mister1 14.09.07, 14:37 Malo kto wie (ja np.nie wiedzialem) ze co 10 Holender jest analfabeta lub prawie analfabeta - ma wielkie trudnosci z czytaniem (i jest niepismienny). Te wstrzasajace dane podalo wczoraj radio "M". Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
napolnoc Re: Analfabetyzm w Holandii 14.09.07, 18:50 A wiesz, ze ponad 50% Polakow to analfabeci wtorni ? Nie tylko, ze nie potrafia zrozumiec instrukcji obslugi np pralki, to wielu z nich nie rozumie rozkladu jazdy autobusow miejskich... Odpowiedz Link
marzena36 Re: Analfabetyzm w Holandii 15.09.07, 15:56 Co do instrukcji obslugii pralki lub tez iinego automatu,to nalezalo by jeszcze kurs ukonczyc.Tak jest to wszystko zagmatwane -tu mam na mysli starsze spoleczenstwo.A co do Holendrow,to wcale nie jestem zdziwiona,bo jak swiat swiatem a Holandia Holandia -spoleczenstwo to juz od dziecka potrafilo i nadal potrafii dobrze liczyc pieniadze,tylko pieniadze!!!! ! Prosze nie mylic z tabliczka mnozenia,bo tej to nawet studenci znanych uczelni nie znaja.pozdrawiam m. Odpowiedz Link
napolnoc Re: Analfabetyzm w Holandii 16.09.07, 01:54 marzena36 napisała: > nie mylic z tabliczka > mnozenia,bo tej to nawet studenci znanych uczelni nie > znaja. Np ja :DDDDDDD Odpowiedz Link
marzena36 Re: Analfabetyzm w Holandii 16.09.07, 14:16 Aby potwierdzic to co napisalam,odsylam do danych z rocznika statystycznego 2006. Odpowiedz Link
mister1 Re: Analfabetyzm w Holandii 16.09.07, 17:42 zauwazylem u wielu Holendrow braki w wiadomosciach z geografii (u ludzi szczyczacych sie imponujacym wyksztalceniem). Odpowiedz Link
wgrzeg1980 Re: Analfabetyzm w Holandii 23.11.07, 11:27 tak! np. Polska, wedlug wielu NL, nie ma dostepu do jakiegokolwiek morza! Odpowiedz Link
mister1 Re: Analfabetyzm w Holandii 23.11.07, 16:47 w ogole znajomosc geografii wsrod Holendrow jest zalosna - w jakims programie TV proszono Holendrow bedacych na wakacjach w Austrii o wskazanie tego kraju na mapie - niektorzy umieszczali Tyrol gdzies na Lotwie a nawet ... na Kaukazie. Odpowiedz Link
jo.hanna czyli 10%? 15.09.07, 23:44 wiecej chyba dobrze? Jak to wyglada w skali europejskiej? Porownywali? Odpowiedz Link
mister1 Re: czyli 10%? 16.09.07, 10:47 Szacuje się, że w Europie jest 3% analfabetów, w Ameryce Pd. - 15%, w Azji - 33%, a w Afryce - 50%. Odpowiedz Link
zuta Re: Analfabetyzm w Holandii 23.11.07, 23:35 Podobna sprawa dotyczy i nas Polaków. Mlode pokolenie niewiele czyta i stad potem problemy jak nie wiem. Dzieci ktore znam tutaj w Holandii tez nic nie czytaja oprocz tego, co trzeba koniecznie do szkoly. Zamiast tego maja gry i jakies gadzety ktorych nazwy mi niewiele mowia. Ostatnio zabralam glos i powiedzialam cos ogolnego, ze rodzic tez moze kreowac i gust i zainteresowania dziecka, a nie tylko bez przerwy pytac, co dziecko chce i kupowac na zachcenie jakies durne gry. (To tak jak pytac, co chce do picia - wiekszosc dzieciakow powie ze Coca Cole, bo im to smakuje.) I nawet podzialalo. :) Odpowiedz Link