Dodaj do ulubionych

Najbardziej idiotyczne nazwy produktów

• sherman-doberman Re: Najbardziej idiotyczne nazwy produktów 21.11.10, 15:29
      A mnie najbardziej cieszy nazwa pewnej francuskiej kiełbasy (nie upuję, bo haniebnie tłusta). nazywa się Jezus - gdyby to jeszcze hiszpańska, ale francuska?
    • Gość: jakas Re: Najbardziej idiotyczne nazwy produktów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.11.10, 15:57
      o ile toleruję nazwę "pizzeta" na bułkę z serem i np. cebulą tak okoliczna piekarnia zdecydowanie przesadziła nazywając ową bułkę mianem "pizzerina"

• Gość: Michał Re: Najbardziej idiotyczne nazwy produktów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.11.10, 16:31
        Najdziwniejsze były "JogoMajo" i "CzekoDżemi"
      • Gość: Kando Re: Najbardziej idiotyczne nazwy produktów IP: 83.143.139.* 21.11.10, 20:52
        Bardzo też lubię taki lek "SYLIFLEX"
        Jak się szybko czyta to wiecie co wychodzi?
        • Gość: le Ming Re: Najbardziej idiotyczne nazwy produktów IP: 178.73.49.* 01.12.10, 16:55
          Mnie nic nie wyszło... Mam jeszcze szybciej czytać? Czy po prostu jak się czyta wyraźnie, to nic ciekawego nie wychodzi?
    • selica Re: Najbardziej idiotyczne nazwy produktów 21.11.10, 16:30
      Z rzeczy dawnych, ale nie tak znowu bardzo, wypatrzony w kiosku ruchu na dworcowym peronie dezodorant pod hasłem Non Odore. Rarytasik z półki w Almie - Nadzionko Babci. A koleżankę podczas pobytu w szpitalu uraczono kanapeczką z Mixełkiem.
      Już Samozwaniec zauważyła, że im ohydniejsza rzecz, tym sympatyczniejszą i bardziej zdrobniałą ma nazwę :)
      • zmija_w_niebieskim Re: Najbardziej idiotyczne nazwy produktów 24.03.12, 22:28
        A moja koleżanka kupuje Margasełko
        ble, i po co ja to sobie przypomniałam, znowu będzie mi ta koszmarna nazwa brzęczeć w uszach przez tydzień...
    • stackwaddy Re: Najbardziej idiotyczne nazwy produktów 21.11.10, 16:42
      Pimpex.
    • Gość: gosc Re: Najbardziej idiotyczne nazwy produktów IP: *.dyn.luxdsl.pt.lu 21.11.10, 17:24
      Nie nazwa produktu, ale zakładu - Zakład Uboju Zwierząt "Exodus" - po Krakowie kiedyś jeździł dostawczy samochód z takimi napisami.
    • sselrats Prezerwatywy "Long Time" 21.11.10, 17:45
      widzialem w Chinach
      • Gość: kalka Re: Prezerwatywy "Long Time" IP: *.range81-159.btcentralplus.com 21.11.10, 17:50
        w kolorze cielistym?
        • Gość: gosc Re: Prezerwatywy "Long Time" IP: 90.156.40.* 21.11.10, 18:10
          Troche moze nie na temat, ale widziałam samochod firmowy Wytworni Wyrobow Garmazeryjnych Kupska. Kupska, to nazwisko wlascicielki, jest BARDZO eksponowane na aucie, bez wyczucia, choc moze wyroby wyśmienite ;)
          • Gość: zdziwiona Pizza Prosto z Rygi IP: *.chello.pl 21.11.10, 18:41
            A ja ostatnio w osiedlowym markecie ze zdziwieniem dostrzegłam nową pizzę pod osobliwą nazwą "Pizza prosto z Rygi". Co ciekawe, producent jest z Polski, a nie z Łotwy, więc powinien wiedzieć, co oznacza "pojechać do rygi"...

• maciejslu Re: Pizza Prosto z Rygi 21.11.10, 18:48
              Gratulacje za świetny wątek.

Ja z racji wykonywanego przez wiele lat zawodu copywritera miałem do czynienia z wieloma dziwnymi nazwami, ale najlepsza (najgorsza?) według mnie, to nazwa pewnego sera żółtego...

Mam w swoich zbiorach zdjęcie sera o nazwie: DZIURDAMER
              • maitresse.d.un.francais Re: Pizza Prosto z Rygi 21.11.10, 19:00
                Mam w swoich zbiorach zdjęcie sera o nazwie: DZIURDAMER

Phi, dziurdamer to ja regularnie kupuję. ;-) Niedrogi i jadalny. ;-) Nazwa z cyklu "ma się kojarzyć z...", tak samo jak ser ementalski ;-)
              • nessie-jp Re: Pizza Prosto z Rygi 21.11.10, 19:01
                > Mam w swoich zbiorach zdjęcie sera o nazwie: DZIURDAMER

Ale świetna jest! Ta nazwa.

Przyrostek "-damer" sugeruje konotacje ze szlachetnymi serami szwajcarskimi, powiew międzynarodowości, no po prostu serza elita! A przedrostek "dziur-" niesie w sobie prosty i przenikliwy ładunek informacyjny: to taki ser, co ma dużo pięknych, wypasionych, niezwykłych, najlepszych w swojej klasie dziur!
                • maitresse.d.un.francais Re: Pizza Prosto z Rygi 21.11.10, 19:06
                  przedrostek "dziur-" niesie
                  > w sobie prosty i przenikliwy ładunek informacyjny: to taki ser, co ma dużo pię
                  > knych, wypasionych, niezwykłych, najlepszych w swojej klasie dziur!
                  >
                  Dziur takich, jakie mają tylko sery z klasą, takie z końcówką "damer"!
          • Gość: Klon Re: Prezerwatywy "Long Time" IP: *.kielce.vectranet.pl 21.11.10, 18:50
            Pamiętacie żarówki "Osram"? Przyszedł chłop do sklepu, są żarówki ? - są, poproszę jedną, ale są tylko "Osram" dziękuję, sam se osram
            • Gość: iva Re: Prezerwatywy "Long Time" IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.11.10, 19:14
              hurtownia papierosów "Cancer"
              • Gość: d Re: Prezerwatywy "Long Time" IP: 195.158.247.* 22.11.10, 08:57
                ja kiedyś widziałem samochód oklejony reklamą firmy stolarskiej KORNIK ;-)
    • Gość: Gosc Milk & Honey IP: *.chello.pl 21.11.10, 19:33
      Mnie osobiscie drażni "Mydło w płynie o zapachu MILK & HONEY". No kur.... powiało wielkim światem...
      Mydełko do kupienia albo w sklepie wielkopowierzchniowym dla prowadzacych dzialalnosc gospodarcza, albo w ktoryms z marketów.

Czy ustawa o jezyku polskim przestala obowiazywac ?
    • Gość: Gytha Re: Najbardziej idiotyczne nazwy produktów IP: *.warszawa.mm.pl 21.11.10, 20:04
      Z leków - Opokan (nie wiem, na co jest, ale się jakoś ostatnio aktywnie w TV reklamował). Na drodze jakichś dalekich skojarzeń powstało we mnie głębokie przekonanie, że jest to specyfik wyłącznie dla katolików ;-).
    • chersona Re: Najbardziej idiotyczne nazwy produktów 21.11.10, 20:06
      Rypex - model endometru stomatologicznego.

Kiedyś w programie dla dzieci szła piosenka:
      A ja mam Dziabąga, on śmiesznie wygląda. Koledzy skojarzenia mieli natychmiastowe. I śpiewali sobie o tych swoich ptaszkach-dziabągach.
    • Gość: Gazowiec Opokan IP: *.toya.net.pl 21.11.10, 20:18
      Opokan - na ból głowy. Kojarzy mi się z kościołem. W dodatku jeszcze reklamuje go lekarz z "Na dobre i na złe". Zawsze jak widzę tę reklamę to przypomina mi się stary numer z kolejki do lekarza, gdzie jakis dowcipniś przekonał starszą Panią, że jej się należy skierowanie do szpitala do Leśnej Góry i wcale nie musi leżeć w Łodzi. A ta później taką awanturę zrobiła lekarce, że jej nie chce tam skierować, że aż w gazetach o tym pisali:)
      • Gość: mietek Re: Opokan IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.11.10, 02:09
        >Opokan - na ból głowy. Kojarzy mi się z kościołem. W dodatku jeszcze reklamuje go lekarz z >"Na dobre i na złe".

Ten gość do złudzenia przypomina Piotra Garlickiego grającego w ,,Na dobre i na złe" doktora Trettera ale to nie on.
    • Gość: gibor Re: Najbardziej idiotyczne nazwy produktów IP: *.89-161.tel.tkb.net.pl 21.11.10, 20:27
      Wylęgarnia Kurcząt "Wyzwolenie" w Kończycach Małych. W latach 90. popularne wino z rodzaju wermutowatych Gran Cazzano, co po polsku można oddać jako "wielkie chuiszcze". Smaczku dodaje jeszcze fakt, że w języku włoskim "gran" jest predykatem arystokracji. W Łodzi widziałem taksówki z nazwą tego wina.
      • maciejslu Re: Najbardziej idiotyczne nazwy produktów 21.11.10, 21:05
        To utrzymując się w temacie - pod Poznaniem jest firma "produkująca" jajka kurze o wdzięcznej nazwie JĄDREX :-)
        • mary_ann Re: Najbardziej idiotyczne nazwy produktów 21.11.10, 23:56
          W Warszawie w supermarketach spora część jaj kurzych pochodzi z fermy niosek "Prawda" (sami sprawdźcie). Platonem zalatuje:-). A to, zdaje się, po prostu nazwisko właściciela.
    • Gość: Kando Re: Najbardziej idiotyczne nazwy produktów IP: 83.143.139.* 21.11.10, 20:49
      Mnie się podoba DUPALAC szczególnie, że jest na rozwolnienie.
      • corneliss Re: Najbardziej idiotyczne nazwy produktów 21.11.10, 21:34
        z d*upa w nazwie jest jeszcze Duphaston, lek chyba na podtrzymanie ciazy
        • corneliss Re: Najbardziej idiotyczne nazwy produktów 21.11.10, 21:37
          jeszcze mi sie przypomnialo ze w Katowicach swego czsu obok Empiku w rejonie dworca autobusowego stala buda z szybkim jedzeniem o nazwie 'Gastrofix' czy tez 'Gastrofaza', zawsze mi sie kojarzylo z tajemniczym lekiem ktory nalezy zazyc po zjedzeniu fastfooda z tej budy
          • jojosto Re: Najbardziej idiotyczne nazwy produktów 21.11.10, 22:53
            a nie chodzilo czasem o GASTROMATIK ?

a poza tym, rewelacyjny watek, sikam ze smiechu !!
            • corneliss Re: Najbardziej idiotyczne nazwy produktów 22.11.10, 10:09
              byc moze tak, dawno temu to bylo
              btw. wiem jak sie czyta Duphaston, wiele osob nie wie ;)
        • floress Re: Najbardziej idiotyczne nazwy produktów 22.11.10, 07:29
          corneliss napisała:

> z d*upa w nazwie jest jeszcze Duphaston, lek chyba na podtrzymanie ciazy

Ale to się czyta "dufaston".
    • Gość: Bank Re: Najbardziej idiotyczne nazwy produktów IP: *.acn.waw.pl 21.11.10, 22:53
      Nieodparcie mam wrażenie, że Getin Bank powinien się nazywać - zgodnie z ustawą WłaźBank.

Ola
      • Gość: msr Re: Najbardziej idiotyczne nazwy produktów IP: *.barn.cable.virginmedia.com 21.11.10, 23:17
        Jeszcze Dominet Bank.
    • Gość: bounty Garnuszek na klocuszek IP: *.chello.pl 21.11.10, 23:00
      Aż dziwne, że nikt tego jeszcze nie wpisał!
      Zabawka dla dzieci, w otwory wkłada się klocki odpowiednich kształtów. Nazywa się "Garnuszek na klocuszek".

Nie wiedzieć czemu wszyscy, po usłyszeniu tej nazwy, myślą, że chodzi o nocnik :)))
      • Gość: akuku Re: Garnuszek na klocuszek IP: 94.72.127.* 22.11.10, 00:50
        Gość: gibor 21.11.10, 20:27 napisal:
        Wylęgarnia Kurcząt "Wyzwolenie" w Kończycach Małych. W latach 90. popularne wino z rodzaju wermutowatych Gran Cazzano, co po polsku można oddać jako "wielkie chuiszcze". Smaczku dodaje jeszcze fakt, że w języku włoskim "gran" jest predykatem arystokracji. W Łodzi widziałem taksówki z nazwą tego wina.

Ómarłam!
      • Gość: mietek Re: Garnuszek na klocuszek IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.11.10, 02:15
        > Zabawka dla dzieci, w otwory wkłada się klocki odpowiednich kształtów. Nazywa s
        > ię "Garnuszek na klocuszek".

Tej zabawki używano kiedyś w celu przeprowadzenia testu na inteligencję wśród funkcjonariuszy Milicji Obywatelskiej. We wnioskach końcowych stało co następuje:

10% badanych wykazało się niebywała inteligencją, natomiast 90% niebywałą siłą ;-)
    • Gość: Koszerny Re: Najbardziej idiotyczne nazwy produktów IP: 86.111.114.* 22.11.10, 06:32
      W moim markecie od lat króluje "Schab po żydowsku".
    • floress Re: Najbardziej idiotyczne nazwy produktów 22.11.10, 07:24
      Smaksełko - jakiś miks tłuszczowy.
    • oranvag Re: Najbardziej idiotyczne nazwy produktów 22.11.10, 08:38
      Jest też nowy, interesujący trend, poniekąd związany z tematem. Producenci nie znający nazw swoich produktów (albo nawet swojej własnej firmy!). Słyszałem reklamę czegoś do zębów o nazwie "qualident", przy czym w reklamie używano nazwy "kłalident", podobnie z ośrodkiem wypoczynkowym "Aquarius", który w reklamie występuje pod nazwą "akłarius".
      • klymenystra Re: Najbardziej idiotyczne nazwy produktów 26.12.10, 11:17
        A jak byś chciał? "QU" własnie tak się wymawiło w łacinie klasycznej, czyli wcześniej niż średniowieczna nowomowa, która wprowadziła "KW".
    • Gość: Daria Re: Najbardziej idiotyczne nazwy produktów IP: *.centertel.pl 22.11.10, 08:40
      Ja ostatnio w mięsnym natknęłam się na kiełbasę o nazwie: PALCÓWKA i szynke z łysych :)) to ci dopiero :DDD
      • Gość: aamg Re: Najbardziej idiotyczne nazwy produktów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.11.10, 09:57
        Palcówka to kiełbasa upychana paluchem we flak. Ale nazwa niezła :D
    • Gość: Alza Re: Najbardziej idiotyczne nazwy produktów IP: 91.208.10.* 22.11.10, 09:10
      Mój faworyt to:
      Fisiel - podobno lepszy kisiel,
      pozdrawiam
      Alza
      • galtom Laktacyd... i tu sie mylisz! 22.11.10, 09:37
        wcale nie na laktacje!
        Zawsze mnie to zastanawia kto i jak wymyslil te nazwe. Mnie sie to jednoznacznie z laktacja i piersiami kojarzy, a nie szorowaniem tego "siedliska rozpusty" :-)
        • Gość: mietek Re: Laktacyd... i tu sie mylisz! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.11.10, 02:18
          Laktacyd, bo zawiera kwas mlekowy?
    • Gość: Zimny Najbardziej idiotyczne nazwy produktów vs. nicki IP: 213.108.152.* 22.11.10, 09:53
      Kochani,

Po co szukać dziwactw w nazwach produktów?

Zerknijcie na wyrafinowane nicki, które według ich twórców mają być śmieszne, odzwierciedlać niebanalne poczucie humoru właściciela, jego przymioty intelektu, ulubionego bohatera czy też przypadkowe oparcie się o klawiaturę.

Nad tym tematem można by spędzić lata. Co więcej powstają nowe w tempie przewyższającym powstawanie nowych nazw produktów.

Jeżeli zestawi się komentarz z nickiem to wychodzą już naprawde zabawne sytuacje. ;-)
      • nathan_brazil Re: Najbardziej idiotyczne nazwy produktów vs. ni 23.11.10, 15:37
        To prawda, niektóre nicki są piękne. Mój akurat pochodzi z książki Jacka Chalkera (a w zasadzie z cyklu książek) "Północ przy Studni Dusz". Był tam właśnie Nathan Brazil, kupiec żydowski.
      • tor-tilla Re: Najbardziej idiotyczne nazwy produktów vs. ni 26.11.10, 02:14
        Kwintesencja wątku.
    • Gość: spray Re: Najbardziej idiotyczne nazwy produktów IP: *.toya.net.pl 23.11.10, 13:25
      Flaki cioci Gosi.
      Wypatrzone w Tesco - zrobiłam nawet fotę i rozesłałam po znajomych ;)
      • Gość: meaculpa Re: Najbardziej idiotyczne nazwy produktów IP: *.adsl.inetia.pl 25.11.10, 11:56
        Parówki o nazwie BOBASKI - w selgrosie. Na opakowaniu siedzi 6 rozkosznych maluchów w pieluszkach ...
        Synek do mamusi - "ugotuj mi 2 bobaski, to sobie zjem z chlebkiem i musztardą" ...
    • nathan_brazil Re: Najbardziej idiotyczne nazwy produktów 01.12.10, 20:16
      Dziś wieczorem obejrzane: nazwa leaku IBUM. I bum? Brzmi jak nazwa firmy rozbiórkowej ;-)
      • Gość: ratunku_tygrys Re: Najbardziej idiotyczne nazwy produktów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.12.10, 13:04
        ha ha ha! umarłam z tym i-bumem!

mnie zawsze śmieszy nazwa pewnej firmy przewozowej - SZWAGROPOL :)))

widziałam tez takie kwiatki:
        Butland
        Dywanoland
        Baby Moda
        • nessie-jp Re: Najbardziej idiotyczne nazwy produktów 03.12.10, 15:35
          > Baby Moda

Rewelacyjna nazwa, jeśli sprzedają odzież DAMSKĄ. :) Jeśli dziecięcą, to okropna.
          • Gość: bezpartyjna Re: Najbardziej idiotyczne nazwy produktów IP: *.centertel.pl 12.12.10, 14:20
            Na poczcie można kupić doładowanie telefonu o nazwie Telepompka,kumpel mało nie zszedł ze śmiechu.Ciekawa jest też nazwa firmy zajmującej się przewozem zwłok,nazywa się Nekropolia.
            • Gość: tobi Re: Najbardziej idiotyczne nazwy produktów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.12.10, 21:06
              Gardlox, na boleści gardła. Fuuuj. Może jeszcze powstanie Uszox, Trzustkox, Odbytox albo Pęcherzox?
    • cieple.kluski Re: Najbardziej idiotyczne nazwy produktów 02.03.12, 15:11
      Rabobank - nazwa banku.
      Przynajmniej maja te odrobine przyzwoitosci zeby nazywac rzeczy po imieniu ;-)
      • marianne11 Re: Najbardziej idiotyczne nazwy produktów 04.03.12, 19:41
        CIPEX - ziołowy lek dla koni.
    • Gość: Mister Smarowanko Re: Najbardziej idiotyczne nazwy produktów IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.03.12, 13:56
      W mojej lodówce stoi margaryna "Miss Kromeczki"
      • Gość: gracka Re: Najbardziej idiotyczne nazwy produktów IP: 37.31.50.* 21.03.12, 22:27
        pizzeria Killer
        i firma budowlana Promil
        firmy z Jastrzebia i Rybnika, skrajna uczciwosc?
    • Gość: iksinski Re: Najbardziej idiotyczne nazwy produktów IP: *.150.9.46.customer.cdi.no 21.03.12, 22:09
      ha no rzeczywiscie beznadziejn

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka