaje mi sie, ze jednak uzytkownikow Maca jest wiecej. I inna analiza by sie
        przydala - ilosc, lub procentowy udzial "odwiedzin" ale w rozbiciu na czas. Tzn.
        Weekendy i po godz. 16:00. Domyslam sie, ze spora liczba ludzi uzywa internetu z
        pracy, kozystajac z "firmowych" XP. No i ile z tych Windowsow to systemy legalne
        inaczej :-)
        cheers
    • Gość: Dzikus Windows 7 - pierwsze oficjalne informacje IP: 62.29.165.* 29.10.08, 12:40
      A ja chociaz używam na co dzien Linuxa z KDE czasem z Gnomem (kiedy muszę bo go
      niecierpię) to uważam że żaden projekt otwarty nie ma takiego wygladu jak
      winshit. Na razie im daleko. I nie przekonuje mnie zaden Compiz (zbędne
      sztuczki). I choć uzywam KDE ponad pół roku nie przekonuje mnie on ani trochę.
      Jednak wolę używać Linuxa z KDE niż np. MacOS który wogólne nie jest elastyczny
      w konfiguracji.
    • Gość: gosc Libraries IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.10.08, 13:14
      Toz to amiga miala 20 lat temu :D

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka