Dodaj do ulubionych

Do tych co uważają obecnych maturzystów za głupich

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.05.05, 17:24
Dziwicie się jak można skopać tak "prostą" maturę. A nie dostrzegacie paru
istotnych faktów: raz, mamy 3 lata ogólniaka zamiast czterech, po drugie nas
przygotowuje się do NOWEJ matury a nie do WASZEJ, starej, w inny sposob i w
krótszym czasie. Na inne rzeczy kładło sie nacisk a niektóre pomijało
(przypominam że mamy podział na poziom podstawowy i rozszerzony i klasa
humanistyczna nie miała żadnego powodu rąbać zakres rozszerzony z matmy)więc
prosze nie pieprzyć np. że ostatnie zadanie rozwiązuje się z twierdzenia
cosinusów bo nie wszyscy to mieli! I najważniejsze: na starej maturze na
matmę szedł matematyk a nie ktoś dobry z historii, a teraz muszą być takie
miksy bo matma jest potrzebna na studia, np. na prawie w Poznaniu. Nie wiem
jaka była ta matura dla ścisłowca, ale dla mnie prosta nie była.
Obserwuj wątek
    • Gość: yeellow Re: Do tych co uważają obecnych maturzystów za gł IP: *.softbank.pl 09.05.05, 17:25
      a w tablicach nie bylo tw. cosinusow? Pytam z ciekawosci, bo nie wiem.

Pozdrawiam
      Marcin
      • Gość: bungli Re: Do tych co uważają obecnych maturzystów za gł IP: *.multicon.pl / *.multicon.pl 09.05.05, 17:34
        bylo twierdzenie cosinusow, ale ono tam nie bylo potrzebne, pewnie ze gdyby sie ktos uparl to moglby z niego skorzystac. ale tam wystarczyl zwykly sinus i cosinus. zreszta to chyba bylo najprostsze zadanie z tego arkusza.
    • Gość: pawel Re: Do tych co uważają obecnych maturzystów za gł IP: *.lcs.net.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 09.05.05, 18:01
      oni pisali mature razem u nas kazdy sam wiec jest roznica niech usiada i w tym
      czasie zrobia zobaczymy!!!!!
      • Gość: A Re: Do tych co uważają obecnych maturzystów za gł IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.05.05, 18:07
        A ja jestem z nowego liceum. Profilu pdostawowego. Miałam twierdzenie
        cosinusów, wielomiany (zadania o dokładnie takiej samej treści) i wszystko, co
        pokazało sie na tej maturze. Rozwiązywałam bardzo dużo podobnych zadań,
        wszystko kiedys przerabiałam, więc moze jednak to jest w podstawie programowej,
        co?
    • Gość: arda Re: Do tych co uważają obecnych maturzystów za gł IP: *.chello.pl 09.05.05, 18:11
      tym bardziej, że ja myślę, że stara matura z matematyki była łatiwejsza. Pięć godzin na pięć zadań to jest samo szczęście, do tego można wybrać sobie pięć z ośmiu... kłopot jest z czasem...
    • pyza0204 Re: Do tych co uważają obecnych maturzystów za gł 09.05.05, 18:15
      nie zdawalam matury z matmy ale teraz zaluje bo moglm isc na podstawowy i
      zawsze przedmiot w przod bo zadanka potrafie rozwiazac procz jednego ale to
      chyba nie dramat..a wszystko mialam na lekcji;D
    • Gość: Dude Re: Do tych co uważają obecnych maturzystów za gł IP: *.sgh.waw.pl / *.sgh.waw.pl 09.05.05, 18:21
      Rzeczywiscie moze zbyt dosadnie w moim poscie ujalem, jednak nie chodzilo mi
      tam o jakiekolwiek porownanie ze stara matura, ktorej zreszta z matematyki nie
      zdawalem, wskazalem jedynie na fakt, ze nie mozna zwalac winy na CKE bedac
      niedouczonym.
    • Gość: regndronning Re: Do Paula86 IP: *.pro-internet.pl 09.05.05, 18:43
      Nie zauwazylam, zeby wam obowiazek skzolny sie skrocil. 3 lata liceum ale macie
      3 lata gimnazjum.. tu i tu 12 lat (czyzby w nowej zreformowanej szkole
      zapomnieli nauczyc dodawac). Mature zdawalam 10 lat temu, troche tez uczylam w
      nowym zreformowanym liceum I przemyslenia mam niestety pesymistyczne. Poziom
      spada na pysk... Poza tym nie zapominaj, ze my mielismy jeszcze egzaminy na
      studia, a wy juz macie wszystko za jednym razem. wiec nie rozmieszaj mnie ani
      ta iloscia stresu, ani przeciazeniem materialu. I za naszych czasow, zeby
      zaliczyc przedmiot to trzeba bylo miec 50-60% dobrze. a nie te zalosne 30%.
      • Gość: maturzystka Do regndronning IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.05.05, 18:52
        Nie zgodzę się z Tobą.Nawet nie wiesz jak niski poziom jest w gimnazjach.Wręcz
        żałosny,bo wciąż ciągnie się tych nieuków do góry.Więc przez pierwszy rok
        liceum naprawia się to,co gimnzajum zepsuło,drugi rok się uczymy,a w trzeci już
        powtarzamy to co niby umiemy. Skutki są pesymistyczne. A poza tym nadal są
        egzaminy wstępne.Ja zdaję na trzy uczelnie i na wszystkich są egzaminy.A
        przedmiotów musimy zdawać więcej niż wy czasem nawet pięć,żeby się dostać na
        studia.Więc nie uważam,zę stara matura była trudniejsza.
      • Gość: drogus Re: Do regndronning IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.05.05, 18:55
        Dodawanie dodawaniem, ale gimnazjum ogłupia. Widać, że reforma jest do dupy, ludzie przychodzący do liceum są coraz bardziej tępi.
      • Gość: Rozsmieszona! Re: Do Paula86 IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.05.05, 19:34
        A to dobre! A sie zastanow jak cie nauczyciele w szkole uczyli! Bo nasi nie
        umieli sie tak od razu przestawic na nauke do nowej matury! A stres towarzyszy
        wszystkim! To ty jestes smieszna! Na tej maturze mozesz liczyc sama na siebie!
        A kiedys wszyscy sciagali! To nie jest dodatkowy stres?! Moze nalezy sie
        zastanowic dlaczego poziom spada?!
        • Gość: Kan Cfaniki ta matura byla prosta tak ? IP: *.martel.biz 09.05.05, 20:15
          Ja wam powiem wszyscy co tak cfaniakujecie, ze ide o zaklad, ze 1/3 ludzi nie
          zda podstawowej. Powiem, Wam ze przejrzalem probne z wiekszosci wojewodztw i to
          co bylo teraz na maturze to jest poziom wyzsza matematyka. Poza tym czasu bylo
          za malo na pisanie. Mowcie sobie co chcecie, ale jak ludzie w moim liceum XII
          Wrocław mówia, ze poszlo im kiepsko to co maja mowic ludzie z jakis
          profilowanych, czy innych kiepskich liceow.
          Sprawa druga to ze gimnazujm to czas stracony, reforma to wielkie
          nieporozumienie ! Nie wiem co miala ona na celu, ale na pewno tego celu nie
          spelnila.
          • radek.kedzior Re: Cfaniki ta matura byla prosta tak ? 09.05.05, 22:23
            > Nie wiem co miala ona na celu, ale na pewno tego celu nie
            > spelnila.
            celem reformy było obniżenie poziomu nauczania a ten cel spełnia
            • Gość: qwas Re: Cfaniki ta matura byla prosta tak ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.05.05, 22:30
              > > Nie wiem co miala ona na celu, ale na pewno tego celu nie
              > > spelnila.
              > celem reformy było obniżenie poziomu nauczania a ten cel spełnia
              cel drugorzędny - wprowadzenie zamieszania i podwyższenie kosztów :)
      • Gość: Maturzysta Re: Do Paula86 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.05.05, 21:49
        Witamy dinozaura ;) Pozdrawiam
      • Gość: asia Re: Do Paula86 IP: *.czerwonak.iwg.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 09.05.05, 22:02
        jak jestes taka mądra to wyśle ci przykładowe zadania usiąd i rozwiąź je w 2
        godziny wy po pierwsze mieliści tylko pare zadan i 5 godzin i poprawiali to
        nauczyciele z wazej szkoły a my mamy obce osoby które za inaczej oceniają
        poza tym nie byłas w gimnazjum wiec nie wiesz jak tam jest poziom jest taki jak
        w podstawówce do tego 3 kl gimnazjum to są powtórki wiec chyba jednka mamy rok
        w plecy eheheh a jesli chodzi o egzaminy na studia to było to lepiej bo jak
        nie zdałos ei egzaminów na studia to szło sie na inne a tu jak nie zdamy matury
        która podkreslam jest trudniejsza od starej albo zda sie ją na dopa to nic nam
        nie da bo nie mamy wogóle szans na dostanie sie na studia a jasli zdaje sie
        starą \mature i ona nam nie pójdzie i np. mam dopa to to jeszcze są egzaminy
        wstepne wiec nie wszystko stracone wa to ze trzeba było miec 50 % a nie 30% nic
        nie znaczy bo wy mieliści dużo wiecej czasu i dużo mniej zadan i nawet
        kompletny debil a przez 5 godzi kazdy coś wymyśli albo rzucą mu ściąge ;/ wiec
        nad czym tu sie zastanawiać? zreszta skoro masz te 28 lat to zobaczymy co
        powiesz jak twoje dziec beda zdawały ta prostą załosną mature to czy zdobędą
        te marne 30 % jak sama piszesz !!!!!!!!!!!!! nie zdajesz nowej matury weic
        pewnei nic o niej nie wiesz wiec nie komentuj!!!!!!
    • Gość: Jarcia Re: Do tych co uważają obecnych maturzystów za gł IP: *.epwik.com.pl 09.05.05, 21:37
      Chodzilam do ogolniaka przez 3 lata, profil mat-fiz,co roku 5 z matmy na
      swiadectwie i teraz licze,ze te 15 pkt uzbieram. Paranoja...
      PS:Pozdro dla tych,ktorzy glowkuja nad tym,dlaczego podst byl taki prosty.
      Takie to zajecie ambitne ... i przyszlosciowe. Na pewno zmartwicie sie swoimi
      80% i (mniejmy nadzieje) potopicie w zalu z tego powodu.
      Ja chce to tylko zdac.
      • Gość: Jollo Re: Do tych co uważają obecnych maturzystów za gł IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.05.05, 22:50
        Co tu dużo gadać, po prostu rozwiązywać w domu a tam te zdnai to jest
        maksymalna różnica. W domu to potrafięzrobić lekko a tam już tak lekko nie
        było.Zadania z matematyki nie są zrobione po to żeby je na czas wykonywać; oby
        ktoś to w końcu zrozumiał. Z matmą jest jak z seksem, nie można być dobrym
        kochankiem robiąc to patrząc cały czas na zegar :)
        Co do naszego systemu edukacji hehe to jest on bardzo tymczasowy:P i raczej
        szybko ulegnie zmianie, ale tak to już jest że akurat musialiśmy się w tym roku
        urodzić i zostać królikami doświadczalnymi. :P
        Sam nie wiem co będzie z tej maty bo ciężko to widze, nie wiem czy na studia
        się dostanę tam gdzie chcę iść.

Ogólnie chciałem poweidzieć niech się tutaj wypowiadaja osoby które dziś
        przeżyły tą maturę a nie tylko zadania widziały:P
        Chcecie się pchwialić jak wam super to poszło to czekajcie na swoją kolej,
        zoaczmy potem jakie będziecie dawali komentarze:P
        Pozdroo for all
    • marcink86 Re: Do tych co uważają obecnych maturzystów za gł 09.05.05, 23:02
      nie ciekawie, próbne były o wiele prostsze od właściwej matury. Ja myślałem ze
      na właściwej poziom będzie taki sam a tu niespodzianka. No, cóż, trzeba
      zweryfikować plany co do studiów:(
      Ci co pisali stara maturę z matmy niechcicho siedzą. Pewnie malo co wiedzą o
      nowej maturze. Po co to narzekanie że oraz wyśmiewanie nas, nowyc maturzystów?
      Zapewne 99% tych co cwaniakuje jak by posadzić na nowej maturze to by z 10
      punktów nie wyszła. Taka prawda, Wy kiedyś zdawaliście, fajnie, ale teraz inne
      czasy, inne realia i to że kiedyś dał Ci Twój nauczyciel 5 z matury nie znaczy
      teraz że szanowny pan egzaminator da ci te 80%

Pozdro dla rocznika 86, BĘDZIE DOBRZE:)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka