methinks Re: Niepoprawnie wymawiane słowa 12.04.05, 18:53 Jako male pachole mowilem "akulumator". Sprobujcie sobie wyguglac to slowo. Moze to literowka, ale pojawia sie kilka razy w necie i to na powaznie. Poza tym niedawno dowiedzialem sie, ze mowi sie (i pisze) "przepisywac leki", a nie "przypisywac". Mocno meczy mnie "kupywac" oraz "ogladnac", chociaz to ostatnie nawet poprawne. A nie zastanawialo was nigdy, czemu mowi sie nieboszczyk na zmarlego, a deszczyk na mzawke? Przeciez mzawka to wlasnie niebo-szczyk, a deszczyk to ten, co martwy na deskach lezy. Pozdr, Methinks Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mad. Re: Niepoprawnie wymawiane słowa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.04.05, 11:51 A WCkaczka w komisji Rywina z uporem maniaka mówiła scenogram zamiast stenogram.Poza tym zęby mnie bolą jak słyszę powinła (powinna) i najprzód (naprzód). Mam też znajomą, ktora mówi: ochraniarz, spadachron i bułazeria.Zgroza. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gab@ Re: Niepoprawnie wymawiane słowa IP: *.aster.pl 14.04.05, 13:03 Ja mówię zamiast wziąć to wziąść :D Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: yoma Re: Niepoprawnie wymawiane słowa IP: *.crowley.pl 14.04.05, 13:09 To źle mówicie koleżanko. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: misia-arnisia Re: Niepoprawnie wymawiane słowa IP: 213.25.20.* 15.04.05, 08:39 W podstawówce miałam koleżanke, która mówiła amenT zamiast amen Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mk Re: Niepoprawnie wymawiane słowa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.04.05, 15:33 kupywać zamiast kupować Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Re: Niepoprawnie wymawiane słowa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.04.05, 22:40 nie przeczytalam wszystkich postow wiec nie wiem czy to sie juz pojawilo... mnie rozbraja moj dziadek jak mowi "opata" zamiast "łopata"; poza tym zadziwia mnie koserwatorium zamiast konwersatorium :-))) pozdro Odpowiedz Link Zgłoś
tredive_nelliker Re: Niepoprawnie wymawiane słowa 18.04.05, 20:15 moja koleżanka mówi : konserwatorium :-)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Renata Beger Re: Niepoprawnie wymawiane słowa IP: *.piotrkow.net.pl 17.04.05, 16:53 Anan Kofan (Kofi Annan) Odpowiedz Link Zgłoś
bender_rodriguez Re: Niepoprawnie wymawiane słowa 17.04.05, 23:36 nie szlauf dzwonie tylko szlauch. o ile ci o wąż chodzi. schizofreMia i cała masa hiperpoprawników: bĘdĘ jaDŁ jaBŁko... Odpowiedz Link Zgłoś
bender_rodriguez Re: Niepoprawnie wymawiane słowa 17.04.05, 23:54 podoba mi się sztandartowy, centimeter i zaświecanie ognia jest też niezłe,wziun, my robiły i tak dalej, spaźniać się, kłodka. mój stary mówi E-Ka- Ge i kwitesencja. a znajmoa matki mówi, że była w górach Haszu (Harz - w niemczech) i pije herbatę z asnesji. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: yoma Re: Niepoprawnie wymawiane słowa IP: *.crowley.pl 18.04.05, 14:47 Sąsiedzka firma jest budowlana i wysyła robotników do Niemiec, biuro tam ma w Wiesbaden. No i jak kiedyś do któregoś robotnika przyszedł list zaadresowany "Wieś Baden", to już tak zostało. ("Wyślij to do wsi Baden. Kiedy oni zjeżdżają ze wsi Baden? etc.) Odpowiedz Link Zgłoś
piekielny.twist :/ ?! 20.04.05, 01:06 Bezsenność zagoniła mnie na forum Pogaduszki (słynne Cosmo) i znalazłam: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=669&w=22774522 (popatrzcie też na tytuł wątku) przez dłuższą chwilę nie mogłam zrozumieć kogo ta dziewczyna szuka? Odpowiedz Link Zgłoś
yoma Re: :/ ?! 21.04.05, 16:07 piekielny.twist napisała: > Bezsenność zagoniła mnie na forum Pogaduszki (słynne Cosmo) i znalazłam: > > forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=669&w=22774522 > (popatrzcie też na tytuł wątku) > ło Jezu... myśle, że chodziło jej o RUBASZNIKÓW. Fajne słowo, nie? (to ktoś rubaszny albo noszący rubachę) Odpowiedz Link Zgłoś
tymon99 Re:> chodziło jej o RUBASZNIKÓW 11.11.05, 01:03 może szuka lubieżników? młoda, ale już sfrustrowana mężatka. nie takie to dziwne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pav Re: Niepoprawnie wymawiane słowa IP: 212.160.172.* 20.04.05, 08:47 Mi akurat też się to słowo nie podoba, ale 'spaźniać się' jest w słownikach języka polskiego, więc niestety jest poprawne. A mnie denerwuje często spotykane mówienie 'gularz' (gulaż?) zamiast 'gulasz', np. 'zjedz trochę gularzu' Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cayenne Re: Niepoprawnie wymawiane słowa IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.04.05, 14:54 moje typy: włanczać, powinła, wziąść, pora, zamiast por Odpowiedz Link Zgłoś
morgen_stern Re: Niepoprawnie wymawiane słowa 20.04.05, 16:49 "Pryśnic" w wykonaniu mojej Mamy :-)))) O Jezu, jak mnie to wkurza... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gordon@gazeta.pl Re: Niepoprawnie wymawiane słowa IP: 149.156.58.* 21.04.05, 12:11 Na moich studiach ( stomatologia) przemila pani adiunkt starala sie uczulic nas na okreslenie nieszczelnej, zle dopasowanej protezy, ktorym posluguja sie niektorzy pacjenci: "Panie doktorze - zwykli oni mowic - proteza mi SPADUJE!". Jednak zawsze i nieodzownie mnie ten zwrot smieszy, czego wszak staram sie nie okazywac. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: isia Re: Niepoprawnie wymawiane słowa IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.04.05, 12:53 Mam drgawki jak słyszę "rozumię" zamiast "rozumiem". A jeszcze: -na dworzu -doktórka -zrucił (to ma być zrzucił) -TE dziecko zamiast TO dziecko Moja znajoma (przy kazdej okazji podkreślająca wyższe wykształcenie) mówi: -rokfajler (pies taki, hi hi ) -reprodukował się (tzn. długo mówił) Odpowiedz Link Zgłoś
tymon99 Re: Niepoprawnie wymawiane słowa 11.11.05, 01:04 a moja mama mówi 'śniedanie'; to jedyna rzecz, której nie mogę u niej znieść Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mois Re: Niepoprawnie wymawiane słowa IP: *.emu.int.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 21.04.05, 15:12 na przedpokoju-mój mąż,dziecka-koleżanka POLONISTKA!!,pierścionek z cykorią- koleżanka o pierscionku zaręczynowym,koncerwy zamiast konserwy,kalifer zamiast kaloryfer,kretynina zamiast kreatynina,amnemia zamiast anemia,wojsko angielskie zamiast anielskie(to panie w kościółku). Odpowiedz Link Zgłoś
emi_pierwsza Re: Niepoprawnie wymawiane słowa 21.04.05, 13:08 a mój kolega mówił kiedyś (co mnie strasznie wkurzało) zamiast "coś w ten deseń" (chodzi o jakies porównanie albo zamiast urzywać zwrotu "coś w tym stylu")-"coś w ten desant" - co miało miec takie samo znaczenie jak "coś w ten deseń" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fruwam Re: Niepoprawnie wymawiane słowa IP: *.214.169.23.62.rev.coltfrance.com 21.04.05, 15:20 szlauf jest poprawnie wymawiane. to poznanski "szluch". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: quork Re: Niepoprawnie wymawiane słowa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.04.05, 18:35 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=669&w=22774522 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zx Re: Niepoprawnie wymawiane słowa IP: *.powerdsl.t3.se 21.08.05, 19:52 rozciĘczać zamiast rozcieŃczać - od jakichś trzech lat króluje wśród studentów, i to NA PIŚMIE, nie tylko w mowie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: madziaro Re: Niepoprawnie wymawiane słowa IP: *.adsl.inetia.pl 29.08.05, 03:15 mój wujek i dużo mieszkańców miasta: - listonorka tylko wujek: - saksefon - saksofon - namniot - namiot Zawsze się nabijamy, że u niego w ogrodzie "W namniocie listonorka gra na saksefonie" niestety jestem z rejonu małopolski i mówię: - czynaście - czydzieści - Czebinia (Trzebinia - takie miasto) - czeba (ale jak tak ostatnio napisałam to pomyślałam, że muszę się leczyć ;) ) Dostaję dreszczy, kiedy słyszę: - za niedługo (zaniedługo??) - jakby nie można powiedzieć niedługo lub za chwilę - no i bynajmniej - starałam się nie poprawiać dopóki nie usłyszałam koleżanki, która "na szczęście bynajmniej zdała egzamin" - to doprowadziło mnie do łez ;) ach i jeszcze - somsiadka - sąsiadka :) zwłaszcza wymawiane jeszcze "somsiatka" - odpowiadam niezmiennie "nie, nie ma siatek" - lekramówka - reklamówka - kce, kciały, kcieli - chce, chciały, chcieli mój ojciec - MRF (emeref) - czyli radio RMF kuzyn jak był malutki - kokolala - coca cola (zostało mi do dziś w żartach) Odpowiedz Link Zgłoś
lilarose Re: Niepoprawnie wymawiane słowa 29.08.05, 11:45 "spotkajmy sie na Bonifacej" (zamiast: na Bonifacego) "profesora nie ma, jest wyjechany" Chodźmy na browara, kebaba itp. najlepsiejszy ortopedał vandamka pani doktór umNieśc, mNiasto, mNiód itp. huźdawka kupywać chłopacy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: naiwna Re: Niepoprawnie wymawiane słowa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.08.05, 00:07 fuj, mniód! :\ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kamyczek Re: Niepoprawnie wymawiane słowa IP: *.tronic.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 29.08.05, 15:18 Mam sąsiadkę. Rozmowa z nią to pasmo śmiechu. Mówi fety zamiast pety, fetor to u niej etor a ktoś kto pamięta np. o imieninach jest pamiętliwy. Osoba zamożna to zażyta, mogłabym tak wymieniać pół godziny...obawiam się już, że mnie zacznie się mylić, ratunkuuu!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: emilka Re: Niepoprawnie wymawiane słowa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.08.05, 11:09 - choroba Eisenhowera - zamiast Alheimera, - ewelement - zamiast ewenement. - lewacja - zamiast elewacja Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: KiTTy.DK Re: Niepoprawnie wymawiane słowa IP: *.unknown.tele.dk 30.08.05, 13:03 Babcia mojego znajomego "Piotrek,daj psoju jesc" chodzi o psa oczywiscie;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: emwu Re: Niepoprawnie wymawiane słowa IP: *.gizycko.mm.pl 30.08.05, 20:10 tAnisówki zaKrystia peDeks portmanka ostróż jabłko(ew.cokolwiek innego obierz) kiędy(którędy) krzyzik laczki Odpowiedz Link Zgłoś
agulha ROTFL 07.09.05, 22:00 Toż ZAKRYSTIA właśnie jest prawidłowo (a jak myślałeś? że zachrystia? Pudło!) Odpowiedz Link Zgłoś
francesca12 Re: Niepoprawnie wymawiane słowa 31.08.05, 14:47 Psoju :) jest super Kwiatki moich babć kochanych: Kurum (dać jeść kurom) Staśkoju (Staśkowi) Tadkoju (Tadkowi) do Józwa (do Józefa) Zaszłyszane w pociągu: chłopak 20 kilka lat do wysiadajacego wujka, lat ok 60: "Jeźdźta, łatwta" (załatw wujku tą sprawę) Poza tym mówią: do miasta Karczewia (zamiast Karczewa), w Karczewiu (zamiast w Karczewie) :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kamyczek Re: Niepoprawnie wymawiane słowa IP: *.tronic.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 31.08.05, 16:06 prekurator, anastazjolog, trynk zamiast tynk, flustrować się, no i "najpiękniejsze polskie słowo "bynajmniej" używane wszędzie, szczególnie tam gdzie nie pasuje Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: madziaro Re: Niepoprawnie wymawiane słowa IP: *.adsl.inetia.pl 06.09.05, 01:26 przypomniało mi się śliczne: - którędyk i babcia mojego męża, kochana kobieta ale jak mówi :/ - Sabastian - pewnica - Przymek - Przemek to znaczy oczywiście :) - warstat no i niestety kuzyn mojego męża wyżej wymieniony ma warsztat w piwnicy, no i wychodzi: "Sabastian jest we warstacie w pewnicy" po prostu makabra Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kukuryku Re: Niepoprawnie wymawiane słowa IP: *.chello.pl 06.09.05, 01:53 nie kartofle a ziemniaczkii odrazu lepiej smakują a moja córcia to nie Karolcia tylko Karolinka Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: g Re: Niepoprawnie wymawiane słowa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.09.05, 09:41 jedynaście-11 szeset-600 pięcet-500 synatorium ew.senatorium flustracja Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: g Re: Niepoprawnie wymawiane słowa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.09.05, 09:49 i jeszcze, uczniowie,szkoła srednia:( : biurokratysta konserwatystowiec podstawek kafelka rodzynka Odpowiedz Link Zgłoś
tymon99 Re: podstawek 11.11.05, 01:07 podstawek może być poprawnie, pod warunkiem, że mówimy o elemencie konstrukcyjnym skrzypiec Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bubu Re: Niepoprawnie wymawiane słowa IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.09.05, 10:24 wszystko teściowa: ament krześni keczuk (byłam przekonana, że tylko ona jedna na świecie) którędyk tędyk rozumie umie itp itd kciała już nie pamiętam ale zawsze mnie szlag trafia;) Odpowiedz Link Zgłoś
ewa13121981 Re: Niepoprawnie wymawiane słowa 08.09.05, 10:46 www2.TheCrims.com/?rid=443442 Odpowiedz Link Zgłoś
lilarose Re: Niepoprawnie wymawiane słowa 08.09.05, 11:04 idę sie wykąpe nakope ziemniaków oskrobe trochę tych marchewków Przypomniał mi się też pewien lekarz, który jest z pochodzenia Arabem i zamiast rzęsistek zawsze mówi: "dziędzistek" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Piter Re: Niepoprawnie wymawiane słowa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.09.05, 12:08 podnieść do góry i cofać do tyłu.. :D Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gg Re: Niepoprawnie wymawiane słowa IP: *.g3.pl 08.09.05, 12:26 www2.TheCrims.com/?rid=443442 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mercer Re: Niepoprawnie wymawiane słowa IP: 217.168.131.* 08.09.05, 15:53 1. przekonywujący poprawnie albo przekonujący albo przekonywający 2. pomarańcz /w mianowniku/, albo co gorsza pomarańczo- zamiast pomarańcza 3. grejfrut- zamiast grejpfrut Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pawello Jak się wymawia ORANGE -francuską firmę ;) IP: *.vline.pl / *.rev.vline.pl 24.09.05, 23:02 Idea łączy się z Orange. No i właśńie jak to się czyta. Orange jest francuską firmą a nie angielską dlatego powinno wymawiać się (oranż). Natomiast w reklamach jest wymawiane bardziej po angielsku - "Orindż" Dla mnie jest to dziwne. Kolejna dziwoląg to wymowa to firma Comarch, którą pracownicy nazywają (Komarch). Moim zdaniem powinni pójść na całość i zanglonizować wszystko a nie tylko początek i tym sposobem wyszło by "Komarcz". Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
alicia83 Re: Jak się wymawia ORANGE -francuską firmę ;) 24.09.05, 23:08 Pawello-orange po francusku to orąż jak już,crois-moi!:-)ja tez sie oburzyłam,ale okazalo sie ze to angielska firma,pewni we Francji tez tak kogos wchłonęli jak u nas Ideę,chlip. ja nie cierpię inteligIencja,wziaŚć Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ghd Re: Jak się wymawia ORANGE -francuską firmę ;) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.09.05, 00:38 Cweter - sweter zmażnąć - zmarznąć ksiondz - ksiądz Odpowiedz Link Zgłoś
heart_of_ice Re: Jak się wymawia ORANGE -francuską firmę ;) 25.09.05, 01:02 mnie wkurza 'ogladnac' i 'lubialem'; na pierwszym miescu kroluja od zawsze: 'poltorej roku' oraz 'ubrac sweter/buty' zawsze jak to slysze, to pytam niewinnie "a w co chcesz ten sweter ubrac?:)" Pauli -- Na ogół wszystkiemu sie umiem oprzeć - z wyjątkiem pokusy. EKGW Odpowiedz Link Zgłoś
grenzik Re: Jak się wymawia ORANGE -francuską firmę ;) 25.09.05, 13:30 Było, ale trochę inaczej. Chodzi o słowo "bynajmniej". Autentyk: 'bynajmniej' w sensie 'przynajmniej'. Ile potrzebujemy kasy ? Bynajmniej po 20 zł... Dobija mnie to wrrrr.. A zauważyliście jak często właśnie w takim tonie się to komentuje... Niedouczenie drażni... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość portalu Re: Jak się wymawia ORANGE -francuską firmę ;) IP: *.teonet / *.internetdsl.tpnet.pl 09.10.05, 16:14 > Idea łączy się z Orange. No i właśńie jak to się czyta. No jak to: Zero Range Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dr_3X_ hab. Uwaga! Znika słowo! IP: *.krak / *.crowley.pl 25.09.05, 18:16 Znika słowo "TRUDNE". Już nic nie bywa trudne,są jedynie rzeczy "CIĘŻKIE". W nieprawdopodobnych kontekstach bywa to "ciężkie" (ciężko powiedzieć, ciężko sobie przypomnieć itd.). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: varsói Re: Uwaga! Znika słowo! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.09.05, 11:27 a mnuie wkurza, jak ludzie jadą na ulicę Woroniczą ( a nie Woronicza, Jana Pawła ). Jak zwróciłem uwagę koledze, powiedział "a co to za różnica??" Nadużywanie słowa "specjalny", "specjalnie", np. "sp[ecjalnie dla ciebie", "używali specjalnych haków" itd.. Zaczęło się od reklam, ale przechodzi do języka ludzi. Nadużywanie zaimków osobowych (?): Ja myślę że..., zamiast Myslę, że... itd. Odpowiedź na pytanie zamknięte( czyli odpowiedź tak/nie): "Na pewno tak." A już samo "tak" nie starcza? Samo "tak" już nie jest wystarczająco pewne?? Na szczęscie w ten sposób na raazie mówią tylko politycy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: linenmaiden Re: Uwaga! Znika słowo! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.10.05, 17:35 dr_3X_ hab. napisał(a): > Znika słowo "TRUDNE". Już nic nie bywa trudne,są jedynie rzeczy "CIĘŻKIE". Słowo "trudne przeszło za to do języka reklam : bzdurne "trudne plamy", "trudne dni"... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pz Re: Niepoprawnie wymawiane słowa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.10.05, 23:26 a ja nie mogę znieść gdy ktoś mówi "chcem", "bede", "wziąść" i "włanczam" Odpowiedz Link Zgłoś