alcea3 24.02.10, 18:30 dziewczyny błagam polećcie sprawdzone sposoby lub leki na zatkane zatoki. łeb mi pęka z nosa się leje,a zatoki pulsują,a do tego cały dzień w pracu.help!!! Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
astra27 Re: ratunku szukam 24.02.10, 18:39 Tylko i wyłącznie sinupret albo w tabletkach albo w kroplach, niezawodny przy ropnym zapaleniu zatok Odpowiedz Link
alcea3 Re: ratunku szukam 24.02.10, 18:43 naprawde jest taki dobry? Wart swojej ceny? Pani wczoraj powiedziala mi cene w aptece i zbladłam ;) Odpowiedz Link
moni_30 Re: ratunku szukam 24.02.10, 18:51 Ja też polecam Sinupret. Nie wiem jaką cenę podała Ci pani w aptece, ale podejrzewam, że taniej można kupić przez internet w DOZ: www.doz.pl/apteka/p8847-Sinupret_drazetki_50_szt www.doz.pl/apteka/p8848-Sinupret_drazetki100_szt www.doz.pl/apteka/p8849-Sinupret_krople_100_ml Odpowiedz Link
alcea3 Re: ratunku szukam 24.02.10, 18:54 podała 44 zł za krople,wlansie widzialam,ze w DOZ taniej ale to dopiero na zamowienie,a ja potrzebuję cos na JUZ Odpowiedz Link
moni_30 Re: ratunku szukam 24.02.10, 19:04 To i tak nieźle, ja kupiłam kiedyś krople, bo potrzebowałam "na już" za 52 zł! Odpowiedz Link
dorka3078 Re: ratunku szukam 24.02.10, 19:05 wart swojej ceny ,ale popytaj w różnych aptekach ,poprzednim razem płaciłam 43 a w zeszłym tyg. znowu kupowałam i zapłaciłam 33 czyli aż 10zł taniej niz pół roku temu ,czyli nie ma reguły. Mój m prawie ciągle je bierze i Zuzia też czesto dostaje bo zapchana chodzi Odpowiedz Link
alcea3 Re: ratunku szukam 24.02.10, 19:20 dzieki dziewczyny, znow mozna na was liczyc. nm kupi jak bedzie wracal.Szybko dzialaja? Odpowiedz Link
moni_30 Re: ratunku szukam 24.02.10, 19:23 Ja nie używałam, ale jak Julek ma gęsty, zalegający katar to mu bardzo pomaga. Może normalnie oddychać. Odpowiedz Link
enya81 Re: ratunku szukam 24.02.10, 19:25 Ja również polecam sinupred-mój M ma ciągle chore zatoki z potwornym bólem głowy i tylko te tabletki mu pomagają. Tylko zawsze bierz dłużej, bo nawet jak Ci przejdzie ból głowy to nie znaczy, że to koniec. Odpowiedz Link
solaris31 Re: ratunku szukam 24.02.10, 19:30 sinupret jest moim zdaniem wart wysokiej ceny. ja podaję go dziewczynom przy katarach. natomiast ja sama stosuję na chore zatoki leki obkurczające - czyli antyalergiczne, do tego może byc pseudoefedryna, przeciwbólowo na przykład iobuprom zatoki / jest z pseudoefedryną/. i stary skuteczny sposób - parówka z ziół. najlepsza jest kozieradka. jak nie mam ziół, idę pod gorący prysznic i nagrzewam czoło. zwykle schodzi po kilku dniach. ewentualnie można też ugotować ziemniaki w mundurkach , trochę potłuc i gorące w ścierce połozyć na czoło. niektórzy jednak mówią, że nagrzewanie zatok nie jest dobre, mnie to jednak pomaga najlepiej. ale jeśli ból się przedłuża i dochodzi gorączka, idę do lekarza i niestey zawsze po antybiotyk :( Odpowiedz Link
enya81 Re: ratunku szukam 24.02.10, 19:33 Mojemu M. lekarz powiedział, że ibuprom zatoki przez ten składnik o którym pisałaś jest niewskazany na serce. Pewnie u ludzi zdrowych o.k. natomiast sercowcom może zaszkodzić. Dlatego przerzucił się na sinupret i już nie zmienia bo zawsze mu pomaga. Odpowiedz Link
solaris31 pseudoefedryna 26.02.10, 00:17 to oznacza, że trzeba uważać z większością leków na przeziębienie, bo większość ma pseudoefedrynę. wszystkie coldrexy,na pewno cirrus i jeszcze kilka innych leków. to wszystko ma pseudoefedrynę. Odpowiedz Link
maadga Solaris nagrzewanie zatok-odpowiedź 25.02.10, 07:58 Jeśli zatoki są zapchane ale nie zatkane czyli trochę chociaż spływa można nagrzewać jeśli jednak są zatkane całkowicie to nie bo wtedy robsz sobie w głowie zupkę z bakterii które jeszcze szybciej sie namnażają. Odpowiedz Link
alcea3 Re: Solaris nagrzewanie zatok-odpowiedź 25.02.10, 18:02 dzieki kochane!! Biorę ibuprom zatoki+ sinupret w kroplach(od razu mala bedzie mogla brac). Dzis trochę lepiej nie płakałam cały dzien;) Wczoraj koszmar płakałam tak mi cisnienie w zatokach rozsadzało, a w zasadzie w jednej-lewej, prawa cala drozna. Najgorszy jest rozsadzajacy bol glowy :( Odpowiedz Link
solaris31 Re: Solaris nagrzewanie zatok-odpowiedź 26.02.10, 00:19 o widzisz, wiedziałam, że chodzi o namnażanie bakterii w ciepełku, ale nie wiedziałam kiedy nie można nagrzewać ;) mówiąc nawiasem, podobne opinie są o smarowaniu uszu maściami rozgrzewającymi przy zapaleniu ucha. ja dzieciom zawsze smarowałam przy katarach i zapaleniach, i nigdy się nie zawiodłam na szczęście. ale zupka z bakterii jest jak najbardziej możliwa ;) Odpowiedz Link
shemreolin Re: ratunku szukam 24.02.10, 20:25 Ja zatokami to mamy już swoją wieloletnią historię miłosną... co brać? - sinupret - zrobić "parówki" z gargarinu (łyżka roztworu na litr gorącej wody, głowa pod ręcznik i wciągać) - coś rozgrzewającego (okłady albo prysznic jak już wspomniały dziewczyny powyżej) - płukać nos solą morską albo solą fizjologiczną z sodą oczyszczona (łyżeczka sody na jedną butlę soli) i wydmuchiwać, wydmuchiwać, wydmuchiwać. są jeszcze środki na receptę oczywiście ale z tych nie receptowych to najlepsze metody jakie znam. A! No i kup jeszcze czosnek w kapsułkach,to tez pomaga przy infekcjach bakteryjnych. :) Odpowiedz Link
kamamama2 Re: ratunku szukam 24.02.10, 20:34 raz w życiu miałam chore zatoki, tak na maksa, że się schylić nawet nie mogłam, pomógł Sinupret w tabletkach, jest bez recepty, dość drogi, a żeby dobrze oczyścić zatoki, to trzeba się przeleczyć ze 2-3 tyg. Odpowiedz Link
burdziaa Re: ratunku szukam 24.02.10, 20:37 Sinupret krople lub tabletki i zwolnienie lekarskie!scisam i zdrowiej Odpowiedz Link
yaga.f Re: ratunku szukam 24.02.10, 22:01 Mi na zapalenie zatok pomaga tylko Bioparox. Jest tylko na receptę (antybiotyk), ale ostatnio udało mi się kupić bez. Po dwóch/trzech dniach zapominam o zatokach. Odpowiedz Link
ankas4 Re: ratunku szukam 25.02.10, 19:01 Miałam wlasnie sie pytac jak tam Kochana sie czujesz...wspolczuje Ci,ale mam nadzieje, ze po tych lekach bedzie lepiej:) Odpowiedz Link
zabka11 Re: Pati, jak dziś Twoje zatoki? 25.02.10, 21:09 Pomógł ten sinupret? Jak się czujesz? Odpowiedz Link
alcea3 Re: Pati, jak dziś Twoje zatoki? 25.02.10, 21:37 Tak jak pisałam,dzis juz ciut lepiej, marzę zeby był pt godzina 16 :) zeby zaszyc się pod kołdrę:) Odpowiedz Link
a_beatle Re: ratunku szukam 25.02.10, 22:06 Łączę się z Tobą w bólu:-) albo raczej :-( Ponad tydzień walczę, głowa mi pęka, smaków nie czuję, co jest dla mnie strasznie frustrujące;-) Dostałam zwolnienie, mucofluid i jeszcze jakieś krople antybakteryjne. Dużo zdrowia, obyś szybko wróciła do formy:-) Odpowiedz Link
alcea3 a_beatle 25.02.10, 22:14 wspolczuję,bo wiem co czujesz;) mnie najbardziej rozkłada cisnienie w zatokach i ból łba,nawet jak chodzę boli i staram się chodzic powolutku ;/ fajnie Ci z tym l4 :)) Długo juz Cię meczy? Odpowiedz Link
a_beatle Re: a_beatle 26.02.10, 08:41 Zaczęło się prawie 2 tyg. temu, najpierw miałam kilka dni urlopu, potem dłuuuga podróż do domu, 2 dni w pracy, 2 dni zwolnienia i 2 dni w pracy. Myślę, że dlatego tak długo się to ciągnie:-( Powinnyśmy się zaszyć na tydzień pod kołdrą i tyle:-( Tak, ten ból głowy jest straszny, nie mogę się nawet schylać, buuu Odpowiedz Link