Gość: bunkier IP: *.emalia.pl / 213.17.150.* 13.11.03, 18:56 witam. mam wirusa w32.blaster.worm w pliku "msblast.exe" i backdoor.SDBot w pliku ms.port32.exe bylbym wdzieczny za okazana pomoc. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Krzysztof Re: wirus IP: *.aster.pl / *.aster.pl 13.11.03, 23:10 Wirus w32blaster był już wielokrotnie opisany na forum 1. Najpierw zatrzymaj proces (o ile są uruchomione a myślę, że tak). msblast.exe (Ctr+Alt+Del -> wybierz procesy -> podświetl msblast.exe i zatrzymaj. Analogicznie zrób z ms.port32.exe Recznie usuń plik z katalogu C:\windows\system32\msblast.exe uwaga: wirus może być skopiowany do pliku pod inną nazwą. W tej chwili nie pamiętam i nie mogę znaleźć. Co do pliku ms.port32.exe to napewno nie jest to plik systemowy. Jeśli został zainstalowany przez jakąś aplikacje (ale nie przypuszcam) to będziesz musiał powtórzyć tą instalację po usunięciu. Dobrze jest też usunąć nazwy tych procesów z rejestrów (szczególnie jako proces uruchamiany przy starcie systemu). (start->urucho->regedit->edycja->znadź wpisz msblast a następnie szukaj. Jak znajdziesz to usuń. analogicznie z msport32.exe Poczytaj uwagi:error.xp.pl/ www.free-av.com/ Bezpłatne skanery na stronach: wirusy.onet.pl/ www.antyvirusy.com/ skaner.mks.com.pl/ www.wp.pl/ a następnie wybierz wirusy (menu na górze ekranu) Nie pamiętam czy wszystkie te skanery usuwają ale na pewno potrafią wyszukać i wiesz co masz do usunięcia Ściągnij łatę do windowsa ze strony: www.antyvirusy.com/top/7.php Ja systematycznie robię aktualizację windowsa (start ->programy ->widows update). Łata była tam dostępna na początku września. Jeśli nie aktualizowałeś to przy okazji update będziesz mógł to zrobić. Pozdr Odpowiedz Link Zgłoś