GoĹÄ: Watson IP: *.stg.pl 13.01.07, 23:41 Palindrom to wyraz, liczba, zdanie a nawet wiersz, który ma to samo znaczenie niezależnie od tego, czy czytamy go normalnie, czy od tyłu (czyli wspak). (z Wikipedii)np. Kobyła ma mały bok wymyślicie jakiś? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
wampuka Re: Piszemy palindromy 13.01.07, 23:50 Wół utył i ma miły tułów (sensu niewiele, ale palindrom jest). Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Teem Re: Piszemy palindromy IP: *.stg.pl 14.01.07, 00:01 Ewo, żeby tu były buty beżowe Może jutro ta dama da tortu jeżom niestety nie ja to wymyśliłam Odpowiedz Link Zgłoś
kszynka Re: Piszemy palindromy 15.01.07, 23:49 malaczarna81 napisała: > klasyka: > kobyła ma mały bok klasyka, klasyką ale to było w PIERWSZYM poście! a tu cała ich garść: www.palindromy.pl Odpowiedz Link Zgłoś
al.1 Re: Piszemy palindromy 24.06.07, 10:43 malaczarna81 napisała: > klasyka: > kobyła ma mały bok Kotos zauwazyl, ze juz, niestety, kobyla ma za maly bok Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: zmichalg Re: Piszemy palindromy IP: *.chello.pl 16.01.07, 00:37 Akta ma w teczce twa matka Odpowiedz Link Zgłoś
palindromy Re: Piszemy palindromy 16.01.07, 15:07 Oto synteza dwóch pierwszych: "Wół utył, a mi kobyła ma mały bok i mały tułów" dodam jeszcze: "I wabi wół ów i bawi" / "Wół skarb - brak słów" Zachęcam do książki "Zagwiżdż i gaz", ponad tysiąc palindromów, jeden grosz za palindrom. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: ?? Re: Piszemy palindromy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.01.07, 20:22 Trąci ostrą erotyką... Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: S Re: Piszemy palindromy IP: *.retsat1.com.pl 23.06.07, 23:02 To pewnie ta Jadzia od Hiacynta z postu pt. "..." :D Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: wisa46 Re: Piszemy palindromy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.07.07, 11:10 kobyla, miły tył i ... mały bok Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: wisa46 Re: Piszemy palindromy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.07.07, 11:55 ile za gnu? ba! tabun ... gazeli Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: wisa46 Re: Piszemy palindromy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.07.07, 14:14 Telma, hipopotam, a to pop i ... Hamlet Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: wisa46 Re: Piszemy palindromy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.07.07, 23:03 ... ja do baby - babo, daj ... Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: wisa46 Re: Piszemy palindromy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.07.07, 19:14 zło z ...? z bab ..., z bab, z zołz Odpowiedz Link Zgłoś
q-dlaty Re: Piszemy palindromy 15.01.07, 19:48 Cały tekst piosenki Yankovica "Bob" jest pisany palindromami (tzn. kazda linijka jest palindromem): I, man, am regal - a German am I Never odd or even If I had a hi-fi Madam, I'm Adam Too hot to hoot No lemons, no melon Too bad I hid a boot Lisa Bonet ate no basil Warsaw was raw Was it a car or a cat I saw? Rise to vote, sir Do geese see god? "Do nine men interpret?" "Nine men," I nod Rats live on no evil star Won't lovers revolt now? Race fast, safe car Pa's a sap Ma is as selfless as I am May a moody baby doom a yam? Ah, Satan sees Natasha No devil lived on Lonely Tylenol Not a banana baton No "x" in "Nixon" O, stone, be not so O Geronimo, no minor ego "Naomi," I moan "A Toyota's a Toyota" A dog, a panic in a pagoda Oh no! Don Ho! Nurse, I spy gypsies - run! Senile felines Now I see bees I won UFO tofu We panic in a pew Oozy rat in a sanitary zoo God! A red nugget! A fat egg under a dog! Go hang a salami, I'm a lasagna hog Odpowiedz Link Zgłoś
mgarr_sniffer Re: Piszemy palindromy 15.01.07, 19:52 w zeszycie od polskiego znalazlem taki jeden: MA TARAPATY TA PARA TAM Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: gościu Re: Piszemy palindromy IP: *.aster.pl 16.01.07, 21:07 "ma tarapaty ta para tam" - stare, ładne, a teraz coś nowego - o parze, która nie ma tarapatów, ale tylko w środy: "kat Pąk Izydor świni w środy z Iką Ptak", to z książki Morawskiego "Zagwiżdż i w gaz", zajrzyj też do działu "erotyczne" na wiodącej w palindromach stronie www.palindromy.pl Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: M Konin Re: Piszemy palindromy IP: *.hvc.res.rr.com 15.01.07, 19:59 Mat, i ot sama dama stoi tam. (Niby o grze w szachy) Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: <big><b><i>Mały Ja Re: Piszemy palindromy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.01.07, 19:59 <big><b><i>ciekawe czy zadziala;p Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: M Konin Re: Piszemy palindromy IP: *.hvc.res.rr.com 15.01.07, 20:02 Nas i bawi i wabi San. (geograficzno-krajopoznawcze, polecajace uroki rzeki San) Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: M Konin Re: Piszemy palindromy IP: *.hvc.res.rr.com 15.01.07, 20:04 A tu mamy mamuta (Pani oprowadzajaca wycieczke po muzeum) Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Jędrzej Seksista! IP: *.chello.pl 15.01.07, 23:45 Gość portalu: M Konin napisał(a): > A tu mamy mamuta > > (Pani oprowadzajaca wycieczke po muzeum) Twój palindrom jest seksistowski. A pan to nie może oprowadzać i komentować palindromami? :) Zakopane na pokaz. Salwa w las. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: trynk Re: Seksista! IP: *.chello.pl 16.01.07, 03:10 hehe to choroba już jest, to trzeba leczyć ;] a pan nie może, bo śpi pijany ;] niedługo powiem do jakiejś osobniczki płci przeciwnej "kobieto" to zostanę oskarżony o seksism ;] bo w końcu ona może też być mężczyzną kiedyś i się bidula obrazi ;] Was it a car or a cat I saw? Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: matematyk Re: Piszemy palindromy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.01.07, 20:06 Gość: Watson NAPISAL >>Palindrom to wyraz, liczba, zdanie a nawet wiersz, który ma to samo znaczenie >>niezależnie od tego, czy czytamy go normalnie, czy od tyłu...() >>wymyślicie jakiś? 98876544432123444567889 :S Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: obserwator2 Re: Piszemy palindromy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.01.07, 20:31 Jest to może palindrom niezbyt literalny, gdyż brzmienie się zmienia przy czytaniu wspak, ale znaczenie pozostaje to samo. Nazwisko mojej nauczycielki francuskiego było: ANNA OTTO Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: tmbg Re: Piszemy palindromy IP: *.aster.pl 15.01.07, 20:52 "I palindrome I" grupy They Might be Giants zawiera palindrom wyrazowy: "Son I am able, she said, though you scare me. Watch, said I. Beloved, I said, watch me scare you though, said she, Able am I, Son." I taką angielską "kobyłę": Egad, a base tone denotes a bad age. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: marcin Re: Piszemy palindromy IP: *.chello.pl 15.01.07, 20:49 zakopane na pokaz Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: kazik Re: Piszemy palindromy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.01.07, 21:02 Anielko, a to ta okleina? Salwa nad domem oddana w las Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Arnika Re: Piszemy palindromy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.01.07, 21:04 owo oko, eye a Ala, Ada z aha ooo i wow u ZZZ (spanie) MMMM :-P Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: vind Re: Piszemy palindromy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.01.07, 21:40 kajak Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Kopi Re: Piszemy palindromy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.01.07, 22:06 Niejaki Barańczak Stanisław, wydał onego czasu księgę przepiękną pt. "Pegaz zdębiał", gdzie sztukę pisania palindromaderów wynosi na takie wyżyny, że łochochocho... Tu jest próbka:) www.palindromy.pl/pal_palindromadery.html Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Halina Re: Piszemy palindromy IP: *.oc.oc.cox.net 15.01.07, 23:06 Oto lza nizin za zloto Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: reeQ Re: Piszemy palindromy IP: *.mofnet.gov.pl 16.01.07, 07:29 Czy już nikt nie pamięta Tuwima? Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: koprofag Re: Piszemy palindromy IP: *.polskieradio.pl 16.01.07, 17:59 wydumane, ale ten o Lukullusie mistrz Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: sowa Re: Piszemy palindromy IP: 212.180.248.* 17.01.07, 16:53 hej, kolego Kopi, pisesz o palindromach Barańczaka, który pisał ładnie i wprowadził nazwę "palindromader" na dłuższy palindrom.JednakTwój link prowadzi do strony Tadeusza Morawskiego www.palindromy.pl dział "palindromadery. Okazuje się, że Morawski napisał najwięcej ładnych palindromaderow. Są one długie, dlatego przytoczę dwa krótsze: ej, Ula, Bąk Izydor świeże jada jeże i w środy z Iką baluje Ma mini-bar "Łany" Drak. Popija tutaj i pop, kardynał, rabin, imam. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: gamma11 www.palindromy.pl IP: *.aster.pl 16.01.07, 21:17 mnóstwo najlepszych polskich palindromów Tuwima, Barańczaka, Godzica, Morawskigo jest na www.palindromy.pl "Ala boski miks obala" "rada dama sama da dar" bierz ten dar, czytaj, potem twórz i pisz, jak Ci się uda ładny palindrom - napisz do Angorki lub na www.palindromy.pl - trafisz na tą stronę Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: czytelnik palindrom w Wikipedii IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.01.07, 14:30 hasło - wiki palidrom - prowadzi w Google do świetnego artykułu o palindromach w Wikipedii. Jest historia, są tradycyjne utwory oraz przykłady nowszych palindromów (Tadeusza Morawskiego) wraz z linkiem do www.palindromy.pl gdzie jest z kolei dużo, dużo więcej. Oto trzy przykłady z Wikipedii: "co mi dał duch - cud, ład i moc" "u Izydy żądze na wyrku co noc ukrywane - zdąży Dyziu" "ino gnam jak kajmna goni" Odpowiedz Link Zgłoś
ariwederczi palindrom z historią :) 15.01.07, 22:16 Przychodzi pijany facet do domu. Przypadkowo strąca klatkę z kanarkiem, ptak się uwalnia i ucieka do łazienki. Facet nie zwraca na niego uwagi. Idzie się umyć. Łapie za kran, a przypadkowo chwyta ptaka. Co się stało? "Łapał za kran, a kanarka złapał". Odpowiedz Link Zgłoś
jantarrka Re: Piszemy palindromy 15.01.07, 23:52 trochę bez sensu, ale oto moje próby: łap ster o bat a taboret spał oraz: Notka z akt o N. (to tak aktualnie;) jakiś pan N. nieznany w aktach figuruje) Odpowiedz Link Zgłoś
jantarrka Re: Piszemy palindromy 15.01.07, 23:59 i jeszcze: a kto to tka? ale moje talenta są mocno drzemiące. dobraonoc ono ar bod! :? Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: julia Re: Piszemy palindromy IP: *.aster.pl 16.01.07, 00:09 Madam I'm Adam Warsaw was raw Z polskich, poza wymienionymi już kilkoma, nic mi się nie przypomina.. Odpowiedz Link Zgłoś
santkiewicz Re: Piszemy palindromy 16.01.07, 00:36 A ja to dostałem od jednej Iwony: Ile Romanowi dała za ład Iwona moreli Odpowiedz Link Zgłoś
lilola Re: Piszemy palindromy 16.01.07, 02:07 pomyślałam i jest(mój): Amela żale ma :) Odpowiedz Link Zgłoś
lilola Re: Piszemy palindromy 16.01.07, 02:23 ijeszcze (w zasadzie z sensem): koszta tok = kota szok ;) Odpowiedz Link Zgłoś
marzencic Re: Piszemy palindromy 16.01.07, 06:53 To znalazlem kiedys u Stachury. Sana tigre vas a correr rocas a ver Gitanas. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: meg Re: Piszemy palindromy IP: 195.245.84.* 16.01.07, 08:01 Zakopane i cel wieczoru urocze i w lecie na pokaz (J. Tuwim) Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: adam Pierwsze słowa człowieka to był palindrom IP: *.eranet.pl 16.01.07, 08:18 Pierwsze słowa wypowiedziane w raju przez człowieka, Adama do Ewy to był palindrom: AVE EVA! Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: wersal Re: Piszemy palindromy IP: 80.51.10.* 16.01.07, 08:40 Z gatunku zoologiczno - klerykalnego: MA TO POP I HIPOPOTAM Odpowiedz Link Zgłoś
jusmus Re: Piszemy palindromy 16.01.07, 09:26 Popija rum as, samuraj i pop To tata mi kiedys powiedzial :) Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: siadczyk Re: Piszemy palindromy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.01.07, 10:25 Kapitalny jest palindrom dla uczczenia budowniczego kanalu panamskiego Ferdynanda de Lesseps. Na nagrobku widnieje napis: A MAN A PLAN A CANAL PANAMA Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: atiokonda Re: Piszemy palindromy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.01.07, 11:27 o, babo! o, mamo! ał, daj jadła! u papy mamy papu. Ile dał ład Eli? Alu, oto Ula. no łapał on. aj, a kto kotka? ja! i nogi goni. nogo, a to kota ogon. (brzmieniowo palindrom, ortograficznie nie, a do tego jeszcze lekko absurdalny--) żur z róż/ ew. róża na żur. i bezsens totalny: a tran i narta? Odpowiedz Link Zgłoś
uhuhu Polecam wątki palindromowe na Forum Sz. 16.01.07, 11:48 Polecam wątki palindromowe na Forum Szaradziarstwo: O palindromach kwadratowych: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html? f=10067&w=46637271&a=46637271 Złota Kolekcja Palindromów: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html? f=10067&w=12221650&a=12221650 Pozdrawiam! ---------- ♣ As ♥ Odpowiedz Link Zgłoś
uhuhu Re: Polecam wątki palindromowe na Forum Sz. 16.01.07, 11:53 Raz jeszcze linki, bo się pokwasiły: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=10067&w=46637271&a=46637271 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=10067&w=12221650&a=12221650 ---------- ♣ As ♥ Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: ibrahim Re: Piszemy palindromy IP: 213.77.10.* 16.01.07, 11:51 Metal ma wady - brak sitka tam. A baba ma takt i skarby da wam latem. Niestety nie mój Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: marq Re: Piszemy palindromy IP: *.rzeczpospolita.pl 16.01.07, 11:56 Oni i wino i oni wino Graty won! Oto Nowy Targ! Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: regiomal Re: Piszemy palindromy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.01.07, 12:25 Palindromy chce pisać Watson. Odpowiedz Link Zgłoś
guru_ji Re: Piszemy palindromy 16.01.07, 12:42 Gość portalu: Watson napisał(a): > wymyślicie jakiś? zaraz Pozdraiwam, Odpowiedz Link Zgłoś