Dodaj do ulubionych

Najdłuższy wyraz

IP: *.chello.pl 03.07.09, 12:38
jaki znacie

K O N S T A N T Y N E O P O L I T A Ń C Z Y K I E W I C Z Ó W N A

33 litery
Obserwuj wątek
    • Gość: trusiaa Re: Najdłuższy wyraz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.07.09, 16:58
      Pełna nazwa Bangkoku w języku tajskim (i zapisana w alfabecie łacińskim) brzmi:
      Tetaumatawhakatangihangakoauaotamateaurehaeaturipukapihimaungahoronukupokaiwhenuaakitanarahu

To 92litery :D
      • Gość: ;) Re: Najdłuższy wyraz IP: *.cable.smsnet.pl 03.07.09, 17:02
        กรุงเทพมหานคร อมรรัตนโกสินทร์ มหินทรายุธยามหาดิลก ภพนพรัตน์ ราชธานีบุรีรมย์ อุดมราชนิเวศน์ มหา
        สถาน อมรพิมาน อวตารสถิต สักกะทัตติยะ วิษณุกรรมประสิทธิ์
      • masaztajski kurs masazu tajskiego warszawa kurs masaz tajski 17.08.09, 15:46
        nazwa stolicy tajlandii jest najdluzsza nazwa geograficzna, ale nie sklada sie z
        jednego wyrazu, tylko cos okolo 30.

zaczyna sie sie od "krung tep" co oznacza "miasto aniolow" w jezyku palijskim
        (wymarly jezyk sakralny buddyzmu)
    • Gość: ;) Re: Najdłuższy wyraz IP: *.cable.smsnet.pl 03.07.09, 17:00
      pl.wikipedia.org/wiki/Llanfairpwllgwyngyllgogerychwyrndrobwllllantysiliogogogoch
      • Gość: trusiaa Re: Najdłuższy wyraz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.07.09, 17:02
        Pardon... i się nie zmieściło, kończę: aakitanarahu

(cytowałam za Wikipedią jakby co)
        • Gość: ;) Re: Najdłuższy wyraz IP: *.cable.smsnet.pl 03.07.09, 17:06
          Nawet jakbyś dodała "prrhhhduawwaayurkkguwaq" to też każdy by uwierzył:))
        • Gość: prostownik Re: Najdłuższy wyraz IP: *.zabrze.net.pl 03.07.09, 17:11
          Sprostowanie:

Tetaumatawhakatangihangakoauaotamateaurehaeaturipukapihimaungahoronukupokaiwhenu
          aakitanarahu - wg wikipedii i nie tylko to nazwa jakiegoś wzgórza w Nowej Zelandii, druga najdłuższa na świecie po oficjalnej nazwie Bangkoku w języku Thai.
          • Gość: hottee Re: Najdłuższy wyraz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.07.09, 19:25
            Nieprawda. To jest odpowiedź mojego szefa na moją prośbę o urlop.
            • palcia154 Re: Najdłuższy wyraz 18.08.09, 01:03
              Język niemiecki dopuszcza dowolną ilość wyrazów łączonych w jedno słowo.W programie ZDF był reportaż o załodze helikoptera Federalnej Służby Ochrony Granic "Bundesgrenzschutzhubschrauberstaffel(36 liter).
              A ja ułożyłem coś jeszcze dłuższego: Kwatera główna załogi helikoptera Federalnej Służby Ochrony Granic: "Bundesgrenzschutzhubschrauberstaffelhauptquartier" (49 liter)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka