Dodaj do ulubionych

problem z tematem maturalnym

13.10.13, 19:58
Witam mam problem ponieważ wybrałem temat maturalny lecz nie wiem co do końca w nim przedstawić, jak go zinterpretować, i jakie wybrać lekturki. Zależy mi na tym temacie ponieważ on mnie najbardziej ciekawi i interesuje.
TEMAT PRACY: Różne sposoby mówienia o II woinie światowei. Omów zagadnienie wykorzystuiac różne teksty literackie.
chce wykonać również prezentacje multimedialną lecz nie wiem czy jest to do końca dobry pomysł, jeśli ktoś ma jakieś propozycje i wskazówki to bardzo bym prosił o pomoc. Postaram się wszystko przemyśleć. Pozdrawiam i z góry dziękuje
Obserwuj wątek
    • Gość: matustne Re: problem z tematem maturalnym IP: 78.8.111.* 17.10.13, 15:53
      Różne sposoby mówienia o II wojnie światowej - skoro różne sposoby to musisz przedstawić te różne sposoby. Przedstaw utwory sprzed II wojny światowej - takie, które mówią o nadciągającej wojnie, przedstaw te powstałe w jej trakcie - takie, które mówią o holokauście, takie, które mówią o śmierci powstańców, takie, które mówią o śmierci zwykłych ludzi, takie, które pokazują "złego" Niemca i takie, które nie wybielają ani Polaków ani Niemców (Remarque "Na zachodzie bez zmian") a na końcu przedstaw takie, które mówią o wojnie po wojnie, z większego już dystansu czasu.
      Temat brzmi: " omów zagadnienie wykorzystując teksty literackie" - co więc chcesz przedstawić w tej prezentacji multimedialnej? Zdjęcia literackich tekstów?? Gdyby temat pracy zahaczał o malarstwo, film, muzykę wtedy mógłbyś wykorzystać prezentacje.
      • quen1973 Re: problem z tematem maturalnym 18.10.13, 20:08
        ok podoba mi sie ta koncepcja, zapytam w poniedziałek nauczycielki jakie lekturki bierzemy z tych okresów i co by było najbardziej odpowiednie, chyba że masz jakieś pomysły?? "Na zachodzie bez zmian" to film oglądałem, o ten Ci chodzi?? dosc ciekawy. Co do prezentacji to właśnie nie byłem pewny, no ale przecież utwory literackie tego typu powstaja na faktach/prawdziwych zdarzeniach, coś musiało być przyczyną takiego opisu. Więc jakieś zdj holokaustu, smierć powstańców, kilka zdj działań wojennych itp. dla urozmaicenia i podkreslenia argumentów, myslałem że bedzie całkiem ok.
        • Gość: matustne Re: problem z tematem maturalnym IP: 78.8.111.* 19.10.13, 11:50
          Twój TEMAT PRACY: Różne sposoby mówienia o II wojnie światowej. Omów zagadnienie wykorzystując różne TEKSTY LITERACKIE. - dlatego nie chodzi mi o film, tylko o powieść E.M. Remarque'a "Na zachodzie bez zmian". Owszem, na podstawie powieści nakręcony został film, ale Ty nie możesz umieścić go w swojej pracy ponieważ masz omawiać tylko teksty literackie - jak mówi temat. Co do prezentacji - tak, owszem, ale czy to będzie na temat? Twój temat brzmi: "różne sposoby mówienia" a nie "obrazy.." czy też "rzeczywistość II wojny św."
          • Gość: matustne Re: problem z tematem maturalnym IP: 78.8.111.* 19.10.13, 12:10
            Co do utworów, które możesz zamieścić ( wymieniam także te spoza kanonu lektur):

1. utwory sprzed II wojny światowej - takie, które mówią o nadciągającej wojnie:
            - Tuwim – Do prostego człowieka

2. utwory, które mówią o obozach i holokauście:
            - Kosiński – Malowany ptak
            - Herling-Grudziński – Inny świat
            - Borowski – Pożegnanie z Marią (zbiór opowiadań)
            - Szmaglewska – Dymy nad Birkenau
            - Anna Frank – Dzienniki Anny Frank

3. utwory, które mówią o śmierci powstańców:
            - Bratny – Kolumbowie rocznik XX
            - Wańkowicz – Ziele na kraterze
            - Białoszewski – Pmiętnik z powstania warszawskiego
            - Krall - Zdążyć przed Panem Bogiem
            - Miłosz – Campo di Fiori
            - Baczyński – wiersze

4. utwory, które mówią o śmierci zwykłych ludzi,oraz takie, które nie wybielają ani Polaków ani Niemców:
            - Nałkowska - Medaliony
            - Remarque – Na zachodzie bez zmian
            - Jones – Cienka, czerwona linia (powieść)

5. Wojna oczami Niemca:
            - Moczarski – Rozmowy z katem
            • quen1973 Re: problem z tematem maturalnym 19.10.13, 18:15
              ok wielkie dzięki, coś z tego wybiorę, wiem że najlepiej było by wziąść wszystkie zpoza kanonu lektur ale nie wiem czy będe je w stanie przeczytać i opracować. Jeśli nie to zapytam nauczycielki od polskiego co bierzemy na lekcjach i czy możemy na to zwrócić szczegulną uwage.
          • quen1973 Re: problem z tematem maturalnym 19.10.13, 18:05
            oj troszke się pogubiłem:( Rozumiem już to ,że mam przedstawić zagadnienie na podstawie tekstów literackich czyli prezentacje odstawiam. Ale nie rozumiem tego że jak mam przedstawić różne obrazy a nie odwoływać się do rzeczywistości i opisu tamtych zdarzeń, więc do czego mam się odwołać, czy to po prostu będą te sposoby mówienia?? Jeśli tak to prosił bym o jaki kolwiek przykład.
            • Gość: matustne Re: problem z tematem maturalnym IP: 78.8.111.* 19.10.13, 18:52
              Jeśli tak bardzo chcesz tą prezentację to możesz ją zrobić ;) Ale według mnie jest ona zbędna. Masz 15 min na przedstawienie tematu, a temat masz dość obszerny.
              Mów o tym, w jak różny sposób mówiono o wojnie - Nałkowska w "Medalionach", czyli w opowiadaniach, w których przedstawiła nieporównywalne z niczym przeżycia, pokazała, że ludzie- świadkowie-ofiary, nie są w stanie ocenić moralnie tego, co przeżyli, by wyrazić swe przeżycia brakuje im słów,miar, skali odniesienia. Mówiąc o swych przeżyciach są zdziwieni, otępiali, porażeni - nie ma w nich gniewu, rozpaczy, bólu. Pozornie ich surowe relacje wydają się być cyniczne, wydają się odnosić do swych przeżyć cynicznie i z pogardą - a w rzeczywistości ich zachowanie świadczy o utracie wrażliwości, ludzie Ci utracili bowiem zdolność moralnego sądzenia.
              Porównaj ten sposób mówienia o wojnie z dokumentem Moczarskiego "Rozmowy z katem" - tutaj występuje oficer SS Jurgen Stroop - ten przywódca powstania w warszawskim getcie odznacza się wybitna pamięcią, doskonale pamięta statystyki - liczby zamordowanych Żydów, płacze gdy żydowska krew brudzi jego oficerskie buty a z radością wspomina gdy podczas powstania Żydzi skakali z okien, a jego żołnierze do wyskakujących strzelali - nazywał to zabawą w "spadochroniarzy", mówił: "Ogólna liczba Żydów zgładzonych i ujętych w czasie wielkiej akcji wyniosła 56065 [...] Ciekawa kompozycja liczbowa. [...] Cały ten układ jest układem astrologów pragermańskich."
              Ten obraz porównaj znowu z wierszem Miłosza "Camo di Fiori" - tu powtarza się motyw z reportażu Moczarskiego - karuzela, która stoi za murem getta po stronie "wolnych" ludzi. Miłosz pisze:
              "Czasem wiatr z domów płonących
              Przynosił czarne latawce,
              Łapali skrawki w powietrzu
              Jadący na karuzeli.
              Rozwiewał suknie dziewczynom
              Ten wiatr od domów płonących,
              śmiały się tłumy wesołe
              W czas pięknej warszawskiej niedzieli."
              • quen1973 Re: problem z tematem maturalnym 20.10.13, 11:31
                OK bardzo dziękuje Pani/Panu teraz już w miare wiem do czego się zabrać i od czego zacząć. Rozumiem ze kolejny utwór który będe miał w bibliografi mam porównać do poprzedniego, a na końcu pracy mam podać podsumowanie wszystkiego i wnioski
                • Gość: matustne Re: problem z tematem maturalnym IP: 78.8.111.* 20.10.13, 11:57
                  Tak, możesz porównywać, w końcu masz pokazać różne sposoby mówienia... więc pokaż ich odmienność.
                  • quen1973 Re: problem z tematem maturalnym 20.10.13, 22:05
                    ok dzieki wielkie

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka