Dodaj do ulubionych

307, Xsara czy Megane

26.05.04, 19:16
Noszę się z zamiarem kupna nowego autka i już wiem, że będzie to
kompaktowy "Francuz", benzyna 1600. Sentyment mam do Citroëna, znajomi
polecają Peueota, znajome Reanault. Proszę o opinie (a jakże - subiektywne)
co byście wybrali.
PS: lubię wygodę i bezpieczeństwo, także pełna elektryka, min. 4 airbagi,
klima etc.
Dzięki za każdą opinię.
Obserwuj wątek
    • Gość: Adek Re: 307, Xsara czy Megane IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.05.04, 19:27
      Nie wybrałbym francuza ale skoro...
      Mam w otoczeniu 3 powyzsze samochody i..
      307 hdi czeste postoje w serwisie po i gwarancyjne ----
    • Gość: Żubr Re: 307, Xsara czy Megane IP: 217.96.2.* 26.05.04, 19:33
      zalezy czy chcesz miec duzo miejsca w srodku (307) czy duzy bagaznik (Xara)
      xara moze byc tansza bo najstarsza

jak nie zalezy ci na wielkosci wnetrza i bagaznika a chcesz miec mozliwie
      najnowsza konstrukcje to megane

wg mnie najpraktyczniejszy jest 307

a sentyment mam tez do cytryny - jest stosunkowo trwala a zawieszenie uchodzi
      za dobre
      • Gość: Al Re: 307, Xsara czy Megane IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.05.04, 22:10
        Megane ma najmniejszy bagażnik,
        Xasa beznadziejne zawieszenie nie mające nic wspólnego z bezpieczeństwem..

• Gość: m Re: 307, Xsara czy Megane IP: 212.244.180.* 27.05.04, 08:24
          >beznadziejne zawieszenie nie mające nic wspólnego z bezpieczeństwem

brednia
          • Gość: Jarek Re: 307, Xsara czy Megane IP: 217.8.186.* 27.05.04, 09:55
            Gość portalu: m napisał(a):

> >beznadziejne zawieszenie nie mające nic wspólnego z bezpieczeństwem
            >
            > brednia

W porównaniu z 1998r. do Polo, Corolli i 405 mnie najbardziej przypadło
            zawieszenie Xsary do gustu. Zawieszenie nie mające nic wspólnego z
            bezpieczeństwem można znaleźć w... Nubirze lub Polonezie.

Moje doświadczenia tyczą się modeli 1,6i 8V 90 KM i 1,9 D 70 KM (jednostka
            wolnossąca). Benzynówki robiły bezproblemowo przebiegi 120 tys. km (do trzech
            lat), a diesle... więcej i pewnie jeżdżą do dzisiaj. Wiem, że aktualny 1,6 ma
            16V, moc 110 KM i do tego poprawione hamulce (cztery tarcze - pierwotnie z tyłu
            były bębny). Miło wspominam wspomaganie o zmiennej sile oraz desing i
            funkcjonalność wnętrza.

Moim zdaniem Xsara może być ciekawa cenowo ze względu na zbliżającą się C4-kę.

Nie zmienia to faktu, że wizualnie bardzo podoba mi się "zwariowana"
            Meganka, "czopkowate" 307 nie przypada mi zupełnie do gustu.

Podsumowyjąc, chyba jednak Xsarcia. ;-)
            • Gość: frax1 Re: 307, Xsara czy Megane IP: *.aster.pl / *.aster.pl 27.05.04, 14:29
              A ja tylko sprostuje że 1.6i 8v ma 88km a 1.8i 8v 90km :) A 1.8i 8v w automacie
              101km.
              Pozdrawiam
    • Gość: hehe.he Re: 307, Xsara czy Megane IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.05.04, 23:03
      jezdzilem peugeot 307 1.6 xt premium i moge powiedziec ze jest to b.dobry
      samochod. dynamika wykonanie wnetrza i jakosc bez zarzutu. przejezdzilem 20000
      km i nic sie nie stalo. a wersja byla naprawde fajna bo miala climatronic, 6
      poduszek welur, aluminiowe felgi, pelna elektryka ze skladanymi lusterkami itp.
      ogolne wrazenie super. wrocilem do mercedesa (bo lubię)ale jestem pod wrazeniem
      zabojadow i nic zlego nie powiem
      • hdp Re: 307, Xsara czy Megane 27.05.04, 08:34
        Gość portalu: hehe.he napisał(a):

> jezdzilem peugeot 307 1.6 xt premium i moge powiedziec ze jest to b.dobry
        > samochod. dynamika wykonanie wnetrza i jakosc bez zarzutu. przejezdzilem
        20000
        > km i nic sie nie stalo. a wersja byla naprawde fajna bo miala climatronic, 6
        > poduszek welur, aluminiowe felgi, pelna elektryka ze skladanymi lusterkami
        itp.
        > ogolne wrazenie super. wrocilem do mercedesa (bo lubię)ale jestem pod
        wrazeniem
        >
        > zabojadow i nic zlego nie powiem
        ________________________________________________________________________________

..., sprobuj Pgt.307 z dwulitrowym silnikiem,roznica w cenie zakupu niewielka,
        puzniej zastanow sie czy chesz wrucic do Mercedesa C (190) czy tez pozostaniesz
        przy "zabojadzie".
        ________________________________________________________________________________
    • hdp Re: 307, Xsara czy Megane 27.05.04, 08:29
      der.alte.penner napisał:

> Noszę się z zamiarem kupna nowego autka i już wiem, że będzie to
      > kompaktowy "Francuz", benzyna 1600. Sentyment mam do Citroëna, znajomi
      > polecają Peueota, znajome Reanault. Proszę o opinie (a jakże - subiektywne)
      > co byście wybrali.
      > PS: lubię wygodę i bezpieczeństwo, także pełna elektryka, min. 4 airbagi,
      > klima etc.
      > Dzięki za każdą opinię.

...,Xara jest modelem wyjsciowym-wkrotce nowy model,Megane jest tak wstretny ze
      niektorzy zachwycaja sie jego uroda-duzo traci na wartosci jako "przechodzony",
      Pgt.307 jest autem z konwencjonalna karoseria,-bezczasowa,bedzie dobrze trzymal
      cene gdy go sprzedawac bedziesz. Zdecyduj sam .
    • Gość: danielte Re: 307, Xsara czy Megane IP: 80.51.242.* 27.05.04, 09:33
      Mam 307 Kombi 1.6 XS...
      Pomijając typowe "wady" fabryczne (brak podkładek pod amortyzatorami i
      przeskakujący kierunkowskaz) usunięte na gwarancji, samochód mogę z czystym
      sumieniem polecić. Dynamika, miejsce, jakość, ekonomika...

Co do utraty wartości ja zapłaciłem za niego 56kPLZ w marcu 2003(auto z 2002)
      teraz jest wart (wg Eurotax) 54kPLZ - bez komentarza...

Pozdrawiam.
    • Gość: heca Re: 307, Xsara czy Megane IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.05.04, 09:54
      Witam! mam Xsarę 2.0 hdi, 22000km przebieg. wyposażenie górna półka, ciężko
      mieć zastrzeżnia ale nic nie jest bez wad. Zawieszenie typowo citroenowskie
      więc i opinie będą różne. Zależy kto czym jeździł. Dziś nie wiem co bym wybrał,
      prawdopodnie też francuza. ;-)
    • Gość: youst Re: 307, Xsara czy Megane IP: *.compi.net.pl / *.crowley.pl 27.05.04, 16:23
      a moze poczekaj na c4
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka