dosia55 16.05.08, 10:49 Kosiarka stara jak świat ale kosi i to ważne. Od jakiegoś czasu zaczęła gubić skoszoną trawę tzn. w koszu owszem trawa się zbiera ale część pozostaje na ziemi. Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
rotman69 Re: Gubi trawę 16.05.08, 13:03 to sprawdź nóż może jest już wytarty a dokładnie chodzi o skrzydełka Odpowiedz Link
dosia55 Re: Gubi trawę 19.05.08, 09:23 Dzięki. Tez pomyślałem że może to być sprawa noża. A tak przy okazji ile w tym prawdy że stary dużo razy ostrzony nóż szybciej się tępi (im dalej tym stal mniej twarda)? Odpowiedz Link
bossmaan Re: Gubi trawę 20.05.08, 08:11 > (im dalej tym stal mniej twarda)? mi sie wydaje, ze te noze wogole sa robione z miekkiej stali, celowo zreszta, czesto w cos uderzaja, jakby byly z twardej, to by niewiele z nich zostawalo po spotkaniu np z kamieniem moze to bardziej byc spowodowane tym, ze ostrzone w domu beda przewaznie gorzej naostrzone niz fabrycznie, czy w jakims punkcie uslugowym Odpowiedz Link
dorotka.k1 Re: Gubi trawę 21.05.08, 09:22 A tak z ciekawości - jak często (zależy oczywiście kto ile kosi) ostrzycie nóż. Mam wrażenie że mój tępi się bardzo szybko :( Piotr Odpowiedz Link
joanb333 Re: Gubi trawę 21.05.08, 11:16 Po każdym??? Ja mam trawnik przygotowany do koszenia, zero kamieni, zero kretówek i do koszenia 25 arów i ostrzenie na jesień przy przeglądzie po sezonie i czasami w trakcie jeden raz. Odpowiedz Link
rotman69 Re: Gubi trawę 21.05.08, 11:59 ale ziareneka ziemi i piasku na nim są i nóż je podnosi a właśnie one go tępią koszenie trawy tępym nożem to usychające końcówki Odpowiedz Link
dosia55 Re: Gubi trawę 21.05.08, 15:09 Wiedziałem że się tępi bo trawa wygląda jak poszarpana, ale po każdym koszeniu to bym chyba z torbami poszedł :( Odpowiedz Link
mifff Re: Gubi trawę 23.05.08, 10:19 > to chłopa zagoń do szlifierki Chyba Cię szczyściło. Autor: rotman69☺ 21.05.08, 09:41 Dodaj do ulubionych Odpowiedz cytując Odpowiedz po każdym koszeniu Szlifierka rozhartowuje. Dlatego "po każdym koszeniu" Pilnik sobie poradzi bez problemu :) Odpowiedz Link
henry58 Re: Gubi trawę 23.05.08, 17:48 Witam, czytam powyższy tekst " pilnik sobie poradzi" i tutaj będę się spierał, kiedy pilnik sobie poradzi? po kilku koszeniach? Prowadzę serwis od kilkunastu lat i gdy miałbym ostrzyć pilnikiem - to życzę powodzenia.Należy pamiętać o wyważeniu noża a pilnikiem będzie to trwało wieczność. Odpowiedz Link
mifff Re: Gubi trawę 23.05.08, 19:03 Co innego jeden, co innego kilkanaście/dziesiąt dziennie. A pilnik sobie radzi, podobnie jak ja :) > lat i gdy miałbym ostrzyć pilnikiem Dlatego nie daję do serwisu. Odpowiedz Link
joanb333 Re: Gubi trawę 24.05.08, 22:07 Poostrzyć to każdy potrafi, tylko potem trzeba wyważyć. Odpowiedz Link
mifff Re: Gubi trawę 25.05.08, 22:26 > Poostrzyć to każdy potrafi Wyważyć też. Problem: skąd zdobyć wyważarkę. Odpowiedz Link
joanb333 Re: Gubi trawę 26.05.08, 12:50 Oto właśnie mi chodziło. Choć wiem, że np. ostrzałki do ostrzenia łańcuchów już sobie niektórzy klienci pokupili: Made in China na kilka razy. Może i wyważarki za niedługo będą w polskich garażach. Odpowiedz Link
mifff Re: Gubi trawę 25.05.08, 22:47 Nie bądź złośliwy. Nie spotkałem warsztatu posiadającą szlifierkę z cieczą chłodzącą. A warsztaty postępują w myśl zasady: Im szybciej się stępi, tym więcej zarobię. Swój nóż ostrzę kilka razy w sezonie. Koszenie 6,5 a, co 4 dni Wyważarkę mam. I trochę wolnego czasu. Ostrzenie i wyważanie trwa krócej, niż dojazd do serwisu, nie wliczając powrotu. Odpowiedz Link
rotman69 Re: Gubi trawę 26.05.08, 09:10 bez przesady nie wszystkie serwisy tak działają jak piszesz Odpowiedz Link
dosia55 Re: Gubi trawę 26.05.08, 09:20 Widzę że temat się rozwinął :) Skoro już doszliśmy do kosztów pomóżcie kompletnemu nowicjuszowi: ile kosztuje najtańszy nowy nóż i ile kosztuje ostrzenie z wyważaniem w profesjonalnym zakładzie? Piotr Odpowiedz Link
rotman69 Re: Gubi trawę 26.05.08, 09:41 z tym jest różnie to wszystko zależy od polityki cenowej serwisu Odpowiedz Link
joanb333 Re: Gubi trawę 26.05.08, 12:52 W pewnym zakładzie kosztuje ostrzenie z wyważeniem 10 zł. Nowy nóż zależy do jakiej kosiarki i czy oryginał czy zamiennik. Zamienniki od 35 złotych kosztują. Oryginał np. MTD czy Stigi nawet 70 złotych może kosztować. Odpowiedz Link
mifff Re: Gubi trawę 26.05.08, 22:40 > Skoro już doszliśmy do kosztów pomóżcie kompletnemu nowicjuszowi: ile kosztuje > najtańszy nowy nóż Stosuj firmowy. Nóż jest jedną z ważniejszych części w kosiarce. > ...i ile kosztuje ostrzenie z wyważaniem w profesjonalnym zakła > dzie? 10 - 18 zł + koszty dojazdu (tam i nazad) + czas Pilnik 4 zł Wyważarka u ślusarza ok. stówy Odpowiedz Link
joanb333 Re: Gubi trawę 27.05.08, 08:10 Jeśli kupujesz kosiarkę w sklepie z serwisem i jest to serwis i sklep dbający o swojego klienta to nóż masz ostrzony na "poczekaniu" więc tam i nazad nie musisz doliczać kosztów, tylko jeden raz. Przynajmniej tak jest u nas. Odpowiedz Link