redakcja 05.05.08, 09:39 Pierwsze koty za płoty! Jak wrażenia? Co Was zaskoczyło, z czym poradziliście sobie najlepiej? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Camus Re: Maturzyści, jak po jęzuku polskim? IP: *.acn.waw.pl 05.05.08, 10:16 Wszystkim maturzystom życzymy powodzenia i czekamy na tematy . Podzielcie się też wiedzą o tekście zamkniętym :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cieniu Re: Maturzyści, jak po jęzuku polskim? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.05.08, 15:07 by ich wszystkich szlag trafił!!! jak kiedyś zobacze kogoś na ulicy kto układał te matury to jak psa potraktuje!! chamy:) ale dobrze bylo:) pozdro dla wszystkich Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: emma Re: Maturzyści, jak po jęzuku polskim? IP: *.ilkus.net 05.05.08, 18:16 ja zdałam mature Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mamba Re: Maturzyści, jak po jęzuku polskim? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.05.08, 19:13 ogólnie pojawienie sie ,,lalki,, na maturze było niespodziewane ale bardzo miłe i łatwe:) a co do tekstu rozumianego-to ja tu 1 nie rozumiem bo skoro mamy pisac własnymi słowami to czemu np w zad 14 cała odp byla przepisania w całośći tekstu!!! a i przykładowe wypracowanie nr 2 jest naprawde trochę dziwne.... Odpowiedz Link Zgłoś
kika88-2 Re: Maturzyści, jak po jęzuku polskim? 08.05.08, 19:26 zgodzę się z Tobą, mieliśmy odpowiadać swoimi słowami a w kluczu jest żywcem cytowane z tekstu. a co do wypracowania z "Lalki" to jest raczej logiczne, że skoro pojawiają się marzenia senne to muszą one coś symbolizować tak jak każdy sen. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Weronika Re: Maturzyści, jak po jęzuku polskim? IP: *.cust.tele2.pl 05.05.08, 21:15 Tragicznie... Ja nie wiem po co do szkoły sie chodzi jak sie później nie rozumie pytań w poleceniach do tekstu czytania ze zrozumieniem na rozszerzonej. ZAŁAMKA Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mama Re: Maturzyści, jak po jęzuku polskim? IP: *.spray.net.pl 05.05.08, 10:27 Piszcie szybko co było, nie mogę usiedzieć tak się denerwuje. Właśnie mój syn pisze. pozdrowienia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: asa Re: Maturzyści, jak po jęzuku polskim? IP: *.eranet.pl 05.05.08, 10:59 była Lalka -sen Izabeli Łęckiej oraz analiza wierszy Oda do młodości i coś jeszcze -motyw ojca Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: :/:/ Re: Maturzyści, jak po jęzuku polskim? IP: *.zamosc.mm.pl 05.05.08, 11:00 jak coś jeszcze przecierz są dwa tematy .... jakie były powiedz proszę.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: asa Re: Maturzyści, jak po jęzuku polskim? IP: *.eranet.pl 05.05.08, 11:13 W TVN pokazywali pierwszą maturzystkę, która już skończyła, mówiła, że były następujące tematy: 1Lalka -analiza snu Izabeli Łęckiej 2Analiza dwóch wierszy Oda do młodosci i jakiegoś drugiego (drugiego nie pamiętała)-motyw ojca Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mama Re: Maturzyści, jak po jęzuku polskim? IP: *.spray.net.pl 05.05.08, 11:21 Dzięki!! Teraz czekam na syna Myślę, że Lalki nie pisał Chyba wybrał analizę wierszy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mania matura IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.05.08, 07:38 mam pytanko !wczoraj odbyła się matura pisemna z języka polsiego , wypracowanie dotyczyło Izabeli Łęckiej jeśli jest to postać negatywna a uczeń wniosukuje i pisze żę postać poztywna czy jest to błąd rzeczowy ? można za to oblać ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: olcia Re: matura IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.05.08, 09:52 wiesz chyba musisz dobrze uzasadnić swoją wypowiedz ze jest to pozytywna postać jak to zrobilas to mysle ze nie bedzie problemu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: małolonka Re: matura IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.05.08, 12:53 za młędy rzeczowe się nie oblewa. (: chyba,że pisałaś nie na temat,ale spoko - zdasz Odpowiedz Link Zgłoś
kika88-2 Re: matura 08.05.08, 19:28 zależy jak argumentował swoją wypowiedź, ale wydaje mi się, że nie mógł znaleźć zgodnych z prawdą argumentów na taką tezę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rr Re: Maturzyści, jak po jęzuku polskim? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.05.08, 11:42 Tekst na rozumienie o blogach i publicystach ale za to wypracowanie z lalki o marzeniach sennych panny izabelii i stosunek w nich do ojca i wokulskiego Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Szymon Re: Maturzyści, jak po jęzuku polskim? IP: *.98.102.9.ip.airbites.pl 05.05.08, 10:39 Ile czasu piszą j. polski? 2 czy 3 godziny? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aa Re: Maturzyści, jak po jęzuku polskim? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.05.08, 10:40 podstawa 170 min. rozszerzenie 10 min dłużej Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: emba5 Re: Maturzyści, jak po jęzuku polskim? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.05.08, 10:41 Podstawowa 170 min., rozszerzona 180 min. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ktos Re: Maturzyści, jak po jęzuku polskim? IP: 149.156.80.* 05.05.08, 10:41 chyba 170 min Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Szymon Re: Maturzyści, jak po jęzuku polskim? IP: *.98.102.9.ip.airbites.pl 05.05.08, 10:42 Kurde :O:O:O chyba mocno czekacie na wyniki co piszą na maturze, że tak szybko odpowiedzieliście? :D trzymam za Waszych jak i swoich bliskich kciuki :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: :/:/ Re: Maturzyści, jak po jęzuku polskim? IP: *.zamosc.mm.pl 05.05.08, 10:44 Każdy jest ciekawy... ja zdawałam w tamtym roku i portrety matek były dosyć proste.... ciekawe jak teraz będzie.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ebika Brawo dla Donaty Zielinskiej -Miskiewicz IP: *.sta.vectranet.pl 05.05.08, 16:43 Pozdrowienia dla pani donatki! dziekujemy ze nas pani tak wyuczyla na tegoroczna mature! kazdy z nas zaliczy za rok jak dobrze pojdzie!! szacunek! uczniowie klasy 4 z ZSZ nr 2 w Starachowicach!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: N. Re: Brawo dla Donaty Zielinskiej -Miskiewicz IP: *.man.sealnet.kluczbork.net 06.05.08, 12:49 Trzeba bylo sie uczyc, a nie zwalac wine na kogos za swoj brak rozumu.! ! ! ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maturzystka okropne! IP: *.rcb.vectranet.pl 05.05.08, 15:42 pisałam temat z lalki. i jak tak sobie teraz mysle to sie pewnie w klucz nie wstrzeliłam... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: piegusek865 Re: okropne! IP: *.gprs.plus.pl 05.05.08, 18:15 ja mam ten sam problem,bo widziałam juz przykładowe wypracowanie na temat lalki i powiem szczerze,że nie było ani trochę podobne do mojego :( wiec chyba mogę się domyślać rezultatów mojej pracy...:( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kinia Re: okropne! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.05.08, 13:21 ludzie nie patrzcie na odpowiedzio typu wyboracza i inne przykladowe odpowiedzi. one Was wprowadzaja w blad myslcie pozytywnie to tylko egzaminator wie jak Was oceniec! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kinia wiem co mowie! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.05.08, 13:23 zdawalam w 2006 i w 2007b i poszlo mi moze nie rewelacyjnie ale tak samo myslalam jak Wy!teraz odperezcie sie przed nastepnymi egzaminami zycze powodzonka;-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: :/ Re: Maturzyści, jak po jęzuku polskim? IP: *.zamosc.mm.pl 05.05.08, 10:42 170 minut Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fff7 Re: Maturzyści, jak po jęzuku polskim? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.05.08, 10:43 podstawowy 170 min., rozszerzony 180 min. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: :/:/ Re: Maturzyści, jak po jęzuku polskim? IP: *.zamosc.mm.pl 05.05.08, 10:42 Ciekawe jakie wyparcowanka... i z czego pytanka otwarte o czym.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: guska1755 Re: Maturzyści, jak po jęzuku polskim? IP: 83.238.19.* 05.05.08, 10:52 napiszcie jakie lektury byly na maturze , moja siostra dzis pisze , ja swoja pisalam 3 lata temu i wybralam temat o potopie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: :/:/ Re: Maturzyści, jak po jęzuku polskim? IP: *.zamosc.mm.pl 05.05.08, 10:54 Własnie czekamy czekamy na jakiegoś maturzyste tegorocznego..... :):) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gość Re: Maturzyści, jak po jęzuku polskim? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.05.08, 10:55 A ja jak pisałem poprawkę z Języka Polskiego wybrałem temat : Relacja między matką a dzieckiem na podstawie dwóch fragmentów Granicy Zofii Nałkowskiej i Przedwiośnia Żeromskiego czyli Dwudziestolecie Między wojenne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Madzia Re: Maturzyści, jak po jęzuku polskim? IP: *.134.murka.net 05.05.08, 11:00 W telewizji mówili, że jednym z temetów była "lalka" , a drugim jakaś analiza porównawcza wierszy... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: matka! Re: Maturzyści, jak po jęzuku polskim? IP: 193.110.99.* 05.05.08, 10:56 Myślałam że wcześniej będą tematy!!! Dwa lata temu, jak zadawał starszy wydaje mi się ,że byly wcześniej! Denerwuję się strasznie, bardziej niż mój maturzysta! Takie mam wrażenie, ale to dobrze - biorę to na siebie!!!! Czekam!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: :/:/ Re: Maturzyści, jak po jęzuku polskim? IP: *.zamosc.mm.pl 05.05.08, 10:59 Czekamy wszystcy.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kasia Re: Maturzyści, jak po jęzuku polskim? IP: *.chello.pl 05.05.08, 11:04 gość asa juz napisał jakie były tematy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kasia Re: Maturzyści, jak po jęzuku polskim? IP: *.chello.pl 05.05.08, 11:08 sen jako sposób prezentowania postaci literackiej analizując i interpretując fragment lalki Bolesława Prusa wyjaśnij co marzenie senne mówi o bohaterce powieści i jej stosunku do ważnych w jej życiu osób Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: :/:/ Re: Maturzyści, jak po jęzuku polskim? IP: *.zamosc.mm.pl 05.05.08, 11:09 Cholera to przesrane mają !!!! :/:/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gosć Re: Maturzyści, jak po jęzuku polskim? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.05.08, 11:15 Orzesz w pupsko Nie poprawiłbym tego polskiego gdybym pisał 3 raz w tamtym roku miałem prostsze Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: :/:/ Re: Maturzyści, jak po jęzuku polskim? IP: *.zamosc.mm.pl 05.05.08, 11:18 Zeszłoroczna główna matura moim zdaniem była o wiele prostasza.... nawet Ci co straeszczenie ledwie przeczytali by zdali z porównania matek.... a tutaj zapewne trzebna znać dokąłdnie sen Izabeli... a analiza wierszy echhh.... niebardzo..... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kanarek Re: Maturzyści, jak po jęzuku polskim? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.05.08, 15:45 Jestem wściekła i załamana :( Matura była chole.... trudna ;( Od kąd jest nowa matura nigdy tak nie dowalili jak teraz :( Uważam że będzie bardzo mała zdawalność w tym roku :( A tak marzyłam o studiach ;( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Daro Re: Maturzyści, jak po jęzuku polskim? IP: *.rawamaz.mm.pl 05.05.08, 17:46 Matura... hmm... ogólnie tekst na pozór łatwy ale pytania dosc podchwytliwe i skonstuowane w sposob wielorakiego rozumienia. Niestety trzeba sie zgrac z tym beznadziejnym kluczem. Popatrzylam troche na te przykladowe odpowiedzi i wiem ze moje odpowiedzi w nie ktorych miejscach delikatnie odbiegaja od tych podanych ale nie ma sie co przejmowac bo zdanie inaczej zbudowane ale sens ten sam. Uwazam ze ta matura to bzdura. Okaze sie 30 czerwca narazie trzeba uruchomic pozytywne myslenie bo inaczej wlosy zglowy sobie wyrwe :) pozostaje nadzieja i wiara w to ze nie takie tłumoki pozdawaly wiec i ja mam szanse Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Maturzysta Re: Maturzyści, jak po jęzuku polskim? IP: *.stella.net.pl 05.05.08, 19:40 Ja pisałem kiedyś na lekcji polskiego wypracowanie które było na maturze z polskiego w tamtym roku (porównanie matek), dostałem 4, więc wydaje mi sie, że była łatwiejsza, ale dziś zobaczyłem co mam napisać to mi trochę mina zrzedła:( ale jakoś poszło, chyba zdam:P Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maturzystka Re: Maturzyści, jak po jęzuku polskim? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.05.08, 20:12 ja jestem tak smao zła! test może nie był bardzo trudny ale z niektórymi pytaniami można było mieć problem, o tematach wypracowania już nawet nic nie mówię - TRAGEDIA. Jeszcze denerwuja mnie osoby mówiące, że to było banalnie proste!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jola Re: Maturzyści, jak po jęzuku polskim? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.05.08, 17:41 a dlaczego wszyscy pisza o podstawie?wcale nie byla taka trudna!chyba nie widzieliscie rozszerzenia na oczy! uzalacie sie nad soba jakie straszne lektury i woogle zal czytac Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Re: Maturzyści, jak po jęzuku polskim? IP: *.nysa.3play.net.pl 05.05.08, 21:12 racja! rozszerzona to był żalllll masakra, pogrom po prostu!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: asa Lalka i analiza wierszy Oda do młodości .... IP: *.eranet.pl 05.05.08, 11:06 1.Lalka -analiza snu Izabeli Łeckiej 2analiza wierszy Oda do młodosci i jakiś drugi -motyw ojca Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: :/:/ Re: Lalka i analiza wierszy Oda do młodości .... IP: *.zamosc.mm.pl 05.05.08, 11:08 Ooo kuurde... to w tamtym roku była rzeczywiscie prosta matura... teraz to ja dziękuje.... :/:/ współczuje :( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Studentka^^ Re: Lalka i analiza wierszy Oda do młodości .... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.05.08, 11:13 Hmm... To chyba nie ąz takie trudne. Oda dosc łatwa do zanalizowania a Lalka, też w sumie lekka lekturka... W zeszłym roku były trudniejsze, tak mi się subiektywnie wydaje ^^ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: :/:/ Re: Lalka i analiza wierszy Oda do młodości .... IP: *.zamosc.mm.pl 05.05.08, 11:14 Własnie zalezy co kto lepiej przeanalizował sam... komu podpasowało... mi osobiscie ta matura by strasznie nerwy zjadła... a ze swojej zeszłorocznej jestem zadowolona :):) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Do Gościa:// Re: Lalka i analiza wierszy Oda do młodości .... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.05.08, 11:17 Powiem tak w tam tym roku były o wiele przyjemne lektury niż ten ale cóż poczekajmy do godzinie 15 . Ja ciesze się cholernie że w tym roku już nic nie poprawiam bo taka jest prawda gdybym pisał nie miałbym najmniejszych szans . A tak to się ciesze że ten polski poprawiłem za drugim razem . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marta Re: Lalka i analiza wierszy Oda do młodości .... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.05.08, 11:22 a wiadomo jakie były tematy na rozszerzonym polskim? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: :/:/ Re: Lalka i analiza wierszy Oda do młodości .... IP: *.zamosc.mm.pl 05.05.08, 11:23 Rozszerzony dopiero o 14!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marta Re: Lalka i analiza wierszy Oda do młodości .... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.05.08, 11:25 a dzięki:),pisałam maturę 3 lata temu,stąd moja niewiedza Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gośc Re: Lalka i analiza wierszy Oda do młodości .... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.05.08, 11:24 Poczekaj do godziny 18 jak zobaczysz arkusz na stronie cke bąć na onecie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maturzystka Re: Lalka i analiza wierszy Oda do młodości .... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.05.08, 12:31 na rozszerzeniu był do tekst czesława miłosza o literaturze polskiej jako test czytania ze zrozumieniem, do analizy pierwszy temat to opowiadanie mrożka pt. lolo- trzeba było zwrócić szczególną uwagą na sposób kreacji bohaterów i na czym polegała parabola w tym utworze, drugi temat, coś ro roli słów- ale nie pamiętam, gdyż pisałam pierwszy Odpowiedz Link Zgłoś
marta111 Re: Lalka i analiza wierszy Oda do młodości .... 05.05.08, 11:24 w tamtym roku były tematy o wiele łatwiejsze... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gość Re: Lalka i analiza wierszy Oda do młodości .... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.05.08, 11:25 Wiem dlatego się ciesze że Mam maturę za sobą i język Polski Poprawiony teraz odpoczywam . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gość Re: Lalka i analiza wierszy Oda do młodości .... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.05.08, 11:27 Ale kochani nie spodziewałbym sie aby dali Odę Do młodości nigdy bym się nie spodziewał Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Maturzysta Re: Lalka i analiza wierszy Oda do młodości .... IP: *.171.85.126.crowley.pl 05.05.08, 11:31 Powiem tak jak ktoś przeczytał Lalke to wiedzial o co chodzilo w SNIE IZABELI a jak ktos przeczytał streszczenie to juz snu nie znał i mógł tylko sciemniać ! jesli chodzi o wiersze to byly latwe wiec ogolnie matura dla tych ktorzy czytali ksiązki była w miare łatwa Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kasia Re: Lalka i analiza wierszy Oda do młodości .... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.05.08, 15:37 ja czytałam lalkę a mimo to nie pamiętałam snu Izabeli, także to nie reguła :P Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kasia Re: Lalka i analiza wierszy Oda do młodości .... IP: *.chello.pl 05.05.08, 11:32 Analiza dwóch pokoleń i stosunek z ojcami z ''Ody do młodości'' Mickiewicza i '' Któż nam powróci... '' Przerwy Tetmajera. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: :/ Re: Lalka i analiza wierszy Oda do młodości .... IP: *.zamosc.mm.pl 05.05.08, 11:26 Zgadzam się Marta.... dobrze że to już za mną.... pamietam jak przeżywała... ale jak zobaczyłam wyniki to sie popłakałam ze szczęścia.... :):) Teraz to sesja będzie w lipcu... to tym sie martwie Odpowiedz Link Zgłoś
always_sweet <niedowiarek> 05.05.08, 11:34 Łatwiejsze ?! Nie wiem co sie łatwiej czyta, Dziady czy Ode ? Lalkę czy Przedwiośnie ? Lalkę to czytałam sobie dla zabicia czasu a Dziady, do teraz mam problemy z przebrnięciem . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: :/:/ Re: <niedowiarek> IP: *.zamosc.mm.pl 05.05.08, 11:42 Lalka pisana po "polskiemu" językiem epoki a przedwiośnie po polsku. Takie jest moje zdanie. dlatego twierdzę że wypracowanka były prostsze rok temu. Ale te blogi to zapewne fajna i przyjemna rzecz była.... :):) Odpowiedz Link Zgłoś
always_sweet Re: <niedowiarek> 05.05.08, 11:49 Lalka jest pisana prostym językiem i wogole jest prosta w przekazie, poza tym zeby zinterpretowac Przedwiosnie to trzeba dosc dobrze znac historie, tak samo Dziady. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maturzystka;-) Re: <niedowiarek> IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.05.08, 14:46 lektury to nie wszstko trzeba było je ująć w dobrym kontekście,a pytania moim zdaniem były trudniejsze niż rok temu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kamilka Re: <niedowiarek> IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.05.08, 15:36 Oczywiscie ze byly trudniejsze tematy na podstawie... w temacie 1 ten drugi wiersz byl z poziomu rozszerzonego... A wogole interpretaca fragmentu lalki wcale nie byla taka prosta... wiem bo pisalam na drugi temat i teraz po porownaniu normalnie smiech na sali... niestety... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: misia tematy IP: *.ip.netia.com.pl 05.05.08, 11:37 1. dwa wiersze oda do młodości i tetmajera 2. lalka- sen izabeli łęckiej ja pisałam drugi temat, choć lalki za bardzo nie lubię, ogólnie myślałam, że będzie literatura wojenna, ale nic. czytanie było o blogach, takie średnie:/ zobaczymy wyniki o 15 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maturzysta Re: a rozszerzony?? IP: 83.2.244.* 05.05.08, 11:37 Właśnie wróciłem. :) Temat 2. na podstawie to już wspomniany sen Izuni. Temat 1. to fragment "Ody do młodości" i wiersz Przerwy-Tetmajera "Któż nam powróci...". Analiza i opis postawy pokolenia młodych i ich pogląd na pokolenie ojców - coś takiego mniej więcej. Pisałem pierwszy, jak z resztą pewnie zdecydowana większość, bo był IMHO zdecydowanie łatwiejszy - znajomość lektur odpada. :) A ten tekst w części pierwszej to był artykuł o blogach internetowych, także też łatwizna. Teraz piwko... :) Odpowiedz Link Zgłoś
always_sweet ... Nadzieja na przecieki matką głupich ^^ 05.05.08, 11:46 Czyli jednym słowem żadne wasze przecieki się nie sprawdziły ;) Miała być podobno Zbrodnia i Kara na stówę :D Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kasia Re: ... Nadzieja na przecieki matką głupich ^^ IP: *.chello.pl 05.05.08, 11:49 a w 2007 miało być wesele na 100% bo niby rok Wyspiańskiego był i też nic sie nie sprawdziło :P ja w żadne przecieki nie wierze :P Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maturzystka Re: ... Nadzieja na przecieki matką głupich ^^ IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.05.08, 22:25 Rok 2007 był rokiem Josepha Conrada,a nie Wyspiańskiego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: :/:/ Re: ... Nadzieja na przecieki matką głupich ^^ IP: *.zamosc.mm.pl 05.05.08, 11:49 Wiesz te niby przecieki, to pic na wodę, fotomontaż... nigdy się nie sprawdzą.... to dla naiwnych ludzi..... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lara Re: ... Nadzieja na przecieki matką głupich ^^ IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.05.08, 11:55 nie tyle co przecieki co samo życie sama pisalam i to prawda co pisza byla lalka i sen izabelli oda do mlodosci i wiersz przerwy-tetmajera Odpowiedz Link Zgłoś
always_sweet Re: ... Nadzieja na przecieki matką głupich ^^ 05.05.08, 11:56 Ale my nie o tym mowimy tylko o tych przeciekach ktore wszyscy wczoraj wymyslali ;D Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lara Re: ... Nadzieja na przecieki matką głupich ^^ IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.05.08, 12:00 no to lol ze mnie ta matura juz mi muzg zlansowala Odpowiedz Link Zgłoś
always_sweet Re: ... Nadzieja na przecieki matką głupich ^^ 05.05.08, 11:56 Ta, a naiwniacy nawet smsy po dyszce wysyłali żeby się dowiedzieć co bedzie ^^ Kurde to jest dobry interes SŁUCHAJCIE CHCECIE WIEDZIEC CO BEDZIE NA ANGIELSKIM ? NR KONTA PODAM NA PRIV, WYSYŁAJCIE PO 5 ZŁ (TRZEBA ELIMINOWAC KONKURENCJE) ^^ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kiki Re: ... Nadzieja na przecieki matką głupich ^^ IP: *.eimperium.pl 05.05.08, 11:56 czy ktoś wie o co chodzi z czytaniem ze zrozumieniem na rozszerzonym? wymagali od nich wiadomości wiedzowych o twórczości miłosza? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: guska1755 Re: ... Nadzieja na przecieki matką głupich ^^ IP: 83.238.19.* 05.05.08, 11:57 no coz ja sie tylko ciesze ze nowa mature pisalam jako pierwszy rocznik bo wedlug mnie , moze mi sie zdaje , ale my mielismy duzo latwiej. wystarczylo znac ogolnie lektury ze sciag , prznajmniej ten temat o potpie byl spoko. mam wrazenie ze z roku na rok jest coraz trudniej ale moze juz wypadlam z rytmu maturalnego:) pozdrawiam tych co pisali mature 2005! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: matka! Re: ... Nadzieja na przecieki matką głupich ^^ IP: 193.110.99.* 05.05.08, 12:13 No to super!Mój syn pisał Lalkę, bo do obrony wybrał sobie temat "Sen w literaturze polskiej", gdzie opracowywał sen Izabeli Łęckiej. Po półtorej godziny był w domu! Strasznie się cieszę i podpisuję dwiema rękami pod opinią, że jeżeli uczeń czytał lektury, o czy w zeszłym czy w tymm roku dał sobie radę! Pozdrawima wszystkich maturzystó! Trzymajcie się dalej dzieciaki!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
always_sweet Re: ... Nadzieja na przecieki matką głupich ^^ 05.05.08, 12:22 To się synkowi pofarciło co ? Ciekawe jakby dostał cos innego to jakby mu poszlo.. Pewnie tez wszystkich lektur nie przeczytal ... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: asia Re: ... Nadzieja na przecieki matką głupich ^^ IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.05.08, 15:11 ja czytałam ze ma byc zbrodnia i kara, dżuma, granica, i co?? i była lalka, ta peznadziejna lektura ktora czyta sie ze łazami w oczach i bez zrozumienia. czyta sie ja z musu bo wiemy ze i tak bedzie na maturze!! zawsze jest to czego najbardziej nie chcemy!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kkk Re: ... Nadzieja na przecieki matką głupich ^^ IP: *.p1.InterArena.pl 05.05.08, 17:00 jesteś poprostu głupia jak nie możesz zrozumieć tak prostej ksiązki jak "Lalka", nie trzeba było mieć nic wiedzy, tylko troche logiki i myślenia, łatwiej już nie można. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kinia przecieki??? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.05.08, 13:28 jak testy ida z Krakowa nawet dyrektor/ka Waszej szkoly nie zna pytan!wszystko jest otwierane przy Was!!!zapomnij o przeciekach;-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zanett ale to są tematy z podstawy czy z rozszerzenia???? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.05.08, 11:56 ale to są tematy z podstawowej czy z rozszerzonej? pomocy powiedzcie, bo ja zaraz zwariuje ze stresu o brata! Odpowiedz Link Zgłoś
always_sweet Re: ale to są tematy z podstawy czy z rozszerzeni 05.05.08, 11:57 a jak myslisz ? Oda na rozszerzeniu ? <lol> Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zanett Re: ale to są tematy z podstawy czy z rozszerzeni IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.05.08, 11:59 nie loluj dziewczynko, jak byl pan tadeusz to moze byc i oda, proste. Odpowiedz Link Zgłoś
always_sweet Re: ale to są tematy z podstawy czy z rozszerzeni 05.05.08, 12:03 Tak, Lalka i Oda jednocześnie na rozszerzeniu , pomarzyc zawsze wolno... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aqa Re: a rozszerzony?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.05.08, 11:57 Czy ktoś wie co wyło na rozszerzonym polskim?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: :/ ROZszerzonydopiero o 14 !! IP: *.zamosc.mm.pl 05.05.08, 12:00 Rozszerzony o 14!! więc nie wiemy.... :D:D Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anka Re: ROZszerzonydopiero o 14 !! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.05.08, 12:02 jak to o 14?? o 14 zaczynaja pisac dopiero? eeee, o 9 zaczeli ponoc... nie rozumię ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: :/:/ Rwa poziomy jednoczesnie?? Zwarjuje już..... IP: *.zamosc.mm.pl 05.05.08, 12:03 Hmm.. czekaj to dwa poziomy na raz bo j uż też zawrjowałam..... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: emba5 Re: ROZszerzonydopiero o 14 !! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.05.08, 12:35 Wszyscy rozpoczynali o 9. 00. Poziom rozszerzony pisał o 10 min. dłuzej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bea Re: ROZszerzonydopiero o 14 !! IP: 193.109.212.* 05.05.08, 12:04 A skąd piszą od 9.00 do 12.00 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: są!!!!! Re: ROZszerzonydopiero o 14 !! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.05.08, 12:06 "pierwsza część matury rozszerzonej zawierała pytania dotyczące książki Czesława Miłosza "Historia Literatury Polskiej". Druga część polegająca na stworzeniu własnego tekstu zawierała tematy: dokonanie analizy i interpretacji opowiadania "Lolo" Sławomira Mrożka w kontekście kreacji bohaterów i charakteru parabolicznego oraz rola słowa w komunikacji na podstawie fragmentów "Kamień na kamieniu" Wiesława Myśliwskiego i wiersza Tadeusza Różewicza "Słowa"."" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ania :) Re: ROZszerzonydopiero o 14 !! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.05.08, 15:45 w sumie to znośny był ten rozszerzony :) ale tylko 7% w kraju się na niego porwało, reszta podstawowy xD cieniasy... :P:P Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kkkk po co sie przemeczac! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.05.08, 13:36 no i po co sie wychylac???jak w zaleznosci jaka uczelnia bieze poziom i po co sie przemeczac?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: b Re: ROZszerzonydopiero o 14 !! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.05.08, 12:25 na stronie gazety tematy z rozszerzonego podane... Odpowiedz Link Zgłoś
good_news Tematy z rozszerzonego egzaminu 05.05.08, 12:09 1. Fragment opowiadania Mrożka "Lolo" - interpretacja i analiza 2. Fragment z Mysliwskiego "Kamień na kamieniu" i wiersz Różewicza "Słowa" - rola słów w relacjach międzyludzkich. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: :/:/ Re: Tematy z rozszerzonego egzaminu IP: *.zamosc.mm.pl 05.05.08, 12:12 i to wszystko było w wykazie lektur na rozszerzenie ?? Spodziewaliście sie tego ??? Odpowiedz Link Zgłoś
always_sweet Re: Tematy z rozszerzonego egzaminu 05.05.08, 12:15 Na rozszerzeniu moze byc wszystko ... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Incognito Zbyt trudna IP: *.89-161.tel.tkb.net.pl 05.05.08, 21:43 Oczywiście, że może być wszystko. Teksty ze współczesności również, ale pod warunkiem, że utrzymane w konwencji znanej uczniowi. A 'Kamień na kamieniu' to powieść chłopska, czyli rodzaj, który sie nie pojawia w szkole. Poza tym, myślę, że mimo wszystko to trochę nie fair, że chociaż jeden temat nie zawierał fragmentu lektury. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ubiegłoroczna_mat Re: Zbyt trudna IP: 87.204.123.* 06.05.08, 11:25 Boże, ludzie... A w zeszłym roku jak było? Też nie było lektur omawianych na lekcjach, też było dużo szumu, krzyku i paniki. I co? Jakoś nikt "na górze" się tym nie przejmował, więc w tym roku TRZEBA było się tego spodziewać. I też nie ma, o co teraz robić krzyku. Było i już. Napisali, to napisali. Nie napisali, trudno. Takim trzeba tylko współczuć. Poza tym i tak klucz się jeszcze 15 razy zmieni, więc nie denerwujcie i nie siejcie paniki wśród tegorocznych maturzystów. Niech spokojnie czekają na wyniki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jeanettka Re: Tematy z rozszerzonego egzaminu IP: *.isp.tvkg.net 05.05.08, 12:19 Nie spodziewałam się, ale w sumie nie było takie trudne, zwłaszcza to o słowach...no ale przecież to rozszerzony, musieli dowalić :D Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mar19 Re: Tematy z rozszerzonego egzaminu IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.05.08, 22:12 Tu nie chodzi o spodziewanie się, bo jest powiedziane, że pojawi się jakiś utwór, którego prawdopodobnie nie będziemy znali. W wykazie lektur nie musiało być nic ujęte - na tym polega rozszerzenie, że samemu się interpretuje i analizuje jakiś (teoretycznie) nieznany tekst, czasem porównany z drugim - przerabianym, ujętym w programie nauczania. Odpowiedz Link Zgłoś
good_news Tematy z rozszerzonego egzaminu cd 05.05.08, 12:19 Aha, no i fragment wstępu Czesława Miłosza do "Historii Literatury", jeśli ktoś go nie znał w całości, mógł mieć problem z określeniem celów - dowiedziałam się własnie od córki. Która wyszła zadowolona całkiem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Assiek Re: Tematy z rozszerzonego egzaminu cd IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.05.08, 12:33 Pytania do czytania były straszne!! Nie wiem kto je układał, ale to chyba najcięższe czytanie ze zrozumieniem jakie mi przyszło rozwiązać;/ A temat pisałam drugi...wyniki 30 czerwca;/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: P Re: Tematy z rozszerzonego egzaminu cd IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.05.08, 17:41 A JA SLYSZALAM BO MI DZIS KOLEGA RANO POWIEDZIAL ZE BYLY PRZECIEKI JESLI CHODZI O LALKE JUZ PRZED EGZAMINEM Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sylwucha2 Re: a rozszerzony?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.05.08, 16:27 rozszerzony porażka... tekst czytania ze zrozumieniem łatwy ale pytania z kosmosu:/ wypracowanie też słabo... mrożek plus różewicz... zgroza:/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ulotna Re: a rozszerzony?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.05.08, 19:30 ja porwałam się na rozszerznie i nie wiem co to będzie. czytanie ze zrozumieniem było truuuudne- pytania rzeczywiście mogły by byc prostsze. wypracowanie oczywiście o Lolo...bo to taki szczurkowaty człowiek a ja lubię paraboliczne i ukryte znaczenia wyciagać na wierzch=P mam nadzieje że zdam.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pati Re: a rozszerzony?? IP: 88.220.124.* 05.05.08, 16:02 Temat o Lace troche dziki, ale myslę ze zdane bedzie. Pewnie cienko coś czuje... Tak to jest Ci co sie uczą lepiej zdaja nic ci co nie;/ Ja sie uczylam i ch..a z tego mam, a z polaka zawsze dobra byłam;/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Joeyventos Re: Lalka i analiza wierszy Oda do młodości .... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.05.08, 13:17 Matura była trudna nawet na poziomie podstawowym, żadna sprawiedliwość, podziękować CKE.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pfff Re: Lalka i analiza wierszy Oda do młodości .... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.05.08, 16:42 klucz jest chory Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: monalisa895 Re: Lalka i analiza wierszy Oda do młodości .... IP: *.torun.mm.pl 05.05.08, 16:59 hej mozesz p[i przesłać link do odpowiedzi??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aaa Re: Lalka i analiza wierszy Oda do młodości .... IP: *.echostar.pl 05.05.08, 15:01 czy to wypracowanie na temat Lalki jest aby napewno dobre? mam wrazenie ze jest napisane tak jak powinno byc na poziomie rozszerzonym Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: GLI Re: Lalka i analiza wierszy Oda do młodości .... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.05.08, 17:49 też odnoszę takie wrażenie. Mam nadzieje, że klucz będzie łagodniejszy! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: a.mickiewicz -twte Re: Lalka i analiza wierszy Oda do młodości .... IP: 213.25.135.* 01.10.08, 11:38 analiza fragmentu oda do mlodosci i wiersz ktoz nam powroci kazimierza -tetmajer Odpowiedz Link Zgłoś
99karolajna99 Re: Maturzyści, jak po jęzuku polskim? 05.05.08, 12:02 Nie było tak źle, daliśmy radę:) Mamy nadzieję że będą same pozytywne wyniki:)!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: scofield_net Re: Maturzyści, jak po jęzuku polskim? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.05.08, 12:13 Pierwsze wrażenie....cieżko będzie.Jakoś poszło.Tekst był o blogach jako nowej formie publiicystyczznych polemik miedzy publicystami i internautami.funkcja blogu. do wyboru tematy: 2 wiersze (mickiewicz:oda do młodosci,tetmajer)- wykazać stosunek owczesnego mlodego pokolenia do ich ojców. drugi temat: Lalka-sen Izabelli łęckiej- wykazać ,ze sen opisuje stosunek do innych ( izabelli do ojca i do wokulskiego) oraz ,ze moze byc portretem psychologiccznym sniącego. Wybrałem drugi i napisałem o motywie snu funkcjonującego w litteraturze róznych epok( zbrodnia i kara, antyk,biblia).3mka Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lol Re: Maturzyści, jak po jęzuku polskim? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.05.08, 12:15 no to dowalili chyba ba tym rozszerzonym...moim zdaniem trudniejsze o wiele niz rok temu... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: beta Re: Maturzyści, jak po jęzuku polskim? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.05.08, 12:18 noooo.... kierunki humanistyczne przepełnione -musieli jakoś to rozwiązać:(.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: masakra Re: Maturzyści, jak po jęzuku polskim? IP: *.164.rev.vline.pl 05.05.08, 12:24 wybrałam analizę wierszy stres niesamowity był ;/ ciekawa jestem jak mi poszło boje sie...koleżanka wybrała lalkę chyba była łatwiejsza.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dekadent Re: Maturzyści, jak po jęzuku polskim? IP: *.tsi.tychy.pl 05.05.08, 12:26 Nie martw się też wzięłam 1 :D Nie wiem dlaczego ale ten z snem wydał mi się tylko pozornie łatwy. o_O Przynajmniej wiem jedną rzecz - dobrze umieściłam wiersze w epokach xD Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mazik Re: Maturzyści, jak po jęzuku polskim? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.05.08, 12:36 Jak dla mnie ścisłowca - test o blogach był w porządku choć miałem z niektórymi problemy. Pierwszego temtu nie wziąłem bo nie umiałem sobie przypomnieć epoki tego głupiego tetmajera a najlepsze że w tej lelce mieliśmy stosunek do woulskiego a tam nic o wokulskim nie było a nie pisało że do całości lektury się odwołać. A to o tym motywie snu w innych epokach to kosmos tego nie było w temacie :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gg Re: Maturzyści, jak po jęzuku polskim? IP: 83.238.65.* 05.05.08, 13:22 a jakie konkretnie były tematy? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Karolina_89 Re: Maturzyści, jak po jęzuku polskim? IP: 87.205.149.* 05.05.08, 14:48 Ja wybrałam temat 1, bo na drugi za wiele bym nie napisała..."lalkę" lubię ale temat mi nie przypasował...a jeśli chodzi o pierwszy temat...to zapomniała w jakiej epoce tworzył Tetmajer...no i ładnie przeanalizowałam te wiersze...tylko jeśli chodzi o porównanie to bardziej porównałam wiersze ogólnie niż obrazy młodego pokolenia i stosunek do pokolenia ojców...boję się że uznają że to nie na temat i NIE ZDAM!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Hanka Re: Maturzyści, jak po jęzuku polskim? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.05.08, 15:57 ja pisalam temat 2, jeny patrze teraz na odpowiedzi i kurde wydaje mi sie ze to oni bardziej napisali nie na temat niz ja! kosmos jakis! kto im pisal te wypracowania! wogole to zamiast przykladowego wypracowania mogliby dac klucz, tak sie lepiej sprawdza a nie te ich opowiesci dziwnej treści:| mi sie moje podoba, kurde ja chce tylko zdac no... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Specusia Re: Maturzyści, jak po jęzuku polskim? IP: *.chello.pl 05.05.08, 16:21 Ja tez, pomyliło mi sie ze Tetmajer to jeszcze pozytywizm!! naszczescie nie napisalam ze ten wiersz jest z tej epoki ttylko na wstepie walnelam ze Romantyzm i pozytyizm sa epokami w ktorych narodzily sie hasla narodowowyzwolencze... Niby to dobrze, ale moga uznac ze nie na temat! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aga maturzystka Re: Maturzyści, jak po jęzuku polskim? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.05.08, 16:16 dokladnie tamaty brzmialy tak... Temat 1. Analizując fragment Ody do młodości Adama Mickiewicza i wiersz Któż nam powróci Kazimierza Przerwy–Tetmajera, porównaj przedstawione w nich obrazy młodego pokolenia oraz stosunek młodych do pokolenia ojców. Wykorzystaj konteksty historycznoliterackie. Temat 2. Sen jako sposób prezentowania postaci literackiej. Analizując i interpretując podany fragment Lalki Bolesława Prusa, wyjaśnij, co marzenie senne mówi o bohaterce powieści i jej stosunku do ważnych w jej życiu osób – ojca i Wokulskiego. nawet spoko, zwłaszcza drugi ;] Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Aganieszka Re: Maturzyści, jak po jęzuku polskim? IP: *.adsl.inetia.pl 05.05.08, 15:09 ZAWSZE nalezy sie odwolac do calosci utworu... Odpowiedz Link Zgłoś
good_news "JĘZUK" Poslki 05.05.08, 15:13 Maturzyści i droga redakcjo - odnosicie się do tematu "jęzuka" polskiego, i tak wszyscy jak jeden mąż, bezmyślnie... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kasienka Re: Maturzyści, jak po jęzuku polskim? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.05.08, 16:48 Siemka ja tez pisalam maturke i wybralam pierwszy temat analiza dwoch wierszy. ;p tetmajer to mloda polska i trzeba sie bylo odniesc do schopenhaurezmu a tak apropo to nawet jak jest napisane odniesc sie do fragmentu to i tak trzeba sie odniesc do calosci tekstu ;/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Nati Re: Maturzyści, jak po jęzuku polskim? IP: *.ztpnet.pl 05.05.08, 16:33 też wzięłam 1temat na podstawie, choć widzę,że jako jedna z nielicznych^^ łatwiejszy mi się wydawał^^ szczerze jestem zadowolona choć zawsze mogło być lepiej. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ana Re: Maturzyści, jak po jęzuku polskim? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.05.08, 12:33 OKROPNIE!!!! Nie wiem i nie liczę na to że zdam...Beznadziejny temat, mimo że "lalkę" przeczytałam i należy do moich faworytów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nat89 Re: Maturzyści, jak po jęzuku polskim? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.05.08, 12:38 jeżeli chodzi o rozszerzenie to szczerze powiem że porażka:D i to totalna...myślałam że trochę łatwiejsze będzie ale wiedziałam na co sie porywam:) obym zdała, trzymajcie kciuki:D Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: naku Re: Maturzyści, jak po jęzuku polskim? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.05.08, 12:45 w sumie całkiem niezłe tematy. myślałam że będzie gorzej. dobre opracowanie i temat z Lalki napisany ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Paulinka Re: Maturzyści, jak po jęzuku polskim? IP: *.adsl.inetia.pl 05.05.08, 15:37 Tematy takie sobie... Ja pisałam porównanie "Ody do młodości" i wiersza Tetmajera, Lalka mi jakoś nie podeszła... ale tekst był wbrew pozorom okropny ;/ beznadziejnie mi poszedł. A rozszerzenie miało masakrę, dobrze, że sobie odpuściłam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Martuska Re: Maturzyści, jak po jęzuku polskim? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.05.08, 13:05 Poziom rozszerzony istna porażka. Czytanie ze zrozumieniem było okropne, wszyscy znajomi boja sie ze nawet 1p z czytania nie zdobędą. Wypracowanie nr 1 nieciekawe, nr 2 całkiem fajne. Mam nadzieję , że 50% chociaż bedzie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Nati Re: Maturzyści, jak po jęzuku polskim? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.05.08, 13:12 Ja jestem zalamana bo chyba zle zinterpretowalam ten sen ja myslalam ze ta osoba w snie nie jest Wokulski plakac mi sie chce. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: daro Re: Maturzyści, jak po jęzuku polskim? IP: *.lukman.pl 05.05.08, 13:17 ale wstyd, pomyliłem nazwisko Izabeli, mogę liczyć na to że nie dadzą mi punktu z to, a resztę będą normalnie sprawdzać???? Co o tym myślicie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: koć Re: Maturzyści, jak po jęzuku polskim? IP: *.olsztyn.mm.pl 05.05.08, 13:25 to błąd rzeczowy, 3 błędy rzeczowe i nie spr. ci pracy ^^ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maturzystka Re: Maturzyści, jak po jęzuku polskim? IP: *.telpol.net.pl 05.05.08, 13:25 oczywiście, że będą i nie wpłynie to na nic, gdyż w nowej mautrze błędy rzeczowe nie liczą się... ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: daro Re: Maturzyści, jak po jęzuku polskim? IP: *.lukman.pl 05.05.08, 13:29 czyli oprócz tego wszytko normalnie będą sprawdzali i punkowali jak będzie dobrze? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ania Re: Maturzyści, jak po jęzuku polskim? IP: *.chello.pl 05.05.08, 14:55 nie no wszystko spoko,moje wypracowanie nawet sie nie umywa do tego co jest na tym modelu odpowiedzi:/ jest gdzies jakis klucz? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pauli88 Re: Maturzyści, jak po jęzuku polskim? IP: *.ssp.dialog.net.pl 05.05.08, 15:09 ja cie kręce...czytalam "lalke" po części a w wypracowaniu napisalam takie pierdoły jakich mało hehe...i w ogole nie odwołałam sie do tych tesktów hitoryczno cos tam...a z tych blogów to nawet spoko poszło, bo to było dosyć łatwe...po prostu wczytac sie w tekst i odpowiedziec na pytania.wszystko podane ładnie na tacy...no ale z tą lalka to była porażka...mam nadzieje, że będzie chociaz tez 30/40%...ehh..pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: beata szok Re: Maturzyści, jak po jęzuku polskim? IP: 195.116.19.* 05.05.08, 15:26 pauli88 daj znac w czerwcu czy zdałaś :)))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: your. za błąd rzeczowy praca jest odsyłana IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.05.08, 15:51 Pogratulować Was polonistek jeśli Wam nie powiedziały, że W TYM ROKU zmieniły się przepisy i praca z karygodnym błędem rzeczowym zostaje odesłana do centrali i tak decydują czy dają punkty czy oblana... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: your Re: za błąd rzeczowy praca jest odsyłana IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.05.08, 15:51 Wam oczywiście, to ze stresu takie literówki ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: goska Re: za błąd rzeczowy praca jest odsyłana IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.05.08, 16:50 co za glupota ! za blad rzeczowy traci sie wszystkie punkty z obrebu tego akapitu a praca wcale nie jest odsylana... kto wam mowi takie glupoty xD Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dedede Re: Maturzyści, jak po jęzuku polskim? IP: *.ssp.dialog.net.pl 05.05.08, 13:30 pisałem polski rozszerzony, temat 2 ogólnie maniana! tekst doczytania ze zrozumieniem uważam za trudny, temat 2 początkowo wydawał sie prosty jednak im wiecej dodawałem tym coraz bardziej wydawało mi się ze pisze o tym samym, mam nadzieje ze 30% bedzie... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rybka Re: Maturzyści, jak po jęzuku polskim? IP: *.uznam.net.pl 05.05.08, 14:54 Moim zdaniem matura podstawowa była łatwa. Tekst o blogach - banalny, a pytania nie były trudne. Bałam się jakiejś encykliki papieskiej albo tekstu naukowego z lingwistyki, jak to kiedyś bywało. Wypracowanie z Lalki - też nie za trudne. Nie trzeba się było odwoływać do całego utworu. Wystarczyło tylko uważnie przeczytać tekst i go zinterpretować. Nie było trudne jak ktoś czytał Lalkę i je wie jaki stosunek miała Łęcka do Wokulskiego. W tekście wyraźnie ukazano go jako postać wyłaniającą się jakby z piekła, pełnego maszyn i dymu, z czerwonymi rękami, zapracowanego itp. Nie było źle. Powodzenia reszcie życzę Odpowiedz Link Zgłoś
always_sweet Re: Maturzyści, jak po jęzuku polskim? 05.05.08, 13:30 Ja piernicze, pomylic nazwisko Łęckiej, ja rozumiem zapomniec Szlangbauma, Krzeszowska ale zapomniec nazwisko jednej z głównych bohaterek? .. Żal... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ooo Re: Maturzyści, jak po jęzuku polskim? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.05.08, 15:22 rozszerzony był średni. moim zdaniem czytanie nie było aż takie trudne, aczkolwiek proste też nie. pisałam drugi temat, bo jakoś łatwiej było mi wyciągnąć coś z wiersza i z prozy niż interpretować mrożka. mnie osobiście tematy zaskoczyły,ale nie uważam żeby ta matura była jakaś specjalnie trudna, co oczywiście nie znaczy że spodziewam się wspaniałego wyniku, ale zdam ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: baba Re: Maturzyści, jak po jęzuku polskim? IP: *.adsl.inetia.pl 05.05.08, 13:31 sorry biedaka :) Odpowiedz Link Zgłoś
ania33335 Re: Maturzyści, jak po jęzuku polskim? 05.05.08, 13:32 Powiem tak... Przeczytałam wszystkie lektury łącznie z Potopem. Niestety Lalkę sobie darowałam. I to był błąd... Nie przeczytałam nawet streszczenia. Na szczęście nie trzeba było odwoływać się do całości utworu. Poszło mi gorzej niż na próbnej. A próbnej nie zdałam. Odpowiedz Link Zgłoś
ewa_ewaa Re: Maturzyści, jak po jęzuku polskim? 05.05.08, 15:17 kiedy piszecie wos? jak bedziecie cos wiecj dajcie jakis przeciek to jest mój mail ewa_ewaa@wp.pl :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: janko Re: Maturzyści, jak po jęzuku polskim? IP: *.astra-net.com 05.05.08, 15:06 Zgadzam się. Też boje sie strasznie o wynik choc jak spojrzec na ten temat (2) na spokojnie to nie był az taki trudny. szkoda tylko, że olsnienie przyszło dopiero teraz. W czasie matury spanikowałem. Oby było 50%;(( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: glov18 Re: Maturzyści, jak po jęzuku polskim? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.05.08, 15:30 banał takiego prostego jeszcze nigdy ni widziałem mysle ze bede mial grubo ponad 95% Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Anitekk Re: Maturzyści, jak po jęzuku polskim? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.05.08, 16:55 TAk , zozszerzenie yyy;/ kiepsko, od dzis nie lubie Miłosza i ludzi co układali ten test !!! jak bede miała 2pt to bedzie dobrze XD a tematy nawet ok . Odpowiedz Link Zgłoś
agusia9403 Re: Maturzyści, jak po jęzuku polskim? 05.05.08, 13:28 A ja poczułam ulgę widząc tematy. Pisałam o Izabeli Łęckiej. ULGA!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: baba Re: Maturzyści, jak po jęzuku polskim? IP: *.adsl.inetia.pl 05.05.08, 13:30 Koć jak tam możesz biedaczke straszyć :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mazik Czyli większość lalke IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.05.08, 14:05 Czyli widze że większość jednak pisała lalkę. Nie bój się ja też nie wiedziałem że ten gość co sie wyłonił to był Wokulski choć co prawda tak się domyślałem nie napisałem tego bo jakby było źle to lepiej nie pisać. Za to nacisłem innych kitów od groma próbna poszła na 70% bez przygotowań a teraz z niewielkimi 2 dniowymi przygotowaniami jak będzię 40% to sukces. Czyli ogólnie duuuuużo trudniejsza. Niby sie nie trzeba było odwołać do tekstu ale trzeba było wiedzieć że ten ziomek z jeziora to był Wokulski co wykracza poza moje możliwości:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jaHuana Re: Czyli większość lalke IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.05.08, 14:26 Chyba logicznym było pisanie i Łęckiej bo jak zobaczyłam hasło odwołaj się do kontekstów historycznoliterackich .. zrezygnowałam :] ale jestem z siebie dumna bo dość dobrze poszedł mi test czytania ze zrozumieniem i wiedziałam, że sążniście to obszernie :D ihaha Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Cherry Re: Maturzyści, jak po jęzuku polskim? IP: *.153.240.170.pentex.pl 05.05.08, 14:30 Kurde, CKE przegięła ;| Pisałam rozszerzony i tak, jak czytanie zwykle zajmuje mi pół godziny-40 minut, teraz poświęciłam na nie ok godziny ;/ Nie że tekst był trudny, ale zadania do niego były tak szczegółowe, że ciężko było wyczytać rozwiązania z tekstu. No i oczywiście, po przeczytaniu, wyborze i wynotowaniu wszystkiego z pracy w II części, pozostało 1,5 h na napisanie pracy ;/ !!!! Zero czasu na głębszą refleksję, a o konkretnych wnioskach już nie wspomne!! Żal i tyle. Nie takie próbne matury rozwiazywaliśmy wcześniej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ala Re: Maturzyści, jak po jęzuku polskim? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.05.08, 14:40 Zgadzam się! może tematy nie były trudne, tekst też nie, ale pytania! I tak mam je źle, z zmarnowałam prawie 1,5 godz. Masakra! Nigdy bym sie nie spodziewała, ze zabraknie mi czasu:/:/ Wszystko w pośpiechu, byle jak. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kasia Re: Maturzyści, jak po jęzuku polskim? IP: *.olsztyn.mm.pl 05.05.08, 14:40 Też pisałam rozszerzenie. Wybrałam pierwszy temat. Prawie zabrakło mi miejsca:D Ale czytanie faktycznie trudne. Tzn. tekst był łatwy, ale beznadziejne pytania. Z tego, co zobaczyłam w przykładowych odpowiedziach to tylko jedno zadanie mam dobrze...No, ale zobaczymy jak będzie. Chciałabym utrzymać wynik z próbnej 64%. Czekam na klucz i mam nadzieję, że za wypracowanie dostanę dużo punktów, bo wydaje mi się, że dość dobrze mi poszło. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Iwona Re: Maturzyści, jak po jęzuku polskim? IP: *.oskbraniewo.pl 05.05.08, 14:51 Oj zgadzam sie z waszymi opiniami .. tez pisalam rozszerzona .. nie przewidywalam zadnego tematu bo to bez sensu wiadomo ze tutaj moga dac wszystko ale jednak jestem mega zawiedziona.. duzo zcasu poswiecilam do tych przygotowan a czuje ze poszlo mi beznadziejnie .. za malo czasu nie mozna sie wglebic w temat pomyslec.. pytania do tekstu trudne szczegolowe mimo ze tak byl dosc przyjemny ..mycle ze CKE nie zdaje sobie sprawy ze w ciagu 180 naprawde ciezko zanalizowac tekst odpowiedziec na pytania i napisac wypracowanie .. Ja pisalam co mi przyszlo do glowy nawet nei zdazylam przeczytac tego co napisalam .. no coz zycze wam wszystkim POwodzenia :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mazik przykładowe rozw. na gazeta.pl IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.05.08, 15:00 tym sie chyba nie można kierować. chodzi o przykładowy tekst wypracowania. To co ta babka/facet tam napisał to jest abstrakcja. Takie wypracowania w realnym świecie nie istnieją. Po drugie tam nie ma nic o ojcu. A ja o ojcu wszyskto pisałem. To jest przykład z cke a tam same mózgi siedzą. Trzeba czekać na klucz. A nie przykład ciekawe czy go opublikują. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zośka Re: Maturzyści, jak po jęzuku polskim? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.05.08, 18:20 tez pisałam rozszerzenie:( masakra!! na czytanie poświęciłam 1,5 h:/ a potem brakowało czasu na dokładną analizę tekstów. Z pośpiechu zapomniałam wskazać jakie środki językowe zastosowane były w prozie:( jak myślicie, dużo pkt na tym stracę? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gapek:( czy ktos zapomnial wpisac numeru tematu??????????? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.05.08, 13:34 wie ktos jakie sa tego konsekwencje?czy przez to moja praca moze w ogole nie byc sprawdzona? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: agaaatkaaaa Re: Maturzyści, jak po jęzuku polskim? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.05.08, 14:35 To skandal! Brakowało stron!! a widze ze w kluczu jest 16!! a my mielismy tylko 15 i to było w inmstrukcji!! i nie napisałam wszystkiego!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
crunkkasia Re: Maturzyści, jak po jęzuku polskim? 05.05.08, 14:39 czy moze ktos podac rozwiązania z klucza od 13 pytania w zwyż? bo mi sie nie moglo otworzyc do konca... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: elaaaa:P:P Re: Maturzyści, jak po jęzuku polskim? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.05.08, 14:42 ja pierdzielee jakie tematy. Lalka to taka fajna ksiązka a temat dali tak beznadziejny ze szok poprostu. Szczerze powiedziawszy to lalke przerabialismy dosc dokladnie a najwazniejsze fragmenty wrecz wnikliwie ale tego jej snu to nie mialam. ale coz... jutro angol:) oby tylko byl nieformalny lisyt:P powodzenia:):) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Iwona Re: Maturzyści, jak po jęzuku polskim? IP: *.chello.pl 05.05.08, 14:39 Sprawdziłam arkusz odpowiedzi i jedyne co teraz wiem to to że mam młynek w głowie. Po samym egzaminie byłam pełna dobrej myśli ,ale teraz zwątpiłam... Zastanawiam się czy np. jeżeli zamiast wymieniania iż autor zastosował zdania pytające i wykrzyknikowe napisałam że zastosował funkcję impresywną wypowiedzi będzie punkt. Tego typu wątpliwości mam więcej. Szkoda że zamiast napisanego poprawnie wypracowania nie ma np. za jakie treści zawarte w tekście są punkty. Łatwiej byłoby się wtedy do tego odnieść porównując to ze swoją pracą. A tak no cóż trzeba czekać na werdykt do 30.06. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Impie Re: Maturzyści, jak po jęzuku polskim? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.05.08, 14:42 Ja nawet nie chcę czytać odpowiedzi, bo boję się, że strzelę sobie w łeb jak jeszcze na piśmie znajdę potwierdzenie, że wszystsko schrzaniłam... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hmmmm Re: Maturzyści, jak po jęzuku polskim? IP: *.adsl.inetia.pl 05.05.08, 14:44 i nie moge sie doszukac co w tej modelowej pracy jest o ojcu izabeli. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Impie Re: Maturzyści, jak po jęzuku polskim? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.05.08, 14:41 Pisałam rozszerzenie i jestem załamana. Liczyłam na jakieś 80% a teraz nie wiem czy wycisnę 50...Byłam tak zestresowana, że nie mogłam normalnie myśleć. Tematy były beznadziejne. W porównaniu z tym co było w zeszłym roku to to porażka po prostu. Gdybym pisała zeszłoroczną maturę mialabym 90% taka była prosta. Co to za sprawiedliwość??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Siksunia Re: Maturzyści, jak po jęzuku polskim? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.05.08, 14:43 hej ja tez pisalam rozszerzona i powiem ze tekst ze zrozumieniem wlacznie z pytaniami to jakis sadysta chyba ukladal! Strasznie ciezka byla,a co do pisania tekstu ja wybralam 2 temat wydawal mi sie latwiejszy mam nadzieje ze wytrzasne 33% Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: toombie Re: Maturzyści, jak po jęzuku polskim? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.05.08, 14:55 A ja się cieszę, myślałam, że będzie dużo gorzej. Wypracowanie dobrze jak nigdy napisałam :). Pisałam 1, ciekawe te szczury były. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: perkozik Re: Maturzyści, jak po jęzuku polskim? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.05.08, 14:41 Jestem lekko podłamany:/ Czytałem co drugą lekturę i liczyłem na szczęście, ale się przeliczyłem, żeby jeszcze była druga lektura do wyboru a nie jakies popieprzone wiersze. Jak sądzicie ile mogę mieć punktów z zerową znajomością lektury? Napisalem mniejwiecej to ze to lekura z pozytywizmu, są dokładne portrety psychologiczne i trochę napisałem na podstawie tekstu... moze zdam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ania niezbyt łatwa IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.05.08, 14:42 w zeszłym roku maturzyści mieli łatwiej. Tematy obydwa nieciekawe jak dla mnie, wybrałam 2, ale i tak za bardzo nie wiedziałam co pisać. W fragmencie nie było zbyt wiele napisane na temat Wokulskiego i ojca Izabelli!! Masakra Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Maturzyści, jak po jęzuku polskim? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.05.08, 14:43 Matura rozszerzona- kompletna klapa. Koniec z wymarzonymi studiami. Teraz tylko sznur i na drzewo. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Anette Przykładowe Wypracowanie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.05.08, 14:44 ...jak je czytam żal za dupe ściska i uśmiech schodzi z ust... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jadwinia matura IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.05.08, 14:50 Bardzo spodobał mi się 2. temat rozszerzonej matury. Niech żyje Wiesław Myśliwski! :) Powodzenia! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rolniq Re: matura IP: 78.131.132.* 05.05.08, 15:01 Tekst Miłosza bardzo łatwy ale pytania to nie wiem co za szogun wymyslal!! Az sie pokusiłem na napisanie komentarza do zad5 z tabelką.. Napisałem "pytanie źle sformuaowane :/" haha xD może mnie ktoś usadzi za to, ale mam to gdzieś.. niech zatrudniają mądrych ludzi do układania testów a nie tylko yntelygentnych.. :/ Wypracowanie pisałem o Lolo.. Konflikt miedzy warstwami społecznymi z rasizmem w tle i takie tam.. Drugi temam sobie odpuściłem, bo nie lubie pisać o języku, słowie itp... Wole fiZoloFie ;) pozdrawiam wszystkich zacieszonych maturzystow, ktorzy nic nie robia sobie z tego, ze wydaje im sie, ze zle napisali ;) :D Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: OdaDoRadości :D Re: matura IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.05.08, 15:04 jzu i tak "jest po ptokach" xD Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Impie Re: Maturzyści, jak po jęzuku polskim? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.05.08, 14:46 Skoro większości rozszerzonych tak beznadziejnie poszło to automatycznie progi na studia się poobniżają...? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Re: Maturzyści, jak po jęzuku polskim? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.05.08, 14:50 ej rozszerzony byl trudny w zrozumieniu tekstu a na studia nie zawsze polski potrzebny ;p Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Maturzystka oda do młodości i tetmajer IP: *.85-237-182.tkchopin.pl 05.05.08, 14:50 pierwszy temat nie byl zwiazany z zadnym motywem ojca. Była 'oda do młodości' Mickiewicza i "kto nam powróci" tetmajera. i trzeba było napisać o tym, jaki obraz pokolenia wyłania się w z tych utworów i jaki jest ich stosunek DO OJCÓW, kumacie? do przodków. ja wybrałam ten temat, tylko kurde napisałam że Tetmajer z pozytywizmu a nie z młodej polski. ale za to o dekadentyzmie napisalam. heh Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Specusia Re: oda do młodości i tetmajer IP: *.chello.pl 05.05.08, 16:43 No to wlasnie tak jak ja, tez myslalam ze pozytywizm, tam byl rok 1894, pomylilysmy sie o 3 lata :/ NO ale ja na szczescie nie naisalam ze on byl z tej epoki tylko ogolnie cos tam o pozytywizmie tylko we wstepie... o tyle dobrze... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Joasska Re: Maturzyści, jak po jęzuku polskim? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.05.08, 14:52 Jestem troche zalamana. Przykladowe wypracowanie ktore jest zamieszcozne na gazeta.pl nie ma nic wspolnego z moim praktycznie. zupelnie od innej strony do tego podeszlam... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Weraton Przyszła maturzystka:) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.05.08, 14:51 Jestem w pierwszej klasie LO, więc do maturki mam jeszcze troszkę czasu:). Ale rozwiązałam test i myślę, że dzisiaj poradziłabym sobie z nim:). Polecenia były dla mnie zrozumiałe. Wypracowanie napisałabym na temat drugi. W tym temacie miałabym większe pole do popisu:). Myślę, że gorzej będzie z matmy, ponieważ mój rocznik musi napisać ją obowiązkowo!;/ To dopiero będzie masakra! Jednak mam dobrego nauczyciela i troszkę czasu:). Myślę, że podołam:). Życzę tegorocznym maturzystów wysokich wyników i powodzenia w dalszej drodze. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś