Gość: Martel79 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.04.09, 12:19 Nie ma Cyganów są Romowie, Polskę napadli naziści nie Niemcy, Niewychowany i rozwydrzony bachor- dziecko z ADHD Podawajcie przykłady dzisiejszej nowomowy. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
misiania Re: Nowomowa. 11.04.09, 12:25 nieuk - dyslektyk, dysgrafik, dyskalkulik... Odpowiedz Link Zgłoś
lapwing123 Re: Nowomowa. 11.04.09, 12:49 diskalkulik-najbardziej to lubię. inne: sprzedawca w sklepie- specjalista od spraw sprzedaży mój znajomy wpisał sobie w CV- manager szrotu (hehe- pracował na szrocie) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zyxel Re: Nowomowa. IP: 94.254.237.* 16.04.09, 14:38 prostytutka - specjalista do spraw kontaktów międzyludzkich. Odpowiedz Link Zgłoś
ibelin26 Re: Nowomowa. 16.04.09, 14:42 "moja osoba" zamiast prostego, swojskiego JA Pewnie niedługo ludzie będą mówić - moja póść, moja zrobić Odpowiedz Link Zgłoś
croyance Re: Nowomowa. 16.04.09, 15:43 Faktycznie, 'moja osoba' jest wyjatkowo pretensjonalna, a celuja w niej rozni uczestnicy reality shows. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ch6j Re: Nowomowa. IP: *.internetserviceteam.com 16.04.09, 22:13 solaryjno-tipsiarskie blond geniuszki szczegolnie upodobaly sobie: "aczkolwiek", "bynajmniej" w znaczeniu przynajmniej, "generalnie" i mase innych wtretow majacych dac zludzenie, ze wieczorowe magysterium cos dalo Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ewa Re: Nowomowa. IP: *.chello.pl 10.05.09, 21:31 jaki jestes pusty i zadufany... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: franek Re: Nowomowa. IP: 79.162.147.* 15.05.09, 09:50 na dzień disiejszy w tym temacie, som, chcom, mogom, dokladnie, dokładnie , dokładnie ...... itp Odpowiedz Link Zgłoś
princessofbabylon Re: Nowomowa. 16.04.09, 15:45 > Niewychowany i rozwydrzony bachor- dziecko z ADHD lub bezstresowo wychowany Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dyskalkulpodatkowy Re: Nowomowa. IP: *.cable.smsnet.pl 16.04.09, 16:29 Kradzież - wejście w nieuzasadnione posiadanie tudzież korzyść majątkowa niewiadomej proweniencji :) Posiadać - dla pospólstwa pozostaje tylko mieć. Posiadam chory kręgosłup, posiadam pracę, żonę, dzieci. "Menagier" - nieważne, że od konserwacji powierzchni płaskich czy sprzedaży. Musi być po zagramanicznemu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dyskalkulpodatkowy Re: Nowomowa. IP: *.cable.smsnet.pl 16.04.09, 16:31 Salon masażu, agencja towarzyska - wiadomo, że nie napiszą kur.widół:) Odpowiedz Link Zgłoś
beatrix-kiddo Re: Nowomowa. 16.04.09, 19:30 Gość portalu: dyskalkulpodatkowy napisał(a): > Salon masażu, agencja towarzyska - wiadomo, że nie napiszą kur.widół:) A gdzież swojskie słowo "zamtuz"? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dyskalkulpodatkowy Re: Nowomowa. IP: *.cable.smsnet.pl 16.04.09, 22:00 Wraz z lupanarem pozostało w słowniku wiktoriańskiej dulszczyzny - czytaj: w kręgach snobistycznych, ha:) Odpowiedz Link Zgłoś
beatrix-kiddo Re: Nowomowa. 16.04.09, 19:29 Gość portalu: dyskalkulpodatkowy napisał(a): > Posiadać - dla pospólstwa pozostaje tylko mieć. Posiadam chory kręgosłup, > posiadam pracę, żonę, dzieci. > Moja prababka mawiała (wiem z opowieści), że "posiada" się kobietę lub ziemię, a wszystko inne się "ma". Coś w tym jest. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dyskalkulpodatkowy Re: Nowomowa. IP: *.cable.smsnet.pl 16.04.09, 21:57 A "niemanie świateł"? (żargonowo w policji) ;) Odpowiedz Link Zgłoś
zoofka Re: Nowomowa. 18.04.09, 22:55 > Posiadać - dla pospólstwa pozostaje tylko mieć. Posiadam chory kręgosłup, > posiadam pracę, żonę, dzieci. Rozmowa dwóch osób: - opowiedz coś o sobie - no więc pracuję tu i tam, posiadam żonę... - uhm, a ile razy w tygodniu? ;) --------------------------- Kobieto! Akceptuj mężczyzn takimi, jacy są. Innych nie ma. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: alaniemakota Re: Nowomowa. IP: *.xdsl.centertel.pl 16.04.09, 17:10 Moje koleżanki nauczycielki, żeby podnieść prestiż wykonywanych przez siebie codziennych obowiązków d o k o n u j ą wpisu w dzienniku, sprawdzenia obuwia, itp. Bardzo mnie to bawi, szczególnie jak wpisują to w jakichś sprawozdaniach. Odpowiedz Link Zgłoś
jak-kania-dzdzu Re: Nowomowa. 16.04.09, 19:55 Już nie mówi się głupot, nie piep(r)zy trzy po trzy, jedynie wypowiada Skróty Myślowe, które poprzez Nadużycia Semantyczne zostały źle zrozumiane. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 49a25 Re: Nowomowa. IP: *.wolomin.net 18.04.09, 21:33 Gość portalu: alaniemakota napisał(a): > Moje koleżanki nauczycielki, żeby podnieść prestiż wykonywanych przez siebie > codziennych obowiązków d o k o n u j ą wpisu w dzienniku, sprawdzenia obuwia, > itp. Bardzo mnie to bawi, szczególnie jak wpisują to w jakichś sprawozdaniach. A moje koleżanki nauczycielki nie dostają odpowiedzi, tylko komunikaty zwrotne :)))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: crom Re: Nowomowa. IP: 94.246.145.* 16.04.09, 20:34 zakupic zakupilem zakupienia zakupu pzdr. Odpowiedz Link Zgłoś
nessie-jp Re: Nowomowa. 16.04.09, 22:27 "Pochylić się nad" i koniecznie "ubogacić". Teraz już nie ma mowy, żeby ktoś się problemem zajął Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dyskalkulpodatkowy Re: Nowomowa. IP: *.cable.smsnet.pl 16.04.09, 22:33 > I taki pochylony i wypięty już zostaje Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: medialnie znana Re: Nowomowa. IP: 203.113.25.* 16.04.09, 22:41 Czuje sie ubogacona i kontentna z faktu przeczytania tak inteligentnej riposty opisujacej stan faktyczny rzeczywistosci na dzien dzisiejszy, tym bardziej, ze co zapewne aczkolwiek wiesz, iz takowa wypowiedz bynajmniej ucieszy kazdego czytelnika forum, co pozwala mi posiadac nadzieje, ze zostala generalnie i dokumentnie zrozumiana... Odpowiedz Link Zgłoś
croyance Re: Nowomowa. 17.04.09, 11:40 'dorozumiec', 'dopytac', 'zaopiekowany' w sensie, ze ktos sie soba zajal i jest 'zaopiekowany' - i cala inna psychoterapeutyczna sieczka Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rot Re: Nowomowa. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.04.09, 22:36 albo medyczna, pacjent po zaopatrzeniu (chyba w bandaż) został wypisany... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Julka Re: Nowomowa. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.04.09, 00:18 logistyk jakby nie wystarczyło magazynier Odpowiedz Link Zgłoś
zas_ale_pyra Re: Nowomowa. 17.04.09, 03:59 No wiycie, rozumicie, ze na bazie naszych dokonan pochylilismy sie, rozumicie, nad problemem logistycznego zaopatrzenia miast i wsi, aczkolwiek, rozumicie, duzo pozostaje jeszczy do zrobinia, jednakowoz zroblismy olbrzymi krok do przodu. Wiec, rozumicie, musimy polozyc nacisk na rozwoj osobodni, w szczegolnym odniesieniu do sekcji konserwatorow powierzchni plaskich, tudziez logistyki. Jakkolwiek nie osiagnelismy jeszcze sto procentow, ale dokonalismy zwrotu, o, rozumicie, czysta szesciesiont stopni. Wedlug rozeznania, jakie poczynila moja osoba, majac tak wykrztalcone kadry, mozemy smialo obrocic sien na przyszlosc. Skonczylem. (oklaski) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dyskalkulpodatkowy Re: Nowomowa. IP: *.cable.smsnet.pl 17.04.09, 15:04 Otowąż, onegdaj ten kultowy już skecz obnażyć zdążył istotę sprawy :) Pyro, towarzyszu, wasze głębokie zrozumienie dla meritum problemu daje nam jasny sygnał, że wytyczone cele na plenum nie na marne skończyły się porannym kociokwikiem dając niezłudną nadzieję wszystkim, że następne będą mniej bolesne i jeszcze lepsze w skutkach a to wszystko dla dobra kolektywnego społeczeństwa i klasy przodującej naszej ukochanej socjalistycznej ojczyzny. Nie będą nam hitlerowcy od zasobów ludzkich mącić! Odwiecznie polski Szczecin i Legnica są scementowane pomocną dłonią radzieckiego żołnierza! Po wsze czasy dłoń ta w tym cemencie reagować będzie na imperialistyczne zagrywki ojczyzny stonki ziemniaczanej! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: szczery walery Re: Nowomowa. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.04.09, 08:03 jeszcze: osoba kompetentna i osoba decyzyjna. Oba zwroty popularne u wszelkich telemarketerów. "Dzień dobry, czy ja rozmawiam z osobą kompetentną?" "Czy rozmawiam z osobą decyzyjną?" - No żesz, grrr! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Azorek Re: Nowomowa. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.04.09, 10:07 "Iż", zamiast ŻE. Celują w tym politycy. Target. Doradca klienta. Osobiście widziałam sklepik spożywczo -przemysłowy o wdzięcznej nazwie EXOTIC, w pewnej małej miejscowości, za ladą stało dziewczę, miało plakietkę: "Andżelika, doradca klienta" To nie żart. Co ciekawe, mniej wyrobiona mijescowa ludnośc mówiła o niej sklepowa... Odpowiedz Link Zgłoś
anahella Re: Nowomowa. 18.04.09, 19:55 Gość portalu: Azorek napisał(a): > Target. Akurat nie czepiałabym się targetu, bo to inne słowo określające grupę docelową. W prasie stosuje się to słowo, gdy chcemy określić czytelnika, dla którego gazeta jest/będzie wydawana. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Azorek Re: Nowomowa. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.04.09, 10:35 anahella napisała: > W prasie stosuje się to słowo, gdy chcemy określić czytelnika, dla którego > gazeta jest/będzie wydawana. Odbiorca czyli. Czytelnik. Odpowiedz Link Zgłoś
blinski Re: Nowomowa. 12.05.09, 14:30 hm.. a jeśli chodzi np. o perfumy, chipsy, deskorolki? odbiorca danych perfum, chipsów, deskorolek? moim zdaniem nie można przekreślać z góry wszelkich zapożyczeń, choćby i z bełkotliwej marketingowej nowomowy, bo czasami można wylać dziecko z kąpielą. Odpowiedz Link Zgłoś
gregorianhusky Re: Nowomowa. 17.04.09, 11:23 Specjalista ds. zasobów ludzkich - kadrowa :):):) Odpowiedz Link Zgłoś
girl.of.your.nightmares Re: Nowomowa. 18.04.09, 09:14 gregorianhusky napisał: > Specjalista ds. zasobów ludzkich - kadrowa > :):):) hjuman resorses menadżer:D Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: martel79 Re: Nowomowa. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.04.09, 20:15 Feedback brrr... Odpowiedz Link Zgłoś
36krzysiek Re: Nowomowa. 18.04.09, 12:09 Wszystko jest PROJEKTEM, od budowy sztucznej wyspy, po prezentację z pięciu slajdów. Odpowiedz Link Zgłoś
idalialemirowska Re: Nowomowa. 18.04.09, 15:32 Kiedyś slajdy się wyświetlało a teraz dokonuje się prezentacji.W ogóle kiedyś się "pokazywało" a teraz jest prezentacja-niemal( prawie) ZAWSZE połączona z wizualizacją Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: notak Re: Nowomowa. IP: *.xdsl.centertel.pl 18.04.09, 17:51 Oczywiście prezentacja musi być multimedialna. Odpowiedz Link Zgłoś
ewa9717 Re: Nowomowa. 18.04.09, 18:01 I wszystko jak leci jest nie dośc ze urokliwe, to jeszcze kultowe i klimatyczne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tomek Re: Nowomowa. IP: *.chello.pl 18.04.09, 19:10 Sprzedawca, handlowiec - diler, zwłaszcza samochodowi sprzedawcy upodobali sobie tę nazwę. Produkt - wszystko jest produktem. Nawet usługa jest produktem. Jeżeli bank pożycza pieniądze, to sprzedaje produkt. Brand - marka. Podobnie jak rebranding. Zmiana marki przestała funkcjonować. piar - no to wiadomo Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Idalia/Morelka Re: Nowomowa. IP: *.enterpol.pl 19.04.09, 11:37 Gość portalu: Tomek napisał(a): piar - no to wiadomo No dobra-ja się przyznam-ja nie wiem.Wiem,że jest to zangielszczony (a może spolszczony?bo już się gubię) skrót od PR. I jeszcze mi się przypomniało.Zawsze "jest coś na rzeczy" Odpowiedz Link Zgłoś
ursyda Re: Nowomowa. 18.04.09, 19:06 dizajn, coś się zadziewa, jest ruch, jest forma ,coś się dzieje" - noż ku...ż, wszystko tym można określić Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mgr working class Re: Nowomowa. IP: 209.139.208.* 18.04.09, 19:54 event, design, target, PR, feedback, manager, consultant, przentacja (.pps) a to wszystko w ustach tych, ktorzy wkupuja sie w ten wyscig szczurow i bardzo chca byc trendi.jazzy czy jak tam to kurna nazywaja. na co dzien obsluguje taki lopate, drinki polewa ewentualnie udaje ze zna angielski (eventually i actually w angielskim rozumie doslownie, hihi), tatus u siebie w firmie fikcyjne miejsce pracy dla synka generuje i w wieku 24-25 lat mamay magisterka z 7-8 letnim stazem co to sie naumial trudnych slow, ktore maja swoje odpowiedniki, ale ich nawet nie zna. no, wyzalilem sie - syn robola nie mial lekko i nikt mu fuchy po studiach nie zalatwil:) i dobrze:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dyskalkulpodatkowy Re: Nowomowa. IP: *.cable.smsnet.pl 18.04.09, 20:09 Kolonizacja i drenaż umysłów, i tu żaden neomarksizm nie pomoże:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pies-li-kot Re: Nowomowa. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.04.09, 19:28 Ekskluzywny wywiad i fakt prasowy (medialny) - czytelniczki (prasa kobieca w tym celuje)tego pierwszego mają się poczuć bardziej dowartościowane? Odpowiedz Link Zgłoś
gweeny Re: Nowomowa. 18.04.09, 20:02 - dzień czasu - wszystko jest teraz "mega", buty są mega wygodne, bluzka jest mega fajna, a kupująca jest mega zadowolona - zwariowana komedia - w tym przoduje polsat Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dyskalkulpodatkowy Re: Nowomowa. IP: *.cable.smsnet.pl 18.04.09, 20:07 Taa, megashit Polsatu:) Kultowy serial jeszcze przed odcinkiem pilotażowym, tak samo jak kultowe reality szoł z licencją holenderską z udziałem gwiazd, itp. Jak ja tęsknię za publicystyką, programami naukowymi, przyrodniczymi, historycznymi w publicznej tiwi lat 80 i 90. Mi nie szkoda siebie, tylko młodych. Wybór taki, a jakby żadnego wyboru. Odpowiedz Link Zgłoś
ewa9717 Re: Nowomowa. 18.04.09, 20:22 MNIE nie żal!!!!!! Nie: MI nie szkoda!!! A w kultowym serialu sympatyczny bohater. Jak słyszę w zapowiedziach o sympatycznych bohaterach, przegryzałabym aorty ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dyskalkulpodatkowy Re: Nowomowa. IP: *.cable.smsnet.pl 18.04.09, 20:28 Rozumiem, że naszej młodzieży złotej nie żal?:) Ramówka była uboższa, ale pisząc o latach 80 nie miałem na myśli reżimowych pozycji z ramówki programowej, tylko te, które zachęcały do majsterkowania, przeprowadzania eksperymentów, itd. PS. Wolisz Rh+ czy Rh-, dawno kaszanki nie jadłem:) Odpowiedz Link Zgłoś
nessie-jp Re: Nowomowa. 18.04.09, 20:39 Wystarczy wspomnieć "Sondę" - dorośli i dzieci siedzieli i wchłaniali z otwartymi ustami i umysłami :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dyskalkulpodatkowy Re: Nowomowa. IP: *.cable.smsnet.pl 18.04.09, 21:55 Ale Niedzicki, Słodowy, Wielka gra, Miliard w rozumie - tam nie ma celebrytów i nikt nie chce tego oglądać (wyjątkiem jest "1 z 10"), bo tak mówią słupki oglądalności, a to one przyciągają reklamodawców. O Platonie, mimo wszystko nie chciałbym idealnego społeczeństwa eugenicznie udoskonalonego pod władzą filozofa, bo na cóż bym narzekać miał tedy? No na co? Na to żem nie dorósł? Żem kiep? :)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Julka Re: Nowomowa. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.04.09, 12:01 Ale mi przypomniałaś. Pracowałam wtedy w internacie i miałam uczniów Kurka i Kamińskiego. W dniu, w którym zginęli prowadzący Sondę, uczniowie ci wyszli, tak jakby na przepustkę. I przychodzi do mnie uczeń i mówi: Wie pani, że Kurek i Kamiński nie żyją? W pierwszym momencie myslałam, że chodzi o moich uczniów. I jeszcze o Sondzie. Uczeń mało błyskotliwy zaczął mi opowiadać jakieś dziwne rzeczy. Zapytałam, skąd on o tym wie, a on na to, że widział ...no właśnie w Sondzie, a ja pomyślałam, że w sądzie. Tu ja wykazałam się brakiem błyskotliwosci, bo bardzo chciałam sobie te cuda wyobrazić w sądzie:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gościówa portalu Re: Nowomowa. IP: *.wolomin.net 18.04.09, 21:00 "Zdjątka" Odpowiedz Link Zgłoś
nessie-jp Re: Nowomowa. 18.04.09, 21:38 Gość portalu: gościówa portalu napisał(a): > "Zdjątka" Wszystkie żyjątka robią dziś zdjątka! Na pamiątka! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mowa trawa Re: Nowomowa. IP: *.ovz33.hc.ru 18.04.09, 21:43 www.google.pl/search?hl=pl&q=zwierz%C4%85dka&btnG=Szukaj+w+Google&lr= Siakieś nowe słowo:) Odpowiedz Link Zgłoś
nessie-jp Re: Nowomowa. 18.04.09, 21:45 Swoją drogą i obok tematu, kiedyś szukałam siatki ogrodzeniowej i znalazłam opis produktu: "Siatka idealna na drób, króliki i inny drobny żywy komentarz" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mowa trawa Re: Nowomowa. IP: *.ovz33.hc.ru 18.04.09, 22:06 Bo to taki żywy inwentarz komorowy ten komentarz, coś jak radzieckie słowotwórstwo z czasów wujka Józka: narkom = narodnyj komissar, czytaj minister proletariacki:) Odpowiedz Link Zgłoś
gweeny Re: Nowomowa. 19.04.09, 09:27 haha a ja pamiętam taki napis, który widniał na drzwiach pewnej stołówki "Abonamenci proszeni są o wchodzenie tylnimi drzwiami" Odpowiedz Link Zgłoś
misiania Re: Nowomowa. 19.04.09, 12:00 "filmik", który ktoś "oglądnął" powoduje u mnie nagły wyrzut adrenaliny do krwi. mogłabym ukręcić komuś główkę przy samym tyłku. Odpowiedz Link Zgłoś
ewa9717 Re: Nowomowa. 19.04.09, 12:09 Aj, co za niekonsekwencja! Przy tyłeczku, kochaniutka, albo przy dupeczce ;-))) Odpowiedz Link Zgłoś
misiania Re: Nowomowa. 19.04.09, 15:07 dupce, dupce. przepraszam, zapomniałam :)))))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dyskalkulpodatkowy Re: Nowomowa. IP: *.cable.smsnet.pl 19.04.09, 16:43 Nie dupcyć, niedziela jest! Odpowiedz Link Zgłoś
lisa_marie Re: Nowomowa. 30.04.09, 20:34 Przypomniałaś mi mój pobyt w szpitalu. Z rana, już o 6.00 mierzy się "temperaturkę". Potem o 8.00 - "śniadanko (2 kromeczki z masełkiem, jajeczko i kawusia)". W kolejnych porach dnia, oczywiście "obiadek" i "kolacyjka". Po posiłkach panie z kuchni wpadały odebrać brudny "talerzyk" i "kubeczek". Pielęgniarka, która przyszła zobaczyć mój stan, "wkładeczki" kazała wyrzucać do "kubełka" w łazience. Oczywiście, jak to w szpitalu, trzeba czasem połknąć "tableteczkę" i pobrać krew, ale za to cienką "igiełką". Na koniec wyjęto mi "wenflonik" i kazano odebrać "wypisik". Koszmarek. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dyskalkulpodatkowy Re: Nowomowa. IP: *.cable.smsnet.pl 30.04.09, 20:51 Widziałaś ostatnio reklamę poprawnej polszczyzny o pieniążkach? Gość mu wyskoczył z monety, jak mówi pieniążek to i mała wypłatka:) Odpowiedz Link Zgłoś
the_dzidka Re: Nowomowa. 03.05.09, 21:08 Panie w szpitalu tak się integrują z pacjentem, że zawsze pytają "jak się dzisiaj czujemy?" "idziemy do łazienki" "dzisiaj nas operują, tak?" Odpowiedz Link Zgłoś
the_dzidka Re: Nowomowa. 03.05.09, 21:07 > "Siatka idealna na drób, króliki i inny drobny żywy komentarz" Nessie, a widziałaś na alledrogo "futerko z lancelota"? :) Odpowiedz Link Zgłoś
nessie-jp Re: Nowomowa. 10.05.09, 21:37 > Nessie, a widziałaś na alledrogo "futerko z lancelota"? :) Widziałam, ktoś wrzucał Odpowiedz Link Zgłoś
zolzatoja Re: Nowomowa. 19.04.09, 15:05 Kilka dni temu ktoś oburzony na forum lokalnej gazety pisał, że "...sklep był jeszcze otwarty, kiedy ludzie z kościoła z insurekcji wychodzili" (chodziło o wielka sobotę). Odpowiedz Link Zgłoś
misiania Re: Nowomowa. 19.04.09, 15:08 a zostało coś z tego kościoła po insurekcji? ;)))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: martz Re: Nowomowa. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.04.09, 17:46 Wielką Niedzielę. Odpowiedz Link Zgłoś
future_phd Re: Nowomowa. 19.04.09, 21:21 Gość portalu: martz napisał(a): > Wielką Niedzielę. Wielka Niedziela to po prostu Niedziela Wielkanocna. Odpowiedz Link Zgłoś
nessie-jp Re: Nowomowa. 19.04.09, 21:50 > Wielka Niedziela to po prostu Niedziela Wielkanocna. No ale jak to jest w niedzielę w DZIEŃ, a nie w noc? Wielką noc? Wielkadzienna Niedziela? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mikos moje: rabolatorium, kordla, senatorium... IP: *.128.96.66.static.eigbox.net 19.04.09, 21:53 tak jest, insurekcja byla w srode (12 III 1794) i nie mogla byc to sroda wielkanocna :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Julka Re: Nowomowa. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.04.09, 23:57 podeślij linka z takim wpisem:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gaga Re: Nowomowa. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.04.09, 15:29 Charyzmatyczny -destynacja -schodzić (o towarze, w sensie sprzedawać się) -na te płyteczki będzie fakturka czy paragonik? -nauczycielka przedszkola (absolutnie nie przedszkolanka) -mieszkanie rozkładowe -nie posiadam takiej wiedzy/informacji (koniecznie w parze z wyrażeniami "na dzień dzisiejszy" oraz "w tym temacie") -kreatywny (absolutnie nie "twórczy") -cena regularna Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gaga Re: Nowomowa. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.04.09, 15:31 I oczywiście mój ulubiony: event :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ccc Re: Nowomowa. IP: 89.167.16.* 12.05.09, 00:10 o, z tą nauczycielką przedszkola się nie zgodzę. to jest pierwsza i prawidłowa nazwa zawodu. pani przedszkolanka to raczej nowomowa :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pozdro Re: Nowomowa. IP: 198.28.69.* 27.04.09, 16:43 Też dorzucę; - krążek - zamiast płyta - zespól wydał nowy krążek...grrr! - apelować - słowo robi kariere w kręgach pseudowyksztalconych polityków, kiedys apelowal jedynie ksiądz z ambony, a teraz patrzcie panstwo, kazdy apelowac moze - w tym temacie - wyjatkowow wkurzajacy i pokraczny zwrot, stosowany j.w. Odpowiedz Link Zgłoś
paskudek1 Re: Nowomowa. 28.04.09, 15:40 "Też dorzucę; > - krążek - zamiast płyta - zespól wydał nowy krążek...grrr!" ten krążek, złoty krążek, ten złocisty jego kształt :)))) no co chcesz, oni też wydając chcą zdobyć złota płytę czyli "złty krążek" hiii Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gościówa portalu Re: Nowomowa. IP: *.wolomin.net 28.04.09, 07:39 Jeszcze jedno powiedzonko: "w taki czy inny sposób". Politycy "w taki czy inny sposób" zajmą się sprawą, sąd "w taki czy inny sposób" ukarze, artyści "w taki czy inny sposób" chcą przekazać odbiorcy. Mam wrażenie, że to powiedzenie wyparło słowo "jakby", w taki czy inny sposób... Odpowiedz Link Zgłoś
anpika1 Re: Nowomowa. 28.04.09, 10:34 Raportować. Ostatnio koleżanka dyrektor zapytała mnie: A do kogo u was raportuje sprzątaczka. O-Qrde co za życie ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sasza Re: Nowomowa. IP: *.ru 28.04.09, 10:45 Pomiędzy ambasadami USA i CCCP zorganizowano wymianę sekretarek. Po dwóch tygodniach amerykańska sekretarka pisze depeszę do swoich: "Moi drodzy, tu jest okropnie. Zero automatyzacji, ciągle robię czaj szefowi, a spódnicę to dostałam taka długą, że ledwo chodzę". W tym samym czasie wędruje depesza do Rosji: "Moi drodzy, tu jest okropnie. Wszędzie te komputery, światełka, guziki, nie mam co robić, nudzę się. A spódnicę to mi dali taką krótką, że mi chyba widać jajca i kałasza". Teraz sprzataczki robia w CBS, AW, ABW, CBA i wynosza pytania egzaminacyjne. Odpowiedz Link Zgłoś
zwykly_kierowca Re: Nowomowa. 28.04.09, 12:33 teraz nie robi się zdjęć, teraz się FOCI. "Cały dzień fociłem i mam dużo ZDJĄTEK" Odpowiedz Link Zgłoś
kirke18 Re: Nowomowa. 28.04.09, 13:59 Mój ulubiony PROJEKT, teraz nie ma prac (artystów np.), nie ma programów itd, wszędzie projekty... A najbardziej wkurza mnie "zapoznać" w sensie osobę, kiedyś można było zapoznać się z trescia artykułu, a teraz "zapoznaje się" Krychę, ops! Andżelikę, Oliwkę, Jeremiasza i Stanleja (o q! jak szafa!), imiona nadawane dzieciom to jawne prześladowanie własnych potomków. Wszystko przebija ORLANDO- znam osobiście. Odpowiedz Link Zgłoś
anpika1 Re: Nowomowa. 28.04.09, 15:08 Z ostatniej wycieczki po Polsce: Zabytkowych budynków się już nie remontuje tylko rewitalizuje. O-Qrde co za życie ! Odpowiedz Link Zgłoś
lifesuckssometimes Re: Nowomowa. 28.04.09, 15:21 ostatnio zauwazylam, ze wszystko jest MEGA albo PRZEZAJEBISTE..już nie wspomnę o kolokwialnej formie tego zwrotu PRZECHU...:)) inne przykłady to juz nawet nie nowomowa ale naleciałości z innych języków, w szkole gnębili nas poloniści, żeby nie uzywac rusycyzmów typu Ja byłam, ja zrobiłam..to mówi się teraz 'moja osoba' ;) poza tym wspomniany 'menagier', staff, back up, target, banking.. czy nasz język polski jest aż tak ograniczony, że musimy uzywać innych języków dla podkreślenia..no właśnie czego? profesjonalizmu wypowiedzi, żeby to było takie bardziej bułkę przez bibułkę...I don't know hehe;)) IMHO :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: architekturka Re: Nowomowa. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.04.09, 22:26 Bo remont a rewitalizacja to nie jest to samo. Remont, to najprościej mówiąc- jeżeli budynek był zniszczony, ale nadal pełnił swoja funkcję, natomiast rewitalizacja, to- budynek był zniszczony, przestał pełnić swoja funkcję, był nieużywany, i został przywrócony do 'życia'. Odpowiedz Link Zgłoś
folkatka Re: Nowomowa. 13.05.09, 13:20 Remont a rewitalizacja to dwie zupełnie różne sprawy. To drugie jest pojęciem znacznie szerszym, i oznacza nadanie budynkowi nowej funkcji, np. zamienianie starej hali fabrycznej na klub albo centrum handlowe to własnie przykład rewitalizacji. Odpowiedz Link Zgłoś
grenzoid Re: Nowomowa. 14.05.09, 13:55 O! A w Sopocie prowadzą właśnie rewitalizację Parku Płn. z tym, że rąbnęli się i na billboardzie jest "rewaloryzacja". :D Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dzidzi Re: Nowomowa. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.04.09, 18:16 Slogan (hasło) promujący (no wicie, reklamujący) Poznań Poznań - miasto know how zaj...biaszczy Odpowiedz Link Zgłoś
othala76 Re: Nowomowa. 29.04.09, 13:48 mój ulubiony to mieć wiedzę na jakiś temat - nie że czegoś się nie wie po prostu tylko się nie ma wiedzy wrrrrrr Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fish&chips Re: Nowomowa. IP: *.nat.umts.dynamic.eranet.pl 18.05.09, 19:22 othala76 napisała: > mój ulubiony to mieć wiedzę na jakiś temat - nie że czegoś się nie > wie po prostu tylko się nie ma wiedzy > wrrrrrr Nie: "nie ma", a "nie posiada"! Wiedzy się "nie posiada" [albo "posiada", ale do tego nikt się nie przyznaje z jakichś przyczyn...]. ;) Odpowiedz Link Zgłoś
hogata123 Re: Nowomowa. 29.04.09, 18:00 Nie ma juz Wielkiej Brytanii, wszyscy nagle w mowie potocznej mowia jukej. Swoja droga - czemu nie WuBe? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jasne Re: Nowomowa. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.05.09, 14:41 Raczej Dżi-Bi :) Odpowiedz Link Zgłoś