Gość: lex IP: *.chello.pl 03.07.09, 12:38 jaki znacie K O N S T A N T Y N E O P O L I T A Ń C Z Y K I E W I C Z Ó W N A 33 litery Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: trusiaa Re: Najdłuższy wyraz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.07.09, 16:58 Pełna nazwa Bangkoku w języku tajskim (i zapisana w alfabecie łacińskim) brzmi: Tetaumatawhakatangihangakoauaotamateaurehaeaturipukapihimaungahoronukupokaiwhenuaakitanarahu To 92litery :D Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ;) Re: Najdłuższy wyraz IP: *.cable.smsnet.pl 03.07.09, 17:02 กรุงเทพมหานคร อมรรัตนโกสินทร์ มหินทรายุธยามหาดิลก ภพนพรัตน์ ราชธานีบุรีรมย์ อุดมราชนิเวศน์ มหา สถาน อมรพิมาน อวตารสถิต สักกะทัตติยะ วิษณุกรรมประสิทธิ์ Odpowiedz Link Zgłoś
masaztajski kurs masazu tajskiego warszawa kurs masaz tajski 17.08.09, 15:46 nazwa stolicy tajlandii jest najdluzsza nazwa geograficzna, ale nie sklada sie z jednego wyrazu, tylko cos okolo 30. zaczyna sie sie od "krung tep" co oznacza "miasto aniolow" w jezyku palijskim (wymarly jezyk sakralny buddyzmu) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ;) Re: Najdłuższy wyraz IP: *.cable.smsnet.pl 03.07.09, 17:00 pl.wikipedia.org/wiki/Llanfairpwllgwyngyllgogerychwyrndrobwllllantysiliogogogoch Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: trusiaa Re: Najdłuższy wyraz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.07.09, 17:02 Pardon... i się nie zmieściło, kończę: aakitanarahu (cytowałam za Wikipedią jakby co) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ;) Re: Najdłuższy wyraz IP: *.cable.smsnet.pl 03.07.09, 17:06 Nawet jakbyś dodała "prrhhhduawwaayurkkguwaq" to też każdy by uwierzył:)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: prostownik Re: Najdłuższy wyraz IP: *.zabrze.net.pl 03.07.09, 17:11 Sprostowanie: Tetaumatawhakatangihangakoauaotamateaurehaeaturipukapihimaungahoronukupokaiwhenu aakitanarahu - wg wikipedii i nie tylko to nazwa jakiegoś wzgórza w Nowej Zelandii, druga najdłuższa na świecie po oficjalnej nazwie Bangkoku w języku Thai. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hottee Re: Najdłuższy wyraz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.07.09, 19:25 Nieprawda. To jest odpowiedź mojego szefa na moją prośbę o urlop. Odpowiedz Link Zgłoś
palcia154 Re: Najdłuższy wyraz 18.08.09, 01:03 Język niemiecki dopuszcza dowolną ilość wyrazów łączonych w jedno słowo.W programie ZDF był reportaż o załodze helikoptera Federalnej Służby Ochrony Granic "Bundesgrenzschutzhubschrauberstaffel(36 liter). A ja ułożyłem coś jeszcze dłuższego: Kwatera główna załogi helikoptera Federalnej Służby Ochrony Granic: "Bundesgrenzschutzhubschrauberstaffelhauptquartier" (49 liter) Odpowiedz Link Zgłoś