Dodaj do ulubionych

jak Wam poszło?

• Gość: ja Re: jak Wam poszło? IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 04.05.06, 17:38
      ja mam nadzieje ze klucz bedzie inny od tego zamieszczonego na str gazety i cke.
      bo wierzyc mi sie nie chce by ludzie pamietali o tych wszystkich naturalizmach i
      ekspresjonizmach.
      • Gość: portier Re: jak Wam poszło? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.05.06, 17:43
        żądamy oficjalnego klucza!!!!
    • Gość: motyl Oby jak najlepiej IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 04.05.06, 17:44
      Całość była całkiem całkem. Myślałam że będzie gorzej ale machnęłam się przy
      temacie drugim związanym z Chłopami. Niby taki błąd ale zawsze błąd. Byłam
      przekonana że Hanka to siostra Antka a to przecież jego żona. Za takie coś to
      chyba powinnam wisieć.;( Miejmy nadzieje że komisja nie będzie taka surowa.
      • Gość: adrianliyah Re: Oby jak najlepiej IP: *.aster.pl 04.05.06, 17:46
        z tego co mi się wydaje Twój błąd zostanie uznany za błąd logiczny, a to nie
        wpływa na punkty za temat
    • Gość: madziulka:) Re: jak Wam poszło? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.05.06, 17:46
      hej!dopoki nie sprawdzilam odp w necie bylam nawet zadowolona,ale teraz widze
      ze nie bardzo mi chyba poszlo:(kurcze czy ktos z piszacych na pierwszy temat
      nawiazal do antygony czy to tylko ja tak wymyslilam??a ten takst!!niby prosty
      ale jak przyszlo go rozwiazac to tragedia-malutko punkcikow bedzie ale to nic-
      zdamy:)buziaki:*i powodzenia jutro:)
      • Gość: portier Re: jak Wam poszło? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.05.06, 17:50
        ej a wiecie kiedy będzie tan klucz oficjalny?
        czy może oni go jeszcze nie mają? dopiero wymyślą, żeby większość miała dobrze...
        tyle że ja nie jestem większość
    • Gość: maryha paranoja smiech i kpina!!!!!!!!!!!!!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.05.06, 17:49
      PARANOJA SMIECH I KPINA!!!!!!! niech sobie sami pisza taka mature pewnie 99%
      nauczycieli by nie zdala!!!!!! jak mozna pisac wypracowanie wedlug klucza tu
      sie liczy wlasna inwencja skad mozemy wiedziec co jakis chory egzaminator ma w
      glowie???!!!! cala szkole nas uczyli,ze nie mozna jednoznacznie interpretowac
      wiersza,kazdy ma swoja wlasna. a prosze okazuje sie jednak, ze jest tylko 1
      interpretacja i nie dopuszczaja innych... troche przypomina mi to FERDYDURKE -
      "slowacki wielkim poeta byl..."
      • Gość: adkrz brrrrrrrr IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.05.06, 17:55
        Kurde ja to jestem wybitnie antyhumanistyczny, napisałem, że Makbet był w
        sytuacji bez wyjścia podobnie jak Antygona :] A żeby było smieszniej pisałem, że
        Jeziorański wciąż pisze do gazet... k***a. Ale w sumie w wypracowaniu jest do
        zdobycia 50 pkt, w tym dużo za język, styl i kompozycję. A w komisji oceniającej
        pewnie nie siedzą same oszolomy i jak zobaczą, że praca na poziomie a 30% nie
        ma, to jakieś pkt za styl może mi znajdą :) OBY!
    • Gość: gosc117 Re: jak Wam poszło? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.05.06, 17:55
      wszyscy takl sie ciesza...ze takie proste... a pozniej jakos dziwnie nie wszyscy
      zdaja mature.... LUDZIE! nikt nie powiedzial, ze trafiliscie klucz... moze
      troche skromnosci? ja wole sie mile zaskoczyc niz zawiesc. nie narzekam, ale
      moglo byc lepiej... nie jestem humanistka i rzeczywiscie nie bylo to trudne..ale
      bez przesady...
    • Gość: smutna :( Re: jak Wam poszło? IP: *.tkk.pl / *.tkk.pl 04.05.06, 17:56
      POMOCY! NAPISZCIE kiedy praca moze zostac uznana za niezgodna z tematem i
      przekreślona? pisałam Chłopów i napisałam,że jest tam konflik między warstwami
      społecznymi i że przedstawicielami 2 różnych warstw są Antek i Boryna:( Nie
      czytałam Chłopów i nie wiedziałam,że to jego dzieci! :( HELP.odpiszcie,czy mi
      to uznają i dostane jakies punkty czy 0%? :(
      • Gość: g Re: jak Wam poszło? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.05.06, 18:01
        Jeżeli nie masz 2 (dwóch - tak było w ubiegłym roku) trafnych punktów w analizie.
        Czyli, przy twojej niewątpliwej ignorancji, jesli napisałaś na przykład o
        naturalizmie sceny, albo że się kłócą o ziemię - masz te dwa, masz pracę "na
        temat", chłe, chłe.
        • Gość: zuz Re: jak Wam poszło? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.05.06, 18:14
          hmm to byłby jakiś absurd. Wdedy najlepiej wypisac wszystko co sie wie, ze o ziemie, ze naturalizm, ze imresjonizm, ze konflikt i ze szanują... niech komisja wybiera...

no niestety. Punkty są za to co w kluczu figuruje i ew. za jakas dodatkowa wiedze, a jak masz takie argumenty, ktorych nie ma w kluczu, a ktore nie stanowia opozycji tych ktore w kluczu są. to ok. Praca na temat. ale punktów nie ma.
          • Gość: g Re: jak Wam poszło? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.05.06, 18:24
            Masz rację o tyle, że absurdem _jest_ nieodejmowanie punktów za błędy rzeczowe.
            I co do tego żaden polonista nie ma wątpliwości.
          • Gość: g Re: jak Wam poszło? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.05.06, 18:25
            "Praca na temat. ale punktów nie ma."

A tu nie masz racji. Klucz ubiegłoroczny zaczynał się od "na przykład" - to
            chyba oczywiste, co to znaczy?
            • Gość: zuz. Re: jak Wam poszło? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.05.06, 19:04
              błędy rzeczowe. racja. ale to sie chyba zalicza do punktów za tresc. Więc wtedy masz za nią mniej.

Praca na temat. Punktór nie ma. Smutne ale prawdziwe. Oczywiście zależy od egzaminatora i mam świadomośc naprzykładów, musza zostawic sobie furtke, wrazie czego, gdyby jakis maturzysta wpadla na cos co sie im nie śniło, a było nie do podwazenia. Naszczęcie jestem już PO i może to moje ostatnie wypracowanie tego typu w życiu. Ale pamiętam jak na próbnej napisala w jednym zdaniu, że Chłopi ufali Bogu, wierzyli w niego, a ich niektóre zwyczaje opierały sie na jego nauce (te 3 cechy były dla mnie jakby synonimami, bo jak wierzyli to ufali i 'żyli z nim, rozumie się samo przez sie) no i dostalam za to zdanie 3 punkty! podczas gdy inni pisali, wymyślali co to by jeszcze z tym Bogiem... zdania z przykładami, rozbudowane... i na temat,były nie punktowane. I wtedy pojęłam, ze sukces to praca w punktach i że jak pytają jakie coś jest, To trzeba 3 razy napisac tą samą najbanalniejszą rzecz w inny sposób, a nie silic sie na polot.
      • Gość: akuku Re: jak Wam poszło? IP: *.pools.arcor-ip.net 04.05.06, 18:05
        Nie chce Cie martwic ale troche sknocilas sprawe. Twoja praca moze jedynie
        wtedy przejdzie jesli sprawdzajacy podejdzie do tego w ten sposob, ze Boryna
        (stary) prezentuje wyzsza klase/pozycje w spolecznosci chlopskiej a Antek
        poprzez to, ze ojciec go wypedza i wydziedzicza, ubozeje i traci zupelnie swa
        pozycje we wsi...ale to bardzo naciagana interpretacja (na ustnej mialabys
        szanse to wybronic) - wszystko w rekach sprawdzajacego...no i nie wiem czym
        poparlas swoje wywody
    • Gość: akuku Re: jak Wam poszło? IP: *.pools.arcor-ip.net 04.05.06, 17:59
      Ludzie jak ja Wam tej matury zazdroszcze. Chcialabym pisac ja wlasnie w tej
      formie. Zaliczenie juz przy 30% uwazam za jakis zart, kazda praca powinna byc
      zaliczana jesli otrzymalo sie z niej conajmniej 50% (tak przynajmniej jest na
      studiach). Faktycznie do takiej matury specjalnie nie trzeba sie
      przygotowywac...zeby tak znow miec 18/19 lat...
      • Gość: stacie Re: jak Wam poszło? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.05.06, 18:07
        Widzę, że plepatają się tu postu osób zachwyconych tym jak bardzo banalna była
        matura i tych którzy boja się, że nie zdadzą.
        Ja sie uplasuję gdzies po środku. Jeśli chodzi o Jeziorańskiego, to napisałam
        podobnie jak na tym przykładowym rozwiązaniu, acz nie identycznie, więc mam 8
        odpowiedzi na 100% (o całkowicie zgodnym brzmieniu, z tam podanymi), a z reszta
        zobaczymy, w kazdym razie daleko od ich wizji nie odbiegłam.
        Wypracowanie pisałam o Makbecie. Wyszłam zadowolona, po przeczytaniu klucza i
        dyskusji, czy on mógł, czy nie mogł wpłynąć na los, trochę się zdołowałam.
        O zaliczenie raczej się nie martwię, ale 30% mnie jeszcze na studia nie
        wpuści...:/
    • Gość: .M.u.M.c.I.o Re: jak Wam poszło? IP: *.dolsat.pl 04.05.06, 18:01
      Luzik :]
    • Gość: załamka:(((( Re: jak Wam poszło? IP: *.tkk.pl / *.tkk.pl 04.05.06, 18:05
      POMOCY! NAPISZCIE kiedy praca moze zostac uznana za niezgodna z tematem i
      przekreślona? pisałam Chłopów i napisałam,że jest tam konflik między warstwami
      społecznymi i że przedstawicielami 2 różnych warstw są Antek i Boryna:(i że
      Boryna to szlachcic... Nie
      czytałam Chłopów i nie wiedziałam,że to jego dzieci! :( HELP.odpiszcie,czy mi
      to uznają i dostane jakies punkty ???
    • Gość: Kuba XX LO Kraków Re: jak Wam poszło? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.05.06, 18:06
      No pisałem rok temu. "Potop" był łatwy. Pozdrawiam tegorocznych maturzystów :)))
    • Gość: anna Re: jak Wam poszło? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.05.06, 18:07
      tematy proste, tekst do czytaniua ze zrozumieniem cudny bo po Kapuścińskim na
      próbnej to się spodziewałam najgorszego, a tematy wypracowań? pisałam o
      chłopach i porównywałam wiersz niejakiej anny z pamiętnikiem z powstania i
      wyszłam nawet zadowolona, ale po przeczytaniu "pzykładowych rozwiązań" zrobiło
      mi się troszkę słabo.. damy radę
    • Gość: Kamil pomyliłem Makbeta z Hamletem! mam szanse zdać ?? ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.05.06, 18:11
      A z I cześći mam 9-10 punktów

maskara.... :[
    • Gość: Viki189 Re: jak Wam poszło? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.05.06, 18:15
      Rozumienie tekstu spoko, wypracowanie raczej tez napisalam na 270 slow wiec musi
      byc dobrze :)
    • Gość: page Re: jak Wam poszło? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.05.06, 18:16
      klucz odpowiedzi do testu ze zrozumienia to nieporozumienie
      jak hipoteza? jak hipoteza? jak to teza. czy on cos tam rozwaza? nie... on pisze
      ciagle na tak
      poza tym w ktoryms tam pytaniu perfidnie uzywaja slowa "teza"
      no i ten generator? jak dla mnie mozna rownie dobrze powiedziec ze patriotyzm i
      nacjonalizm byly przyczyna czegos tam.. sens ten sam
      poza tym ostatni akapit nie podsumowuje.. to jakies tam emocjonalne zakonczenie,
      a nie podsumowanie wszystkich akapitow
      no ale nie wszyscy moga napisac tego dobrze... ehhh;/

reszta w miare, nie czytalam ani makbeta ani chlopow [ale ja kurde naprawde
      wiekszosc lektur przeczytalam] ale najwazniejsza roznice miedzy edypem
      zauwazylam [brak fatum]
      i pisalam o powstaniu, bo myslalam ze z samego porownania przyjda punkty.. w
      ogole te przykladowe odpowiedzi w necie sa do niczego... ten o wiewiorce zajmuje
      strone. to ma byc matura?
    • Gość: żaba Re: jak Wam poszło? IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 04.05.06, 18:16
      w sumie to nie było tak tragicznie. jeżeli o mnie chodzi to wystarczy, że zdam,
      bo polski nie jest mi do niczego potrzebny, także myślę że to uda mi się
      zrealizować (choć nie powiem fajnie by było dostać trochę więcej niż 30 proc).
      tematy raczej kiepskie - przecież miało nie być chlopów (trzeci raz z rzędu!).
      nie jestem pewna czy porównałam makbeta z edypem na tej płaszczyźnie co trzeba,
      ale na razie wolę się nie denerwować i nie sprawdzać...
    • Gość: Juliana Chłopi i Makbet IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.05.06, 18:24
      Moim zdanem matura nie byla prosta byla ciulata:)
      • Gość: olus Glupie bledy!! IP: 87.207.57.* 04.05.06, 18:34
        Hej! Pislam na 1 temat!Szekspir gora!:P heh Po maturze i rozmowie ze znajomymi
        wydawalo mi sie ze nie jest tak zle ale jak zobaczylam ten "KLUCZ" to sie o
        malo nie poszlachtalam! Napisalam sporo o Makbecie, o jego rozterkach ale takze
        o tym ze jest on skazany na cierpienie, takie jego przeznaczenie. Porownalam do
        Edypa i zakonczylam wnioskiem, ze oby dwoje byli z gory skazani na kleske tp.
        Czy duzo punktow przez to strace??
        • Gość: Kamil Re: Glupie bledy!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.05.06, 18:45
          ja mam coś podobnego jak ty - zobcz mój post " pomyliłem makbeta z hamletem"

• pychu87 Dobrze nam poszło :) 04.05.06, 18:35
      powiem wam szczerze drodzy koledzy maturzysci ze polski to pikus :P
      (gdybym nie pomylil Hanki z kowalowa :( )

A moja Myszka powiedziala ze rozszerzony to jeszcze wiekszy pikus
      (gdyby przeczytala te wszystkie kasiazki :P )

Pozdrowianie i powodzenia :***
      • Gość: dragonais Re: Dobrze nam poszło :) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.05.06, 18:37
        Nie daloby sie przeczytac tego co do rozszerzonej:P
        A ja jestem pewna że zdam, conajmniej 70 %
        Happy happy happy
        Tylko sie nag boje:P
        Rozszerzony zaraz zobacze jak:P
    • Gość: aguśkaaaaa87 Re: jak Wam poszło? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.05.06, 18:43
      DAJCIE SPOKóJ!

12/20 Z TESTU... I OBY MI DALI TE 9 Z TYCH CHłOPóW!

JESTEM NIEZADOWOLONA... TEKST TO MOżE BYł I OK, ALE TE PYTANIA! :/ SZOK...
    • Gość: Nesta Re: jak Wam poszło? IP: *.chelm.mm.pl 04.05.06, 18:48
      Chcialem tylko pogratulowac komus kto ukladal klucz dla Gazety, mam nadzieje,
      że nie jest to klucz z cke. Wielkie Gratulacje!! a i jesio ad wypracowania,
      zeby napisac takie jak ten madry klucznik musialbym chyba pojsc na mature z 3
      opracowaniami, korepetytorem, siedzac w ciapkach i popijajac cieple kakao.
      • Gość: Bombel Re: jak Wam poszło? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.05.06, 19:40
        ja z pierwszego testu według odpowiedzi i mojej siostry polonistki mam z 12 pkt napewno. A jeżeli chodzi o wypracowanie wybrałem Makbeta i powiem wam szczerze,że spanikowałem bo z nerwów wszystko zapomniałem dopiero przypomniałem sobie 45 min przed końcem o Makbecie i zaczołem pisać tylko nie wiem czy dobrze.
        Pierw opisałem całego Makbeta jak to spotkał 3 wiedzmy itp o żonie że go namówiła do zbrodni a potem zaczołem opisywać KRÓLA EDYPA że jak sie urodził itp przepowiedziano że zabije swojego ojca itp. a na podsumowaniu napisłałem że Magbet i król edyp to postacie skazane od początku na klęske " i jak myśliecie dobrze będzie i zdobęde te 10 pkt ??
      • Gość: le Re: jak Wam poszło? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.05.06, 20:00
        Wystarczyłoby, żebys był z mojej klasy - wszyscy widzieli naturalizm i lecieli
        tymi samymi wyznacznikami co przy "Moralności..."+kult ziemi+zaprzeczanie
        moralności chrześcijańskiej w praktyce- i wszystko pasowało!
    • Gość: Wlodek Calkiem calkiem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.05.06, 18:48
      Ja sie balem polskiego. Nie jest to moj ulubiony przedmiot i 30% mi w zupelnosci
      wystarcza. Tematy mi nawet podeszly. Nie jestem "chlopomaniakiem", ale mialem
      drobne problemy z Makbetem i wzialem Reymonta. W sumie temat przyjemny, ale nie
      wiem czy mi dobrze poszlo. Z przykladowej odpowiedzi malo wiem.

Tekst Jezioranskiego byl calkiem przyjemny. Pytania miejscami byly szalenie proste.

Ciekawe co rzuca jutro na angielski rozszerzony, a co dopiero ustny
      rozszerzony!?! Jak walna historie NATO albo co to bede lezal:)

Pozdrawiam maturzystow
    • Gość: Grzesiek87 Re: Klucz Odpowiedzi !!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.05.06, 18:51
      Kiedy wkońcu będzie do pobrania KLUCZ ODPOWIEDZI a nie jakieś PRZYKŁADOWE
      ODPOWIEDZI ???, które według mnie nie bardzo odwzorowują poprawnych odpowiedzi,
      szczególnie w czytaniu ze zrozumieniem !!!
      • Gość: madzik jak poszło :d IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.05.06, 18:52
        osobiscie uważam ze wyparcowanie na poziomie rozszerzonym było łatwiejsze nicż
        na podstawowym bo woóle nie spodziewałam sie takich tematów
      • nabla_7 Re: Klucz Odpowiedzi !!! 04.05.06, 18:56
        Na stronie zke też jest to samo co na gazecie, nazwali to przykładowymi odpowiedziami, a nie kluczem;
        Czytałam, że muszą sprawdzić ok 5% prac i dopiero wtedy podadzą oficjalny klucz.
        Dzisiaj pewnie nie mamy co liczyć na żaden klucz...
        • nabla_7 Re: Klucz Odpowiedzi !!! 04.05.06, 18:57
          *cke
          • Gość: aguśkaaaaa87 [...] IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.05.06, 19:01
            Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
        • Gość: Shayla Re: Klucz Odpowiedzi !!! IP: *.std.tsi.tychy.pl 04.05.06, 19:05
          W przyszłym tygodniu powinni dać ;)Muszą mieć ogląd sytuacji i jakby co poprawić
          klucz, zeby nam pójśc na rękę.
        • Gość: raz Re: Klucz Odpowiedzi !!! IP: *.localdomain / *.internetdsl.tpnet.pl 04.05.06, 20:44
          To chyba żart? Prawda? Niech wypowie się ktoś kompetentny, proszę.

Klucz jest już dawno ustalony, prawda? Prawda, prawda?
    • Gość: Dominika z podkarp Re: jak Wam poszło? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.05.06, 19:05
      w sumie to ok , zawaliłam część pytań z rozumienia tekstu- głównie te funkcje,
      aleczuje ze rozszerzony mi lepiej wypadnie!!!
    • Gość: olijkanowijka hm hmmm...bo ja ziem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.05.06, 19:10
      Wiem,że za pracę z tekstem straciłam 3 punkty za głupie zadania(zamknięte i
      otwarte). Pisałam o Makbecie i na pewno polecą mi punkty za kompozycje i
      styl,bo zawsze miałam z tym problem(niegdy na 100),ale ogólnie to sporo sie tam
      rozpisałam.A! i wiem,że o Edypie za mało napisałam troche,mogłam więcej ,ale
      miejsca mi nie starczyło:)Pragnę dodać,że pracę ustną piszę o makbecie i o
      edypie,więc jakoś specjlnie sie nie zmartwiłam tym tematem:P
      Rozszerzoną pisałam o "Wiewiórce" buehehehe. Nienawidzę prozy,ale jak
      spojrzałam na pierwszy temat to stwierdzilam ,że wolę jedną prozę,niż prozę i
      wiersz na dodatek-benzadziejny. Lubię iwaszkiewicza,więc troche tam namodziła i
      polalam wody i nienapisałam że to proza o charakterze elegijnym buehehehe
      • Gość: olaboga Re: hm hmmm...bo ja ziem IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.05.06, 19:44
        oj, dziecko...nie oceniaj, jak sie nie znasz!Świrszczyńska jest więcej warta niż
        ci okrzyczani Baczyńscy, Miłoszowie i inni.(JEJ TWóRCZOść ZNAM BARDZO DOBRZE,BO
        BYłA TEMATEM MOJEJ PRACY MAGISTERSKIEJ) jednak to nie jej wina, że jej wierszy
        nie poznaje się w LO. zasada jest prosta: najpierw poszukaj i poznaj, a potem
        krytykuj.
        Twoje "nienawidzenie" prozy też wydaje mi się znacznie przesadzone - skoro jej
        nie lubię, to logiczne, że choćby mi za to płacili tysiace to ani słowa o niej
        nie napiszę.

• Gość: moni Re: jak Wam poszło? IP: *.greenlan.pl 04.05.06, 19:16
      siema1ja pisalam dzis mature z obu poziomow,poziom podstawowy byl
      sredni,niekotre pytania z tekstu zródlowego sprawialy mi trudnosc,a
      wypracowanie ok,poziom rozszerozny byl banalny!!!!!!!!!!!byle zdac!!!!!!!!!!
    • Gość: katasrtofa Re: jak Wam poszło? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.05.06, 19:18
      przeczytalem wszytskie streszczenia polskich lektur za wyjatkiem Chlopow!! Napsialem bzdure ze spadek jest dla syna a nie jagny - nic wiecej nie mialem (zamaist analizowac to streszczalem). Pewnie bedzie 0 za wypracowanie... OBY NIE!!!!!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka