Dodaj do ulubionych

trzeci migdał - zabieg

20.01.11, 10:37
wiem, ze wątek był już wałkowany na milion sposobów, ale mam jeszcze pytanie do mam których lipczątka przechodziły zabieg. Mam juz jednoznaczną potwierdzoną przez dwóch laryngologów diagnozę i skierowanie na zabieg. I dwie możliwości:
- albo w szpitalu, ale tam kładą nas na trzy dni. I dopiero końcem marca czyli jeszcze kilka infekcji przed nami
- albo w prywatnym gabinecie zabiegowym ale na NFZ, gdzie zabieg robią o 16:00 i jak wszystko OK to jeszcze tego samego dnia na wieczór puszczają do domu. I to już 1 lutego i mam dobrą opinię o tym miejscu od innej mamy
Generalnie druga opcja bardziej mi się uśmiecha, bo jedno i drugie 50 km od domu, a ja karmię małego piersią i te trzy dni byłyby problemem. A nie wypbrażam sobie nie być z małą. Ale boję się, że tak zaraz kilka godzin po zabiegu już do domu, a jak coś się będzie działo - to jednak pełna narkoza i zabieg chirurgiczny. Gdyby tak jeszcze zabieg rano i obserwują cały dzień. Z drugiej strony myślę, że wiedzą co robią. A w razie w to mamy szpital i pogotowie u nas w mieście.
Jak wasze maluchy zachowywały się po zabiegu? Czy rozsądnie zabierać małą do domu czy jednak szpital i obserwacja?
Obserwuj wątek
    • solaris31 Re: trzeci migdał - zabieg 20.01.11, 12:16
      ja uważam, że rozsądnie jest zostać w szpitalu. Emilka miała powikłania, gdybym z nią wyszła wcześniej, byłaby bieda. tym bardziej, że mam odległość od kliniki jakieś 200 km :D

Ty tez nie jesteś na miejscu, nie ryzykowąłabym. acz przyznaję, że tylko dwójka dzieci z czasu pobytu Emilki nie nadawała się do wyjścia w ten sam dzień. te z Lublina wychodziły wieczorem. te spoza Lublina zostawały do drugiego dnia, a my siedzieliśmy w szpitalu aż 4 dni.

to, że lekarze wiedzą, co robią, to jedno, a to, jak Ci dziecko zareaguje na zabieg i znieczulenie to drugie. mało dzieci źle reaguje, ale jednak takie są. nie będziesz wiedziała, jak będzie z Twoim.

wiem, jak to jest, bo sama miałam dylemat - Elka miała zabieg, a ja karmiłam piersią półroczną Emilkę. wsiadałam w samochód o 4 rano, jechałam do Lublina, potem około 16 0 17 wyjeżdżałam, na 22 byłam w domu. na drugi dzień - to samo. jakoś mi sie udało pogodzić karmienie piersią mimo tych godzin spędzonych w aucie i odlełości 200 km. da się ;)

no i jeszcze jedno - gabinet zabiegowy do mnie nie przemawia. musi , absolutnie musi byc PEŁNE zaplecze anestezjologiczne, z respiratorem i innymi cudami włącznie. to jest jednak zabieg, nigdy nie wiadomo, co się może stać.
      • disno Re: trzeci migdał - zabieg 20.01.11, 12:22
        źle się wyraziłam nie gabinet zabiegowy - to jest raczej prywatna praktyka z salą operacyjną, bo robią tam różne zabiegi - laryngologiczne, ginekologiczne, drobna chirurgia ogólna, więc sala i anestezjolog, pielęgniarka są. No i oczywiście jest możliwość zostania na noc, są sale pooperacyjne gdyby lekarze mieli jakieś wątpliwości.
        • solaris31 Re: trzeci migdał - zabieg 20.01.11, 12:29
          kurcze, no sama nie wiem :(

mam chyba jednak większe zaufanie do placówek państwowych, acz z drugiej strony - zalezy, kto operuje przecież. fachowcy i partacze są wszędzie. jeśli masz dobre opinie z wielu źródeł, i pełne zaplecze anestezjologiczne, no to może warto jednak nie czekać do marca.

tak, jak pisałam - z moich obserwacji wynika, że tylko drobna garsteczka dzieci nie nadaje się do wypisu w ten sam dzień. ale z tego, co mówiły pielęgniarki - wypisują, , ale mają do tego sceptyczne podejście.

nie zapomnij tez o badaniach krwi - przede wszystkim o badaniu krzepliwości. to jest bardzo, bardzo ważne !!!
          • leluchow1 Re: trzeci migdał - zabieg 20.01.11, 13:25
            Ja mam ten sam dylemat.
            1. Prywatna klinika, sala operacyjna z anestezjologicznym zapleczem. Zabieg w pt o 17 wyjscie sobota rano, albo zabieg w sobote wyjscie sobota wieczór. Termin połowa lutego.

2. Szpital Termin połowa lipca

Jestem jeszcze przed rozmową z anestezjologiem bo Pitek ma astme i moze wcale nie nadawac sie na zabieg jednodniowy.
          • alcea3 Re: trzeci migdał - zabieg 20.01.11, 17:22
            solaris31 napisała: >
            > nie zapomnij tez o badaniach krwi - przede wszystkim o badaniu krzepliwości. to
            > jest bardzo, bardzo ważne !!!

Dlaczego??
            • leluchow1 Re: trzeci migdał - zabieg 20.01.11, 18:25
              alcea3 napisała:

>
              > Dlaczego??

No bo jak operujesz, krew leci a są zaburzenia krzepliwości to może być niewesoło.
              • solaris31 Re: trzeci migdał - zabieg 20.01.11, 20:07
                dokładnie, każda operacja to ryzyko krwotoku, jak jest źle z krzepliwością, można się wykrwawić.

a zabieg usunięcia migdała i dodatowo ewentualnie przycięcia bocznych to dośc krwawy zabieg. jak Milka była klinice, dwójkę dzieci odesłano z powodu wyników krzepliwości krwi.
    • maadga Re: trzeci migdał - zabieg 20.01.11, 14:01
      Disno zasadnicze pytanie co ma byc robione? Trzeci migdał wycięty czy przycinanie bocznych również?
      W pierwszej opcji może bym i wybrała klinike prywatną , jeśli obie rzeczy to tylko położenie się na 3dni.

Kuba miał obie opcje jak miał równo 4lata Lili miała wtedy 1rok. Zniósł źle narkozę długo nie mógł spać nie chciał leżeć na pooperacyjnej. Nie mógł jeść, nie było fajnie w 1 dobie, później ok.
      • a090707 Re: trzeci migdał - zabieg 20.01.11, 18:26
        My tez jeszcze przed. Mialam do wyboru u nas w szpitalu wolny termin za rok i w szpitalu ok. 100 km na poczatku marca. Jedziemy w marcu, dzis mlody dostal kolejny antybiotyk na kaszel, nie bede dluzej zwlekac.
        • alcea3 Re: trzeci migdał - zabieg 20.01.11, 18:32
          Z ciekawości ile kosztuje to prywatnie?
          • disno Re: trzeci migdał - zabieg 20.01.11, 18:39
            sam zabieg na skierowanie NFZ bo mają podpisany kontrakt
            wizyta przed zabiegiem kontrolna/kwalifikująca do zbiegu 70 zł

koleżankę teraz lekarka skierowała do Gliwic do jakiejś pryawnej kliniki i tam też robią w pół dnia, tyule że odpłatnie 2000 zł
            • alcea3 Re: trzeci migdał - zabieg 20.01.11, 18:57
              Nie no sdkoro to na NFZ to tam idz :)
            • maadga Re: trzeci migdał - zabieg 21.01.11, 09:16
              Jeśli to tylko trzeci migdał i mają podpisane NFZ i wrazie czego mają salę gdzie mogą położyć i obserwować to chyba bym się skusiła prywatnie. :D
      • disno Re: trzeci migdał - zabieg 20.01.11, 18:35
        badania mamy podane jakie zrobić na tydzień przed zabiegiem
        tylko wycinamy trzeci migdał
        jesteśmy po rozmowie wstępnej z lekarzem, który cierpliwie wyjaśniał nam co i jak
        rozmowa z anestezjologiem w dzień zabiegu
        właśnie dzwoniła do mnie koleżanka, która też się będzie decydowqać na tą prywatną praktykę, zasięgnęła języka i ma co najmniej sześć pozytywnych opini od osób których dzieci coś tam miały robione
        chyba się zdecyduję na prywantną

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka