rudix Re: A moze tak o najobciachowszych nazwiskach? 09.07.02, 02:22 Sąsiad z mojego byłego bloku miał na tabliccze na trzwiach napisane : Z.A.Kopiec Zdzisława i antoni...Kopiec!! Odpowiedz Link Zgłoś
veteran Re: A moze tak o najobciachowszych nazwiskach? 09.07.02, 15:42 Miałem na studiach kolegę o nazwisku Głąb. Pani na angielskim na pierwszych zajęciach miała wydruk obecnych bez polskich liter. Przeczytała Glab, na co ten wstał i głosem nieznoszącym sprzeciwu oznajmił "Głąb jestem!". W podstawówce miałem w klasie kolegę o nazwisku Męczywór. Odpowiedz Link Zgłoś
svenka_kelly Re: A moze tak o najobciachowszych nazwiskach? 10.07.02, 18:40 Znajoma nosi nazwisko Podstolec i nie jest zbyt lubiana. Kiedyś czytałam takiego SMSa: "Dostałam SMSa od Stolca(siedział w kiblu). Mamy przyjść na ognisko pofestynowe." A to dialog na kolei: -Kokot, referat pasażerski -Kwoka, zaopatrzenie.Czy mogę z panią Pędziwiatr? Odpowiedz Link Zgłoś
svenka_kelly Re: A moze tak o najobciachowszych nazwiskach? 10.07.02, 18:41 Znajoma nosi nazwisko Podstolec i nie jest zbyt lubiana. Kiedyś czytałam takiego SMSa: "Dostałam SMSa od Stolca(siedział w kiblu). Mamy przyjść na ognisko pofestynowe." A to dialog na kolei: -Kokot, referat pasażerski -Kwoka, zaopatrzenie.Czy mogę z panią Pędziwiatr? Odpowiedz Link Zgłoś
felice Re: A moze tak o najobciachowszych nazwiskach? 10.07.02, 19:59 Jeszcze jedno nazwisko. Do pewnej SP w Płocku chodziła zemną do klasy Katarzyna Armata, złosliwcy mówili na nią : cyt:" Armuta ma fiuta" przepraszam za wulgaryzm :))) ale tak było. Odpowiedz Link Zgłoś
felice Re: A moze tak o najobciachowszych nazwiskach? 10.07.02, 22:11 Jeszcze jedno nazwisko- miałam w klasie, w pewnej SP w Płocku koleżanke Kasie Armate :) Złośliwcy wołali na nią Uwaga cyt: " ARMUTA MA FIUTA " (z góry przepraszam za wulgaryzm, ale tak było) Jlekroć sobie to przepominam jest mi wesoło :)))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: k2 Re: A moze tak o najobciachowszych nazwiskach? IP: *.pronet.lublin.pl 11.07.02, 01:42 historia: gosc mial na nazwisko Stolat (mial warsztat stolarski na lubelszczyznie) kiedys na jakies imprezie ktos nie znajac jego nazwiska wzniosl za niego toast "Sto lat panie dyrektorze!!!" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja!ano Re: A moze tak o najobciachowszych nazwiskach? IP: *.sow.mil.pl / 192.168.1.* 11.07.02, 04:42 hmmm... taka scena: Wielka Gra (nie pamiętam już tematu), prezentacja zawodników: 'Pan Pieniążek i pan Pieniążkiewicz' albo to: u nas w liceum (wroc. siódemka) w jednej klasie Orzełek (dziewczyna) i Reszka (chłopak) Odpowiedz Link Zgłoś
felice Re: A moze tak o najobciachowszych nazwiskach? 11.07.02, 12:45 Jeszcze jedno nazwisko :) w podstawówce chodziłam do klasy z Kasią Armatą, złośliwcy wołali na nią cyt: " ARMUTA MA Fiu....a " :))))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Re: A moze tak o najobciachowszych nazwiskach? IP: *.tele2.pl 12.07.02, 12:29 albo takie:Kula,Marszałek, Smyrak , Sołtys,Cholewa,Szcurek, Wrona,Sikora, Ziemniak, Ciaćma, Ślimak, Czech, Motyka, Niemiec, Wierzba, Biel, Polak, Śliwa, Lis,Kocur, Poniedziałek,Piróg, Figiel, Zając,Marcinek, Cicio, Grzyb, Kałuża, Bajda i Gajda (w jednej klasie), mik, Piszczek, Indyk, Grzęda, Cebula, Furgał, Wilczek, Nieć, Tertil, Biskup, Ślipko, Bzymek, Mącik, Tylutki,, Kret, Zawieja, Koza, Kozioł, Fąfara, Bul, Trąbka, Konik, Pieniążek, Hachaj- to uczniowie ( i absolwenci) jednej ze szkół karkowskich (liceum i gimnazjum). Bardzo przepraszam za uzywanie cih nazwisk bez pozwolenia, ale ...chyba się nie obrażą. I jeszcze ich nauczyciele: Ścieszka,Ciuraba- Gałka, Smołucha, Duda-Kaptur, Płachta (niestety nie żyj, a była fantastyczną nauczycielką- o takiej nauczycielce jak ona chyba kazdy marzył- umiała pozartować, ale tez duzo nauczyła), Marzec, Tyrpa, Krengiel, Szlaga-Sobechowicz,Musiał, Surówka (teraz Kica), Skwarczek, Słomiana. Nauczycieli bez poczucia humoru tez przepraszanm, ale nazwiska mja świetne! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Re: A moze tak o najobciachowszych nazwiskach? IP: *.tele2.pl 12.07.02, 12:30 albo takie:Kula,Marszałek, Smyrak , Sołtys,Cholewa,Szcurek, Wrona,Sikora, Ziemniak, Ciaćma, Ślimak, Czech, Motyka, Niemiec, Wierzba, Biel, Polak, Śliwa, Lis,Kocur, Poniedziałek,Piróg, Figiel, Zając,Marcinek, Cicio, Grzyb, Kałuża, Bajda i Gajda (w jednej klasie), mik, Piszczek, Indyk, Grzęda, Cebula, Furgał, Wilczek, Nieć, Tertil, Biskup, Ślipko, Bzymek, Mącik, Tylutki,, Kret, Zawieja, Koza, Kozioł, Fąfara, Bul, Trąbka, Konik, Pieniążek, Hachaj- to uczniowie ( i absolwenci) jednej ze szkół karkowskich (liceum i gimnazjum). Bardzo przepraszam za uzywanie cih nazwisk bez pozwolenia, ale ...chyba się nie obrażą. I jeszcze ich nauczyciele: Ścieszka,Ciuraba- Gałka, Smołucha, Duda-Kaptur, Płachta (niestety nie żyj, a była fantastyczną nauczycielką- o takiej nauczycielce jak ona chyba kazdy marzył- umiała pozartować, ale tez duzo nauczyła), Marzec, Tyrpa, Krengiel, Szlaga-Sobechowicz,Musiał, Surówka (teraz Kica), Skwarczek, Słomiana. Nauczycieli bez poczucia humoru tez przepraszanm, ale nazwiska mja świetne! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Re: A moze tak o najobciachowszych nazwiskach? IP: *.tele2.pl 12.07.02, 12:39 albo takie:Kula,Marszałek, Smyrak , Sołtys,Cholewa,Szcurek, Wrona,Sikora, Ziemniak, Ciaćma, Ślimak, Czech, Motyka, Niemiec, Wierzba, Biel, Polak, Śliwa, Lis,Kocur, Poniedziałek,Piróg, Figiel, Zając,Marcinek, Cicio, Grzyb, Kałuża, Bajda i Gajda (w jednej klasie), mik, Piszczek, Indyk, Grzęda, Cebula, Furgał, Wilczek, Nieć, Tertil, Biskup, Ślipko, Bzymek, Mącik, Tylutki,, Kret, Zawieja, Koza, Kozioł, Fąfara, Bul, Trąbka, Konik, Pieniążek, Hachaj- to uczniowie ( i absolwenci) jednej ze szkół karkowskich (liceum i gimnazjum). Bardzo przepraszam za uzywanie cih nazwisk bez pozwolenia, ale ...chyba się nie obrażą. I jeszcze ich nauczyciele: Ścieszka,Ciuraba- Gałka, Smołucha, Duda-Kaptur, Płachta (niestety nie żyj, a była fantastyczną nauczycielką- o takiej nauczycielce jak ona chyba kazdy marzył- umiała pozartować, ale tez duzo nauczyła), Marzec, Tyrpa, Krengiel, Szlaga-Sobechowicz,Musiał, Surówka (teraz Kica), Skwarczek, Słomiana. Nauczycieli bez poczucia humoru tez przepraszanm, ale nazwiska mja świetne! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Asiulka Re: A moze tak o najobciachowszych nazwiskach? IP: *.in-addr.btopenworld.com 14.07.02, 01:33 Na UMCS-ie w Lublinie dyrektorką Instytutu Socjologii jest Mirona Ogryzko - Wiewiórowska. Wykłada też jej mąż Henryk Ogryzko-Wiewiórowski. Wszystkiemu przygląda się profesor Styk, a także pani Rzucidło. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: katrina Re: A moze tak o najobciachowszych nazwiskach? IP: *.krakow.cvx.ppp.tpnet.pl 14.07.02, 10:37 Adrianna Fiutek. Byłam z nią kiedyś na obozie w Wadowicach. Sliczna dziewczyna. Odpowiedz Link Zgłoś
brunojas Re: A moze tak o najobciachowszych nazwiskach? 15.07.02, 03:37 Moze nie powinienem sie smiac, bo to nazwisko zobaczylem na nagrobku, ale czy powstrzymalibyscie sie od parskniecia czytajac, ze "tu spoczywa Genowefa Ponczocha" ??? :))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: roan Re: A moze tak o najobciachowszych nazwiskach? IP: *.acn.waw.pl 19.07.02, 15:54 Z tych ciekawszych na jakie się natknęłam to: Paweł Justyna ( nie byłam pewna czy chodzi o chłopaka czy dziewczynę, bo widziałam to w formie zapisu, dopiero potem poznałam osobiście - chłopak) Kasia Piwko Mariusz Marszałek Bolesław Wydra Na liście po sobie bezpośrednio Adam Rak, Anna Ryba Sandra Lis Tomek Siok Robert Cała Anna Mańk Roland Drmla to jak najbardziej Polak Niebudek Kiedyś wyszłam od lekarza a na recepcie pieczątka pani doktor T.Maciopa-Kisiel to tyle co mi się przypomnialo Wszystkich pozdrawiam serdecznie! Odpowiedz Link Zgłoś
zwid Re: A moze tak o najobciachowszych nazwiskach? 21.07.02, 07:15 W pierwszym programie Polskiego Radia, Bardzo często ranne wiadomości, przygotowuje lub czyta pan Wincenty Pipka. Nazwisko jak nazwisko, ale przy nim takie imię?! - to już chyba przesada. Odpowiedz Link Zgłoś
anka9009 Re: A moze tak o najobciachowszych nazwiskach? 21.07.02, 14:43 Turlej (to moje) Pipka (zasłyszane) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: taira Re: A moze tak o najobciachowszych nazwiskach? IP: *.proxy.aol.com 21.07.02, 21:19 A z moim znajomym pracuja panowie Cygan, Oszust i Zlodziej i to w jednym pokoju. I jak tu ufac firmie :)))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Afera Re: A moze tak o najobciachowszych nazwiskach? IP: *.chello.pl 22.07.02, 23:32 A jak wam sie podoba prokurator o nazwisku Mścisław? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: miszka Re: A moze tak o najobciachowszych nazwiskach? IP: *.um.wroc.pl 23.07.02, 11:05 bardzo lubię kobiety, które z uporem zostawiają sobie dwa nazwiska, nie zważając na połączenie. mam dwie faworytki: p. Mądra - Cebula p. Mąka - Poznańska Odpowiedz Link Zgłoś
essie Re: A moze tak o najobciachowszych nazwiskach? 23.07.02, 15:19 W podstawówce był chłopak o nazwisku Żygo. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: GOHA Re: A moze tak o najobciachowszych nazwiskach? IP: *.otosf.com.pl 25.07.02, 10:27 ZNAŁAM KOLESIA CO ZWAŁ SIE NIESZCZUR, A WYGŁADAŁ DOKŁADNIE JAK SZCZUR (ŁYSY I WYŁUPASTA OCZKA) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: viki2lav Re: A moze tak o naj.. nazwiskach? IP: 213.255.126.* 25.07.02, 11:35 ja mam na nazwisko Szkop a swego czasu bez skutku szukal mnie kolega z pracy Niemiec ... A gdy puszczali 4 pancernych to w szkole tez nie bylo lekko! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: KatJa Re: A moze tak o naj.. nazwiskach? IP: *.fn.pl 25.07.02, 22:13 kiedyś (nie wiem czy jeszcze ) na poczcie w Świnoujściu pracowała pani Moskwa- Rusek , mój znajomy miał na nazwisko Lepianka , ale zmienił dla przyszłej żony , okulistą jest Kiełbasa , a adwokatem Rozwałka.... Odpowiedz Link Zgłoś
zwid Nazwiska z miejscem. 25.07.02, 21:18 Niedaleko Trzcianki jest wioska - Średnica. Nazwę zmieniono kilkanaście lat temu. Przedtem, nazywała się - Wielka Bieda. W tej wsi sołtysem był wówczas facet który nazywał się Nędza. Wiem też, że mieszkała tam rodzina o nazwisku Głodny. Zawsze wyobrażałem sobie jak mogło by wyglądać spotkanie tych ludzi z policją: - Nazwisko? - Nędza. - A ty? - Głodny. - Miejsce zamieszkania? - Wielka Bieda. No i pała w ruch. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Geograf Re: Nazwiska z miejscem. IP: *.proxy.aol.com 25.07.02, 21:54 zwid napisał: > Niedaleko Trzcianki jest wioska - Średnica. Nazwę zmieniono kilkanaście lat > temu. Przedtem, nazywała się - Wielka Bieda. W tej wsi sołtysem był wówczas > facet który nazywał się Nędza. Wiem też, że mieszkała tam rodzina o nazwisku > Głodny. > > Zawsze wyobrażałem sobie jak mogło by wyglądać spotkanie tych ludzi z policją: > - Nazwisko? > - Nędza. > - A ty? > - Głodny. > - Miejsce zamieszkania? > - Wielka Bieda. > > No i pała w ruch. > W okolicy Tucholi (chyba) jest wioska Sfornigacie, a moze nalezy pisac osobno te Nie-Sforne-Gacie? Odpowiedz Link Zgłoś
zwid Zgadza się. 27.07.02, 15:44 Ale trzeba uściślić. Są tam Sfornegacie Wielkie i Sfornegacie Małe. I niedaleko jest też wioska Wielkie Kały. Odpowiedz Link Zgłoś
zwid Re: Zgadza się. 27.07.02, 15:49 Tylko nic nie wiem o nazwiskach ludzi tam mieszkających. Fajnie by było, gdyby w Sfornychgaciach mieszkał np. Pipka, albo Fiut, A w Wielkich Kałach np. Robak, lub Mucha. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Quest Dziwne nazwiska ??? IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 29.07.02, 10:18 Nie słyszałem o Wielkich Kałach ale jest na pewno tam Męcikał. Co do nazwisk Soliwoda - dawny kierownik Kotowoda - faktycznie, dobry kot - trep z wojska Pieczychlebek Bożena - pracownica działu piekarniczego w sklepie na Pradze Zbyszko Siemaszko - autor jakichś tam publikacji Magdalena Samozwaniec - wiadomo Trzpil - kolega Jacek Cipka - matka z domu Samuraj Bochenek - kolega Gaś - Gaś tego papierosa ! - Tylko bez żartów z nazwiska Prątnicki - ksywa Prąciu Świeczka - z domu Knap Cichy - nazwisko kontra charakterek Robert Au - czyli złoto Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Daniel Dziwne nazwiska??? IP: 80.51.247.* 05.07.03, 03:19 Magdalena Samozwaniec to pseudonim literacki, z domu była Kossak (corka Wojciecha Kossaka), z pierwszego męża Starzewska, z 2-go Niewidowska. * Natomiast szwagier mojej babci nazywa się Wiaderek (emerytowany milicjant), miał kumpla Gasia (też milicjant). * Mam koleżankę ze studiów Monikę Marszałek, przepisywałem jej 2 lata temu referat o marszałku Piłsudskim. * Dwie inne koleżanki wyszły w zeszłym roku za mąż: Ania Skrobek nazywa się teraz Pielużek, natomiast Marta Sienkiewicz wyszła za brata Ani i nazywa się teraz Skrobek. Nazwisko na seminarium zostało. :-) ================================= Gorąco pozdrawiam w/w osoby i przepraszam, jeśli poczuły się dotknięte ujawnieniem ich nazwisk. P.S. Obiło mi się kiedyś o uszy o rodzinie Bzikotów, którzy zmienili nazwisko na Bogusławscy. Jeden facet o nazwisku Jajko zmienił na Jarkowski. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: korek Re: A moze tak o najobciachowszych nazwiskach? IP: 217.153.105.* 29.07.02, 09:49 z pewnej podstawowki: Pączek, Rybka, Guzik, Stopa, Kolano, Bochenek, Bułka Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lolek Re: A moze tak o najobciachowszych nazwiskach? IP: PLWAR* / 217.153.60.* 29.07.02, 13:31 Moja koleżanka miała na nazwisko Odbierzychleb. Kiedyś zadzwoniła do swojego kolegi, którego akurat nie było w pracy, więc zostawiła dla niego wiadomość u sekretarki. Treść wiadomości, którą przekazała koledze sekretarka była następująca: "dzwoniła Danka, odbierze pieczywo" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: PaGaN Re: A moze tak o najobciachowszych nazwiskach? IP: *.bphpbk.pl 31.07.02, 12:25 Do niedawna w Nowej Hucie pracował gość z zagranicy a jego imię i nazwisko brzmiało tak: Pablo Gonzales Cremona-Nogales AUTENTYK!!! Odpowiedz Link Zgłoś
porron Re: A moze tak o najobciachowszych nazwiskach? 01.08.02, 10:33 A ja chodziła do jednej klasy z Angielczyk, Rusek i Polaczek. Jeśli to czytają proszę o maila. Odpowiedz Link Zgłoś
kicior99 Wilk i Zajac 01.08.02, 15:13 pracowali w TRYBUNIE w latach 92-94 w dziale sportowym. Slawek Wilk pracuje tam do dzisiaj - jest zdaje sie szefem dzialu sportowego Odpowiedz Link Zgłoś
kicior99 Pojechala do Finlandii 01.08.02, 15:22 Nie miela latwego zycia w krainie bialych niedzwiedzi Katarzyna Wittula - bramkarka poznanskiego AZS w latach 80. Jej nazwisko oznacza po finsku (sorry, pani Kasiu) Pizdenka :( kicior 99 * * * * * Odpowiedz Link Zgłoś
kicior99 Wanda Wasilewska 01.08.02, 15:26 pracuje w radio Merkury (Polskie Radio Poznan) Henryk Sienkiewicz byl ongis reprezentantem Polski w boksie. Magda BISKUP pracuje oczywiscie w... TRYBUNIE. Czlonkowie slynnego komitetu antyalkoholowego w latach 80. to generalowie Oliwa, Baryla i Zyto. pozdrawiam kicior 99 * * * * * Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pesti Re: finlandia IP: *.mcbone.net / *.pppool.de 01.08.02, 20:45 skoro mamy tutaj speca od finlandii, to poprosze o potwierdzenie: mieszka w polsce na pomorzu pan o nazwisku: jormasenko jakoby mialo to znaczyc ni mniej ni wiecej tylko 'kutasinski'. prawda to czy falsz? Odpowiedz Link Zgłoś
kicior99 Re: finlandia 02.08.02, 11:05 Gość portalu: pesti napisał(a): > skoro mamy tutaj speca od finlandii, to poprosze o potwierdzenie: > > mieszka w polsce na pomorzu pan o nazwisku: jormasenko > > jakoby mialo to znaczyc ni mniej ni wiecej tylko 'kutasinski'. prawda to czy > falsz? Raczej nie, wzmiankowana czesc ciala to po finksu kyrpa, piippeli itp. A Jorma to takie finskie imie... BTW nazwisk: w Oulu mieszka pisarz Jorma Kurvinen :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zakopianczyk hej, cosik wom nopisem! IP: *.abo.wanadoo.fr 08.08.02, 21:25 Nie tak dawno burmistrzem Zakopanego byl pamietny Adam Bachleda-Curus, a jego zastepcy nazywali sie Owczarek i Bak (przez a z ogonkiem). Stad tes wial sie dowcip: -Co rubi Curus, jak sobie nie radzi? -Puszcza Owczarka -A jak owczarek sobie nie radzi? -Puszcza Baka Odpowiedz Link Zgłoś