maryjka60 29.09.09, 11:28 co można zrobić na drugie danie z wołowiny, żeby nie było ciężkie i długo smażone a krwistych steków nie lubimy? proszę o jakiś przepis, mam jeść chude, czerwone mięso ale nie wiem jak takie się przyrządza. Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
lipiec_2007 Re: kulinarnie: co z wołowiny można? 29.09.09, 11:34 jesli nie chcesz stekow, to zawsze mozesz zrobic gulasz. trzeba troche dlugo dusic, bo wolowina gotowana dluzej niz kilka minut twardnieje. albo chilli con carne - ale to z mielonej wolowiny sos bolonski do spaghetti - ale to tez z mielonej Odpowiedz Link
lipiec_2007 Re: kulinarnie: co z wołowiny można? 29.09.09, 11:36 i jeszcze do glowy przyszedl mi sheperd's pie (ale to tez z mielonej wolowiny, zapiekany pod ziemniakami) Odpowiedz Link
lipiec_2007 Re: kulinarnie: co z wołowiny można? 29.09.09, 11:37 i jeszcze do glowy przyszla mi gotowana wolowina w sosie chrzanowym Odpowiedz Link
kalipowa Re: kulinarnie: co z wołowiny można? 29.09.09, 12:53 bitki: kroisz w plastry i cieniutko rozbijasz. posypujesz maka i podsmazasz - ale krotko wrzucasz do wrzatku z vegeta, lisciem laurowym pieprzem sola gotujesz do miekkosci (polecam niezawodny szybkowar) i gotowe moje dziecie i slubny uwielbiaja! Odpowiedz Link
mimi_mm Re: kulinarnie: co z wołowiny można? 30.09.09, 09:27 a ja robie wolowinie na winie najlepsza jest poledwica wolowa ale z racji ceny kupuje zawsze ligawe lub udziec wolowy 60dkg. do tego 3 czerwone cebule, pol kilo marchewki (albo wiecej) kilka pieczarek, czerwone wino, koncentrat pomidorowy wolowine kroje w kostke, podsamazam na patelni obsypana tylko pieprzem caly czas mieszaja. obsmazona wrzucam do szybkowaru (bo szybciej sie gotuje) lub do garnka (wtedy dluzej trzeba gotowac). na tej samej patelni podsmazam pokrojona w kolka cebule i znow wrzucam do garnka, marchewke kroje w krążki (dosc grube, podobno dunczycy tak kroja ale nie wiem nie bylam....) wrzucam do garnka dodaje kilka pokrojonych pieczarek, zalewam 1 litrem czerwonego wina, wrzucam kilka listkow laurowych, ziele angielskie i pieprz caly. gotuje na wolnym ogniu az bedzie miekkie (w szybkowarze okolo 45 minut) w garnku gotuje na oko sprawdzajac czy miekkie. jak juz wolowina bedzie miekka dodaje koncentrat pomidorowy (kilka lyzek zeby sos byl gesty) i na koniec sole i doprawiam odrobina wegety. podaje z ryzem i czerwonym winem w kieliszku :) samkuje kazdemu :) Odpowiedz Link
marigold222 zrazy 01.10.09, 21:31 wersja uproszczona: wołowina w plasterki 9najlepiej zmrozic ok 2 godz. w zamrazalniku to sie lepiej lroi w cienkie plastry), troche wędzonego boczku, cebula, kiszone ogórki, ostra musztarda. plastry wołowiny lekko rozbic, posmarować musztardą, położyc na każdym plastrze piórko z cebuli, cząstke ogórka i kawałeczek boczku, zawinąc, spiąć wykałaczką lub szpilką, obsmazyc króciutko na oleju- tylkontyle zeby się ścięło białko i zakleiło łączenie plastra mięsa, przełożyc do gara i dusic w rosole albo wodzie z przyprawami- ziele, listek, sól, pieprz. Odpowiedz Link