Gość: kamila IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.03.08, 23:44 witam:) czy ktos potrafi mi to wyltumaczyc krok po kroku ?? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: pio Re: pochodna kierunkowa IP: *.chemo.tuniv.szczecin.pl 07.03.08, 12:22 znak pochodnej decyduje o tym czy funkcja jest rosnąca, malejąca czy stała . i tak . gdy f'(x)>) ( czyli pochodna jest wieksza od zera) to f jestt rosnąca, f'(x)=o stała, f'(x)<0 to malejąca. Pochodną wyobraż sobie jako styczną do wykresu funkcji w danym punkcie i wszystko bedzie jasne :) Piotrek ----- www.KorepetycjeSzczecin.pl Odpowiedz Link Zgłoś
joa.1 Re: pochodna kierunkowa 07.03.08, 15:33 Dla funkcji dwóch zmiennych pochodna kierunkową wiążemy z dodatkowa osią Ow przechodzącą przez początek układu i leżąca w płaszczyźnie Oxy. Jeżeli os Ow tworzy z osiami Ox iOy odpowiednio kąty alfa (oznaczam przez a)i beta (b), to półprosta o poczatku w punkcie (x_o,y_o) równoległa do Ow i mająca ten sam zwrot określona jest równaniami parametrycznymi x=x_o+tcosa; y=y_o+tsinb (t>=0) Przez pochodna kierunkowa funkcji f(x,y) w punkcie (x_o,y_o)w kierunku osi Ow rozumiemy granice jednostronną (df/ds)=lim(t->0+)[f(x_o+tcosa,y_o+tsinb)/t] W praktyce przdatny jest wzór (df/ds)=f'x(x_o,y_o)cosa+f'y(x_o,y_o)sinb (f'x - x jest indeksem) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: czekoladka Re: pochodna kierunkowa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.03.08, 17:31 moze na jakims przykladzie mi to wytlumaczysz?? np mamy obliczyc pochodna kierunkowa fukncji(x,y) 2x - 3xy + 2 y + 5 w puknie (1,2) w kierunku wektora ( 3 ,4) co ribimy krok po kroku?:) Odpowiedz Link Zgłoś
joa.1 Re: pochodna kierunkowa 07.03.08, 18:01 f(x,y)= 2x - 3xy + 2 y + 5 w pukcie P(1,2) w kierunku wektora ( 3 ,4) Os Ow tworzy z osia Ox kąt a taki, że cos a=3/5 i cos b=4/5 (Takie kąty tworzy z osiami wektor [3,4]) Wyliczamy pochodne cząstkowe f'x(x,y)=2-3y; f'y(x,y)=-3x+2 wartosci tych pochodnych w P(1,2): f'x(1,2)=2-6=-4; f'y(1,2)=-3+2=-1 wstawiamy do wzoru (df/dw)=f'x(1,2)cosa+f'y(1,2)cosb=-4*3/5 +(-1)*4/5=-16/5 To samo otrzymasz z definicji poprzednio podanej. W tym "praktycznym" wzorze powinny byc cosa i cosb (a nie pomyłkowo wpisany sin b). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kami Re: pochodna kierunkowa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.03.08, 19:15 glupie pytanie skad wiesz ze cos jest 3,5 i 4,5 skad mam to rozkminic?:) czy rysuje sobie wykres?? sorki za takie gpupie pytania ale nie mam o tym zielonego pojecia.. Odpowiedz Link Zgłoś
joa.1 Re: pochodna kierunkowa 07.03.08, 19:57 Jezeli wektor ma dane współrzędne [3.4], to jego długość wynosi V(3^2+4^2)=V(25)=5 i kosinus kata nachylenia do osi OX wynosi 3/5 (nie 3,5), a z osia Oy cosb=4/5 ( z definicji funkcji trygonometrycznych). (Zaczep wektor [3.4] w poczatku układu i traktuj go jako przeciwprostokątną w narysowanym trójkącie) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: milka Re: pochodna kierunkowa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.03.08, 21:13 ale skad ta dwojka jak to mam wyliczyc?? Odpowiedz Link Zgłoś
joa.1 Re: pochodna kierunkowa 07.03.08, 22:25 Gość portalu: milka napisał(a): >ale skąd ta dwójka jak to mam wyliczyć?? Tam jest kilka "dwójek". O którą Ci chodzi? Odpowiedz Link Zgłoś