dj_dlugi 29.10.08, 09:12 a miało być tak szybko... i tak skromnie... a tu Microsoft fundje nam jedynie facelifting Visty ;/ Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: anonim2 Windows 7 - pierwsze oficjalne informacje IP: *.chello.pl 29.10.08, 09:22 Heh... na cholerę te wszystkie "dodatki". Szkoda, że nie będzie można wybrać sobie jak wyglądać interfejs np. wersja nieobciążająca CPU i wygląd jak w win98, wersja kolejna-lepszy wygląd, kolejna-najlepszy czy coś w ten deseń. Mi np. niepotrzebne są te wszystkie "udogodnienia", a jeśli chcę coś takiego to instaluje odpowiedni program, który mi porządkuje te rzeczy. Niech dadzą człowiekowi jakiś wybór ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: smeagol_s Dziennikarzyna frajer sugeruje że Vista była pierw IP: *.pryde.devnet.pl 29.10.08, 09:38 pierwowzorem efektów graficznych pulpitu. Żenada. Jak ktoś nie ma pojęcia o czym pisze to powinien zmienić temat albo zawód. Odpowiedz Link Zgłoś
krycha_z_gazowni Re: Dziennikarzyna frajer sugeruje że Vista była 29.10.08, 10:28 Nie chodzi o to, "kto by pierwszy"... Mowinien sie skupic na dziesitkach wad, ktore wytykane sa Viscie a nie rozwijaniu efektow graficznych pulpitu! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lopezik Re: Windows 7 - pierwsze oficjalne informacje IP: 213.180.137.* 29.10.08, 09:23 MS sczyci sie jakimis nowymi funkcjonalnosciami, ktore w MAC OS X sa od kilku lat. dobre :)))))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: michuk Windows 7 - pierwsze oficjalne informacje IP: *.range81-155.btcentralplus.com 29.10.08, 09:23 Hmm tyle, że to co pokazał Microsoft pod względem wyglądu w Windows7 mają już użytkownicy środowiska KDE4 dla Linuksa. Kilka zrzutów z KDE 4.2: jakilinux.org/kde/przeglad-mozliwosci-kde-42-svn/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Andy Re: Windows 7 - pierwsze oficjalne informacje IP: *.acn.waw.pl 29.10.08, 10:02 > Hmm tyle, że to co pokazał Microsoft pod względem wyglądu w Windows7 > mają już użytkownicy środowiska KDE4 dla Linuksa. Kilka zrzutów z > KDE 4.2: jakilinux.org/kde/przeglad-mozliwosci-kde-42-svn/ To co jest na zrzutach wygląda po prostu nieestetycznie i brzydko. Zresztą to od dawna cecha charakterystyczna nie tylko kde ale i gnome. Odpowiedz Link Zgłoś
bartosz_hardek Re: Windows 7 - pierwsze oficjalne informacje 29.10.08, 10:07 > To co jest na zrzutach wygląda po prostu nieestetycznie i brzydko. Zresztą to o > d > dawna cecha charakterystyczna nie tylko kde ale i gnome. :D Jeżeli Ci nie pasi, to możesz w łatwy sposób zarówno gnome'a jak i KDE przerobić na vistę. Ale pytam: po co? Obydwa otwarte środowiska są kilkanaście razy bardziej konfigurowalne :). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Andy Re: Windows 7 - pierwsze oficjalne informacje IP: *.acn.waw.pl 29.10.08, 12:56 > Jeżeli Ci nie pasi, to możesz w łatwy sposób zarówno gnome'a jak i > KDE przerobić na vistę. Ale pytam: po co? Obydwa otwarte środowiska > są kilkanaście razy bardziej konfigurowalne :). Nie zajmuje się konfigurowaniem tylko pracą :) Ja chce usiąść i pracować w estetycznym środowisku a nie grzebać się w konfiguracji. Odpowiedz Link Zgłoś
smutas Re: Windows 7 - pierwsze oficjalne informacje 29.10.08, 14:15 Troche racji masz, z tym, ze Windows mozna z cala odpowiedzialnoscia porownac do eleganckiego biurka z mahoniu gdzie szuflady to takie dekoracyjne dodatki, ktorych nie da sie otworzyc. Z drugiej strony slowo "koniguracja" brzmi zbyt powaznie jak na okreslenie zmian ukladu i wygladu tego wirtualnego biurka. W pracy jednak wazniejsza jest funkcjonalnosc a o gustach sie nie dyskutuje. Mnie osobiscie podoba sie KDE w obu wersjach, Gnome.... nie za bardzo. Ale wprowadzenie zmain w wygladzie jest doprawdy proste a do tego "prosto z pudelka" mam do dyspozycji wiele "desktopow" przez proste skroty klawiatorowe (alt+ctrl+Fx) moge przelaczyc sie z jednego menagera do kolejnego czy do pelnego trybu tekstowego. Moze to takie male co-nie-co ale cieszy i powoduje uczucie klaustrofobi gdy musze pracowac w Windows. cheers Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: darek Windows 7 - pierwsze oficjalne informacje IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.10.08, 09:34 no ciekawe jak to będzie wyglądało w rzeczywistości. mam nadzieje że nie bedzie tak pamięciozerne jak vista. wole xp -- www.youtube.com/watch?v=nKifyFoRyZo&e Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: x Re: Windows 7 - pierwsze oficjalne informacje IP: *.ds11.agh.edu.pl 29.10.08, 09:40 przeciagniecie okna powoduje maksymalizacje, NIEEEEEEEEEEEEE Ja akurat lubie sobie czasem poprzestawiac kilka okienek tak zeby było mi wygodnie pracowac a jeśli one beda sie co chwila same maksymalizowac przy przesunieciu w góre to ja dziekuje za takie ulepszenie... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Doctor Windows 7 - pierwsze oficjalne informacje IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.10.08, 10:08 Jeśli chodzi o te automatycznie maksymalizujące się okna, to nie po raz pierwszy m$ uznaje, że lepiej od użytkownika wie co on chce zrobić - żenada i kolejny windowsiany wkurzacz. A co do animacji, podglądu okienek itp - Linux (nie tylko w KDE jak pisał jeden z przedmówców, ale w Gnome też) oraz Mac OS oferują takie funkcje już od dawna. I to bez zauważalnego spowolnienia pracy systemu, co niestety w viście nie ma miejsca. W skrócie - na rynku systemów operacyjnych śpiochy z M$ zaczynają zauważać, że konkurencja zostawia ich technologicznie daleko w tyle, i próbują gonić. Biorąc pod uwagę jak to wygląda w przypadku IE - rewelacji bym się nie spodziewał... I jeszcze słówko do autora artykułu: czas wrócić do rzeczywistości i przyjąć do wiadomości fakt, że microsoft nie jest już awangardą (o ile kiedykolwiek nią był) i to nie konkurencja tworzy rozwiązania podobne do windowsianych, ale jest dokładnie na odwrót... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ooooo Windows 7 - pierwsze oficjalne informacje IP: *.pool.einsundeins.de 29.10.08, 10:10 "W odróżnieniu od Visty, gdzie gadżety rezydują na Pasku bocznym, w Windows 7 mogą być one "zawieszone" bezpośrednio na pulpicie." Co za debil pisal ten tekst. Przeciez juz dzisiaj jest to mozliwe w Viscie. :D Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sarkasta Interface wygląda jakby Aero skrzyżowano z KDE IP: 212.191.200.* 29.10.08, 10:17 Paskudny kundel z tego wyszedł... Jednym słowem to co dostaniemy to Vistę SP3 ze zmienionym międzymordziem - dziękuję postoję. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: coss Re: Interface wygląda jakby Aero skrzyżowano z KD IP: *.strong-pc.com 29.10.08, 10:23 m$ to jednak debile są... Vista się generalnie nie podoba, bo jest wooooolna i ma mnóstwo pierdół, które nietylko nie a potrzebne, ale przeszkadzają w pracy. Co robi m$? Nie odchudza nowego systemu (ciekawe czy będzie chodził na czterordzeniowych prockach, czy wymagał jakichs lepszych....?),daje za to więcej pierdół i jeszcze bardziej mulący interfejs. Na bank użytkownicy zmienią od razu zdanie :] Odpowiedz Link Zgłoś
go_bsh Re: Interface wygląda jakby Aero skrzyżowano z KD 29.10.08, 10:31 Gość portalu: coss napisał(a): > m$ to jednak debile są... > Vista się generalnie nie podoba, bo jest wooooolna i ma mnóstwo > pierdół, które nietylko nie a potrzebne, ale przeszkadzają w pracy. > Co robi m$? > Nie odchudza nowego systemu (ciekawe czy będzie chodził na > czterordzeniowych prockach, czy wymagał jakichs lepszych....?),daje > za to więcej pierdół i jeszcze bardziej mulący interfejs. > Na bank użytkownicy zmienią od razu zdanie :] Dlaczego nieznając produktu przyznajesz sobie prawo do wypowiadania się na jego temat? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: V Re: Interface wygląda jakby Aero skrzyżowano z KD IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.10.08, 11:02 go_bsh napisał: > Dlaczego nieznając produktu przyznajesz sobie prawo do wypowiadania się na jego temat? Niestety, we współczesnym Internecie to powszechne: im mniej ktoś wie na dany temat, tym częściej i głośniej zabiera na ten temat głos. Dlaczego tak się dzieje? To już osobny temat... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ooooo Re: Interface wygląda jakby Aero skrzyżowano z KD IP: *.pool.einsundeins.de 29.10.08, 10:32 > Vista się generalnie nie podoba, bo jest wooooolna i ma mnóstwo > pierdół, które nietylko nie a potrzebne, ale przeszkadzają w pracy. Visty nie znasz, biedaku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tomas Windows 7 - pierwsze oficjalne informacje IP: *.171.188.70.static.crowley.pl 29.10.08, 10:20 Wszystkie te rewelacje z oknami i paskiem zadań są dostępne od dawna w MacOS - dashboard itp. Czy chłopaki z Redmond nie mogą w końcu wymyśleć czegoś nowego, tylko zżynać z innych? Ps. a Paint obecny w Windows 7 mnie rozwalił;-) - niezniszczalny jest chyba.. Odpowiedz Link Zgłoś
go_bsh Re: Windows 7 - pierwsze oficjalne informacje 29.10.08, 10:30 WIDAĆ, ŻE WIN7 NIE WIDZIAŁEŚ :p Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: RE. Hot VISTA 7 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.10.08, 10:22 Czyli pare zbednych wodotryskow + vita. W bambuko ten ms leci az sie smiac chce. Przeciez to co opisano w artykule mozna by wmontowac w viste (beznadziejna IMO) via kolejny service pack, ale .......... kasy nie mozna by wydoic z naiwnych klientow. Mam nadzieje, ze nadciagajacy kryzys przywroci rozsadek niezbedny przy wydawaniu kasy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mr. X Windows 7 - pierwsze oficjalne informacje IP: 217.96.21.* 29.10.08, 10:31 I tak linux rulez ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: f. dramat IP: *.multi-play.net.pl 29.10.08, 10:57 pomijając spodziewaną schedę po Viście czyli mułowatość muszę stwierdzić, że większej graficznej cepelii nie widziałem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Walisław Koński Windows 7 - pierwsze oficjalne informacje IP: *.acn.waw.pl 29.10.08, 11:00 "Pasek zadań stał się zupełnie przezroczysty i zniknęły z niego etykietki tekstowe. Mamy do czynienia wyłącznie z podświetlonymi ikonami znaczących rozmiarów" Zaraz. Przecież to opis Docka z Mac OS X :) Jak zwykle Microsoft kopiuje dobre wzorce (podobnie jak same okienka, na których tylko przestawił przycisk do zamykania w inne miejsce, myszkę z kursorem, którego kolor zmienił dla niepoznaki na biały, widgety, którym zmienił nazwę na "gadgets", Expose, które pod Vistą tylko ładnie wygląda, ale utraciło funkcjonalność z OS X)... a teraz Dock. Z tą maksymalizacją okien na biurku (pulpicie) to raczej zły pomysł. Nigdy nie maksymalizuję okien, okno na cały ekran dobre było w czasach 15" monitorów i rozdzielczości 800x600. Okno np. przeglądarki internetowej na 24" albo 30" ekranie (2560x1600) nie może pokrywać jego całej przestrzeni, bo to wygląda koszmarnie i przeszkadza w pracy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kbm Windows 7 - pierwsze oficjalne informacje IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.10.08, 11:05 ale fajny linuks Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mark Ludzie kupia Windows 7, ignorując darmowego Linuxa IP: 62.108.164.* 29.10.08, 11:07 Stara prawda w biznesie mówi, ze dobry jest ten produkt który ludzie kupują, a nie ten który dysponuje "obiektywnie" lepszymi parametrami. Zrozumienie tego prostego faktu jest podstawą biznesu. A windows to biznes, nie zabawa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ddfg Windows 7 - pierwsze oficjalne informacje IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.10.08, 11:08 czyzby wykorzystali wreszczie pomysły z linuksa Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Proszę Cię Fachowcy... IP: *.chello.pl 29.10.08, 11:13 Czytając większość wypowiedzi aż dziw bierze, że nikt w Polsce nie wpadł na pomysł stworzenia lepszego systemu mimo tak dogłębnej wiedzy jak ma on działać i wyglądać. Ależ tu się fachowców marnuje..! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Blue Re: Fachowcy... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.10.08, 12:23 Gość portalu: f. napisał(a): > zabłysnąłeś A i owszem, napisał coś z sensem. Zdecydowanie wyróżnił się na tle tutejszego bełkotu linuksiarzy i makówkarzy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: YY Re: Fachowcy... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.10.08, 13:03 Jeśli chodzi o "linuksiarzy" to zrobili oni kilka polskich systemów na bazie GNU/Linuks. Ja znam np.: KateOS. Odpowiedz Link Zgłoś
smutas Re: Fachowcy... 29.10.08, 18:26 A co udzial w rynku ma wspolnego z jakoscia czy "udzielaniem" sie polskich linuksiarzy? SGI nie jest obecny na rynku desktopow a jednak produkuje LEPSZE komputery od tych na ktorych dziala Windows (choc jak sobie zazyczysz to tez moga ci zainstalowac Windows). Przeprasza, ale Twoj argument nic nie wnosi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: subzero Re: Fachowcy... IP: *.icpnet.pl 29.10.08, 18:46 No akurat udział linuksów w rynku jest dosyć spory. Zwłaszcza, że często obsługują jako serwery, stacje robocze z windows. Swoją droga przypomniały mi się czasy 8-bitowców. Jak ktoś chciał mieć grę z Bajtka, to wklepywał dziesiątki linii w basic i się cieszył. Teraz często jak ktoś nie znajdzie na pulpicie "internetu" w postaci niebieskiego "E", to twierdzi, że system jest do "de". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: grypsy Windows 7 - pierwsze oficjalne informacje IP: *.broker.com.pl 29.10.08, 11:19 Ludzie przeciez to wyglada jak KDE. Wg mnie sa to fake screeny. Zobaczcie pasek na dole po prawej...jest ewidentnie przycisk przesuwania paska jak w KDE...tak asmo glosnik, zywcem wyjety z KDE. Nie mowiac juz o pogodynec, ktora wyglada jak podprowadzona z Karamby. Wg mnie te screeny prezentuja przerobione KDE! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marek Windows 7 - pierwsze oficjalne informacje IP: *.teoc.pl 29.10.08, 11:37 Co za ohydne kłamstwo!!! Compiz, Beryl od dawna pozwalały na takie efekty wizualne o których system WinXP mogł tylko pomarzyć i to właśnie Microsoft pozazdrościł Linuxowi efektownych okienek i stylów co uwidoczniło się dodaniem do Visty marnej namiastki tego co można osiągnąć w Linuksie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: open source'owiec Windows 7 - pierwsze oficjalne informacje IP: *.chello.pl 29.10.08, 12:01 "efekty wizualne". srodowisko open source przede wszystkim "efekty wizualne" z Visty zna juz od dawna z Linuksow o MacOS'ach nie wspominajac. z ta roznica, ze w obu przypadkach do wytworzenia tychze efektow nie sa potrzebne "potwory sprzetowe", wystarcza zwykle komputery "biurowe". ot i wielka zasluga Microsoftu. Dogonila poziom konkurencji, w dodatku nieudolnie... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Microsyf A ile ramu trzeba na otwarcie okna? IP: 83.71.216.* 29.10.08, 12:06 Microsoft mam nadzieje, ze ktos to od was przeczyta! Kupilem NOWEGO laptopa toshiba, za 2600zl i co! Vista PIERDZI I PIERDZI przy otwieraniu okien przy kazdej czynnosci! Trzeba bylo wylaczyc WSZYSTKIE CO DO JEDNEGO efekty wizualne, zeby sie dalo waszego gw....ego systemu w ogole uzywac. Maki se kupciem jelopy z Microsyfu! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Herod Re: Windows 7 - pierwsze oficjalne informacje IP: *.tvk.torun.pl 29.10.08, 12:14 Sfora makówek i linuksiarzy znowu ujada, a karawana jedzie dalej :) Nie wiem czy czytacie artykuły, które komentujecie, ale na początku jest wyraźnie napisane, że mówimy o demonstracji środowiska graficznego nowego Windows. Nie ma nic o wydajności i stabilności, bo wynurzenia redaktora na temat bazowania na Viście, to zapełniacz miejsca i zwykłe domysły. Dopóki system nie wyjdzie, to nie będzie można napisać o nim rzetelnej publikacji. Nie dzielcie zatem skóry na niedźwiedziu. Wszelkie komentarze typu "ale przecież to już jest w MacOS i KDE!" są żałosne. Co z tego, że "już jest"? Popularności tych systemów jakoś nie podnosi. Jeśli macie jakieś wątpliwości, to zobaczcie tutaj: www.ranking.pl/index.php?page=Ranks:RanksPage&stat=21|OW Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Proszę Cię Re: Windows 7 - pierwsze oficjalne informacje IP: *.chello.pl 29.10.08, 12:56 Linux i Mac mają aż 0,7 razem wzięte. Pomimo tak niesamowitych zalet, o których tu można wyczytać z postów tutejszych fachowców. Tylko pogratulować. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: subzero Re: Windows 7 - pierwsze oficjalne informacje IP: *.icpnet.pl 29.10.08, 18:49 Bo przez X lat windows miał 99.999% rynku. Spróbuj teraz kupić lapika, który sobie wybrałeś bez dopłacania microsoftowi za dołączony siłą OS. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Re: Windows 7 - pierwsze oficjalne informacje IP: 91.204.160.* 01.11.08, 20:47 Zgadza się. Przeświadczenie że komputer jest dla wszystkich doprowadziło do powstania Onetu. ;> Dodam tylko że stat24 i gemiusa to mam ubite już na ogniomurku a google-analytics niestety dopiero w adblocku. Odpowiedz Link Zgłoś
smutas Re: Windows 7 - pierwsze oficjalne informacje 29.10.08, 19:19 Fajne zestawienie. Szkoda, ze zawiera tylko poskie strony odwiedzane z Polski. Czyli ja sie tam juz nie znalazlem :-) Ciekawe jak to wyglada w skali globalnej. Zdaje mi sie, ze jednak uzytkownikow Maca jest wiecej. I inna analiza by sie przydala - ilosc, lub procentowy udzial "odwiedzin" ale w rozbiciu na czas. Tzn. Weekendy i po godz. 16:00. Domyslam sie, ze spora liczba ludzi uzywa internetu z pracy, kozystajac z "firmowych" XP. No i ile z tych Windowsow to systemy legalne inaczej :-) cheers Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dzikus Windows 7 - pierwsze oficjalne informacje IP: 62.29.165.* 29.10.08, 12:40 A ja chociaz używam na co dzien Linuxa z KDE czasem z Gnomem (kiedy muszę bo go niecierpię) to uważam że żaden projekt otwarty nie ma takiego wygladu jak winshit. Na razie im daleko. I nie przekonuje mnie zaden Compiz (zbędne sztuczki). I choć uzywam KDE ponad pół roku nie przekonuje mnie on ani trochę. Jednak wolę używać Linuxa z KDE niż np. MacOS który wogólne nie jest elastyczny w konfiguracji. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Libraries IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.10.08, 13:14 Toz to amiga miala 20 lat temu :D Odpowiedz Link Zgłoś