IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.01.06, 21:27
Witam!
Chciałabym prosić o pomoc.
Jestem aktuanie w 2 klasie gimnazjum i planuję dalszą naukę w Krakowie
(aktualnie uczę się w okolicach Częstochowy). Ponieważ jestem dosyć dobrą
uczennicą poszukuję szkoły o wysokim poziomie z profilem ścisłym (matematyka,
fizyka, chemia), profilem dziennikarskim lub szkoły z możliwością wyboru
przedmiotów na własny profil. Do tego szukam także dobrego internatu.

Z góry dziękuję
Obserwuj wątek
    • Gość: a Re: Licea. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.01.06, 11:36
      zasada jest na ogol taka, im wyzszy nr liceum, tym gorsze.. na pewno nie masz co
      szukac od X LO wzwyz.
      czyli tak naprawde, warto IMO uderzyc do: I, II, IV, V, VIII
      nie wiem jak z VI, VII, IX.. III ma tragicznych matematykow :|
      • Gość: bardzo Re: Licea. IP: 194.242.52.* 25.01.06, 12:59
        A dlaczego to od X wzwyż? a nie tylko I do V są świetne?? Normalnie ręce
        opadają, gdy się czyta takie rady. Skąd u Ciebie taka wiedza na temat
        wszystkich liceów w Krakowie i ich poziomu?
      • Gość: Ona Re: Licea. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.01.06, 17:43
        Przeglądałam stronę V LO i znalazłam tam profil mat-fiz prowadzony przez
        pracowników UJ. Czy różni się on poziomem od standardowego?
        • Gość: ? Re: Licea. IP: 62.233.163.* 26.01.06, 17:59
          nie wiem ale wydaje mi sie że X jest lepsza od IX to taka dygresja do od I-X
          a po drugie no to do tych szkół z małymi numerami idą ci którzy chca mieć
          uznanie że chodzą do takiej a takiej i.. czy ja własnie wiem czasem jest tak ze
          ludzie z tych szkół poprostu biora korki i dlatego mają taki wynik matur a nie
          inny:/cóz zawsze lepiej iśc do tego lepszego zawsze w końcu człowiek chce być
          dobrze postrzegany a czy to dobrze? cóż samam nie umiem sobie odp na to pytanie:P
          • Gość: a.. ponownie! Re: Licea. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.03.06, 01:30
            raz, napisalem "NA OGOL". dwa, moze sie zbytnio rozpedzilem, w tych szkolach
            matma jest *najlepsza*, to nie wyklucza tego, ze w tych 'wyzej' jest
            automatycznie zla, moze byc >>tylko<< dobra.. :)
            pewne jest ze najlepsze matmy sa w V i IV.
            reszty nie bylem az tak pewien, przyznam. ale mimo to, napisze skad te a nie
            inne LO podalem:
            II - matematyczny fakultet uniwersytecki uj w ofercie - chyba mowi samo za siebie
            VIII - wysokie wyniki z matury (jako jedna z nielicznych szkol maja na stronie o.O)
            I - wlasciwie najmniej pewny typ z mojej strony, sugerowalem sie wylacznie
            renoma i tym kto ze znajomych sie dostal na studia.

ps.1 znam b. malo pilnie uczacych sie osob z renomowanych liceow ktore chodza na
            korki
            ps.2 jak juz wczesniej zauwazono, nawet w kiepskim liceum mozliwe jest wspaniale
            opanowanie materialu, to mimo wszystko w wiekszej mierze zalezy od nas anizeli
            od nauczycieli.. nie ma jednak co ukrywac z drugiej strony, im lepsze liceum, a
            w tym przypadku, poziom majcy, tym latwiej bedzie mozna to osiagnac :)
        • Gość: xyz Re: Licea. IP: *.eu.org / *.eu.org 30.01.06, 17:37
          Profil UJ różni się od zwykłego. Fizyka w wymiarze 4 godz./tydzień prowadzona
          jest przez pracownika UJ. Od razu: pochodne, rachunek wektorowy - czyli poziom
          duuużo wyższy niż w "zwykłej" klasie. Informatyka też UJ, matematyka ostatnio
          nie, ale i nauczyciele VLO cisną. Dostać się nie jest łatwo. Klasy mat.-inf.,
          mat. - fiz. są właściwie wypełniane laureatami konkursów przedmiotowych.
        • Gość: * Re: Licea. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.03.06, 10:40
          matemtayka w V LO wygląda mniej więcej tak, ze jak jestes olipijczykiem to Ci wytłumaczą. Jeśli nie jesteś pozostawiona sama sobie, bo nauczyciele traktują cię jak na studiach, gdzie niekogo nieobchodzi, czy rozumiesz czy nie po prostu musisz umieć.
      • Gość: Ona Re: Licea. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.04.06, 10:53
        Jeśli chodzi o liceum z wyborem przedmiotów na własny profil słyszałam, że jest
        takie w Krakowie, tylko że prywatne. Czy to prawda?
    • Gość: wos Re: Licea. IP: *.fema.pl / *.cyf-kr.edu.pl 28.01.06, 16:03
      W końcu kwietnia organzowane są w liceach krakowskich dni otwarte { zwykle
      piątek lub sobota}. Będziesz mogła wtedy zweryfikować wszyskie informacje ze
      stron internetowych liceow w bezpośrednich rozmowach z uczniami,
      nauczycielami,dyrektorami.Jeśli chodzi o przedmioty ścisłe polecam V lo. Radzę
      zostań laureatem konkursu przedmiotowego bo inaczej będziesz miała problemy w
      dostaniu się do wymarzonej klasy.Powodzenia!
      • Gość: Ona Re: Licea. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.01.06, 16:28
        Mam jeszcze pytanie dot. Konkursu Wiedzy Ekonomicznej w Pinczowie. Wiem, że
        będąc laureatem z olimpiady można dostać się do liceum poza kolejką. Czy to
        samo dotyczy ww. konkursu?
        • Gość: wos Re: Licea. IP: *.fema.pl / *.cyf-kr.edu.pl 29.01.06, 13:21
          Nie. Wejdź na www.kuratorium.krakow.pl dowiesz się wszyskiego o konkursach. W
          województwie śląskim powinno być podobnie.
    • e_vera Re: Licea. 05.02.06, 12:40
      Ja uczę się w V - co prawda profil wos-historia-geografia ale wiem, że na
      przykład w tym roku do klas matematycznych dostawali się podwójni laureaci
      wzwyż... także jedna olimpiada może nie wystarczyć :P Ja bym tam nie chciała
      chodzić do takiej klasy, widuję ich czasami na przerwach grających w szachy lub
      kłócących się przy tablicy o jakieś zadanie... :P No ale jeżeli to lubisz, to
      piątka chyba specjalizuje się w przedmiotach ścisłych. Profil dziennikarski
      jest np. w VIII - zdaje się, że fajna szkoła, zresztą miałam tam iść na profil
      ekonomiczno-prawny.
    • Gość: student Re: Licea. IP: *.ghnet.pl 05.02.06, 14:41
      ja napisze ci tak ....

to co ludzie pisza ze licea od X wzwyz sa slabe to jest glupota nieprawda itp
      ja chodzilem np do 26 lo, dostalem sie na kierunek studiow na ktory bylo bardzo
      duzo chetnych i calkiem niezle sobie radze a jesli chodzi o poziom matematyki
      to szczerze mowiac nie wiem na pewno odradzalbym 7 lo i 1 lo.

chyba dosc dobrym wyborem bylaby 5 lub 10
      • Gość: studentka Re: Licea. IP: *.taunet.biz / *.internetdsl.tpnet.pl 06.02.06, 16:50
        zgadzam sie co do tego, ze pierwsza dziesiatka nie zawsze oznacza najlepsze
        szkoly, ale ja chodzilam do VII LO i napisalam mature z matmy b. dobrze,
        dostalam sie na studia, takze zwiazane z matma i oblegane, wiec nie wiem czy w
        VII jest tak niski poziom jesli chodzi o matematyke.. ale to tez zalezy od
        nauczyciela:) a powiem Ci tez, ze z I LO zawsze wychodzi najwiecej przyszlych
        lekarzy, bo tam dosyc dobrze ucza chemii i biologii, wiec nie mow, ze w 7 i 1
        gorzej ucza matmy, bo to nieprawda, zreszta kazdy, jesli sie bedzie uczyl
        (sporo-przed matura), to napisze dobrze mature bez wzgledu na numerek szkoly
        • e_ee Re: Licea. 06.02.06, 23:11
          w I LO mozna trafic na naprawde dobrych matematykow wiec nie mowcie jak ne wiecie... chodzilam do I LO i teraz studiuje matematyke na UJ wiec chyba mnie cos jednak nauczyli :)
          nie da sie jednoznacznie okreslic ktora szkola w jakim kierunku wyksztalci... zalezy na jakich nauczycieli sie trafi i ile ma sie samozaparcia... bo sam numerek szkoly nic ci nie da... trzeba tez chciec :)
          • Gość: * Re: Licea. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.03.06, 10:46
            Otóż to LO to przede wszytskim liceum ogólnokształcące. Aczkolwiek tak jak wspomniano, jesli ktoś powazniej mysli o medycynie to I LO nie ma sobie rownych. Jeśli chodzi o klasę dziennikarską wiem, ze koleżanka chodzi do II LO i jets bardzo zadowolona
    • Gość: czworka Re: Licea. IP: *.chello.pl 06.02.06, 19:35
      Jesli zalezy Ci na mat-fizie, a nie jestes az takim geniuszem, zeby sie dostac do V polecam IV LO - jako calosc zeszlo na psy, ale mat-fizy ma swietne - to za sprawa naszych kochanych matematykow i fizykow, ktorzy trzymaja ten profil w swoich rekach :) Zreszta zdedydowana wiekszosc scislowcow w tej szkole naparwde wie co tam robi i nie ma obawy, ze zle trafisz. Absolwenci bez problemow dostaja sie na AGH (za moich czasow z matury laczonej), zreszta znam sporo absolwentow - takie mozgi, ze szok ;)

Pozdrawia absolwentka nie-mat-fizu :)
    • Gość: grr Re: Licea. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.02.06, 13:14
      w II LO, jeśli trafisz na dobrego nauczyciela, porządnie nauczą cię matematyki.
      ale właśnie największym problemem w każdej szkole jest to, na jakiego się
      trafi...
      a o ile się orientuje, żeby dostać się do piątki, do klasy mat-fiz, nie
      wystarczy być "dosyć dobrą uczennicą".
    • Gość: matt Re: Licea. IP: *.serv / *.internetdsl.tpnet.pl 12.02.06, 13:55
      sam chodzę do V i sprawa z profilami matfiz sie przedstawia następująco:
      klasy "e" maja dodatkowy przedmiot algorytmika (z która wiekszosc ma problem),
      jeśli chcesz przetrwac w tej klasie to naprawdę musisz dobrze umieć matme,
      klasy "i" maja fizyke uj-towa, jesli sobie nie bedziesz radzic na fizyce ujtowej
      to mozesz po I semstrze przejsc na normalna bez zmiany klasy, ale tutaj trzeba
      byc pasjonatem fizyki :)
      klasy "G" i "D" to tzw. zwylkłe matfizy, poziom w nich jest tez wysoki i
      osobiście bym Ci polecał te klasy, bo uczysz sie matmy i fizy do matury a nie
      na poziomie uniwersyteckim, zreszta do tych klas chodza najfajniejsi ludzie :)
      jakbys miała jeszcze jakies pytania dotyczce V to słuze pomoca (aha i to
      nieprawda ze gramy w szachy na przerwach m:P)
      • Gość: Ona Re: Licea. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.02.06, 18:44
        Mam jeszcze jedno pytanie. Otóż, czy w tej szkole nauczyciele są rygorystycznie
        nastawieni do piercingu etc? Jeśli tak, miałabym mały problem...
        • Gość: Matt Re: Licea. IP: *.serv / *.internetdsl.tpnet.pl 12.02.06, 23:22
          prawdę mówiąc to nie wiem, ale nie wydaje mi się zeby mieli cos przeciwko
          • Gość: Zero Cool Re: Licea. IP: *.net / *.internetdsl.tpnet.pl 12.02.06, 23:39
            Jestem uczniem III gimnazjum. Marzę o tym, żeby dostać się do V LO w Krakowie.
            Nie jestem laureatem olimpiady, dlatego o klasie mat-inf nie mam co myśleć. Ale
            jeśli chodzi o inne klasy (szczególnie tą WOS-historia-geografia), to czy mam
            jakieś szanse dostać się jako nie-laureat olimpiady ???
            • Gość: Zero Cool Re: Licea. IP: *.net / *.internetdsl.tpnet.pl 12.02.06, 23:40
              Hej Matt - masz GG, bo chciałbym "zrobić z tobą wywiad" :) na temat V-LO ???
              • Gość: ./././ Re: Licea. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.02.06, 12:20
                co do piercingu to nie ma problemu...no chyba ze jakis nieslychanie drastyczny
                ze sie na ucznia patrzec nie da :P
                pozdr
                human
            • Gość: Matt Re: Licea. IP: *.serv / *.internetdsl.tpnet.pl 13.02.06, 17:48
              Nawet bez olimpiady mozna sie dostac do matfizu w V LO tyle ze do g lub d, bo z
              "e" moze byc problem, a jesli chodzi o "i" to jest to prawie niemozliwe. Do klas
              WOSgeohist to nie ma problemu, własciwie to wiekszosc osob w tych klasach to
              nielaureaci. Moj nr gg 6234433.
              • Gość: bum Re: Licea. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.02.06, 21:43
                hej!
                jestem w klasie A VLO, w której próg punktowy był podobny jak w klasach B i C.
                Mam ośmiu laureatów w klasie, paru finalistów i reszta to ludzie bez konkursów,
                tylko z dobrymi ocenami i egzaminem. Nie ma się o co martwić, jak się nie
                wybiera do "i":P Trzeba sie martwić tylko o to, że jest dużo nudnej nauki
                historii....ale to już kwestia wyboru:) (JJ)
                Pytałaś o internat. Jest bardzo fajny na ul.Focha 39. Właśnie teraz tam
                mieszkam i widziałam pare internatów innych i ten jest zdecydowanie najlepszy:
                a)przytulny, stosunkowo niewiele osób(nie kojarzy się ze szpitalem, zakonem
                albo więzieniem, ściany nie są wymalowane olejną i nie ma 7 pięter tylko
                jedno:))
                b)czesne za miesiąc to teraz 73 zł., a za dzień jedzenia płaci się 9.50 (więc
                naprawdę nie jest drogo)
                c)jest blisko centrum(wychodzę do szkoły za 15 ósma)
                d)nie mamy żadnych karnych dyżurów na stołówce ani obowiązkowej modlitwy tak
                jak w bursie sióstr Felicjanek, która jest na ul.Smoleńsk, zaraz przy Plantach
                (świetne sytuowanie!!!, ale czy warto ryzykować...)
                e)można sie uczyć w tzw."uczelniach", więc nie jesteś skazana na towarzystwo
                rozgadanych koleżanek z pokoju(jakkolwiek fajne by nie były:))
                Także jeśli Kraków, to bursa na Focha!
                Pozdrawiam!
                (aha, no i jeśli Kraków to VLO!!!)
                • Gość: bum Re: Licea. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.02.06, 21:45
                  AAA...jeszcze co do Focha to nie ma godzin obowiązkowego snu, gaszenia świateł,
                  budzenia itd.
                  Dziewczyny z 1.klasy mogą wracać do 20, a dziewczyny z 2. i 3. do 21:)
                  • Gość: uhu Re: Licea. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.02.06, 11:27
                    Popieram - Focha. Mieszkam tam od trzech lat i naprawde niewiele mozna
                    zarzucic... Tylko nad Piatka bym sie zastanowila - jezeli chcesz brac udzial w
                    olimpiadach to ok, warunki i przygotowanie swietne. Ale pod wzgledem
                    przygototwania do matury Piatka nie stoi najlepiej, jak sie ostatnio okazalo.
                    • Gość: Ona Re: Licea. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.02.06, 15:11
                      Witam ponownie :)
                      Słyszałam, że V ma zrezygnować z profilu "i"- czy to prawda?
                      Poza tym, jakich języków obcych można się uczyć w tej szkole?
                      • Gość: hah Re: Licea. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.02.06, 10:28
                        rezygnacja z profilu "i" byłaby dość dziwna jesli zwrócić uwagę na
                        zainteresowanie, jakim się cieszy. Jednak w tej klasie realizowany materiał
                        zdecydowanie wykracza ponad poziom rozszerzony nauczania matematyki i
                        fizyki...nie jest po prostu na poziomie liceum...
                        języki w V LO: angielski, niemiecki, francuski, włoski, hiszpański, rosyjski.
                        Jednego języka uczysz się w "małym"wymiarze-2h, a drugiego w "dużym"-4h. Nie ma
                        jednak grup z małym włoskim i nie ma grup z dużym rosyjskim...i na tych
                        językach oraz na hiszpańskim nie ma zróżnicowanie poziomów-wszyscy zaczynają
                        naukę od podstaw. Niestety, 2h języka w tygodniu to zbyt mało na to, żeby mieć
                        z nim dobry kontakt...dlatego warto się zapisać na dodatkową naukę...ja tak mam
                        z angielskim, który mam w małym wymiarze...ale z niemieckim jest świetnie:D ide
                        do przodu!
                        pozdrawiam:)
                        • Gość: Zero Cool Re: Licea. IP: *.net / *.internetdsl.tpnet.pl 05.03.06, 21:28
                          A wie może ktoś kiedy organizowany jest dzień otwarty w V LO i jak to wogóle
                          wygląda ???
                • Gość: absolwentka Re: Licea. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.03.06, 22:26
                  ehh, historia z JJ w V jest slynna, ale teraz- po pierwszej sesji na prawie-
                  nauke do sprawdzianow, z niesmiertelnych kartek JJ wspominam z rozrzewnieniem:)
                  Wrocilabym chetnie do tamtych czasow...
                  a co do ludzi z mat-fizow- trzymam sie z nimi do dzis, mimo ze konczyl;am
                  humana, swietni, nie skrzywieni matematycznie, imprezujemy, wyjezdzamy na narty
                  i w ogole... korzystamy z zycia;)
                • Gość: niunia Re: Licea. IP: 80.51.255.* 18.04.06, 08:36
                  hej, nie wieceie może czy w bursie na Focha np. można zostawac na weekend,albo przyjezdzac sobie juz w niedziele??bo miałabym troche daleko,zeby wstawac w poniedziałek i zdązyc do kraka na 8;/
    • desire21 Re: Licea. 05.03.06, 22:00
      ja Ci proponuje V LUB X lo maja tam swietny profil matematyczno-fizyczny poziom
      jest naprawde wysoki !! swietnie Cie przygotuja do matury ;)
      pozdrawiam
      • Gość: Ona Re: Licea. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.03.06, 18:24
        Dzięki za wszystkie informacje :)
        Dodatkowo jeszcze jedno pytanie (właściwie 2 :)) : czy w jakimś LO w Krakowie
        uczą japońskiego lub chińskiego?
        I czy jest LO nastawione na lingwistykę (jednak z bardziej rozszerzonym
        zakresem języków obcych)?
        • Gość: fiołek Re: Licea. IP: 62.233.163.* 26.03.06, 18:51
          Ona - spawdź sobie oferte VI LO.
          • Gość: Miii Re: Licea. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.04.06, 09:12
            słuchajcie, czy jak ktoś jest zdeklarowanym humanistą to ma czego szukać w V??
            Szczerze to jest to moja szkola marzeń, ale zaczynam sie zastanawiać bo
            naprawde zalezy mi na przedmiotach humanistycznych (jestem laureatką z historii
            i języka polskiego). Z przedmiotów ścisłych radze sobie dobrze, ale szczerze
            nie jestem nimi bardziej zainteresowana. Chciałabym studiowac prawo, może
            dziennikarstwo.Ciekawa wydała mi sie oferta 1. LO (łacina, greka), chociaż
            słyszalam, że 1 reprezentuje ostatnio kiepski poziom. Liczę na Wasze opinie.
            • agatam26 Re: Licea. 03.04.06, 09:48
              Mój znajomy chodził do I L.O na profil klasyczny. Potem chodził na prawo i
              skończył (jeden z lepszych studentów). Od 2 lat jest na bezrobociu (czasem
              dorywczo pracuje nie w zawodzie) - bo nie zna żadnego języka obcego ani nie
              umie obsługiwać komputera. Wiem, że koleś powinien przyłożyć się i dopracować
              szczegóły we własnym zakresie - ale wydaje mi się że już w L.O powinien był się
              nauczyć tych dwóch rzeczy (komputer + język obcy jakikolwiek!) na poziomie
              średnim - na tyle zeby się orientować i nie przekreślać przez to szans na
              znalezienie pracy. Są klasy humanistyczne też w innych liceach np. VIII L.O, V
              L.O, II L.O, ewentualnie X L.O, gdzie poziom jest wysoki i można się czegoś
              nauczyć. Nad wyborem klasycznego profilu - warto się poważnie zastanowić czy ma
              to sens. Na pewno będziesz się dużo łaciny uczyć, być może greki które sie
              potem do niczego nie przydają. Ten mój znajomy - prawnik na początku pisał
              sobie nawet w CV że się tego uczył, ale pracodawcy tylko się śmiali wiec
              zrezygnował. Generalnie - facet żałuje że włożył ogrom pracy - a niczego
              przydatnego się nie nauczył.

• Gość: Miii Re: Licea. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.04.06, 14:22
                Wiesz w zasadzie potwierdziłaś moje obawy, ze strace mase czasu na wkuwanie
                czegoś zupełnie niepotrzebnego, ale z drugiej strony myslałam ze na prawie
                znajomość łaciny dużo ułatwia bo każdy prawnik coś tam z łaciny wiedzieć
                powinien. Widac sie pomyliłam ;)
                Co do V...wiem, że są tam dwa profile humanistyczne, ale obawiam się, że skoro
                szoła jest nasatwiona bardziej na przedmioty ścisłe, to po pierwsze będzie
                niższy poziom humanistycznych, a po drugie bedą nas "męczyć" scisłymi...mam
                nadzieje, że się myle. Może jakiś humanista z V sie wypowie??? Z góry
                dziękuje ;)
                • Gość: humanista Re: Licea. IP: *.eu.org / *.eu.org 03.04.06, 22:50
                  W V LO jest świetna historia u prof. Jaworskiego - 100% przyjętych na studia.
                  Może być on wychowawcą jednej z I klas. Trzeba się mnóstwo uczyć. Język polski -
                  w zależności na kogo trafisz, ale paru polonistów jest super.
                  To nieprawda, że V LO jest nastawione na ścisłowców!
                  Popatrz na listę sukcesów w olimpiadach i różnych konkursach.
                  • Gość: Mii Re: Licea. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.04.06, 07:59
                    Dzieki..kolejny stereotyp o V padł ;)Ja w zasadzie jestem zdecydowana ale mam
                    ciągle mnóstwo pytań. Mam nadzieję, że podczas dnia otwartego wszystkiego się
                    dowiem ;)
                    pozdrawiam wiosennie
                    • Gość: vlo_vlo_vlo_:-) Re: Licea. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.04.06, 16:30
                      Co do V...
                      to myślę, że argument osiągnięć w konkursach nie jest taki miarodajny. Trzeba po
                      prostu szerzej powiedzieć o tym, jak w humanie w V LO jest:)
                      V LO szkołą ewidentnie kształcącą ścisłowców nie jest już od dawna. Większość
                      nauczycieli uczących w tej szkole ma swój poziom i wiedzą, że nie ma sensu
                      humanom wciskać matematyki wyższej. Poza tym jakoś to jest tak urządzone, że
                      humany mają swoich nauczycieli, mat-fizy swoioch i raczej nie zdarza się tak, że
                      matematyk z klasi I lub E uczy w humanach. Chyba sądzą, żę taki pedagogiczny i
                      naukowy talent nie może się marnować w nierozumiejących i ściśle ograniczonych
                      humanach:) Ja mam świetny zestaw nauczycieli: bez niezapowiedzianego pytania i
                      kartkówek (fizyka i chemia na 100%, na matmie pyta z ostatniej lekcji i każe
                      zrobić jedno zadanie...z biologią gorzej, bo facet w ogóle jest
                      "postępowy"-młody, ma 26 lat i chce nas "uczyć życia":P), dobrze tłumaczą i
                      wymagają tylko na naszym poziomie, nie uważają, że ich przedmiot jest
                      najważniejszy, są bardzo wyrozumiali, wymagają tylko tego, co omawiamy na lekcjach.
                      Co do przedmiotów humanistycznych-jak ktoś wspomniał "jest paru dobrych
                      polonistów", ale klasy A (bo do tej chodzę, więc tylko na temat tego profilu się
                      wypowiadam) dostają naprawdę dobrego. Ten, z którym ja mam lekcje wychodzi z
                      założenia, że jesteśmy już jakoś oczytani i mamy wiedzę i zainteresowania
                      humanistyczne i mamy z nim dość trudne lekcje: zahacza o mnóstwo kontekstów
                      literackich i filozoficznych. Jeśli np. przerabiamy jakiś tekst, to daje nam
                      inne utwory do niego nawiązujące-nie tylko literackie, ale też artystyczne.
                      Liczy na naszą pracę własną, chce nas po prostu rozwinąć, i, jak powiedział sam
                      na początku roku:"chce wykształcić elitę intelektualną tego kraju". I
                      rzeczywiście idzie w tym kierunku:chodzimy do teatru, kieruje nas na periodyki
                      literackie, teatralne i artystyczne...to jest porządny polski dla humanów-bez
                      wkuwania regułek i dyktowania notatek:D
                      Historia...z Jaworskim kucie na każdy sprawdzian z jego "kartek"-podręcznik jest
                      właściwie niepotrzebny, gdybym chciała się z niego uczyć to ze sprawdzianów
                      dostawałabym góra 2:/ Pyta tż czasami, ale nie regularnie, jest dość pod tym
                      względem nieprzewidywalny...Pod tym, bo jeśli chodzi o preprowadzanie lekcji, to
                      każda wygląda mniej więcej tak samo: kartki ma na foliach, które daje na
                      grafoskop i rzuca to na ekran. I mówi, mówi...aj. To jest zapaleniec-sprawdza
                      sprawdziany w jeden dzień, ustala miejsca-najlepsza dziesiątka w klasie na danej
                      pracy, progi procentowe znamy od początku roku, piątkę można dostać od 84%, więć
                      nieźle, a -5 od 82%:) Nie podoba mi się jego system wystawiania ocen
                      semestralnych i końcoworocznych...z dwoma czórkami ze sprawdzianów(poza tym same
                      piątki) na rok jest ciężko mieć 5 na koniec:/ Wystawia ocenę ważoną-średnia ocen
                      ze sprawdzianów i prac semestralnych(takie z całej epoki, przekrojowe, małe
                      matury rozszerzone:P)to 80% oceny (baaaaardzo dużo), kartkówki i odpowiedzi-15%,
                      inne 5%. Mamy dużą wiedzę, wymaga sporo, dlatego do matury, tak mi sie wydaje,
                      bede przygotowana bardzo dobrze. Kucie, kucie, ale się opłaca...A...ma bzika na
                      punkcie olimpiad:P
                      No....kończę, bo sie chyba za bardzo rozpisałam...Polecam humany w VLO!
                      Zapraszam na dni otwarte:-)
                      • Gość: MIi Re: Licea. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.04.06, 08:16
                        Bardzo bardzo dziekuje Ci za Twoją odpowiedź ;) Teraz jestem już w zasadzie w
                        100% pewna, że ide do V ;) Gdybyś podała mi numer gg, albo maila mogłabym zadać
                        Ci jeszcze kilka pytań pomocniczych (wiem, że jestem dociekliwa, ale to jest
                        dla mnie naprawde wazny wybór, gdyż wiąze się z przeprowadzką)
                        Dziekuje i pozdrawiam
                        K>
                      • Gość: kizia Re: Licea. IP: *.chello.pl 06.04.06, 18:07
                        Ile min trzeba mieć ptk, żeby dostać się do humana w V?? niekoniecznie za 1 rekrutacja;p
                      • Gość: lea Re: Licea. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.04.06, 18:24
                        i tu pojawia sie problem z liceami tego typu ,przygotowującymi do nowej
                        matury,cóz z tego,że jesteś oczarowana literaturą ,sztuką , a matematyk nic nie
                        wymaga? od matematyki nie uciekniesz ,mowi Ci to humanistka i inżynier ( w
                        jednym) .Co sie stanie gdy wyrośniesz ze swoich fascynacji ,przyjdzie czas na
                        wybór studiów i okaże sie ,że chcialabyć studiować coś zwiazanego np.z chemia
                        czy z matem,a ty niewiele umiesz bo od was ( humanistów) tego nie wymagano ,hmm?
                        • Gość: Mii Re: Licea. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.04.06, 15:26
                          Masz racje od matematyki nie uciekniesz, dlatego ja nie uważam, że w LO nie
                          powinno się w ogóle matmy uczyć. Dzieki tym lekcjom uczymy sie logicznie myśleć
                          i funkcjonować w codziennym życiu. Przeciętnemu śmiertelnikowi nie są natomiast
                          potrzebne widomości dotyczące wyżeszj matematyki, czy fizyki jądorwej.
                          Licealiści, nawet jeżeli nie wiedzą dokładnie, co chcieli by robić w życiu, to
                          maja już świadomość czym sie interesują, z czego sa dobrzy. Szczerze mówiąc
                          nie wierze, że ktoś kto skonczył humanistyczna klase w LO, nagle poczuje się
                          powołany do zostania matematykiem czy fizykiem.
                          pozdrawiam
                          K>
                          • Gość: lea Re: Licea. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.04.06, 12:57
                            Gość portalu: Mii napisał(a):

> Masz racje od matematyki nie uciekniesz, dlatego ja nie uważam, że w LO nie
                            > powinno się w ogóle matmy uczyć. Dzieki tym lekcjom uczymy sie logicznie
                            myśleć
                            >
                            > i funkcjonować w codziennym życiu. Przeciętnemu śmiertelnikowi nie są
                            natomiast
                            >
                            > potrzebne widomości dotyczące wyżeszj matematyki, czy fizyki jądorwej.
                            > Licealiści, nawet jeżeli nie wiedzą dokładnie, co chcieli by robić w życiu,
                            to
                            > maja już świadomość czym sie interesują, z czego sa dobrzy. Szczerze mówiąc
                            > nie wierze, że ktoś kto skonczył humanistyczna klase w LO, nagle poczuje się
                            > powołany do zostania matematykiem czy fizykiem.
                            > pozdrawiam
                            > K>

No oczywicie,że sie nie poczuje nagle matematykiem czy fizykiem ale na wielu
                            bardzo ciekawych kierunkach( nie do końca ścislych) jak
                            np.geografia,architektura krajobrazu ,nawet socjologia ta matematyka jednak sie
                            pojawia.Znam sporo osób ,które studiujac kier.human.zdecydowały sie też na
                            drugi np.ekonomiczny ,dzieki temu,że miały w miare wysoko poiom matematyki
                            przez 4 lata LO,były w stanie zdać egzamin wstępny i poradzić sobie
                            przynajmniej w tej początkowej fazie na studiach.
        • Gość: japan Re: Licea. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.04.06, 09:26
          emb-japan.pl/kultura/infocenkursy.htm
          tu jak widac widnieje II LO - kursy japon.pl
          niestety, z tego co czytam, malo intensywne.. idz do jakiegos srodmiejskiego LO
          (np. I, II, V, VIII), bedziesz miala blisko do Mangghi :D
        • Gość: japan Re: Licea. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.04.06, 09:26
          zapomnialem - VI tez jest blisko jakby co ;-)
    • Gość: Ona Re: Licea. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.04.06, 13:14
      To jeszcze raz ja :)
      Czy istnieje coś takiego jak liceum, w którym możesz wybrać przedmioty na
      swój "własny" profil?
      • Gość: vlo_vlo_vlo:-) Re: Licea. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.04.06, 21:29
        próg w tym roku do klasy A to 172 pkt., do klasy B 170 pkt.
        Co do uczenia się matmy i innych ścisłych...nie mówię, że w o g ó l e nie
        musimy sie uczyć tych przedmiotów, że są kompletnie olane. nie. po prostu
        nauczyciele nas rozumieją i wymagają na poziomie podstawowym. Myślę, żę jeśli
        ktos idzie do dobrej szkoły na humanistyczny profil, to mu sie już nie odmieni
        i w 3 klasie nie zdecyduje się zdawać na medycynę. Jesteśmy już w takim wieku,
        że nasze zainteresowania są raczej ukształtowane... a jeśli nawet nie
        zainteresowania, to mniej więcej wiemy, czego w jakich dziedzinach możemy się
        po sobie spodziewać.
        • Gość: niunia Re: Licea. IP: 80.51.255.* 18.04.06, 08:38
          czy w bursach można zostawać na weekend, albo przyjezdzac juz w niedziele?? chodzimi o tą na Focha.
          • Gość: Ona Re: Licea. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.04.06, 12:09
            No i kolejne pytanie: jak przedstawia się mniej więcej liczba dziewczyn i
            chłopców na profilach ścisłych w V? :)
            • Gość: vlo_vlo_vlo Re: Licea. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.04.06, 12:52
              W bursie na Focha można zostawać prawie na wszystkie weekendy, poza tymi
              przedświątecznymi, kiedy szkoły mają dłuższe przerwy. I na ferie też zostawać
              nie można. Co do profilów ścisłych w vlo...jest mniej więcej tyle samo
              chłopaków co dziewczyn, może w "e" i "i" więcej chłopaków...
              • Gość: Ona Re: Licea. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.04.06, 15:46
                Zastanawiam się jeszcze nad jednym:
                Często w innych szkołach jest tak, że np. na profilu humanistycznym w 3 klasie
                nie ma fizyki i chemii... Czy coś takiego jest tu, ale na profilach ścisłych
                (np. brak geografii)?
                • Gość: ehmmm Re: Licea. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.04.06, 21:17
                  A jak jest w klasach o profilach humanistycznych w V LO?? Dominują dziewczyny
                  czy rozkłada się to właściwie równo?? ;)
                  • Gość: vlo_vlo_vlo Re: Licea. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.04.06, 19:29
                    Tak samo jak na innych profilach w trzeciej klasie zostają Ci tylko kierunkowe
                    oraz jakieś tam lighty typu wf, pp, wok, wos...no i polski nie odchodzi. Ale
                    inne, które nie są w Twoim profilu odpadają. JAk bedziesz na mat-fiz-inf to
                    żegnasz sie z biologią, chemią, geografią, historią...uff, jak to cieszy:D
                    Co do płci w humanach..w A jest w tym roku (w 1. klasie) 6 chłopaków i 25
                    dziewczyn(najmniejsza klasa w szkole, bo najbardziej taka niekonkretna i
                    "nieprzyszłościowa", odeszło od początku roku 5 osób). W B i C jest o wiele
                    lepiej i tam jest mniej więcej po równo chłopaków i dziewczyn. Tam idą ci,
                    którzy chcą studiować prawo, dziennikarstwo, politologię itp-bardziej tacy
                    "społeczniacy". W A są chętni na psychologię, historię, filologie, różne
                    związane ze sztuką(ASP, Amuz,PWST)z resztą na prawo też sie pare osób
                    wybiera;wos jest od 2. klasy, więc jakoś sobie poradzą), a historii mamy 4 w
                    tygodniu:D-najwięcej w szkole-dla pasjonatów:)Hyhy...i tak więkoszość przy
                    wyborze w gimnazjum sie orientuje o tyle, że wiedzą, czy chcą trafić do humana
                    czy do ścisłej.I potem nas oświeca w liceum...wierzmy, że profil klasy nie
                    ogranicza:D
                    Pozdrawiam:-)
                    • Gość: Miii Re: Licea. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.04.06, 21:41
                      wiem, że w piątek jest dzien otwarty i tam będe mogła się wszystkiego
                      dowiedzieć..ale (no właśnie zawsze jest jakieś ale) jak już jestes tak miła, to
                      zapytam jeszcze o jedno. Mianowicie zaintrygowało mnie to, co powiedziałaś o
                      klasie A (nieprzyszłościowa i mało konretna). Ja planuje prawo, ewentualnie
                      dziennikarstwo na studiach i troche mnie to zdziwiło, bo wybierałam sie do A
                      (głownie ze względu na rozszerzony polski, na czym mi zalezy). Jednak WOS
                      dopiero od drugiej klasy..hmmm nieciekawie. Powiedz jak wygląda język polski w
                      klasach b i c?? Bardzo różni sie poziomem i ilością godzin od profilu a??
                      (upsss zaczynam sie wahać)
                      Dzieki za wyrozumiałość ;)Będziesz może na dniach otwartych??
                      K>
                      • Gość: Ona Re: Licea. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.04.06, 14:44
                        Bez chemii, biologii, geografii? :(:(:(

Jednak, kiedy odejdą te przedmioty w 3 klasie, czy jest możliwość napisania
                        matury z nich (zakres podstawowy)?
                        • Gość: :) Re: Licea. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.04.06, 15:39
                          oczywiście :) sama wybierasz przedmioty jakie sobie tylko nie wymyslisz...ale
                          wtedy musisz sie przygotowaywac glownie sama...lub z pomoca korepetytora...:/
                        • Gość: :) Re: Licea. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.04.06, 15:41
                          a i zapraszam na jutro na dni otwarte V LO
                          :D:D:D

kolezanka vlo_vlo_vlo widac ze z pierwszej klasy (troszke niedoswiadczona) -
                          wszelkie sprostowania jutro beda dokonywane przez madrych ludzi u nas :P
                          pozdrawiam :)
                          • Gość: vlo_vlo_vlo Re: Licea. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.04.06, 19:21
                            Ja nie mówię, że nie przyszłościowa...(a może mówię?a tam...jakby tak było to
                            bym chyba nie poszła do tej klasy, nie?:P). WOS jest od drugiej klasy i jest w
                            2. 1 godzina i w 3. jedna godzina. Poziom polskiego zależy rzecz jasna od
                            nauczyciela. I w tym roku np ten sam nauczyciel ma klasę A i C i obie klasy
                            "przerabiają" ten sam materiał. Co do matury...to jasne, że sobie można zdać np
                            biologię po humanie..ale jak już to napisała osoba z V (która stwierdza, że
                            jestem niedoświadczona[phi...jesli już to "niedoinformowana":P], no ładnie,
                            ładnie zapamiętam sobie tę niesolidarność:D) musisz sie przygotowywać
                            samodzielnie. Z tego co wiem to i na prawo i na dziennikarstwo przydaje sie
                            wos..wiec może lepiej wybrać B/C?
                            Hyh..napisz jak tam wrażenia po dniu otwartym:D

• Gość: Miiii Re: Licea. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.04.06, 18:46
                              eh...dzień otwarty...dużo zamieszania..dużo ludzi i dużo smiechu. Bardzo
                              symaptyczni, otwarci ludzie, zarówno z profilu A, jak i E ;P wiesz w zasadzie
                              przekonali mnie, że profil B, C to jest taki "human lewy" i chyba mimo wszytsko
                              zdecyduje się na A. Jezyk polski jest najważniejszy..( a jak??) aa WoS...jakos
                              sobie może poradzę ;)
                              Zastanawia mnie tylko jedno...olipijczycy, sukcesy itd..a co z maturą?? Czy V
                              przygotowuje ludzi do matury tak, aby zdali ją naprawdę dobrze i mieli szanse
                              na indeks na UJ ?? Dysponuje ktoś z Was danymi dotyczącymi wyników
                              zeszłorocznej nowej matury??
                              pozdrawiam wiosennie
                              K>
                              • Gość: :) Re: Licea. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.04.06, 17:08
                                tak - w V LO wszyscy zdali :)
                                nie wiem jak bylo w innych liceach
                                czy przygotowuje...? to jest pytanie i szczerze odpowiadajac, to nie ma szkoly,
                                ktora by przygotowala, bo pracowac musisz sam/a. do nauki nikt Cie nie zmusi
                                chocby nie wiem co. a jezeli dostajesz sie do V LO to roche oleju w glowie
                                musisz miec a to troche tak naprawde do zdania wystarczy.
                                trzeba zdac DOBRZE mature zeby sie dostac na DOBRE studia i szkola na pewno w
                                tym pomaga, ale 75% to Twoja praca...niestety...tak jest wszedzie
                                • Gość: bio Re: Licea. IP: *.compower.pl 24.04.06, 19:34
                                  Ja chce isc do VLO na bio-chema zeby pozniej miec szanse na medycyne. Pomijam
                                  to czy sie dostane czy nie ale powiedzcie mi czy dobrze przygotowuje pod kontem
                                  medycznym? A co na temat medyczny w 1LO?
                                • Gość: Miii Re: Licea. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.04.06, 21:02
                                  Doskonale zdaję sobie sprawę, że do matury trzeba przygotować się głównie
                                  samemu. Jednak liceum ma za zadanie w jakiś sposób nas ukierunkować- w
                                  praktyce: nauczyciele powinni tą potrzebą wiedzę wyłozyć na zajęciach i to
                                  dobrze wyłożyc. Spotkałam się z opinią (mam nadzieje, ze jest zupełnie
                                  bezpodstawna), że w V LO tylko laureaci budzą zainteresowanie nauczycieli, a
                                  cała reszta "przeciętnych" uczniów..no cóż musi sobie "jakoś" radzić..
                                  Mam jeszcze takie może dziwne pytanie, ale czy nauczyciele (szczególnie uczący
                                  na profilu A) są ludźmi "przystępnymi" tzn. czy można z nimi porozmawiać,
                                  pożartować..coś wspólnie zorganizować itd?? Może to nie jest najważniejsze,
                                  ale ważne, żeby panowała dobra atmosfera.
                                  dziekuje za cierpliwosć...(ah ta moja wrodzona dociekliwosć)
                                  pozdrawiam ;)
                                  K>
                                • Gość: ehmmm Re: Licea. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.04.06, 21:02
                                • Gość: ehmm Re: Licea. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.04.06, 21:03
                                  własnie nauczyciele...są to ludzie raczej starsi, czy w średnim wieku?? tak
                                  np. słynny prof. JJ??
                                  • Gość: :) Re: Licea. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.04.06, 09:02
                                    nauczyciele...:)...ojej...:)...sa naprawde ludzmi, z ktorymi mozesz pogadac,
                                    pozartowac i traktuja Cie jak czlowieka. Fakt, iz moze sprawdziany sa dla
                                    mozgow lub innych robotow (-> JJ :P), ale np. jesli juz koniecznie klasa nie
                                    chce pisac w danym terminie, to jego zmiana nie stanowi makabrycznego problemu
                                    (trzeba byc milym, troche pojeczec i jest OK)
                                    wypowiadajac sie za klasy A, to nauczyciele w wiekszosci sa swietnymi ludzmi,
                                    zreszta podobnie pozostali
                                    a JJ nie jest staruszkiem!!! pierwszej mlodosci moze nie jest :P ale jest
                                    raczej w srednim wieku. Nie ma siwej brody, wasow i czupryny :P - zapewniam Was
                                  • Gość: :) Re: Licea. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.04.06, 09:12
                                    a i jeszcze co do laureatow - absolutnie nie-laureaci nie sa pomijani,
                                    dyskryminowani, nielubiani!!! Oczywiscie, ze jezeli startujesz w olimpiadzie
                                    historycznej czy polonistycznej, czy jakiejkolwiek innej, to masz wiekszy
                                    kontakt z nauczycielem danego przedmiotu i nic w tym dziwnego. Trzeba cos soba
                                    zaprezentowac, udzielac sie, nie pozostawac anonimowym - wtedy stajesz sie
                                    rozpoznawalna/y. Ale jesli jestes niesmiala/y, to nikt nie bedzie Cie
                                    ignorowac, a byc moze nabierzesz odwagi.
                                    Jakie piekne slowa...:)...mysle, ze prawdziwe i jesli ktos (uczen/absolwent V
                                    LO) nie zauwazyl tego do tej pory, to byc moze za kilka lat wspomni swoje
                                    liceum i dojdzie do wniosku, ze uczy ono zycia.
                                    Zreszta kazda szkola uczy zycia, bo po to tez jest, kazda tez uczy troche
                                    kombinowania, ale tego tez uczy nas codziennosc, ale po V LO wychodzisz na
                                    LUDZI.
                                    • Gość: Mii Re: Licea. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.04.06, 14:04
                                      Dziekuje Ci bardzo za cierpliwość. Miło, że mówisz dokładnie to, co chciałabym
                                      wsłyszeć (czy raczej piszesz to, co chciałabym przeczytać ;D );) Oczywiście jak
                                      nasuną mi się jeszcze jakieś pytania to zupełnie nie będe się krępować i dalej
                                      bede Cie zamęczać ;P
                                      pozdrawiam
                                      K>
                                      • orishas Re: Licea. 25.04.06, 14:16
                                        alez prosze bardzo :) jakby co to orishas@gazeta.pl :)
    • Gość: Ona Re: Licea. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.04.06, 11:05
      Jeszcze kolejne pytanie (jejku, mam cały rok a już was dręczę :D):
      W profilach f i h (chemia UJ) jest zwiększona ilość godzin fizyki. Czy oznacza
      to, że będzie ona nauczana jeszcze w klasie maturalnej? (chcę się upewnić, nie
      zamierzam iść na profil bez mojej kochanej fizyki ^^)
      Poza tym, często na bio-chem uczy się łaciny. Co prawda ktoś pisał już w tym
      temacie języki z VLO i łaciński nie znajduje się w tym spisie, czy są możliwe
      dodatkowe zajęcia z tego języka, czy raczej szukać poza liceum?
      • Gość: :) Re: Licea. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.04.06, 16:12
        jest lacina w biol-chemach
        fizyka w trzeciej klasie tez :)
        • Gość: wit Re: Licea. IP: 195.205.141.* 05.05.06, 22:31
          Czy jest szansa dostać się do klasy "e"(matematyka, informatyka, algorytmika)nie
          bedąc laureatem ?? Jestem za to 3-krotnym finalistą..... marne pocieszenie :P
          • Gość: abcd Re: Licea. IP: *.compower.pl 06.05.06, 09:05
            ja bys byl(a) nawet 10 krotnym to i tak nie wiele zmieni bo i tak tylko 10 pkt.
            No chyba tylko tyle ze lepiej popatrza na ciebie przy rekrutacji przy rownej
            ilosci punktow
            • Gość: wit Re: Licea. IP: *.glinik.pl 06.05.06, 18:33
              Czy mając ok. 186-188 pkt moge myśleć o klasie "e" w V LO ??
              • Gość: Ona Re: Licea. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.07.06, 16:57
                Po raz kolejny witam! :)

Jak wiadomo w różnych szkołach organizowane są różne koła zainteresowań. Jak
                wygląda to w V LO (tzn. chodzi mi o przedmioty)?

No i kolejne ważne pytanie: czy są tu zajęcia z muzyki i plastyki? (planowe
                albo dodatkowe)
                • Gość: ja Re: Licea. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.07.06, 18:25
                  www.vlokrakow.fora.pl/ Może zapytaj na tym forum...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka