Dodaj do ulubionych

weksle i czeki - UJ - Exam

IP: *.is.net.pl / 217.144.192.* 28.01.05, 18:44
ludziska napiszcie cos o egzaminie z weksli :) test czy opisowka? z czego sie
uczyc? trudne pytania ? jakie ustwy ...co wiecie ... pomagajmy sobie :P tez
odpisze kiedys komus jak bede wiedzial....
Obserwuj wątek
    • Gość: AF Re: weksle i czeki - UJ - Exam IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.01.05, 00:28
      Mama nadzieje w zwiazku z jutrzeszym egzaminem ze ksiazka + ustawa wystarczy
      chyba wyklady tez sie przydaja a osobiscie polecam cwiczenia wg mnie sa bardzo
      przydatne a egzamin jest podobno opisówka 3 pytyania w tym jeden kazus i jedno z
      czekow
      • Gość: Vere Re: weksle i czeki - UJ - Exam IP: *.tarnow.sdi.tpnet.pl 29.01.05, 09:57
        Ucze sie z Rozanskiego, na razie tyle, ale egzamin jest 8 wiec troche czasu pzoostalo do nadrobienia zaleglosci.

AF daj znac jak Ci poszlo i oczywiscie co bylo:)

Pozdrawiam
        • Gość: Onom Re: weksle i czeki - UJ - Exam IP: *.is.net.pl / 217.144.192.* 29.01.05, 11:04
          Ja tez podchodze 8. ucze sie tez z rozanskiego,cwiczenia niby beda od
          kolezanki, hm oby to wystarczylo...ja tez prosze o wiadomosci co bylo na
          examie !
          • Gość: Pierre Re: weksle i czeki - UJ - Exam IP: *.net.autocom.pl 29.01.05, 17:31
            Ja zdawałem w zeszłym roku. Generalnie Różański starcza, ale są czasem pytania,
            na które można odpowiedzieć tylko jeżeli chodziło się na wykład (np.
            postępowanie nakazowe - chyba, ze ktoś już ma KPC za sobą, wykładnia weksla).
            Zatem dobre notatki są nieodzowne. Nie zawsze jest pytanie z czeków (na moim
            terminie nie było), ale lepiej nie liczyć, że nie będzie (tak więc Kosteckiego
            też wypadałoby przeczytać). Pytania nie są trudne. Takie typowo opisowe na
            omówienie jakiejś instytucji albo zagadnienia, żadne problemowe. Kazus też
            typowy: mamy opis weksla i pytanie kto jak odpowiada. Wyniki obrazuje zwykle
            krzywa Gaussa, zatem też nie najgorzej.
            Życzę powodzenia
            • Gość: AF Re: weksle i czeki - UJ - Exam IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.01.05, 18:28
              Jednak tym razem byly czeki teoretycznie jedno pytanie ale skladające sie z
              trzech punktów a dokladnie czy czeki podlegaja oplacie skarbowej? czy czek moze
              byc na okaziciela? oraz czy trasat moze indosowac czek? drugie pytanie bylo o
              rzekomego pelnomocnika oraz kazus ktory byl taki sobie wg. mnie nawet trudny.
              Natomiast dodatkowo utrudnieniem moze byc to kazus lacznie z tekstem weksal jest
              dyktowany, wiec trzeba go dobrze zapisac. Choc nie mam bladego pojecia dlaczego
              nie moga dac skserowanych pytań!!??
              • Gość: Onom Re: weksle i czeki - UJ - Exam IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.01.05, 23:07
                No to zabieram sie do nauki :( Dzieki wszystkim :D
                • Gość: gogo Re: weksle i czeki - UJ - Exam IP: *.pl / *.kompex.pl 08.02.05, 19:03
                  Hej kto był na wekslach 8 lutego na egzaminie.Możecie napisac pytania jakie
                  były odnosnie czeków???I no jaka opisowka z weksli?Bo 29 stycznia były az 2
                  kazusy z wekski :(((
                  • Gość: Tema Re: weksle i czeki - UJ - Exam IP: *.is.net.pl / 217.144.192.* 10.02.05, 09:11
                    1. kazus , z podpisem porezcyciela, weksel trasowany
                    2. czy posiadacz wekslu wlasnego moge zadac zaplaty od wystawcy wekslu po roku
                    i 3 dniach od wystawienia ?
                    3. po jakim czasie przedstawia sie czek do zaplaty ? co w razie przekroczenia
                    tego terminu. ?

Btw ...ciekawe czy zdalam :/
                    ogolnie wolalabym 2 kazusiki z weksli, bo czekow sie nie naunialam
                    Pozdro
                    • Gość: fafi Re: weksle i czeki - UJ - Exam IP: *.pl / *.kompex.pl 10.02.05, 19:15
                      Witam.Rozumiem ze to drugie pytanie z weksli to teoretyczne???.Wogole bezsensu
                      daje w tym roku te pytania.Ja niezdałem 29 :((( miałem tylko dobrze kazus z
                      pierwszego pytania.Drugi kazus wogóle zmasciłem a czeków tak jak i ty nie
                      umiałem.Ogolnie prof mi mowił ze trzeba miec na te 3 pytania 2 dobrze napisane
                      tak wmiare pożadnie to stawia dst.Ide 28 znowu pa pa
                      • Gość: Tema Re: weksle i czeki - UJ - Exam IP: *.is.net.pl / 217.144.192.* 11.02.05, 21:19
                        Kurcze...mi sie wydaje ze kazus mam dobrze, no i pytanie o czekach
                        tez ...napisalam ze przedawnia sie z uplywem 3 lat i ze moze zadac zaplaty...
                        (to dobrze?) A o czekach napisalam tylko ze 10 dni, ale jakby nie patrzec pol
                        pytania dobrze :) heh no nie wiem, czekam na wyniki,ale cos czuje ze profesorek
                        latwo 3 nie da :( Pozdro
                        • Gość: fafi Re: weksle i czeki - UJ - Exam IP: *.pl / *.kompex.pl 12.02.05, 15:50
                          Hej ja tez napisałem na swoim terminie jak było pytanie czy czek mozna wystawic
                          na okaziciela?napisałem ze mozna i tez mi sie wydawało ze to dobrze a on
                          powiedział ze trzeba to uzasadnic dlaczego mozna wystawic na
                          okaziciela ,dlaczego to nie wiedziałem bo czekow nie umiałem,ciezko mi
                          powiedziec ocenia kazda prace indywidualnie,ale bedzie dobrze:)))
                          • Gość: Tema Re: weksle i czeki - UJ - Exam IP: *.is.net.pl / 217.144.192.* 13.02.05, 11:03
                            brrr ..coz, nic mi nie pozostaje jak czekac na wyniki, ...moze zobaczymy sie
                            28 ? :) Pozdro

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka