leluchow1 14.04.10, 12:38 Tak mi sie marzy zielsko i kwiatki na balkonie. Macie? Jeśli tak to co? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
solaris31 Re: Obsiewacie balkony? 14.04.10, 13:02 ja mam 2 skrzynki co roku ;) zwykle surfinie - ale ostatnio sadziłam zwykłe pelargonie, bo z surfiniami ciężko jest - trzeba je bardzo pilnować, żeby były ładne. a mnie nie zawsze się chce :D w ub. roku miałam pelargonie z werbeną na przykład. całkiem fajny zestaw. kolorowy i pachnący. do tego troszkę maciejki - i miałam wieczorem przyjemność siedzenia na balkonie w pięknym maciejkowym zapachu ;) Odpowiedz Link
leluchow1 Re: Obsiewacie balkony? 14.04.10, 13:18 No własnie ta maciejka mi sie marzy.... siejesz ją razem z werbeną do jednej skrzynki? Odpowiedz Link
solaris31 Re: Obsiewacie balkony? 14.04.10, 13:20 nie, do jednej werbenę a do drugiej maciejkę ;) skrzynki mam po 2 stronahc balkonu, więc mi się to nie kłóci ;) a zapach maciejki wieczorem - bezcenny ;) Odpowiedz Link
leluchow1 Re: Obsiewacie balkony? 14.04.10, 13:23 A gęsto ją siejesz? w jednym czy 2 rzędach? Odpowiedz Link
solaris31 Re: Obsiewacie balkony? 14.04.10, 13:34 jak sieję, to raczej w kupce , między pelargoniami. ale w ub. roku kupiłam gotową maciejkę w doniczce i wsadziłam między pelargonie. gotowce sa super ;) wybierasz, kupujesz , sadzisz do skrzynki i spokój ;) Odpowiedz Link
burdziaa Kiedy najlepiej posadzic? 14.04.10, 13:37 Mialam kiedys pelargonie na balkonie w skrzynkach ale to psiapsiołka mi sadziła ja w tym czasie ciastka piekłam,ale Jej już nie ma :( sorry za ton-no to kiedy,teraz czy poczekac az sie zupelnie ciepło zrobi? Odpowiedz Link
smolineczka Re: Kiedy najlepiej posadzic? 14.04.10, 14:56 nie jestem w tym najlepsza, ale przez pierwsze moze z pięć lat w nowym mieszkaniu chciałam mieć piękny balkon:) a nawet mnie się udawało, choć genaralnie mam lewe ręcę:/ i wydaje mi się, że teraz jak już zacznie po deszczach być trochę cieplej, już trzeba zaczynać Odpowiedz Link
maniulka_25 Po zimnej Zośce :-) 14.04.10, 19:09 Po zimnej Zośce sadzę pelargonie i sieję maciejkę, zioła, groszek pachnący, fasolę ozdobną i nasturcję. A jeśli chcecie już teraz coś posadzic to polecam bratki :-) Kwitną jak głupie... polecam zestaw żółte + bordowe albo niebieskie + białe. Odpowiedz Link
mimi_mm Re: Obsiewacie balkony? 14.04.10, 20:37 ja nie obsiewam bo jakos nie mam reki do kwiatow :( Odpowiedz Link
enya81 Re: Obsiewacie balkony? 14.04.10, 22:24 Tak, tak i jeszcze raz tak! Ja mieszkam w wieżowcu na takim niezbyt ładnym osiedlu, więc aby uprzyjemnić sobie ten widok zawsze mam kwiaty na balkonie. Zwykle są to pelargonie, bo bardzo wytrzymałe i jakieś tam sobie wymyślam jeszcze kwiatki w małych doniczkach. Wczoraj będąc na zakupach już się rozglądałam za sadzonkami :) Chyba sobie też w tym roku coś pachnącego zafunduję na balkon. Odpowiedz Link
solaris31 Re: Obsiewacie balkony? 14.04.10, 22:19 ja zwykle mam skrzynki w okolicach początku maja ;) jak sadziłam bratki, to nawet wcześniej, ale one potem i tak zdychały, więć trzeba było cos innego wsadzić. jak jets ładnie i ciepło, wykorzystuję wolne w 1 maja ;) już chyba ze 4 lata ;) w końcu to święto pracy, wypada popracować ;) Odpowiedz Link
paris4 Re: Obsiewacie balkony? 15.04.10, 09:29 hmmmm ja powinnam jakoś balkony udekrować ale nie chce mi się okrutnie bo nie lubię grzebac się w ziemi myślę, że może jakieś surfinie kupię za kilka tygodni Odpowiedz Link
pabia_a Re: Obsiewacie balkony? 15.04.10, 09:54 sadzę co roku intensywnie różowe pelargonie, czasem dosadzam między pelargonie żółte lub białe, zwisające, drobne kwiaty, nazwy nie znam, roślinki sadzę zazwyczaj po trzech ogrodnikach czyli w połowie maja;-) Odpowiedz Link
pabia_a Re: Obsiewacie balkony? 15.04.10, 10:00 fajne są jeszcze pelargonie bluszczolistne, te zwisające, posadzone dość gęsto, może w tym roku kupię tę odminę pelargoni;) Odpowiedz Link
pabia_a Re: Obsiewacie balkony? 15.04.10, 10:07 i jeszcze podobają mi się w wiszących skrzynkach sadzone karłowate odmiany iglaków, ale ja nie sadzę bo mam duży ogród i po mału go gospodaruję Odpowiedz Link
maniulka_25 Re: Obsiewacie balkony? 15.04.10, 10:17 A u mnie na balkonie są poziomki :-) Rosną już od 5 lat i zawsze mam wysyp :-) Daję je dzieciom ! Odpowiedz Link
boazeria Re: Obsiewacie balkony? 15.04.10, 11:46 ja co roku mam zapal i potem nic nie sadze mam dlugi waski balkon ale jakos wcisnelam 2 metalowo wiklinowe krzesla i stoliczek- w 2ch donicach mam tuje balkon mamy koszmarnie sloneczny- normalnie jak na saharze i nie wiem co mozna posadzic zeby sie nie spalilo ostatnio w jakiejs gazecie widzialam fajna aranzacje- byly pelargonie, niezapominajki i cos zwisajacego bialego zastanawim sie tez nad ziolami w doniczce, lub poziomkami (swoja droga wielkie, pachnace, soczyste poziomy mam na dzialce i wole od truskawek bo owoce sa caluski sezon) hm ciekawe czy borowka, ktora posadzilismy na dzialce bedzie miala w tym roku jagody Odpowiedz Link
smolineczka Re: Obsiewacie balkony? 15.04.10, 12:24 poziomki, wow! a ja się też pochwalę, że przez kilka lat miałam na balkonie cytrynki i mandarynki, a także awokado :) w zimie rosły mi w domu, a latem wychodziły na zewnątrz Odpowiedz Link
leluchow1 Re: Obsiewacie balkony? 15.04.10, 12:51 A jak wysiewacie te poziomki? Nasionka czy sadzonki? Odpowiedz Link
maniulka_25 Re: Obsiewacie balkony? 15.04.10, 13:00 U nas można kupic na rynku sadzonki :-) Błyskawicznie się rozsiewają ! Odpowiedz Link