Dodaj do ulubionych

Prasa lat 80.

18.05.05, 17:04

Był wątek o tym co pamiętamy z ówczesnej telewizji, proponuję przypomnieć
sobie co wtedy czytaliśmy.Zapraszam. Na poczatek rzucę hasło "Świat Młodych"
Obserwuj wątek
    • braineater Re: Prasa lat 80. 18.05.05, 17:20
      No świat Młodych z Tytusem i binio bilem rządził.
      Ale było dzieło o wiele ważniejsze dla mojego rozwoju psychofizycznego, czyli
      nieodżałowane 'Razem' ze szczególnym uwzglednieniem strony ostatniej "Osobno'
      gdzie swoje wdzięki prezentowały w miniaturowej fotce, bochaterskie dziewice
      Sojuza. Achhh, czar obnażonych piersi + komentarza zawsze mnie wzruszał. No i
      raz dali plakat z Limahlem:)
      Pozdrowienia:)
      • wilma.flinstone Re: Prasa lat 80. 18.05.05, 17:24
        "Zarzewie". Plakaty dawali we wkladce.
        • Gość: yoma Re: Prasa lat 80. IP: *.crowley.pl 18.05.05, 17:27
          w Zielonym Sztandarze też...
          • Gość: Fojtek Re: Prasa lat 80. IP: *.net.pulawy.pl 18.05.05, 20:04
            ja wstawałem zawsze w sobotę o 6 rano i pędziłem do kiosku aby kupić "Zarzewie"
            i "Zielony Sztandar".Stało się w kolejce a pani układała gazety w teczkach-
            czasem zabrakło dla mnie czasem dla osoby mającej teczkę:)
            Kiedys zabrakło Zarzewia i pognałem po niej poprzez całe miasto,zrobiłem rajd
            po kioskach i znalazłem je w kiosku oddalonym około 3 km.za Puławami.Jak
            wróciłem ze zwycięskim plakatem(Nena) było coś koło południa i mama zrobiła mi
            starszną awanturę.Miałem mnóstwo plakatów z Limahlem i Kajagoogo ,które pózniej
            zamieniłem na Alice Coopera i Europe.
            Miałem też Bravo w wersji niemieckiej(wujek na kontrakcie w RFN:).
            Teraz plakaty sa pełnowymiarowe,na kredowym paierku,pięknie oprawione-a
            dzieciaki i tak wieszają na ścianach albo tabele kaloryczne albo tablice z
            modlitwami bo katechetka szaleje i pyta.
            Gdzie te stare czasy z gazetami typu Płomyk,Razem,Świat Młodych,Młody technik-
            eh.......
            • wilma.flinstone Re: Prasa lat 80. 18.05.05, 20:25
              A jak chodzilam do przedszkola to czytalam "Misia", potem "Plomyczek", no a juz
              pozniej: "Plomyk" i "Filipinke", ale nie te, co teraz wydaja i co wyglada jak
              BRAVO Girl...
            • Gość: miernik Re: Prasa lat 80. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.05.05, 20:30
              Też pamiętam te bitwy i kilometrowe kolejki przed kioskami z prasą. Zwłaszcza o
              te gazety w których dawali "kultowe plakaty" z "kultowymi gwiazdami "z tamtych
              czasów.
              • Gość: :-( Re: Prasa lat 80. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.05.05, 20:32
                Mały Modelarz zdobywany dzięki znajomościom
            • Gość: wielkopolanin Re: Prasa lat 80. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.05.05, 00:04
              Ha ha, nie wiem skąd brałem na to kasę ale robiłem takie rajdy po Zielony
              Sztandar, Dziennkik Ludowy, Scenę, Młodego Technika (kto pamieta jak w maju
              kupowało się numer z lutego?), z mniejszymi problemami kupowałem Razem, Nową
              Wieś, Na przełaj (to akurat czytałem), Gazetę Młodych(lista trójiki i Dzieci z
              dworca Zoo)... i tak mi nikt nie uwierzy jak bede dalej wymieniał. A w 7-8
              klasie chciałem iśc do liceum wojskowego i kupowałem Żołnierza...... I wyroslem
              na w miarę normalnego gościa :).
      • tredive_nelliker Re: Prasa lat 80. 19.05.05, 00:05

a na jakim badziewiastym papierze były te plakaty...
        Nie to co teraz
      • Gość: Uzo Re: Prasa lat 80. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.05.05, 18:52
        braineater! jak babcie kofam!!!!!!!

dokładnie!!!! chyba zatęskniłem! ehhh....
    • rydzyk.tadeusz Re: Prasa lat 80. 18.05.05, 20:12
      A Relax pamiętacie, jak bym pokopał to nawet jakiś bym znalazł
      • Gość: piecziwo Re: Prasa lat 80. IP: *.eranet.pl 18.05.05, 20:49
        Jak byłem mały to z kolegami kupowaliśmy "na spółę" "Żołnierza Polskiego" bo na
        przedostatniej stronie była rubryka "na spocznij..." w której to rubryczce
        zawsze było rozbierane zdjęcie jakiejś loli... yyyhh....jak miło
        powspominać. :)
        • Gość: :) Re: Prasa lat 80. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.05.05, 23:12
          Filipinka, oczywiście. "Zdrowie" albo "Żyjmy dłużej", coś takiego. "Zwierciadło", oo , przypomniało mi się! "Przekrój" był fajniejszy..."Gospodyni" była...
          • ewosia Re: Prasa lat 80. 18.05.05, 23:57
            Jeszcze był magazyn PCK "JESTEM". Kradzione zdjęcia z Elle i Paris Match -
            ledwo odziane modelki jako ilustracja artykułu o obrzydliwych przypadłościach
            skórnych. Nigdy nie zapomnę zdjęcia z Elle z modelką przykrytą ręcznikiem z
            podpisem: "Pochwa to idealne miejsce dla rozwoju grzybicy. Jest tam ciepło i
            wilgotno." yhh. I jeszcze potępienie dla kolczyków. Artykuł nosił tytuł: Ucho -
            narząd delikatny.
            • Gość: czeraj Re: Prasa lat 80. IP: *.crowley.pl 19.05.05, 00:27
              Szpilki, Przekrój i na ostatniej stronie Filutek i Humor zeszytów, Młoda Polska,
              Nowa Wieś (tam też były plakaty), Świat Młodych z komiksami (pamietacie jakie
              były? B.Bill, Kleks, Tytus, byly tez komiksy s-f, co jeszcze?). Wychodziły we
              wtorki (niebieski) czwartki (czerwone) i soboty (zielone).. albo jakoś tak....
              W Filipince czytałem tylko Filipa...
              Wieczór, Trybuna Ludu, Murziłka (ruska), świerszczyk...
              • Gość: luukasz4 Re: Prasa lat 80. IP: *.stud.uni-goettingen.de 19.05.05, 08:41
                nie, we wtorek nieieski, w czwartek zielony a w soboty czerwony (to jesli
                chodzi o kolor winietki)
            • Gość: pav Re: Prasa lat 80. IP: 212.160.172.* 19.05.05, 08:00
              Też pamiętam Jestem. Dziewczyny z mojej klasy kupowały toto namiętnie i czytały
              pod ławkami, a ja jakoś nie mogłem zrozumieć ich entuzjazmu dla tego pisma...
              A 'Kraj Rad' pamiętacie? To było chyba jedyne czasopismo wydawane na porządnym
              papierze z dobrą jakością druku :-)))
              • Gość: inna Re: Prasa lat 80. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 31.05.05, 11:20
                a pamiętacie taki mały formatowo "sputnik", swego czasu drukowano w nim
                Wysockiego jak go potem zakazali to nasza rosycystka zamykala klasę na klucz i
                uczyliśmy się tej poezji na pamięć z lubością. aż dziw ale nikt jej za to nigdy
                niepodkablował, zamiast uczyć nas o leninie ona nauczyła nas rosyjskiego do
                którego nie mieliśmy negatywnego stosunku, teraz się przydaje
            • rydzyk.tadeusz Re: Prasa lat 80. 19.05.05, 08:03
              Fajne, jak Ty przeżyłaś z tą makabryczną wiedzą ::::::-)
      • zamglony_las Re: Prasa lat 80. 18.04.19, 14:23
        Oczywiście, że pamiętam. Jakiś czas temu ukazały się chyba 3 tomy "Relax. Antologia opowieści rysunkowych", każdy po około 160 stron w twardej oprwie.
    • alcoola Re: Prasa lat 80. 19.05.05, 08:45
      w "Na przełaj" nawet kiedyś jakiś mój list wydrukowali, zabrałam głos w
      dyskusji o ... inicjacji seksualnej, tak, tak, poruszano wtedy takie tematy,
      chociaż w sposób całkiem odmienny niż np. w Bravo Girl ;-)
      Pamiętam taki naprawdę bardzo ciekawy miesięcznik - Magazyn Polski, to był
      jakby odpowiednik obecnego Reader's Digest - zbiór przedruków ciekawych
      artykułów, opowiadań, dowcipów itp. z prasy światowej, miałam tego całe stosy,
      nawet takie stare z lat 60-tych i 70-tych (odkupiłam od kogoś) i lubiłam sobie
      przeglądać - zawsze coś nowego ciekawego znajdowałam.
    • Gość: Y_Sam Re: Prasa lat 80. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.05.05, 09:32
      No Świat Młodych oczywiście rządził, ktoś tu rzucił temat komiksów, to oprócz
      Tytusa lubiłem też Kajko i Kokosza i to o profesorze entomologii, tytułu nie
      pamiętam.
      Z prasy popularno - naukowej czytywałem "Szkiełko i oko", a z męskiej - ostatnią
      stronę "Razem". Ten plakat Limahla to kiedyś przehandlowałem, będąc już w
      liceum, pewnej bardzo fajnej koleżance ;-)
      • lewa.noga.pawiana Re: Prasa lat 80. 19.05.05, 09:43
        No i jeszcze w Na Przełaj były komiksy z Lucky Lucki'em. Ale to już chiba
        głęboka prehistoria...
      • yoma Re: Prasa lat 80. 19.05.05, 10:30
        Profesorek Nerwosolek!

A w "Młodym Techniku" były opowiadania SF całkiem niezłe, i można się było
        nauczyć, jak zrobić radio ze szpulki od nici.

I takie pismo było popularnonaukowe, jak to się nazywało? "Problemy" chyba? I
        tam też była SF i to zagraniczna. Częsć mi się uchowała...
        • folkatka Re: Prasa lat 80. 22.05.05, 22:07

A takie pismo jak "Natura - naturyzm" ktoś pamięta?? Pierwsze pismo w której
          drukowano zdjęcia ciut śmielsze od tych z "Razem".
        • Gość: justa Re: Prasa lat 80. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.05.05, 23:24
          A pamietasz jak się nazywała gosposia Nerwosolka?
          • mamabarta Re: Prasa lat 80. 31.05.05, 07:27
            Entomologia!!! i był jeszcze Lord Hokus-Pokus - uwielbiam czytać te komiksy,
            mimo trzydziestki na karku... A pamiętacie dialog:
            "- opowiem wam kawał....
            - ten o Gąsce Balbince?
            - ależ Wodzu, co Wódz???"
            • aamg Re: Prasa lat 80. 31.05.05, 11:58
              mamabarta napisała:

> Entomologia!!! i był jeszcze Lord Hokus-Pokus - uwielbiam czytać te komiksy,
              > mimo trzydziestki na karku... A pamiętacie dialog:
              > "- opowiem wam kawał....
              > - ten o Gąsce Balbince?
              > - ależ Wodzu, co Wódz???"

"- To ja przepraszam."

GDZIE TO TERAZ DOPAŚĆ?!!!
      • Gość: gaalbarth Re: Prasa lat 80. IP: *.ahold.pl / 213.134.133.* 31.05.05, 08:07
        Nie jestem do końca pewien, ale to chyba była "Antresolka Profesora Nerwosolka"
        albo jakoś tak...
    • Gość: Jeg Re: Prasa lat 80. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.05.05, 11:18
      Ja tam byłem fanem "Bajtka" i klanów - Commodore,Atari,Zx Spectrum a i Amstrad...oj to były piekne czasy...
      • Gość: stara dziewiątka Re: Prasa lat 80. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.05.05, 14:45
        Kto pamięta "Dookoła Świata"? Czytałam i marzyłam o dalekich podróżach.
        Lubiłam bardzo "Magazyn Polski" oraz "Karuzelę" i "Szpilki". Czytałam
        też "Razem" i "itd". A z babskich czasopism "Kobietę i życie".
        • Gość: jaija Re: Prasa lat 80. IP: *.elblag.dialog.net.pl 24.05.05, 00:11
          Poznaj świat, Poznaj swój kraj, Przyroda polska, to takie "mundre", był jeszcze
          Dziennik Ludowy z plakatami - w piątek obowiązkowo, cały zestaw Europe
          przeleciał (każdy fagas osobno, jeszcze oprawiony fotomontażem w drewnianą
          rameczkę!!!!), inne zjawy z tamtych lat też były. Oczywiście człowiek tego
          stosy zbierał. Teraz żałuję trochę, że wyrzuciłam, byłoby z czego się pośmiac.
      • bellicose Re: Prasa lat 80. 30.05.05, 18:24
        > Ja tam byłem fanem "Bajtka" i klanów - Commodore,Atari,Zx Spectrum a i Amstrad.
        > ..oj to były piekne czasy...

Hehe, "Bajtek" rządzi, chyba zaraz przejże jakies zakurzone stare egzemplarze i
        się łezka w oku zakręci.
        • pendragon_pl Re: Prasa lat 80. 31.05.05, 11:29
          Dokładnie tak samo jak belicose. Bajtek i klany Atarików i Commodore.
          u mnie osiedle zdominowane było przez Commodorców nieliczni mieli Atari (w tym
          ja Atari 800XE i magnetofon XC11) :)
          "Bajtek" to była gazeta w pewnym sensie obowiązkowa, wychodził jeszcze tygodnik
          "Świat Atari"
      • yoma Re: Prasa lat 80. 31.05.05, 17:56
        A naczelnym Bajtka był prezydent Kwas => jesteś obrzydliwym komuchem... :)
    • tppiotr Re: Prasa lat 80. 30.05.05, 19:17
      "Forum" - tygodnik, czyli przegląd prasy światowej. Pomimo cenzury, ukazywały
      się teksty, których nie było w Trybunie i TVP.
    • Gość: BB Re: Prasa lat 80. IP: *.wroclaw.mm.pl 30.05.05, 20:12
      Ja pamiętam "Amerykę" - zwłaszcza te komiksy na ostatniej stronie (ale to chyba
      30 lat temu...). A obok "Filmu" który istnieje, ale już zdjęcie współczesnej
      Bardotki czy Claudii C. emocji takich nie wzbudza (Zosia Loren w przyziemnej
      reklamie makaronu chociażby na ziemię sprowadza - gdzie to kiedyś, w PRL do
      pomyślenia było), był jeszcze "Ekran". A dawna "Kobieta i życie", "Kulisy", w
      których Urban się produkował.
      • Gość: uchol Re: Prasa lat 80. IP: 80.50.60.* 30.05.05, 20:41
        Non Stop. A co z Non Stopem? Nikt nie pamięta? Paskudny papier i reklamy szkół
        górniczych w środku, ale jakie teksty i jakich autorów.
        Recenzja "Synchronicity" Police utwór po utworze do dziś wzbudza u mnie ciary.
        Podobnie jak relacja z koncertu Deep Purple czy Queen.
        Razem i Osobno - to był hicior. Nie pamiętam jak się nazywał redaktor Osobno
        (Terlecki? - coś mi się pałęta po głowie), pamiętam tylko, że umarł dość młodo
        i potem już to nie było to... Wywiad z Andrzejem Nowakiem (TSA) i Martyną
        Jakuboiwcz jakoś mi utkwił w pamięci. I tekst o chłopaku, który miał dzianego
        tatę i kupował sobie dżinsy w Pewksie co miesiąc, czy co dwa tygodnie. A ja
        mogłem liczyć najwyżej na jedną parę na rok.
        Pamiętam też ten wstrząs, kiedy w Razem puścili zdjęcie klęczącej na plaży pani
        z gołym biustem, która trzymała rękę w majtkach. No, po prostu nie mogłem
        uwierzyć. O ile biusty już na mnie nie robiły wtedy wrażenia, to ta ręka... Był
        to dla mnie głęboki wstrząs, bo w tamtych czasach o onaniźmie chłopców mówiło
        się "samogwałt", a u dziewczynek on nie występował. Co prawda Lew Starowicz
        przebąkiwał, że może to nie do końca prawda, ale żeby tak na zdjęciu?
        To było chyba moje największe do tej przeżycie erotyczne spowodowane jakimś
        zdjęciem.
        • Gość: wiedzmaPL Re: Prasa lat 80. IP: *.sympatico.ca 30.05.05, 23:42
          Az sie lza w oku kreci. Tyle wspomnien, odkurzonych przez Was. Swiat Mlodych -
          zostawiany przez zaprzyjazniona kioskarke pod lada, Razem, Jestem, Filipinka i
          od czasu do czasu ogladanie (nie znalam i nie znam niemickiego) Bravo. Jakie tam
          byly
          plakaty a jaki papier. Zazdroscilysmy kolezance ktorej babcia przesylala
          regularnie to pismo. No i ciuchy w nim - nie do zdobycia w Polsce.

pozdrawiam
        • Gość: Małgosia Re: Prasa lat 80. - NON STOP, recenzje IP: *.dial.pl 31.05.05, 09:16
          Święte słowa co do NON STOPu! Mam do dziś kolekcję wycinków z recenzjami
          płyt : "Stella" Yello, "Hounds Of Love" Kate Bush, no i
          oczywiście "Synchronicity" Police i wiele, wiele innych. Bardzo zachęcające
          albo -niekiedy- mocno krytyczne. Tylko nieco trudniejszy był wówczas dostęp do
          recenzowanych płyt ;-), więc dość ciężko było sobie wyrobić własne zdanie :-)))
          Z przyjemnością zaglądam jednak do tego archiwum!
      • Gość: justa Re: Prasa lat 80. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.05.05, 23:27
        A "Karuzela"
    • effata Re: Prasa lat 80. 30.05.05, 20:28
      Moge jeszcze dorzucic niodzalowana Filipinke w starym formacie. Terazniejsze
      badziewie upodobnilo sie do jakichs 'Popcornow' i innych 'Dziewczyn', az strach
      to brac do reki, a wtedy to bylo pismo, wszystkie szanujace sie nastolatki to
      czytywaly ;))))))))))), kolekcjonowaly stare numery i opowiadaly sobie o
      przyjazniach nawiazanych przez rubryke "Poznajmy sie"!
      I faktycznie, te plakaty z 'Razem'i innych "eksluzywnych" gazet. Trzeba bylo
      sie zrywac w sobote rano,zeby niektore z nich zdobyc, bo znikaly wlasnie ze
      wzgledu na te plakaty!
      • Gość: jass Re: Prasa lat 80. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.05.05, 20:31
        Az lza sie w oku kreci...i moze nie uwierzycie ale nizej podpisany w Na przelaj
        montowal Muzykorame a ze Swietej Pamieci Lechem Terpiłowkim dworował sobie w
        Szpilkach z polksiego szołbiznesu
      • Gość: fikumiku Re: Prasa lat 80. IP: *.243.113.245.static.cablesurf.de 30.05.05, 21:43
        I ja placze za stara Filipinka. Moj pierwszy kontakt z nia byl w trakcie akcji
        zbierania makulatury w szkole. Nasza klasa miala posortowac papier bialy i
        kolorowy no i sie zaczelo. Znalazlam cale gniazdo Filipinek, ktore zabralam do
        domu. Pewnie jeszcze by sie gdzies znalazly :-)))

• Gość: Admus Re: Prasa lat 80. IP: *.net.autocom.pl 30.05.05, 20:42
      w II połowie lat 80-tych pojawiała się z przerwami Wiedza i życie...
      A z Magazynów obok Relax'ów (które nie wiem z jakiej okazji :) ), kupował mój
      dziadek to było jeszcze 6 numerów alfy (trudno dostępnych w sklepach)
      :)) a z Razem na moją wyobraźnię działał nieregularne ukazujący się dział o
      grach przygodowych (o ostatnich stronach R i WP nie wspomnę :) :) :) )
    • srull Re: Prasa lat 80. 30.05.05, 20:46
      "Nowa wies", nie pamietam co tam bylo ale najpewniej jakis plakat, bo inaczej
      pewnie przez sama nazwe do rak bym nie wzial. Tak jak reszta za to bylem wielkim
      fanem "Swiata Mlodych" - kultowa gazetka, najlepsze bylo sobotnie wydanie.
      "Relaxy" o ktorych wspomnieliscie tez byly cool, szkoda tylko, ze wychodzily tak
      nieregularnie no i kosztowaly jak na dziecieca kieszen dosc sporo, o ile sie nie
      myle to chyba 20 zeta, ale to przelom lat 70/80:)
      • Gość: Admus Re: Prasa lat 80. IP: *.net.autocom.pl 30.05.05, 20:49
        Co do światów młodych - był tamkonkurs kto ma o największej wysokości stos
        zebranych światów młodych, miałem więcej niż ich mistrzowie .... :) to były czasy :)
        • irenka82 Re: Prasa lat 80. 30.05.05, 21:14
          ja dopiero uczylam sie czytac,ale jak juz sie nauczylam,to czytalam
          Jestem(polowy rzeczy nie rozumialam,i bylo nudne),Filipinke(troche
          ciekawsze),Swiat Mlodych(tylko tam gdzie byl komiks).Prase mialam zapewniona,bo
          mialam dwoje rodzenstwa w wieku dorastania.Majac 10 lat bylam juz pozadnie
          wyedukowana i z zapalem czytalam Jestem,Filipinke a takze Bravo,chociaz moi
          rodzice na to ostatnie krzywo patrzyli.Ostatnio w ramach zajec na studiach bylam
          w bibliotece dzieciecej i znalazlam tam cale roczniki tych pieknych
          gazet,troszke sobie poczytalam..szkoda ze juz sie tak nie pisze o wielu rzeczach
          • srull Wstyd sie przyznac 30.05.05, 21:26
            ale to jeszcze nic. Ja sie uczylem czytac na dziele Ostrowskiego "Jak hartowala
            sie stal" (taki rewolucyjny gniot), nie wiem skad ta ksiazka wziela sie w domu
            moich rodzicow (zbadam sprawe przy nadazajacej sie okazji) ale do dzis pamietam
            gorszaca scene pocalunku jakiejs rewolucjonistki z robotnikiem czy moze na
            odwrot. Jako szesciolatek bylem w glebokim szoku. Dobrze, ze przeczytalem ja tak
            wczesnie, bo ni w zab nie zrozumialem o co w niej chodzi:)
            • Gość: Ktoś Re: Wstyd sie przyznac IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.05.05, 22:40
              Phi, ja tę wstrząsająca powieść dostałam jako nagrodę za wyniki w nauce w 7.
              klasie szkoły podstawowej! Pamiętam, że była w 2 tomach. Był rok 1986. Do dziś
              nie przeczytałam o dzielnym Pawce bodajże :-)
              • srull Re: Wstyd sie przyznac 30.05.05, 23:05
                Phi, ja za to przeczytalem. Moja wersja byla w jednym tomie. Trzymam ja do tej
                pory i ciagnie sie ze mna przez te wszystkie przeprowadzki jakie mialem w swoim
                zyciu. Jak tak dalej pojdzie to chyba zabiore sie za nia po raz kolejny, mam
                przy okazji cicha nadzieje, ze szlag mnie w trakcie nie trafi.
    • zoska11 Re: Prasa lat 80. 30.05.05, 22:57
      Na Przełaj
    • Gość: Kasia`73 Re: Prasa lat 80. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.05.05, 23:04
      A Miś!!!!!!!!!!!
    • basia.b.m Re: Prasa lat 80. 30.05.05, 23:32
      A czy ktos czytywal/ pamieta czasopismo " Politechnik"?
      Pisywal tam Marek Holynski,rozne wspomnienia z podrozy, np. "Finlandia za 30
      dolarow", albo sprawozdania z lodzkich spotkan teatralnych..
      Ale to jeszcze wczesniej, bo lata 70te, sorry.
      W kazdym razie milo bylo, tak to dzis wspominam. :)
    • Gość: clk Re: Prasa lat 80. IP: *.gdynia.mm.pl 30.05.05, 23:32
      ja na poczatkach lat 90tych i koniec 80tych kupowalam popcorn i bravo. to byl
      rarysas niesamowity :) poza tym mis rzadzil :)
      • nitka3 Re: Prasa lat 80. 31.05.05, 00:26
        A kto jest az tak stary ze pamięta czasopisnmo "JA I TY" ????A "RADAR" z
        tekstami Kozakiewicza o sexie i Jankowskiego "drogowskazy " o problemach
        etycznych??
        Eeeeeech...czy to było naprawde ???Zniknęło w pomroce dziejów!
        • Gość: Gość portalu Re: Prasa lat 80. IP: *.dial.pl 31.05.05, 09:06
          O właśnie! RADAR! Baaaardzo daaaaawno temu miesięcznik na porządniejszym
          papierze, z czarno-żółtą okładką, później na strasznie gazetowym papierze jako
          tygodnik, ale zawsze z tekstami piosenek na ostatniej stronie!!! Do dziś mam
          kolekcję wycinków!!!
          :-)))
    • Gość: sokole oko Re: Prasa lat 80. IP: *.tvgawex.pl 31.05.05, 00:41
      'Mówią Wieki'- jedno z ciekawszych wydawnictw historycznych z tamtych lat.
      • Gość: spłuczka klozetowa Re: Prasa lat 80. IP: *.zwm.punkt.pl / *.zwm.punkt.pl 31.05.05, 01:23
        Miś,Swierszczyk,Płomyk,Płomyczek.Na przełaj-z komiksami o braciach Daltonach.
        Panorama[śląskaa i północy]
        WTK
        Kulisy-Urban pisywał kryminałki jako Jerzy Kibic
        Prawo i życie
        Przekrój
        Architektura
        Projekt
        Zołnierz polski-z laską na ostatniej stronie
        W służbie narodu-tylko dla gliniarzy i esbeków
        Kultura
        Tygodnik kulturalny
        Zycie literackie
        Odra
        Z ruskich to Prawda,Izwiestia,Ogoniok,Sputnik
        Ameryka
        Stolica
        Kontakty
      • Gość: sokole oko Re: Prasa lat 80. IP: *.tvgawex.pl 31.05.05, 22:53
        ..prawie zapomniałbym o odlotowej gazecie - Wiraże to była codzienna
        gazeta wojsk lotniczych, najbardziej wówczas podobała mi się ostatnia strona z
        humorem wojskowym..8)
    • Gość: bazyliszek Re: Prasa lat 80. IP: *.chello.pl 31.05.05, 03:10
      do kapsli potrzebne były na podwórku nazwiska kolarzy z podanym w nawiasie
      krajem, które wycinało się z gazet. na co dzień można było znaleźć
      tylko "pierwszą trójkę" na etapie i w generalce. na dodatek nazwiska się ciągle
      powtarzały, np. Piasecki, Ampler, Raab, Ludwig. zawsze więc było wielkie
      polowanie na odpowiednie numery "Trybuny Ludu", która na poczatku ś.p. Wyścigu
      Pokoju podawała listę startową, a na koniec drukowała całą klasyfikację
      generalną. kupowało się przeważnie po 3 egzemplarze...

a tak w ogóle, jak ktoś ma trochę wolnego czasu i chce sobie odświeżyć
      wspomnienia niech wali do Biblioteki Narodowej, do czytelni czasopism. ja tam
      naczytałem się, wprawdzie z obowiązku, ale jednak, gazet z lat 40. i 50.
      ech... te przemówienia bonzów partyjnych (z obowiązkowym dodatkiem "burzliwe
      owacje" pod tekstem), informacje o kolejnych bezeceństwach "kliki titowskiej",
      osiągnięciach przemysłu socjalistycznego, odkryciach radzieckich uczonych,
      szczęśliwym życiu w ZSRR, zmierzającej ku katastrofie Ameryce, imperialistach i
      podżegaczach wojennych w Zachodnich Niemczech... i duzo, dużo więcej....
      • Gość: the liryk Re: Prasa lat 80. IP: *.devs.futuro.pl 31.05.05, 10:40
        My do kapsli używaliśmy kolorowych flag państwowych powycinanych ze starych
        atlasów. Albo z nowych, ryzykujac lanie od rodziców:)
        • bazyliszek_i_jego_pies Re: Prasa lat 80. 01.06.05, 03:55
          tak jest. gumka, na gumkę flaga, a na flagę dane kolarza. potem wszystko
          owijasz folią i upychasz w kapslu. a dzieki zróznicowaniu zawodników mogłeś
          mieć np. dwa inne kapsle "ddr-owskie" - jeden z Ludwigiem i drugi z Amplerem...
    • Gość: Basia Re: Prasa lat 80. IP: 212.160.138.* 31.05.05, 09:09
      Ja pamiętam jak moja mama czytała tygodnik "VETO". Potem na mnie przeszło.. ;-)
      • jacek6447 Re: Prasa lat 80. 15.08.22, 08:08
        ja panoramę śląska pamiętam było tego pel o umnie nawet chleb do pracy mialem w PANORAMIE... 😀
      • jacek6447 Re: Prasa lat 80. 15.08.22, 08:09
        Gość portalu: Basia napisał(a):

> Ja pamiętam jak moja mama czytała tygodnik "VETO". Potem na mnie przeszło.. ;-)
    • Gość: yukie Re: Prasa lat 80. IP: *.toya.net.pl 31.05.05, 09:52
      "mis" z tekturka w srodku z ktorej zawsze mozna bylo wyciac i skleic jakas
      fajowa rzecz:)
      • morgen_stern Re: Prasa lat 80. 31.05.05, 10:28
        Pod koniec lat 80-tych i na początku lat 90-tych - Magazyn Muzyczny, który
        czytałam od dechy do dechy, jak Biblię. Do dziś pamiętam recenzję płyt moich
        ulubieńców i artykuły na ich temat...
        Ale najbardzie kultowe był dla mnie "Na Przełaj" i rubryka "Prosto", z
        nadsyłanymi przez czytelników ogłoszeniami, wyznaniami, złotymi myslami i
        innymi głupotkami. Żeby wysłać, trzeba było zebrać odpowiednią ilość kuponów
        drukowanych w gazecie. Też wysyłałam, a co! Ale się to czytało!
        A z rubryki ogłoszeń w "Razem" pozanło się paru fajnych gości :-))
        • Gość: tommy Re: Prasa lat 80. IP: *.starnettelecom.pl 31.05.05, 11:24
          oj tak, Magazyn Muzyczny pamiętam, ale wracając do Non Stopu to mam do dzis ze
          4 pelne roczniki, plus jakies pojedyncze numery i zdaza mi sie je czasami
          przegladac, to byl niesamowity miesiecznik, to se ne wrati, lza sie w oku
          kreci , szczegolnie jak zajrze do obecnych magazynow muzycznych i poczytam co
          tam wypisuja, echhhhhh
          • em.em.em Re: Prasa lat 80. 31.05.05, 11:31
            Swiat Mlodych - o ja glupi, dlaczego ten stosik wyrzucilem.
            • yoma Re: Prasa lat 80. 31.05.05, 17:59
              O ty głupi!

moje chyba pochłonęła jeszcze szkoła w ramach zbierania makulatury - a może
              sama sprzedałam na makulaturę, żeby mieć na płyty?
    • mantha Re: Prasa lat 80. 31.05.05, 11:46
      Magazyn Polski i Magazyn Rodzinny - jeden byl duzy, drugi maly, nie pamietam
      który był który - ale calkiem ciekawe - przedruki z zagranicznych gazet.
      Poza tym nie wiem czy wspomniany byl Mlody Technik i Kobieta i Życie - nie wiem
      czy wychodzi dzisiaj ten barzo porzadany wtedy kobiecy tygodnik (aaa i
      Przyjaciółka).
      • morgen_stern Re: Prasa lat 80. 31.05.05, 14:12
        Magazyn Polski był mały! :-)))) Uwielbiałam to czytać, jak byłam dzieciakiem.
        I ja też, jak sobie pomyślę, że wyrzuciłam całe stosy "Na przełaj", "Magazynu
        M." i innych, to mnie po prostu szlag trafia...
        • meduza7 Re: Prasa lat 80. 01.06.05, 13:41
          Łza się w oku kręci...
          Co ciekawe: jakoś wtedy nie uważano czytelników za półgłowków, których
          interesuje tylko moda i ploty, kto z kim. Gazety dla młodzieży pisały o
          wszystkim: i ciekawostki naukowe (obowiązkowo od uczonych radzieckich ;)) i
          komiks, i opowiadania, i moda też czemu nie... i porady zdrowotne, i uczuciowe
          (ŚM wydrukował kiedyś mój list o tym, jak to bardzo nieszczęśliwie jestem
          zakochana w koledze, a on chodzi z inną) i ciekawa grafika (Filipinka z
          rysunkowymi okładkami! Ach!).
          No i trochę smrodku ideologicznego na każdą rocznicę Wielkiego Października ;)
      • jacek6447 Re: Prasa lat 80. 30.03.19, 03:17
        jeszcze panorama śląska ....
    • zamglony_las Re: Prasa lat 80. 17.04.19, 01:52
      Moja życiowa ścieżka (rocznik 1976): Miś, następnie Świerszczyk, a potem to już Płomyczek, Płomyk, Świat Młodych, Relax, Młody Technik, Modelarz, Mały Modelarz, Na przełaj i kilka innych.
    • yabol428 Re: Prasa lat 80. 19.04.19, 13:15
      Stary wątek, ale skoro nie wpisałem się wtedy, to napiszę teraz :) Oczywiście moim numerem 1 był "Świat Młodych", czytałem go niemal przez całą podstawówkę, przestałem chyba w VII klasie, chociaż pamiętam że ostatni numer zdarzyło mi się kupić w 1988, już po skończeniu VIII klasy. Najbardziej lubiłem komiksy z ostatniej strony, ale pamiętam też inne stałe rubryki: "Tomik" o astronomii, "Rzepklub" z dowcipami, był kącik filmowy, muzyczny... Poprzez "Świat Młodych" nawiązałem też korespondencję z dziewczyną z Wrocławia, która założyła klub hodowców kanarków. Korespondowaliśmy tak przez dwa lata, potem kontakt się urwał, ale po 20 latach odnaleźliśmy się na portalach społecznościowych i mamy ze sobą znowu kontakt :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka