Gość: Aleksej IP: 81.168.185.* 18.06.04, 20:51 ams1.lo3.wroc.pl/tomek/tournee.php?p=49222 Szkoda ze w Lodzi czegos takiego nie stosuja, napewno bysmy dzieki temu omineli kilkudniowe objazdy i zawieszenia linii. Pozdrawiam, Aleksej Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
michal.ch Re: Fajny wynalazek 18.06.04, 21:10 O, znalazłeś fote nakładki torowej. Kiedyś czegoś takiego szukałem. :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bart Re: Fajny wynalazek IP: *.tpnets.com 18.06.04, 23:13 Trzeba się wypytać tego i owego jak spisuje się na tym tabor wąskotorowy i jak dopasować to do innych odległości między torowiskami (czy to po prostu jednorazówka). No i co, jeśli tory są krzywe. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: luki Re: Fajny wynalazek IP: *.toya.net.pl 19.06.04, 10:36 Wiesz Bart, przed wojną taki patent był w Łodzi szeroko stosowany, więc sądzę, że rozstaw szyn nie ma tu znaczenia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Aleksej Re: Fajny wynalazek IP: 81.168.185.* 19.06.04, 11:11 Ciekawe dlaczego zrezygnowali? Moim zdaniem ZTiS by sobie z tym spokojnie poradzilo (chociaz pewnie takie cos musi byc robione za kazdym razem aby dopasowac ksztalt do danych warunkow). Slyszalem ze w kilku miastach stosuje/stosowalo sie nawet cale tymczasowe torowiska obok remontowanych aby zrobic objazdy. Pozdrawiam, Aleksej Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: M.E. Re: Fajny wynalazek IP: *.piotrkow.cvx.ppp.tpnet.pl 19.06.04, 11:19 W czasie budowy skrzyżowania Żeromskiego-Mickiewicza tramwaje jeździły po prowizorycznym torowisku na wschodnim wiadukcie drogowym. Odpowiedz Link Zgłoś
camelot Re: Fajny wynalazek 19.06.04, 17:53 Wynalazek jest fajny. Jestem rodowitym wrocławianinem i od wielu lat mieszkam w Łodzi ale często bywałem i bywam we Wrocławiu. Otóż ten wynalazek zaskoczył mnie jeszcze wiele lat temu gdy na jednej z wrocławskich ulic prowadzony był jakiś remont nawet chyba nie torowiska. W każdym razie tramwaje musiały poruszać się jednym torem. Zobaczyłem wtedy że tzw zjazdna jeden tor zrobiony jest taką nakładką czyli na jezdni połozone zostały zrowtnice, skrzyżak i kawałek, toru w tramwaj najeżdżał na to i przejeżdżał na drugi tor. Ulice Wrocławia były i są zrobione z kostki dość dobrej jakości i dobrze położonej ( wiadomo przedwojenna niemiecka robota) w przy instalowaniu tych zjazdów nie rozbierano i nie rujnowano ulicy tylko odbywało się to na jezdni. Zresztą we Wrocławiu w wielu miejsca były na stałe zrobione przejazdy z toru na tor tak na wszelki wypadek, tak jak w niektórych miejsca były nawet trzy tory (hala Ludowa) aby tramwaj mógł zaparkować na dłużej bez wstrzymywania ruchu. Ale niestety to były niemieckie pomysły i wykonania. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ja Re: Fajny wynalazek IP: *.lodz.cvx.ppp.tpnet.pl 19.06.04, 19:20 Podczas budowy węzła drogowego na Kaliskim spory kawałek torowiska ułożony był na ulicy Karolewskiej, na asfalcie, następnie tory przy feminie obchodziły obecny wykop szerokim łukiem Odpowiedz Link Zgłoś