Dodaj do ulubionych

jaki to rodzaj błędu????????? help

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.07.05, 14:09
"wrzuć wapno na druty" w znaczeniu "poproś rodziców do telefonu"
a)narusza reguły składniowe
b)narusza reguły semantyczne
c)narusza reguły skł. i sem.
d)nie narusza reguł skł. i sem.
?????????????????????????

to pytanie z przykładowego testu na neofilologie UW, słyszałam wiele opcji
poprawnej odpowiedzi i juz sama nie wiem co o tym myslec, a klucza odpowiedzi
oczywiscie UW nie podalo :P moze jest tu na forum jakis polonista, lub znawca
ktory by mi pomogl rozwiazac te zagadke :) dzieki
Obserwuj wątek
    • Gość: Jacek Re: jaki to rodzaj błędu????????? help IP: *.brzesko.net.pl 10.07.05, 15:36
      Semantyka to dział językoznawstwa zajmujący się badaniem znaczenia wyrazów, a
      składnia to dział gramatyki zajmujący się, ogólnie mówiąc,budową wypowiedzeń,
      badaniem elementów składowych wypowiedzenia oraz sposobami ich łączenia."Wrzuć
      wapno na druty" w znaczeniu "poproś rodziców do telefonu" narusza reguły
      semantyczne (podstawowe znaczenie wyrazu "wapno", sens jego użycia w stosunku
      do "rodziców"), natomiast nie narusza reguł gramatycznych, ponieważ pod
      względem odmiany oraz uszeregowania wyrazów w tym wypowiedzeniu wszystko jest w
      porządku.Pozdrawiam - Jacek.
      • Gość: Isola Re: jaki to rodzaj błędu????????? help IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.07.05, 17:09
        dziękuję :)
    • Gość: Isola Re: jaki to rodzaj błędu????????? help IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.07.05, 22:59
      a jak odroznic błąd semantyczny od neosemantyzmu?
      • Gość: Jacek Re: jaki to rodzaj błędu????????? help IP: *.brzesko.net.pl 12.07.05, 07:33
        Isola napisała: "A jak odróżnić błąd semantyczny od neosemantyzmu"?"Sięgnij" do
        GOOGLE! Wywołaj hasło "neosemantyzm", szukaj na stronach kategorii: Polski,
        zaraz na pierwszej stronie znajdziesz SERWIS POLONISTYCZNY "HAMLET", a w nim
        odpowiedź na swoje pytanie. Życzę powodzenia - Jacek.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka