Dodaj do ulubionych

MODA czyli co ma prawie każdy w Waszym mieście

IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.07.05, 14:37
Znalazłam gdzieś ranking obciachów tego lata. W jury znaleźli
się "specjaliści" - (chyba o specjalną troskę chodziło) min. p Leszczyński,
p. Skiba i parę innych "autorytetów". Chodzi o to, że najeżdżali na trend
zakładania skarpet do sandałów, wystające ramiączka staników, wbijanie się w
biodrówki pań z nadwagą i "zjaranie solaryjne" . Napiszcie jaka jest w Was
lokalna moda tego lata - chodzi o coś co mają prawie wszyscy. Udowodnijmy, że
skoro coś podoba się większości to chyba jest w tym fenomen. Zanaczam, że nie
jest to próba wykazania, gdzie panuje większe umiłowanie kiczu i tandety.

Kraków:

- torebki na bambusowych rączkach, najlepiej wzorek w motylki , koniecznie z
cekinami
- klapki japonki
- masowe farbowanie włosów na srebrny blond, coraz częściej fiołkowy róż.
- spodnie typu bojówki w wersji rybaczków

Pozdro.

Obserwuj wątek
    • Gość: rzarufka Re: MODA czyli co ma prawie każdy w Waszym mieści IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.07.05, 14:58
      Literówka: miało być u Was a nie w Was. ;-)
      • Gość: miriam Re: MODA czyli co ma prawie każdy w Waszym mieści IP: *.206.112.242.telsat.wroc.pl 23.07.05, 15:44
        Wypraszam sobie. Posiadam par klapków japonek sztuk 3 (jak liczyć po sztukach
        butów to 6). Kocham te buty bo są wygodne, więc proszę uprzejmie odczepić się od
        japonek!!!!!
        Co do reszty to we Wrocku chyba wszystkie wymienione punkty są do
        zaobserwowania, nie wiem jak z bambusowymi rączkami torebek. Nie widziałam (albo
        nie rzuciły mi się w oczy)
        • Gość: rzarufka Re: MODA czyli co ma prawie każdy w Waszym mieści IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.07.05, 16:12
          Też mam jedną parę japonek - chodzi o to czy w całym kraju to hit
          • orrka Re: MODA czyli co ma prawie każdy w Waszym mieści 30.07.05, 20:39
            nie wiem ja w polsce, we wloszech wszyscy, we wszystkich przedzialach wiekowych
            i plciowych nosza japonki
            w czyms bardziej zakrytym czlowiek by sie ugotowal :D
            • Gość: autor Re: MODA czyli co ma prawie każdy w Waszym mieści IP: 81.210.81.* 09.08.05, 11:20
              Ciekawe, kiedy dziewczyny sie zorientuja, ze japonki + mini to brzydka kombinacja.
              Nogi wygladaja krotko i krzywo, a calosc jest "rozklapciana"...
          • Gość: jabadabaduu Re: MODA czyli co ma prawie każdy w Waszym mieści IP: *.ny5030.east.verizon.net 09.08.05, 04:57
            w calym kraju? japonki to jedyne buty letnie jakie mozna zauwazyc w nowym jorku!
            oprocz tego polo koszulki(z krokodylkiem oczywiscie) nie bede mowil jakiej
            firmy;)wiekszosc wie...
            oprocz tego zlote buty , zlote torebki i takie spodnice z pieluch he eh e he
            pozdrowiom
            • Gość: :) Re: MODA czyli co ma prawie każdy w Waszym mieści IP: *.do.pl / *.generacja.pl 14.08.05, 12:59
              hm... w londynie i oxfordzie jest tak samo:P japonki ale takie inne...;/ mi sie
              nie za bardzo podobaly <łech>
          • Gość: efka Re: MODA czyli co ma prawie każdy w Waszym mieści IP: 217.153.187.* 09.08.05, 12:03
            coś ty się kobieto z choinki urwała?
            jasne że japonki nosi się wszędzie.
            • czarnula74 Re: MODA czyli co ma prawie każdy w Waszym mieści 09.08.05, 12:08
              Dobrze powiedziane że wszędzie... W niedzielę byłam na wycieczce w okolicach
              Kleczy górnej (piekny czarny szlak - polecam) i szła przedemną laseczka, młode
              dziewczę, w japonkach i uwaga! w skarpetach. jeszcze miała tak śmiesznie
              zsunięte żeby paseczek mógł jej wejść między palce. A reszta, no cóż, jak na
              niedzielę przystało, odwalona jak stróż w Boże Ciało... :-)
              • Gość: zuluz Re: MODA czyli co ma prawie każdy w Waszym mieści IP: 217.153.187.* 09.08.05, 14:00
                ale jaja....to dobre :-) ubawiłam się...
              • Gość: zoe Re: MODA czyli co ma prawie każdy w Waszym mieści IP: *.ew.pl 09.08.05, 16:45
                hehe, ja widzialam laske co w japonkach wychodzila z W-wy na pielgrzymke!
                wspolczuje ... :]
                • Gość: asdgfcvxz Re: MODA czyli co ma prawie każdy w Waszym mieści IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.08.05, 15:33
                  Ale co to kogo obchodzi!? Nie o durnych japonkach gadać, lecz do meritum przejść!
              • Gość: etam Re: MODA czyli co ma prawie każdy w Waszym mieści IP: *.dynamic.chello.pl 06.09.13, 23:49
                A z czego się tu cieszyć, w Japonii to norma.
      • ailija Re: MODA czyli co ma prawie każdy w Waszym mieści 29.07.05, 13:25
        To, co mnie najbardziej śmieszy, to noszone gadżety dodawane do pism kobiecych.
        Co trzecia dziewusia nosi torebkę z napisem Glamour, Pani, Viva i inne darmowe
        dodatki.
        • Gość: aida Re: MODA czyli co ma prawie każdy w Waszym mieści IP: *.prudnik.sdi.tpnet.pl 09.08.05, 09:27
          doprawdy koszmarne
        • tymon99 Re: MODA czyli co ma prawie każdy w Waszym mieści 10.08.05, 00:00
          > Co trzecia dziewusia nosi torebkę z napisem Glamour, Pani, Viva i inne darmowe
          > dodatki.

A w takim jednym mieście to widziałem, że panny jako torebki noszą takie
          papierowe-lakierowane, co w lepszych sklepach do nich zakupy wkładają...
          • Gość: kajka Re: MODA czyli co ma prawie każdy w Waszym mieści IP: *.osk.enformatic.pl 14.08.05, 16:15
            ja nosze taka jedna torbe z gazety ale z dyskretnym napisem i z zeszlego sezonu
            wiec nikt juz takiej nie ma:) na razie nie stac mnie na 3 markowe torebki w
            ciągu roku... za to moja szefowa- rektor prywatnej szkoły (bardzo zamożna
            zresztą) nosi papierowe torebki z logo szkoły- to dopiero mega obsuwa:)
        • Gość: lilka Nie takie darmowe. IP: *.dip0.t-ipconnect.de 14.08.05, 17:17
          Fakt nie ubralabym tych rzeczy bo to totalna wsina,jednak widzac kogos z czyms
          takim nie wytykam go palcem bo kazdy nosi co chce.Pozdrawiam.
          • xxx131 Re: Nie takie darmowe. 14.08.05, 20:29

> Fakt nie ubralabym tych rzeczy bo to totalna wsina,jednak widzac kogos z czyms
            > takim nie wytykam go palcem bo kazdy nosi co chce.Pozdrawiam.

Czy tamta Sylwia to przypadkiem nie ty Lilko?
    • Gość: lila Re: MODA czyli co ma prawie każdy w Waszym mieści IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.07.05, 17:20
      JAPONKI, JAPONKI, JAPONKI, gdzie się nie obejrzę widzę japonki (jak spojrzę w
      dół też, a jakże - mam 5 par :-p
      • dupek.jak.kazdy.facet Re: MODA czyli co ma prawie każdy w Waszym mieści 23.07.05, 18:35
        Akurat TVP powtarza "Szoguna".
        • Gość: rzarufka Re: MODA czyli co ma prawie każdy w Waszym mieści IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.07.05, 19:13
          Ciekawe co będzie jak się ludzie zreflektują, że idzie "Janosik" - kierpce rulez
          • Gość: anuszka Re: MODA czyli co ma prawie każdy w Waszym mieści IP: *.h3.agh.edu.pl / *.ha3.agh.edu.pl 25.07.05, 20:41
            >Ciekawe co będzie jak się ludzie zreflektują, że idzie "Janosik" - kierpce rulez

Nie ma śmiacia, w Krakowie kierpce istotnie zaczynają rulez. Sama chcę sobie
            kupić , ale ta gaździna w przejściu pod dworcem nie miała ostatnio dobrego rozmiaru.

• Gość: mi Re: MODA czyli co ma prawie każdy w Waszym mieści IP: *.adsl.proxad.net 09.08.05, 00:16
              Obciach: slowo "rulez". Co to za jezyk?!!
      • tymon99 Re: MODA czyli co ma prawie każdy w Waszym mieści 28.07.05, 00:53
        Gość portalu: lila napisał(a):

> JAPONKI, JAPONKI, JAPONKI, gdzie się nie obejrzę widzę japonki (jak spojrzę w
        > dół też, a jakże - mam 5 par :-p

Obejrzałem zdjęcia z zeszłorocznych wakacji pod kątem obuwia osób w tle. W
        Wiedniu w zeszlym roku japonki już rządziły :)
        • Gość: Młoda:) Re: MODA czyli co ma prawie każdy w Waszym mieści IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.08.05, 09:52
          Heh w moim mieście też już od zeszłego roku goszczą Japonki... Ale w sumie nie
          ma się co dziwić w końcu są bardzo wygodne... No i torby z rączkami z bambusa
          też można spotkać bardzo często na ulicy. No i jeszcze na ulicy rządzą
          bluzeczki typu "halka" tzn koronki falbanki i popielaty róż, jasna zieleń.
        • geene Re: MODA czyli co ma prawie każdy w Waszym mieści 09.08.05, 14:16
          Ja pierwsze japonki kupiłam 6 lat temu. To sa baaaardzo wygodne buty, a do tego
          fajnie wyglądają.
          • Gość: KIKI PIERWSZE JAPONKI IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.08.05, 16:49
            to ja nosiłam około 30 lat temu i wyłącznie do jeansowych "dzwonów".
    • Gość: Kati Re: MODA czyli co ma prawie każdy w Waszym mieści IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.07.05, 18:41
      taaaa te torby z cekinami to chyba wszedzie - cale stragany pelne tych
      swiecacych cekinowych kwiatow i motylkow umieszczonych na torbach - trudno tego
      w Wawie nie zobaczyc hehehe. I roz bleee kolor rozowy wszedzie wszedzie bleee.
      I przyczepione misie-pysie ;- ) do torebek, plecakow i spodni. oo tak, to tez i
      ludzie nie zdejmuja tych biednych zwierzatek jak deszcz pada :>>>. Jak cos mi
      sie przypomni to dopisze.
    • Gość: leszczka Re: MODA czyli co ma prawie każdy w Waszym mieści IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.07.05, 19:43
      to ze ludzie ubierają sie tak a nie inaczej, nie jest fenomenem, lecz brakiem chęci do tego żeby włożyć trochę wysiłku wybierając ciuch jaki sie kupuje, bardzo często wnika tez z braku odwagi, by pokazać coś innego niz tandeta zakrapiana cekinami wprost z bazarów, moze nie kazdego stac na to by ubierać sie w markowych ciuchach -powiecie, ale przeciez są wyprzedaże w fajnych sklepach, i wtedy ceny nie wiele sie róznią, mozna zajrzec do lumpeksu (jakie ja tam wczoraj fajne spodnie kupiłam, prawie nowiutkie dzinsy, orginalne GAP'a i to za 15zł!)
      no faktem jest oczywiscie, ze ludzmi rządzi masówa, chyba nikt mi nie powie, że laksa ubrana w białe spodnie i rózową kurteczkę,z 10cm tipsami jest orginalna?! i to nie jest zaden fenomen, fenomenem mozna nazwać zółte bransoletki lanc'a, a nie brak estetyki ludzi w skarpetkach i sndałkach zwłaszcza u młodych ludzi- fuj!
      • Gość: a co ja tu... Re: MODA czyli co ma prawie każdy w Waszym mieści IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.07.05, 19:53
        Fenomenem jest to, że ktoś wymyśla jakąś bzdurę i łapie w całym kraju. Ciebie
        złapała metka GAP hehe. To nie jest próba wyłonienia stolicy kiczu ! Jakbyś
        dokładnie przeczytała temat wątku to pewnie załapałabyś o co biega. Poprostu
        jesteśmy ciekawi czy te przytoczone klapki i cekiny opanowały cały kraj. To
        forum humorum a nie forum zgredum.
      • Gość: antysnob Re: MODA czyli co ma prawie każdy w Waszym mieści IP: *.piotrkow.net.pl 24.07.05, 21:06
        niech się każdy ubiera jak chce!
        • Gość: eee Re: MODA czyli co ma prawie każdy w Waszym mieści IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 09.08.05, 08:34
          ooo...
          Włosy golę maszynką. Sam.
          Często zakładam skarpety do sandałów.
          Co komu do tego?
        • Gość: ryjek Wypychane staniki cała Polska IP: *.mg.gov.pl / *.mg.gov.pl 09.08.05, 09:21
          A - i noszenie np. papierowych torebek z drogerii np. z napisem Gucci.
          Blond pasma, a jakże.
          Solarka też.
          Pzdr.
          • Gość: podatnik Re: Wypychane staniki cała Polska IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.08.05, 11:26
            >> Autor: Gość: ryjek IP: *.mg.gov.pl / *.mg.gov.pl

A wy tam w Ministerstwie do roboty sie zabrac, a nie na forum siedziec za
            pieniadze podatnika!
      • Gość: wintta Re: MODA czyli co ma prawie każdy w Waszym mieści IP: 62.148.92.* 09.08.05, 08:38
        jasne! aby nie byc obciachowym trzeba nosić te obrzydliwe fryzury ala czeski
        piłkarz zmiksowany z punkiem, do tego żółtą bransoletkę (chociaż sa już w
        różnych kolorach) i te okropne buty w stylu baletnicy. I wszyscy tak samo!!
        Brawo za oryginalność, bo to noszą polscy modnisie!
        • en10219 Re: MODA czyli co ma prawie każdy w Waszym mieści 09.08.05, 13:57
          ale o co chodzi z tymi bransoletkami?
          pytam bo nie wiem. od roku poza PL, bez telewizji.
          • blinski Re: MODA czyli co ma prawie każdy w Waszym mieści 09.08.05, 14:00
            w polsce nie są takie popularne (sam się zastanawiam skąd taką wziąć, bo coś
            bym sobie na ręce ponosił, a muliny ani korali nie chcę:), za to wp. w stana ch
            czy uk co druga istota nosi silikonową bransoletkę szerokości m/w 7mm,
            najczęściej w kolorze żółtym lub białym, często z 'wygrawerowanym' jakimś
            napisem.
            • en10219 Re: MODA czyli co ma prawie każdy w Waszym mieści 09.08.05, 15:57
              a, to w Hiszpanii też. Aż się zastanawiałem czy to jakieś informacyjne czy cóś...
              Ale wygląda to jak z takiej grubszej (3mm około) pianki.

moim zdaniem średnio to wygląda ale co kto lubi
              • Gość: gość Re: MODA czyli co ma prawie każdy w Waszym mieści IP: 83.238.121.* 14.08.05, 13:30
                Ludzie, po ile Wy macie lat he? Bransoletki mają swoje znaczenie - kolory
                oznaczają, że np ktoś nie jest rasistą albo wspomaga beidną Afrykę i dlatego
                nosi je cały świat, żeby manifestować swoje zaangażowanie a nie dlatwego żeby
                ładnie wyglądało.. ech porażka to Wasze forum ale pozdrawiam
            • Gość: niuńka Re: MODA czyli co ma prawie każdy w Waszym mieści IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.08.05, 16:41
              Z tymi branzoletkami to jest tak, że kupuje się je w szczytnym celu, gdyż
              dochód z ich sprzedaży idzie na walkę z rakiem. To taka akcja jak u nas
              kupowanie naklejek Wielkiej orkiestry Świątecznej pomocy. To jest dobrze
              widziane. Może trochę obciachowo wygląda, ale coś za coś. To tak jak
              jednoczenie się u nas poprzez noszenie białej kokardki w ramach walki z rakiem
              piersi czy czarnej kokardki po śmierci naszego Papieża...branzoletki są ok
              • blinski Re: MODA czyli co ma prawie każdy w Waszym mieści 09.08.05, 17:03
                tyle i ja wiem. z tym że są bransoletki 'szczytne' i zwyczajne, a te zwyczajne
                nie wiem gdzie się czają. :)
              • blinski Re: MODA czyli co ma prawie każdy w Waszym mieści 09.08.05, 20:16
                na allegro na okolicznośc śmierci papy znalazłem czerwoną opaskę z
                napisem 'pope john paul II'.
                :)
            • Gość: natalju Re: MODA czyli co ma prawie każdy w Waszym mieści IP: 213.77.14.* 09.08.05, 18:25
              Na allegro widziałam po 4,80 sztuka...
              • blinski Re: MODA czyli co ma prawie każdy w Waszym mieści 09.08.05, 20:18
                po 5, przy czym 'kup teraz' za 9,50.. chyba się skuszę;)
      • Gość: Gatinha Re: MODA czyli co ma prawie każdy w Waszym mieści IP: 212.93.39.* 09.08.05, 09:38
        GAP to JEST moja droga masówa!!! Tyle, że nie w Polsce, bo tu go nie ma.
        Myślenie dobre, tylko przykład nie bardzo...
      • Gość: Agnieszka Re: MODA czyli co ma prawie każdy w Waszym mieści IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.08.05, 15:19
        A u nas już prawie nie można kupić normalnej bluzki w ludzkim kolorze czyli
        czarnym. Tylko samew cekiny, kwiakuszki i motylki, a żeby było jeszcfze gorzej
        to wszędzie ten obrzydliwy róż.
    • Gość: Justyna Re: MODA czyli co ma prawie każdy w Waszym mieści IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.07.05, 23:20
      Prawie każdy w moim mieście ma japonki( ale to chyba nie obciach:)).
    • Gość: anuszka Re: MODA czyli co ma prawie każdy w Waszym mieści IP: *.h3.agh.edu.pl / *.ha3.agh.edu.pl 25.07.05, 20:44
      Wszędzie w Polsce to chyba jest moda, że mężczyźni chodzą ostrzyżeni na zapałkę.
      Dla mnie to OK, ale np. Anglicy się śmieją, że to fryzura jak u kryminalisty. Za
      to w Rosji (nawet w tv) modna jest fryzura taka jak u nas, tylko po bokach
      jeszcze krócej. Prezenterzy wyglądają jak rekruci.
      • blinski Re: MODA czyli co ma prawie każdy w Waszym mieści 25.07.05, 20:58
        no bo w polsce, tak jak w anglii, noszą ją kryminaliści - bądź przynajmniej
        pretendenci do tego miana (wannabes). a że u nas jest ich więcej? no cóż. :)
        • Gość: anuszka Re: MODA czyli co ma prawie każdy w Waszym mieści IP: *.h3.agh.edu.pl / *.ha3.agh.edu.pl 25.07.05, 21:02
          E nie, w Krakowie wszyscy studenci tak chodzą. No oprócz 2% elegantów z taką
          grzywką na skos...
          • blinski Re: MODA czyli co ma prawie każdy w Waszym mieści 25.07.05, 21:27
            taaa, tak samo jak WSZYSTKIE panny chodzą w białych kozakach w szpic (z
            wyjątkiem 2% które chodzą w japonkach).
            :))
            • Gość: anuszka Re: MODA czyli co ma prawie każdy w Waszym mieści IP: *.h3.agh.edu.pl / *.ha3.agh.edu.pl 25.07.05, 23:00
              O co qrde chodzi?? Mam napisać: "prawie wszystkie, z wyjątkiem 2 % ??"
              • blinski Re: MODA czyli co ma prawie każdy w Waszym mieści 26.07.05, 00:25
                no, tak przecież napisałaś;)
                • Gość: anuszka Re: MODA czyli co ma prawie każdy w Waszym mieści IP: *.h3.agh.edu.pl / *.ha3.agh.edu.pl 26.07.05, 18:24
                  Przeczytaj jeszcze raz to, co napisałam :-/
                  • blinski Re: MODA czyli co ma prawie każdy w Waszym mieści 27.07.05, 00:51
                    bosz, przecież wiem co napisałaś:)
                    chodziło mi o to, że wpadasz w absurd przenosżąc dresiarski zwyczaj na
                    WSZYSTKICH facetów (prawie, mówiłaś o 2% wyjątków:)
                    • Gość: Ewunia 28 Re: MODA czyli co ma prawie każdy w Waszym mieści IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.08.05, 14:01
                      Chwila! Jaki dresiarski zwyczaj? Może to po prostu wygodne? Nie pomyślałeś o tym kolego?
                      • blinski Re: MODA czyli co ma prawie każdy w Waszym mieści 09.08.05, 14:04
                        słuchaj, wiele rzeczy jest równie wygodnych, np. dresowe wdzianko od stóp do
                        głów. chodzi o to, że nie-dresiarzom najczęściej założenie spotrowych sandałów
                        do białych, sportowych frot na uliecę - tak jak i dresowego uniformu - nie
                        przyszłoby nawet do głowy;)
        • mmpm Re: MODA czyli co ma prawie każdy w Waszym mieści 30.07.05, 20:32
          blinski napisał:

> no bo w polsce, tak jak w anglii, noszą ją kryminaliści - bądź przynajmniej
          > pretendenci do tego miana (wannabes). a że u nas jest ich więcej? no cóż. :)

Uwazasz mnie za kryminalistę?
          • blinski [...] 30.07.05, 20:54
            Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
          • Gość: Agnieszka Re: MODA czyli co ma prawie każdy w Waszym mieści IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.08.05, 15:37
            "Na zapałkę" jest napewno o wiele wygodniejsze i estetyczniejsze jak komuś się
            nie chce nic robić z włosam. Po prostu nie mogę jak widzę takiego kolesia z
            włosami do ramion, szczyci się że ma je długie ale szamponu to urzywa nie
            częściej niż raz na miesiąc, a grzebieniem to je postraszy tylko raz w tygodniu
            jak nie żadziej.
      • Gość: j Re: MODA czyli co ma prawie każdy w Waszym mieści IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.07.05, 11:06
        Oosbiscie uwazam,ze lepsza jest "fryzura" na "zapalke" niz na przyklad wlosy
        zaczesane z lewej strony, by zakryc lysine. "zapalka" jest bardzije znosna,
        czyz nie?
        • Gość: lullaby Re: MODA czyli co ma prawie każdy w Waszym mieści IP: *.mg.gov.pl / *.mg.gov.pl 09.08.05, 09:24
          gdbym byla facetem tez bym sie nosila na zapalke, z wlosami w taki upal ciezko
          wytrzymac. a co do japonek, widze je w sklepach, ale na nogach mniej. wiecej za
          to tych takich wersji baletowek na obcasach, z kokardkami itp.
      • Gość: Kati Re: MODA czyli co ma prawie każdy w Waszym mieści IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.07.05, 15:31
        He racja - ostatnio tak był Wiktor Bater obciety w TVN a on przeciez jest
        korespondentem z Rosji hihih - dobre.
        • Gość: Max Re: MODA czyli co ma prawie każdy w Waszym mieści IP: *.kalisz.mm.pl 15.08.05, 00:35
          Bater byl obciety bo byl leczony chemioterapia...
      • Gość: i Re: MODA czyli co ma prawie każdy w Waszym mieści IP: *.chello.pl 08.08.05, 23:53
        > Wszędzie w Polsce to chyba jest moda, że mężczyźni chodzą ostrzyżeni na zapałkę
        > .
        > Dla mnie to OK, ale np. Anglicy się śmieją, że to fryzura jak u kryminalisty. Z
        > a
        > to w Rosji (nawet w tv) modna jest fryzura taka jak u nas, tylko po bokach
        > jeszcze krócej. Prezenterzy wyglądają jak rekruci.
        Akurat wrocilam z Rosji i co mi sie rzucilo w oczy to to, ze kolesie maja
        zazwyczaj fajne półdługie włoski, ładnie obciete, a nie po prostu zjechane byle
        jak maszynka, tak jak robia to Polacy :) Chlopcy, wiecej odwagi :P
      • Gość: Mili Re: MODA czyli co ma prawie każdy w Waszym mieści IP: 83.238.121.* 14.08.05, 13:32
        W Polsce najgorsze jest że nie patrzymy na siebie tylko wyśmiewamy innych, a
        niech każdy chodzi w czym chce, jeśli mu to odpowiada...
    • stary.prochazka Re: MODA czyli co ma prawie każdy w Waszym mieści 25.07.05, 21:55
      W Warszawie często spotykam dziewczyny ubrane w stylu bohema czyli połączenie
      stylu vintage, lumpeks, szafa mamy i jakiś butik. Pojedynczo wyglada to
      oryginalnie ale za piątym razem w pół godziny - już nie
      • luc2000 Re: MODA czyli co ma prawie każdy w Waszym mieści 26.07.05, 09:28
        tak tak
        szczególnie ostatnio
        połączenie
        Desert Flower z Brigitte Bardot
        +
        >szafa mamy :)
        fajne ale 2 albo 3 razy na dzien
        nie 10

• theodorka Re: MODA czyli co ma prawie każdy w Waszym mieści 26.07.05, 09:53
        stary.prochazka napisał:

> W Warszawie często spotykam dziewczyny ubrane w stylu bohema czyli połączenie
        > stylu vintage, lumpeks, szafa mamy i jakiś butik. Pojedynczo wyglada to
        > oryginalnie ale za piątym razem w pół godziny - już nie

Ile ja bym dała, aby widywać takich co pięć razy w pół godziny! Ale niestety w
        moim miasteczku takie osoby można zliczyć na palcach jednej ręki, a szkoda... :
        ( Podoba mi się ten styl.
      • Gość: rzarufka Re: MODA czyli co ma prawie każdy w Waszym mieści IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.08.05, 17:29
        jakieś szczegóły proszę
      • Gość: cenzyt Re: MODA czyli co ma prawie każdy w Waszym mieści IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.08.05, 13:50
        A nascie co chcecie - tylko z umiarem,
    • istna Re: MODA czyli co ma prawie każdy w Waszym mieści 26.07.05, 00:41
      W moim mieście (Krakowie) nie zaobserwowałam ostatnio jakichś śmiesznotek, ale
      za to w Kaliszu...:
      1. Mikro-miniówka z falbanką!!!! Bez względu na rozmiar siedzenia, może być i 44:)
      2. Torebka z cekinami i takież sandałki
      3. Tatuaż nad pupą
      4. Kolor różowy i turkusowy

Zaznaczam, że jest w tym pięknym, bliskim memu sercu mieście wiele kobiet, które
      potrafią się gustownie ubrać, uprasza się nie obrażać na mnie.

• Gość: Agatta Re: MODA czyli co ma prawie każdy w Waszym mieści IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.07.05, 01:03
        Ejjjjjj! Tatuaż nad pupą jest fajny, kiedyś sobie zrobię!

A jeśli chodzi o sandały i skarpety: powiedzcie jak to jest, bo często spotykam to połączenie. Ostatnio widziałam pana w markowych ciuchach, sandałach i skarpetach, a jakże! -ale za to z wyraźnym napisem Adidas:D
        No więc można, czy nie można???...
        • Gość: MBW Re: MODA czyli co ma prawie każdy w Waszym mieści IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.07.05, 01:08
          Jak chodzę po mieście, to wypatruję facetów w sandałkach (jeszcze lepiej w
          klapeczkach) - mam niezły ubaw. Maślę, że to chodzi właśnie o te napisy na
          skarpetkach....
          • real_krecik Re: MODA czyli co ma prawie każdy w Waszym mieści 26.07.05, 19:32
            A ja jednak myślę, że my faceci nie mamy takich pięknych stópek, żeby je
            pokazywać całemu światu ;-)
            • ailija Re: MODA czyli co ma prawie każdy w Waszym mieści 29.07.05, 13:16
              real_krecik napisał:

> A ja jednak myślę, że my faceci nie mamy takich pięknych stópek, żeby je
              > pokazywać całemu światu ;-)

więc o nie zadbaj, a nie tłumacz się w tak głupi sosób!
            • Gość: mm Re: MODA czyli co ma prawie każdy w Waszym mieści IP: 80.72.197.* 09.08.05, 12:27
              Mów za siebie! :-)
          • Gość: mi Re: MODA czyli co ma prawie każdy w Waszym mieści IP: *.adsl.proxad.net 09.08.05, 00:21
            Drogi MBW, coz za wspaniale zajecie masz i jak sie rozwijasz intelektualnie
            wypatrujac panow w sandalkach. Mozesz byc z siebie dumny: jaki z ciebie
            inteligentny gosc, naprawde gorujesz nad tymi w skarpetkach.
        • istna Re: MODA czyli co ma prawie każdy w Waszym mieści 26.07.05, 01:09
          Gość portalu: Agatta napisał(a):

> Ejjjjjj! Tatuaż nad pupą jest fajny, kiedyś sobie zrobię!

Nie, kiedy ma go co druga pani na ulicy:)
          • kasitza Re: MODA czyli co ma prawie każdy w Waszym mieści 27.07.05, 18:04
            pewnego dnia czlowiek do rasta i budzi sie z reka w nocniku i tatuazem nad pupa
            i mysli qrwa mac.
            • Gość: aania Re: MODA czyli co ma prawie każdy w Waszym mieści IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.08.05, 13:08
              hahah :D pieknie ujete
        • orrka Re: MODA czyli co ma prawie każdy w Waszym mieści 30.07.05, 20:52
          sportowe skarpety to jeszcze pol biedy, kiedys wiedzialam pana w skarpetach do
          garnituru (chyba wszyscy wiedza jakie) naciagnietych pod kolana...i oczywiscie
          sandaly.....
          • Gość: globiger Re: MODA czyli co ma prawie każdy w Waszym mieści IP: *.ing.uj.edu.pl 09.08.05, 10:24
            Eee, u mnie cała dyrekcja tak chodzi - od doktora halibutowanego wzwyż :-)
        • Gość: Ossa Re: MODA czyli co ma prawie każdy w Waszym mieści IP: *.range81-158.btcentralplus.com 09.08.05, 13:54
          Ja uwazam ze w przypadku facetow polaczenie skarpetek i sandalow jest jak
          najbradziej nie na miejscu
          Mieszkam w Londynie i utaj na ulicy mozna spotkac wszystko[doslownie]
          Ale kroluje roz,turkus i duzo cekinow.Japonki owszem kazda pani je poszada,
          torebki z bambusowa raczka juz nie[kazda]ale jest ich duzo.
          Pozdrowienia
      • Gość: weronika Re: MODA czyli co ma prawie każdy w Waszym mieści IP: *.aster.pl / *.aster.pl 09.08.05, 16:44
        A to wszystko dlatego, że Kalisz mimo iż jest urokliwym i najstarszym miastem w
        Polsce, jest niestety bardzo zaściankowy. Myślę, że nie bez znaczenia jest
        panujące tam gigantyczne bezrobocie i te panny chyba chcą zwrócić na siebie
        uwagę tzw. 'samców".
        Ja będąc w Kaliszu w zeszłym roku do łez uśmiałam się z panny na oko lat 45
        (twarz mocno pomarszczona)ubranej w różową bluzeczkę z truskaweczką. Biedaczka
        nie zdawała sobie sprawy z tego, że wygląda groteskowo...
    • charliecharlie Re: MODA czyli co ma prawie każdy w Waszym mieści 26.07.05, 00:53
      3miasto tu obowiazuja:
      -torebki na bambusowych raczkach,nie koniecznie wyszyte cekinami (dodac musze
      ze takie torby widzialam rowniez w triescie-wlochy, w lubljanie i puli-
      chorwacja)
      - spodnie biodrowki i wystajace nad nimi stringi
      - laczki/sandaly+skarpetki
      - wybielane na szwach dzinsy
      spotykam tez czesto,nie tylko u mnie, laske np. w bialej bluzce i czarnym
      stanikiem
      • istna Re: MODA czyli co ma prawie każdy w Waszym mieści 26.07.05, 01:11
        A właśnie: biodrówki, ale koniecznie za małe (nawet jeśli dziewczyna nosi
        rozmiar 34), bo ponad nimi konieczny jest nawis tłuszczowy!!!
        • yanoooosh Re: MODA czyli co ma prawie każdy w Waszym mieści 26.07.05, 01:41
          Re: MODA czyli co ma prawie każdy w Waszym mieście :
          malucha i jakies lipne radio brrrrrrr
          umc umc umc umc
        • tymon99 Re: MODA czyli co ma prawie każdy w Waszym mieści 28.07.05, 00:56
          istna napisała:

> A właśnie: biodrówki, ale koniecznie za małe (nawet jeśli dziewczyna nosi
          > rozmiar 34), bo ponad nimi konieczny jest nawis tłuszczowy!!!

To samo chciałem napisać, ale brakowało mi właściwego określenia na tę drugą
          pupę.. Nawis tłuszczowy, tak! W jednej knajpie w Katowicach wszystkie kelnerki -
          rozmiary od 32 do gdzieś tak ze 46 - miały spodnie o 2 nry za małe, horror!
        • Gość: jurek196 Re: MODA czyli co ma prawie każdy w Waszym mieści IP: 217.153.220.* 09.08.05, 11:01
          Nie widziałem w modzie damskiej, czy dziewczęcej, czegoś bardziej obrzydliwego niż te wałki tłuszczu nad bardzo wąskimi i "niskimi" dżinsami. Czyżby pępek, często spaprany przez położników był tak trendy i sexy. Z racji zawodu oglądam bardzo wiele takiej właśnie "mody". Oby się skończyła !
        • Gość: mm Re: MODA czyli co ma prawie każdy w Waszym mieści IP: 80.72.197.* 09.08.05, 12:33
          Do biodrówek obowiązkowo stringi wyzierające przy każdej próbie pochylenia się.
          Koszmar! :-)
        • Gość: przyczułka Re: MODA czyli co ma prawie każdy w Waszym mieści IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.08.05, 14:06
          coz to bylby za raj w naszym kraju gdyby dziewczyna z rozmiarem 34 znalazla za
          male spodnie...
          az mnie korci zeby napisac 'a swistak siedzi i zawija'...
          • Gość: zagadka Re: MODA czyli co ma prawie każdy w Waszym mieści IP: *.dynamic.chello.pl 06.09.13, 23:55
            A mnie dociec skąd u tych w rozmiarze 32 ten nawis tłuszczowy.
      • tamara_t Re: MODA czyli co ma prawie każdy w Waszym mieści 26.07.05, 09:07
        No nie do końca się zgodzę - stringi ponad biodrówkami pomału wychodzą z mody i
        coraz rzadziej je widuję. Za to widzę:
        - wysyp butów Pumy, które nosi już prawie całe Trzymiasto,
        - nadal dżinsy wycierane -nie na szwach - ale wzdłuż nogawek z przodu i z tyłu
        - podkoszulki a'la dzieci kwiaty - kolorowe, z dużym dekoltem, obcisłe na
        biuście i rozkloszowane pod nim [yyy?!]
        - sandały + skarpety to standard, ale pocieszam się, że to NA PEWNO turyści :)
        - ostatnio modne - żółte płaszcze przeciwdeszczowe - na szczęście też turyści
        - japonki w każdej postaci [to akurat uważam ok, choć wolałam się wyróżniać na
        ulicy]
        - łyżworolki - wszyscy ostatnio mają łyżworolki. Cóż - nic nie trwa wiecznie.
      • Gość: gosia Re: MODA czyli co ma prawie każdy w Waszym mieści IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.08.05, 11:34
        o dzizas te dzinsy wybielane an szwach to porazka!!!
        • Gość: Luska heh IP: *.vectra.pl / *.vectra.pl 09.08.05, 11:39
          Czymże są te wszystkie "sposoby noszenia się" w ciuchach, do ewidentnej mody na
          niemycie się!!
    • Gość: ja Re: MODA czyli co ma prawie każdy w Waszym mieści IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.07.05, 11:13
      a u mnie damskie bluzki a`la bokserki w przeróznych kolorach
    • edzia-fredzia Re: MODA czyli co ma prawie każdy w Waszym mieści 26.07.05, 12:37
      zielone kamizelki jak na polowanie :)
    • Gość: rysiek Re: MODA czyli co ma prawie każdy w Waszym mieści IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.07.05, 13:17
      Sandaly + skarpety to bardzo wygodny zestaw i nie wiem, dlaczego to komus
      mialoby przeszkadzac? Bo jakies cioty kreujace mode powiedzialy inaczej?
      • xxx131 Re: MODA czyli co ma prawie każdy w Waszym mieści 26.07.05, 13:25

No wlasnie Rysiek, a ja sie zastanawiam, czy mode robia CI z gory, czy my ogolnie jako spolenczenstwo.
        • blinski Re: MODA czyli co ma prawie każdy w Waszym mieści 26.07.05, 13:32
          wpływ jest wzajemny.
          a skarpetek do sandałów nie nosi się z tej samej przyczyny co np. nie chodzi z
          gołą klatą po mieście czy używa dezodorantu - nie 'bo jakieś cioty tak
          powiedziały', tylko dlatego że to wieś. choć może i wygodna:)
          • xxx131 Re: MODA czyli co ma prawie każdy w Waszym mieści 26.07.05, 13:35

A czemu nie mozna nosic sandalow z skarpetkami ? W grecji, rzymie to nosili sandaly, bez skarpetek, bo jest goraco. A u nas jest zimniej. No chyba ze jest 30 st. to wtedy to jest troche niehigieniczne....
            • blinski Re: MODA czyli co ma prawie każdy w Waszym mieści 26.07.05, 13:45
              tak się przyjęło. tak jak przyjęło się że krzywo patrzysz na człowieka nie
              zdejmującego czapki w kościele, pierdzącego na ulicy i drącego mordę. jak
              chcesz, to możesz walczyć z tym 'głupim zwyczajem', tak samo jak i z
              pozostałymi:) powodzenia.
              skarpetki mają status bielizny, tak jak majtki czy stanik - nie pokazuje się
              ich szerszej publicznosći; nie dlatego że to wstyd, tylko dlatego że włąśnei
              nie wypada.
              u nas dopiero to do ludzi dociera - na zachodzie wiadomo to już od dawna,
              dlatego np. tylko na wschodzie panował powszechny zwyczaj zdejmowania butów
              przy wchodzeniu do czyjegoś domu - i chodzenia w samych skarpetkach. gdzie
              indziej to nie lada obciach:) btw, do nas dopiero teraz dociera zwyczaj
              zakładania do butów skarpetek 'stopek', przy noszeniu krótkich spodenek -
              chodzi o to oczywiscie, by skarpetek było jak najmniej widać.
              • xxx131 Re: MODA czyli co ma prawie każdy w Waszym mieści 26.07.05, 14:00

Skarpety to bielizna? Hehhe, nigdy tak nie myslalem.
                • blinski Re: MODA czyli co ma prawie każdy w Waszym mieści 26.07.05, 14:04
                  tak jak i wielu innych zmuszających postronnych ludzi do bliskich kontaktów z
                  tą jedną z najbardziej waniających części garderoby:) licżę na to, że ludzie
                  sami kiedyś do tego dojdą.

• Gość: divad Re: MODA czyli co ma prawie każdy w Waszym mieści IP: *.local.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 29.07.05, 09:32
                    po przeczytaniu dyskusji dotyczacej sandalow i skarpet musze dolozyc swoj
                    komentarz:P mianowicie pewien obcokrajowiec wyjawil mi kiedys ze jest w stanie
                    za kazdym razem stwierdzic w 100% czy ma do czynienia z Polakiem za granica.
                    wskazowkami sa tu nieodlaczny pasek na pieniadze i BIALE SKARPETY zakladane do
                    sandalow!!!!!!!!!!! (biale ale tylko rano:P). ludzie, przeciez skarpety i
                    sandaly razem to jest straszna zenada i wyglada to po prostu komicznie! i to
                    jest kwestia estetyki a nie jakiegos zagranicznego 'widzimisie'. przeciez
                    ubranie ma generalnie dwa cele: ochronne i estetyczne. w ubraniu nalezy ladnie
                    wygladac a nie tylko wygladac:( a argument ze sandaly przesiakaja smrodem jest
                    zenujacy, bo czy ktos kupuje sandaly z mysla ze musi w nich pochodzic 5 sezonow
                    i ani jednego sezonu mniej? czy tez kupuje sandaly bo sa wygodnym obuwiem na
                    lato? albo to ze nieestetyczne paznokcie powinny byc zakryte skarpetami. bez
                    sensu!:( bo chyba nieestetyczne paznokcie nie powinny miec miejsca w ogole a nie
                    ze bedzie je ktos zakrywal. co to w ogole za argument? troche higieny i poczucia
                    estetyki jeszcze nikomu nie zaszkodzilo....
                  • Gość: ona Re: MODA czyli co ma prawie każdy w Waszym mieści IP: *.devs.futuro.pl 14.08.05, 15:41
                    wiecie co? ja nie mogę patrzeć na to jak dziewczyny noszą adidasy na szpilku
                    albo trampki ;/ to wygląda obrzydliwie;/ i te wszystkie bluzki rażówy w kolorze
                    ostrego różu albo żółci do białysh spodenek, z trampkami na obcasie, do tego
                    wsyztskiego kolczyki wielkości głowy również a rażących kolorach a w zimie
                    kurtka puchowa sięgająca damie do pępka boze to jets obrzydliwe i śmieszne aa i
                    nie zapomniałabym o białych kozaczkach w jakieś kropeczki i buty wczesniej
                    wspomniane ala baletnica - po prostu czysty kicz..
                    • blinski Re: MODA czyli co ma prawie każdy w Waszym mieści 16.08.05, 13:26
                      kicz jest ok, jeśli stosowany z umiarem. a trampki na obcasie widziałem tylko
                      raz - u dody elektordy:)
              • Gość: terefere do blinskiego,kt. niewatpliwie zna sie na FModa:P IP: *.chello.pl 30.07.05, 15:02
                Temat zaiste na FHumorum. Raczej, jak sobie maly Jas (acz po socjologii- lub w
                tracie;P)wyobraza sobie historie percepcji skarpetek. Sorry, to ani nie XIX
                wiek, kiedy gentlemanom stawal, gdy zobaczyli nozke swojej ubostwianej, kiedy
                ta, lekko podkasawszy suknie wstepowala do karocy... Ani nie Chiny, gdzie stopy
                stanowia swoity fetysz.

Skarpetki - o ile nie smierdza lub nie zieja dziurami - sa nieodlacznym
                fragmentem garderoby. Czy wyobrazasz sobie smiganie po gorach w spodniach 3/4
                lub zgola szortach + buciorach traperskich i subtelniuskich jak mgielka,
                niewidocznych skarpeteczkach? Bo ja poniekad - nope.

Stad stwierdzenie:

skarpetki mają status bielizny, tak jak majtki czy stanik - nie pokazuje się
                > ich szerszej publicznosći; nie dlatego że to wstyd, tylko dlatego że włąśnei
                > nie wypada.
                Nie do konca jest ostateczne i imho nie brzmi autorytatywnie.
                Podobnie jak :

btw, do nas dopiero teraz dociera zwyczaj
                > zakładania do butów skarpetek 'stopek', przy noszeniu krótkich spodenek -
                > chodzi o to oczywiscie, by skarpetek było jak najmniej widać.

Hue, hue, zlaszcza na czarnym szlaku wiodacym nia Sniezke. A w miescie? Tez sa
                turysci. Nieprawdaz? Moze np. spedzam czas w Sudetach i w miescie. A potem
                czeka mnie wyjazd na tramping.

I? Jakies rady? Moze na FM, bo tam tez zagladam a tu nie chce zasmiecac?
                W ogole, to skup sie moze na FM,
                • blinski Re: do blinskiego,kt. niewatpliwie zna sie na FMo 30.07.05, 19:55
                  ? o co ci chodzo z tymi górami? ja mówiłem o modzie ulicznej, sportowa (a
                  łażenie po górach to sport) rządzi się innymi prawami, ponadto ponad wszystko
                  przedkłada praktyczność, czego nie mozńa powiedzieć o miejskiej:) (choć
                  oczywiscie nikt mi nie powie że zgarniające cały kurz z ulicy skarpety założone
                  do sandałów zostały założone z pobudek praktycznych:)
                • Gość: sarkas Re: do blinskiego,kt. niewatpliwie zna sie na FMo IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.08.05, 15:55
                  Ales Ty mądraliński!! Chodzi o chodzenie w mieście w sandałach i skarpetach!!
                  Jeżeli jest chłodniej, lub ma się nieestetyczne stopy to powinno się kupić
                  trochę bardziej zabudowane buty!! A w górach nikt Ci nie każe chodzic w
                  cienkich skarpetkach czy stópkach!! Człowieku - myśl troche i obserwuj innych a
                  nie własny koniec nosa!!!!
              • Gość: nsc23 Re: MODA czyli co ma prawie każdy w Waszym mieści IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.08.05, 10:19
                Bzdura. Bylam ostatnio na Islandii i w Danii i tam nie zdjac butow wchodzac do
                budynku to jest dopiero obciach. Do tego nawet stopnia, ze w przedsionku
                szpitala jest polka na buty i kazdy je wlasnie tam zostawia a do lekarza idzie
                w skarpetkach. Niestety, nie zauwazylam tej polki przy wejsciu i bylo mi wstyd
                jak kiedy kladlam sie na kozetce lekarka dziwnie popatrzyla na moje buty z
                bieznikiem.
                • blinski Re: MODA czyli co ma prawie każdy w Waszym mieści 09.08.05, 13:08
                  szpital to trochę co innego niż mieszkanie prywatne. u nas też są przecież
                  jednorazowe foliowe 'chadzaki' (co uważam za nawet lepsze rozwiażanie
                  nizzdejmowanie butów). znając świat mogę się założyć, że w niektórych domach
                  gospodarze trzymają takie folie dla gości:))
                • Gość: młody Re: MODA czyli co ma prawie każdy w Waszym mieści IP: 195.205.97.* 14.08.05, 05:29
                  czy to takie ważne co staje się modą? lub co w danej chwili ktoś nosi ? prędzej
                  czy później i tak wszystko przeminie.. pamiętacie taki badziew jak drewniaki ?
                  <lol!> u mnie w mieście żadko już można spotkać dziewczyne bez jakiejś
                  beznadziejnej czapeczki z daszkiem GAP oczywiście .. lub coś w tym stylu..
                  która chce byś lekko orginalniejsza to ma sam daszek na pasku co jednym słowem
                  określiłbym .. patologią :] przecież to shit... a zresztą...szkoda się
                  wypowiadać .. pozdrawiam
              • Gość: katiusza Re: MODA czyli co ma prawie każdy w Waszym mieści IP: *.sieradz.cvx.ppp.tpnet.pl 09.08.05, 15:20
                a mnie zastanawia czemu nikt nie napisał o jeansach. przecież każdy je nosi, są
                wszędzie, eksploatowane bez umiaru. biedne japonki, dziwne torebki i długie
                skarpetki. mnie osobiście nie przeszkadza żadna moda. czasem mnie męczy, że
                ludzie nie chcą troszkę zaszaleć ze strojem. lubię imprezy w róznych stylach i
                dziwi mnie, że się boimy inaczej wyglądać. nic to! a japonki widzę wszędzie i
                sama mam parkę. heeheh
            • edzia-fredzia W Rzymie nosili akurat sandaly i skarpetki :) 26.07.05, 14:20
              niedawbno to odkryto, bo znalezli na sandalach resztki skarpet :)
              • blinski Re: W Rzymie nosili akurat sandaly i skarpetki :) 26.07.05, 14:26
                spoko, w japonii do dzisiaj to jest nam iejscu - mają specjalne skarpety z
                przerwą między dużym palcem a resztą, by można było je zakładać do japonek:)
                z tym że my jesteśmy w europie w XXI wieku;)
                • edzia-fredzia Re: W Rzymie nosili akurat sandaly i skarpetki :) 26.07.05, 14:31
                  :)))))... tak mnie sie ino przypomnialo :PPPP...
                • Gość: skarpeciara Re: W Rzymie nosili akurat sandaly i skarpetki :) IP: *.narewka.sdi.tpnet.pl 09.08.05, 17:58
                  moja siostra jest teraz w Japonii, z której niedługo wraca i przywiezie mi
                  właśnie takie skarpetki z jednym palcem. a są przeróżne: w kwiatki, kratki,
                  kolorki itp. i zamierzam w nich paradować do japonek, robiąc obciach na całe
                  miasto. bo ja po prostu kocham wszystkie zabawne skarpetki!
                  • blinski Re: W Rzymie nosili akurat sandaly i skarpetki :) 09.08.05, 18:20
                    no to twój plan spali na panewce, bo wtedy będziesz wyglądać ciekawie i
                    oryginalnie, ale raczej nie obciachowo:)
            • orrka Re: MODA czyli co ma prawie każdy w Waszym mieści 30.07.05, 20:56
              jak ci chlodniej to zakladaj do skarpet tenisowki np....i juz nie bedzie wiochy :)
              • blinski Re: MODA czyli co ma prawie każdy w Waszym mieści 30.07.05, 20:58
                niee! bo mu wiaterek po palcach wiać nie może:)
            • Gość: lovelove dlaczego sandały + skarpety = tak nie można IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.08.05, 23:54
              xxx131 napisał:

>
              > A czemu nie mozna nosic sandalow z skarpetkami ? W grecji, rzymie to nosili san
              > daly, bez skarpetek, bo jest goraco. A u nas jest zimniej. No chyba ze jest 30
              > st. to wtedy to jest troche niehigieniczne....

z zasady, jesli jest chłodniej, to sie sandalow nie zaklada.
              • aamg Re: dlaczego sandały + skarpety = tak nie można 09.08.05, 13:22
                Gość portalu: lovelove napisał(a):
                > z zasady, jesli jest chłodniej, to sie sandalow nie zaklada.

A jak ktoś ma takie z ocieplanymi paskami?
                • blinski Re: dlaczego sandały + skarpety = tak nie można 09.08.05, 13:31
                  no, to już wtedy nie potrzebuje skarów;)
          • Gość: ja Re: MODA czyli co ma prawie każdy w Waszym mieści IP: *.iza.bio.uni-goettingen.de 26.07.05, 13:41
            bo jak sie nosi sandaly bez skarpetek to sie nogi poca i trzeba buty po
            tygodniu uzywania wyrzucic
            • blinski Re: MODA czyli co ma prawie każdy w Waszym mieści 26.07.05, 13:49
              hm.. bez złośliwości, idź do dermatologa. to naprawdę niezwykłe, żeby stopy aż
              tak się pociły, i do tego capiły, by trzeba było sandały (w których w końcu
              stopa sie wietrzy) wywalać po tak krótkim czasie. jak twoi bliscy wytrzymują w
              twoim towarzystwie, gdy zdejmujesz w domu zamknięte obuwie:)? nie chcę sobie
              wyobrażać nawet jak to wygląda w zimie po wyjęciu nogi z grubych traperów czy
              czegoś podobnego..
              • blinski Re: MODA czyli co ma prawie każdy w Waszym mieści 26.07.05, 13:52
                jest też możliwość, że kupujesz sandały z materiału, który łatwo wchodzi w
                chemiczne reakcje z potem, i wydziela straszną woń. moja matka kupiła raz
                sandały z wkładką z pianki, w którą cały pot wsiąkał i gdy się wietrzyły,
                wydzielły ze zdwojoną mocą straszny smród. tylko niestety tego chyba nie da się
                uniknąć przy zakupie, nie sprawdzisz tego..
              • Gość: sylwuśka Re: MODA czyli co ma prawie każdy w Waszym mieści IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.07.05, 13:16
                ehhh... skarpety i sandały jednocześnie w mieście to jeszcze nic. Widziałam
                kiedyś pana na plaży w klapkach i skarpetach. Po rozłożeniu koca obie częsci
                ubioru zdiął. Zaczęlam sie zastanawiać po co mu były te skarpety.
              • Gość: zi Re: MODA czyli co ma prawie każdy w Waszym mieści IP: *.chello.pl 09.08.05, 14:48
                Skarpety wchłaniają pot a sandałów raczej nie pierzesz po każdym zdjęciu.
                Wzgledy higieniczne przemawiałyby więc za skapetkami, nawet w sandałach,
                chociaż wyglada to obciachowo.
                • blinski Re: MODA czyli co ma prawie każdy w Waszym mieści 09.08.05, 14:51
                  oczywiście, o ile zbieranie kurzu z ulicy wystającymi z sandałów skarpetami
                  nazywasz higienicznym.
                  a sandały możesz prać, czemu nie?
            • Gość: orrka Re: MODA czyli co ma prawie każdy w Waszym mieści IP: *.pool8259.interbusiness.it 30.07.05, 21:07
              mozna wyprac....albo uzywac dezodorantu...
          • Gość: rysiek Re: MODA czyli co ma prawie każdy w Waszym mieści IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.07.05, 14:10
            Nieuzywanie dezodorantu, pierdzenie na ulicy, darcie mordy itp. to rzeczy,
            ktore na pewno przeszkadzaja innym. A skarpety do sandalow sa bardziej
            higieniczne niz gola stopa. Jak na razie jedynym argumentem przeciwko skarpetom
            w sandalach jest "bo nie", czyli moja teoria o ciotach jest ciagle aktualna.
            Ale chetnie poslucham innych glosow za i przeciw:)
            • blinski Re: MODA czyli co ma prawie każdy w Waszym mieści 26.07.05, 14:30
              masz rację, częśc wymienionych przez mnie rzeczy ma inny wymiar włąśnei przez
              przeszkadzanie innym. ale już np. paradowanie po ulicy z gołą klatą czy nie
              zdejmowanie czapki w kościele - które też wymieniłem - innym bezpośrednio nie
              przeszkadzają, a nie jest to wskazane, nie?
              ja rozumiem o tym, że nigdy nie słyszałeś o niestosowności 'chwalenia się'
              skarpetami - nie znaczy to jednak że jest to wymysłem 'ciot'. równie dobrze
              mógłbyś nie słyszeć nigdy o tym, że d..ę się podciera. :)
              • Gość: antyblinski Blinki! IP: *.adsl.inetia.pl 30.07.05, 19:32
                Skup sie chlopcze na tym swoim Forum Moda.
                I tam udowodnij jaki zwiazek ma Europa XXI wieku z skarpetami i sandalami.
                To jak bede chciala wyjsc na polska ulice w kimonie to obciach czy moze kwestia
                mojego wyboru?
                A swoja droga gratulacje, w zyciu nie spotkalam facrta, ktory bylby uzalezniony
                od mody. Moze ciota nie ejstes ale dupek z pewnoscia.
                • blinski Re: Blinki! 30.07.05, 19:50
                  podsumujmy:
                  1. mam się skupić na forum moda - nie wiem po co, już mnie trochę znudziło.
                  2. kwestia wyboru i obciach są od siebie niezależne. skarpety + sandały to
                  obciach, ale podyktowany wolną wolą:) kimono byłoby śmieszne, ale nie byłoby
                  obciachowe.
                  3. hm.. dupek - człowiek uzależniony od mody? spoko:)
                • Gość: city woman Re: Blinki! IP: *.crowley.pl 09.08.05, 11:31
                  Ale co ty chcesz udowodnic? ze lubisz prezentowac soba obciach???? Masakra,
                  ludzie wezcie sie za siebie, bo az przykro popatrzec na niektorych.
            • Gość: Anette Re: MODA czyli co ma prawie każdy w Waszym mieści IP: 85.186.232.* 09.08.05, 14:33
              Zakladanie skarpet do sandalow to tak jakby nosic krotkie spodenki do
              kalesonow. Sandaly, tj. odkryte obuwie wynaleziono po to zeby dopuscic
              powietrze do stop kiedy jest goraco. Ergo, jesli nie jest goraco, tzn,nie na
              tyle zeby bylo cieplo bez skarpet - NIE NOS SANDALOW.
          • Gość: Sylika. Re: MODA czyli co ma prawie każdy w Waszym mieści IP: *.dip0.t-ipconnect.de 14.08.05, 17:11
            Kazdy nosi to co mu sie podoba i jak mu sie podoba takie jest moje zdanie na
            ten temat.Co mam w szafie to zakladam choc przyznam lubie ubierac sie tak by
            kolory sie nie gryzly.Ale nie potepiam tych ktorzy sa ubrani inaczej moze
            poprostu nie maja nic innego bo ich nie stac.Pa.
        • Gość: city woman Re: MODA czyli co ma prawie każdy w Waszym mieści IP: *.crowley.pl 09.08.05, 11:37
          Gdyby mode tworzylo spoleczenstwo, trzeba by bylo siasc i zaplakac gorzko nad
          naszym wygladem. Moda to moda, a spoleczenstwo i tak po czesci gustu nie ma i
          niech sie lepiej nie zabiera za cos, na czym sie nie zna, bo bedzie tragedia
          tylko, a nie moda.
      • Gość: Agatta Re: MODA czyli co ma prawie każdy w Waszym mieści IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.07.05, 13:40
        Duży facet w sandałach i skarpetach budzi u mnie rozczulenie. Bo to takie dziecinne, no nie?:) Moje małe dzieci właśnie tak się noszą i oprócz tego, że jest to praktyczne i zdrowe, to widok rozbrajający.
        Ale:uwaga- tylko estetyczne sandały i białe, czyste skarpety, a nie jakieś zasyfione podziadki z lat pięćdziesiątych i stylonki w burych kolorkach.
        TO OHYDA!
        A tak z innej beczki: chodzenie w jakichkolwiek butach na bose nogi to dla mnie dość niehigieniczne. Skarpety można zmieniać codziennie, czy nawet częściej, i wnętrze buta ma się nadal czyste. A bez skarpet cały brud idzie w skórę buta. Jasne, że można go myć, ale jest duża różnica, no nie? Na zachodzie panowie może kupują kilka par sandałów na jeden sezon, a my, ci mniej zamożni...?
        Pomyśleliście o tym?
        • blinski Re: MODA czyli co ma prawie każdy w Waszym mieści 26.07.05, 13:58
          to nie chodzi o zamożność, bo tak samo często widuję w skarpetach do sandałów
          dziadków, któzy zaopatrują sie na bazarku jak i np. karków w wybajerzonych
          sandaliszczach nike czy reebok dobranych elegancko do świecąco białych frot ze
          znakiem podobnych marek. myślę że stopniowy, coraz częstszy kontakt z kulturą
          panującą na zachód od nas wyniszczy w końcu ten zwyczaj - podobnie jak zaniknie
          wręczanie kapci gościom przy wizycie, jak i podawanie herbaty w szklankach na
          spodeczku (często bez ucha na dodatek). trzeba wykrzewić z nas resztki prl-u! :)
          • Gość: anty Re: MODA czyli co ma prawie każdy w Waszym mieści IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.07.05, 14:15
            skarpety do sandałów są zwyczajnie obciachowe. I przy odzieży letniej, do
            której zwykle się takowe sandały zakłada, bardzo rażą. Sandały są czysto
            teoretycznie butami lekkimi, które zakłada się, żeby było chłodniej, a skoro ma
            być chłodniej, to po co skarpety?
            • Gość: rysiek Re: MODA czyli co ma prawie każdy w Waszym mieści IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.07.05, 14:25
              Sandaly ze skarpetami sa chlodniejsze niz inne buty ze skarpetami. Ja chrzanie,
              poczekam na zmiane mody. Mysle, ze takich skarpetowcow jak ja sa w Polsce
              miliony. Niektorzy smialo przyznaja sie do swoich przekonan, inni cierpia boso
              czekajac na rewolucje. Zobaczymy, czy ci, ktorzy teraz mowia o obciachowosci
              beda tacy odwazni jak polska ziemia zadrzy pod sandalem i skarpeta!
              • blinski Re: MODA czyli co ma prawie każdy w Waszym mieści 26.07.05, 14:34
                no, jest was miliony i jakoś wcale wam nie jest wstyd przyznawać do własnych
                przekonań:) czekam na rewolucję niedopiętych-rozporkowców, brudno-
                podkoszulkowców i niemyjo-zębów. może uda się wam wszystkim wmówić europie, że
                nasze rodzime polskie zwyczaje to jest to!
                :)))
                • Gość: rysiek Re: MODA czyli co ma prawie każdy w Waszym mieści IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.07.05, 14:44
                  Widze, ze probujesz mieszac skarpety z przejawami braku higieny (nie mycie
                  zebow, nie pranie ubran) lub braku szacunku dla religii (niezdejmowanie
                  nakrycia glowy w kosciele). Nie musze ci chyba mowic, ze sprowadzasz wszystko
                  do absurdu, co swiadczy tylko o tym, ze nie masz zadnych innych rozsadnych
                  argumentow:)
                  • blinski Re: MODA czyli co ma prawie każdy w Waszym mieści 26.07.05, 15:39
                    nie, to wszystko wpisuje się w szufladę 'nie wypada' - a powody rzeczywiście,
                    są rózne. tu nie ma co mieć argumentów, przecież ci tłumaczę - to tak, jakbyś
                    mnie prosił o uargumentowanie, czemu granat i czerń do siebie nie pasują. bo
                    kurczę, każdy ma oczy i to widzi! a jak nie widzi, to jego problem, nie zmuszę
                    cię przecież do zaprzestania uprawiania tego karygodnego procederu:))
                    • Gość: non Nie wypada? IP: *.adsl.inetia.pl 30.07.05, 19:41
                      A jak na pokazie mody pokazują różowy z czerwonym albo fiolet z zielenią czy
                      właśnie granat z czernią to im wypada?
                      Blinski, wydaje się tobie, że jesteś lepszy bo nie nosisz tych cholernych
                      skarpet do sandałów. Czy masz w głowie coś więcej poza teoriami o tym co wypada
                      a co nie wypada w modzie?
                      Wiesz, mi nie wypada mieć szacunku do męskiej gwiazdy forum o modzie. Wydawać
                      by się mogło, że facet powinien miec więcej w głowie niż problem skarpetek...
                      Ciekawe, że na innych forach to nie masz nic do powiedzenia, chyba że w temacie
                      skarpet...
                      • blinski Re: Nie wypada? 30.07.05, 19:59
                        co mnie obchodzą pokazy mody;)
                        za dużo niepotrzebnych wniosków:) na pewno nie uważam się za lepszego, bo nie
                        noszę skarpet do sandałów - przecież na tej zasadzie każdy kto chciałby poczuć
                        się lepszym od innych po prostu nosiłby sandały na gołe nogi:)
                        o, widzę że mam wielbiciela który zajmuje się śledzeniem mojej aktywnosci na
                        forach gw?;)
                      • Gość: city woman Re: Nie wypada? IP: *.crowley.pl 09.08.05, 11:29
                        Nie kazdy rodzi sie z dobrym smakiem i gustem, wiec mozna Ci to wybaczyc. Ale
                        zaufaj mi, ze skarpetki nosi sie tylko do zakrytych butow. Ewentualnie dzieci je
                        nosza do wszystkiego, ale to dzieci. I nie pisz, ze Blinski nie ma nic w glowie,
                        bo akurat teraz do Ciebie pisze dosc inteligentna osoba, ktora bezguscie Polakow
                        po prostu martwi. Jesli ktos lubi dogrzewac sie w upal skarpetkami, to albo ma
                        grzybice, badz niezadbane stopy i boi sie je wystawic na widok publiczny, albo
                        sie masakrycznie poci i woli, zeby wsiakalo to w skarpetke niz w buta (istnieja
                        antyperspiranty do stop!!). Poza tym, buty, drodzy panowie, rowniez sie pierze.
                        Tak wiec prosze, choc Ty spraw, ze jeden Polak wiecej bedzie dobrze i z gustem
                        ubrany... Bo niestety jesli chodzi o wyglad, to do Europy nam daleko... Im dalej
                        na wschod tym wieksze bezguscie kurcze... Jest lepiej, ale jeszcze nie dobrze. W
                        Paryzu po prostu jest milo wsiasc do metra, czy autobusu - ludzie pachna i sa
                        fajnie ubrani, az przyjemnie sie podrozuje.
                      • Gość: naiwna Re: Nie wypada? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.08.05, 19:39
                        słuchaj non... Twoim zdaniem "facet powinien miec więcej w głowie niż problem
                        skarpetek..." Przepraszam, a kobieta już nie? wypraszam sobie taką dykryminację!
          • pasozyta Re: MODA czyli co ma prawie każdy w Waszym mieści 26.07.05, 14:45
            Co prawda mi tez sie nie podobaja skarpetki do sandalow, ale kogos, kto je nosi
            nie bede uwazac za jakiegos zaściankowca, bo na Zachodzie sie tak nie robi. Czy
            teraz wszystko co jest na zachod mamy bez zastanowienia importowac, bo jest
            lepsze? A co do zdejmowania butow w goscinie, to czesto wolalabym, zeby mi dali
            jednak te kapcie, niz zebym miala w buciorach wlazic ludziom na dywany.
            I jeszcze co do skarpet pod sandalami - zeby to w kogos godzilo poza wrazeniem
            estetycznym, to pierwszy raz sie spotykam, warto bylo tu wejsc :)
            • blinski Re: MODA czyli co ma prawie każdy w Waszym mieści 26.07.05, 15:44
              no, to przecież polega właściwie jedynie na odczuciach estetycznych, moich
              odczuć np. religijnych to nie razi:)
              porównałem z polskę zachodem, bo z czym miałem porównać? z chinami? z afryką?
              akurat nad skarpetami do sandałów nie trzeba się za długo zastnawiać.
              jeśli chodzi o zdejmowanie butów przy wizycie, to powinno być tak, że ty pytasz
              się czy możesz zdjęć buty jeśli ci niewygodnie, a nie gospodarz ci to nakazuje.
              wiocha!:)
              • Gość: Agatta Re: MODA czyli co ma prawie każdy w Waszym mieści IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.07.05, 16:08
                No to ja jestem wieśniara. Bo mam małe dzieci, które bawią się, jak to dzieci, na podłodze. Jeśli gość ładuje się w butach, w których przed chwilą zbierał najgorszy syf i tryper z chodnika, I NIE DOMYŚLI SIĘ SAM, ŻE NIE SĄ JEGO BUTY MILE WIDZIANE W MIESZKANIU, zostaje grzecznie poproszony, żeby je ściągnął.
                I tyle.
                • apfel27 Re: MODA czyli co ma prawie każdy w Waszym mieści 27.07.05, 09:14
                  zgadzam sie z blinskim, wiocha na całego! zazwyczaj brzydze sie zakladac
                  kapcie, noszone przez niewiadomo kogo, to odrazajace, zreszta we wlasnym domu
                  tez ich nie nosze. nie wspomne juz o tym, ze kobiety pozbawione przez
                  gospodarzy butow na obcasie czesto smiesznie wygladaja wystrojone w wizytowe
                  ciuszki... co innego kiedy gosc sam ma ochote obuwie zdjąć, jesli czuje sie
                  swobodniej to prosze bardzo.
                  sandaly ze skarpetkami wygladaja obciachowo i nikt nie wmowi mi ze to normalne.
                  co do kawy i herbaty serwowanej w szklankach bez uszek, to ostatnio na weselu
                  kuzynki kelnerki tak wlasnie podawaly gorace napoje. wystroj sali: boazeria na
                  scianach, szklanki ze spodkami i wiele innych rzeczy przypominalo czasy
                  głębokiego prl-u.
              • Gość: Fojtek Oj Blinski:) IP: *.net.pulawy.pl 26.07.05, 16:15
                tych skarpet to się czepiasz naprawdę czy żartujesz? Wolę mężczyznę ubranego w
                normalne sandały,czyste! skapretki niż faceta z bosą stopą i krzywymi
                paznokciami w sandale bo tak wypada.Wszystko ma swoje granice i np:kobiecie nie
                wypada nosić do klapek czy sandałów podkolanówek czy krótkich,cienkich
                skarpetek ale mężczyzna całe życie nosił,nosi i będzie nosił skarpety bo tak
                wygodniej.Prosty przykład--moda na stringi.Kobiety szybko to załapały i
                polubiły a chłop?Oni nie lubią jak im wystaje gdziekolwiek gołe ciało:)Ja noszę
                sandały i zakładam do nich skarpety.Raczej białe bo sandały są w stylu
                sportowym.Czy jestem niemodny i do tego na bakier z modą?Ubieram się tak jak mi
                wygodnie,używam dezodorantu a nawet perfum i myję zęby.Dlaczego mam ściągać
                skarpety i żle czuć się bo noga (mam takie wrażenie) ślizga się w bucie.
                Tak samo jeśli wchodzę do czyjegoś domu to ściągam obuwie a tylko dlatego że u
                nas gospodynie same sprzątają,piorą dywany ,pastują podłogi.Jak będziemy
                w Europie!!! że stać nas będzie na sprzątaczki i firmy sprzątajace domy to na
                pewno gospodyni pozwoli nam wchodzić nawet w butach wymazanych smołą.Na razie
                ona sama sprząta i nie widzę powodu żeby jej to utrudniać.Zauważ że w
                większości domów jest dywan a nie panele więc odkurzanie i mycie podłogi
                codzień jest chyba męczące nie uważasz?

Wolę widok zadbanego faceta w skarpetach i sandałach niż jakiegoś ciapy lekko
                nieswieżego w sandałach na bosych stopach.
                Poza tym skórzane ,oddychające sandały kosztują około 300-400 zł.a zwykłe około
                100zł.Dołozysz abym zdjął skarpetki?
                Bo ja wolę wygodnie dla mnie a nie dla otoczenia i dla Ciebie Blinski:)
                • blinski Re: Oj Blinski:) 26.07.05, 16:40
                  nie ma sprawy, w końcu wiochy robisz sobie, nie mi:)(znaczy mi pośrednio też,
                  jeśli np. reprezentujesz polskę będąc na wycieczce zagraniczne;)
                  nie ma żadnej róznicy, czy skarpety są czyste czy nie, a strój zadbany. gdy są
                  czyste a ubrania markowe, robi to jeszcze śmieszniejsze wrażenie - bo jakiemuś
                  biednemu menelowi można wybaczyć brak znajomości zasad ubioru; schludnemu
                  dbającemu o wygląd młodzieńcowi jakoś trudniej:) ('wybaczyć' oczywiście
                  rozumianego niedosłownie, żeby się nikt nie czepiał że chcę by mnie skarpeto-
                  sandałowcy przepraszali:)).
                  oczywisćie, w pewnych sytuacjach naturaną czynnością jest zdjęcie butów w
                  mieszkaniu (uprzednie łażenie po błocie czy mokrej ziemi, deszcz, etc., a także
                  posiadanie małych dzieci czołgających się po podłodze). ale to nie zależy od
                  zamożności, u nas z tym zwyczajem spotkałem sie też w bogatych rodzinach
                  zamawiających pomoc domową.
                  • Gość: Agatta Re: Oj Blinski:) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.07.05, 16:50
                    A zatem niechaj będzie:

WIWAT WIOCHA!
                    WIWAT POLSKA, NICZYM NIE SKRĘPOWANA NIEZALEŻNOŚĆ!
                    WIWAT POLSKIE WYNALAZKI!

Pozdrawiam sympatyków skarpet i sandałów. Dopisujcie się. W masie siła!
                    ;P

• blinski Re: Oj Blinski:) 26.07.05, 16:58
                      żeby to jeszcze był polski wynalazek.. przecież w niemczech czy francji też są
                      faceci, którzy noszą skarpety do sandałów - tyle że są to małomiasteczkowe
                      burasy:)
                      • Gość: Fojtek Brawo Blinski--chodzaca mega doskonałość:) IP: *.net.pulawy.pl 26.07.05, 17:34
                        precz z burakami w skarpetach--brawo Blinski chodzacy bez skarpet i włażacy do
                        mieszkań w butach.
                        Widze ,że kolega obraca sie w kregu bezskarpetowców i pomocy domowych

Eh my burrraki..........
                        • blinski Re: Brawo Blinski--chodzaca mega doskonałość:) 26.07.05, 18:12
                          no nie, jak mi każą zdjąć to się buntować nie będę (gdy proszą mnie rodzice
                          znajomych), ale swoje pomyślę;)
                          jeśli chodzi o mnie, to w ogóle nie lubię sandałów ale to inna bajka:)
                          • Gość: Fojtek uff myslałem,że.... IP: *.net.pulawy.pl 26.07.05, 18:47
                            jestes niereformowalny:)
                            • blinski Re: uff myslałem,że.... 26.07.05, 19:23
                              nie, ośli upór to nie jest moja cecha charakterystyczna:) a jeśłi mowa o
                              reformowaniu, to fajnie by było jak ty byś się zaczał nad tym zastanawiać;)
                      • Gość: zz Re: Oj Blinski:) IP: *.powerdsl.t3.se 09.08.05, 00:03
                        oj blinski, zapraszam do zaściankowej Szwecji. I skarpety (sportowe zazwyczaj,
                        to fakt) w sandałach zobaczysz (powszechne jak cholera, tak na oko czesciej niż
                        w Polsce, może to i szwedzki wynalazek) i buty w mieszkaniu ściągniesz. Takie
                        zwyczaje tu zaobserwowalem i to wcale nie na wsi dechami zabitej, i nie wśród
                        nizin społecznych (wręcz przeciwnie).
                        • blinski Re: Oj Blinski:) 09.08.05, 00:10
                          dzięki za zaproszenie, może kiedyś skorzystam;)
                        • Gość: fan barcy Re: Oj Blinski:) IP: *.dip0.t-ipconnect.de 09.08.05, 04:34
                          oj Blinski, w Niemczech mialbys gdzie niesc oswiaty kaganek -
                          skarpeto-sandalowcow jest tu tyle ze rysiek z postow wyzej poczulby sie jak w
                          domu ;-) Moim zdaniem obciach na maksa, a tlumaczenia typu: "wole goscia w
                          bialych skarpach niz takiego z krzywymi paznokciami" sa smieszne - to tak jakby
                          noszenie czapki w lecie popierac tym, ze sie woli goscia w czapce ogladac niz
                          takiego z przetluszczonymi wlosami. Do fryzjera trzeba isc a nie w czapce
                          uszance chodzic-podobnie jest z paznokciami i skarpami.
                          A w ogole to caly watek jest jak jeden wielki skecz - umowiliscie sie, czy jak?
                          :-))) Dziekuje wam wszystkim!
                          • Gość: Luska ech.. IP: *.vectra.pl / *.vectra.pl 09.08.05, 11:29
                            Ja wole skarpety w sandałach niż obżarte, paskudne pazury bez skarpet. Słabo mi
                            sie robi jak idzie kobita w klapkach czy sandałach, bez róznicy, ale ma
                            paskudne stopy. Okropne paznokcie, narosnieta twarda skóre na pietach,
                            feeee.....takie stopy to chować w kalosze!!!!!
                      • camel_3d bilinski 09.08.05, 09:36
                        przecież w niemczech czy francji też są
                        > faceci, którzy noszą skarpety do sandałów - tyle że są to małomiasteczkowe
                        > burasy:)

wszedzie sa ludzie z "kulturom":)))
                • apfel27 Re: Oj Blinski:) 27.07.05, 09:17
                  zapewniam cie, ze wiele kobiet na zachodzie odkurza i myje podlogi. nie
                  wszystkie wynajmuja do tego sprzataczki.
                • Gość: non Do Fojtka IP: *.adsl.inetia.pl 30.07.05, 19:44
                  Ten Blinski to na poważnie...
                  Wejdź na FModa, to gwiazdor tego Forum. Zjadł zęby na skarpetach i sandałach. ;P
                  Pewnie cały tydzień obmyśla strój na piatkowo-sobotni lans...
                  • blinski Re: Do Fojtka 30.07.05, 20:01
                    to tylko pół tygodnia - drugie pół modeluję fryzurę.
                • camel_3d Re: Oj Blinski:) 09.08.05, 09:34
                  >Wolę mężczyznę ubranego w
                  >normalne sandały,czyste! skaprety..

nmie ma czegos takoego jak normalne sandaly i skarpety... to polaczenie po
                  prostu jest zenujace...
                  i do tego jeszcze krotkie spodenki z ortalionu..
              • pasozyta Re: MODA czyli co ma prawie każdy w Waszym mieści 26.07.05, 23:57
                Widze, ze sandaly to sprawa bardziej kontrowersyjna niz sie na pierwszy rzut
                oka wydawalo, wiec juz ją zostawię ;)
                Natomiast:
                > jeśli chodzi o zdejmowanie butów przy wizycie, to powinno być tak, że ty
                pytasz
                >
                > się czy możesz zdjęć buty jeśli ci niewygodnie, a nie gospodarz ci to
                nakazuje.
                Ok, zgadza sie, tylko ze teraz to sie tak porobilo, ze skoro nie wypada
                zdejmowac butow, to wlasciwie nie wiadomo, czy wypada o to pytac :) Szczerze
                mowiac nie spotkalam sie z tym, zeby mi ktos zalecil sciagniecie obuwia, ale to
                dlatego, ze zawsze cos mi podpowiada, ze na dworze jest jednak brudniej niz w
                mieszkaniu i buty sciagam. To tez (przynajmniej u nas, nie wiem dokladnie, jak
                to jest na Zachodzie :)) zalezy od formy wizyty - np. jak jest to jakas okazja,
                typu urodziny, Sylwester itd., to wtedy obuwie jest nieodlącznym elementem
                calosci (takie szpile np.) i gospodarze są na to przygotowani i raczej nikt na
                nasze obute stopy krzywo patrzeć nie bedzie, ale przy zwyklej goscinie? I
                jeszcze jedna kwestia, dodam, ze podparta niejedną obserwacją, gdy gosc pyta
                gospodarza, czy sciagnac buty - "Nieeee! wchodz w butach!" - z a w s z e :) I
                nie ma, ze niewygodnie :)
                Pozdrowienia!
          • Gość: Agatta Re: MODA czyli co ma prawie każdy w Waszym mieści IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.07.05, 16:03
            Hasło pt."sandały + skarpetki są obciachowe" jest po prostu przez kogoś wymyślone.
            I to jest MODA.
            Proszę, nie stawiaj tego w jednym rzędzie z niedomyciem, śmierdzeniem, czy noszeniem brudów. Przecież: spodnie skateowców z krokiem w kolanach też jest(było?) zaj.ebiście modne, ale tak na chłopski rozum patrząc- dla mnie śmieszne i bezdennie głupie. Dalej: dredy- krzyk mody, a ile brudu, kurzu, potu, łoju, robaków(;))w niemytych włosach!!! I tak dalej...
            Swój pogląd na temat higieny podtrzymuję. Widzę przecież, że moi znajomi noszą sandały przez dwa, trzy sezony. I co, mają nosić 12 miesięcy brud, pot i kurz z ulicy w swoich butach w imię mody i bycia na czasie?
            Analogicznie: nosisz majtki pod spodniami. Wymieniasz majtki codziennie, a spodnie masz czyste i niezalatujące niepożądanym zapaszkiem. I to jest i higieniczne, i praktyczne.
            Ale co tam, podejrzewam, że jak zachód rozpropaguje ideę noszenia spodni bez bielizny pod spodem, znajdą się tacy, którzy tę myśl podchwycą.
            W końcu każdy chce być modny:P
            • blinski Re: MODA czyli co ma prawie każdy w Waszym mieści 26.07.05, 16:44
              hahah, mówisz tak, jakby noszenie skarpetek do sandałó było czymś naturalnym i
              od zawsze praktykowanym, a właśnie na gołe stopy było jakąś przelotną
              modą 'przyniesioną z zachodu'.. no nie, błagam.
              :))
              • monikate Re: MODA czyli co ma prawie każdy w Waszym mieści 26.07.05, 17:21
                blinski, popieram Cię w 100%. Kurde, nawet nie wiedziałam, że tylu jest
                zwolenników zestawu sandały+skarpety, gotowych iść na jakowąś krucjatę w jego
                obronie. To dopiero jest Forum Humorum!
                P.S. Niestety, w/w obleśny zestaw nosi co drugi facet w moim mieście.
                Poza tym: klapki japonki. Też mam, lubię chociaż oryginalna nie jestem. No,
                chyba że pod japonki włożę skarpetki :-)
                Co się jeszcze w moim mieście nosi: dżinsy rozszerzane, wytarte na biało z
                przodu i z tyłu.
            • Gość: julie Re: MODA czyli co ma prawie każdy w Waszym mieści IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.08.05, 18:32
              tak, ale tych majtek pod spodniami nie widać :> (nie mowie o wytapetowanych
              laseczkach z wystajacymi stringami :>) taka drobna różnica :]
        • miang Re: MODA czyli co ma prawie każdy w Waszym mieści 27.07.05, 16:34
          > Ale:uwaga- tylko estetyczne sandały i białe, czyste skarpety, a nie jakieś zasy

białe????? jak juz to pod kolor sandałów
        • Gość: do skarpecierzy Re: MODA czyli co ma prawie każdy w Waszym mieści IP: *.dynamic.chello.pl 07.09.13, 00:04
          > A tak z innej beczki: chodzenie w jakichkolwiek butach na bose nogi to dla mnie
          > dość niehigieniczne. Skarpety można zmieniać codziennie, czy nawet częściej, i
          > wnętrze buta ma się nadal czyste. A bez skarpet cały brud idzie w skórę buta.
          > Jasne, że można go myć, ale jest duża różnica, no nie? Na zachodzie panowie moż
          > e kupują kilka par sandałów na jeden sezon, a my, ci mniej zamożni...?
          > Pomyśleliście o tym?

A czymś takim jak mycie nóg i obcinaniu pazurów to pomyśleliście ? A może faktycznie o to chodzi, brudasy ukrywają obleśne stopy pod skarpetą.
      • mmpm Re: MODA czyli co ma prawie każdy w Waszym mieści 30.07.05, 20:26
        >skarpety + sandały to
        obciach

Jako opiekun tego forum jednoznacznie i ostatecznie stwierdzam: TO NIE JEST OBCIACH.
        Dyskusje na ten temat uwazam za zamknieta.
        A osobiści muszę przyznać, ze posty Blinksiego nadaja sie wlasnie na to forum...
        • gixera Re: MODA czyli co ma prawie każdy w Waszym mieści 30.07.05, 21:04
          zgadzam sie, wyglada to 100 razy lepiej niz gole stopy, ogolnie nie przepadam za
          meskimi sandalami
        • peek_a_boo Re: MODA czyli co ma prawie każdy w Waszym mieści 31.07.05, 11:09
          A gdzie jest napisane, że opiekun forum ma kompetencje do wydawania
          rozstrzygających opinii na temat skatpet i sandałów?
        • Gość: Fidel&Łukaszenko Re: MODA czyli co ma prawie każdy w Waszym mieści IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.07.05, 13:48
          >Jako opiekun tego forum jednoznacznie i ostatecznie stwierdzam: TO NIE JEST
          >OBCIACH.
          >Dyskusje na ten temat uwazam za zamknieta.

Popieramy takie rozwiązanie!!! Po co ludzie mają dyskutować i mieć własne
          zdanie... krótko za mordę!!
      • Gość: do skarpecierzy Re: MODA czyli co ma prawie każdy w Waszym mieści IP: *.dynamic.chello.pl 07.09.13, 00:02
        Dlatego, że jest to nielogiczne jak zakładanie kwiatka do kożucha. Jest gorąco, zatem zakładamy sandały, buty z przewiem. Następnie zatykamy ów przewie skarpetą. Czyli kłania się kompletny brak logiki u skarpeciarzy. Za zimno ci - noś zakryte buty. Japonia to inna kultura i to są klapki nie sandałki.
    • olus_stad Re: MODA czyli co ma prawie każdy w Waszym mieści 26.07.05, 16:05
      Ostatnio widze mnostwo dziewczyn w tzw plastikach, czyli takich damskich polbucikach calych z plastiku, pamietam jak byla na to moda wsrod dziewczyn, ale to bylo z pietnascie lat temu, a nie teraz. Jak w tym sie musi noga pocic. Tak jak w tych czapeczkach (bejsbolowkach) z takiej plastikowej siateczki.
    • bystrzynka.popiolek Re: MODA czyli co ma prawie każdy w Waszym mieści 26.07.05, 17:07
      - takie małe, cukierkowe torebusie
      - cukierkowe spinki, gumki itp.
      - bluzeczki zawiązywane na szyi, z cekinami, różyczkami etc.
      - buty z dłuuuugaśnym czubem
    • Gość: rzarufka Re: MODA czyli co ma prawie każdy w Waszym mieści IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.07.05, 17:45
      Hehe miało być o lokalnej modzie a wyszło o wojnie skarpetkowo-sandałowej.
      Pozdro!
    • mamamarka Re: MODA czyli co ma prawie każdy w Waszym mieści 26.07.05, 18:17
      fabrycznie zużyte spodnie, czyli takie przecierane chamsko, bleeeeeeeeee
      buty z czubem bleeee
      • Gość: anuszka kaszkiety i nie tylko IP: *.h3.agh.edu.pl / *.ha3.agh.edu.pl 26.07.05, 18:34
        Turkusowe panny w białych kaszkietach.

Wracając do Rosji i krajów przyległych, tam są modne jeszcze dziwniejsze czapki
        - taki "kaszkiet a la adidas". Jak by to opisać? Jest to czapka typu kaszkiet,
        ale daszek jest niewidoczny, bo razem z resztą jest obciągnięty takim
        elastycznym materiałem. Często podwójnym, np. dolna warstwa czerwona, a na tym
        biała siatka. Strasznie dresiarski klimat :-)

Może widzieliście coś takiego w Polsce?
        (Bo ja u młodzieży z Rosji zwiedzającej Kraków.)
        • Gość: Fojtek pytanie IP: *.net.pulawy.pl 26.07.05, 19:02
          Dlaczego ładne,zgrabne i młode dziewczyny tak strasznie się postarzają i katują
          niewygodami :
          -buty z czubem
          -japonki plastikowe
          -krótkie mini a'la falbana
          -bluzki z jak najwiekszą ilością cekinów i idiotycznych napisów
          -biodrówki plus wystające stringi
          -torebki ze snoopim---żenada:(

Kiedyś to nawet idąc z żoną można było zawiesić oczko na młodej,ładnej i
          ubranej ze smakiem a teraz......solar,tips,ciuchy błyszczace jak u tej pani z
          Tercetu Egzotycznego,wszystko jednakowe,kuse,blondyniasto lub pasemkowo
          tlenione.
          Najgorsze jest to,że te wszystkie panny mają ...jednakowych chłopców:klata i
          biceps na odżywce Olimp,nike i adidas od stóp do głów przy czym im większy i
          toporniejszy but tym lepiej(takie mocno zabudowane ponad kostkę-najlepiej do
          koszykówki),obcisłe bluzki lub rozpięta koszula a na palcu kluczyki do
          stuningowanego forda/opla/poldka/starej beemki.
          Wyżywa się toto na disco przy dzwiękach techno a w przewrwach albo jara amfę
          albo żłopie piwsko albo kopuluje w toalecie(co za wspaniałe intymne i pachnące
          miejsce).
          Aha--ja nie jestem starym beretem mam 26 lat i pracuję jako administrator sieci
          komp.w banku.
          Czy tylko mnie to dziwi i drażni???
          • real_krecik Re: pytanie 26.07.05, 19:55
            > -buty z czubem
            > -japonki plastikowe
            > -krótkie mini a'la falbana
            > -bluzki z jak najwiekszą ilością cekinów i idiotycznych napisów
            > -biodrówki plus wystające stringi
            > -torebki ze snoopim---żenada:(

A do tego wszystko w jednym, wku..iającym kolorze - RÓŻOWYM!!!!!!
            Cholera, gdzie się nie obejrze widzę panienke w różowej bluzeczce. I żeby to był
            jakiś delikatny rózowy, ale nie to musi być ten krwisty różowy. Jak ja tego nie
            cierpię!!!!!!!!
          • emila1984 Re: pytanie 09.08.05, 11:55
            nie, nie tylko ciebie to wkurza, pomimo tego, że jestem młoda (chyba :)), bo mam
            tylko 21 lat, nie znoszę tego typu osób, według mnie ci ludzie nie prezentują
            sobą żadnych wartości, a jedynym sposobem zwrócenia uwagi na siebie jest szpan,
            tylko żeby jeszcze mieli czym szpanować, a nie tylko tandeta i kicz bleeeeeee!!!
            • czarnula74 moda 09.08.05, 12:01
              Masz racje, jesteś młodziutka skoro za wartości uważasz ładne ciuchy. Czyli co.
              ktos kto jest gorzej ubrany z róznnych powodów już nie ma żadnych wartości?
              A myślałam że wartość to coś więcej, to sens w życiu, to idee i cele do
              którychzmierzamy, o które walczymy, które są dla nas najważniejsze...
              ciuchy i wartość...
              AŁA!!!
              • emila1984 Re: moda 29.08.05, 10:52
                A ty mnie źle zrozumialaś. Pisząc że ci ludzie nie prezentują sobą żadnych
                wartości miałam na myśli osoby, które ubierają się na pokaz tzn. niekoniecznie w
                drogie i markowe ubrania ale też tandetne takie w których chodzi pół miasta. Te
                ubranka wcale nie są takie tanie, a poza tym nawet jeśli ktoś nie ma zbyt dużo
                kasy to nie oznacza że ma wyglądać jak ubrany na stadione itp. Bo nawet w takich
                miejscach można znaleźć ubrania normalne a nie tylko różowiutkie falbaneczki i
                inne pierdółki.
                Czytaj dokładnie i od początku wszystkie posty a nie wybiorczo, bo dopiero wtedy
                zrozumiesz do czego odnosi się post. Mam nadzieję że wyniesiesz coś z mojej
                nauki i nie będziesz pochopnie oceniać ludzi.
                A tak w ogóle to ciekawe ile ty masz lat pani dorosła????
              • ma.li.1993 Re: moda 01.09.13, 15:23
                Najlepszy sklep z bielizną, jaki mogę polecić to www.4lejdi.pl. Bardzo dobre ceny i świetna jakość!
    • mesmeredia Re: MODA czyli co ma prawie każdy w Waszym mieści 26.07.05, 19:39
      Dziś nawet się obejrzałam za dziewoją wystrojoną w kaszkiet, kusą bluzkę
      (różową) na ramiączkach, do tego mikro-dżinsy pod które chyba tylko stringi się
      mieszczą i .... czarne kozaki a'la opadająca skarpeta piłkarska. 25 stopni a
      niektórym w stopy zimno. Moda bywa okrutna. Dla tych mających potrzebę bycia
      modnym oczywiście :-)
      I.
    • Gość: mmarioo Re: MODA czyli co ma prawie każdy w Waszym mieści IP: *.aster.pl / *.aster.pl 26.07.05, 19:46
      "Smycze" z komurkami, z kluczami, z identyfikatorami, z maskotkami - u młodych
      i starych, kobiet i męzczyzn.
    • Gość: Kris Re: MODA czyli co ma prawie każdy w Waszym mieści IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.07.05, 19:47
      Ja mam japonki od dwóch lat i sa za..biste!!
      • Gość: jaija Re: MODA czyli co ma prawie każdy w Waszym mieści IP: *.elblag.dialog.net.pl 27.07.05, 00:24
        U mnie modne:
        turkus!!! Nawet nie wiedziałam, że w tym roku taki wysyp będzie, a sama kupiłam
        jedną skromną bluzeczkę w tym kolorze, bo lubię tę barwę, w ten sposób, wpisuję
        się, niestety, w falę zalewową :/
        róż!!! w RÓŻnych wydaniach
        daszki - megawiocha
        bluzki na jedno ramię - zalew nadwiślański
        wciąż pastelowe torebeczki i klapki pytony w odpowiednich kolorkach - obok
        białych w tym roku turkusowe, do tego nabijane jakimiś brylancikami, zgroza
        białe skarpety + sandały w różnych wersjach, równiez klapki. Przepraszam, że
        może komuś moje zdanie nie pasować, ale dla mnie to jednak straszne - zwłaszcza
        te białe skarpety, jak żarówy. Informuję niniejszym, że sandały to buty z
        gatunku tych, które: po pierwsze - łatwo umyć, nawet skórzane, a po drugie -
        nie poci się w nich tak noga, jak w pełnym obuwiu!!! Bo w końcu ażur jest, więc
        mit o przepoconym, niehigienicznym sandale upada :D Nawet mój chłopak się do
        nich przekonał w tym roku, jak mu upał dokuczył. I nie nosi skarpet :)
        • Gość: rysiek Re: MODA czyli co ma prawie każdy w Waszym mieści IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.07.05, 01:25
          A ja ciagle, nawet w nocy bede bronil zestawu skarpety plus sandaly. I prawde
          mowiac drazni mnie troche to poczucie zasciankowosci i slepe podporzadkowywanie
          sie "swiatowym" trendom. A co mnie obchodzi, ze w innych krajach ludzie maja
          inne wzorce estetyczne? Czy mam sie czuc "wiesniakiem" Europy tylko dlatego, ze
          Francuzi, Wlosi lub Niemcy maja inne zwyczaje? Czy mam z niesmakiem patrzec na
          polskie kopytka zjadajac ze smakiem wloskie gnocchi? Bigos pewnie musialbym od
          razu wyrzucic do kosza, bo kto to je na swiecie? Japonczycy tez pewnie ze
          wstydem uzywaja swoich paleczek, zamiast poslugiwac sie nowoczestnymi
          sztuccami. Mysle, ze obciachowoscia jest wstydzenie sie i wysmiewanie
          odmiennosci nie pasujacych do akutalnie obowiazujacych kanonow tworzonych na
          postawie widzimisie naszych sasiadow.
          Niech zyja skarpety w sandalach! :))
          • Gość: Kati Re: MODA czyli co ma prawie każdy w Waszym mieści IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.07.05, 10:11
            tak "niech zyja" zwlaszcza kiedy ogladam stare skarpety i sandaly - w roznym
            wydaniu wiekowym nosiciela. ale tutaj nie o skarpetach tylko ;- ).
            • blinski Re: MODA czyli co ma prawie każdy w Waszym mieści 27.07.05, 17:13
              ależ nie, śnieżnobiałe! do jakichś ekstra modnych sandałów z bajerami, scholla
              czy ecco. a do tego wypasione wąsy, reszta świata kojarzy nas włąsnie po nich:)
              wśród młodzieży tradycja zanika, trza pielęgnować - mam nadzieję że rysio robi
              to już dzisiaj:) a, i jeszcze dywan a.k.a. plereza - i idziemy w świat się
              lansować:)
          • Gość: jaija rysiek, IP: *.elblag.dialog.net.pl 28.07.05, 00:20
            ja nie pisałam, że na Zachodzie noszą na gołą, to i u nas trzeba. Dla mnie po
            prostu to wieśniacko wyglada, nieważne, gdzie to się nosi. Sandał jest butem
            noszonym na GOŁĄ stopę, dlatego jest obuwiem letnim. Kopytka lubię, jakby Cie
            to interesiło ;) A stopy i sandały się myje, dlatego można kilka lat mieć jedną
            parę i nie będzie śmierdzieć. Za to te odblaskowobiałe skarpetki, tak przez
            niektórych ulubione, dla mnie dopuszczalne są jedynie do obuwia sportowego na
            kort lub inną bieżnię :D:D:D bo w warunkach sandałowych szybko wyglądają
            ohydnie, po prostu są dopiero brudne!
      • ailija Re: MODA czyli co ma prawie każdy w Waszym mieści 29.07.05, 13:22
        no to współczuję!
    • lilarose Re: MODA czyli co ma prawie każdy w Waszym mieści 27.07.05, 10:26
      Częsty zestaw: klapki - japonki w typie sportowym, plastiki na płaskim obcasie,
      lub takie z gumy, jak na basen plus spódnica - często niesportowa, falbaniasta,
      do której pasowalyby raczej sandałki.

Ponadto: róż typu amarant, bijacy po oczach z odległości 500m, wszędzie ten
      kolor! Nie znosze tego koloru

Inne często widziane:
      - torebki na bambusowych, okrągłych rączkach
      - motyw motyli lub kwiecisty
      - falbaniaste mini spódniczki
      - bluzeczki odsłaniające jedno ramię
      - topy wiązane na plecach
      - bluzki tak obcisłe, że tłuszcz wylewa się bokami. Albo przynajmniej tworzy
      wałki
      - plastikowa bizuteria - błeee!
      - torebki, buty, paski - wszystko białe lub błękitne
      - białe lub błękitne bluzy sportowe. Do tego skóra spalona na solarium
      - spineczki w cukierkowych kolorach
      - włosy w pasemkach lub balejażu
      - asytmetryczne fryzury
      - smycze
    • nancy_callahan Re: MODA czyli co ma prawie każdy w Waszym mieści 27.07.05, 10:53
      W pierwszej chwili chciałam napisać, że jestem zszokowana ilością postów
      wielbiących zestaw skarpety+sandały, ale w zasadzie nie powinnam być zważywszy
      ilość zwolenników tegoż obserwowalną na ulicach.
      Szokuje mnie jedynie to, że do swoich upodobań w tej dziedzinie obie strony
      sporu dorabiają jakąś głęboką ideologię.
      Dla mnie sprawa jest prosta, sandały są butami, które Z ZAŁOŻENIA nosi się bez
      skarpet, jest to obuwie letnie, przewiewne, więc argumenty o tym, że noszenie
      ich bez skarpet jest niehigieniczne nie trafiają do mnie w ogóle.
      Nie przemawia do mnie rówież argumentacja, którą ktoś tu podniósł, jakoby
      lepszym wyjściem było prezentowanie stóp w skarpetach i sandałach niźli
      krzywych paznokci. No toż to już czyste uwielbienie abnegacji, czyż zadbanie o
      stopy i paznokcie to naprawdę zbyt wiele?
      Z kolei Bliński także mija się ze zdrowym rozsądkiem wytaczając artylerię
      kalibru czapki w kościele i ujawniania tajemnic alkowy poprzez prezentację
      skarpet. Argument "wieśniactwa", choć sama chetnie bym się nim posłużyła,
      merytorycznie do dyskusji nie wnosi nic.
      Generalnie stwierdzić należy, że kwestia sandały ze skarpetami czy bez to
      kwestia stricte estetyczna, a zatem sprzężona z indywidualnym gustem
      użytkownika tychże.
      Jak dla mnie: SANDAŁOM I SKARPETOM MÓWIMY KATEGORYCZNE NIE!
      Ale czy to, że uraża to moje gusta i poczucie estetyki ma tak naprawde
      jakiekolwiek znaczenie. Ja zapewne urażam poczucie estetyki i higieny
      zwolenników tego połączenia. A poza tym jest wiele zestawów (zwłaszcza
      konkretna rzecz na konkretnym użytkowniku), które wyglądają znacznie gorzej.
      Mimo wszystko pozdrawiam gołe stopy w sandałach. Mnóżcie się!
      • blinski Re: MODA czyli co ma prawie każdy w Waszym mieści 27.07.05, 17:23
        Z kolei Bliński także mija się ze zdrowym rozsądkiem wytaczając artylerię
        > kalibru czapki w kościele i ujawniania tajemnic alkowy poprzez prezentację
        > skarpet. Argument "wieśniactwa", choć sama chetnie bym się nim posłużyła,
        > merytorycznie do dyskusji nie wnosi nic.

moje odczucia (subiektywne) dużo prędzej dopuściłyby noszenie czapki w kościele
        niż skarpetek do sandałów:)

> Generalnie stwierdzić należy, że kwestia sandały ze skarpetami czy bez to
        > kwestia stricte estetyczna, a zatem sprzężona z indywidualnym gustem
        > użytkownika tychże.
        > Jak dla mnie: SANDAŁOM I SKARPETOM MÓWIMY KATEGORYCZNE NIE!
        > Ale czy to, że uraża to moje gusta i poczucie estetyki ma tak naprawde
        > jakiekolwiek znaczenie. Ja zapewne urażam poczucie estetyki i higieny
        > zwolenników tego połączenia.

toż to czysty relatywizm estetyczny:)) mógłbym napisać że na tej podstawie
        mozna twierdzić, że jesli ktoś nosi majtki na głowie i my uznajemy to za
        dziwne, to i tak jest jedynie nasz gust i poczucie estetyki; a równie dobrze
        ten kto je tam nosi może uznać że noszący je na pupie urażają jego poczcie
        estetyki:) róznica jest tylko taka, że skarpetki z sandałami są dużó
        powszechniejsze od majtek na głowie, a poza tym mniej rzucają sie w oczy;)
        ale z grubsza się z tobą zgadzam.
        • ebusia_fam_fatal Re: MODA czyli co ma prawie każdy w Waszym mieści 09.08.05, 11:16
          eeej !! to nie mozna nosic majtow na glowie? o cholera!!!! a ja cale zycie... ;(
          • blinski Re: MODA czyli co ma prawie każdy w Waszym mieści 09.08.05, 13:17
            :))))
    • kasitza Re: MODA czyli co ma prawie każdy w Waszym mieści 27.07.05, 18:00
      dzieki rzarufka za najnowsze wiesci w dziedzinie mody z mego rodzinnego miasta.
      tu gdzie dzis mieszkam, czyli niemcy, popularne jest przede wszystkim nosic
      ciuchy ktore przypominaja najtragiczniejsze pomylki z lat 80tych a do tego
      fryzure z grzywka na bok, koniecznie wystrzepiona a do tego bardzo popularny
      jest tatuaz na ledzwiach, ktory nazywa sie niechlubnie arschgeweih czyli rogi
      nadupne.
      pozdrawiam z reichu.
    • tierieszkowa Re: MODA czyli co ma prawie każdy w Waszym mieści 27.07.05, 20:49
      Zestaw sandaly + skarpety na doroslej osobie wyglada nie tylko tandetnie, ale i
      infantylnie jest bowiem zarezerwowany tylko dla dzieci. Nalezy sie z tym
      pogodzic, zrobic sobie pedikiur i sciagnac nawet najczystsze i najbielsze
      skarpety zamiast stekac, ze sie buty brudza. Buty sa miedzy innymi do tego,
      zeby sie brudzily. A jak komus smierdza nogi, to mozna je umyc i uzyc
      dezodorantu do stop.
      Co do glownego watku to tu gdzie mieszkam mnostwo dziewczyn nosi torebki z
      siatki z ponaszywanymi na nie gesto duzymi zlotymi cekinami. Japonki sa tak
      popularne, ze nawet nie chce mi sie o nich wspominac. Co do panow to
      hmmm...duzo ich nosi dluzsze wlosy z grzywka.
    • tymon99 Re: MODA czyli co ma prawie każdy w Waszym mieści 28.07.05, 01:02
      FILOFUN!! (takie plastikowe żyłki do wyplatania różnych gadżetów). Myślałem, że
      to tylko dzieci, sam mam córkę w podstawówce - ale chodzę ulicami Krakowa,
      patrzę - a to obowiązkowy atrybut każdej panny, wdowy i mężatki tak gdzieś do 36
      roku życia.
      • Gość: MK Re: MODA czyli co ma prawie każdy w Waszym mieści IP: 83.238.100.* 09.08.05, 10:36
        Jakże nie nosić drobiazgu z filofuna, skoro się dostało to w prezencie od
        dziecięcia rodzonego?
        • tymon99 Re: filofun 10.08.05, 00:05
          Gość portalu: MK napisał(a):

> Jakże nie nosić drobiazgu z filofuna, skoro się dostało to w prezencie od
          > dziecięcia rodzonego?

Toż noszę. Dom, samochód, garaż, mieszk. służbowe - 4 breloczki filofunowe..
        • tymon99 Nie chodziło mi o zrobione drobiazgi, 10.08.05, 13:35
          tylko o zwyczaj plecenia drobiazgów w miejscach publicznych przez dorosłe kobiety :)
      • Gość: kitty Re: MODA czyli co ma prawie każdy w Waszym mieści IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.08.05, 15:27
        umnie w pracy wiekszość ma takie żyłki przy kluczach!!!
        a wracając do mody obserwowanej w Krakowie - nie moge znieść widoku dziewczyn z
        nadwagą w mini bluzeczkach, mini spodniach itp acha i kombinacji => japonki +
        koślawe stopy!!!!!!!!!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka