Dodaj do ulubionych

jaka żyłka do stihla

23.08.09, 13:55
mam kosiarke stihl fs250 z linką 2,4 mm o ile mnie pamięc nie myli.
kosze nią stary ugor z mocnymi harapeciami i szybko mi zrywa się linka. słyszałem od znajomego o "kanciastych" linkach tz. w gwiazde i kwadrat. a pytanie brzmi, która żyłka lepiej sobie da rade z coprawda jednorocznymi, lecz zdrewniałymi haszczami o średnicy do 2cm, jaka firma i jaki kształt. z góry dziękuje za odpowiedz. pozdrawia
mateusz501
Obserwuj wątek
    • paprazzi Re: jaka żyłka do stihla 23.08.09, 18:39
      wszytko zalezy jakiej max srednicy wejdzie ;)
      pamiętaj kwadratowej 2,4x2,4 wejdzie mniej wiecej tyle co okraglej
      3mm
      w roznych kosach uzywalem 2x2 i 3x3 - czestos zrywania znaczaco sie
      zmniejsza przy 3x3 ;)
      a jeszcze lepiej zylka okragla + wkladka - miałem próbke od
      znajomego, naprawde dawala rade, nie trzeba bylo co 3-5 min
      wysówac :)
      • mateusz501 Re: jaka żyłka do stihla 23.08.09, 19:38
        ja mam na okrągłą żyłke na fi 2,4mm to jaki kwadrat bym musiał kupic? i o co chodzi z tą wkładką bo nie zabardzo się orientuje...
        • paprazzi Re: jaka żyłka do stihla 23.08.09, 20:48
          z malego doswiadczenia: jesli przeznaczone jest do max 2,4mm
          do kwadrat 2,4 x 2,4 powinien wejsc, ale i okragła 3mm tez ;)
          Z wkładka - albo z włóknami szklanymi/weglowmi, albo z linką stalową.

Są też różne patenty:
          - rowerowa linka hamulcowa śr ok 1,5mm + nakładka np: zacynowana
          końcówka, żeby sie nie rozszczepiała, gumowe rórki, albo i rurka
          termokurczliwa.
          Tylko trzeba uważać, nie w kazdej glowicy zylkowej da rade
          zastosowac taki patent - może inaczej, nie w kazdej jest bezpieczny
    • henry58 Re: jaka żyłka do stihla 24.08.09, 18:18
      Witam,czy nie lepiej byłoby założyć tarcze tnącą? Przecież do tego rodzaju
      "trawy" żyłka to morderstwo.Przy zakupie FS 250 jest zestaw do zamontowania
      tarczy tnącej.
      • mateusz501 Re: jaka żyłka do stihla 24.08.09, 18:31
        kose kupiłem tydzień temu i nie dostałem tarczy tnącej w zestawie. apropo żyłki, dzisiaj kupiłem kwadratową 2,4mm a jutro ją wyprubuje:) już zamontowana na głowicy czeka na test:)
        • henry58 Re: jaka żyłka do stihla 25.08.09, 17:22
          tam ,napisałem zestaw do tarczy tnącej.Tarczę należy kupić osobno.
          --
          henry58
          • mateusz501 Re: jaka żyłka do stihla 25.08.09, 20:20
            a to fakt, zestaw dostałem, ale pan w sklepie powiedział że najpierw trzeba się nauczy dobrze kosic zylką a potem probowac z tarczą. narazie wytestuje moją kwadratową żyłke i napisze jak mi poszło, ale to dopiero jutro...
    • mateusz501 Re: jaka żyłka do stihla 26.08.09, 10:45
      moj post idzie troche w nie tą strone co chciałem:p konkretnie chodzi mi czy ktoś ma doswiadczenie w firmach żyłek tnących, żeby np. tanio kupic na allegro a nie przepłacac ponad 2x tyle w sklepie:| np. znalazłem aukcje z żyłką za 38gr/m a w sklepie kupowałem za 81gr/m różnica jest spora jak się kupuje kilkadziesiąt metrow:/ konkretnie chodzi mi o tą aukcje:
      www.allegro.pl/item718326684_zylka_tnaca_50_metrow_expo_2_4_2_7_mm_wybor.html
      co o tym myślicie?
      dzieki za wszystkie odpowiedzi:)
      • paprazzi Re: jaka żyłka do stihla 26.08.09, 17:29
        Ile ty kosisz, ze az tak na to patrzysz?
        Tez tak liczylem, ale jak zobaczylem, ze 15 metrow straczylo mi na
        miesiac to olalem sprawe ;)
        jesli kosisz chaszcze przesiac sie na ostrze.
        Acha sproboj jaka najwieksza srednica zylki u Ciebie wejdzie (nie
        wedlug instrukcji) tylko praktycznie.
        • mateusz501 Re: jaka żyłka do stihla 26.08.09, 17:39
          mnie 10m kwadratowej 2,4/2,4 poszło w ciągu zużycia 1l benzyny:/ chyba kupie jeszcze raz kwadrat ale 2,7/2,7 przez allegro. a kosze tataraki większe odemnie na 10-letnim ugorze, więc nie jest łatwo:p a tarczy się troche boje używac bo podobno trzeba umiec a po drugie jeszcze docieram kosiareczke:/
          • paprazzi Re: jaka żyłka do stihla 26.08.09, 20:51
            z allegro? a oplaca sie? - koszty przesylki?
            pojdz do sklepu kolo siebie i kup za te 10zl 3mm zylke, jest spora
            roznica w porownaniu do 2,4mm
            Jak sie sprawdzi zamow cala szpule na allegro
            Radze i tak zalozyc tarcze, u mnie z tarcza kosa
            chodzi "delikatniej" tzn ma mniejsze drgania.
            Tylko załuz pożadne buty (ja zakładam trepy) tak na wszelki wypaek -
            abys nie nadepnol na jakies sciete drzewko - jedne buty mi sie
            prawie przebily ;)
            Tarczy nie ma co sie bac, nalezy zachowac tylko podstawowe zasady.
            Ogólnie w ciezszy teren wole tarcze, ale ostatnio wlazlem w chaszcze
            takie metrowe - lepiej szla zylka - szybciej sie kosilo.

A wlasnie, gdzie masz tyle do koszenia?
            • mateusz501 Re: jaka żyłka do stihla 26.08.09, 21:55
              oj to długa historia:) ale powiedzmy ze znalazł się pod moją opieką ugor ze 20ar. jest to teren bagnisty(odpada wjazd większym sprzętem) i przy żece, z bardzo dobą glebą, jako że jest mokro i warunki są super to zarośla (trzciny osty itp.) osiągają nadzwyczajne wymiary ok.2m. i średnice od 5 do 20mm (kszaki jednoroczne ale twarde jak byk) no i wpadlem na pomysł że nie może tak to sobie bezczynnie rosnąc nie uprawiane (a rośnie już 10 lat) to wsadziłem na wiosne wierzbe energetyczną, na powierzchni ok 10x10, a że widze, iż radzi sobie dobrze, tylko trzeba troche pracy w to włożyc i wysiłku to teraz zamierzam rozszeżyc uprawe na większy kawałek, ale to zależy ile mi się już uda, bo teren nie jest łatwy. to tak w dużym skrócie.
              a wracając do tematu kupiłem dzisiaj gwiazdke 3mm w praktikerze... zobacze jak sobie poradzi:)
              • paprazzi Re: jaka żyłka do stihla 27.08.09, 10:23
                Mam podobny teren - arosniete wlasnie do ok 2m
                Najlepiej idzie tarcza, 3mm kwadratu poszlo mi ok 10m na jakies 500m2
                • mateusz501 Re: jaka żyłka do stihla 27.08.09, 11:58
                  no właśnie, o to mi też chodzi:| ale wydaje mi się że też to zależy od firmy a konkretnie materiału z jakiego żyłka jest zrobiona. dlatego też zapytałem... ale narazie jednak, jestem uparty, i będe probował żyłki... dzisiaj prubuje gwiazdke 3mm, zobaczymy:)
        • czarny-tomasz56 Re: jaka żyłka do stihla 23.03.11, 16:35
          mam ten sam problem czy mógłby mi ktoś doradzić
          • 5messi Re: jaka żyłka do stihla 14.04.15, 23:51
            Ciężko znaleźć gdzieś jakieś specjalistyczne forum, gdzie ktoś mógłby doradzić w tym temacie. Chciałbym odświeżyć wątek, może znajdzie się jednak ktoś, kto doradzi coś w tej kwestii. Ja akurat mam taką samą kosiarkę, Stihla właśnie, no i nie wiem, jaka żyłka tnąca będzie najlepsza do niej... Słyszałem, że to też zależy od gatunku trawy? Ale nie mam pojęcia ile w tym prawdy.
            • rafaldobrarada Re: jaka żyłka do stihla 10.03.17, 08:40
              Witam, myślę że nie ma co wymyślać kupić żyłkę karbowaną lub skręcaną i będzie cieła. Ewentualnie można się zdecydować na żyłkę z rdzeniem
              domtechniczny24.pl/akcesoria-do-kos-i-podkaszarek.html

Ważna jest dobrze działająca szpula, żeby automat łatwo podawał żyłkę. Jak będzie się zacinał to nawet najdroższa żyłka na nic się nie zda. Pozdrawiam
    • mateusz501 Re: jaka żyłka do stihla 27.08.09, 22:55
      no i test żyłki 3mm w gwiazde, nie pamiętam jakiej firmy ale jakiejś z praktikera, zakończył się niepowodzeniem żyłka zrywała się dwa razy szybciej niż stihlowski kwadrat 2,4x2,4:/ eh... będe testował dalej...
    • mateusz501 Re: jaka żyłka do stihla 31.08.09, 22:27
      jednak poddaje się, kupuje tarcze. Najlepiej w moich testach wypadła oryginalna stihlowska żyłka kwadratowa 2,4mm, ponieważ na jednym litrze paliwa zużyłem jej 10m, dużo gorzej wypadła podróbka z praktikera mimo że to była gwiazdka 3mm której 15m zużyłem na 0,5l paliwa. jutro kupuje tarcze, i żadne chaszcze nie będą miały szans. pozdrawiam wszystkich forumowiczów i dziękuje za odpowiedzi w tym temacie. pozdrawiam
      mateusz501

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka