Dodaj do ulubionych

Serwer nazw??

IP: 217.157.9.* 20.11.03, 22:39
Kochani,

Wlasnie chcialem zaresejstrowac domene w NASK. Mam do Was
pytanie - co to jest "serwer nazw", czy jest to adres serwera na ktory
zostanie przeniesiony uzytkownik po wpisaniu mojego adresu??
Dlaczego NASK wymaga az dwoch nazw serwerow??

Za pomoc bede wdzieczny.

Z pozdrawiam z deszczowej Cph,

Lkraw
Obserwuj wątek
    • da.killa Re: Serwer nazw?? 20.11.03, 22:58
      Serwer nazw to takie coś, co zapytane o adres www.twoja.nowa.strona.pl powie, że
      trzeba tego szukać gdzie w okolicach 127.0.0.1. :) Czy w sktórce serwer nazw
      (DNS) tłumaczy urle na adresy ip. Musisz sobie najpierw załatwić wpis na dwóch
      DNSach.
      • Gość: lkraw Re: Serwer nazw?? IP: 217.157.9.* 21.11.03, 09:54
        OK - zeby bylo jasne i zebym spal spokojnie:

Jesli ma dwa adresy: www.costamcostam.neostrada.pl i drugi
        www.costamcostam.w.pl i podam to jako "serwer nazw" do strony
        www.costamcostam.pl - to po wpisaniu tego ostatniego adresu bedzie
        mnie przenosilo na ktorys z tych adresow, tak??
        • Gość: d Re: Serwer nazw?? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.11.03, 12:53
          Nie, nie będzie.
          Trzeba wykupić wpisy do isytniejących serwerów DNS u jakiegoś providera
        • yasny Re: Serwer nazw?? 21.11.03, 13:00
          poszukaj czegos o usludze "parkowanie domeny"
          wzystkie firmy hostingowe oferuja taka usluge
          • Gość: lkraw Re: Serwer nazw?? IP: 217.157.9.* 21.11.03, 13:20
            OK - ale mam teraz wykupione miejsce na serwerze w Neostradzie! To
            nie jest to samo???
            • da.killa Re: Serwer nazw?? 21.11.03, 15:05
              Gość portalu: lkraw napisał(a):

> OK - ale mam teraz wykupione miejsce na serwerze w Neostradzie! To
              > nie jest to samo???

Nie. Co innego serwer WWW, a co innego serwer DNS.

wiem.onet.pl/wiem/0162ed.html
            • Gość: piecyk gazowy Re: Serwer nazw?? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.11.03, 15:07
              Do miejsca na serwerze www Neostrady nie da się "podpiąć" domeny. To możliwe
              jest dodpiero przy DSL.
              • Gość: lkraw Re: Serwer nazw?? IP: 217.157.9.* 21.11.03, 15:12
                Czyli co?? Musze kupic miejsce na serwerze??? Bez sensu....

LKkraw
                • Gość: piecyk gazowy Re: Serwer nazw?? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.11.03, 15:15
                  Jeśli chcesz mieć stronę we własnej domenie, to musisz kupić: miejsce na
                  serwerze i własną domenę (to dwie rózne rzeczy).
              • da.killa Re: Serwer nazw?? 21.11.03, 15:16
                Gość portalu: piecyk gazowy napisał(a):

> Do miejsca na serwerze www Neostrady nie da się "podpiąć" domeny. To możliwe
                > jest dodpiero przy DSL.

Zaraz zaraz... Chodzi o postawienie serwera na kompie z neostradą, czy o miejsce
                na www jakie daje tepsa jako bonus do neostrady?

Jeśli to pierwsze, to nie ma problemu, nawet mimo zmiennego IP. Co do rugiej
                sytuacji, to się nie wypowiem, bo nic nie wiem o tym na co tepsa pozwala, a na
                co nie.
                • Gość: piecyk gazowy Re: Serwer nazw?? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.11.03, 15:18
                  da.killa napisał:

> Jeśli to pierwsze, to nie ma problemu, nawet mimo zmiennego IP. Co do rugiej
                  > sytuacji, to się nie wypowiem, bo nic nie wiem o tym na co tepsa pozwala, a na
                  > co nie.

Nie pozwala. Pozwala z DSL.
                  • Gość: lkraw Re: Serwer nazw?? IP: 217.157.9.* 21.11.03, 15:24
                    Nic juz nie rozumiem, pogubilem sie i zaczne plakac....

LK
                    • da.killa Re: Serwer nazw?? 21.11.03, 15:28
                      Gość portalu: lkraw napisał(a):

> Nic juz nie rozumiem, pogubilem sie i zaczne plakac....

To zacznij od dokładnego wyjaśnienia co już masz i co chcesz zrobić. Gdzie jest
                      serwer? U Ciebie, czy u Tepsy?

> LK
                      • Gość: lkraw Re: Serwer nazw?? IP: 217.157.9.* 21.11.03, 15:32
                        Lokej,

Od poczatku!

Mam w domu (w Wawie) dostep do Neostrady Plus (czyli 199PLN za
                        miesiac czy jakos tak). Jako usluga dodatkowa tpsa oferuje 100MB na
                        serwer www, na ktorym jest w tej chwili strona (adres:
                        www.looky.neostrada.pl).

Chcialbym kupic w NASK (albo gdziekolwiek indziej - gdzie taniej tym
                        lepiej) domene www.looky.pl, zeby uzytkownicy i-netu po wpisanu
                        www.looky.pl mogli ogladac strone, ktora "siedzi" na serwerze neo+

Czy jest to mozliwe??

Wielkie dzieki za pomoc,

LKraw
                        • gray Re: Serwer nazw?? 21.11.03, 20:34
                          z tego co mówi piecyk i z mojego czytania regulaminu neostrady wynika, że nie
                          jest to możliwe. jest za to możliwe ustanowienie redirecta czyli przekierowania
                          do twojej strony z innego adresu. jest pare firm, które za darmo oferują takie
                          usługi. minusem jest to, że twój adres nie będzie wyglądał jak www.looky.pl ale
                          jak www.looky.*.pl gdzie * będzie nazwą domeny firmy oferującej usługę
                          przekierowania.

znam dwie takie instytucje:
                          www.alias.polbox.pl/inde.html - niestety w tym momencie usługa jest
                          zablokowana ale warto śledzić bo aliasy wyglądają tak:
                          www.twojanazwa.z.pl lub www.twojanazwa.w.pl - łatwo zapamiętać.

www.afraid.org - akcja w pewnym sensie charytatywna - zakładając sobie
                          tam konto możesz budować przekierowania (a również w pełni funkcjonalne CNAME'y
                          oraz subdomeny ipv4 i ipv6) dodając swoją nazwę do domeny udostępnionej przez
                          jakiegoś uprzejmego użytkownika (ja mam gray.hypes.org i
                          gray.ig3.net ). wada jest taka, że domeny zazwyczaj są niełatwe do
                          zapamiętania (długie), z zagranicznymi lub międzynarodowymi końcówkami oraz
                          nigdy nie możesz być pewien czy dana domena któregoś dnia nie zostanie usunięta
                          z listy dostępnych domen co równia się skasowaniu aliasu.

to taka mała alternatywa.
                          • Gość: lkraw Re: Serwer nazw?? IP: 217.157.9.* 21.11.03, 21:44
                            No wlasnie - i jak to jest???

Do tej pory mialem wlasnia alias na polbox. Adres wygladal
                            www.looky.w.pl i normalnie przenosilo na strone neostrady.

Do tej pory wydawalo mi sie, ze zakupienie domeny .pl bedize przenosilo
                            dokladnie tak samo jak .w.pl ale chyba sie myle.

Chodzi mi wylacznie o adres, nie o miejsce na serwerze.

Wielkie dzieki za rady.

Pozdrawiam,

LKkraw
                            • gray Re: Serwer nazw?? 22.11.03, 19:05
                              > Do tej pory wydawalo mi sie, ze zakupienie domeny .pl bedize przenosilo
                              > dokladnie tak samo jak .w.pl ale chyba sie myle.

nie nie :) alias i domena to coś zupełnie innego.
                              w aliasie 'dostajesz' _subdomenę_ domeny np. w.pl . będąc właścicielem domeny
                              looky.pl mógłbyś sam tworzyć swoje subdomeny itp.
                              • Gość: lkraw Re: Serwer nazw?? IP: 217.157.9.* 23.11.03, 13:43
                                OK - to jakie jest zatem najbardziej optymalne rozwiazanie??

Lkraw
                                • Gość: lkraw Re: Serwer nazw?? IP: 217.157.9.* 27.11.03, 17:42
                                  Prosze, pomozcie:

OK - to jakie jest zatem najbardziej optymalne rozwiazanie??

Lkraw
                                  • stratoos Re: Serwer nazw?? 28.11.03, 00:21
                                    poczytaj tu:

www.immt.pwr.wroc.pl/export_hp/tool/node101.html
                                    linux.gery.pl/dzialy/administracja/serwery/bind
                                    www.jtz.org.pl/Html/DNS49-HOWTO.pl-4.html
                                    www.ise.pw.edu.pl/dydaktyka/sk/sk-mp5.html#CNAME%20-%20Canonical%20Name

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka