Dodaj do ulubionych

ciągle mnie nurtuje

IP: *.aster.pl 14.07.10, 10:12
siedzę sobie i patrzę w sufit...
I ciągle mnie zastanawia, dlaczego muchy tak krążą pod żyrandolem? Nieważne,
czy żyrandol odstaje dużo od sufitu, czy jest to jakaś płaska lampa, taka
mucha spędza większość życia pod lampą, żeby nie było wątpliwości - w dzień,
kiedy lampa się nie świeci.
Wzdłuż okna wiszą sobie jakieś materiałowe ozdóbki, które sięgają niżej niż
lampa, a te muchy ciągle pod lampą.
Czy ktoś zna rozwiązanie zagadki? Ja już nie mam żadnej koncepcji w tym temacie
Obserwuj wątek
    • real_mayer Re: ciągle mnie nurtuje 14.07.10, 10:37
      hahahah myślałam, że tylko ja to zauważyłam :D
      • tetlian Odpowiedź jest prosta 19.07.10, 11:34
        Ja dawno temu też się nad tym zastanawiałem. Ale Google rozwiązał ten problem.
        Skoro Ty nie chcesz z niego skorzystać, to streszczę o co biega :)

Większość owadów w nocy, po obraniu kierunku, w którym chcą lecieć, zapamiętuje
        pozycję Księżyca i leci po linii prostej, tak by to światło było cały czas w tym
        samym miejscu. Ponieważ Księżyc jest bardzo daleko, to na obrazie widzianym
        przez owada nie zmienia on swego położenia po przeleceniu kilku metrów.

I wszystko było pięknie przez setki milionów lat, dopóki nie pojawił się
        człowiek i nie wprowadził sztucznego oświetlenia. Owad widząc taką lampę bierze
        ją za Księżyc. A ponieważ jest ona bardzo blisko, to po przeleceniu nawet
        niewielkiego odcinka, przesuwa się ona na widzianym obrazie. A zatem owad ciągle
        musi skręcać, by korygować swój lot, tak by światło było ciągle w tym samym
        miejscu. To powoduje, że owad ruchem spiralnym coraz bardziej zbliża się do
        lampy. To też jest przyczyną lotów samobójczych owadów w przypadku, gdy źródłem
        światła jest np. świeczka.

No to by było na tyle. Mam nadzieję, że pomogłem :)
        • Gość: greg Re: Odpowiedź jest prosta IP: *.frh.faurecia.com 19.07.10, 11:46
          no dobra, a w DZIEŃ? Niekoniecznie klosz musi być wtedy jaśniejszy
          od np. sufitu. W nocy, gdy lampa świeci, owszem
          • tetlian Re: Odpowiedź jest prosta 19.07.10, 11:57
            W dzień gdy lampa świeci, nadal jest jaśniejszy. Gdy nie świeci, to nie latają
            wokół niej. Z resztą z tego pamiętam, to w dzień owady wykorzystują Słońce do
            nawigacji, toteż nic dziwnego że i wtedy lampa ich myli.
            • kretynofil Przekombinowaliscie, koledzy... 19.07.10, 12:08
              Jak dzisiaj pamietam glupie muchy latajace w bialy dzien pod ciemnym
              zyrandolem ktory nie swiecil.

I nie swiecil od lat - wiec to nie bylo tak ze sobie zapamietaly, bo
              sie swiecil pare godzin wczesniej.

Wasza teoria bierze w leb, <smiech_Gargamela>!
              • starchaser dokładnie ! 19.07.10, 12:28
                u mnie tak samo!
                latają w dzień, pod żyrandolem, nawet gdy światło było wyłączone od 5 godzin.
                • Gość: keyne Re: dokładnie ! IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 19.07.10, 19:12
                  ale one latają w te swoje dziwne wielokąty pod sufitem nawet w pomieszczeniu w
                  którym światła jeszcze w ogóle nie ma! <może 7 zmysłem wiedzą, że będzie;)?>
                • Gość: HH Nie odpowiada się "dokładnie"... IP: *.silesiamultimedia.com.pl 19.07.10, 22:15
                  ... to nie po polsku.
                  • tetlian Re: Nie odpowiada się "dokładnie"... 20.07.10, 00:50
                    Gość portalu: HH napisał(a):

> ... to nie po polsku.

Right! Lepiej byłoby "exactly".
                  • starchaser :) 20.07.10, 09:24
                    odpowiedziałem "dokładnie ! u mnie tak samo"
                    a nie "dokładnie"
              • tetlian Re: Przekombinowaliscie, koledzy... 19.07.10, 15:43
                > Wasza teoria bierze w leb, <smiech_Gargamela>!

Eee, to nie żadna "nasza" teoria. Jest ona już dość stara i dobrze znana. Tutaj
                jest co nieco niej:

www.edusektor.net/biologia-ciek/271-dlaczego-owady-lataj-woko-lampy.html

A tu też można przeczytać opisaną przeze mnie teoria, jak i kilka innych:

www.swiatnauki.pl/pdf/jak_dlaczego/05_07.pdf

A dlaczego muchy latają też pod zgaszonym żyrandolem? Cóż... może chcą wykręcić
                żarówkę? :) A na serio, to całkiem możliwe, że latają w ten sposób z tego samego
                powodu, z którego latają pod każdym zwisającym przedmiotem w naturze (np.
                gałęzią). Ma to chyba jakiś związek z ich zwyczajami godowymi.
                • turbo_wesz Re: Przekombinowaliscie, koledzy... 20.07.10, 09:14
                  pod gałęziami? nie zauważyłem

na żyrandol mam mało śmieszne wytłumaczenie: żyrandol jest zazwyczaj umieszczony w centralnym punkcie pomieszczenia, gdzie jest największa przestrzeń, dzięki czemu muchy mają dokąd uciec w razie kiedy będzie przed czym uciekać
                • Gość: lorl Re: Przekombinowaliscie, koledzy... IP: *.adsl.inetia.pl 20.07.10, 10:29
                  > A dlaczego muchy latają też pod zgaszonym żyrandolem? Cóż... może
                  chcą wykręcić
                  > żarówkę? :) A na serio, to całkiem możliwe, że latają w ten sposób
                  z tego sameg
                  > o
                  > powodu, z którego latają pod każdym zwisającym przedmiotem w
                  naturze (np.
                  > gałęzią). Ma to chyba jakiś związek z ich zwyczajami godowymi.

W sensie, że będą miały seks u mnie pod sufitem, na oczach dzieci i
                  całej rodziny??? Może jeszcze przy obiedzie.
                  Oburzające!!!
        • Gość: Skimbleshanks Re: Odpowiedź jest prosta IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.07.10, 12:30
          Odpowiedź tyleż prosta, co nieprawdziwa (nawet w nocy). Gdyby tak było, owady leciałyby po spirali coraz bliżej źródła światła (tak, żeby mieć je pod stałym kątem). A one najpierw lecą prosto na źródło, a dopiero w niewielkiej odległości zaczynają krążyć.

Abstrahując od tego, że pytanie postawione przez autora wątku dotyczyło żyrandola za dnia, a nie lampy w nocy.
    • Gość: ;) Re: ciągle mnie nurtuje IP: *.cable.smsnet.pl 14.07.10, 11:18
      Mucha jako istota żyjąca ledwie naście dni pielgrzymuje do lampki w ramach
      życiowego hadżdżu, by móc w ten sposób oddać hołd poległym w tym miejscu swoim
      przodkom. Podświadomie czuje ich obecność. Tj. znajduje ślady tych czarnych
      kropek na kloszu.

• aaricia_szalona Re: ciągle mnie nurtuje 14.07.10, 12:02
        Czyli im więcej much pod sufitem, tym bliżej do muszych Zaduszek.
        Dobrze że zniczy nie palą:)
    • Gość: orgia Re: ciągle mnie nurtuje IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.07.10, 12:29
      A gdyby żyrandol powiesić nie na środku pokoju (tak jest zwykle), ale w jego
      rogu? Tak na próbę...

Albo gdyby powiesić dwa? Dwa takie same, albo dwa różne, raz większe raz
      mniejsze. Raz symetrycznie względem czegoś_tam, a raz nie. Będą się gromadzić
      wokół obu żyrandoli czy krążyć między nimi?

Wiem, nikt nie zrobi remontu tylko po to, żeby badać życie much... Chociaż można
      powiesić atrapę żyrandola, bez podłączania kabli!
      • aaricia_szalona Re: ciągle mnie nurtuje 14.07.10, 12:42
        Mucha nie głupia. Pozna się;)
        A ja zawsze myślałam, że one się po prostu bawią w berka.
        Czy mucha singielka też kołuje, czy muszą być co najmniej dwie?
        Muszę dokonać stosownych obserwacji. Kota co prawda obserwuje całymi dniami, ale nie chce gadać:(
        • Gość: ;) Re: ciągle mnie nurtuje IP: *.cable.smsnet.pl 14.07.10, 13:59
          aaricia_szalona napisała:

> A ja zawsze myślałam, że one się po prostu bawią w berka.

W berka to bawię się ja z komarzycą, która włącza system stealth w momencie
          zapalenia lampki. A jaka satysfakcja jak ją znajdę! :)))
      • szampanna Re: ciągle mnie nurtuje 14.07.10, 13:52
        Ja mam w rogu pokoju właśnie. Na podstawie obserwacji stwierdzam (i
        dzielę się naukowymi wnioskami), że: <werble>
        to nie geometryczny środek sufitu jest punktem zainteresowania much,
        a jednak lampa sama w sobie.
        Czuję się dobroczyńcą ludzkości - nie musicie już robić remontów, a
        nawet wieszać atrap, żeby zbadać fascynujące życie much ;)
      • Gość: Stefan Re: ciągle mnie nurtuje IP: *.spray.net.pl 19.07.10, 11:30
        Mam dwa "zyrandole" (wlasciwie reflektory halogenowe) w pokoju i tak, muchy latają pod obydwoma. Pewnie to kwestia pola magnetycznego, czy cuś.
      • misself Re: ciągle mnie nurtuje 19.07.10, 11:40
        Gość portalu: orgia napisał(a):

> A gdyby żyrandol powiesić nie na środku pokoju (tak jest zwykle), ale w jego
        > rogu? Tak na próbę...

W mojej poprzedniej pracy (restauracja) lamp wiszących było kilka, do tego we
        wnętrzu wisiały markizy. Muchy zbierały się w stadka, każde latało pod lampą
        albo pod rogiem markizy.

Sądzę, że latają tam, skąd mają bliżej do ziemi ;-)
      • Gość: kuku Re: ciągle mnie nurtuje IP: *.adsl.inetia.pl 19.07.10, 14:24
        Ja wiem! Ja wiem!
        U moich dziadków w salonie są dwa żyrandole, dwa takie same i tworzą się przy nich dwa osobne kółeczka :) Symetrycznie :)
    • truscaveczka Re: ciągle mnie nurtuje 14.07.10, 12:43
      Mój mąż twierdzi, ze jest to ich stały punkt nawigacyjny. W takich
      rzeczach coś jest - wczoraj obserwowałam dzieci bawiące sie w
      parku. Na skrzyżowaniu alejek było, nazwijmy to, rondo - kolorowe
      koło z kostek chodnikowych. Większość dzieci krążyła wokół niego, a
      nawet jeśli na chwilę odbiegły, wracały i krążyły dalej.
      Kosmici nami manipulują. I muchami też. Ani chybi.
      • dzidzia_bojowa Re: ciągle mnie nurtuje 14.07.10, 14:26
        I jeszcze jedno zagadnienie: dlaczego, gdy mucha wleci do pokoju a ty kierowany
        ludzkim odruchem miłosierdzia otwierasz szeroko, najszerzej okna, drzwi i
        wszelkie miejsca by stworzyć jej drogę do wolności, ona uparcie wali całą sobą
        we wszystko dookoła: ściany, obrazy, niedające się otworzyć szyby, a drogi do
        wyjścia nie znajduje chociaż ponoć ma sto par oczu?
        Oprócz hipnotycznego latania pod lampą i ta kwestia mnie nurtuje.
        • aaricia_szalona Re: ciągle mnie nurtuje 14.07.10, 14:32
          Taaa, a mając do wyboru dwa okna: otwarte i zamknięte, zawsze pierdyknie "całom swojom osobom" w szybę.
          • dymna Re: ciągle mnie nurtuje 19.07.10, 12:35

Mój mąż to nazywa "paradoksem muchy". Bo znajdzie sobie taka najmniejszą
            szparę i wlezie do pomieszczenia. Ale wyjść już nie umie choć okno na oścież
            otwarte.
        • chicot Re: ciągle mnie nurtuje 14.07.10, 14:33
          I czy to prawda, że muchy samce siadają na butelce od wódki a samice
          na lustrze?
          • kaszpirovsky Re: ciągle mnie nurtuje 14.07.10, 14:54
            a czy muchy bzykają, gdy sie bzykają????

https://www.mojogrod.pl/foto-9-2007/muchy-duzy.jpg
        • Gość: Śmieszka Re: ciągle mnie nurtuje IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.07.10, 17:17
          Ja to zauważyłam w przypadku tych duzych, bardzo halaśliwych much.
          Jakby coś im się stało
      • Gość: pytadokolan Rozwiązanie Zagadki IP: *.icpnet.pl 19.07.10, 11:24
        kiedys o tym czytałem, jak zerkniecie uważniej to one walczą o miejsce najwyższe
        na którym da sie 'wylądować" w pomieszczeniu... potem jedna drugą przegania i
        taka to historia
        • Gość: mała Re: Rozwiązanie Zagadki IP: *.147.120.1.nat.umts.dynamic.eranet.pl 19.07.10, 23:18
          a wiesz, że coś w tym jest? :) w mieszkaniu moich rodziców zauważyłam
          właśnie coś podobnego, a u mnie w domu latają bezładnie, nigdy nie
          latają pod sufitem, żyrandolem czy plafonierą, tylko tak na przestrzał
          przez pomieszczenia, pokręcą się na jednej szybie, na drugiej, w końcu
          przykleją się do plasterka albo je utłukę :)
    • 1_konkretna Re: ciągle mnie nurtuje 14.07.10, 19:58
      bo pewnie myślą ,że najciemniej pod latarnią i są niewidoczne.
    • mr_ryba Re: ciągle mnie nurtuje 14.07.10, 23:14
      Dałeś mi do myślenia ale nie w kwestii żyrandola i latających much lecz samej
      obecności owada. Muszę stwierdzić, że od dawna nie widziałem muchy, a tym
      bardziej całej hałastry kołującej pod żyrandolem. W ogóle jak się tak zastanowić
      to brakuje mi obecności większości gatunków owadów. Jeszcze 10 lat temu trzeba
      było się odganiać na plaży od pszczół, ós, bąków szczególnie podczas konsumpcji.
      Obecnie prócz latawców i smrodu papierosowego nic w powietrzu nad Bałtykiem nie
      lata. Chemia zabija zwierzaczki, a jak one giną, to i my pomrzemy!
      --
      Wszędzie dobrze ale w domu najlepiej ...
      • pochodnia_nerona Re: ciągle mnie nurtuje 15.07.10, 00:02
        Raczysz żartować. Może w tym roku trochę cholerstwa mniej, bo była długa i ostra
        zima, ale nie zauważyłam ogólnie, żeby czegoś zabrakło.
    • Gość: magda Re: ciągle mnie nurtuje IP: *.cdma.centertel.pl 16.07.10, 09:34
      pewnie żarówki są firmy OSRAM :-))
    • Gość: aniakin Re: ciągle mnie nurtuje IP: 77.223.200.* 19.07.10, 11:38
      Muchy pewnie maja krotkoterminowa pamiec, w zwiazku z czym nie pamietaja
      ostatniego okrazenia. Stad tylko im sie wydaje, ze nie kraza w kolko. Ale
      dlaczego akurat pod lampa to juz nie wiem. ;)
      • Gość: baśka Re: ciągle mnie nurtuje IP: *.ghnet.pl 19.07.10, 12:16
        a pod lampą taki długaśny beżowo-brązowy lep na muchy, z
        poprzylepianymi ofiarami igraszek - to dopiero widok
        • Gość: tina Re: ciągle mnie nurtuje IP: 94.254.177.* 19.07.10, 12:30
          bleee, mam taki lep nad stołem akurat, miło jeść obiad w poczuciu
          niebezpieczenstwa, ze martwa mucha odklei się od lepu i wpadnie mi do talerza,
          luuuubię to:)))
    • Gość: Gosciowa Re: ciągle mnie nurtuje IP: 195.200.115.* 19.07.10, 12:43
      U mnie w salonie nie ma zadnej wiszacej lampy a muchy lataja po srodku pokoju,
      wiec podejrzewam, ze to jest odpowiedz. One lataja po srodku pomieszczenia, zeby
      miec dobre spojrzenie na wszystko :)))
      • Gość: pawgar Re: ciągle mnie nurtuje IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.07.10, 13:43
        >One lataja po srodku pomieszczenia, zeb
        > y
        > miec dobre spojrzenie na wszystko :)))

No dobrze ale ja mam 5 halogenów zwisających z sufitu w dwóch rzędach przez cały duży pokój.
        ...............
        ..o...o...o..
        ...............
        ....o...o....
        ...............

Każdy z halogenów zwisa ok 10 cm w dół. I co robią muchy? Muchy latają dookoła każdego halogenu. Nie stwierdziłem natomiast much centralnie latających w środku geometrycznym pokoju :)
        • aaricia_szalona Re: ciągle mnie nurtuje 19.07.10, 15:27
          Gość portalu: pawgar napisał(a):
          > ...............
          > ..o...o...o..
          > ...............
          > ....o...o....
          > ...............
          >
          > Każdy z halogenów zwisa ok 10 cm w dół. I co robią muchy? Muchy latają dookoła
          > każdego halogenu.

Tam musi nastąpić jakaś kolizja.
          Czyżbyś miał(a) w pokoju Wielki Zderzacz Muchonów? ;)
    • Gość: Marta Re: ciągle mnie nurtuje IP: *.4web.pl 19.07.10, 14:23
      Kurde, jak fajnie, ze ktoś ma tę samą zagwozdkę od lat co ja

Pierwszy raz zaczełam się zastanawiać nad tym, gdzies jak miałam z 7
      lat, od 20 lat ciagle nie mam zadnej sensownej odpowiedzi, bo to na
      pewno nie chodzi o swiatło - krazą jak głupie pod wyłaczonym
      zyrandolem, a na dodatek wpadaja za dnia i dawaj - krazyć, wiec nei
      pamietają, z enoca coś tu swieciło. Jak wpadnie jedna to tez zaczyna
      krązyć. Zauwazyłam, ze takie naprawde wielkie nie krazą tylko
      obijaja sie po dobmu szukajac wyjscia.
    • Gość: licho No dobrze, wszyscy zaobserwowali IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 19.07.10, 15:16

Ale czy ktoś wie dlaczego???
      • Gość: HamErykanin W USA nie lataja IP: *.nwrknj.fios.verizon.net 19.07.10, 16:11
        Pamietam z dziecinstwa jak muchy lataly wokol zyrandola. Teraz nie wyobrazam
        sobie jak mozna miec muchy w domu - rzygac sie chce. Zyrandola co prawda nie
        mam, ale nawet u przyjaciol z zyrandolami muchy nie uswiadczysz. Przypuszczam
        ze to dzieki ramom okiennym z siatkami przeciw-owadowymi ktore sa w Stanach
        standardem. Podobnie z klimatyzacja. W lato wlaczona przez wiekszosc dnia,
        wiec okien nie trzeba otwierac, i mucha nie ma kiedy wleciec.

Odnosnie samego pytania - zapewnie chodzi o nawigacje, tak samo jak ze sloncem.
        Much wykrywa po prostu kontrast miedzy bialym sufitem a ciemnym zyrandolem.
    • Gość: Zak Re: ciągle mnie nurtuje IP: *.128.83.120.dsl.dyn.forthnet.gr 19.07.10, 16:37
      A czy zyrandol nie wisi posrodku? A wiec dlatego!
      Znam dobry sposob (z Meksyku) na pozbycie sie tych much.
      Napelnij plastikowy przezroczysty woreczek woda, zawiaz i powies pod lampa.
      Muchy sie splosza. To chyba znowu ma zwiazek z odbiciem swiatla. Sposob dziwny,
      ale na prawde dziala. Pozdrawiam
      • aaricia_szalona Re: ciągle mnie nurtuje 19.07.10, 16:45
        Ale to sposób na pozbycie się much tylko spod lampy, czy definitywne z całego domu?
        • Gość: zak Re: ciągle mnie nurtuje IP: *.128.83.120.dsl.dyn.forthnet.gr 19.07.10, 16:49
          Tam, gdzie sie gromadza. Powies woreczek, otworz okna. Ostatnim razem mialam 15
          much, zostaly dwie (jakies twarde sztuki)
          • Gość: gabrielle Re: ciągle mnie nurtuje IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.07.10, 19:52
            No dobrze. Wszystko fajnie, nawigacja, słońce, księżyc.

Niech mi ktoś wyjaśni, dlaczego u mnie muchy odwalają te kółka pod żyrandolem
            tylko przed deszczem?
            • dzidzia_bojowa Re: ciągle mnie nurtuje 19.07.10, 20:06
              No tak! Wszystko jasne! To muchy są winne tym wszystkim opadom deszczów! Ba!
              Nawet powodziom! Po prostu to jest rytualne latanie przywołujące deszcz.
              Indianie od much to odgapili już dawno temu.
              • minasz Re: ciągle mnie nurtuje 19.07.10, 22:25
                przed deszczem owady sa niespokojne moze w tym nalezy szukac wyjasnienia
    • Gość: antydebil Dlaczego jedzą gó...? IP: *.chello.pl 19.07.10, 22:16
      Dlaczego jedzą gó...? Czy to nie ważniejsze pytanie??
    • minasz mysle ze sprawa jest prostsz ale i ekscytujaca 19.07.10, 22:19
      muchy wykorzystuja okragły kształt zyrandola abu krecic sie w kółko
      one po prostu to lubia - jest to rodzaj zabawy podobny do krecenia sie przez
      dzieci wokół własnej osi

jezeli sa zdolne do zabawy dla samej zabawy mogłoby to wskazywac na wyjatkowa
      inteligencje tych owadów - pomyslcie o tym jak rozwalicie im ich małe czaszeczki
    • misiania Re: ciągle mnie nurtuje 19.07.10, 22:26
      Czy mówimy tutaj o takich muchach, co są niezbyt duże, w zasadzie ciche i nie
      interesują się niczym innym, tylko lampą? fascynujące stworzenia. tak latają i
      latają. jak albatrosy. albo jerzyki. niespecjalnie na czymś siadają, odżywiają
      się chyba powietrzem. aha - latają odcinkami. przeleci kawałek, skręca pod
      kątem, leci kawałek, skręca pod kątem, itd. da capo al fine. się zastanawiam, że
      one tak potrafią zmienić tor lotu, a samoloty nie. hilihoptery też nie.
      • Gość: Futrzak Re: ciągle mnie nurtuje IP: 85.219.163.* 20.07.10, 07:20
        tak, właśnie! ja na nie zawsze mówię "kwadratowe muchy". Z tego co kojarzę to
        jest gatunek zwany mucha pokojowa a te kanciaste loty mają jakiś związek z
        terytorializmem, tym, że są widoczne idealnie dla partnerki. Chyba że się mylę
        ;) Na szczęście one nigdy nie siadają na ludziach, tak jak mucha domowa.
    • Gość: foton Nie wiem co IP: *.chello.pl 19.07.10, 23:06
      palicie ale dajcie się zaciągnąć...;-)
      • tetlian Re: Nie wiem co 20.07.10, 00:52
        Gość portalu: foton napisał(a):

> palicie ale dajcie się zaciągnąć...;-)

??? A co ma palenie do tematu?
        • Gość: iks Re: Nie wiem co IP: *.pl.tesco-europe.com 20.07.10, 08:40
          Pieprzycie bez sensu. Chyba proste
          • dzidzia_bojowa Re: Nie wiem co 20.07.10, 09:33
            Gość portalu: iks napisał(a):

> Pieprzycie bez sensu. Chyba proste

Gościowi portalu iks obcy jest humor abstrakcyjny dostępny jedynie
            wybranym, inteligentnym czytelnikom. Zamiast zostawić temat nie wgłębiając się w
            zawiłości problemu, prostym żołnierskim słowem określił naszą filozoficzną
            dyskusję. A mógłby się nie odzywać szerokim łukiem omijając "popieprzone" dyskusje.
            Ale nie! Temat jest na głównej to on musiał wyrazić swoje zdanie, mimo,
            że nie ma pojęcia o czym mówimy.
            Skończyłam.

Wczoraj wyczytałam w "Angorze", że muszka owocówka jest bardzo inteligentna.
            Szkoda, że nie jest możliwe porozumienie międzygatunkowe. Dowiedzielibyśmy się w
            czym rzecz.
            • misiania Re: Nie wiem co 20.07.10, 10:18
              Sądząc z miejsca pracy iksa, musi nienawidzić much. pewno siadają im na
              produktach. stąd brak dystansu do much.
          • tetlian Re: Nie wiem co 20.07.10, 09:45
            Gość portalu: iks napisał(a):

> Pieprzycie bez sensu. Chyba proste

Taaa... bo według Ciebie lepiej nie zadawać pytań i nie interesować otaczającym
            Cię światem. Tylko przeżyć życie zaspokajając jedynie podstawowe potrzeby:
            nażreć się, wyspać się, wysr... :) Czy to nie puste? Gratuluję podejścia.
    • zeus_gromowladny Odpowiedź tu 20.07.10, 09:08
      answers.google.com/answers/threadview?id=96276
      • Gość: gość Re: Odpowiedź tu IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.07.10, 13:00
        Tłumaczenie poproszę. ;)
    • Gość: manna Re: ciągle mnie nurtuje IP: *.adsl.inetia.pl 20.07.10, 09:10
      W pracy mam pokój, wąski i ciemny, wiszą w nim 2 lampy ale zawsze
      zgaszone. I muchy latają zawsze pod lampą która jest blisko drzwi i
      pod która jest zdecydowanie ciemniej niz pod lampa od strony okna
      pod która jest juz jaśniej. Dodam że okno jest szeroko otwarte co
      ułatwia muchom wlot do pokoju ale o wylocie nigdy same nie pomyslą.
      jest to o tyle dziwne że powinny lecieć w kierunku ciemne - jasne, a
      one zawsze po tej ciemniejszej stronie się kręcą
    • Gość: gekon Re: ciągle mnie nurtuje IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.07.10, 09:19
      Przeprowadziłem badania już dawno. Muchę w przypadku gdy lampa nie świeci
      interesuje środek pokoju. W celu badań odwiedziłem kilkaset pokojów o
      niestandardowych kształtach ( kształcie litery "L", zaokrąglone ściany, wysokie
      sufity, itp.)Mucha idealnie wyznacza środek pomieszczenia w którym się znajduje.
      W przypadku litery L "muszym środkiem" jest kąt literki. Stąd wnioskuje że
      muchom zależy na obserwacji terenu i jego kontroli oraz szybkim zasiegu do
      poszczególnych krańców terytorium .
    • Gość: gogha Re: ciągle mnie nurtuje IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.11.16, 14:01
      ogórek
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka