Dodaj do ulubionych

Pomysłowość rodziców przy nadawaniu imion

• Gość: mg3000 Re: Pomysłowość rodziców przy nadawaniu imion IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.08.11, 13:55
      Sąsiedzi dorobili się latorośli o wdzięcznych personaliach Pamela Pietrucha.
      • Gość: gość Re: Pomysłowość rodziców przy nadawaniu imion IP: *.bayer.de 11.08.11, 13:59
        Alfons Blachura - dyrektor oddziału jednego z dużych banków :)
    • Gość: brrr Re: Pomysłowość rodziców przy nadawaniu imion IP: *.adsl.inetia.pl 11.08.11, 14:13
      Ha! To jeszcze nic... ja w pracy spotkałam się z całą gamą różnych pomysłów rodzicielskich... Zaczynając od Casprów, Kewinów, Brajanów, Rogerów (lub Rodżerów), Dżesik (i to w różnej pisowni) po takie połączenia imion i nazwisk jak np. Vanessa Bułka, Samanta Żur, Michelangelo Kwiatkowski, Żak Bąk, Arnold Szerszeń... ale moim hitem nr 1 był Makbet Kapusta
      Kiedyś też były bliźniaki Mieszko i Nawojka i chłopak, który na imię otrzymał Norwid (niestety nie pamiętam nazwiska) oraz trzy siostry - Jessika, Sabrina i Samanta
      • yabol428 Re: Pomysłowość rodziców przy nadawaniu imion 23.08.11, 14:52
        > Kiedyś też były bliźniaki Mieszko i Nawojka i chłopak, który na imię otrzymał N
        > orwid (niestety nie pamiętam nazwiska) oraz trzy siostry - Jessika, Sabrina i S
        > amanta

Czytałem kiedyś reportaż o dziewczynie, która grała w filmie "Cześć Tereska" (ale nie ta, która grała Tereskę, tylko ta druga, jej koleżanka) i była tam mowa o tym, że jej syn ma na imię właśnie Norwid. Ciekawe, czy mamusia czytała jakikolwiek wiersz Norwida?
        • brunka21 Re: Pomysłowość rodziców przy nadawaniu imion 13.10.11, 14:29
          Ja też czytałam reportaż o bohaterkach tego filmu i tam mamusia Norwida uświadomiona, że to nazwisko poety, a nie imię, była bardzo zdziwiona -chyba więc wierszy nie czytała
    • Gość: joAn Re: Pomysłowość rodziców przy nadawaniu imion IP: 89.174.15.* 11.08.11, 14:14
      A co powiecie na połączenia: Żaneta Serwatka, Andżelika Kmieć, Nikola Żaklina Kwiatkowska
      /to pomysłowość znajomych - prawdziwe z życia wzięte./
    • Gość: crazybeancafe Re: Pomysłowość rodziców przy nadawaniu imion IP: *.olsztyn.mm.pl 11.08.11, 14:26
      dziadek mojej znajomej ma na imię Adolf.
      a kolega siostry nazywał się nie inaczej jak Marek Nocny :)
      • Gość: gość portalu Re: Pomysłowość rodziców przy nadawaniu imion IP: *.dynamic.chello.pl 11.08.11, 15:04
        Kiedyś na kartce wyborczej (a więc najpierw nazwisko, potem imię) występował u mnie pan kandydat na radnego Tysiąc Marek, było to jeszcze w czasach zanim do użytku weszło euro. To spore pieniądze były, szkoda, że nie zagłosowałem...
      • Gość: złośliwe bydlę Re: Pomysłowość rodziców przy nadawaniu imion IP: *.lodz.msk.pl 11.08.11, 19:15
        > dziadek mojej znajomej ma na imię Adolf.

Przed 1939r. to imię nie wzbudzało żadnych złych skojarzeń.

Po wojnie... cóż, w Krakowie mieszkał podobno pan Adolf Dupa. Po wojnie zmienił imię.
        • yabol428 Re: Pomysłowość rodziców przy nadawaniu imion 15.08.11, 18:46
          Gość portalu: złośliwe bydlę napisał(a):

> > dziadek mojej znajomej ma na imię Adolf.
          >
          > Przed 1939r. to imię nie wzbudzało żadnych złych skojarzeń.

Fakt, szczególnie w latach '30 często nadawano to imię pod wpływem popularności Adolfa Dymszy.

> Po wojnie... cóż, w Krakowie mieszkał podobno pan Adolf Dupa. Po wojnie zmienił
          > imię.

Wykładowca na studiach opowiadał nam taką historyjkę, tylko w wersji "Adolf Klozet" :)
    • Gość: hahaha Adolf i Rudolf IP: *.cheeloo.pl 11.08.11, 15:09
      :S
    • barentsz Re: Pomysłowość rodziców przy nadawaniu imion 11.08.11, 15:10
      Teodora Słoń - lekarka w moim mieście, dalibóg pediatra....ostatnio kandydowała do rady miejskiej, ale się nie dostała;)
      • ka-mi-la789 Re: Pomysłowość rodziców przy nadawaniu imion 12.08.11, 01:36
        O, krajan :). W tym samym mieście praktykuje adwokat Żaklina Zagożdżon. Istnieje również dziennikarz sportowy Żelisław Żyżyński (nie z tego miasta, ale też piękny).
        • Gość: Olcia Re: Pomysłowość rodziców przy nadawaniu imion IP: *.tktelekom.pl 13.08.11, 18:41
          ooo znam Żelisława Żyżyńskiego, spoko gościu ;)
    • alik-w-plomieniach Re: Pomysłowość rodziców przy nadawaniu imion 11.08.11, 15:46
      Modest Paliwoda, policjant.
      I następne, samo w sobie nie jest śmieszne, ale w zestawieniu z zawodem jegomościa mnie kładzie. Gość jest futrzarzem, a nazywa się Czesław RZEŹNIK. (ma zakład na warszawskiej Woli)
    • kamelia04.08.2007 Re: Pomysłowość rodziców przy nadawaniu imion 11.08.11, 16:05
      to wcale nie jest śmieszne. Biedne dzieci (nawet jesli są już dorosłe)
    • Gość: ali Re: Pomysłowość rodziców przy nadawaniu imion IP: *.ip.primehome.com 11.08.11, 16:35
      Mama mojego ex miala na imie Heliodora - nikt nie mogl tego zapamietac, wszyscy wolali na nia po prostu Dorotka,
      a na Cyprze gdzie mieszkam najbardziej powalaja mnie imiona zenskie typu Panajota i Pandelitsa!
    • Gość: paolina Re: Pomysłowość rodziców przy nadawaniu imion IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.08.11, 16:57
      kolezanka ma syna pierwotnie chciala mu dac imie Dexter (jak ten z bajki) ale na szczescie skonczylo sie na Danielu ale to i tak nadal smiesnie brzmi w polaczeniu z jego nazwiskiem Fąferek.... juz slysze jak sie dzieciaki wysmiewaja Dexterek Fąferek .....
    • ruby.blue Re: Pomysłowość rodziców przy nadawaniu imion 11.08.11, 17:38
      Byłam kiedyś u lekarza, żeby było śmieszniej spec. ginekolog, który nazywał się... Arnold Niewiem. Tylko ja wiem ile wysiłku kosztowało mnie żeby podczas wizyty powstrzymać atak śmiechu, kiedy przeczytałam jego nazwisko nazwisko na dyplomie wiszącym na ścianie:):) Nawiasem mówiąc, historia rodowa tego nazwiska musiała być piękna: urzędnik pyta chłopa o imię, a ten jakoś tam odpowiada. Następnie pyta o nazwisko, a ten na to "nie wiem!" No i ma... Jednak wiedza to potęga:)

Do gorszych obciachów, bo chyba niestety zamierzonych, moim zdaniem należą imiona które rymują się z nazwiskiem. Dla przykładu (zmieniam troszkę żeby nie było, ale znam podobne egzemplarze z życia): Aneta Kaleta, Alina Malina, Hanna Manna - rodzice nie myśleli czy uważali że do rymu to fajnie???

A z innej paki: Roxana Radziwiłł - wtf?! Znalazłam kieyś taką perełke na liście przyjętych na studia. Bo ja rozumiem Annę, Marię albo jakąś Karolinę... ale Roxana??? Z podobnych przypadków, znam też panią która po przyjęciu nazwiska męża nazywa się... Jadwiga Jagiełło:):) Nic tylko kłaniać się do podłogi:)

Znajomi mają synka, którego zgodnie z ostatnią modą na odgrzebywanie staromodnych imion nazwali Franciszek - a na drugie dostał po ojcu Józef:)) Chłopiec ma już z 7 lat, nie wiem czy nie dorobili się jeszcze córeczki, w każdym razie idąc tym tropem wypadałoby ją nazwać Maria Teresa:D

Oprócz tego: znałam kiedyś jednego Jaśka, który mieszkał w akademiku razem z Pawłem z pokoju nr 2:) Zaiste, zbieg okoliczności - chłopcom było bardzo daleko do świętości/
    • Gość: jasio Re: Pomysłowość rodziców przy nadawaniu imion IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 11.08.11, 17:55
      Kiedyś w klasie pani przedstawiła nową koleżankę: "Drogie dzieci, to jest Wasza nowa koleżanka: Doruch Ania"
    • polator Re: Pomysłowość rodziców przy nadawaniu imion 11.08.11, 18:50
      Co powiecie na dziecko o imieniu Presley Burak albo Conan Wiśnia? Rodzice mieli fantazję..
    • Gość: new Re: Pomysłowość rodziców przy nadawaniu imion IP: *.ssp.dialog.net.pl 11.08.11, 19:02
      moj hit to electra drut. skrzywiona psychika dziecka pewna
    • Gość: Polka Re: Pomysłowość rodziców przy nadawaniu imion IP: *.adsl.inetia.pl 11.08.11, 19:35
      to jeszcze dopiszę krakowskiego adwokacika - Zyndram Pławny :)
    • Gość: mki Re: Pomysłowość rodziców przy nadawaniu imion IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.08.11, 21:06
      Dziwne imiona w moim otoczeniu i nie tylko:
      Larysa
      Inez
      Sykstus
      znałam też kiedyś przelotnie Rolanda i pewnego Kordiana (nazwiska niestety nie znam)
      poznałam też dwóch Oktawianów, z tego jeden ma "odmiesięczne" nazwisko oraz dwójkę rodzeństwa: Dianę i Tomka.
      kuzynka zaś nazwała swojego syna Dorian.
      • blanka08 Re: Pomysłowość rodziców przy nadawaniu imion 11.08.11, 21:51
        3 lata temu pracowałam w archiwum jednego z krakowskich szpitali, i w pamięc szczególnie zapadła mi karta z nazwiskiem Genisław Pyndel :D:D
        do podstawówki na moim osiedlu chodzi Dżesika Golonka (tak własnie pisane).
        • Gość: Anka Re: Pomysłowość rodziców przy nadawaniu imion IP: *.net.stream.pl 12.08.11, 09:21
          na jednej z list przedszkolaków Jessica Myga , co będzie jeśli ktoś nie zna wymowy angielskiej?
      • anika1983 Re: Pomysłowość rodziców przy nadawaniu imion 15.08.11, 11:16
        akurat Roland i Kordian nie wydają mi się jakoś szczególnie dziwne, choć muszę przyznać, że mieliśmy kiedyś w pracy śmieszną historię z Rolandem: chłopak nie pracował u nas jeszcze jakiś dwóch miesięcy i inny kolega miał do niego sprawę, i pyta się nas: jak ma na imię ten nowy, Grunwald?
    • Gość: r Re: Pomysłowość rodziców przy nadawaniu imion IP: *.pl 11.08.11, 21:40
      Pani - A. Gąsior
      Pan - Goły
      gdyby po ślubie pani wpadła na pomysł zostawienia swojego nazwiska, zostałaby A. Goły Gąsior:)
      Genialne !!!
      • starchaser Mea Kulpa 11.08.11, 22:46
        Na studiach mieliśmy kolegę - o nazwisku Kulpa.
        Domyślacie się jak chcieliśmy, żeby nazwał swoją córkę? ;)
    • Gość: olla302 Re: Pomysłowość rodziców przy nadawaniu imion IP: *.toya.net.pl 11.08.11, 23:26
      Nicola Kufel
    • m.mada Re: Pomysłowość rodziców przy nadawaniu imion 12.08.11, 00:41
      lekarz ortoptysta (leczenie zeza) Wyrwoł-Rączka, szkoda że nie ortopeda byłoby ładniej
    • Gość: XXX Re: Pomysłowość rodziców przy nadawaniu imion IP: *.goleniow.vectranet.pl 12.08.11, 01:41
      Studiowałam z Teklą Tekiel architekturę. Też nigdy nie mogłam nadziwić się finezji rodziców :-)
    • mama_myszkina Eunika 12.08.11, 02:12
      Eunika to imię pochodzenia greckiego oznaczajace zwycięstwo dobra. eu - dobrze, nike - zwycięstwo

W Polsce rozsławił je Sienkiewicz nazywając tak towarzyszkę Petroniusza z Quo Vadis.

Nie jest to żaden twór ale imię bardzo popularne na Zachodzie jako Eunice.

Pozdrawiam

Eunika

• Gość: kasiek Re: Pomysłowość rodziców przy nadawaniu imion IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.08.11, 03:18
      moją mamę uczył pan Ekspedyt Rzadkowolski
      ja z kolei chodziłam do szkoły z Ramzesem Kowalikiem
      • estusia Estera 12.08.11, 08:18
        nie uważam żeby to imię było jakieś dziwaczne, może dla tego że sama je noszę ? nie jest powszechne ale nie nietypowe. Co do nazwisk, to znam dziewczynę o nazwisku Bezdziecka, co jak co dzieci ma ;), moja siostra ma koleżankę Honoratę, w podstawówce miałam koleżankę Inez i Asenatę, a moja koleżanka wychowuje dziewczę o imieniu Bertina (!).
      • yabol428 Re: Pomysłowość rodziców przy nadawaniu imion 15.08.11, 18:44
        Z Ramzesów to jest jeszcze Ramzes Stępień, prowadzi firmę budowlaną w Krakowie.
      • Gość: Kuzyn Re: Pomysłowość rodziców przy nadawaniu imion IP: 80.48.4.* 14.09.11, 19:27
        Pewnie było to w Elektryku w Siedlcach
    • Gość: gość Kimberly Węgiel IP: *.adsl.inetia.pl 12.08.11, 09:13
      a co powiecie na takie zestawienie? Imię zacne, a do nazwiska pasuje ... wyjątkowo wprost. Prawie tak dobre jak Elfryda Bułka.
    • oz_patryk Letycja 12.08.11, 09:28
      Znajomi swoją córkę nazwali Letycja

Na marginesie, w języku angielskim zdrobnienie od imienia Krystyna i Krzysztof brzmi tak samo czyli Kris
    • Gość: lewania mama miala pomysl... IP: *.nhs.uk 12.08.11, 09:53
      ja jestem Anna i mam siostre Joanne. Mama zawsze mowila, ze trzecia bylaby Zuzanna...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka