Gość: ~~ IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.07.05, 20:14 gdy chodzi Firewall? Niezbyt mogę zrozumieć, która aplikacja za to odpowiada, by ją dopuścić do ruchu wychodzącego. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Kolobos Re: Jak zrobić by Windows update funkcjonował?? IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 23.07.05, 22:10 O to Ci chodzi: Windows Update Automatic Client - wuauclt.exe ? Wejdz sobie na www.windowsupdate.com i zobacz czy cos wiecej Ci sie laczy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ~~ ale na liście aplikacji takiego programu nie mam IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.07.05, 00:21 a tylko tam mogę zablokować lub zezwolić na komunikowanie się programu... wydaje mi się że po załadowaniu tej strony pojawił się ashWebSv.exe (to od Avasta??) na lini że komunikuje się z update.microsoft.com (oraz z download.windowsupdate.com) ~- to wychodzące przychodzącego nie było (tak powinno być?) - w przeglądarce była informacja że komputer jest ustawiony na automatyczną aktualizację ALE - czy będzie je pobierał, jeśli takowe będą? przycisnąłem sprawdź w przeglądarce (strona update) i chyba w związku z tym svchost.exe (jest zablokowany) chciał kontaktować się z download.windowsupdate.com - czy w takim przypadku powinienem temu programowi zezwolić na kontaktowanie się? To jest 'generic host for win 32 services' dosyć długo trwało sprawdzanie i dlatego zezwoliłem svchost.exe na komunikowanie się (czy to dobrze???) i być może dlatego po chwili w przeglądarce pokazał się wynik skanowania PYTANIE: czy jeśli zezwolę svchost.exe to nic się nie stanie?? Przy okazji - nie było aktualizacji 'o wysokim priorytecie' ale z innych był do Outlook Express, niemniej nie sciągnął go automatycznie jak to bywało przed zainstalowaniem Firewall (przedtem miałem Norton IS), a po wybraniu na przeglądarce (do zainstalowania) od razu zainstalował - przedtem opcja była taka że załadowywał, a kiedy miał instalować pytał mnie osobno Jak myślisz jak to teraz będzie? Będzie sprawdzał automatycznie i robił automatycznie aktualizacje, czy raczej nie??? Dodam że gdzieś wyczytałem że z aktualizacją windows są problemy przy firewall.. dzięki z góry za poradę Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kolobos Re: ale na liście aplikacji takiego programu nie IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 24.07.05, 01:38 Co mialoby sie stac? Mozesz zezwolic. Aktalizuj najlepiej recznie przez windowsupdate, przynajmniej bedziesz wiedzial co instalujesz ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ~~~ tobie łatwo mówić, bo się znasz - ale dla mnie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.07.05, 08:43 zezwolenie na komunikowanie się jakiegoś programu, który nie wiem co może wtedy robić nie jest jasne a wysiliłem się na tyle by sprawdzić co oznacza program w bibliotekach - niewiele to pomaga niestety równie dobrze mógłbym zezwolić na komunikowanie wszystkich - czyli po co mi niby firewall wydaje mi się że update automatyczny jest dla normalnego człowieka bardzo przydatny, bo jest to robione jak tylko pojawią się łaty, a nie jak pojawi się problem (i trzeba szukać pomocy u fachowców), a kazdy kto używa komputera jak przysłowiowego 'telewizora' (czyli ci 'normalni/przeciętni') chce mieć z głowy skomplikowane zajmowanie się - tudzież pamiętanie o tym - co jest na komputrze, do czego każdy program służy i bawienie się w szukanie update :)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kolobos Re: tobie łatwo mówić, bo się znasz - ale dla mni IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 24.07.05, 11:10 Firewall ma glownie blokowac polaczenia z zewnatrz, a nie z wewnatrz wiec mozna zezwolic na polaczenie wszystkim procesom systemowym oraz znanym programom.Jak wyskoczy cos podejrzanego to trzeba sie odrobaczyc/usunac/naprawic, a nie blokowac. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ~~~ Re: tobie łatwo mówić, bo się znasz - ale dla mni IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.07.05, 12:13 acha - to dosyć sporo wyjaśnia, choć gdzieś przeczytałem że pewne 'wirusy' (może inna kategoria) podszywają się pod dozwolone procesy ALE - co to znaczy - 'jak wyskoczy coś podejrzanego' - ???? wybacz ignorancję, ale problem z tymi którzy się nie znają na tym polega - gdybyśmy się znali pewnie nie zadawalibyśmy głupich pytań :)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kolobos Re: tobie łatwo mówić, bo się znasz - ale dla mni IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 24.07.05, 12:17 Jak kiedys cos zlapiesz i to cos sie bedzie z czyms laczyc to wyskoczy info z firewall i to wlasnie bedzie to cos podejrzanego ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ~~ no rozumiem ale wyskoczy info że jakiś program IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.07.05, 12:35 chce się połączyć, niestety wyskakuje raczej tylko 'path' albo ogólna informacja - a oprócz poczty, przeglądarki czy konkretnego programu, który wiem jak się nazywa - ja osobiście nie wiem czy jakiś blabla.exe jest bezpieczny czy nie i czy przypadkiem nie jest to program, który powinien się łączyć (np. update). Chyba to nie do rozwiązania, obawiam się(dla mnie). jak na razie to raczej wszystko blokuję... nie wiem czy dobrze, ale chyba lepiej tak robić? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kolobos Re: no rozumiem ale wyskoczy info że jakiś progra IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 24.07.05, 13:01 Od czego masz google? Wpisujesz nazwe pliku i juz wiesz czy jest ok czy nie. Odpowiedz Link Zgłoś