zyd_z_wesela Re: Humor zydowski 22.06.07, 01:03 Pewna żydowska para małżeńska zbliża się do obchodów 50-tej rocznicy ślubu. Mąż dzwoni do syna, który mieszka w odległym mieście i mówi: - Synu, zamierzamy z matką się rozwieść. - Tato, daj spokój. Nic nie róbcie i o niczym nie decydujcie, dopóki się nie pojawię u was. Za kilka dni będę! Syn dzwoni do swej siostry i informuje ją, że rodzice chcą się rozwieć. Siostra dzwoni do ojca i mówi: - Tato, nic nie róbcie i nie podejmujcie decyzji zanim się u was nie pojawię. Za kilka dni będę! Ojciec odkłada słuchawkę i mówi do żony: - Nie przyjechali na Paschę, nie przyjechali na Rosz Haszana ale namówiłem ich żeby przyjechali na naszą 50-tą rocznicę ślubu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tomasso Re: Humor zydowski IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.06.07, 12:38 Dwaj żebracy uprawiali swoją "profesję" na irlandzkim chodniku. Jeden z nich trzymał krzyż, drugi gwiazdę Dawida. Przechodnie mierzyli tego z gwiazdą krzywym spojrzeniem i wrzucali datki temu z krzyżem. Po krótkim czasie kapelusz "krzyżowego" był nieźle napełniony, a jego kumpla - pusty. Podszedł do nich ksiądz i zwrócił się do faceta z gwiazdą: - Synu, Irlandia to chrześcijański, katolicki kraj. Nikt nie wrzuci ci nic do kapelusza, jeśli będziesz trzymał symbol religii żydowskiej! Żebrak odwrócił się do kumpla i zawołał: - Te, Icek, widziałeś? On nas będzie uczył marketingu! Odpowiedz Link Zgłoś
harthausen Re: Humor zydowski 23.06.07, 22:54 przed sądem: sędzia: - jak się pan nazywa? świadek:- Menuchim Kohn sędzia: - zawód? świadek:- handlarz starzyzną sędzia: - miejsce zamieszkania? świadek:- Inowrocław sędzia: - wyznanie? świadek:- nazywam sie Kohn, handluję starzyzną w Inowrocławiu , to co, może jakiś husyta jestem? Odpowiedz Link Zgłoś
harthausen Re: Humor zydowski 24.06.07, 20:42 - a wiesz ty, czego się dowiedziałem. Ten bogaty kupiec Maurice Lafontaine to tak naprawdę ten stary kanciarz Moritz Wasserstrahl! - ale nowina. Ja go pamietam z czasów gdy był zwykłym Mośkiem Piszerem. Odpowiedz Link Zgłoś
harthausen Re: Humor zydowski 25.06.07, 22:23 Podczas narzucania nazwisk Żydom w monarchii naddunajskiej cesarscy urzędnicy często narzucali wyrażenia pogardliwe, ośmieszające czy poniżające, czyniąc sobie z tej niby administracyjnej czynności niezłe żródło dochodu ####################################3 Naftali wraca zrezygnowany do domu po wizycie w k.u.k urzędzie - no to jak sie od dziś nazywamy? pyta ciekawa żona - Schweissloch - no coś podobnego! To już nic ładniejszego nie umiałeś wymyślić? - co znaczy "wymyślić"? Tylko za to jedno "w" te wilki w ludzkiej skórze zdarły ze mnie 50 guldenów. Odpowiedz Link Zgłoś
mister1 Re: Humor zydowski 26.06.07, 12:37 Dzwoni Żyd do swojego przyjaciela: - Mosze, ile to jest 2x2? Mosze zamyślił się i pyta: - A kupujesz czy sprzedajesz? Odpowiedz Link Zgłoś
harthausen Re: Humor zydowski 27.06.07, 21:32 Dyrektor teatru: -wie pan, ma pan talent. Spróbowalibyśmy z panem w tym sezonie. Jak pan się nazywa? - Szmul Bruchband - Eeee, niech pan posłucha: jak ktoś się tak nazywa, to musi sobie obrać jakiś artystyczny pseudonim. - ale panie dyrektorze, to właśnie jest mój artystyczny pseudonim. Odpowiedz Link Zgłoś
harthausen Re: Humor zydowski 29.06.07, 20:02 Ukraina. Za cara. Czasy niepewne. W okolicznych lasach grasują zbójcy. Napady na kupców to chleb powszedni. Rodzina Mośka niespokojna, bo akurat musi on w podróż za interesami, a droga co rusz w lesie. Mosiek ustepuje naleganiom rodziny i kupuje sobie pistolet, może to mu co pomoże. - taaa, no to już ten rewolwer mamy- rozmyśla. - ciekawe, kto będzie z niego strzelał? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tomasso Re: Humor zydowski IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.06.07, 16:28 Siedzi sobie zamyślony, stary Żyd. Od czasu do czasu mruczy pod nosem: - Dlaczego? No, dlaczego? Podchodzi do niego chłopaczek i pyta: - Co "dlaczego", wujku Chaim? - Tak sobie myślę, dlaczego w słowie "Chaim" jest litera "r". - Ale wujku Chaim, w tym słowie nie ma litery "r"! - A jakby wstawić? - A dlaczego? - No właśnie tak myślę - dlaczego? Odpowiedz Link Zgłoś
harthausen Re: Humor zydowski 01.07.07, 20:28 Jankiel Katzenblick uczy swego synka dobrych manier w tramwaju. - zapamietaj, jeśli dama nie może znaleźć wolnego miejsca siedzącego, a ty siedzisz, to masz wstać i damie miejsca ustąpić. Po paru przystankach wagon jest pełniutki i w pobliżu świeżo wyuczonego młodziaka stoi niewiasta. Ten chce, zgodnie z naukami tatulka wstać, ale ten go powstrzymuje: - poczekaj, siedź. To chyba Żydówka. Odpowiedz Link Zgłoś
zyd_z_wesela Re: Humor zydowski 01.07.07, 23:54 Dyskutuje 2 studentow jeszybotu. - Jankiele, co bys wolal miec: 7 corek czy tez 7 milionow? - Tyz pytanie. Oczywiscie, ze siedem milionow. - Falszywe rozumowanie. Majac siedem milionow chcialbys wiecej, natomiast majac siedem corek NIE chcialbys juz wiecej. Odpowiedz Link Zgłoś
mister1 Re: Humor zydowski 03.07.07, 17:15 - Czy widzisz tego dziedzica? Ja go postawiłem na nogi. - Nie wiedziałem, że taki z ciebie dobroczyńca! - Wprost przeciwnie. Zanim został moim dłużnikiem, rozbijał się luksusowym autem. A teraz chodzi pieszo. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Onufry Re: Humor zydowski IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.07.07, 21:35 W urzedzie pytaja pewnego Zyda o personalia. - Nazwisko? - Rozenbaum. - Imie? - Mojzesz. - Wyznanie? - Anabaptysta. - Jak to - pyta zdziwiony urzednik - przepraszam, a przedtem? - Oj, pan sie bedziesz smial - rzymski katolik. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Onufry Re: Humor zydowski IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.07.07, 21:54 Pewien uczony rzekl do rabbiego z Rozdolu: - Wydaje mi sie, ze cadykostwo to najwieksza z zadz. - Tak jest - odparl rabbi - ale zeby ja zaspokoic, trzeba najpierw pokonac wszystkie mniejsze zadze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Fidel Re: Humor zydowski IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.07.07, 14:57 - Salcie, jak ja bym był o dwa centymetry wyższy to bym był jak Apollo. - No, a jak Ty byś miał o dwa centymetry krótszy to byś był jak Wenus. Skąd Rabin ma dzieci? W nocy przylatują do łoża rabina dwa aniołki i zanoszą go do łoża małzonki, on tam sobie trochę poleży, poleży, potem przylatują cztery aniołki i odnoszą rabina z powrotem i potem rodzą się dzieci. A dlaczego z powrotem lecą cztery aniołki? Bo dwa nie dały by rady wyrwać rabina z łoża małżonki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Onufry Re: Humor zydowski IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.07.07, 19:15 Powiedziano kiedys rabbiemu Mendlowi z Kocka, ze pewien czlowiek jest wiekszy od drugiego, ktorego rowniez wymieniono z nazwiska. Rabbi Mendel odparl: - Jezeli ja jestem, poniewaz to ja jestem, a ty jestes, poniewaz to ty jestes, wowczas ja jestem ja, a ty jestes ty. Jezeli natomiast ja jestem ja, poniewaz ty jestes ty, a ty jestes ty, poniewaz ja jestem ja, wtedy ja nie jestem ja, a ty nie jestes ty. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tomasso Re: Humor zydowski IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.07.07, 09:44 Abram i Mosze postanowili wziąć kredyt na rozruszanie wspólnego interesu. Bankowiec im powiedział: - W ciągu tygodnia ktoś do panów zadzwoni, jeśli będzie odmowa. Jak nikt nie zadzwoni, proszę w przyszłym tygodniu stawić się na podpisanie umowy. Wspólnicy nie śpią, nie jedzą... Czwartego dnia dzwoni telefon Moszego. Jednak Abram był szybszy, podniósł słuchawkę, chwilę posłuchał i mówi do wspólnika: - Twój brat umarł. - Bogu niech będą dzięki! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Onufry Re: Humor zydowski IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.07.07, 16:40 Oto anegdota o bogobojnym rebie Naftalim z Ropczyc (niech swiatlo jego wielkich zaslug chroni nas). "Sa tacy cadykowie - rzekl pewnego razu rabbi Naftali - ktorzy modla sie, aby ci, ktorzy potrzebuja pomocy, przyszli do nich i dzieki ich modlitwie znalezli pomoc. Ale rabbi z Ropczyc wstaje o swicie i modli sie, aby wszyscy, ktorzy potrzebuja pomocy, mogli ja znalezc u siebie w domu, nie musieli jechac do Ropczyc i nie ulegali pokusie mysli, ze to rabbi z Ropczyc im pomogl." Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Onufry Re: Humor zydowski IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.07.07, 21:19 GARSC PRZYSLOW ZYDOWSKICH Jesli kot nosi rekawiczki, nigdy nie zlapie myszy. *** Od szczescia do nieszczescia jest tylko kroczek, od nieszczescia do szczescia bardzo daleko. *** Woz odpoczywa zima, sanie - latem; kon nie odpoczywa nigdy. *** Gdyby slowa byly mostem, balbym sie po nim chodzic. *** Jesli masz opinie czlowieka wstajacego o swicie, moze spokojnie spac do poludnia. *** Nowe klopoty niwecza stare. *** Poznasz czlowieka po 3 rzeczach: po kieliszku, po kieszeni i po gniewie. A sa tacy, ktorzy dodaja: i po smiechu. :-))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Onufry Re: Humor zydowski IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.07.07, 22:56 No to teraz, dla odmiany, przeklenstwo zydowskie: Obys mial 100 palacow. W kazdym palacu 100 pieter. Na kazdym pietrze 100 pokojow. W kazdym pokoju 100 lozek. I zeby cholera cie ciskala z jednego na drugie! Odpowiedz Link Zgłoś
zyd_z_wesela Re: Humor zydowski 06.07.07, 01:09 Pozwole sobie zauwazyc, ze to przeklenstwo jest "nieco" dluzsze: Obys mial 1000 galaktyk A w kazdej galaktyce 1000 planet A na kazdej planecie 1000 kontynentow A na kazdym kontynencie 1000 panstw A w kazdym panstwie 1000 Prowincji A w kazdej prowincji 1000 miast A w kazdym miescie 1000 dzielnic A w kazdej dzielnicy 1000 ulic A na kazdej ulicy 1000 palacow A w kazdym palacu 1000 pieter A na kazdym pietrze 1000 komnat A w kazdej komnacie 1000 lozek i zeby cie cholera gnala z loza na loze i zasnac bys nie mogl. Pytanie dodatkowe: Ile to lozek? Odpowiedz Link Zgłoś
zyd_z_wesela Re: Humor zydowski 06.07.07, 01:11 I jeszcze jedno przeklenstwo z liczba "jeden". Oby ci wyrwali wszystkie zeby a tylko jeden zostawili. I zeby ten jedn zab nie dal ci zapomniec, co to jest bol zeba. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Onufry Re: Humor zydowski IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.07.07, 15:28 Obys byl jak lampa. W dzien zebys wisial, w nocy sie palil, a rano gasl. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fanka Re: Humor zydowski IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.07.07, 19:23 - Tato, dlaczego ryby nie mówią? - pyta Jankiela jego mały synek. - Dlaczego nie mówią, ty się pytasz? - dziwi się Jankiel. - A jak one mają mówić!? Czy one mają ręce?! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fanka Re: Humor zydowski IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.07.07, 21:08 Żyd ze sporym workiem na plecach przekracza granicę. - Co jest w tym worku? - pyta urzędnik celny. - Jedzenie dla kota - odpowiada Żyd. Celnik otwiera worek: - Przecież to kawa! Czy kot je kawę??!! - A czy to moje zmartwienie? Nie chce, niech nie je! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Onufry Re: Humor zydowski IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.07.07, 22:00 Oto anegdota o rabbim Icchaku z Warki. Pewnego dnia zapytano rabbiego Icchaka: "Dlaczego w Dniu Pojednania wyznajemy grzech ulozone wg alfabetu?" "Inaczej bowiem - odparl - nie wiedzielibysmy, kiedy przestac bic sie w piersi. Grzech bowiem nie ma kresu i swiadomosc grzechu nie ma kresu, alfabet zas ma swoj kres." Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: banan Re: Humor zydowski IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.07.07, 18:57 Onufry,gościu, zlituj się, i przestań pisać te nudziarstwa. żadna z tych tzw 'anegdot' wstawionych przez twoją osobę nie okazała się być dziełem które pasowałoby do szeroko pojętego rozumienia rzeczy zabawnych. Już tu chyba z 10 zbiorków 'anegdot' przepisałeś, co robisz jak nie siedzisz w internecie? :P Przepisujesz 'trylogię' w smsach? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Onufry Re: Humor zydowski: do bananana IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.07.07, 19:40 Od Onufrego do niejakiego banana: *** - Panie Kusmidrowicz, wiesz pan, co mowi Talmud? - On cos mowi? - Klamstwa mowic nie wolno, niektorych prawd nie nalezy. - A czy ja cos mowie, panie Tajtelbaum...? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Onufry Re: Humor zydowski: Chasydzi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.07.07, 18:42 Tym Czytelnikom, ktorym opowiastki o cadykach sie podobaly, oswiadczam, ze nie wymyslilem ich sam. Pochodza one z 3 ksiazek: Jirzi Langer: "9 bram do tajemnic Chasydow", Znak (1988) Martin Buber: "Opowiesci Chasydow", W drodze (2005) Daniel Lifschitz: "Z madrosci Chasydow", Jednosc (2003) Pawel Hertz pisze: "Byloby slusznie nie pomijac dziejow chasydyzmu, kiedy rozpatrujemy duchowa i umyslowa kulture wielowyznaniowej i wielonarodowej Rzeczpospolitej. Czytajac te opowiesci, z wielka sila odczuwalem przenikajacy tok dialogu, rozmowy. Wydaje sie, ze toczy sie tam nieustanna rozmowa Boga z czlowiekiem, czlowieka z Bogiem, a ludzi nia ubogaconych - ze soba." Przyznaje, ze typ humoru, jaki prezentuja niektore opowiastki, nie jest zawsze "latwy". Ale jest to humor zydowski z "najwyzszej polki". Zycze milej lektury, O. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: banan Re: Humor zydowski: Chasydzi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.07.07, 21:56 chyba z tak wysokiej że wyżej to tylko sufit. ratunku zabierzcie go ;] Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: banan Re: Humor zydowski: do bananana IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.07.07, 21:53 następny głupi kawał. Rraaaaaaaaaaaaatuuuuuuuuuunkuuuuuuuuuuuuuuu!!!! zabierzcie go! gościu, rzuć ten zgubny nałóg........... jeszcze kilka kawałków takiego 'humoru' żydowskiego a zostanę antysemitą......... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: alf Re: Humor zydowski: do bananana IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.07.07, 14:29 Banan,nie denerwuj sie,onufry ma tu powazna misje krzewienia kultury wsrod pospolstwa,nie ustapi tak latwo:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: banan Re: Humor zydowski: do bananana IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.07.07, 17:40 dzięx, alf ;-) ale ja tak lubiłem ten wątek, tak go lubiłem... a tu mnie złośliwie ukulturalnili na siłę. upupili!:-D Odpowiedz Link Zgłoś
anu_anu Re: Humor zydowski: do bananana 10.07.07, 17:42 Banan - nie podoba Ci się - na znak protestu nie czytaj. Po co masz się męczyć? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: alf Re: Humor zydowski: do bananana IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.07.07, 17:55 Banan,for ju: Bogacz Dow-Ber umiera i przekazuje zonie ostatnia wole: -Nasza fabryke pozostawiam najstarszemu synowi Izaakowi... Zona na to: Dlaczego Izzakowi? On nie ma glowy do interesow. Niech przejmie ja raczej Ajzyk. -Niech bedzie Ajzyk...A nasza kamienice niech dziedziczy Lea... -Dlaczego Lea? Onio z mezem maja juz dwa domy,podaruj ja raczej M<alci! -Niech bedZie Malci. A cala nasza gotowke przekazuje najmlodszemu synowi Benjaminowi... -Dlaczego Beniaminowi? W tej chwili umierajacyy zrywa sie z poscieli i krzyczy zdlawionym glosem: -Nie rozumiem! Kto tu wlasciwie umiera, ja czy ty!? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: banan Re: Humor zydowski: do bananana IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.07.07, 17:51 :D i o to chodziło, broda ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Onufry Re: Humor zydowski IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.07.07, 23:01 Zastanawialem sie co tu napisac, az tu ksiega "Z madrosci chasydow" mi sie sama otworzyla na stronie 157. I co tam napisano?! "Ludzie mysla, ze opowiadanie historii jest swietnym srodkiem usypiajacym - powiedzial rabbi Nachman z Braclawia - ja zas uwazam, ze opowiadanie historii sluzy budzeniu ludzi." Tak wiec opowiadajmy tu dowcipy zydowskie, szmoncesy, przyslowia, opowiesci o cadykach - by sie budzic wzajemnie! Dowcip zydowski nie jedno ma oblicze! I dla wszystkich sie miejsce znajdzie :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fanka Re: Humor zydowski IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.07.07, 10:24 Pewnego dnia, małżonka reb Bera rodziła. Przejęty Ber chodził zdenerwowany po parku, aż dostał wiadomość, że może wrócić do domu. U wejścia na klatkę schodową spotkała go sąsiadka i rzekła uśmiechnięta: - Mazeł-tow, reb Ber! Urodził się syn! Na pierwszym piętrze wyszła druga sąsiadka, która zawołała radośnie: - Mazeł-tow, reb Ber! Urodziły się dwojaczki! Na drugim piętrze wyszła akuszerka: - Mazeł-tow, reb Ber! Urodziły się trojaczki! Wtedy Ber podniósł ręce do góry i rzekł pobożnie: - Dzięki Ci, Boże, że mieszkam na drugim piętrze, a nie wyżej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Onufry Re: Humor zydowski IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.07.07, 14:10 Lekarz gastrolog, wezwany do zamoznego Uszera, ostrzega pacjenta: - Koszerne mieso na ciezko strawnym gesim smalcu wyraznie panu szkodzi. Zalecam cielecinke na swiezym maselku. - Panie doktorze - wzbrania sie chory. - Przeciez my, Zydzi, nie mozemy co pare tysiecy lat zmieniac diety! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Onufry Re: Humor zydowski IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.07.07, 12:46 Fabrykant Leo Rozenblum wysyla ostry monit do dluznika w Krakowie. Tekst listu brzmi nastepujaco: "Kto przyrzekl zaplacic do konca miesiaca? Pan! Kto nie dotrzymal slowa? Pan! Kto jest lajdakiem? Leo Rozenblum." Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: banan Re: Humor zydowski IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.07.07, 17:50 łoj, onufry opowiedział śmieszny kawał! idę się upić ze szczęścia. mimo że już go wcześniej znawszy. Kon widzi, że jego buchalter Żółtko wygląda przez okno. - Panie Żółtko, lepiej by pan zrobił, gdyby pan tyłkiem przyglądał się przechodniom a oczami zaglądał do ksiąg. - Często to robię, panie Kon! - Tak? A co na to przechodnie? - Mówią "Dzień dobry, panie Kon"! Szeregowiec Kac zwraca się do przełożonego podoficera: - Panie sierżancie! Proszę posłusznie o urlop w dniu jutrzejszym. - Powód? - Immatrykulacja. - Psiakrew! Wciąż te przeklęte święta żydowskie! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Onufry Re: Humor zydowski IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.07.07, 18:53 Do pewnego krawca przyszedl klient zamowic spodnie. Pierwsza miara odbyla sie po tygodniu, druga po miesiacu, a gotowy stroj udalo sie z trudem wydebic od krawca po kwartale. Klient zawolal wiec oburzony: - Panie, przeciez wasz Pan Bog stworzyl swiat w ciagu 6 dni a pan na glupia pare spodni potrzebujesz az 3 miesiecy? - Panie kochany - odpowiedzial krawiec - ale popatrz pan na te spodnie i popatrz na ten swiat!... Odpowiedz Link Zgłoś
harthausen Re: Humor zydowski 13.07.07, 19:36 rozmowa w pociągu: -iluż Żydów żyje w tej pana Kasrilewce? -tak z trzysta rodzin -a gojów nie macie żadnych? -mamy. Tak z pięćdziesięciu. Bardzo się z tego cieszymy, w sabat bez nich nie dalibyśmy sobie rady. A ilu Żydów jest w Warszawie? -coś ponad sto tysięcy -a gojów? -ponad milion -a po cóż wam ich aż tylu? Odpowiedz Link Zgłoś
zyd_z_wesela Re: Humor zydowski 17.07.07, 00:10 W salonie Rotszyldów wystąpił młody, obiecujący pianista. Po skończonym koncercie podszedł doń baron Louis i oświadczył: - Słyszałem Karola Lafite... Młodzieniec ukłonił się nisko. - Słyszałem Artura Rubinsteina.. Młodzieniec ukłonił się jeszcze niżej. - Słyszałem Ignacego Paderewskiego... Młodzieniec ukłonił się najniżej jak mógł. - Ale żaden z nich nie pocił się tak, jak pan! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Onufry Re: Humor zydowski IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.07.07, 17:08 Waclaw Wolfsohn, Zyd wychrzczony przed laty przyjechal na slub i wesele swej siostrzenicy do malego miasteczka... Rozpoczyna sie "wielkie zarcie": - mocna pejsachowka - wspaniale wino izraelskie "Carmel" - swietna faszerowana ryba po zydowsku - nadziewana rodzynkami - cudowny pasztet z kurzych watrobek (specialite de la maison kuchni zydowskiej) - czulent z brazowymi jak kasztany kartofelkami w tluszczu - kugel z bakaliami - kiszka gesia nadziewana podrobami - gesi pipek z farfelkami - leguminy na slodko i wiele, wiele innych specjalow kuchni zydowskiej... Pan Waclaw zajada te frykasy z apetytem i mysli ze smutkiem: - Jak ja moglem rozstac sie z taka religia! Odpowiedz Link Zgłoś
stary_rura Re: Humor zydowski 19.07.07, 19:40 kurna, zabierzcie tego onufrego bo mi cala przyjemnosc czytania psuje Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Onufry Re: Humor zydowski IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.07.07, 21:16 Oto moja krotka odpowiedz na ten oto chamski list: *** stary_rura napisał: > kurna, zabierzcie tego onufrego bo mi cala przyjemnosc czytania psuje *** Otoz moj poprzedni dowcip (o kuchni zydowskiej) pochodzil z "Kalejdoskopu humoru zydowskiego" K. Zmudy. Nie byl to humor specjalnie wyrafinowany - ot, dostepny dla kazdego czytelnika o przecietnej inteligencji. No, ale okazuje sie, ze dla pewnych czytelnikow Forum Humorum nawet i te skromne wymagania intelektualne sa zbyt wygorowane. Czytajcie wiec inne watki, z prostackim i chamskim humorem, ktory do was dociera, a od "Humoru zydowskiego" sie odczepcie, bo nie dorastacie! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: alek Re: Humor zydowski IP: 81.210.16.* 27.07.07, 13:32 onufry z kim ty gadasz? zobacz sobie watki zakladane pzrez cos o nicku staryrura i zastanow sie czy jest sens takiemu czemus odpowiadac. a ty staryrura pisz sobie tam te twoje podblokowe kawalki i ciesz sie ze jestes online na cala polske. a tu moze nie zasmiecaj? Odpowiedz Link Zgłoś
mister1 Re: Humor zydowski 24.08.07, 10:48 Adwokat wygrał dla Rozenkranca bardzo trudny proces. Wysyła mu telegram: - Prawda zwyciężyła. Rozenkranc natychmiast odpowiedział: - Proszę wnieść apelację! Odpowiedz Link Zgłoś
lidkajantar Re: Humor zydowski 20.07.07, 11:12 Znam nie jeden ale ni moge glosno mowic bo okryzkna mnie antysemitka Odpowiedz Link Zgłoś
zyd_z_wesela Re: Humor zydowski 25.07.07, 02:58 Żyd siedzi w restauracji i z apetytem zajada kotlet schabowy. Pobożny współwyznawca idąc ulicą dostrzega to przez okno, wchodzi i pyta surowo: - Czy wiesz, ile ten grzech będzie ciebie kosztować? - Wiem - odpowiada grzesznik - Koronę i czterdzieści halerzy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Onufry Re: Humor zydowski IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.07.07, 21:51 Przed wojna Tarnow slynal jako miasto krawcow. Recz jasna, ze toczono tam zaciete boje o kazdego klienta, imajac sie wszelkich chwytow reklamowych. Pewnego dnia jeden z krawcow napisal na drzwiach: "Tu szyje najlepszy krawiec w Polsce". Drugi obok napisal: "Tu szyje najlepszy krawiec w Europie". Trzeci napisal: "Tu szyje najlepszy krawiec na swiecie". Czwarty krawiec z tej samej ulicy napisal skromnie: "Tu szyje najlepszy krawiec na tej ulicy." *** Anegdota pochodzi z "Kalejdoskopu humoru zydowskiego" K. Zmudy, Warszawa- Rzeszow, 2004. (Powinna byc zrozumiala dla kazdego osobnika o przecietnej inteligencji. Jezeli anegdota nie dociera do Ciebie Czytelniku, to powinno byc to powodem do niepokoju o Twoj stan zdrowia.) Odpowiedz Link Zgłoś