hen.wlo 29.07.06, 18:15 Czy na koniku moga jezdzic 2,5 letnie dzieci bez szkody dla zdrowia /np ukladu kostnego miednicy/ ? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
k0rka Re: jazda konna 30.07.06, 23:55 z tego co mi wiadomo, to tylko krociutko.. do 12 roku zycioa intensywna jazda konna niszczy kregoslup (jestem tego przykladem). ale warto dziecko do konikow przyzwyczajac od poczatku:) pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
figa05 Re: jazda konna 31.07.06, 12:23 Witam! Jeżdże konno i słyszałam, że dzieci moga uczyć się jeździć od 9 roku życia, zależy to oczywiście również od ich indywidualnego rozwoju. Wcześniejsze rozpoczynanie nauki (intensywnej)może spowodować problemy z układem kostnym. Natomiast przejażdżki na kucyku nie są moim zdaniem szkodliwe, często widzę 2 - 3 letnie maluchy którym sprawia to ogromna frajdę. Pozdrawiam. Figa:) Odpowiedz Link Zgłoś
emimik Re: jazda konna 31.07.06, 12:53 Co to znaczy " intensywna nauka"? Jeżeli moja córka w ciągu ok.trzech tygodni spędziła 10 godzin na koniu to można mówić o intensywnej nauce? Odpowiedz Link Zgłoś
dobrotka06 Re: jazda konna 31.07.06, 16:04 Wszystko zależy co robiła na tym koniu. Zasadniczo "Intensywna" nie tyczy się spokojnych spacerków w ręku. Choć faktycznie 10 godzin w ciągu trzech tygodni to dużo. A jeśli chodzi o bardzo malych ludzi to polecałabym zaczekać z nauką jazdy do czasu kiedy dziecko będzie pewnie i poprawnie siedziało na krześle. Utrzymanie równowagi na koniu jest dużym wysiłkiem dla organizmu. Jeśli nie jest nauczony prawidłowych postaw w prostych sytuacjach to tylko wprowadza się zamieszanie i można zaszkodzić. Dobre jest powiedzenie "spieszmy się powoli". A tutaj nie należy się spieszyć. Myślę, że spacerki w ręku, czasem jakieś urozmaicenia w postaci na przykład polegiwania na końskim grzbiecie na początek powinny wystarczyć w zupełności. Odpowiedz Link Zgłoś
bercik71 Re: jazda konna 03.08.06, 01:51 Wszystkie moje dzieci siedziały pierwszy raz na koniu mając niespełna rok. Ale TYLKO siedziały i głaskały. Jako dwulatki już nieźle siedziały na siodle i były oprowadzane stępa - i tak przez wiele lat. Dużo czasu spędzały przy koniach ucząc się ich reakcji i właściwego oporządzania - czyszczenia, czesania, ubierania, końskich odzywek. Uczyć się jeździć konno samodzielnie najstarsza córka zaczęła dopiero mając ok. 8 lat. Teraz ma 11, nieźle już jeździ i wyrywa się do nauki skoków. Waham się, czy to nie za wcześnie? Odpowiedz Link Zgłoś
dobrotka06 Re: jazda konna 04.08.06, 09:33 Myślę, że nie. Naukę skoków też można rozciągnąć w czasie. Poza tym ograniczyć do drobnych przeszkód.... Spokojnie, wszystko zależy od niej i od koni, którymi dysponuje. Odpowiedz Link Zgłoś
osmanthus Re: jazda konna 06.08.06, 12:19 Moja corka zaczela dosiadac konia regularnie w wieku 4 i 1/2 lat. Teraz ma lat 10. Zalaczone zdjecia zostaly zrobione wczoraj rano. img99.imageshack.us/img99/7607/skok1ti6.jpg img91.imageshack.us/img91/5796/skok2ss7.jpg img47.imageshack.us/img47/7353/duoja7.jpg Jezeli chodzi o szkodliwy wplyw jazdy konnej na kosciec i kregoslup dzieci to mysle, ze prawie kazdy rodzaj sportu uprawiany zbyt intensywnie moze prowdzic przykrych konsekwencji zdrowotnych. Odpowiedz Link Zgłoś