Dodaj do ulubionych

To ospa czy nie?

02.07.10, 15:16
U Oskarka pojawiły sie takie śmieszne bąbelki. Jest ich kilka na całym ciele,
w tym dwa na udzie, jeden na płatku ucha i jeden pod okiem. To nie są takie
pryszcze jak miał NM, ale takie zupełnie przezroczyste bąbelki, bez żadnego
zaczerwienienia, niczego. Jeden na udzie jest ciut większy i stał się jakby
bardziej żółty/brązowy. Jakby zaczął wysychać. Nie jestem pewna czy to może
być ospa czy jakaś reakcja po komarach, bo ostatnio go troche pożarły, aż miał
czerwone placki. Smarowałam mu to Fenistilem. Jak wygląda ospa u takich maluchów?
Obserwuj wątek
    • cui Re: To ospa czy nie? 02.07.10, 15:20
      Czy Oskar ma gorączkę? Bo zazwyczaj ospa zaczyna się gorączką właśnie.
      • shemreolin Re: To ospa czy nie? 02.07.10, 15:29
        dzisiaj rano był bardzo ciepły, ale zmierzyłam gorączkę i było 36,6 także nie ma
        żadnych objawów gorączkowych. No może trochę marudny jest, ale wczoraj byliśmy u
        znajomych i dużo przebywał na dworze, więc myślałam, że to od komarów. Te
        bąbelki mnie zastanawiają, bo u NM to były takie czerwone plamki z pryszczem w
        środku, a tutaj po prostu taki bąbelek z przezroczysta cieczą, tak jakby tuż pod
        skórą. Młody sie nie drapie, ani nic.
        • maniulka_25 Re: To ospa czy nie? 02.07.10, 15:35
          Możesz podac Fenestil w kroplach.
          • olus-ia80 Re: To ospa czy nie? 02.07.10, 16:51
            Stawiam na ospę , zwykle pojawia sie ospa po 10-14 dniach od stycznosci z chorym.
            Moje dzieci przy ospie nie gorączkowały i tez w miarę przeszły , początkowo było tylko kilka pryszczków , największy wysyp był 2 i 3 dnia
    • domatorka.amatorka Re: To ospa czy nie? 02.07.10, 17:20
      ospa z reguły rozpoznawana jest po tym, że owe bąbelki podchodzą właśnie płynem,
      więc wszystko wskazuje na to, że to jednak ospa:/ mój Starszy miał mega gorączkę
      i tylko kilka krostek, z kolei córcia miała milion krostek i zero gorączki, więc
      chyba nie ma reguły
      • shemreolin Re: To ospa czy nie? 02.07.10, 19:16
        w końcu NM zawołał lekarza, który może do nas przyjechać nawet o 23, maks 5
        godzin oczekiwania jest. Młody ma małą gorączkę teraz, chociaż trochę uderzyła
        do 38. Dla mnie to jednak nie dramat. Nawet dobrze, że teraz będzie miał,
        chociaż szkoda, że w urodziny i akurat jak ciocia przyjeżdża. :(
    • shemreolin A jednak ospa... 02.07.10, 21:06
      no w morde jeża... moja siostra miała przylecieć w poniedziałek, młody na swoje
      urodziny zostanie w domu i nawet nie może na dwór wyjść, remont jego pokoju też
      się przez to przesuwa. Na dodatek muszę sobie znowu pracę przeorganizować. Jak
      nie urok to sraczka... ledwo jeden wylazł z ospy to drugi zaczął chorować... a
      najgorzej ja na tym wychodzę. grrrrr!
    • cui Re: To ospa czy nie? 02.07.10, 21:19
      Oj :( Trzymam kciuki za szybki powrót do zdrowia w takim razie.
      • zabka1233 Re: To ospa czy nie? 03.07.10, 15:40
        zycze szybkiego powrotu do zdrowia
        • anmroz Re: To ospa czy nie? 03.07.10, 15:57
          Jak tam synek? Mocniej go sypie?
          • shemreolin Re: To ospa czy nie? 03.07.10, 16:03
            W nocy go mocno wysypało, na buzi ma trochę, na głowie pod włoskami wyczułam
            dość duże bąbelki. Posmarowałam go gencjaną, ale chyba wyślę NM po pudroderm, bo
            podobnojest lepszy i nie zostawia takich śladów. Na razie Oskar rozpacza, że
            jest w kropki. Pomalowałam najmniejsze nawet punkciki fioletem i patrzę jak
            rosną. Mam nadzieję, że mu to minie w miarę szybko. Siostra jednak przyjeżdża,
            bo nie ma jak odwołać lotu, ale za to wieczorami będziemy wychodzić. Może uda
            nam się jakoś zrobić to malowanie u młodego w pokoju _ jedna maluje, druga bawi
            sie z dzieckiem. Potem wieczorkiem zajedziemy do IKEA kupić mebelki i niech nam
            dowiozą. Jakoś to będzie, nie można popadać w depresje. ;) Ale fajnie, że młody
            teraz będzie miał ospę, to chociaż jak będzie w przedszkolu to go ominie ta frajda.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka