Dodaj do ulubionych

Szafki w kuchni BIAŁE - pytanie do użytkowniczek..

24.02.10, 14:43
jak tam z utrzymaniem czystości takich szafek?
żałujecie, że taki kolor a nie inny?
Obserwuj wątek
    • emma_me Re: Szafki w kuchni BIAŁE - pytanie do użytkownic 24.02.10, 14:45
      ja nie żałuje, mam prawie białe, taki delikatny odcień ecree, szafki zrobione są
      na wysoki połysk. Są super łatwe w utrzymaniu, raz na jakiś czas wycieram je
      wilgotnymi chusteczkami i po kłopocie.
    • enya81 Re: Szafki w kuchni BIAŁE - pytanie do użytkownic 24.02.10, 14:50
      Mam białe szafki lakierowane. Uwielbiam moją kuchnię, to było moje marzenie mieć
      lakierowane szafki i sama się bałam tego jak będzie z utrzymaniem ich w
      czystości. Na pewno gdyby były w ciemnym kolorze to było by ciągle widać paluchy
      a dzięki temu że są białe naprawdę nie widać na nich śladów.
      Czyszczę je płynem do szyb, zero zacieków, super szybkie sprzątanie.
      Nie wiem jak by było gdyby nie były lakierowane, ale ja jestem ze swoich mega
      zadowolona.
    • lipiec_2007 Re: Szafki w kuchni BIAŁE - pytanie do użytkownic 24.02.10, 14:54
      biel, jak i inne kolory ma swoje "zady i walety".

jeszcze dwa tygodnie temu mialam biala kuchnie. zostala rozebrana w
      drzazgi. teraz robie nowy projekt kuchni. tez bialej!
      • dmgr Re: Szafki w kuchni BIAŁE - pytanie do użytkownic 24.02.10, 15:21
        Ja mam białe szafki w kuchni nie z własnego wyboru bo w wynajmowanej. Do tego
        jeszcze są z takimi rowkami, które się ciężko czyści. Wiadomo, że szybciej się
        brudzą i każdy małe chlapnięcie jest widoczne. Z drugiej strony szwagier ostatni
        wymieniał brązową kuchnię na taką bardzo jasną i jest wielka różnica na plus.
        Ich kuchnia wydaje się teraz dwa razy większa.
        • ankas4 Re: Szafki w kuchni BIAŁE - pytanie do użytkownic 24.02.10, 15:56
          Moje marzenie to biała kuchnia,i jak wrocimy i zrobimy remont generalny to bede
          kupowala wlasnie boale meble do kuchni.
          Chciałabym wlasnie taką jak jest pokazana na tej stronie,daje link mam nadzieje,
          ze Wy widzicie to co ja!
          www.rust.com.pl/witt_kuchnie
          mEBLE Z TEJ FIRMY SA za drogie, ale mamy juz stolarza,ktory nam identyczne ma
          zrobic za polowe forsy.

Ja bede miala meble z biłaych płaskich kawałków, zadnych rzeżb,ani rowków - bo
          wiem ,ze w to najwiecej tluszczu wchodzi i brudu, ciezko jest to pozniej doczyścić.
          Pozdrawiam
          • lipiec_2007 Re: Szafki w kuchni BIAŁE - pytanie do użytkownic 24.02.10, 16:00
            kurcze ankas,

mnie sie tez bardzo mebel rust podoba. ale inny model - sicilia
            www.rust.com.pl/mebel_rust-galeria_kuchni#mebel_rust-galeria_kuchni-sycylia

nie podoba mi sie jednak cena, a najbardziej polityka firmy
          • lilka.k Re: Szafki w kuchni BIAŁE - pytanie do użytkownic 24.02.10, 16:02
            no. ja też chcę lakierowany mdf biały w kuchni. Widze ją oczyma
            wyobraźni. bezuchwytowa :)
            • lilka.k Re: Szafki w kuchni BIAŁE - pytanie do użytkownic 24.02.10, 16:05
              a mi stockholm :)

albo to:
              img356.imageshack.us/img356/8906/elektramedia01fj6.jpg
            • monikaj21 Re: Szafki w kuchni BIAŁE - pytanie do użytkownic 24.02.10, 16:11
              Bezuchwytowa byłaby cudna ale za droga była dla nas :(
              Mamy białe meble i nie narzekam, poprzednio mieliśmy jasne drewno -
              oczywiście dużo łatwiejsze bo tam to nic nie było widać, ale jest
              lepiej niż myślałam. Za to wybrałam beznadziejne uchwyty :( są non
              stop brudne - palce się odbijają.
          • emma_me Re: Szafki w kuchni BIAŁE - pytanie do użytkownic 25.02.10, 12:17
            ja mam prawie identyczne, tylko nie mam uchwytów, zamykają sie na klikniecie.
            Robiłam je u stolarza, wyszły bosko.
            • emma_me Re: Szafki w kuchni BIAŁE - pytanie do użytkownic 25.02.10, 12:24
              fotoforum.gazeta.pl/zdjecie/2172226
              • lipiec_2007 Re: Szafki w kuchni BIAŁE - pytanie do użytkownic 25.02.10, 14:57
                emma. bardzo ladnie to wyglada. no i ten blacik. drewniany?

a ktory to z twoich harcerzykow w tych 7-mio milowych butach?:)
                • emma_me Re: Szafki w kuchni BIAŁE - pytanie do użytkownic 26.02.10, 08:32
                  Moje kochane lipczątko - Marcinek. Byliśmy wczoraj u lekarza i Marcin ma równo
                  100 cm. Ale jestem dumna.
    • a.zaborowska1 Re: Szafki w kuchni BIAŁE - pytanie do użytkownic 24.02.10, 17:59
      Ja się zakochałam w kuchniach designo
      nobilia.designo.pl/
      ale to niestety nie na moją kieszeń.
      Moja kuchnia ma niecałe 7m2 i mimo iż marzy mi się ciemna kuchnia
      (czarno-czerona np, lub czarny laminat z drewnem) zastanawiam się
      jaki będzie efekt końcowy :-/ a niestety może być inny niż w moich
      wyobrażeniach. Zbyt mała przestrzeń, mniej światła (niż w katalogach
      firm meblowych, będzie widoczna tylko jedna ściana i to też z
      szafkami. Mało podłogi do ogólnego efektu. Dlatego zaczęłam
      zastanawiać się nad białym laminatem z niebieskim blatem. Ogólne
      wrażenie napewno by było większe i milsza dla oka. Tylko tu mierzi
      mnie: utrzymanie czystości i opary z butli gazowej, które są
      cholernie tłuste i żółte :-/
      • enya81 Re: To ja pokażę swoją :) 24.02.10, 19:47
        www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/97415360d4a87566.html
        www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/ac3dfcbee00f3492.html
        www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/c943ace04e5e64de.html
        www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/751f284181f31416.html
        • ankas4 enya śliczna ta TWOJA KUCHNIA!!!!!! 24.02.10, 20:13
          nAPRAWDĘ SLICZNA, a ktoś robił na zamówienie czy z jakiejś konkretnej firmy ten
          model?
          Własnie z takiej płyty chciałabym miec szafki, a napisz prosze czy nie ma
          problemu z widocznymi plamami od palców na takiej płycie?

• a.zaborowska1 Re: enya śliczna ta TWOJA KUCHNIA!!!!!! 24.02.10, 21:49
            Tak śliczna nawet mała :-)
            No i masz moje uchwyty. Człowiek się bardziej skupia na ich
            dotykaniu i dlatego zostawia mniej niepotrzebnych śladów.

A teraz wywiad środowiskowy? Kto ci je robił i za ile :D
            • enya81 Re: enya śliczna ta TWOJA KUCHNIA!!!!!! 24.02.10, 22:04
              Dziękuję bardzo, mam ją od pół roku a nadal mi się bardzo podoba, pewnie
              dlatego, że właśnie o takiej marzyłam.
              Projekt sami sobie zrobiliśmy w takim programie z którego korzysta większość
              firm meblarskich. Facet, który nam robił meble miał ten program, więc wprowadził
              tylko pewne modyfikacje, niezbędne wg niego. Poradził nam również, aby nie była
              to czysta biel, tylko taka złamana albo szarością lub beżem, bo białe ponoć nie
              wyglądają najfajniej. Posłuchaliśmy go i wg mnie są białe, ale biel ma wiele
              odcieni z tego wynika :)
              Mieliśmy jego namiary od znajomych i okazał się bardzo sumienny a meble zrobił
              naprawdę solidnie i porządnie.
              Co do ceny, no tanie nie były. Nie napiszę Wam teraz konkretnej kwoty, jak M.
              wróci to się go zapytam ile to dokładnie było.
    • f3f Re: Szafki w kuchni BIAŁE - pytanie do użytkownic 24.02.10, 23:18
      ja mam białe IKEA Faktum/Stat (w takie deseczki, trochę błyszczące) i moim zdaniem mniej na nich widać brud i łatwiej doczyścić niż te co mieliśmy w poprzednim mieszkaniu (BRW z MDFu rudy-brąz bez połysku - widać było wszędzie paluchy...)
      tu przykładowe aranżacje: tu przykładowe aranżacje
      U mnie jest czarny blat (pieprz z solą z przewagą pieprzu ;) białe kafelki na ścianie (sól z pieprzem z przewagą soli ;) + dodatkowe mebelki z drewna naturalnego (stół, krzesła)
      zdjecia nie zrobię bo mam bałagan :D
      • ankas4 f3f dawaj zdjecia:)) 25.02.10, 03:25
        Kurcze super ta kuchnia, a ile kosztuje?jesli mozna spytac. I czy faktycznie w
        tych rowkach nie gromadzi sie brud/tłuszcz?

Sciskam
        • lipiec_2007 Re: f3f dawaj zdjecia:)) 25.02.10, 09:44
          f3f - dawaj zdjecia!

wpusc do kuchni na chwile Michalka. znajac jego umilowanie do
          czystosci zrobi ci kuchnie na blysk:)
          • f3f Re: f3f dawaj zdjecia:)) 25.02.10, 10:11
            oki dam zdjecie - ale dopiero jutro bo dzis w pracy jesem, no i wieczorem Michałek bedzie musiał posprzatać ;))))
            aha no i moja kuchnia nie jest taka dopracowana i sterylna jak te katalogowe :)
            • f3f Re: f3f dawaj zdjecia:)) 25.02.10, 10:13
              ps. zauwazyłyście, że w katalogowych i w pismach wnętrzarskich to najcześciej nic nie ma "na szafkach"? ew jakiś elegancki "słój z czyms"... nawet czajnik z wrzątkiem i mokry zmywak trzeba chować do szuflady ;)
              • lilka.k Re: f3f dawaj zdjecia:)) 25.02.10, 10:17
                ja bym wlasnie chciała miec tyle szafek (w sumie szafek najlepiej
                wcale, a same szuflady) by nic na blatach nie stało :)
                • f3f Re: f3f dawaj zdjecia:)) 25.02.10, 10:21
                  oki lilka ja wiem, że to tez od ilości zależy... ale zmywak też będziesz chować? ;) albo ściereczkę kuchenną?
                  • lilka.k Re: f3f dawaj zdjecia:)) 25.02.10, 11:30
                    No pewnie, są takie fajne pojemniki na to :), Plyn do naczyn tez czesto
                    chowam, bo nie mam fajnego dozownika ;)
                    • kamila_m_g Re: f3f dawaj zdjecia:)) 25.02.10, 12:10
                      Też mam białe szafki z mdf gładkie matowe, do tego są uchwyty z Ikea
                      mocowane od góry, więc ich prawie nie widać,coś w tym stylu, tylko
                      mniejsze www.ikea.com/pl/pl/catalog/products/40153661 , blat
                      zaś jest z drewna dębowego lakierowanego.
                      Co do brudzenia, to za bardzo się nie przejmuję, wszystko się zmyje.
                      Ale ja nie mam tego strasznego tłustego kurzu od gazu, pewnie wtedy
                      trzeba by było częściej i mocniej szorować.
                • a.zaborowska1 Re: f3f dawaj zdjecia:)) 25.02.10, 15:31
                  lilka.k napisała:

> ja bym wlasnie chciała miec tyle szafek (w sumie szafek najlepiej
                  > wcale, a same szuflady) by nic na blatach nie stało :)

Ja też ja też, nie cierpię tych wszystkich szpargałów na
                  wierzchu :-) Jedyne co bym mogła z cierpieć to mikrofala, robot i
                  butelki z alkoholem :D
                  Ach tylko szkoda, że mam taki mały metraż :-/

Kurde oglądam te białe lakierowane (gładkie)i pasuje mi to z drewnem
                  (ciemnym) może uda mi sie dzisiaj skoczyc do IKEI. Zbadam
                  organoleptycznie fronty :-)
                  • f3f Re: f3f dawaj zdjecia:)) 25.02.10, 21:36
                    proszę o to zdjęcia
                    kuchnia zwykłą w bloku, taka do gotowania ;) ale ją lubię. rozkład szafek rozplanował mąż przy pomocy tego programu ze strony ikea.

Aga dodam jeszcze, ze w kuchni mam kuchenkę gazową oraz piecyk gazowy (grzeje wodę) i szafki mi jakoś specjalnie nie porastają tłuszczem. Zresztą białe czy inne będą tak samo brudne, więc myć i tak będzie trzeba ;)
                    • a.zaborowska1 Re: f3f dawaj zdjecia:)) 25.02.10, 21:52
                      f3f napisała:

> proszę o to zdjęcia
                      > kuchnia zwykłą w bloku, taka do gotowania ;) ale ją lubię. rozkład
                      szafek rozpl
                      > anował mąż przy pomocy tego programu ze strony ikea.
                      >
                      > Aga dodam jeszcze, ze w kuchni mam kuchenkę gazową oraz piecyk
                      gazowy (grzeje w
                      > odę) i szafki mi jakoś specjalnie nie porastają tłuszczem. Zresztą
                      białe czy in
                      > ne będą tak samo brudne, więc myć i tak będzie trzeba ;)

Że myć trzeba to ja wiem i myć myję stare i nowe będę myć. Tylko
                      moja siostra, mama maja białe takie wiecie bazarowe szafki i
                      poprostu od butli z gazem z żółkły :-/

f3f fajna ta twoja kuchnia

byłam dzisiaj w IKEI i mój plan jest:
                      bordowe ściany, białe lakierowane szafki, ciemny drewniany blat...
                      muszę to wrzucić w Ikeowski program.
                      F3F a powiedz w nim od razu może oblicza koszt?
                      • f3f Re: f3f dawaj zdjecia:)) 25.02.10, 22:02
                        z tego co pamietam to program liczy koszty. a szafki mozna tez samemu skrecac - sa instrukcje - wiec odpada kasa za montaż
                        • f3f Re: f3f dawaj zdjecia:)) 25.02.10, 22:03
                          moze wiszą od 3 lat i nie zżółkły. a tak jak pisałam mam kuchenke gazową (4 palniki) i piecyk gazowy. tylko, na ścianie nad kuchenka mam wyciag i on działa jak gotuje
                          • lipiec_2007 Re: f3f dawaj zdjecia:)) 25.02.10, 22:21
                            no widze, ze Michal sie przylozyl:)

bardzo ladnie wyglada ta kuchnia. naprawde. ja tez chce miec biala
                            klasyczna raczej niz biala nowoczesna. no i fajne plytki. co to? ale
                            moj maz juz dzisiaj kupil nam biale plytki.
                            • ankas4 Re: f3f BARDZO ładnie! 25.02.10, 22:36
                              Dzieki za zdjecia, wzorowy porzadek, u nas lepiej dzis nie pytać;) masakra;)
                              A meble sliczne ,bardzo mi sie podobaja, widac ,ze wszystko funkcjonalnie
                              urządzone, i bardzo fajna jest ta dostawka w formie przedłuzonego kredensu- tam
                              gdzie stoją owoce, takie cos tez mozna kupic w Ikea?
                              Pozdrawiam
                              • f3f Re: f3f BARDZO ładnie! 25.02.10, 22:52
                                Dzieki dziewczyny :)
                                Ankas ten barek to też z ikeii FÖRHÖJA się nazwywa, my to mamy za dużo ikei w domu... jakoś tak wyszło, że tam było szybko i cenowo nam pasowało. Jak coś dokupiliśmy i dowozili meble to jeden facet powiedział "ojej ile ikeii" aż mi sie głupio zrobiło ;)) no ale trudno ;)))

lipiec a Ty remontujesz mieszkanie na śląsku??? ej miałaś tu niedługo wrócić a nie tam sobie gniazdko szykować ;)
                                co do płytek to są sól i pieprz z Cerkoloru www.cerkolor.pl/index.php?ms=8&id=265
                                • lipiec_2007 Re: f3f BARDZO ładnie! 26.02.10, 09:25
                                  f3f

spokojnie:)remontujemy nasze warszawskie gniazdko.

plytki bardzo mi sie podobaja.
                        • a.zaborowska1 Re: f3f dawaj zdjecia:)) 26.02.10, 08:16
                          f3f napisała:

> z tego co pamietam to program liczy koszty. a szafki mozna tez
                          samemu skrecac -
                          > sa instrukcje - wiec odpada kasa za montaż

Tak tak mój pan sam będzie montował. Wogóle jeśli udałoby mi się
                          jakoś po znajomości kupić fronty to wogóle kupię tylko same
                          skrzynki. M to zdolna bestia potrafi tylko musimy uzgodnic co i jak
                          ma wyglądać :-)

F3f ale ty to i tak masz dużo szafek. Moja kuchnia jest taka mała
                          buuuuuuuuuuu
    • paris4 Re: Szafki w kuchni BIAŁE - pytanie do użytkownic 26.02.10, 07:56
      Jestem użytkowniczką od 4 miesięcy
      Jestem zadowolona, nadal mi się moja biało-rustykalna kuchnia podoba.
      Czystość nigdy nie spędzała mi snu z powiek ani nie przysparzała
      szczególnego stresu, więc co kilka dni przecieram mokrą ścierką i
      jest git. Nie widzę brudu
      • a.zaborowska1 paris4 26.02.10, 08:14
        dawaj zdjęcia :-)
        • paris4 Re: paris4 26.02.10, 08:24
          eeee chyba musiałabym zrobić:) poza tym to zwykła kuchnia biała z
          Ikei w wersji rustykalnej trochę, no i na otwartym forum zdjęcia
          domostwa to tak niekoniecznie jednak;) ale to nic szczególnego
          raczej tak kuchnia;)
    • e-millie Re: Szafki w kuchni BIAŁE - pytanie do użytkownic 26.02.10, 11:10
      U nas super! Nigdy nie zamieniłabym tych szafek na ŻADNE inne ;) Nie ma problemu
      z brudzeniem, a mam w domu trzy małe urwisy. Polecam ;)))
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka