se.la.vie 13.11.05, 21:22 Potrzebuję do napisania pracy...będę wdzięczna na tytułu Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
zaba_pelagia Re: książki o cierpieniu-znacie jakieś? 13.11.05, 21:24 Cierpienia młodego Wertera (na lakoniczne pytanie - proste skojarzenie; a sama naprawdę niczego nie wymyślisz?) Odpowiedz Link Zgłoś
se.la.vie Re: książki o cierpieniu-znacie jakieś? 13.11.05, 21:25 To może tak:książkę o cierpieniu,ale za to wynagrodzonym tytuł pracy"Sens cierpienia" Werter byl dla mnie bezsensowny. Odpowiedz Link Zgłoś
zaba_pelagia Re: książki o cierpieniu-znacie jakieś? 13.11.05, 21:26 a co dostaniemy w zamian? podzielisz jakoś swoją piątkę? Odpowiedz Link Zgłoś
se.la.vie Re: książki o cierpieniu-znacie jakieś? 13.11.05, 21:28 U mojej polonistki jeszcze nigdy nie dostałam piątki. (liceum) Wymaga cudów. Odpowiedz Link Zgłoś
zaba_pelagia Re: książki o cierpieniu-znacie jakieś? 13.11.05, 21:32 zaraz tam cudów zapewne po prostu próbuje uczyć rzetelnie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ELMEKA Re: książki o cierpieniu-znacie jakieś? IP: *.com 05.12.05, 12:57 HIOB Odpowiedz Link Zgłoś
icowynato Re: książki o cierpieniu-znacie jakieś? 13.11.05, 21:35 A konkretniej to chodzi o cierpienie duchowe czy fizyczne? Odpowiedz Link Zgłoś
icowynato Re: książki o cierpieniu-znacie jakieś? 13.11.05, 21:42 To tak na szybko Romeo i julia - cierpienie z miłości Cierpienie fizyczne - cała literatura obozowa Na upartego możesz wcisnąć i Władcę pierścieni - Frodo cierpi, bo ma pierścień a Golum dlatego, że go nie ma Odpowiedz Link Zgłoś
marquis Re: książki o cierpieniu-znacie jakieś? 13.11.05, 21:44 I jeszcze Bridget Jones - nie należy myśleć schematami i szukać tylko u Szekspira ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
marquis Re: książki o cierpieniu-znacie jakieś? 13.11.05, 21:39 Jakbyś losowo brała książki z półki w bibliotece, to pewnie ponad połowa będzie w temacie. Szczególnie XIX-XX wiek. ;-) A tytuł wypracowania wcale nie sugeruje, że ma byc tylko o "cierpieniu wynagrodzonym". Odpowiedz Link Zgłoś
se.la.vie Re: książki o cierpieniu-znacie jakieś? 13.11.05, 21:47 Słuchajcie,a może znacie jakieś przykłądy z realnego życia?Jakiś ludzi?Tylko nie o Ojcu Św.,coś oryginalniejszego:) Odpowiedz Link Zgłoś
zaba_pelagia Re: książki o cierpieniu-znacie jakieś? 13.11.05, 21:57 syn marnotrawny i jego tata Odpowiedz Link Zgłoś
marquis Re: książki o cierpieniu-znacie jakieś? 13.11.05, 22:03 A po co z życia, przecież w literaturze masz ich mnóstwo. Jak zaczniesz pisać o "przykładach z realnego życia" to znowu piątka cię ominie ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
zaba_pelagia Re: książki o cierpieniu-znacie jakieś? 13.11.05, 22:07 napisz, jak cierpisz czytając Mistrza i Małgorzatę i zasugeruj pani, że jeśli dostaniesz za to dobrą ocenę, to to cierpienie będzie miało sens (ale jeśli pani zareaguje alergicznie na słowa "przegadany bal u szatana", to znów cudu nie będzie) Odpowiedz Link Zgłoś
icowynato Re: książki o cierpieniu-znacie jakieś? 13.11.05, 22:10 Ojciec Pio - wiem tyle co z filmu ale życie ze stygmatami nie wyglądało na przyjemne. Amerykanka Terry ta co zmarła tydzień przed papieżem a kilkanaście lat wegetowała jak roślina - tu chodzi nie tylko o jej cierpienie ale również o cierpienie męża i rodziców. Przypomniała mnie się jeszcze Chata wuja Toma Odpowiedz Link Zgłoś
se.la.vie Re: książki o cierpieniu-znacie jakieś? 13.11.05, 22:28 Dzięki,że pomagacie:) Piątek nie dostaję głównie dlatego,że polonistka zawsze wyhaczy jakieś błędy,i to nie pospolite tylko bardzo zagwostkowe.I na tej podstawie obniża mi stopień. A ktoś z was może czytał mistrza i małosię?chętnie bym pokonwersowała z kimś o tym przegadanym balu u szatana:P Odpowiedz Link Zgłoś
marquis Re: książki o cierpieniu-znacie jakieś? 13.11.05, 22:38 No bo nieuważna jesteś i błędy popełniasz. ZagwoZDkowe :-) Mistrza czytałem, dawno temu, pamiętam tylko, że dałem się zaczarować, ale do konwersacji na temat to się nie nadaję. Odświeżanie Bułhakowa mam w planach na tę zimę :-) Odpowiedz Link Zgłoś
se.la.vie Re: książki o cierpieniu-znacie jakieś? 13.11.05, 22:46 Daj znać jak będziesz go odśnieżał,to się przyłączę:P Odpowiedz Link Zgłoś
marquis Re: książki o cierpieniu-znacie jakieś? 13.11.05, 22:52 Już sobie nawet upatrzyłem takie specjalne wydanie z czarną i czerwoną czcionką (to drugie, to fragmenty wycinane przez cenzorów). Apetyt rośnie :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zdanka Re: książki o cierpieniu-znacie jakieś? IP: *.4web.pl 13.11.05, 22:50 Najlepsze ksiązki o tym, jak wszystko boli i nic nie ma sensu pisał Cioran. Własciwie to filozof, ale pisał prozę poetycką jak dwa razy dwa:)Niestety, odkąd w moim ulubionym pubie, o 3 w nocy zostałam znienacka zaatakowana przez kogoś pytaniem:Te, a Ciorana znasz? - radzę z nim uwazać, bo, jak widać, dziwnie na ludzi działa... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zdanka Re: książki o cierpieniu-znacie jakieś? IP: *.4web.pl 13.11.05, 22:53 A co do sensu cierpienia, przeciez wiadomo, że cierpienie jest bez sensu, doprawdy trudno udowadniać sens umierania na raka:P Polecam "Ostatnie kuszenie chrystusa" Kazantzakisa - jak najbardziej na temat, Bardzo dobra ksiazka i nie ma nic wspólnego z moherowymi beretami, wbrew pozorom. Odpowiedz Link Zgłoś
marquis Re: książki o cierpieniu-znacie jakieś? 13.11.05, 23:00 Jak to cierpienie bez sensu? Toż Proust dla przykładu pisał: "Prawdziwa sztuka życia zasadza się na właściwym spożytkowaniu ludzi, którzy przyprawiają nas o cierpienie". W innym miejscu, także pan Proust: "Szczęśliwość dobrze służy organizmowi, ale to cierpienie rozwija siły umysłowe". Dyskusyjne, ale warto wziąć pod uwagę :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zdanka Re: książki o cierpieniu-znacie jakieś? IP: *.4web.pl 13.11.05, 23:09 Cierpienie wynikające z kontaktów międzyludzkich (?) - nie nazwałabym tego cierpieniem, to życie po prostu. Mam na myśli cierpienie fizyczne, biologiczne, chorobę, przy której chce sie tylko , żeby jak najmniej bolało i już dawno niczego innego sie nie chce- najbardziej natchniony kaznodzieja, nie przekonana mnie o sensie bólu, tak samo jak o sensie katowania kogoś do nieprzytomności. Odpowiedz Link Zgłoś
marquis Re: książki o cierpieniu-znacie jakieś? 13.11.05, 23:12 Aaa, tutaj to ja się z tobą zgadzam w "całej zupełności". Cierpienie fizyczne nie ma żadnego sensu. PS. No chyba, że uwzględnimy masochistów. Odpowiedz Link Zgłoś
marquis Re: książki o cierpieniu-znacie jakieś? 13.11.05, 22:54 A kiedy ma ona czytać Ciorana, Jak czas na pisanie ma tylko do rana? ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
zaba_pelagia Re: książki o cierpieniu-znacie jakieś? 13.11.05, 22:58 hm... myślę, kojarzę, wolne skojarzenie: Cioran - Transylwania - Dracula! sens wampirzego cierpienia po utracie ukochanej i pogniewaniu się na Stwórcę PS zgrabna uwaga, markizie ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zdanka Re: książki o cierpieniu-znacie jakieś? IP: *.4web.pl 13.11.05, 22:59 E, jak do rana to tylko o cierpieniach spowodowanych bezsennością mozna...Bardzo meczący stan - zwłaszcza kiedy człwoiek chce spać, a nie może , bo musi wypisywać jakieś głupoty o sensie bezsensu. Nie jestem zbyt pomocna, ale uważam, że nie ma większego bełkotu niż gadanie o tym, że cierpienie uszlachetnia . Odpowiedz Link Zgłoś
se.la.vie Re: książki o cierpieniu-znacie jakieś? 13.11.05, 23:01 Słuchajcie mam większą prośbę.Czy może ktoś z was się orientuje jakie można popełnić błędy?Chodzi mo o te wszystkie stylistyczne,graficzne,gramatyczne,językowe itp.może ktoś to wszystko z jakiś przyczyn pamięta i mógłby mi wypisać,bo ja nie mogę się doszukać:( Odpowiedz Link Zgłoś
se.la.vie Re: książki o cierpieniu-znacie jakieś? 13.11.05, 23:02 Wypracowanie to pestka.Mam jeszcze 7 tematów z niemca,i cały dział z przysposobienia obronnego o bombach. Odpowiedz Link Zgłoś
marquis Re: książki o cierpieniu-znacie jakieś? 13.11.05, 23:03 No to bomba! ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zdanka Re: książki o cierpieniu-znacie jakieś? IP: *.4web.pl 13.11.05, 23:15 Ja pierdykam, co za kwintesencja normalności - z jednej strony "cierpienia uszlachetnia" i na rzecz tego "rozdzial o bombach" . To może pisz o Hiroszimie>? Odpowiedz Link Zgłoś
marquis Re: książki o cierpieniu-znacie jakieś? 13.11.05, 23:16 nie no, zwijam się ze śmiechu :-))) Błagam, ja juz chcę pójść spać ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zdanka Re: książki o cierpieniu-znacie jakieś? IP: *.4web.pl 13.11.05, 23:22 Nie no , ja też zamierzam:), ale jeszcze zademonstruję moje cierpienie wynikające z faktu, że to znowu osiągnie przedział 65-80,co zmusza mnie do zaprzestania licytacji przed jej zaczęciem: www.allegro.pl/show_item.php?item=71838684 Smutek we mnie wzbiera, Znów nie moja Kazimiera. Odpowiedz Link Zgłoś
marquis Re: książki o cierpieniu-znacie jakieś? 13.11.05, 23:28 Dobra, przenosimy się na "trójkąty miłosne", ta pani tutaj już dostała dość porad. :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zdanka Re: książki o cierpieniu-znacie jakieś? IP: *.4web.pl 13.11.05, 23:03 Ja też sie nie mogę doszukac, bo do tego trzeba mieć tekst przed sobą. Odpowiedz Link Zgłoś
marquis Re: książki o cierpieniu-znacie jakieś? 13.11.05, 23:04 Ale ty norrrmalnie zajmij się już pisaniem wypracowania, wyżej podrzuciłem ci dwa cytaciki, jak polonistka zobaczy, że Proust, to szczęka opadnie ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
zaba_pelagia Re: książki o cierpieniu-znacie jakieś? 13.11.05, 23:05 no, morzna napżykład napisać ktury albo rzeby a co ty znów wymyśliłaś? Odpowiedz Link Zgłoś
marquis Re: książki o cierpieniu-znacie jakieś? 13.11.05, 23:03 Czasem uszlachetnia - jeśli mówimy o cierpieniu romantycznym, lekko urojonym, które wyzwala w człowieku siły twórcze... Czy to nadal aktualne, czy to tylko wytwór literacki? ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zana Re: książki o cierpieniu-znacie jakieś? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.03.06, 14:29 treny Kochanowskiego, Biblia Hiob, Cierpienie Młodego Wertera, Dżuma, Medaliony, Inny świat Grudzińskiego...jest tego cała fura!!! Odpowiedz Link Zgłoś
marquis A tak na marginesie... 13.11.05, 23:21 to miałaś cały weekend na odrobienie prac, i to w dodatku dłuugi weekend :-) A ty siadasz do tych cierpień, bomb i niemieckiej mowy w niedzielę wieczorem ;-) Odpowiedz Link Zgłoś